Interdentale reiniging helemaal achterin je mond

Om je gebit gezond te houden, is het belangrijk om naast het tandenpoetsen ook aan interdentale reiniging te doen: schoonmaken tussen je tanden dus. Eén van de meest efficiënte en comfortabele manieren om dit te doen is met ragers. Tussen je voortanden reinigen is altijd het makkelijkste gedeelte. Maar als je bij je achterste tanden en kiezen komt, wordt het moeilijker. Veel mensen neigen dan ook de ruimtes daartussen minder vaak of minder grondig te reinigen. Dat is een slecht plan, aangezien ook je achterste tanden en kiezen kwetsbaar zijn voor gaatjes en tandvleesontsteking. Gelukkig zijn er verschillende soorten ragers die speciaal bedoeld zijn om het reinigen helemaal achterin je mond makkelijker te maken. Maar wat was er ook alweer zo belangrijk aan tussen je tanden reinigen? Welke soorten ragers voor de moeilijkste stukken tussen je achterste tanden en kiezen heb je dan precies en op wat voor manier kunnen ze je helpen? En welke van al die soorten is de beste keuze?
Interdentale reiniging
Op je tanden zet zich elke dag plak af: een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën en hun producten bestaat. Als je deze plak niet op tijd verwijdert, gaan die bacteriën zuur maken, dat je tandglazuur aantast. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Zo komen er steeds meer bacteriën in je mond, en dus steeds meer zuren. Daardoor raakt je tandvlees ontstoken en ontstaan er langzamerhand gaatjes in je tandglazuur. Ook gaat je tandvlees steeds verder van je tandglazuur loslaten, waardoor je tanden losser in je tandvlees komen te liggen (je “pockets” worden dieper). Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je er hele tanden en kiezen aan kunt verliezen. Om dit alles te voorkomen, is het zaak elke dag alle plak te verwijderen.
Dat doe je vooral door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. Dit verwijdert de plak van je tandoppervlak, zodat je gebit schoon en je tandvlees gezond blijft. Met tandenpoetsen is echter nog niet alle plak verdwenen. Tussen je tanden zit namelijk ook plak, en daar komt je tandenborstel nauwelijks bij. Om je gebit echt goed schoon te houden, zul je dus ook tussen (= inter in het Latijn) je tanden (=dentes in diezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Zoals gezegd zijn ragers een prettig hulpmiddel om dit mee te doen, maar wordt het bij de achterste tanden en kiezen soms lastig. Toch is het belangrijk om ook daar grondig te reinigen, aangezien ook in die ruimtes plak zit, en ook in die ruimtes alle bovengenoemde problemen kunnen ontstaan. En er zijn gelukkig redelijk wat soorten ragers die je daarbij kunnen helpen. Bijna allemaal zijn ze beschikbaar in veel verschillende maten, omdat elk gebit weer anders is. Om te weten welke het beste bij jou past, kun je het beste je tandarts of mondhygiënist raadplegen.
TePe Angle
Een eerste voorbeeld zijn de ragers van TePe Angle. Net als alle ragers van TePe zijn deze ragers ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige professionals, wat in het slimme ontwerp goed terug te zien is. De ragers van TePe Angle hebben een gebruiksvriendelijk, gebogen handvat, dat extra lang is. Zo kun je bij je achterste interdentale ruimtes komen, en toch stabiel en gecontroleerd bewegen. Bovendien zorgen de hoogwaardige borstelharen voor een extra grondige en zachte reiniging. De draad van deze ragers is met plastic gecoat, wat ze veilig en allergievrij maakt. Er zijn maar liefst zes verschillende, kleurgecodeerde maten:
- TePe Angle Roze, met een borsteldiameter van 0.4 mm
- TePe Angle Oranje, met een borsteldiameter van 0.45 mm
- TePe Angle Rood, met een borsteldiameter van 0.5 mm
- TePe Angle Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
- TePe Angle Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
- TePe Angle Groen, met een borsteldiameter van 0.8 mm
Interprox Plus en Interprox Access
Een andere optie is om de ragers van Interprox Plus te proberen. Deze hebben ook een langer handvat dan gewone ragers, waar het borsteltje in een hoek van negentig graden op is gezet. Dat maakt het makkelijker om gecontroleerd tussen je achterste tanden en kiezen te reinigen. Dit wordt nog beter doordat het handvat extra stevig is en de borsteltjes door hun goede design lang meegaan. Bovendien zijn de borsteltjes zo ontworpen dat het niet moeilijk is om je gebit er grondig mee te reinigen. Het ijzerdraadje is met plastic gecoat, zodat je je tanden, kiezen, vullingen of implantaten niet kunt beschadigen tijdens het reinigen. De borstelharen hebben twee kleuren (zwart en wit), zodat je zowel bloed als plak goed op de borsteltjes kunt zien, wat helpt voor een efficiënte reiniging. Er zijn maar liefst negen verschillende maten beschikbaar. Ongeveer de helft daarvan is conisch: de diameter van het borsteltje is breder aan de basis en wordt daarna een beetje smaller. Dit is ideaal als de interdentale ruimtes in je gebit niet dezelfde grootte hebben. De verschillende maten zijn:
- Interprox Plus Nano Roze, met een borsteldiameter van 1.9 mm
- Interprox Plus Super Micro Oranje, met een borsteldiameter van 2.0 mm
- Interprox Plus Micro Groen, met een borsteldiameter van 2.4 mm
- Interprox Plus Mini Conical Rood, met een borsteldiameter van 2.0 – 4.0 mm (conisch)
- Interprox Plus Mini Geel, met een borsteldiameter van 3.0 mm
- Interprox Plus Conical Blauw, met een borsteldiameter van 3.0 – 5.0 mm (conisch)
- Interprox Plus Maxi Paars, met een borsteldiameter van 2.4 – 5.7 mm (conisch)
- Interprox Plus X Maxi Grijs, met een borsteldiameter van 4.5 – 9.0 mm (conisch)
- Interprox Plus XX Maxi Zwart, met een borsteldiameter van 6.0 – 11.0 mm (conisch)
Voor een nog beter bereik is er Interprox Access. Deze ragers zijn bijna hetzelfde als die van Interprox Plus, maar dan met een nog langer handvat, waar de borsteltjes weer in een hoek op zijn gezet. Met dit praktische, extra lange handvat kun je dus nog beter bij de ruimtes tussen je achterste tanden en kiezen, mocht het met Interprox Plus nog steeds niet praktisch zijn. Interprox Access is er in drie verschillende maten:
- Interprox Access Mini Geel, met een borsteldiameter van 2.0 mm
- Interprox Access Conical Blauw, met een borsteldiameter van 3.0 – 5.0 mm (conisch)
- Interprox Access Maxi Rood, met een borsteldiameter van 5.0 mm
De Miradent Pic-Brush Intro Kit
De meeste ragers die speciaal voor je achterste tanden en kiezen zijn, zijn dus gewoon langere ragers met een gehoekt borsteltje. Maar het kan ook net even anders, zoals met de Miradent Pic-Brush Intro Kit. Dit is een set waar een houder en vier ragertjes inzitten. Je kunt de ragertjes op verschillende plekken in de houder klikken, zodat je niet alleen steeds een ander ragertje kunt kiezen, maar ook de lengte en hoek per keer kunt bepalen. Dat is erg handig voor het reinigen tussen je achterste tanden en kiezen. In de Miradent Pic-Brush Intro Kit zitten vier ragertjes:
- Een gele met een borsteldiameter van 1.8 mm
- Een witte met een borsteldiameter van 2.0 mm
- Een groene met een borsteldiameter van 2.2 mm
- Een oranje, die conisch is en toeloopt van 2.5 naar 5.0 mm
Interdentale reiniging helemaal achterin je mond
Het is erg belangrijk om tussen je tanden te reinigen, ook helemaal achterin je mond bij je achterste tanden en kiezen. Gelukkig zijn er verschillende speciale soorten ragers die je daarbij kunnen helpen. Welke daarvan het beste is, hangt er helemaal vanaf wat je precies wilt. Het professionele ontwerp van TePe Angle maakt deze ragers bijvoorbeeld erg handig. Als je liever iets meer maten wilt kunnen kiezen en tweekleurige borstelharen praktischer vindt, is Interprox Plus misschien een beter idee. Wil je echt een heel lang handvat voor een maximaal comfort bij het reinigen tussen je achterste tanden, dan kun je Interprox Access eens proberen. En vind je het vooral belangrijk de lengte, hoek en maat nauwkeurig zelf te kunnen kiezen, dan is de Miradent Pic-Brush Intro Kit een goed plan. De verschillende soorten en maten waarin al deze dingen beschikbaar zijn maken dat er voor ieder gebit een goede optie is. Om te zien wat het beste bij jou past, is het verstandig je tandarts of mondhygiënist eens te raadplegen. Hij of zij weet dit immers het beste. Hoe dan ook zijn er talloze manieren om ook de moeilijke ruimtes tussen je achterste tanden en kiezen comfortabel en efficiënt te reinigen, voor een helemaal schoon gebit en gezond tandvlees.