• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Interprox Premium gebruiken voor gezond tandvlees

Interprox Premium gebruiken voor gezond tandvlees

Ontstoken tandvlees is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Het heeft vervelende gevolgen, zoals gaatjes, gevoelige tanden en een slechte adem. Uiteindelijk kun je er zelfs hele tanden en kiezen door verliezen. Gelukkig is het niet zo moeilijk te voorkomen: elke dag je tanden poetsen en tussen je tanden reinigen is al een heel goed begin. Voor dit reinigen tussen je tanden kun je bijvoorbeeld de ragers van Interprox Premium gebruiken. Maar hoe kun je ze het beste gebruiken om te zorgen voor gezond tandvlees?

Interdentale reiniging met ragers

Om deze vraag te beantwoorden, is het eerst belangrijk om nog eens goed te kijken naar hoe ontstoken tandvlees precies ontstaat. Meestal is een slechte mondhygiëne de oorzaak. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag plak, een dun, witgelig laagje dat voornamelijk uit bacteriën bestaat. Als deze plak niet op tijd wordt verwijderd, gaan die bacteriën zuren produceren. Deze zuren tasten je tandglazuur aan, en bovendien raakt je tandvlees erdoor ontstoken. Het kleurt rood, zwelt op en gaat snel bloeden (bijvoorbeeld als je eet, erin prikt of je tanden poetst). Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Zo komen er meer en meer bacteriën, en dus meer en meer zuren. Je tandvlees raakt steeds verder ontstoken, en de ontsteking dringt steeds dieper in je tandglazuur door. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt.

Meestal komt het gelukkig zover niet. Met een goede mondhygiëne kun je ontstoken tandvlees immers makkelijk voorkomen en genezen. Dat betekent dat je elke dag alle plak van je tanden moet verwijderen. Met tandenpoetsen haal je alle plak op het oppervlak van je tanden weg. Maar ook tussen je tanden zit plak, waar je met je tandenborstel niet bijkomt. Om ook deze plak te verwijderen, zul je dus tussen (= inter in het Latijn) je tanden (=dentes in diezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dat kan met flosdraad, stokers of ragers. Onderzoek heeft uitgewezen dat ragers de beste resultaten geven als het gaat om het verwijderen van plak, het verminderen van het bloeden en het herstellen van het tandvlees. Daarom wordt het aangeraden om ragers te gebruiken voor alle interdentale ruimten die hier groot genoeg voor zijn (anders is flosdraad of stoken echt een beter idee). De ragers van Interprox Premium worden vaak door tandartsen aanbevolen, omdat ze vanwege hun slimme ontwerp heel effectief zijn.

Het slimme ontwerp van Interprox Premium

De ragers van Interprox Premium zijn in 2015 op de markt gekomen als vervanger voor de toenmalige ragers van Interprox Regular. Er is vijf jaar onderzoek aan voorafgegaan, en zoals alle ragers van Dentaid zijn ze ontwikkeld door tandartsen en andere experts. Het resultaat is een bijzonder slim ontwerp. De ragers van Interprox Premium hebben een metaaldraadje dat met plastic is gecoat, zodat de ragers wel stevig zijn, maar je gebit niet beschadigen tijdens het reinigen. De borstelharen hebben twee kleuren: zwart en wit. Daardoor kun je het tijdens het reinigen zien als je plak verwijdert (dat steekt af tegen de zwarte haren), maar ook als je tandvlees gaat bloeden (dat is dan weer goed te zien op de witte haren). Doordat de ragers van duurzaam materiaal gemaakt zijn, gaan ze lang mee. Het handvat is gemaakt op de vorm van je vingers, waardoor je tijdens het reinigen een goede grip op de ragers houdt. Ook is het handvat ietwat flexibel, zodat je makkelijker achterin je mond kunt reinigen. Bij elke rager zit een dop en hoesje, zodat je de ragers makkelijk mee kunt nemen. Ze ’s avonds op een hygiënische manier opbergen is ook niet moeilijk, dankzij de hersluitbare verpakking. Met deze ragers is het dus niet moeilijk om op een efficiënte manier de ruimtes tussen je tanden te reinigen, zodat de plak verdwijnt en je tandvlees weer gezond wordt. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Kies de juiste maat

Een eerste goede tip is om ervoor te zorgen dat je de juiste maat gebruikt. Omdat elk gebit weer anders is, zijn er namelijk maar liefst acht verschillende, kleurgecodeerde maten van Interprox Premium. De verschillende maten zijn (draaddikte - borsteldiameter):

  1. Nano Roze: 0.38 mm - 1.9 mm
  2. Super Micro Oranje: 0.50 mm - 2.0 mm
  3. Micro Groen: 0.56 mm - 2.4 mm
  4. Mini Conical Rood: 0,60 mm - 2.0-4.0 mm (conisch)
  5. Mini Geel: 0,70 mm - 3.0 mm
  6. Cylidrical Blauw: 0,80 mm - 3.5 mm
  7. Conical Blauw: 0,80 mm - 3.5-6.0 mm (conisch)
  8. Maxi Paars: 0,94 mm - 6.0 mm

Als een rager bijna niet in een interdentale ruimte komt of je juist nauwelijks weerstand voelt, gebruik je waarschijnlijk de verkeerde maat. Om erachter te komen welke het beste bij jou past, is het verstandig om je tandarts of mondhygiënist te raadplegen.

Tips voor tijdens het reinigen

Als je met de ragers van Interprox Premium je interdentale ruimtes gaat reinigen, is het handig om de ragers van tevoren nat te maken. Daardoor worden ze iets soepeler en glijden ze makkelijker tussen je tanden. Ook kan het handig zijn om Interprox Gel te proberen. Dit is een soort tandpasta voor op ragers, waarmee je interdentale reiniging extra effectief maakt. Interprox Gel bevat fluoride, waardoor deze gel helpt om de vorming van tandplak te voorkomen en te verminderen. Daardoor beschermt Interprox Gel je gebit tegen dingen als tandverkalking, gaatjes en ontstoken tandvlees. Omdat deze gel daarnaast een aantal mineralen bevat, versterkt deze ook je tandglazuur. Doordat de gel geen schurende bestanddelen bevat, beschadigt Interprox Gel je tandvlees niet. Deze gel heeft zelfs een verzorgende werking op je tandvlees, zodat dit in een goede conditie blijft. Ook krijg je van deze gel een frisse adem. Bovendien maakt Interprox Gel je ragers gladder, zodat interdentaal reinigen gemakkelijker wordt. In combinatie met de ragers van Interprox Premium helpt Interprox Gel dus om voor extra gezond tandvlees te zorgen.

Duw vervolgens een ragertje van de juiste maat voorzichtig in een interdentale ruimte. Het is belangrijk dat je tijdens het reinigen genoeg weerstand voelt, maar voorkomt dat de ragers doorschieten of in je tandvlees prikken. Gelukkig zijn de ragers van Interprox Premium dankzij de plastic coating om het metaaldraadje veilig, zodat je je tandvlees minder snel beschadigd, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te blijven. Als je bij de achterste tanden en kiezen komt, doe dan je mond een beetje dicht. Zo verminder je de wangspanning, waardoor je er beter bij kunt, al helpt het natuurlijk al dat de ragers van Interprox Premium een extra lang handvat hebben. Om makkelijker tussen je achterste kiezen te reinigen kun je flexibele handvat iets buigen, zodat je ook deze ruimtes goed kunt bereiken. Dankzij de goede grip glijden de ragers maar moeilijk weg, wat maakt dat je ook achterin je mond gecontroleerde bewegingen kunt maken.

Het kan zijn dat je tandvlees tijdens het reinigen bloedt (goed te zien op de witte borstelharen). Dat komt dan doordat het nog ontstoken is. Ga voorzichtig verder met reinigen, zodat de plak uit de interdentale ruimte wordt verwijderd. Na een tijdje zal de ontsteking verdwijnen en stopt het bloeden. Dan doet het gebruik van ragers ook meteen helemaal geen pijn meer, omdat je tandvlees sterk en gezond is geworden. Na gebruik kun je de ragers even afspoelen, de dop weer op de ragers doen en ze opbergen in de hersluitbare verpakking. De ragers gaan namelijk lang mee dankzij de goede materiaalkeuze, en kunnen meer dan één keer worden gebruikt, dus is het belangrijk dat je ze hygiënisch bewaart.

Interprox Premium gebruiken voor gezond tandvlees

Zoals gezegd is het belangrijk om elke dag even tussen je tanden te reinigen, zodat je tandvlees gezond blijft. De ragers van Interprox Premium zijn dankzij hun slimme ontwerp erg handig om interdentale ruimtes grondig mee te reinigen op een efficiënte en comfortabele manier. Om ze goed te gebruiken, is het belangrijk dat je de juiste maat kiest en eventueel Interprox Gel gebruikt voor wat extra ondersteuning. Als je vervolgens gaat reinigen, helpen de plastic coating om de metaaldraad en tweekleurige borstelharen je om je gebit gecontroleerd schoon te maken. Het lange en flexibele handvat is erg fijn als je bij je achterste tanden en kiezen komt. En dankzij het hoesje en de dop kun je de ragers na gebruik weer hygiënisch opbergen. Op die manier houd je je tandvlees sterk en gezond.