• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Jordan Tandenstokers voor een grondige reiniging

Jordan Tandenstokers voor een grondige reiniging

Jordan Tandenstokers zijn berkenhouten tandenstokers die je helpen om makkelijk en grondig tussen je tanden te reinigen. Maar waarom is het ook alweer zo noodzakelijk om dat te doen? En als je dan tussen je tanden wilt reinigen, waarom zou je dan specifiek Jordan Tandenstokers willen? Om deze vragen te beantwoorden, zullen we uitleggen waar Jordan Tandenstokers precies vandaan komen, hoe hun ontwerp is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en wat de beste techniek is om ze te gebruiken.

Interdentale reiniging

Grondig tussen je tanden reinigen is erg belangrijk voor een goede mondhygiëne. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag plak, een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën bestaat. Als je dit te lang laat zitten, maken die bacteriën zuren, die je tandglazuur aantasten. Ook raakt je tandvlees door de bacteriën ontstoken. De plak verkalkt bovendien tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Als je niets doet, komt er op die manier meer en meer plak, waardoor je tandvlees steeds verder ontstoken raakt en je tandglazuur steeds verder wordt aangetast. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs bij je kaakbot komen, waardoor je tanden en kiezen los kunnen gaan staan. Om dat alles te voorkomen, is het belangrijk om elke dag alle plak te verwijderen.

Dit is gelukkig niet zo moeilijk. Twee keer per dag goed poetsen met een fluoridetandpasta helpt namelijk al om de plak op het oppervlak van je tanden te verwijderen. Het enige probleem is dat ook tussen je tanden plak zit, waar je tandenborstel niet bijkomt. Om echt alle plak te verwijderen, zul je dus ook tussen (= inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging dus. Dit kan met flosdraad, ragers of stokers. In het algemeen wordt aanbevolen om flosdraad te gebruiken voor kleine interdentale ruimtes, stokers voor gemiddelde en ragers voor grote. Om zeker te weten welke van deze drie het beste bij jou past, is het verstandig om je tandarts te raadplegen. Tandenstokers zijn dus handig om de plak tussen je tanden te verwijderen. Maar wat is dan precies het bijzondere aan Jordan Tandenstokers?

Jordan: van kammen naar tandenstokers, en hoe die tandenstokers dan werken

Jordan Tandenstokers worden gemaakt door Jordan AS, een bedrijf dat haar hoofdkantoor heeft in Oslo, Noorwegen. Het is in 1837 opgericht door een Deense man genaamd Wilhelm Jordan, onder de naam “W. Jordan, Borste & Penselfabrik”, en was oorspronkelijk een kammenwinkel. Deze Wilhelm Jordan was namelijk gefascineerd van kammen. Na zijn studie vertrok hij dan ook naar Duitsland, waar hij in Hamburg van vakmannen de kunst aanleerde van het maken van de perfecte kam. Hij probeerde in Kopenhagen een kammenzaakje te openen, maar dit mislukte. In Oslo sloegen zijn kammen gelukkig wel aan, en het werd nog beter toen hij in 1845 een gat in de markt zag. In Noorwegen kende men namelijk nog geen borstels, waardoor het bedrijf van Jordan groot kon worden toen hij ook deze ging produceren en verkopen. Zijn winkel werd overgenomen door zijn zoons, die (na de introductie van de plastic kam in 1870) al snel begonnen te experimenteren met andere soorten borstels. Dat leidde ertoe dat Jordan in 1927 ook een tandenborstellijn begon. Dit werd één van hun meest succesvolle producten, en al snel werd Jordan hiermee marktleider in Scandinavië. Vanaf 1960 exporteerden ze ook tandenborstels naar het buitenland (waardoor we hier nu nog steeds bijvoorbeeld de Jordan Pothesetandenborstel kennen). In 1966 introduceerde Jordan ook een lijn tandenstokers: de eerste versies van Jordan Tandenstokers.

Deze tandenstokers hebben een slim en professioneel ontwerp. Ze zijn driehoekig van vorm, zodat ze makkelijk tussen je tanden passen. Deze tandenstokers zijn dubbelzijdig, wat betekent dat beide kanten gebruikt kunnen worden, wat natuurlijk wel praktisch is. Verder worden ze gemaakt van berkenhout, wat twee grote voordelen heeft:

  1. Het werkt als natuurlijk ontsmettingsmiddel
  2. De houtvezels hebben een schurend effect, waardoor plak en etensresten beter loskomen

Het hout voor Jordan Tandenstokers wordt zorgvuldig geselecteerd, waarna de tandenstokers onder strenge hygiënische condities worden gemaakt. Bovendien worden de tandenstokers geïmpregneerd met fluoride, wat extra helpt om goed te reinigen tussen je tanden en je tandglazuur versterkt. Jordan Tandenstokers hebben trouwens een lekker frisse mintsmaak. Het is om al deze redenen dat tandartsen aanbevelen deze tandenstokers dagelijks te gebruiken. Maar als je dat dan doet, wat is dan de beste techniek?

De ideale techniek en de verschillende maten

Er zijn een aantal handige tips als het gaat om het gebruik van Jordan Tandenstokers. Ten eerste is het een goed idee om ze van tevoren met een beetje speeksel te bevochtigen. Dat zorgt ervoor dat de tandenstokers minder snel breken, het hout sterker wordt en de tandenstokers zich beter aanpassen aan je interdentale ruimtes. Als je vervolgens gaat stoken, is het belangrijk om te zorgen dat de tandenstokers zoveel mogelijk loodrecht op je interdentale ruimtes staan. Probeer te voorkomen dat je in je tandvlees prikt, en doe je dit toch, houd de tandenstoker dan ietsje schuiner. Het wordt in het algemeen aangeraden om ongeveer drie keer heen en weer te gaan per interdentale ruimte. Als je al deze keren in net een iets andere richting werkt, zorg je voor een zo grondig mogelijke reiniging. Voor de tanden en kiezen helemaal achterin je mond kun je de tandenstokers iets proberen te buigen, zodat je minder ruimte nodig hebt. Als je dan ook je mond een stukje dichtdoet, verminder je je wangspanning en kom je er beter bij.

Het kan gebeuren dat je tandvlees gaat bloeden bij de eerste keren dat je de tandenstokers gebruikt. Dat komt doordat het dan waarschijnlijk nog ontstoken is (ontstoken tandvlees bloedt namelijk heel makkelijk). Als je het stoken volhoudt, is de kans groot dat het bloeden stopt en het gebruiken van de stokers bovendien minder en minder pijnlijk wordt. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat je een verkeerde techniek gebruikt. In dat geval kun je het beste even langs je tandarts of mondhygiënist gaan.

Tenslotte is het een goed plan om de juiste maat te kiezen. Jordan Tandenstokers zijn er namelijk in drie verschillende maten, omdat elk gebit weer anders is. Voor kleine interdentale ruimtes heb je Jordan Tandenstokers Extra Dun. Voor grotere interdentale ruimtes kun je Jordan Tandenstokers Dun gebruiken. En voor gemiddelde interdentale ruimtes zijn er Jordan Tandenstokers Regular. Welke maat het beste bij jouw gebit past, kun je het beste met je tandarts of mondhygiënist overleggen.

Jordan Tandenstokers voor een gezond gebit

Samengevat zijn Jordan Tandenstokers erg handig om te zorgen voor een goede interdentale reiniging, waarmee ze zorgen voor een goede mondhygiëne en daarmee gezond tandvlees en een kleinere kans op gaatjes. Dat komt door hun slimme ontwerp en de professionele manier waarop ze worden gemaakt. Het is daarnaast niet moeilijk om ze goed te gebruiken, en er zijn maar liefst drie maten om uit te kiezen, zodat er voor iedereen wel een goede versie is. Jordan Tandenstokers zorgen dus voor een grondige interdentale reiniging en een gezond gebit.