• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Lactona EasyDent... zijn conische ragers nou handig of niet?

Lactona EasyDent... zijn conische ragers nou handig of niet?

Vanaf het begin van de negentiende eeuw zijn wetenschappers naarstig op zoek naar een manier om ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) te reinigen: interdentale reiniging. Maar waarom vinden die tandartsen dat eigenlijk zo belangrijk? Is het niet genoeg om gewoon je tanden te poetsen? En dan nog iets. Ragers van Lactona EasyDent heb je in maar liefst drie verschillende maten: Type A, Type B en Type C. Alledrie zijn ze conisch, anders dan bijvoorbeeld de ragers van Lactona Interdental Cleaners. Maar welk voordeel heeft het precies dat deze ragers conisch zijn? Is het niet onhandig dat ze geen vaste diameter hebben?

Interdentale reiniging

Elke dag vormt zich op je tanden een witgelig laagje: plak. Deze plak bestaat uit bacteriën en de producten van deze bacteriën. Als het te lang blijft zitten, kunnen deze bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. De plak verkalkt dan tot tandsteen. Aan dit tandsteen hecht zich vervolgens weer nieuwe plak, en met deze nieuwe plak begint het hele proces weer opnieuw. Als de ontsteking te lang aanhoudt, kan deze na lange tijd doordringen tot in je kaakbot. Als dit door de ontsteking wordt aangetast, is de schade niet meer ongedaan te maken. Maar gelukkig komt het zover meestal niet, omdat de meeste mensen de plak elke dag netjes wegpoetsen (ook al doen we dat volgens sommige bronnen ook nog steeds te weinig. Er is wel onderzoek gedaan waaruit bleek dat een derde deel van de Nederlanders minder dan twee keer per dag zijn tanden poetst... ). Wat echter vergeten wordt, is dat je met je tandenborstel alleen de plak op het opppervlak van je tanden weg kunt poetsen. De plak die tussen je tanden zit, blijft gewoon zitten. Deze plak kan op die manier alsnog alle problemen veroorzaken die je met tandenpoetsen hoopte te voorkomen. Dit probleem is al vanaf de negentiende eeuw bekend, en al sinds die tijd zijn wetenschappers wanhopig op zoek naar een manier om deze plak tussen je tanden ook weg te krijgen. Tegenwoordig hebben we gelukkig aardig wat mogelijkheden. Het meest gebruikte middel is flosdraad, maar jammer genoeg werkt dit alleen in smalle ruimtes. In grotere interdentale ruimtes, haalt flosdraad niet zoveel uit. Daarvoor kun je beter ragers gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de ragers van Lactona.

Ragers van Lactona

De ragers van Lactona worden door tandartsen wereldwijd aanbevolen, vanwege hun slimme ontwerp. De borsteltjes bestaan uit nylonfilamenten, die dicht op elkaar zijn aangebracht. Deze nylonfilamenten hebben het voordeel dat ze stevig zijn, zodat het makkelijk is om je tanden er goed schoon mee te krijgen. Tegelijkertijd zijn deze filamenten zacht, zodat ze je tandvlees niet beschadigen. Om de draad van de ragers zit een kunststofcoating. Deze maakt het makkelijker om de ragers te gebruiken, en zorgt er ook voor dat je je tanden er niet mee kunt beschadigen. Al met al is dit ontwerp dus niet alleen erg effectief, maar ook veilig en zacht voor je tanden en tandvlees. Deze combinatie maakt Lactona ragers zo ontzettend handig. Maar er is nog iets. Deze ragers zijn er namelijk in meerdere maten, omdat elk gebit weer anders is. Ook zijn er meerdere verschillende soorten. Eén daarvan is Lactona EasyDent. Deze ragers zijn op zichzelf dan weer speciaal, want ze zijn 'conisch'.

Conisch?

'Conisch' betekent zoiets als: 'taps toelopend'. De ragers van Lactona EasyDent hebben dus een soort denvorm: het borsteltje is smal aan het uiteinde en wordt vanaf daar langzaam breder. Je zou je kunnen afvragen wat van zoiets het voordeel is. Is het niet handiger als een rager gewoon één maat heeft? Gelukkig heeft Lactona dit soort ragers ook: Lactona Interdental Cleaners. Maar ook conische ragers hebben hun voordeel. Want wat als je interdentale ruimtes niet allemaal even groot zijn? Het hoeft niet veel te schelen, maar met ragers komt het best wel nauw. En als je drie verschillende maten ragers nodig hebt om je gebit te kunnen reinigen, is dat toch wel wat lastig. Met een conische rager heb je dat probleem niet: je hebt eigenlijk meerdere ragers in één. Als je interdentale ruimtes dus groottes hebben die tussen bepaalde waarden liggen, kun je hier gewoon één pakje conische ragers voor aanschaffen. Eigenlijk zijn conische ragers dus heel handig. Al helemaal omdat Lactona EasyDent dus ook nog eens meerdere maten conische ragers heeft. Dan kun je de rager vinden die echt helemaal bij jouw gebit past. Je hebt daarbij de keuze uit de volgende drie maten:

  1. Lactona EasyDent Type A. De ragers van dit type hebben een gele kleur. Hun minimale diameter is 2,5 mm, hun maximale diameter is 5,0 mm.
  2. Lactona EasyDent Type B. Deze ragers zijn rood. Hun diameter loopt van 3,1 mm tot 8,0 mm.
  3. Lactona EasyDent Type C. Dit zijn zwarte ragers, met een diameter van 6,0 tot 11 mm.

Als je wilt weten welk type het beste bij jou past, kun je dit het beste met je tandarts of mondhygiënist overleggen. In elk geval is het verstandig om eens te overwegen ragers te gaan gebruiken. En wat voor gebit je ook hebt, met die van Lactona EasyDent komt het wel goed.