Lactona EasyDent en Interdental Cleaners

Als je ragers van Lactona Interdental Cleaners wilt, heb je de keuze uit maar liefst veertien verschillende soorten. Elf daarvan hebben een vaste breedte, waarvan de smalste 2 mm dik is en de dikste 12 mm. De andere drie zijn Type A, Type B en Type C. Deze zijn wat je noemt 'conisch'. Maar wat is dat eigenlijk? En nu we het er toch over hebben: wat zijn die ragers van Lactona EasyDent en Lactona Interdental Cleaners nou eigenlijk precies en wat maakt ze anders dan andere ragers?
1992
Lactona is in 1992 begonnen met vier verschillende maten ragers. Het merk was toen al bekend van de Lactona IQ-tandenborstel, maar net als veel andere bedrijven gingen ze nu ook ragers maken. In de jaren negentig werd namelijk ontdekt hoe belangrijk interdentale reiniging(het schoonmaken van de ruimtes tussen je tanden) voor je gebit is. Daardoor kwam er steeds meer vraag naar flosdraad, stokers en natuurlijk ragers.
Inmiddels zijn er veel meer maten, allemaal ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige professionals. Lactona is, als het om ragers gaat, marktleider in Nederland. En niet zonder reden. Zo hebben alle ragers van Lactona een draad die is voorzien van een speciale kunststofcoating. Dit lost een belangrijk probleem op. Als ragers namelijk niet z'n coating hebben, bestaat er een kans dat het ijzerdraadje je gebit beschadigt. Ook hebben de ragers van Lactona EasyDent een speciale hechte implant van nylonharen. Deze zijn zacht, zodat reinigen geen zeer doet, maar ook stevig, zodat ze wel effectief zijn. Op die manier kun je je interdentale ruimten dus efficiënt schoonmaken. Een ander voordeel van Lactona EasyDent is dat de ragers voor meer geschikt zijn dan alleen het schoonmaken van je interdentale ruimten. Zo kun je deze ragers ook gebruiken om kroon- en brugwerk mee te reinigen, of implantaten, of orthodontische apparatuur. Deze veelzijdigheid is één van de redenen dat tandartsen Lactona EasyDent zo warm aanbevelen.
Dat klinkt allemaal mooi, maar we hebben nog altijd niet opgelost wat nou het verschil is tussen 'conisch' en niet-'conisch'.
Conisch
Als je het woordenboek erop naslaat, vindt je al snel dat 'conisch' iets als 'taps toelopend' of 'kegelvormig' betekent. Voor een rager is dat een voordeel. Een conische rager is namelijk breed en smal tegelijk. Zo heb je dus maar één rager nodig en heb je eigenlijk meteen meerdere maten. Als je dus niet precies weet welke maat ragers je nodig hebt, of als je interdentale ruimtes in breedte verschillen, is zoiets best handig. Dan kun je gaan voor Type A, die op zijn smalst 2,5 mm breed is en op het breedste punt 5,0 mm. Of anders Type B(3,1 – 8,0 mm) of Type C(6,0 – 11 mm). Maar ja, als je wél precies weet welke maat voor jou het beste is, is een pakje ragers in één maat natuurlijk handiger. In elk geval is er voor iedereen wel een juiste versie te vinden.