• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Makkelijk meenemen voor een slechte adem

Makkelijk meenemen voor een slechte adem

Een slechte adem heeft iedereen wel eens, maar bij sommige mensen is het permanent. Zo’n blijvende slechte adem wordt ook wel halitose genoemd. Ongeveer één op de zeven mensen heeft er last van, maar hoeveel mensen precies halitose hebben, is onduidelijk, omdat hier weinig tot geen onderzoek naar wordt gedaan. Dat komt deels doordat mensen met halitose dit vaak zelf niet door hebben, of zich er voor schamen. Halitose verdwijnt nooit uit zichzelf, maar gelukkig is het probleem in de meeste gevallen op te lossen door bijvoorbeeld tongreinigers, speciaal mondspoelmiddel of speciale tandpasta te gaan gebruiken. Alleen als je de hele dag werkt, een dagje weg bent of op reis gaat, is dat ineens een stuk minder praktisch. Welke dingen kun je dan het makkelijkst meenemen om toch te zorgen dat je adem fris blijft?

Een slechte adem

Zoals gezegd heeft iedereen wel eens last van een slechte adem, bijvoorbeeld na het eten van knoflook. Deze slechte adem gaat snel weer over, en is anders wel op te lossen door even je tanden te poetsen of een kauwgompje te nemen. Bij halitose is een slechte adem permanent. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft halitose niets te maken met wat je eet of drinkt. Het helpt dan ook niet om anders te gaan eten. Ook frisse snoepjes of kauwgompjes helpen niet tegen halitose. Ze maskeren hoogstens de slechte adem voor een paar minuten, en geven daarna een lekkere smaak in je mond. De smaak in je mond zegt echter niets over je adem. Vaker en harder tandenpoetsen helpt evenmin. De vraag is dus: waar wordt halitose dan wel door veroorzaakt? En welke maatregelen zijn wel effectief?

Halitose kan allerlei oorzaken hebben. In veel gevallen wordt de nare geur echter veroorzaakt doordat iemand last heeft van ontstoken tandvlees. Dat wordt dan weer veroorzaakt door tandplak, een witgelig laagje dat zich elke dag afzet op je tanden. Het bestaat bijna helemaal uit bacteriën en hun producten. Als je het niet op tijd verwijdert, veroorzaken deze bacteriën een ontsteking aan je tandvlees. Bovendien verkalkt de plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Zo komen er meer en meer bacteriën in je mond, en raken je tandvlees en tandglazuur steeds verder aangetast. Uiteindelijk kan de ontsteking je kaakbot deels afbreken, waardoor je gaatjes krijgt of zelfs hele tanden en kiezen kunt kwijtraken (in het allerergste geval). Maar ook als het niet zover komt, zorgt tandvleesontsteking voor een permanent slechte adem. De bacteriën maken namelijk zwavel, en dat veroorzaakt een erg nare geur. Gelukkig is deze vorm van halitose niet zo moeilijk te voorkomen. Met een goede mondhygiëne, verwijder je alle plak en houdt je je tandvlees in goede conditie. Dan heb je dus maar weinig kans op tandvleesontsteking, waardoor je niet snel een slechte adem krijgt. Als je al last hebt van een slechte adem door tandvleesontsteking, kan je tandarts daar trouwens ook wel iets aan doen (bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling). Als de ontsteking dan verdwenen is, verdwijnt ook de slechte adem.

Andere oorzaken van halitose

Een andere veelvoorkomende veroorzaker van halitose is teveel bacteriën achterop je tong. Bij de meeste mensen zit hier altijd wel een laagje bacteriën en etensresten, maar bij sommigen kan het zoveel zijn dat de zwavel die de bacteriën produceren voor een permanent slechte adem zorgt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een heel ruwe tong, of bij ouderen. Deze vorm van halitose is gelukkig ook makkelijk op te lossen: met een tongschraper twee keer per dag je tong schoonmaken verwijdert de bacteriën en zorgt ervoor dat je adem weer fris wordt. Sommige mensen proberen trouwens ook om hun tong schoon te maken met een tandenborstel, maar onderzoek wijst uit dat dit veel minder effectief is.

Tenslotte kun je halitose krijgen als je last hebt van een droge mond (bijvoorbeeld doordat je te weinig speeksel aanmaakt of door bepaalde medicijnen). Ook kunnen bepaalde chemische processen in je bloed ervoor zorgen dat de lucht in je longen een nare geur krijgt, waardoor je uit je mond en neus gaat stinken. Daarnaast kan halitose worden veroorzaakt door ontstekingen in je keel- of neusholtes. In al deze gevallen kan je tandarts of mondhygiënist je verder helpen.

Een goede mondverzorging (die ook nog eens makkelijk mee te nemen is)

Samengevat wordt halitose in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën op je tandvlees of tong, die zwavel produceren. Om te voorkomen dat er al teveel bacteriën in je mond zijn, is het – zoals gezegd – zaak om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Dat doe je ten eerste door twee keer per dag je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta, bijvoorbeeld Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta. Deze tandpasta helpt om plak te bestrijden en je tandvlees te verzorgen en weer strak te trekken. Ook maakt deze tandpasta bloedend of geïrriteerd tandvlees weer gezond en heeft deze een aangename smaak. Daardoor helpt Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta erg goed om tandvleesaandoeningen te voorkomen en genezen.

Maar met een tandpasta verwijder je alleen de plak die op het oppervlak van je tanden zit. Om ook de plak ertussen te verwijderen, is het handig om elke dag één keer iets aan interdentale reiniging te doen. Dat kan met ragers, stokers of flosdraad. Een makkelijke optie als het gaat om meenemen is om te gaan voor soft picks, zoals GUM Soft Picks. Dit zijn rubberen ragers, met zachte, flexibele borsteltjes die je tandvlees als het ware masseren. Dit stimuleert de doorbloeding van je tandvlees, wat je tanden gezonder en sterker maakt. Daarnaast bevatten deze soft picks fluoride, wat helpt om je gebit extra te reinigen. Het handige reisetui maakt ze bovendien makkelijk mee te nemen.

Voor een goede mondhygiëne is het ook belangrijk om regelmatig langs je tandarts of mondhygiënist te gaan. Tijdens bijvoorbeeld periodieke controles kan hij of zij namelijk helpen om een oogje op je mondhygiëne te houden en je persoonlijke tips te geven.

Makkelijk in je tas

Om de slechte adem tegen te gaan, kan ook een mondspoelmiddel goed helpen. Er zijn namelijk speciale mondspoelmiddelen die de bacteriën doden, waardoor de slechte adem afneemt. Een voorbeeld van eentje die je makkelijk in je tas stopt is CB12 Mondverzorgingsmiddel. Dit voorkomt en behandelt een slechte adem, omdat het de zwavelgassen in je mond bestrijdt. De werking is wetenschappelijk bewezen: dit mondspoelmiddel werkt direct en daarna ben je twaalf uur lang verzekerd van een frisse adem. Bovendien is het makkelijk mee te nemen: een flesje bevat maar 250 mL en dankzij het praktische ontwerp van het flesje is doseren heel simpel. Er zijn twee varianten: CB12 Mondverzorgingsmiddel Regular en CB12 Mondverzorgingsmiddel Mild (deze is extra zacht voor je gebit).

Zoals gezegd is iets anders dat vaak werkt om halitose op te lossen om een tongreiniger te gaan gebruiken. Het voordeel van tongreinigers is dat de meeste niet zo groot zijn, en dus makkelijk zijn om mee te nemen. Een voorbeeld is de Meridol Halitosis Tongreiniger. Deze verwijdert de aanslag op je tong en reinigt je tong effectief, dankzij het ribbelvlak en de horizontale richels, waarmee hij zowel de bovenkant van je tong als de tonggroeven goed kan schoonmaken. Deze tongreiniger is extra plat, zodat hij makkelijk is in het gebruik. De Meridol Halitosis Tongreiniger is dus erg handig voor een goede, dagelijkse tongreiniging, zodat je een schone mond en een frisse adem krijgt. Het bijkomende voordeel van het platte ontwerp is bovendien dat je hem net iets makkelijker mee kunt nemen.

Als de halitose niet veroorzaakt wordt door bacteriën, maar door een droge mond, kan een speciale mondspray een goed idee zijn. Een voorbeeld is Dentaid Xeros Spray. Deze spray werkt verzorgend en hydraterend, waardoor hij helpt om de klachten bij een droge mond te verlichten. Daarmee voorkomt deze spray meteen ook een slechte adem. Dentaid Xeros Spray bevat daarnaast xylitol, waardoor deze ook nog eens helpt om gaatjes te voorkomen. En een flesje met deze spray bevat maar 15 mL, dus dit is zo in je tas te stoppen, zodat je overal verzekerd bent van een frisse adem.

Overal een frisse adem

Halitose is geen prettige aandoening, maar gelukkig is het bijna altijd te verhelpen. En ook als je werkt, een dagje weggaat of op reis bent, zijn er meer dan genoeg hulpmiddeltjes die je makkelijk mee kunt nemen, zoals kleine verpakkingen van speciale mondspoelmiddelen. Als de halitose veroorzaakt wordt door een slechte mondhygiëne, kun je kiezen voor praktisch meeneembare soft picks. Als het eerder komt door de bacteriën achterop je tong, zijn tongschrapers gelukkig makkelijk mee te nemen. En mocht de oorzaak liggen bij een droge mond, dan neemt mondspray nauwelijks ruimte in. Zo ben je overal waar je komt verzekerd van een frisse adem.