• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Meridol Tandenborstels en de Bass-poetsmethode

Meridol Tandenborstels en de Bass-poetsmethode

Als je je tanden poetst, verdwijnt vaak lang niet alle plak. Met name langs de tandvleesrand blijft er over het algemeen wel eens iets zitten. Als dat te lang duurt, kan deze plak ontstekingen gaan veroorzaken, waardoor je tandvlees zich terugtrekt. Mocht het je ‘oplossing’ zijn om dan maar wat harder te gaan poetsen, dan maakt dit het alleen maar erger. Maar gelukkig is het probleem niet onoplosbaar. Met een speciale tandenborstel – zoals een Meridol Tandenborstel – kom je namelijk wel goed bij je tandvleesrand, zodat je de plak alsnog kunt verwijderen. Daardoor worden de ontstekingen snel minder en krijg je weer een mooi, gezond gebit. En wat er ook zo prettig aan is, aldus Meridol, is dat de Meridol Tandenborstel geschikt is voor de Bass-methode. Maar wat is die Bass-methode dan precies? En wat maakt een Meridol Tandenborstel daar zo geschikt voor?

Honderd jaar en slechts één tand kwijt

Dr. Charles C. Bass was zijn leven lang arts aan de Tulane University & Medical School (New Orleans, Verenigde Staten). Toen hij in 1940 met pensioen ging, besloot hij in zijn vrije tijd onderzoek te gaan doen naar mondhygiëne. Hij ontwierp bijvoorbeeld de ideale tandenborstel en het ideale flosdraad. In 1948 schreef hij een artikel in het New Orleans Medical and Surgical Journal. Dit artikel is inmiddels historisch geworden. Het trekt twee belangrijke conclusies:

  • Een schone tand vervalt of bederft niet
  • In een schone mond komt geen parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) voor

Vervolgens besluit het artikel ermee dat het dus erg belangrijk is om je mond gezond te houden. Je zou elke avond je tanden moeten poetsen en moeten flossen. Dit is nog tot op de dag van vandaag het advies van elke tandarts. Ook de poetsmethode die Bass in het artikel beschrijft, wordt nog steeds door veel tandartsen en mondhygiënisten aanbevolen. Vandaag de dag noemen we het, naar hem, de “Bass-methode”. Als je naar Bass kijkt, is het ook niet zo’n wonder dat zijn adviezen nog steeds actueel zijn. Hij werd immers meer dan honderd jaar oud, en na al die tijd miste hij maar één tand (en die was hem op zijn achttiende uitgetrokken in militaire dienst).

De Bass-methode

De Bass-methode helpt om voedselresten en plak effectief te verwijderen, en dan met name op de tandvleesrand. Daardoor is deze methode erg handig als je tandvleesontsteking hebt of deze juist wilt voorkomen, want tandvleesontsteking begint zoals gezegd vaak op de tandvleesrand. Als je poetst met de Bass-methode, plaats je je tandenborstel in een hoek van vijfenveertig graden tegen je tanden, zo ongeveer tegen de tandvleesrand aan. Vervolgens maak je kleine, op- en neergaande bewegingen. Daardoor komen plak en voedselresten los, waarna je ze kunt doorslikken. Na een paar seconden beweeg je een klein stukje naar links of rechts, om de volgende tand te doen. Zo ga je door tot je je hele mond hebt gehad.

Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is de juiste techniek iets behoorlijk subtiels. Het wordt daarom aanbevolen je tandarts eerst om advies te vragen over deze poetsmethode. Hij of zij kan je dan precies laten zien hoe je het het beste kunt doen. Wel is het een algemene tip om van achteren naar voren te werken: dus achterin je mond beginnen aan de buitenzijde van je tanden, en vervolgens naar je voortanden toe werken tot je de hele buitenzijde hebt gehad. Daarna doe je op dezelfde manier de binnenkant. Mocht je moeite hebben met de tanden helemaal achterin je mond: soms helpt het om je mond ietsje te sluiten. Ook is het fijn als je tijdens het poetsen in de spiegel kijkt, zodat je goed kunt zien wat je doet. En het kan dus ook helpen om met een Meridol Tandenborstel te poetsen. Maar wat maakt deze tandenborstel daar nou zo geschikt voor?

Meridol Tandenborstels en de Bass-methode

Als je last hebt van tandvleesproblemen of die juist graag wilt voorkomen, kan het een goed idee zijn om met een Meridol Tandenborstel te gaan poetsen. Deze tandenborstels zijn er namelijk helemaal op gemaakt om je tandvlees te beschermen. Ze hebben extra zachte, soepele en fijne borstelharen, zodat je gebit niet beschadigt. Zo is de Meridol Tandenborstel altijd zacht voor je tandvlees, zelfs als het geïrriteerd is. Tegelijkertijd zijn de borstelharen conisch, waardoor je gebit grondig wordt gereinigd. Dat maakt deze tandenborstel ideaal voor mensen die te hard poetsen, last hebben van tandvleesproblemen of juist graag tandvleesproblemen willen voorkomen. Al helemaal omdat deze tandenborstel ook het toepassen van de Bass-methode makkelijker maakt.

Dankzij de kleine borstelkop kun je namelijk beter bij alle plekken in je gebit, en dankzij het prettige handvat glijdt de tandenborstel niet uit je handen terwijl je aan het poetsen bent. Bovendien zorgen de zachte, conische haren ervoor dat ook de tandvleesrand goed te bereiken is en goed gereinigd wordt. Verder voorkomt deze tandenborstel dat je tandvlees beschadigt raakt, waardoor je ontkomt aan het gevaar om teveel druk te zetten, wat over het algemeen één van de grootste problemen bij de Bass-methode is. Dat alles maakt deze tandenborstel ideaal om de Bass-methode toe te passen en geïrriteerd tandvlees te voorkomen.