• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Opzetborstels in alle soorten en maten

Opzetborstels in alle soorten en maten

Elektrische tandenborstels zijn er in alle soorten en maten. Als je er eentje hebt, gaat deze makkelijk een paar jaar mee. Dat is anders met de opzetborstels. Die moet je volgens het advies van veel tandartsen immers elke drie tot vier maanden vervangen. En als je nieuwe wilt, heb je keuze uit allerlei verschillende soorten en maten. Welke is dan de beste keuze?

Philips of Oral-B

Globaal gezien zijn er twee grote merken voor elektrische tandenborstels: Philips en Oral-B. Dit zijn dan ook de merken opzetborstels waar we naar zullen kijken. Opzetborstels van Philips hebben altijd speciale, verkleurende borstelharen. Daaraan kun je zien wanneer de opzetborstel aan vervanging toe is, zodat je altijd op tijd nieuwe koopt. Ook hebben deze opzetborstels allemaal een kliksysteem om ze makkelijk mee los en vast te klikken op de elektrische tandenborstel. Opzetborstels van Oral-B hebben niet zo’n kliksysteem, maar zijn over het algemeen wel redelijk makkelijk op en af de tandenborstel te krijgen. En ook deze opzetborstels hebben speciale ‘indicator borstelharen’, die tot halverwege verkleuren om aan te geven wanneer je opzetborstels aan vervanging toe zijn. Dat is meteen een handig geheugensteuntje.

Wat de beste keuze is, is iets dat voor iedere situatie weer anders is. Het maakt immers best wel uit of je last hebt van gevoelige tanden, wittere tanden wilt, een beugel of implantaten hebt, gewoon goed je tanden wilt poetsen of juist een opzetborstel voor je kinderen zoekt. Maar gelukkig is er voor elk gebit een goede opzetborstel.

Gevoelige tanden

Last hebben van gevoelige tanden betekent dat je tandvlees zich teruggetrokken heeft, waardoor de uiteinden van je tandzenuwen bloot zijn komen te liggen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Maar het resultaat is bij iedereen hetzelfde: pijn bij eten en drinken, omdat de zenuwen hierdoor geprikkeld worden. In deze situatie is het dan ook erg belangrijk om de juiste opzetborstel te vinden. Als je een elektrische tandenborstel van Oral-B  hebt, kun je eens nadenken over Sensitive Clean Opzetborstels. Deze opzetborstels hebben extra zachte borstelharen, waardoor je er een zachte, maar grondige reiniging mee bereikt. Voor mensen met een elektrische tandenborstel van Philips zijn er Sonicare Standaard Opzetborstels Sensitive HX6052/07. Deze hebben ultrazachte borstelharen en een speciaal, zacht profiel, voor een zachte en effectieve reiniging. Een andere optie zijn de Sonicare Opzetborstels Adaptive Clean Standaard HX9042/95. De borstelharen passen zich precies aan op je tandoppervlak, waardoor deze opzetborstels de vorm van je tanden en tandvlees bijna precies volgen. Op die manier bereiken de Sonicare Opzetborstels Adaptive Clean Standaard HX9042/95 vier keer meer tandoppervlak dan andere opzetborstels, met als resultaat dat ze tien keer meer plak verwijderen, ook op moeilijk bereikbare plekken. En tijdens dit grondige reinigingsproces beschermen deze opzetborstels ook nog eens je tanden, omdat ze overmatige druk absorberen. Op die manier kun je je gebit goed reinigen, op een manier die toch zacht is voor gevoelige tanden.

Beugels, kronen, bruggen en implantaten

Je tanden poetsen wordt een stuk minder makkelijk als je speciale apparatuur – zoals beugels, kronen, bruggen of implantaten – in je mond hebt. Gelukkig zijn ook hier speciale opzetborstels voor. Mensen met een elektrische tandenborstel van Oral-B kunnen bijvoorbeeld eens naar Interspace Opzetborstels kijken. Deze zijn speciaal ontworpen voor dit soort situaties. Ze hebben lange, spitse haren, zodat je makkelijk bij alle moeilijk bereikbare plekken in je gebit kunt komen. Een andere optie (met name voor mensen met beugels) zijn OrthoCare Essentials Opzetborstels. Ze bieden een grondige reiniging, maar maken soepele bewegingen. Deze opzetborstels verwijderen daardoor plak zonder dat je gebit of de orthodontische apparatuur daarin beschadigd raakt. Ze reinigen diep tussen je tanden, maar ook rondom deze apparatuur, en zorgen zo voor een goede verzorging van je gebit. Voor mensen met een elektrische tandenborstel van Philips zijn er Sonicare Opzetborstels Intercare Standaard HX9004/07. Deze hebben extra lange, dicht op elkaar staande borstelharen, waarmee je makkelijk bij moeilijk bereikbare plekken komt. Ook plak die diep tussen je tanden zit, haal je hier eenvoudig mee weg. Voor mensen met beugels of andere speciale apparatuur in hun mond zijn deze opzetborstels dus ideaal.

Witte tanden

Vaak lijken je tanden minder wit dan ze zijn. Dat komt doordat er meestal een laagje aanslag op zit, dat veroorzaakt wordt door koffie, thee, tabak of rode wijn. Als je deze aanslag kunt verwijderen, krijg je dus op een natuurlijke manier wittere tanden. Er zijn opzetborstels die je hierbij kunnen helpen, zoals Oral-B 3D White Opzetborstels. Deze opzetborstels hebben een speciale, rubberen polijstcup, die geïnspireerd is op de whiteninginstrumenten van tandartsen. Deze verwijdert zacht de aanslag van je tanden, zodat je een stralend witte lach krijgt. Deze opzetborstels omvatten daarnaast elke tand, zodat je gebit ook nog eens grondig wordt gereinigd. Voor mensen met een elektrische tandenborstel van Philips, zijn er Opzetborstels Diamond Clean Standaard HX6064/07. Deze hebben ruitvormige, dicht op elkaar geplaatste borstelharen die twee keer zoveel aanslag verwijderen als andere opzetborstels. Zo krijg je wittere tanden binnen zeven dagen.

Gewoon gezonde tanden (ook voor kinderen)

Als je gewoon zoveel mogelijk plak van je tanden wilt verwijderen, zijn daar natuurlijk ook opzetborstels voor. Als je een elektrische tandenborstel van Oral-B hebt, kun je Precision Clean Opzetborstels proberen. Deze voegen zich helemaal om je tanden, zodat de zachte, groene borstelharen deze extra grondig kunnen reinigen. Intussen zijn er speciale, langere borstelharen (de zogenaamde ‘interdental tips’) die tussen je tanden komen en de plak die daar zit ook verwijderen. Op die manier wordt je hele gebit grondig gereinigd. Voor mensen met een elektrische tandenborstel van Philips zijn er Sonicare Opzetborstels ProResults Mini HX6022/07. Deze volgen de vorm van je tanden heel precies, zodat alle plak wordt verwijderd, ook op moeilijk bereikbare plekken. Omdat deze opzetborstels zijn ontworpen om de bewegingen van de sonische tandenborstel te volgen, wordt je gebit er extra schoon van.

Maar ook voor kinderen zijn er goede opzetborstels. Oral-B heeft bijvoorbeeld opzetborstels met vrolijke motiefjes van Princess, Cars, Mickey Mouse en Frozen. Deze opzetborstels hebben extra kleine haren, voor een zachte, maar grondige reiniging van het kindergebit. In het midden zitten langere haren, die helpen om vlekken te verwijderen. Voor mensen met een elektrische tandenborstel van Philips zijn er Sonicare Opzetborstels Kids Standaard HX6042/33. Deze zijn kleiner dan gewone opzetborstels, zodat ze beter in de mond van een kind passen. Ook hebben ze extra zachte borstelharen en een rubberen beschermlaag, die speciaal ontworpen is om de kwetsbare tanden van een kind te beschermen.

Opzetborstels voor elke situatie

Of je nou last hebt van gevoelige tanden, orthodontische apparatuur in je mond hebt, wittere tanden wilt, gewoon graag een schoon gebit hebt of iets zoekt voor je kinderen; in elke situatie is er wel een geschikte opzetborstel. Zowel Oral-B als Philips heeft voor al deze wensen wel een handig model. Het enige waar je nog op hoeft te letten, is of de bewuste opzetborstel wel op je elektrische tandenborstel past. Dat kan namelijk verschillen. Bij Oral-B passen bijna alle opzetborstels wel op de roterende modellen (voor de sonische zijn er Sonic Complete en Pulsonic). Bij Philips kun je aan het “HX…”-nummer in de naam meestal wel zien of deze opzetborstels op jouw tandenborstel passen. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van tijd om de juiste opzetborstel te vinden voor jouw gebit.