• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Parodontitis: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Parodontitis: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

De cijfers liegen er niet om: bijna negentig procent van de bevolking heeft last van tandvleesontsteking, oftewel gingivitis. Maar liefst 35% heeft zelfs parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) en 10% heeft ernstige parodontitis. Toch hebben de meeste mensen dit niet door. Veel mensen weten zelfs niet eens wat parodontitis precies is, of wat de gevolgen kunnen zijn. En dat is jammer, want het is gemakkelijk te voorkomen.

Parodontitis: vergevorderde tandvleesontsteking

Meestal ligt de oorzaak van parodontitis bij een slechte mondhygiëne. Dit leidt namelijk tot plak op je tanden en kiezen, die niet op tijd wordt verwijderd. Dat betekent dat deze plak de kans krijgt om te verkalken tot tandsteen. Aan deze tandsteen hecht vervolgens weer nieuwe plak, en zo ontstaat er steeds meer plak op je tanden en kiezen. De bacteriën in de plak veroorzaken vervolgens tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Als de ontsteking langer duurt, kan deze uiteindelijk bij je kaakbot komen. Op de plek waar dit gebeurt, laat je tandvlees los van je tand of kies. Er ontstaat een pocket: een open stukje ruimte tussen je tandvlees en je tand. In deze pocket vormt zich opnieuw plak, waardoor de ontsteking zich verder naar je kaakbot uitbreidt. De vezels in je kaakbot worden daardoor stukje bij beetje afgebroken, waardoor letterlijk je tand aan het verdwijnen is. Dat laatste noemen we parodontitis.

Parodontitis heeft een aantal vervelende gevolgen. Ten eerste kun je je tanden en kiezen erdoor kwijtraken. Als de ontsteking je kaakbot namelijk ver genoeg aantast, worden je pockets steeds groter. Daardoor komen je tanden en kiezen los te staan, waardoor ze uiteindelijk helemaal kunnen uitvallen. Als je kaakbot eenmaal aangetast is, geneest dit nooit meer. Afgebroken kaakbot komt niet meer terug. Het tweede nadeel is dat de zenuwuiteinden die zich in je tanden bevinden niet meer goed beschermd zijn tegen prikkels van buitenaf. Hete dranken kunnen dus heel makkelijk via de pockets bij je zenuwen komen. Het doet dan dus pijn om bijvoorbeeld koffie of thee te drinken en zoete of zure dingen te eten. Dit verschijnsel heet 'gevoelige tanden'. Tenslotte heeft parodontitis tot gevolg dat ontstoken, teruggetrokken tandvlees er niet erg mooi uitziet. Het is dus een lastige mondaandoening, waar jammer genoeg behoorlijk veel mensen aan lijden. Het lastige is dat parodontitis meestal niet op tijd wordt herkend. Maar waarom eigenlijk niet?

Hoe herken je parodontitis?

Parodontitis in een vergevorderd stadium is niet moeilijk te herkennen. Je hebt dan namelijk opgezwollen, rood tandvlees wat slap om de tanden of kiezen hangt. Ook bloedt het tandvlees als je je tanden poetst of iets eet, en trekt het zich vaak een heel stuk terug. Daarnaast hebben mensen met parodontitis over het algemeen last van een vieze smaak in hun mond en een slechte adem. Maar al deze duidelijke verschijnselen zie je pas in een laat stadium van parodontitis. Daarvoor merk je er eigenlijk niet zoveel van. Dat is het verraderlijke van parodontitis.

De meeste ontstekingen brengen zwellingen, warmte en pijn met zich mee, maar parodontitis is anders. Je tandvlees wordt roder en minder sterk, maar dit merk je natuulijk niet meteen. Mensen die roken hebben vaak nog minder snel door dat hun tandvlees ontstoken is. Ook mensen met veel stress of een verminderde weerstand – die trouwens extra gevoelig zijn voor parodontitis – hebben het over het algemeen niet door. Zo kan de ontsteking zijn gang gaan, en dat betekent meestal weinig goeds. Tandartsen kunnen een zogenoemde DPSI-score maken: met een speciaal apparaatje (een pocketsonde) nemen ze een heel klein monster van je tandvlees. Hieraan kunnen ze zien of je last hebt van een ontsteking. Het is dus aan te raden om regelmatig naar de tandarts te gaan, dan kan hij of zij in de gaten houden hoe het met je tandvlees gaat. Maar je kunt meer doen om parodontitis te voorkomen...

Fluoridetandpasta en interdentale reiniging

Zoals gezegd: parodontitis ontstaat over het algemeen vanwege een slechte mondhygiëne. Door je mond gezond te houden, kun je het dus voorkomen. De eerste belangrijke stap daarbij is om je tanden twee keer per dag twee minuten te poetsen met een fluoridetandpasta. Een goede optie is Perio-Aid. Deze tandpasta bevat chloorhexidine (CHX), een stof die helpt om plakvorming te voorkomen. Ook verwijdert CHX de plak die al gevormd is. Perio-Aid bevat daarnaast CPC, een stof die het effect van CHX helpt versterken. Op die manier helpt deze tandpasta om je tandvlees sterker te maken en te laten herstellen. Daarom wordt Perio-Aid ook vaak aanbevolen aan mensen die dichtbij een tandvleesontsteking zitten, of er juist net eentje achter de rug hebben.

Met een tandpasta verwijder je de plak die op je tandoppervlak zit. Maar tussen je tanden zit ook plak. Als je deze niet op tijd weg weet te halen, kan ook deze plak parodontitis veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je ook tussen (inter in het Latijn) je tanden (dentes in diezelfde taal) reinigt: interdentale reiniging. Dit doe je met flosdraad, stokers of ragers. Met name Lactona Ragers worden veel gebruikt, omdat deze professionele ragers ontwikkeld worden met tandheelkundige universiteiten en opleidingen mondzorgkunde. Dat zie je terug in het ontwerp. De ragers van Lactona Easydent Interdental Cleaners hebben bijvoorbeeld een kunststofcoating om de draad, zodat deze stevig is, maar je gebit niet beschadigt. Het borsteltje bestaat uit zachte, maar toch stevige nylonfilamenten. Doordat de ragers conisch zijn (dat betekent dat ze taps toelopen, dus ze beginnen breed en worden naar het uiteinde toe smaller) zijn ze praktisch in het gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld heel makkelijk kronen, bruggen, implantaten of vaste orthodontische apparatuur mee reinigen. Omdat ieder gebit weer anders is, zijn er meerdere maten (Type A, Type B en Type C). Deze ragers zijn dus erg praktisch om de ruimtes tussen je tanden mee schoon te houden.

Andere methoden

Voor wie nog iets extra's wil doen, kan het ook een optie zijn om een tongreiniger te gaan gebruiken, zoals een Halita Tongreiniger. Deze helpt om overige plak in je mond te verwijderen, en tegelijkertijd een slechte adem te verminderen. Ook kun je eens overwegen om aan een mondspoelmiddel te beginnen, zoals Desensin Repair Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel werkt via nanodeeltjes. Deze deeltjes vormen een beschermende laag over je tanden, die beschermt tegen gaatjes en je tandvlees weer sterker maakt.

Je kunt het beste aan je tandarts vragen welke van deze dingen het beste is voor jouw gebit. Hij of zij weet dat immers het beste, en het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Deze zal namelijk als eerste zien of je last hebt van gingivitis, zodat je er op tijd iets aan kunt doen. Toch wel fijn om niet bij die 90% te horen.