• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Piksters gebruiken voor gezond tandvlees

Piksters gebruiken voor gezond tandvlees

Piksters zijn praktische ragers met een slim ontwerp die je helpen om je tandvlees gezond te houden. Tandvleesontsteking kan namelijk allerlei vervelende gevolgen hebben, maar gelukkig is het ook makkelijk te voorkomen; als je twee keer per dag je tanden poetst en één keer per dag tussen je tanden reinigt, is de kans klein dat je er last van krijgt. Dat tussen je tanden reinigen kan dus op een praktische manier met Piksters. Maar wat maakt deze ragers dan precies zo bijzonder? En als je ze gebruikt, wat zijn dan de beste tips om dat goed te doen?

Interdentale reiniging

Of je tandvlees wel of niet gezond is, is niet moeilijk te zien. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden heen en bloedt niet als je het aanraakt. Ontstoken tandvlees ziet eruit als precies het omgekeerde: het is rood, het is gezwollen en het bloedt als je er met je vingers aanzit. De oorzaak van tandvleesontsteking is tandplak: een witgelig laagje dat zich elke dag op je tanden afzet. Het bestaat bijna helemaal uit bacteriën en hun producten. Als de plak niet wordt verwijderd, vormen deze bacteriën zuren uit de suikers in je voedsel. Deze zuren tasten je tandglazuur aan, en je tandvlees raakt ervan ontstoken. Dat merk je als eerst doordat je gaatjes krijgt en je tandvlees er slechter uit gaat zien. Als de plak nog langer blijft zitten, verkalkt deze tot tandsteen. Daaraan hecht zich makkelijk weer nieuwe plak, waardoor er meer en meer zuren komen. De ontsteking wordt op die manier steeds erger. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten, waardoor er tanden of kiezen los komen te staan. Zo kun je door de ontsteking dus zelfs tanden verliezen.

Gelukkig komt het meestal niet zo ver. Tandvleesontsteking is makkelijk te voorkomen, en beginnende tandvleesontsteking kan vaak ook nog worden teruggedraaid door elke dag alle plak te verwijderen. Dat doe je in de eerste plaats door twee keer per dag je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Tandenpoetsen alleen is echter nog niet genoeg. Tussen je tanden zit namelijk ook plak, waar je tandenborstel niet bijkomt. Om deze ook te verwijderen, zul je dus iets moeten doen om ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) te reinigen: interdentale reiniging. Dit kan met flosdraad, stokers of ragers. Als de ruimte groot genoeg is, wordt aanbevolen om voor ragers te gaan, bijvoorbeeld Piksters. Maar wat maakt deze ragers zo bijzonder?

Kunststof in plaats van ijzer

Piksters worden ontwikkeld door de gelijknamige producent, die in Australië één van de belangrijkste ontwikkelaars van ragers, tandenborstels en flosdraad is. Piksters worden echter ook buiten Australië verkocht in filialen op drie verschillende continenten, en geëxporteerd naar nog eens vijftien landen. Dat ze zo succesvol zijn, is natuurlijk niet voor niets. Deze ragers hebben namelijk een mooi ontwerp en ze zijn erg handig in het gebruik.

De meeste ragers zijn gemaakt van ijzerdraad. Die van Piksters niet: deze hebben een kunststofdraadje. Dat klinkt als een onbelangrijk verschil, maar kunststof blijkt veel voordelen te hebben boven ijzer:

  1. Het voelt veel beter aan in je mond.
  2. Het veroorzaakt geen krassen en schuurt het niet. Daardoor kun je Piksters veilig gebruiken, ook voor beugels, implantaten en protheses.
  3. Kunststof buigt minder makkelijk, zodat je meer controle over de rager hebt. Dat maakt dat je met Piksters zonder al teveel moeite elk plekje in je mond kunt bereiken.

Piksters zijn ragers van hoge kwaliteit, waardoor ze lang meegaan. Bovendien zijn ze makkelijk in het gebruik, mede dankzij de dop die bij elke rager wordt geleverd. Al deze dingen bij elkaar maken dat het praktische ragers zijn, waarmee je zonder al teveel moeite je tandvlees gezond kunt houden. Maar wat is de beste manier om dat te doen?

Piksters gebruiken: de beste tips

De eerste belangrijke tip is om de juiste maat te kiezen. Omdat interdentale ruimten bij iedereen weer andere groottes hebben, zijn Piksters er namelijk ook in verschillende, kleurgecodeerde maten. Om precies te zijn:

  • Size 0: de borsteldiameter hiervan is 0,35 mm, de kleur van de borsteltjes is grijs.
  • Size 1: de borsteldiameter hiervan is 0,50 mm, en deze Piksters zijn lila.
  • Size 2: de borsteldiameter hiervan is 0,55 mm, de kleur van de borsteltjes is wit.
  • Size 3: de borsteldiameter hiervan is 0,60 mm, en deze Piksters zijn geel
  • Size 4: de borsteldiameter hiervan is 0,65 mm, de kleur van de borsteltjes is rood.
  • Size 5: de borsteldiameter hiervan is 0,70 mm, en deze Piksters zijn blauw.
  • Size 6: de borsteldiameter hiervan is 0,80 mm, de kleur van de borsteltjes is groen.
  • Size 7: de borsteldiameter hiervan is 1,10 mm, en deze Piksters zijn zwart.

Om erachter te komen welke maat het beste bij jouw gebit past, is het verstandig om je tandarts of mondhygiënist om advies te vragen. Vaak is het handig om meerdere maten naast elkaar te gebruiken, aangezien de interdentale ruimtes meestal niet allemaal even groot zijn. Het is belangrijk dat een rager tussen je tanden genoeg weerstand ondervindt; als dit niet zo is, heb je een te kleine maat. Anderzijds is het met een goede maat rager niet nodig om te forceren; moet je toch flink duwen, dan heb je een te grote maat.

Heb je eenmaal de goede maat gevonden, dan kun je beginnen met reinigen. Dat kun je het beste doen als volgt:

  1. Maak de rager nat onder de kraan. Er hoeft geen tandpasta op, wel zijn er speciale gels op de markt die je voor ragers kunt gebruiken als equivalent.
  2. Beweeg de rager ongeveer drie keer heen en weer in elke interdentale ruimte, en probeer daarbij om de hoek wat af te wisselen, zodat je zo grondig mogelijk reinigt. Het is belangrijk niet te forceren, en te voorkomen dat de rager in je tandvlees prikt. Als je elke keer in je tandvlees blijft prikken, probeer dan om de rager ietsje schuiner te houden.
  3. Als je bij de tanden en kiezen achterin je mond komt, kun je de dop van de rager gebruiken om het handvat te verlengen, zodat je er beter bij kunt. Ook kun je de rager iets proberen te buigen. Omdat de Piksters gemaakt zijn van kunststof, kun je dit niet te vaak doen, dus wees er voorzichtig mee. Gebruik één vinger om de rager vanaf het uiteinde te buigen; zo verminder je de druk en is de kans dat de rager breekt kleiner. Als je de rager weer in je interdentale ruimte beweegt, doe dan je mond iets dicht. Dit vermindert de spanning van je wangen, waardoor het reinigen makkelijker wordt.
  4. Spoel je mond en spoel vervolgens de ragers af onder de kraan. Dankzij de dop kun je ze makkelijk op een hygiënische manier bewaren. De Piksters gaan lang mee, zodat je ze vaak kunt gebruiken. Als op een gegeven moment de haren versleten zijn, is het echter wel zaak ze te vervangen.

Het kan gebeuren dat je tandvlees bloedt de eerste keren dat je tussen je tanden reinigt. Dit is een teken dat het nog ontstoken is: in ontstoken tandvlees zijn de aderen namelijk wijder en breekbaarder, waardoor ze makkelijker kapotgaan. Het is het beste om voorzichtig te blijven reinigen, zodat de plak wordt weggehaald en je tandvlees weer gezond wordt. Na een tijdje zal het bloeden stoppen en wordt het reinigen minder pijnlijk.

Piksters gebruiken voor gezond tandvlees

Samengevat zijn Piksters praktische ragers dankzij hun slimme ontwerp met een draad gemaakt van kunststof. Omdat ze bovendien een goede kwaliteit hebben, lang meegaan en praktisch in het gebruik zijn, is het met deze ragers niet moeilijk om je tandvlees gezond te houden. Om dat op een goede manier te doen, zijn er veel handige tips. Op de website van Piksters staan trouwens nog filmpjes waarin tandartsen uitleggen hoe je de ragers het beste kunt gebruiken, voor als je behoefte hebt aan meer tips. Zo krijg je een schoon gebit en houd je je tandvlees gezond.