• Vandaag besteld morgen in huis*
 • Gratis bezorgd vanaf €75

Piksters: kunststofragers om je tandvlees gezond te houden

Piksters: kunststofragers om je tandvlees gezond te houden

Tandartsen bevelen aan om minstens één keer per dag de ruimtes tussen je tanden schoon te maken. Als dit kleine ruimtes zijn, wordt aangeraden flosdraad te gebruiken. Voor iets grotere ruimtes is het advies om over te stappen op stokers. En voor gemiddelde tot grote ruimtes zijn er ragers, zoals bijvoorbeeld Piksters. Deze kleurrijke ragers worden in vijftien landen op drie continenten verkocht en wereldwijd door tandartsen aanbevolen. Maar wat maakt ze eigenlijk zo bijzonder? Hoe kun je ze het best gebruiken? En welke soorten en maten heb je allemaal? En waarom was het reinigen van de ruimtes tussen je tanden ook alweer zo belangrijk?

Interdentale reiniging

Op je tanden vormt zich elke dag plak: een witgelig laagje dat je nauwelijks kunt zien. Het bestaat bijna helemaal uit bacteriën en producten van bacteriën. Zolang je het op tijd weghaalt, is er niets aan de hand. Maar als plak te lang blijft zitten, heb je wel een probleem. De bacteriën kunnen dan namelijk tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Bovendien kan de tandplak die is blijven zitten verkalken tot tandsteen. Aan deze tandsteen hecht zich dan weer nieuwe plak, waardoor het hele verhaal opnieuw begint. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs zo erg worden dat deze je kaakbot aantast. Zo raak je bot kwijt, waardoor uiteindelijk je tanden en kiezen los komen te staan. Meestal is dat niet meer terug te draaien.

Het is daarom belangrijk dat je alle tandplak op tijd weer verwijdert. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg door twee keer per dag met een goede fluoridetandpasta te poetsen. Alleen dan ben je nog een stukje vergeten. Tussen je tanden zit namelijk ook plak. En die gaat niet of nauwelijks weg als je je tanden poetst. Je zult dus ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes  in dezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging dus. En daarvoor kunnen Piksters erg handig zijn.

Kunststof en geen metaaldraad

Piksters zijn ragers gemaakt van kunststof. Dat is best bijzonder, want verreweg de meeste ragers worden gemaakt van ijzerdraad (wat meestal wel met plastic wordt gecoat zodat het je tanden niet beschadigt). Dit kunststof heeft de volgende voordelen:

 1. Het geeft een prettiger gevoel dan ijzerdraad.
 2. Kunststof veroorzaakt geen krassen en het schuurt niet. Je gebit wordt er dus hoe dan ook niet door beschadigd. Daardoor zijn Piksters ideaal voor bijvoorbeeld mensen met implantaten of beugels.
 3. Kunststof buigt minder snel dan ijzerdraad.

Door dat laatste puntje worden de ragers makkelijker om te gebruiken. Met deze stijve ragers kom je namelijk makkelijker bij de interdentale ruimtes tussen je achterste tanden en kiezen, waar je met een tandenborstel of flosdraad nauwelijks bij kunt. En zelfs als het dan nog niet lukt, heb je nog een optie. Je kunt het handvat namelijk uitbreiden door de dop die bij elke rager zit op de achterkant te zetten. Deze dop helpt trouwens ook om de ragers altijd hygiënisch op te bergen.

Toch heeft het kunststofdraadje ook een nadeel. Als je Piksters in een hoek wilt buigen om bij een lastige interdentale ruimte te komen, moet je heel voorzichtig zijn. Deze ragers zijn namelijk stijver dan gewone ragers, waardoor ze gemakkelijker breken. Daarom wordt aanbevolen om Piksters zo min mogelijk te buigen. Maar als ze eenmaal gebogen zijn, buigen ze niet zo makkelijk meer terug. Dat is dan wel weer een voordeel voor als je de gebogen rager wilt gebruiken. Bovendien hebben Piksters een goede kwaliteit. Daarnaast kun je ze meer dan één keer gebruiken, waardoor je lang met deze ragers doet.

Allerlei verschillende maten Piksters

Omdat interdentale ruimten bij iedereen weer andere groottes hebben, zijn Piksters er ook in verschillende soorten en maten. Om precies te zijn:

 • Size 0: de borsteldiameter hiervan is 0,35 mm, de kleur van de borsteltjes is grijs.
 • Size 1: de borsteldiameter hiervan is 0,50 mm, en deze Piksters zijn lila.
 • Size 2: de borsteldiameter hiervan is 0,55 mm, de kleur van de borsteltjes is wit.
 • Size 3: de borsteldiameter hiervan is 0,60 mm, en deze Piksters zijn geel
 • Size 4: de borsteldiameter hiervan is 0,65 mm, de kleur van de borsteltjes is rood.
 • Size 5: de borsteldiameter hiervan is 0,70 mm, en deze Piksters zijn blauw.
 • Size 6: de borsteldiameter hiervan is 0,80 mm, de kleur van de borsteltjes is groen.
 • Size 7: de borsteldiameter hiervan is 1,10 mm, en deze Piksters zijn zwart.

De Piksters van Size 0 worden aanbevolen om te gebruiken voor de kleine interdentale ruimtes tussen je voortanden. Aangezien ze zo dun zijn, kun je ze het beste helemaal niet buigen. Dat is trouwens ook helemaal niet handig als je je voortanden wilt reinigen. De maten 1 tot en met 4 zijn bedoeld voor normaal gebruik, en hebben een grootte die geschikt is voor een gemiddelde interdentale ruimte. Voor mensen met kronen, bruggen of orthodontische apparatuur in hun mond is er Size 5: deze wat grotere ragers passen makkelijk in de ruimtes tussen deze apparatuur en je tanden, zodat je ook deze goed schoon kunt houden. Voor mensen met grotere apparatuur in hun mond is er Size 6. De grootste maat (Size 7) is bedoeld voor mensen met missende tanden of uit de hand gelopen tandvleesontsteking. Met deze extra grote ragers kun je ook in dat geval je gebit goed reinigen.

Piksters en interdentale reiniging

Als je net begint met interdentale reiniging, is de kans groot dat je tandvlees gaat bloeden. Dit is er een teken van dat het ontstoken is, maar het is een misverstand dat je moet stoppen met reinigen. Het punt is dat de aders in je tandvlees meer uitrekken door de ontsteking, waardoor ze gemakkelijker breken en je tandvlees gaat bloeden. Maar dat betekent meestal niet dat je te hard of teveel reinigt. Het betekent juist dat je de ruimtes tussen je tanden vaker schoon zou moeten maken, zodat de ontsteking verdwijnt en je tandvlees zich kan herstellen. Na ongeveer drie tot zeven dagen achter elkaar interdentaal reinigen is het bloeden dan ook vaak verdwenen. Dat betekent niet dat de ontsteking al helemaal weg is; daarvoor zul je het nog een tijdje vol moeten houden. Maar je ziet bijna meteen dat je tandvlees weer gezonder begint te worden. Interdentaal reinigen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je gebit. En Piksters kunnen daarbij helpen, omdat ze efficiënt plak verwijderen tussen je tanden, makkelijk te gebruiken zijn en bovendien beschikbaar zijn in meerdere maten, zodat iedereen de rager kan kiezen die bij hem of haar past.