• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Plac Control voor een betere poetstechniek

Plac Control voor een betere poetstechniek

Bijna iedereen heeft ze wel eens een tijdje moeten gebruiken: plakverklikkers. Het zijn kleine tabletjes die je in moet nemen na het tandenpoetsen. Meestal zijn ze rood, zoals bijvoorbeeld die van Plac Control. De gebruiksaanwijzing is simpel. Na het poetsen even kauwen op zo’n tabletje, een minuut wachten.. en dan kun je in de spiegel zien hoe goed je het hebt gedaan. Het gebruik van Plac Control is een makkelijke manier om erachter te komen hoe effectief je poetsmethode is, en tandartsen bevelen het dan ook graag aan. Maar hoe werkt Plac Control eigenlijk? In welke gevallen heb je het nodig? En wat is de beste manier om het te gebruiken?

Achtergebleven plakresten

Elke dag vormt zich een laagje tandplak op je tanden. Dit bestaat uit mondslijm, bacteriën en etensresten. In principe is het niet schadelijk, maar je moet het wel op tijd weer weghalen. Plak bevat namelijk bepaalde zuren, waardoor het gaatjes en tandvleesontsteking kan veroorzaken als het te lang blijft zitten. Bovendien kan plak dan verkalken tot tandsteen, en ervoor zorgen dat je adem gaat stinken. Het is dus belangrijk om de plak elke dag op tijd weg te halen.

Hoe je dat doet? Waarschijnlijk blijft je tandarts het keer op keer herhalen: twee keer per dag je tanden poetsen met een fluoridetandpasta en elke dag interdentaal reinigen. Anders verwijder je misschien niet alle plak. En dat zou zonde zijn. Maar hoe weet je eigenlijk zeker dat alle plak weg is? Aangezien tandplak ongeveer doorzichtig is, is het immers moeilijk te zien op je tanden. Het is daardoor niet makkelijk om in te schatten of je wel of niet effectief gepoetst hebt. Maar met Plac Control kun je achtergebleven plak wel degelijk zien.

Deze tabletten bevatten namelijk het stofje erythrosine (ook wel bekend als E127), wat na een tijdje rood kleurt als het in aanraking komt met plak. Als je na het tandenpoetsen een tablet Plac Control neemt, verspreidt dit stofje zich door je mond. Als er plak achtergebleven is, hecht de erythrosine zich hieraan, om na ongeveer zestig seconden rood te kleuren. Zo kun je dus na een tijdje zien of er nog plak op je tanden zit. Bovendien kun je precies zien waar het zich bevindt, zodat je ook weet welke delen van je gebit je niet goed genoeg poetst. En als bijkomend voordeel kun je de gedetecteerde plak meteen nog even wegpoetsen.

Wanneer je Plac Control nodig hebt

Meestal wordt Plac Control je aanbevolen door de tandarts. Het is bijvoorbeeld handig voor kinderen die nog niet goed doorhebben hoe ze hun tanden het beste kunnen poetsen. Ook voor mensen met beugels of implantaten kan het goed zijn om een tijdje Plac Control te gaan gebruiken. Vaak moeten ze namelijk nog even wennen aan alle apparatuur in hun mond, en aan het feit dat ze daardoor op een andere manier hun tanden moeten gaan poetsen. Soms kan dat even lastig zijn, en dan kunnen plakverklikkers helpen. Bovendien wordt Plac Control veel gebruikt door mensen die tandvleesontsteking hebben gehad of poetsproblemen hebben, zodat ze weer goed kunnen leren poetsen.

Maar Plac Control is ook voor mensen die niet in één van de bovenstaande categorieën vallen en gewoon eens willen weten hoe goed ze nou eigenlijk poetsen. Met Plac Control weet je namelijk zeker dat je alle plak in je mond verwijdert als je je tanden poetst, waardoor je een heleboel problemen kunt voorkomen. Het gebruik van Plac Control is niet schadelijk voor je gebit, maar wel erg leerzaam. Het is dus nooit een verkeerd idee om het een tijdje te gaan gebruiken. Alleen hoe doe je dat op de meest effectieve manier?

Plac Control gebruiken

Hoe vaak je Plac Control moet gebruiken, hangt af van de tijd dat je het al doet. De eerste week moet het elke dag. In de tweede en derde week is eens in de twee of drie dagen genoeg. Daarna kun je volstaan met één keer per week. Als je Plac Control via de tandarts hebt gekregen, kun je het beste met hem of haar overleggen hoe lang je het blijft gebruiken. Als je het op eigen initiatief doet, kun je zelf inschatten na hoeveel tijd je poetstechniek voldoende is verbeterd.

Plac Control kun je het beste ’s avonds voor het slapengaan gebruiken, aangezien je tong en tandvlees er rood van kunnen kleuren. Nadat je je tanden hebt gepoetst, neem je een tablet Plac Control en kauw je die helemaal fijn. Daarna laat je je speeksel een minuut door je mond gaan, om vervolgens drie tot vier keer met water te spoelen. Hoewel van erythrosine is aangetoond dat het niet gevaarlijk is, is het niet de bedoeling dat je Plac Control doorslikt. Als je na het spoelen in de spiegel kijkt, zul je zien dat de plak in je mond rood is gekleurd. Je hoeft dan alleen nog maar de laatste restjes plak te verwijderen en voor de volgende keer te onthouden waar je extra moet poetsen.