• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Een protheseborstel voor elk (kunst)gebit

Een protheseborstel voor elk (kunst)gebit

Zo’n twintig procent van alle Nederlanders boven de zestien jaar heeft een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese. Sommige van dit soort protheses, zoals kronen en bruggen, zitten vast aan je gebit. Andere, zoals een kunstgebit of plaatprothese, zijn juist uitneembaar. Het is heel belangrijk om uitneembare protheses goed te reinigen als je iets gegeten hebt en voor het slapengaan. Dat doe je met een speciale protheseborstel. Maar welke moet je dan hebben?

Uitneembare protheses

Zoals gezegd: er zijn meerdere soorten protheses. Ten eerste heb je degene die altijd in je mond blijven zitten: kronen en bruggen, die meestal op implantaten worden geplaatst. En ten tweede heb je de uitneembare protheses. Daarvan zijn er dan ook weer meerdere soorten, bijvoorbeeld:

  1. Een plaatprothese. Dit is een vervanging van een paar tanden of kiezen, en wordt vaak gebruikt als een brug, kroon of implantaat niet kan. Plaatprotheses zijn gemaakt van tandvleeskleurige hars, waarin een aantal kunsttanden zijn verankerd. Ze steunen op je mondslijmvlies.
  2. Een frameprothese. Deze lijkt sterk op de plaatprothese, maar heeft een soort metalen buitenskelet, waarop de tandvleeskleurige hars is aangebracht, zodat de prothese op je overgebleven tanden en kiezen kan steunen (wat soms beter kan zijn, zodat je tandvlees niet teveel druk op hoeft te vangen).
  3. Een kunstgebit. Dit vervangt je hele gebit.
  4. Een overkappingsprothese. Dit lijkt heel erg op een kunstgebit, maar de wortels van je eigen tanden en kiezen worden gebruikt als pijlers, om de prothese te steunen. Een overkappingsprothese kan dan ook vrij makkelijk later worden veranderd in een echt kunstgebit.

Een uitneembare prothese moet je goed schoonhouden. Op de prothese, en ook eronder, verzamelen zich namelijk makkelijk etensresten en tandplak. Als je die niet op tijd weghaalt, kunnen er gaatjes in en rondom de prothese ontstaan, en kan het omliggende tandvlees gaan ontsteken. Daardoor krijg je een slechte adem, en vaak wordt je tandvlees gevoeliger. Maar het kan ook behoorlijk wat problemen opleveren voor de prothese. Als het tandvlees onder de prothese is gaan ontsteken, kan dat er namelijk voor zorgen dat je prothese niet meer helemaal goed past, wat een hoop pijn oplevert. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat zich vaak ook tandsteen op je prothese vormt, omdat de achtergebleven tandplak verkalkt. Als je een overkappingsprothese hebt, kan de ontsteking de tanden of kiezen die als pijlers dienen aantasten, waardoor ze los kunnen gaan staan, en de prothese zijn houvast verliest.

Protheseborstels

Om dit soort problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je na elke maaltijd en voor het slapengaan je prothese grondig schoonmaakt. Daarvoor zijn speciale protheseborstels, die eigenlijk allemaal hetzelfde ontwerp hebben. Ze lijken op gewone tandenborstels, maar dan zit er aan twee kanten een borsteloppervlak. Het oppervlak aan de ene kant is vrij groot, zodat je makkelijk de buiten- en binnenkant van je prothese schoon kunt maken. Het oppervlak aan de andere kant is steviger en loopt taps toe in een soort punt, zodat je ook moeilijke plekken (bijvoorbeeld de ruimtes tussen de kunsttanden) goed kunt bereiken. Vaak hebben prothesetandenborstels een stevig handvat, dat erop gemaakt is dat je vingers niet wegglijden als je je prothese schoonmaakt. Omdat veel van de mensen met een prothese al wat ouder zijn, is het handvat meestal zo ontworpen dat ook mensen met een mindere motoriek de protheseborstel moeiteloos kunnen gebruiken.

Maar wat is dan eigenlijk de beste protheseborstel? We zullen er een aantal bespreken, en zoals gezegd:  ze hebben allemaal een dubbele borstel en extra comfortabel handvat. Naast deze overeenkomsten, zijn er echter ook duidelijke verschillen. Sommige protheseborstels volgen de vorm van je prothese, andere hebben juist een recht oppervlak. En ook in het handvat en de borstelharen is nog aardig wat variatie mogelijk.

Volg de vorm: de Jordan Protheseborstel en de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel

Ten eerste is er de Jordan Protheseborstel. Het grote borsteloppervlak van deze borstel is ietwat gekromd, zodat de protheseborstel precies de vorm van je prothese volgt als je hem schoonmaakt, waardoor je hem efficiënter kunt reinigen. Dat maakt deze protheseborstel heel handig om je prothese na de maaltijden en voor het slapengaan grondig schoon te maken. Het handvat van de Jordan Protheseborstel is daarnaast extra lang en stevig, en een beetje gebogen, waardoor de borstel prettig in het gebruik is.

Een andere protheseborstel met zo’n gekromd borsteloppervlak is de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel. Deze protheseborstel volgt ook de vorm van je prothese, voor een extra efficiënte reiniging. Ook het handvat van de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel lijkt op dat van de Jordan Protheseborstel: het is ietwat gebogen en extra lang en stevig, zodat je er een goede grip op houdt. Daarnaast is de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel erop gemaakt om lang mee te gaan, en heeft deze extra zachte borstelharen.

Een speciaal handvat…. De Oral-B Prothesetandenborstel, GUM Protheseborstel en Miradent Protho-Brush De Luxe

Er zijn ook protheseborstels die niet zozeer de vorm van je gebit volgen, maar gewoon een recht borsteloppervlak hebben. Of zo’n rechte borstel handiger is dan eentje met een gekromd borsteloppervlak, is een kwestie van smaak. Voor sommige mensen reinigt het makkelijker als de borstel gebogen is, en voor andere juist als het recht is. Een voorbeeld van een protheseborstel waarvan het grote borsteloppervlak recht is, is de Oral-B Prothesetandenborstel. Ook het handvat van deze protheseborstel is recht.

Een andere protheseborstel met een recht borsteloppervlak is de GUM Protheseborstel. Deze tandenborstel heeft extra stevige nylonharen, waarmee je je prothese grondig schoon kunt maken. Ook het handvat is speciaal: het heeft een handige duimgreep, en is extra stevig, zodat het ook voor mensen met een beperkte motoriek niet moeilijk is deze protheseborstel goed te hanteren. En dan is er nog de Miradent Protho-Brush De Luxe. Deze protheseborstel heeft ook een recht borsteloppervlak. Maar wat vooral opvalt, is het handvat, dat ietwat gebogen is en maar liefst acht kanten heeft voor een optimale grip. Je kunt voor dat handvat kiezen uit maar liefst die verschillende, vrolijke kleuren: roze transparant, blauw transparant en blauw.

Een protheseborstel voor elk (kunst)gebit

Behoor jij tot de twintig procent van de Nederlanders met een prothese? En is die van jouw uitneembaar (dus een overkappingsprothese, plaat- of frameprothese of kunstgebit)? Dan is het heel belangrijk dat je hem goed schoonhoudt. Dat doe je met een protheseborstel, en die zijn er weer in verschillende soorten. Hoewel ze allemaal een dubbele borstel en gebruiksvriendelijk handvat hebben, zijn er ook duidelijke verschillen. Als je een protheseborstel wilt die de vorm van je prothese volgt, kun je de Jordan Protheseborstel of Ecosym Dagbehandeling Protheseborstel eens overwegen. En heb je liever een rechte, dan kun je eens nadenken over de Oral-B Protheseborstel, GUM Protheseborstel of Miradent Protho-Brush De Luxe. Onderling verschillen deze borstels dan weer in handvat en borstelharen. Welke de beste protheseborstel is, is moeilijk te zeggen. Het hangt er maar net vanaf wat je persoonlijke voorkeuren zijn: liever een gekromd of recht oppervlak, liever zachte of juist stevige borstelharen, liever een achtkantig handvat of juist een rechte… Bij twijfel kun je altijd met je tandarts overleggen. Hoe dan ook is het niet moeilijk om de prothesetandenborstel te vinden die bij jouw (kunst)gebit past.