Ragers die niet breken

Ragers zijn belangrijk voor een goede mondhygiëne, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder ongemak. Een van de dingen die wel eens gebeuren als je ragers gebruikt, is dat ze ineens knakken of breken. Heel irritant, want daardoor heb je niets meer aan een rager die misschien wel net nieuw was. Om nog maar te zwijgen van hoe lastig het kan zijn om een afgebroken rager tussen je tanden uit te krijgen. Wat ook frustrerend is, zijn ragers waarvan de haren verbazingwekkend snel versleten raken, waardoor je ze veel sneller weg moet gooien dan verwacht. Nu is het ergens natuurlijk wel begrijpelijk dat een rager niet alleen maar stevig kan zijn, en niet eeuwig mee kan gaan. Maar gelukkig zijn er ook ragers die een stuk moeilijker afbreken en waar je langer plezier van hebt. De vraag is dus: welke zijn dit en waarom zijn ze zo stevig en duurzaam?
Ragers en ontstoken tandvlees
Op je tanden vormt zich elke dag tandplak; een dun, witgelig laagje dat hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Als de plak te lang blijft zitten, gaan die bacteriën de suikers uit je eten omzetten in zuren. Die zuren tasten je tandglazuur en tandvlees aan. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Als je niets doet, komen er dus steeds meer bacteriën, en daarmee meer en meer zuren. Je tandglazuur wordt dan op een gegeven moment zover aangetast dat je gaatjes krijgt, en je tandvlees raakt ontstoken. Het wordt rood en gezwollen, en gaat makkelijker bloeden. Als de ontsteking te lang doorzet, kan deze uiteindelijk zelfs je kaakbot aantasten. Je tandvlees laat dan los van het bot, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat je tanden of kiezen los in je mond komen te staan. Daardoor kun je ze in het ergste geval zelfs kwijtraken aan de tandvleesontsteking. Maar gelukkig komt het meestal zover niet.
Als je de tandplak in je mond goed verwijdert, kun je tandvleesontsteking namelijk voorkomen of op tijd remmen. En die tandplak verwijderen doe je grotendeels door elke dag twee keer twee minuten je tanden te poetsen. Grotendeels, want tussen je tanden zit ook plak, en daar kom je met je tandenborstel niet bij. Om ook deze plak weg te halen, zul je dus iets aan interdentale reiniging (van het Latijnse inter voor “tussen” en dentes voor “tanden”) moeten doen. Dat kan met flosdraad, stokers of ragers. (Over het algemeen wordt flosdraad aanbevolen voor kleine interdentale ruimtes, zijn stokers beter voor wat grotere en worden ragers aangeraden voor nog wat grotere.) Ragers zijn dus erg belangrijk om je gebit gezond te houden. Maar als je dan ragers gebruikt, wil je natuurlijk niet dat ze afbreken of snel verslijten.
De onbreekbare rager?
Het zou handig zijn als er ragers op de markt waren die nooit zouden breken. Maar helaas bestaan dit soort onkwetsbare ragers niet. Een rager die nooit knakt, zou namelijk ofwel van onbuigzaam, ofwel van superflexibel materiaal gemaakt moeten zijn. In het eerste geval kun je de rager niet buigen als je bepaalde moeilijke hoeken van je gebit wilt bereiken, wat erg onpraktisch is. Bovendien beschadig je je gebit veel makkelijker met een rager die niet een klein beetje mee kan bewegen met de vorm van je tanden. Onbuigzame ragers zijn dus eigenlijk geen optie. Maar aan superflexibele ragers heb je natuurlijk ook niets, aangezien je die met geen mogelijkheid tussen je tanden zou kunnen krijgen, en zelfs als dat lukte geen druk zou kunnen zetten. De onbreekbare rager bestaat dus niet – om goede redenen. Gelukkig zijn er veel ragers die een goed midden hebben weten te vinden tussen stevigheid en gebruiksgemak. Ze zijn (gelukkig) niet onkwetsbaar, maar wel bijzonder stevig, waardoor ze praktisch en efficiënt zijn. De voorbeelden die we gaan noemen, hebben allemaal een bijzonder en innovatief ontwerp, wat maakt dat ze niet zo snel breken en lang meegaan.
Interprox Premium, Piksters en TePe ragers
Een eerste voorbeeld zijn de ragers van Interprox Premium. Het metaaldraadje van deze ragers is met plastic gecoat, waardoor ze stevig zijn, maar tegelijkertijd je gebit niet makkelijk beschadigen. Dat kun je trouwens makkelijk controleren: de borstelharen hebben namelijk twee kleuren. Op de witte haren kun je het goed zien als je tandvlees gaat bloeden tijdens het reinigen, en op de zwarte als je plak tussen je tanden uithaalt. De stevigheid van deze ragers komt ook door het bijzondere handvat, waar het ijzerdraadje stevig in verankerd zit. Dit handvat is namelijk erg flexibel, en gemaakt op de vorm van je vingers, zodat je er altijd een goede grip op hebt. Het resultaat is dat je makkelijk op verschillende plekken in je mond komt zonder het ijzerdraadje te hoeven buigen. Daardoor slijt het ijzerdraadje minder hard en breekt het ook minder snel. Dit effect wordt nog eens versterkt door de zorgvuldige materiaalkeuze van deze ragers, die ervoor zorgt dat ze extra lang meegaan.
Ook Piksters zijn erg stevige ragers. Deze ragers zijn namelijk niet gemaakt van ijzer, zoals de meeste ragers, maar van roestvrijstaal gecoat met kunststof. Daardoor buigen Piksters veel minder makkelijk dan ijzeren ragers, met als gevolg dat ze minder snel breken. Toch is kunststof nog wel flexibel genoeg om je tanden op een praktische manier te kunnen reinigen. Ook is kunststof veilig voor je tanden: het schuurt niet, veroorzaakt minder makkelijk krassen en geeft een prettiger gevoel. Piksters zijn dus een mooi midden tussen sterke en gebruiksvriendelijke ragers. Bovendien zijn ze van goede kwaliteit, zodat je er lang plezier van hebt.
Tenslotte zijn ook de ragers van TePe behoorlijk sterk. Ze zijn gemaakt van ijzer, met daaromheen een kunststofcoating. Daardoor voelen de ragers prettig aan en beschadigen ze je gebit niet. Maar ze zijn ook bijzonder stevig, omdat het handvat en het borsteltje uit één stuk gemaakt zijn. Daardoor breken de ragers heel moeilijk. Bovendien zijn TePe ragers gemaakt van duurzame materialen van goede kwaliteit, zodat ze lekker lang meegaan.
Soft picks: de ultiem flexibele ragers
De ragers in de bovengenoemde voorbeelden breken allemaal niet zo snel af omdat ze zo sterk zijn. Je zou je kunnen afvragen of je niet juist minder breekbare ragers krijgt als je ze flexibeler maakt. Zulke ragers bestaan, en hebben de naam ‘soft picks’. Het zijn kleine ragertjes met een rubberen borsteltje in plaats van een ijzerdraadje. Daardoor zijn ze makkelijk in allerlei hoeken te buigen, zonder dat ze knakken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een beugel, implantaten of protheses hebt, maar ook gewoon praktisch als je plak of etensresten wilt verwijderen. Bovendien masseren de rubberen borsteltjes je tandvlees, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Dat maakt je tandvlees gezonder en sterker. Een voorbeeld zijn GUM Soft Picks. Het bijzondere van deze soft picks is dat deze ook nog eens geïmpregneerd zijn met fluoride, wat extra helpt om je tandglazuur te versterken. Er zijn drie maten: GUM Soft Picks Regular, GUM Soft Picks Large en GUM Soft Picks Extra Large.
Conclusie
Ragers zijn belangrijk om tandvleesontsteking mee te voorkomen en zo je gebit gezond te houden. Natuurlijk is het dan wel fijn als je ragers hebt die lang meegaan en niet afbreken. Een onkwetsbare rager bestaat gelukkig niet, maar er zijn veel goede alternatieven, die allemaal gebruikmaken van een slim ontwerp. De ragers van Interprox Premium hebben naast de praktische kunststofcoating zo’n bijzonder handvat dat je minder vaak het ijzerdraadje hoeft te buigen, en gaan lang mee dankzij de handige materiaalkeuze. Piksters zijn sterker omdat ze niet van ijzer, maar van kunststof en staal zijn gemaakt, en ze gaan lang mee dankzij de hoge kwaliteit. TePe ragers zijn stevig omdat het borsteltje en handvat uit één stuk zijn gemaakt, en de goede kwaliteit maakt dat je er lang van kunt genieten. Als je op zoek bent naar goede, sterke en duurzame ragers, zijn deze drie dus zeker het proberen waard. Maar ook GUM Soft Picks zijn een goede optie; ze zijn makkelijker in het gebruik omdat ze zo flexibel zijn, stimuleren je tandvlees en verzorgen je gebit dankzij de fluoride. De frustratie van bij de eerste avond afgebroken ragers of direct versleten borstelharen is dus goed te voorkomen, als je de juiste ragers of soft picks hebt. Zo houd je je tandglazuur sterk en je tandvlees gezond, en geniet je zo lang mogelijk van je ragers.