Ragers gebruiken voor gezond tandvlees

Ragers zijn een belangrijk hulpmiddel om je tandvlees gezond te houden. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag plak, en als je dit niet op tijd weghaalt, raakt je tandvlees daarvan ontstoken. Het wordt rood, zwelt op en bloedt als je iets eet of je tanden poetst. De plak kan intussen verkalken tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, met als gevolg dat de ontsteking steeds erger wordt. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt. Gelukkig komt het meestal zover niet. Als je elke dag alle plak weghaalt, voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt, of rem je een eventuele ontsteking op tijd. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg door twee keer per dag je tanden te poetsen. Maar tussen je tanden zit ook plak, waar je tandenborstel niet bij komt. Je zult dus ook iets moeten doen aan interdentale reiniging (van de Latijnse woorden inter, wat ‘tussen’ betekent, en dentes, voor ‘tanden’). Dat kan met flosdraad, stokers of ragers. Als de tussenruimtes groot genoeg zijn, wordt vaak aanbevolen ragers te gebruiken. In de afgelopen reeks blogberichten hebben we een heleboel voorbeelden gezien van welke ragers je op wat voor manier kunt gebruiken voor gezond tandvlees. Het wordt inmiddels wel eens tijd om op een rijtje te zetten welke soorten ragers er zijn en wat hun voor- en nadelen zijn van het gebruik ervan. En welke ragers zijn dan eigenlijk het beste om te gebruiken?
Interprox Premium: goed ontwerp en praktische uitvoering
Allereerst zijn er de ragers van Interprox Premium. Deze zijn op de markt gekomen na vijf jaar onderzoek, en ze zijn helemaal ontwikkeld door tandartsen en andere experts. Dat is terug te zien in het feit dat ze een bijzonder slim ontwerp hebben. Het metaaldraadje is met plastic gecoat, zodat de ragers stevig zijn, maar je tanden niet beschadigen. De borstelharen zijn tweekleurig (zwart met wit), zodat je tijdens het reinigen zowel bloed als plak goed kunt zien. Het handvat is ontworpen op de vorm van je vingers, zodat je tijdens het reinigen steeds een goede grip hebt. Daarnaast is het handvat een beetje flexibel, wat het makkelijker maakt op moeilijke plekken in je mond te reinigen. Bovendien zijn de ragers gemaakt van duurzaam materiaal, zodat ze lang meegaan. Het ontwerp alleen al maakt deze ragers dus behoorlijk efficiënt.
Maar de ragers van Interprox Premium zijn ook erg praktisch. Bij elke rager krijg je namelijk een dop en een hoesje, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Doordat de verpakking hersluitbaar is, kun je ze ook moeiteloos hygiënisch opbergen. En omdat elk gebit weer anders is, zijn er maar liefst acht verschillende, kleurgecodeerde maten, zodat er altijd wel eentje is die bij jouw gebit past.
Lactona ragers in alle soorten en maten
Vervolgens zijn er Lactona ragers. Deze hebben – net als Interprox ragers – een metalen draadje, met daaromheen een stevige coating, zodat ze sterk, maar wel veilig in het gebruik zijn. De nylon borstelharen zijn stevig en zacht. Ze zitten dicht op elkaar ingeplant, waardoor je makkelijker grondig tussen je tanden reinigt. Dat maakt Lactona ragers niet alleen handig om tussen je tanden te reinigen, maar ook erg praktisch voor het reinigen van beugels, implantaten en kronen.
Wat Lactona ragers vooral zo handig maakt, is dat er drie verschillende soorten zijn, die er dan weer in allemaal verschillende maten zijn. Op die manier is er voor elk gebit wel een geschikte versie. Ten eerste zijn er Lactona Interdental Cleaners. Deze rechte ragers hebben een extra lang handvat, en zijn verkrijgbaar in maar liefst tien verschillende maten. Ten tweede zijn er de ragers van Lactona EasyDent. Dit zijn conische ragers, wat betekent dat het borstelgedeelte taps toeloopt, zodat je eigenlijk meerdere maten in één rager hebt (wat praktisch is als je interdentale ruimtes niet allemaal even groot zijn). Ze zijn er in drie verschillende maten. Tenslotte heb je nog de ragers van Lactona EasyGrip. Deze hebben een zeshoekig handvat dat gemaakt is van rubber, zodat je extra veel grip en controle hebt tijdens het reinigen. Bij elke rager krijg je een beschermkapje, waarmee je ook het handvat kunt verlengen om beter bij de ruimtes achterin je mond te komen. Ze zijn er in acht verschillende maten.
Tandex FLEXI: een rager die kan dansen
Een weer andere soort zijn de ragers van Tandex FLEXI. Deze ragers hebben borstelharen van goede kwaliteit, die – net als bij Lactona ragers – dicht op elkaar ingeplant zijn in het metaaldraadje. Deze ragers zorgen daardoor voor een grondige reiniging, maar ze zijn wel zacht voor je tandvlees, zodat je gebit er niet door wordt beschadigd. Ze zijn er in negen verschillende maten, zodat je altijd de juiste kunt kiezen.
Maar wat Tandex FLEXI bijzonder maakt, is vooral het handvat. Dit heeft een heel gebruiksvriendelijk ontwerp, zodat je er altijd een goede grip op hebt. Het is erg flexibel, zodat je extra makkelijk bij moeilijke plekken komt. Het buigen van het handvat is zelfs zo makkelijk dat Tandex een filmpje heeft gemaakt van een dansende rager. Dit handvat zorgt dus voor een extra efficiënte, praktische en comfortabele reiniging.
TePe ragers (en hun vele accessoires)
Een andere bekende soort zijn de ragers van TePe. Deze ragers hebben een heel goede kwaliteit, zodat je zacht en grondig tussen je tanden kunt reinigen. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige experts, wat terug te zien is in het gebruiksvriendelijke, slimme ontwerp van de ragers. Het ijzerdraadje is met kunststof gecoat, zodat het interdentaal reinigen veilig en comfortabel is. Het borsteltje en het handvat zijn gemaakt uit één stuk, zodat de ragers niet afbreken. Het handvat heeft bovendien een uniek ontwerp, wat erop gemaakt is om het makkelijk te kunnen hanteren.
Net als de ragers van Lactona zijn de ragers van TePe er in verschillende soorten en maten. Ten eerste zijn er de originele ragers van TePe, met een kort handvat en rechte borstelkop. Deze zijn er in negen verschillende, kleurgecodeerde maten. Ten tweede zijn er de ragers van TePe X-Soft. Deze hebben extra zachte haren, zodat je een comfortabelere reiniging krijgt. Er zijn zes verschillende maten. Tenslotte heb je nog de ragers van TePe Angle, met een extra lang handvat en een gebogen hals, waar het borsteltje in een hoek op is bevestigd. Deze zijn handig voor het reinigen tussen je achterste tanden en kiezen. Er zijn zes verschillende maten.
Wat leuk is aan de ragers van TePe en het reinigen met deze ragers extra efficiënt maakt, is dat er allerlei handige accessoires voor bestaan, zoals:
- Twee interdentale gels (TePe Interdental Gel en TePe Gingival Gel) die je als een soort tandpasta voor ragers kunt gebruiken
- Een dop, die met elke rager meegeleverd wordt, en kan worden gebruikt om de rager hygiënisch te bewaren of het handvat te verlengen
- Een standaard om de ragers in te zetten
- Een reisdoosje
Piksters: kunststof in plaats van ijzer
Daarnaast zijn er nog Piksters; ragers met een mooi ontwerp die handig zijn in het gebruik. Het draadje is bij deze ragers niet gemaakt van ijzer, maar van kunststof. Daardoor voelen de ragers beter aan in je mond, veroorzaken ze geen krassen en schuren ze niet en heb je meer controle over de ragers (omdat kunststof minder makkelijk buigt). Bovendien hebben Piksters een hoge kwaliteit, waardoor ze lang meegaan. Ze zijn praktisch in het gebruik, mede dankzij de dop die bij elke rager zit. Er zijn tien verschillende, kleurgecodeerde maten, zodat je altijd wel de juiste kunt kiezen. Met deze ragers kun je je tandvlees dus zonder al teveel moeite gezond houden.
Soft picks: TePe EasyPicks en GUM Soft Picks
Net even anders dan alle genoemde soorten ragers zijn soft picks. Dit zijn een soort kleine ragers met rubberen borsteltjes, waardoor ze veel flexibeler zijn. Dat maakt soft picks makkelijker in het gebruik dan ragers. Ook zijn ze praktischer om mee te nemen en komt het minder nauw met de maat (vaak zijn er dan ook minder maten van soft picks dan van ragers). Ze hebben echter ook nadelen ten opzichte van ragers, bijvoorbeeld dat ze makkelijker afbreken. Er zijn twee bekende soorten.
Ten eerste heb je TePe EasyPicks, soft picks met een slim ontwerp dat vooral berust op een handige materiaalkeuze, die door tandheelkundige professionals is ontwikkeld. Ze hebben een stevige, maar wel flexibele kern, zodat ze moeilijk breken, maar wel makkelijk te bewegen zijn. Om deze kern heen zit een siliconencoating, die zacht aanvoelt tegen je tandvlees, maar wel helpt om efficiënt tussen je tanden te reinigen. Bovendien hebben de soft picks een anti-sliphandvat, zodat ze makkelijk te hanteren zijn. Met deze soft picks krijg je dus al snel een grondige, gelijkmatige en zachte reiniging. Er zijn twee kleurgecodeerde maten: TePe EasyPicks XS/S (Oranje) voor kleinere ruimten en TePe EasyPicks M/L (Turkoois) voor wat grotere.
Ten tweede zijn er GUM Soft Picks. Deze soft picks zijn geïmpregneerd met fluoride, waardoor ze de ruimtes tussen je tanden extra goed reinigen en je tandglazuur versterken. Ze hebben plastic borsteltjes die je tandvlees masseren, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Het gevolg daarvan is dat je tandvlees gezonder en sterker wordt (het is zelfs bewezen dat bloedend tandvlees en tandvleesontsteking met 33% afnemen na zes weken gebruik van deze soft picks). Er zijn drie maten: GUM Soft Picks Regular (voor normale interdentale ruimten), GUM Soft Picks Large (voor iets grotere) en GUM Soft Picks Extra Large (voor grote interdentale ruimten).
Ragers gebruiken voor gezond tandvlees
Het overzicht hierboven is natuurlijk niet compleet. Er zijn veel meer soorten ragers in de wereld, zoals die in de Miradent Pic-Brush Intro Kit (dit is een set met vier ragertjes en een houder, waar je de ragertjes op verschillende plekken in kunt plaatsen, zodat je ze praktischer kunt gebruiken). Toch hebben we de bekendste soorten nu wel zo ongeveer gehad, en kunnen we de vraag naar welke de beste is beantwoorden. Tussen alle soorten ragers die we hebben gezien, zijn er duidelijk best wat overeenkomsten. Alle soorten ragers zorgen voor een reiniging die zowel grondig als veilig is, hebben verschillende maten en worden geleverd met een dop. Toch hebben alle soorten zo hun eigen voor- en nadelen.
Welke rager de beste is, is dan ook moeilijk te zeggen. Het hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en van wat jouw situatie is. Wil je zowel bloed als plak goed kunnen zien, heb je graag veel controle over het handvat en zoek je een professionele kwaliteit, dan is Interprox Premium waarschijnlijk de beste rager voor jou. Heb je graag veel keuze als het om maten en soorten gaat, dan kun je Lactona ragers eens proberen. Vind je het vooral belangrijk dat het handvat goed hanteerbaar is, dan is Tandex FLEXI een goed plan. Ga je liever voor een goede kwaliteit en ruimte maatkeuze in combinatie met handige accessoires, dan zijn de ragers van TePe ideaal. Vind je kunststof prettiger dan ijzerdraad, kies dan voor Piksters. En houd je van wat meer flexibiliteit, wil je ragers makkelijk kunnen meenemen en ben je niet zo van de juiste maat kiezen, probeer dan eens TePe EasyPicks of GUM Soft Picks. Je kunt natuurlijk altijd gewoon een paar soorten proberen, of je tandarts of mondhygiënist om advies vragen voor de juiste soort rager en de juiste maat (hij of zij weet dat immers het beste). En voor welke soort je dan ook gaat, het is niet moeilijk om deze te gebruiken voor gezond tandvlees.