• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Ragers voor gevoelige tanden

Ragers voor gevoelige tanden

Gevoelige tanden hebben is zeker geen pretje. Elke keer dat je iets zuurs of zoets eet of drinkt of zelfs ook maar je tandvlees aanraakt, doet het zeer. Vaak doet ook tandenpoetsen en flossen pijn, wat de verleiding groot maakt om maar even wat minder aan je mondhygiëne te gaan doen. Dat is echter geen goed idee, want juist als je gevoelige tanden hebt is het extra belangrijk je gebit goed te verzorgen. In het bijzonder hebben de ruimtes tussen je tanden extra aandacht nodig. Deze goed schoonhouden kun je bijvoorbeeld doen met ragers. Maar welke ragers moet je dan hebben?

Gevoelige tanden

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, leggen we eerst nog even uit waarom het gebruiken van ragers zo belangrijk is voor mensen met gevoelige tanden. Daarvoor is het handig om te weten wat er nou eigenlijk aan de hand is bij gevoelig tandvlees. Je tanden staan via je tandzenuwen in connectie met je hersenen. Die zenuwen liggen in zenuwholtes die binnenin je tanden liggen, en daaromheen ligt het tandbeen, waarin kleine kanaaltjes liggen die gevuld zijn met vocht. Als dit vocht beweegt, prikkelt dit de zenuwuiteinden in de holte, en komen er signalen naar je hersenen door. Dat gebeurt normaal gesproken niet zo vaak, omdat het gedeelte van je tandbeen dat boven je tandvlees ligt bedekt is met een dikke laag beschermend tandglazuur. Het kan echter gebeuren dat je tandvlees zich terugtrekt, waardoor ook een stukje van het tandbeen waar geen glazuur op zit bloot komt te liggen. In dat stukje zijn de kanaaltjes met vocht onbeschermd, en dus kunnen je tandzenuwen ineens veel makkelijker worden geprikkeld. Daardoor voel je pijn als je bijvoorbeeld iets eet of drinkt, of aan je tandvlees zit. Je hebt dan last van gevoelige tanden.

Maar, is nu nog de vraag, waarom trekt je tandvlees zich dan terug? Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn, maar er zijn er twee die vaak voorkomen. Ten eerste kan het zijn dat je teveel druk zet als je je tanden poetst, waardoor je tandvlees geïrriteerd raakt en zich terugtrekt. Mede om die reden is een zachte tandenborstel vaak een aanrader voor mensen die last hebben van gevoelige tanden. Ten tweede kan het zijn dat je tandvlees is ontstoken. De oorzaak daarvan is tandplak; een dun, witgelig laagje dat zich elke dag op je tanden afzet, en vooral uit bacteriën bestaat. Als je dit laagje te lang laat zitten, gaan die bacteriën zuren produceren, die je tandglazuur aantasten. Je tandvlees raakt dan ontstoken: het wordt rood, zwelt op en zal gemakkelijk gaan bloeden. De tandplak verkalkt na een tijdje tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, waardoor er steeds meer bacteriën komen. Uiteindelijk krijg je gaatjes, of kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijt kunt raken. Zover komt het meestal gelukkig niet. Maar als je tandvlees ontstoken is geraakt, trekt het zich vaak ook terug, zodat je ook nog eens gevoelige tanden krijgt.

Ragers tegen tandgevoeligheid

We weten nu hoe gevoelige tanden (meestal) ontstaan. Maar wat kun je doen als je er last van hebt? Ten eerste is het een goed plan om ermee naar je tandarts of mondhygiënist te gaan en zijn of haar advies te vragen. En ten tweede is het belangrijk om extra goed voor je gebit te zorgen. Als je gevoelige tanden zijn veroorzaakt door te hard poetsen, kan een zachte, maar grondige verzorging ervoor zorgen dat je kwetsbare tandvlees zich weer goed kan herstellen. En als het probleem een tandvleesontsteking is, is het al helemaal belangrijk dat je elke dag alle tandplak van je tanden verwijdert. Dat remt namelijk de ontsteking. De tandplak op de oppervlakte van je tanden krijg je weg door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, en voor de plak tussen je tanden kun je ragers gebruiken (of flosdraad of stokers).

Maar natuurlijk is niet elke rager even handig als je tandvlees zo gevoelig is. Je doet jezelf immers veel makkelijker pijn, en je tandvlees gaat waarschijnlijk makkelijker bloeden tijdens het reinigen. Gelukkig zijn er ook een heleboel ragers die wel een goed plan zijn. We zullen drie voorbeelden geven. Allemaal hebben ze een speciale kunststofcoating om het ijzerdraadje heen, die maakt dat ze voor een grondige reiniging tussen je tanden zorgen, maar zonder je tandvlees te beschadigen. Daardoor zijn ze zacht voor gevoelige tanden. Maar al deze ragers hebben ook weer zo hun specifieke eigenschappen, die maken dat ze allemaal op een bepaalde manier bijzonder handig zijn voor mensen met gevoelige tanden.

Ragers voor gevoelige tanden

Ten eerste zijn er de ragers van Lactona EasyGrip. De borsteltjes van deze ragers bestaan uit lekker zachte, maar wel stevige nylonfilamenten waarmee je de ruimtes tussen je tanden grondig, maar mild kunt reinigen. Ook hebben deze ragers, zoals de naam al aangeeft, een extra prettig handvat. Dit handvat is zeshoekig, en gemaakt van rubber, zodat je er altijd een goede grip op houdt. Dat is wel zo fijn als je last hebt van gevoelige tanden. Bovendien zijn er maar liefst zeven verschillende maten beschikbaar, zodat er altijd wel eentje tussen zit die goed bij jouw gebit past. Twee van die maten, namelijk Type A en Type B, zijn conisch. Dat betekent dat de borsteltjes taps toelopen, zodat je eigenlijk meerdere maten in één rager hebt.

Iets anders dat je zou kunnen proberen zijn de ragers van Dentaid Interprox. Deze hebben, net als de ragers van Lactona EasyGrip, een prettig handvat waar je altijd een goede grip op houdt. Dit handvat is enigszins flexibel, zodat je het in een hoek kunt buigen om beter bij bepaalde plekken in je mond te komen, en het draadje zit er stevig in verankerd, zodat de ragers niet breken. De ragers van Dentaid Interprox hebben daarnaast tweekleurige borstelharen, zodat je er zowel bloed als plak goed op kunt zien. Daardoor weet je precies wanneer je nog even door moet gaan, en wanneer je beter kunt stoppen of iets voorzichtiger moet zijn met je gevoelige tandvlees. Bovendien gaan deze ragers lang mee door de handige materiaalkeuze, en zijn er maar liefst acht verschillende maten beschikbaar.

Tenslotte zijn er nog de ragers van TePe X-Soft. Deze breken, net als die van Dentaid Interprox, maar moeilijk af, omdat het handvat en het borsteltje uit één stuk zijn gemaakt. Maar wat ze vooral bijzonder maakt, is dat het borsteltje extra zachte haren heeft, die op een heel milde, maar wel grondige manier de ruimtes tussen je tanden reinigen, wat ideaal is voor gevoelige tanden. Bovendien zijn er maar liefst zes verschillende, kleurgecodeerde maten, namelijk:

De beste rager voor gevoelige tanden?

Samengevat: als je last hebt van gevoelige tanden, is een goede mondhygiëne extra belangrijk, ook tussen je tanden. Daarvoor kun je ragers gebruiken, maar je moet wel zorgen dat je ragers vindt die je kwetsbare tandvlees niet teveel beschadigen. We hebben drie voorbeelden besproken, die allemaal een beschermende kunststofcoating om het ijzerdraadje hebben. Als je daarnaast een prettig handvat en conische maten wilt, kun je de ragers van Lactona EasyGrip eens proberen. Heb je graag wat meer controle, dan zijn de ragers van Dentaid Interprox met hun flexibele handvat, hoge kwaliteit en tweekleurige borstelharen misschien wel een idee. En wil je vooral extra zachte borstelharen voor je gevoelige tandvlees, dan is het aan te raden de ragers van TePe X-Soft eens te proberen.

Het is moeilijk te zeggen wat de beste rager voor gevoelige tanden is (al was het maar omdat er natuurlijk nog veel meer mogelijke ragers zijn voor gevoelige tanden dan we nu hebben besproken). Dat hangt er vooral vanaf wat jouw specifieke situatie is, en waar je persoonlijke voorkeuren naar uitgaan. En bij twijfel kun je natuurlijk altijd je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Zo blijven jouw gevoelige tanden sterk en gezond.