• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Sensodyne Repair & Protect Whitening en de NovaMin-technologie

Sensodyne Repair & Protect Whitening en de NovaMin-technologie

Sensodyne Repair & Protect Whitening is een whiteningtandpasta die niet alleen je tanden witter maakt, maar ook helpt tegen gevoelige tanden. Dat is best paradoxaal: de meeste whiteningtandpasta’s hebben immers juist een nadelig effect op gevoelige tanden. Maar bij deze tandpasta werkt het, dankzij de speciale NovaMin-technologie. Maar wat is dit voor technologie en hoe werkt deze eigenlijk? En wat is het verschil tussen Sensodyne Repair  & Protect Whitening en andere Sensodyne-tandpasta’s? Is dit een handige whitening-tandpasta of een onmogelijke combinatie?

Deze tandpasta heeft drie bijzondere eigenschappen:

-          Sensodyne Repair & Protect Whitening beschermt tegen gevoelige tanden, dankzij de speciale NovaMin-technologie.

-          Sensodyne Repair & Protect Whitening reinigt je tanden extra goed dankzij fluoride.

-          Sensodyne Repair & Protect Whitening maakt je tanden op een natuurlijke manier witter.

Laten we – om uit te zoeken hoe deze tandpasta precies werkt – maar eens beginnen bij het beschermen tegen gevoelige tanden. Maar wat waren gevoelige tanden ook alweer? En hoe kan Sensodyne Repair & Protect Whitening daar iets tegen doen?

Gevoelige tanden

Je tanden bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte wat je kunt zien. Deze is helemaal bedekt met een dikke laag beschermend glazuur. De wortel is dit niet. In die wortel liggen kleine kanaaltjes, waar je tandzenuwen doorheen lopen. Deze staan in verbinding met je hersenen, en helpen je lichaam om duidelijk te maken wat er aan de hand is in je mond. Om te kunnen doen wat ze moeten doen, moeten deze zenuwen erg gevoelig zijn. Maar over het algemeen merk je daar niets van, omdat het tandvlees eroverheen ligt. Bij gevoelige tanden echter wordt dat ineens een heel ander verhaal. Als je last hebt van gevoelige tanden, trekt je tandvlees zich namelijk terug. Dat betekent dat je tandhalzen – de overgangsstukjes tussen de wortel en kroon van je tanden – bloot komen te liggen. Zoals gezegd: over dit gedeelte van je tanden ligt geen beschermend glazuur. En als ook het tandvlees er niet meer is, liggen ineens de kanaaltjes open waar je zenuwen doorheen lopen. Dat betekent dat die hypergevoelige zenuwen door allerlei dingen geprikkeld kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld warme thee of koffie, een glas koude limonade of iets wat erg zoet of zuur is. Zelfs tandenpoetsen kan behoorlijk zeer gaan doen bij iemand met gevoelige tanden. Een ander nadeel is dat in gevoelige tanden makkelijker gaatjes ontstaan. Het hebben van gevoelige tanden is dus geen pretje. Het probleem is dat tandvlees wat eenmaal teruggetrokken is, niet meer terugkomt. In theorie heb je gevoelige tanden dus voor het leven. Maar in de praktijk valt het gelukkig goed op te lossen.

Wat kun je doen tegen gevoelige tanden?

Misschien vraag je je nu af hoe het dan kan dat je tandvlees zich terugtrekt. Welnu, dit kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kan het liggen aan je manier van tandenpoetsen. Je kunt letterlijk je tandvlees wegpoetsen als je:

-          Te hard poetst

-          Teveel druk zet bij het tandenpoetsen

-          Een te harde tandenborstel gebruikt

-          Te lang poetst

Een andere veelgeziene oorzaak van terugtrekkend tandvlees, is ontstoken tandvlees. Dit ontstaat door een slechte mondhygiëne. Als je tandvlees daardoor gaat ontsteken, trekt het zich makkelijker terug. Gevoelige tanden kunnen ook nog andere oorzaken hebben, zoals het gebruik van medicijnen of het (veel) eten van citrusfruit. Als je met gevoelige tanden naar de tandarts gaat, zal hij of zij je dus verschillende dingen aan kunnen raden om het probleem op te lossen. Misschien helpt het al als je je voedingspatroon aanpast (maximaal zeven maaltijden per dag, weinig zure frisdranken of zuur fruit, niets met teveel zuren eten vlak voordat je je tanden poetst en dat soort tips). Ook kan het helpen om je mondhygiëne te verbeteren, dat wil zeggen: twee keer per dag tandenpoetsen met een fluoridetandpasta, zorgen dat je aan interdentale reiniging doet (flossen of anders ragers of stokers gebruiken) en twee keer per jaar op controle komen bij de tandarts. Deze dingen helpen trouwens ook heel goed om gevoelige tanden te voorkomen. Als je eenmaal gevoelige tanden hebt, is het over het algemeen een verstandig idee om te gaan poetsen met een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Zoals bijvoorbeeld Sensodyne Repair & Protect Whitening.

Sensodyne Repair & Protect Whitening en de NovaMin-technologie

Sensodyne Repair & Protect Whitening bevat een speciale technologie om gevoelige tanden te beschermen. Deze heet de NovaMin-technologie. De werking ervan is gebaseerd op calcium- en fosfaatdeeltjes. Dit zijn de stofjes waar je tanden (onder andere) uit bestaan. De NovaMin-technologie werkt dankzij een stof die beide deeltjes bevat. Als deze werkzame stof in aanraking komt met speeksel, komen de calcium- en fosfaatdeeltjes vrij. Deze vormen vervolgens een laag over de open kanaaltjes in je tandhalzen. Deze laag bestaat – met een duur scheikundig woord – uit hydroxielcarbonaatapatiet, een stof die heel erg lijkt op het normale, harde oppervlak van je tandglazuur. Dankzij deze beschermende laag, kunnen dingen als thee, koffie of je tandenborstel niet meer zo makkelijk je zenuwuiteinden prikkelen. Daardoor vermindert de gevoeligheid van je tanden. Dankzij deze technologie helpt Sensodyne Repair & Protect Whitening dus om gevoelige tanden te herstellen.

De NovaMin-technologie is overigens uniek voor Sensodyne –tandpasta’s. Deze technologie is een aantal jaar geleden ontwikkeld door een klein bedrijfje, wat NovaMin Technology heette. Sensodyne’s moederbedrijf GlaxoSmithKline kocht dit bedrijf over voor maar liefst 135 miljoen dollar, en heeft nu het patent op de formule. Deze is niet alleen gebruikt in Sensodyne Repair & Protect Whitening, maar bijvoorbeeld ook in Sensodyne Repair & Protect.

Fluoride en whitening - Sensodyne Repair & Protect Whitening en andere Sensodyne-tandpasta’s

Het verschil tussen deze twee tandpasta’s, is dat Sensodyne Repair & Protect Whitening ehm, nou ja, ook whiteningingrediënten bevat. Dat betekent: deze tandpasta haalt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven, zonder waterstofperoxide of dat soort zware bleekmiddelen. Dit werkt, omdat je tanden meestal bedekt zijn met een donkere aanslag. Deze wordt veroorzaakt door koffie, thee, rode wijn en tabak. Door deze aanslag, zien je tanden er minder wit uit dan ze zijn. Sensodyne Repair & Protect Whitening bevat stoffen die deze aanslag losschuren, zodat je hem vervolgens kunt wegpoetsen. Zo komt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. In die zin werkt Sensodyne Repair & Protect Whitening dus net als Sensodyne Gentle Whitening, alleen dan helpt Sensodyne Repair & Protect Whitening ook tegen gevoelige tanden. Dankzij de fluoride heeft deze tandpasta ook nog eens een extra goede reinigende werking.

Dus?

In de eerste instantie klinkt het wat vreemd: een whiteningtandpasta die ook nog eens helpt om je gebit te reinigen en daarnaast dan nog gevoelige tanden beschermt. Toch kan het. Sensodyne Repair & Protect Whitening helpt tegen gevoelige tanden, dankzij de NovaMin-technologie. Dankzij de fluoride reinigt deze tandpasta je gebit. En dan haalt deze tandpasta ook nog eens de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. Als je dus last hebt van gevoelige tanden én graag wittere tanden wilt, is dit een ontzettend handige whiteningtandpasta.