• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Soft picks gebruiken voor gezond tandvlees

Soft picks gebruiken voor gezond tandvlees

Elke dag even tussen je tanden reinigen is erg belangrijk voor gezond tandvlees. Daarom wordt het vaak aanbevolen ragers te gebruiken. Als alternatief daarvoor kun je ook de zogenaamde “soft picks” eens proberen. Eigenlijk zijn dit gewoon ragers, alleen dan met een heft gemaakt van rubber. Toch kun je je afvragen wat de verschillen zijn. Zijn ragers beter dan soft picks of andersom? En als we dan toch bezig zijn, welke soorten soft picks bestaan er dan? En hoe kun je soft picks gebruiken voor gezond tandvlees?

Tandvleesontsteking en interdentale reiniging

Om deze vragen te beantwoorden, is het misschien belangrijk eerst nog eens te kijken naar het belang van interdentale reiniging. De term “interdentale reiniging” komt van de Latijnse woorden inter (“tussen”) en dentes(“tanden”), en betekent dus zoiets als “tussen de tanden reinigen”. De reden dat het zo belangrijk is, is dat er op je tanden elke dag plak ontstaat; een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat. Als je deze plak niet op tijd verwijdert, vormen deze bacteriën zuren, die je tandglazuur aantasten, waardoor je gaatjes krijgt. Je tandvlees raakt ontstoken: het wordt rood, zwelt op en gaat bloeden als je het aanraakt of iets eet. Dit stadium heet ook wel gingivitis. De niet-verwijderde tandplak verkalkt intussen tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, waardoor er steeds meer bacteriën komen. Zolang je niet ingrijpt, wordt ontsteking dus steeds erger. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten. In dat geval spreken we van ernstige tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd. Je kunt dan tanden of kiezen kwijtraken aan de ontsteking.

Gelukkig komt het meestal zover niet. Als je de plak op tijd verwijdert, voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt of rem je de ontsteking op tijd. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar je tandenborstel bereikt de ruimtes tussen je tanden maar nauwelijks. Om je gebit daadwerkelijk schoon te houden, zul je dus ook deze ruimtes moeten reinigen, dat wil zeggen: iets aan interdentale reiniging moeten doen. Dat kan met flosdraad voor kleine ruimtes, stokers voor wat grotere en ragers voor gemiddelde interdentale ruimtes. Over het algemeen wordt geadviseerd ragers te gebruiken als de interdentale ruimtes daar groot genoeg voor zijn.

Ragers vs. soft picks

Soft picks zijn dus een alternatief voor ragers, waarbij het ijzerdraadje is vervangen door een stukje rubber. Daardoor hebben ze een aantal voordelen boven ragers:

  1. Soft picks zijn makkelijker in het gebruik dan ragers, omdat ze veel flexibeler zijn. Je krijgt ze makkelijker tussen je tanden en hoeft minder secuur heen en weer te bewegen. Als je achterin wilt reinigen, hoef je ze niet – zoals ragers – moeizaam in een hoek te buigen, want ze bewegen vanzelf mee. Soft picks zijn vanwege hun flexibiliteit ook erg handig voor het reinigen van beugels, implantaten of andere apparatuur in je mond.
  2. Soft picks zijn makkelijker voor onderweg. Ze zijn kleiner, waardoor je ze gemakkelijk in je tas of zak kwijt kunt, en ze op je werk, op het toilet of in de auto even kunt gebruiken. Ragers zijn wat dat betreft wat meer gebonden aan de badkamer.
  3. Soft picks hebben over het algemeen minder maten: omdat ze makkelijker tussen je tanden glijden maakt hun precieze borsteldiameter minder uit dan bij ragers. Je hoeft dus minder moeite te doen om de juiste te kiezen.

Er wordt soms ook wel gezegd dat soft picks veiliger zijn dan ragers, omdat er geen metaal inzit. Dit is een fijne eigenschap, maar wat veiligheid betreft eigenlijk geen voordeel van soft picks. Ragers hebben tegenwoordig namelijk bijna allemaal een plastic coating om het ijzerdraadje, zodat dit je tanden nooit kan beschadigen. Natuurlijk zijn er ook nadelen van soft picks ten overstaan van ragers. Zo zijn soft picks minder stevig. Ze breken sneller af dan ragers, waardoor je voorzichtiger moet zijn tijdens het reinigen. Ook maakt de flexibiliteit soms dat ze lastiger te sturen zijn dan ragers.

Zijn ragers dus beter dan soft picks of andersom? Als je naar bovenstaande voor- en nadelen kijkt, wordt duidelijk dat het antwoord van je situatie afhangt. Als je graag makkelijker wilt reinigen (bijvoorbeeld omdat je een beugel hebt), veel onderweg bent of het lastig vindt een juiste maat te kiezen bij ragers, zijn soft picks misschien beter. Heb je liever wat meer controle, houd je van stevigheid of breken soft picks wat jou betreft te makkelijk af, dan zijn ragers wellicht het beste plan.

TePe EasyPicks en GUM Soft Picks

Mocht je na dit alles soft picks eens willen proberen, dan zijn er twee grote merken: TePe EasyPicks en GUM Soft Picks. Allebei zijn het flexibele ragers, die praktisch en makkelijk in het gebruik zijn en handig zijn voor als je bij moeilijke plekken moet komen. Beide soorten gaan lang mee, en worden geleverd met een handig meeneemdoosje, zodat je ze altijd en overal kunt gebruiken voor een zachte en efficiënte reiniging. Maar wat zijn de verschillen?

TePe EasyPicks staan bekend om hun handige materiaalkeuze. Deze is bedacht in Zweden, waar tandheelkundige professionals de EasyPicks hebben ontwikkeld. Ze hebben een stevige kern, zodat ze niet breken. Toch is deze kern wel flexibel, zodat de EasyPicks net zo makkelijk te bewegen zijn als andere soorten soft picks. De siliconencoating aan de buitenkant reinigt efficiënt tussen je tanden, en voelt intussen comfortabel aan tegen je tandvlees. Dankzij het anti-sliphandvat kun je de soft picks altijd makkelijk hanteren. Het resultaat is een grondige, gelijkmatige en zachte reiniging. Er zijn twee kleurgecodeerde maten: XS/S (Oranje) voor kleinere interdentale ruimten en M/L (Turkoois) voor wat grotere.

GUM Soft Picks zijn geïmpregneerd met fluoride, waardoor ze de ruimtes tussen je tanden extra goed reinigen en versterken. Ze hebben plastic borsteltjes met maar liefst 76 haren. Deze masseren je tandvlees, waardoor de doorbloeding ervan wordt gestimuleerd. Dit maakt je tandvlees gezonder en sterker. Het is zelfs bewezen dat gingivitis en bloedend tandvlees al met maar liefst 33% afnemen na zes weken gebruik van GUM Soft Picks. Er zijn drie maten: Regular (voor gemiddelde interdentale ruimten), Large (voor iets grotere) en Extra Large (voor grote interdentale ruimten).

Beide soorten soft picks hebben dus zo hun eigen voordelen: wil je profiteren van een ideale balans tussen flexibiliteit en stevigheid en optimaal gebruiksgemak, dan zijn TePe EasyPicks waarschijnlijk beter, en heb je liever extra reiniging en verzorging voor je tandvlees, dan kun je beter voor GUM Soft Picks gaan.

Gezond tandvlees met TePe EasyPicks of GUM Soft Picks

Soft picks gebruiken is, zoals gezegd, niet moeilijk. Het is aan te raden om elke dag één keer alle interdentale ruimten één voor één te reinigen. Beweeg dan ongeveer drie keer heen en weer per interdentale ruimte, en probeer daarbij de richting wat af te wisselen, zodat je zo grondig mogelijk reinigt. Als je tandvlees gaat bloeden, schrik dan niet. Waarschijnlijk komt dit namelijk doordat je tandvlees nog ontstoken is. Als je voorzichtig doorgaat met reinigen, stopt het bloeden vanzelf. Spoel na het reinigen de soft picks af onder de kraan en spoel je mond goed, dan heb je de plak tussen je tanden voor die dag weer verwijderd.

Uiteindelijk is het verschil tussen ragers en soft picks niet bijster groot. Het is dan ook moeilijk te zeggen welke van de twee beter is; zoals gezegd hangt dat af van de situatie. Ook welke soort soft picks je het beste kunt gebruiken als je voor soft picks kiest, is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen. Het belangrijkste is dat je soft picks of ragers gebruikt om iets aan interdentale reiniging te doen. Zo houd je je gebit schoon en je tandvlees gezond.