• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Een tandenborstel met kunstmatige intelligentie

Een tandenborstel met kunstmatige intelligentie

Het was groot nieuws toen hij voor het eerst uitkwam: een tandenborstel die je via een app commentaar kon geven op je poetsgedrag. De elektrische tandenborstel met bluetooth-technologie bestaat inmiddels al een tijdje. Je kunt nu zelfs kiezen uit meerdere varianten, zoals de Oral-B Genius 9000S, de Oral-B Pro 6000 SmartSeries en de Oral-B Genius 8000S. Maar op CES 2017 werd deze week iets geïntroduceerd dat nog een stapje verder gaat: een elektrische tandenborstel met kunstmatige intelligentie.

CES: televisies, haargroeihelmen, kattenvoer en tandenborstels

CES staat voor Consumer Electronics Show. Het is een jaarlijks evenement waarop nieuwe consumentenelektronica wordt gepresenteerd. Hoewel dat misschien wat suf klinkt, is het behoorlijk groot. Vorig jaar was 81% van de landen in de wereld vertegenwoordigd, en waren er in totaal maar liefst 177.393 bezoekers. Daarbij waren 200 vertegenwoordigers van overheden, 7545 media (wat meer is dan bij de Olympische Spelen in datzelfde jaar) en 32.949 vertegenwoordigers van geïnteresseerde bedrijven. Dit jaar was de show in Las Vegas, en hij duurde van vijf tot acht januari.

Er waren best wat interessante, technische snufjes te zien. Zo kwam LG met een televisie van slechts vier millimeter dik. Ook was er een bedrijf dat een kattenvoerbak gemaakt heeft die bijhoudt hoeveel brokjes en water je kat nog heeft. Een andere interessante uitvinding was een helm die met speciaal licht je haar zou moeten laten groeien. Maar naast al dit soort dingen was er ook een nieuwe elektrische tandenborstel te bewonderen: de Ara van Kolibree. Het is de eerste elektrische tandenborstel die werkt dankzij kunstmatige intelligentie.

Ara

Het idee achter de Ara is dat je met behulp van kunstmatige intelligentie je poetsgedrag kunt verbeteren. Dit is niet heel veel anders dan het concept van een tandenborstel met Bluetooth, maar met de Ara heb je je smartphone niet eens meer nodig. Deze tandenborstel is namelijk in staat om je poetsgewoonten te detecteren terwijl je je tanden poetst. Zo meet de Ara hoe vaak je poetst, hoe lang je poetst en welke gebieden in je mond je poetst. Zodra je de bijbehorende app opent, synchroniseert deze met de data in de tandenborstel en krijg je een compleet overzicht. Maar je kunt er ook voor kiezen om elke week een rapportje per mail te krijgen. Zo kom je precies te weten hoe je poetst, en kun je meten hoe effectief je poetsbeurten zijn. Dat is één van de makkelijkste manieren om je mondhygiëne te verbeteren.

Maar de Ara heeft meer bijzonderheden. Zo is het de lichtste elektrische tandenborstel die op dit moment op de markt is. Bovendien heeft hij een speciaal programma om kinderen goed te leren tandenpoetsen. Op de bijbehorende app zit namelijk een soort game, die het voor kinderen leuk maakt om hun gebit goed schoon te leren houden. Bovendien maakt deze tandenborstel (die overigens op sonische technologie werkt) zachte trillingen om gevoelig tandvlees te beschermen. En trouwens, hij heeft een mooi ontwerp, met een praktische, kleine borstelkop en afgeronde borstelharen.

Nieuw tijdperk?

Kolibree zelf heeft het over een ‘nieuw tijdperk in de mondhygiëne’. Maar hoewel de Ara zeker een mooie tandenborstel belooft te zijn, is de stap van bluetooth naar kunstmatige intelligentie natuurlijk wel iets kleiner dan die van gewone elektrische tandenborstels naar bluetooth. Misschien valt het met dat nieuwe tijdperk dus wel mee. En je app aan moeten zetten voor je gaat poetsen met een bluetooth-tandenborstel is helemaal niet zoveel moeite. Of de Ara met zijn kunstmatige intelligentie dus echt beter is dan de bestaande Bluetooth-tandenborstels wordt even afwachten.