Verschillende soorten tandenstokers

Tandenstokers zijn uitgevonden om een belangrijk probleem op te lossen. Want met tandenpoetsen alleen krijg je niet je hele gebit schoon. De meeste tandproblemen worden namelijk veroorzaakt door plak. Eigenlijk is die plak niets anders dan een laagje bacteriën en etensresten, wat zich door de dag heen afzet op je tanden. Als dit laagje niet op tijd wordt weggehaald, gaan de bacteriën zuur produceren. Dit veroorzaakt op de langere termijn gaatjes, loszittende tanden en ziektes als parodontitis en gingivitis. Daarom is het belangrijk om alle plak op tijd weg te halen. Het punt is alleen dat dit met alleen een tandenborstel niet lukt. Daarmee maak je namelijk slechts het oppervlak van je tanden schoon. Alleen de plak op het oppervlak van je tanden wordt dus verwijderd. De plak die tussen je tanden zit, blijft gewoon zitten. Daarom moet je ook de ruimten tussen('inter' in het Latijn) je tanden('dentes' in diezelfde taal) reinigen: interdentale reiniging dus.
Om dit te doen, zijn er meerdere mogelijkheden. Ten eerste is er flosdraad, wat vooral handig is voor de allersmalste interdentale ruimten. Verder heb je nog ragers, die het meest geschikt zijn voor de grotere ruimten. En voor de gemiddelde ruimten zijn er stokers. Maar ook stokers heb je weer in allerlei soorten en maten. Er zijn inmiddels zelfs zo verschrikkelijk veel soorten en maten op de markt dat het geen wonder is als je totaal niet meer weet welke nu het handigst is. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je ze makkelijk op kunt vergelijken.
Vorm en materiaal
Er zijn tegenwoordig een aantal soorten tandenstokers te krijgen die driehoekig van vorm zijn. Dit is handig, omdat de interdentale ruimten ook een beetje een driehoeksvorm hebben. Driehoekige tandenstokers passen dus beter in de ruimten tussen je tanden. Sommige tandenstokers, zoals Lactona Intersticks Tandenstokers, zijn zelfs 'dubbelzijdig'. Dat betekent dat je beide kanten van de tandenstoker kunt gebruiken. Als tandenstokers 'enkelzijdig' zijn, is maar één kant geschikt om tussen je tanden te steken. Dubbelzijdige tandenstokers kun je dus vaker gebruiken, wat natuurlijk een voordeel is.
Een tandenstoker kan dus door zijn vorm handiger worden om te gebruiken. Maar daar houdt het nog niet op. Het materiaal waar een tandenstoker van gemaakt is, heeft namelijk ook aardig wat invloed op hoe goed de tandenstoker werkt. Over het algemeen worden tandenstokers gemaakt van hout of kunststof. Beide hebben zo hun eigen voordelen.
Hout en kunststof
De Lactona Intersticks waar we het over hadden zijn bijvoorbeeld gemaakt van hout. Berkenhout om precies te zijn. Dit heeft van nature ontsmettende eigenschappen, waardoor het helpt om je gebit goed schoon te krijgen. Het gebruik van hout heeft daarnaast nog een ander voordeel: de vezels die erin zitten oefenen een schurende werking uit. Zo komt plak dus makkelijker los. Daarnaast heeft hout de eigenschap dat het kan uitzetten of krimpen. Tandenstokers van hout kunnen zich dus een beetje aanpassen op je gebit, waardoor ze in veel interdentale ruimten passen. We kunnen al met al concluderen dat hout een handig materiaal is voor tandenstokers. Het is wat dat betreft geen wonder dat een groot deel van de tandenstokers op de markt van hout gemaakt is.
Zo worden bijvoorbeeld Jordan Tandenstokers van hout gemaakt. Deze tandenstokers zijn trouwens ook driehoekig. Het verschil met Lactona Intersticks is dat Jordan Tandenstokers niet dubbelzijdig zijn. Daar staat dan wel weer tegenover dat je Jordan Tandenstokers in meerdere maten kunt krijgen. Hoewel hout namelijk enigszins met je tanden mee kan vormen, is en blijft het zo dat ieder gebit anders is. Dan is het wel zo fijn om ook een maat tandenstokers te hebben die bij jouw gebit past. Jordan heeft drie maten: Normaal voor gemiddelde interdentale ruimten, Dun voor kleine interdentale ruimten en Extra Dun voor hele kleine interdentale ruimten.
Hout heeft helaas ook een nadeel: het beïnvloedt de smaak van een tandenstoker. Daarom hebben tandenstokers van hout over het algemeen een toegevoegd smaakje. In het geval van Lactona Intersticks en Jordan Tandenstokers is dit mint. Zo blijft stoken nog wel een beetje comfortabel.
Het andere materiaal wat veel voor tandenstokers wordt gebruikt, is kunststof. Dit heeft als voordeel dat het niet breekt of splintert. Ook is kunststof veel flexibeler dan hout, terwijl het tegelijkertijd net zo stevig is. Kunststoftandenstokers hebben dus ook absoluut hun voordelen. Een voorbeeld: Ultradent Opalpix. Deze tandenstokers worden gemaakt door het bedrijf Ultradent, wat opgericht is door de tandarts dr. Dan Fischer. Deze man ontdekte dertig jaar geleden – tot zijn grote schrik – dat de tandheelkunde nog altijd geen efficiënte manier gevonden had om bloedingen tijdens operaties te stoppen. Daarom besloot hij om zelf maar iets te ontwikkelen. Hij besteedde een jaar lang elke avond aan dit project en testte zijn uitvinding op zijn eigen bloed, net zolang tot het goed werkte. Het werd een groot succes. Daarna richtte dr. Fischer Ultradent op om fulltime met dit soort dingen bezig te zijn. De Opalpix zijn één van de dingen die hij vervolgens op de markt heeft gebracht. Het bijzondere van deze tandenstokers is hun geribbelde oppervlak, waardoor ze een schurende werking hebben die op een makkelijke manier plak verwijdert.
Of nog weer andere tandenstokers
Zoals gezegd: tandenstokers heb je in alle soorten en maten. En dat beperkt zich – helaas – niet tot hout of kunststof. Zo heb je bijvoorbeeld ook Miradent Tandenstokers. Dit zijn in feite trouwens geen tandenstokers, maar flosboogjes. Ze bestaan uit een plastic houder met daartussen een flosdraadje gespannen, waardoor je eigenlijk kunt flossen met de beweging van een tandenstoker. Deze combinatie is erg handig voor in de kleinste interdentale ruimten.
Misschien dat je je nu afvraagt welke tandenstokers je het beste kunt gebruiken. Het antwoord is: dat hangt er helemaal vanaf. Wil je tandenstokers die niet breken, gebruik dan Opalpix. Heb je liever een goede pasvorm, ga dan voor Jordan Tandenstokers. En wil je langer met je tandenstokers doen en toch van de voordelen van berkenhout genieten, probeer dan eens Lactona Intersticks. En als je interdentale ruimtes te klein zijn voor stoken, maar je flossen niet fijn vindt, dan zijn Miradent Tandenstokers net wat voor jou. Uiteindelijk is het dus helemaal je eigen keuze. Voor je gebit maakt het niet uit wat je precies gebruikt. Het belangrijkste is dát je gaat stoken.