• Vandaag besteld morgen in huis*
 • Gratis bezorgd vanaf €75

Tandex FLEXI ragers gebruiken voor gezond tandvlees

Tandex FLEXI ragers gebruiken voor gezond tandvlees

De ragers van Tandex FLEXI helpen je om je tandvlees gezond te houden, zodat je gaatjes en andere aandoeningen voorkomt. Maar waarom is het belangrijk om ragers te gebruiken? Wat maakt de ragers van Tandex FLEXI zo handig? En hoe kun je ze op de meest efficiënte manier gebruiken voor gezond tandvlees?

Interdentale reiniging

Of je tandvlees wel of niet gezond is, is niet moeilijk te controleren. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen en bloedt niet snel. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen. Het bloedt makkelijk, bijvoorbeeld als je het aanraakt, iets eet of je tanden poetst. De oorzaak van ontstoken tandvlees is bijna altijd tandplak, een witgelig laagje dat elke dag op je tanden ontstaat. Het bestaat bijna helemaal uit bacteriën en hun afscheidingsproducten. Als je de plak niet op tijd weghaalt, produceren deze bacteriën zuren. Deze zuren tasten je tandglazuur en tandvlees aan, waardoor je gaatjes en ontstoken tandvlees krijgt. Ook worden je tanden gevoeliger en krijg je een slechte adem. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Het gevolg is dat er nog meer bacteriën komen, waardoor de ontsteking snel erger wordt. Als dit proces te lang doorgaat, kan de ontsteking uiteindelijk zelfs je kaakbot aantasten. Daardoor kun je tanden of kiezen kwijtraken.

Om dit alles te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen dat je elke dag alle plak van je tanden verwijdert, zodat je tandvlees gezond blijft. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg door twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. Op deze manier verwijder je echter maar 60% van de totale hoeveelheid bacteriën. Tussen je tanden zit namelijk ook plak, en daar kom je met je tandenborstel niet bij. Om echt alle plak te verwijderen, zul je dus ook in de ruimtes tussen (= inter in het Latijn) je tanden (­=dentes in dezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dat kan met flosdraad, stokers of ragers. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat ragers de beste resultaten geven als het gaat om:

 1. Het verwijderen van plak
 2. Het herstellen van je tandvlees
 3. Het verminderen van het bloeden van je tandvlees

Het is om deze reden dat vaak wordt aanbevolen om ragers te gebruiken (mits de interdentale ruimtes daar groot genoeg voor zijn natuurlijk, anders is flosdraad echt beter), bijvoorbeeld Tandex FLEXI. Zo houd je je tandvlees gezond en voorkom je gaatjes en andere aandoeningen. Maar wat maakt specifiek de ragers van Tandex FLEXI zo handig?

Grondige, zachte reiniging en flexibel genoeg om te dansen

Tandex – de producent van de ragers van Tandex FLEXI – is ontstaan uit een Deens bedrijf dat in 1924 door twee ondernemers genaamd Bay en Vissing werd opgericht. Oorspronkelijk maakten ze allerlei soorten borstels voor huishoudens en industrie, maar in 1931 brachten ze ook een tandenborstel op de markt. Dit liep zo goed dat de tak voor mondzorg snel groeide, en uiteindelijk als onafhankelijk bedrijf verderging. Tegenwoordig heeft Tandex een breed aanbod van professionele mondzorgproducten die in redelijk wat landen worden verkocht, waaronder ook de ragers van Tandex FLEXI. Deze zijn met zorg ontworpen voor een optimale interdentale reiniging.

De ragers van Tandex FLEXI hebben borstelharen van een goede kwaliteit die dicht op elkaar zijn ingeplant in het metaaldraadje, waardoor ze voor een grondige reiniging zorgen. Tegelijkertijd zijn deze ragers zacht voor je tanden en tandvlees, zodat ze voor een comfortabele reiniging zorgen en je gebit niet beschadigen. Maar wat ze vooral zo handig maakt is het gebruiksvriendelijke handvat. Dit is zo ontworpen dat je er altijd een goede grip op hebt. Bovendien is het handvat erg flexibel, wat het extra makkelijk maakt om de plak tussen je tanden en kiezen te verwijderen. Zo kun je het handvat eenvoudig buigen als je tussen je achterste tanden en kiezen, op moeilijke plekken tussen de draadjes van een beugel of achter een implantaat moet reinigen. Het handvat is zelfs zo makkelijk te bewegen dat Tandex  een filmpje heeft gemaakt van een dansende rager. Samengevat zorgen de ragers van Tandex FLEXI dus voor een grondige, zachte reiniging tussen je tanden die comfortabel is dankzij het flexibele handvat. Maar wat zijn de beste tips om het interdentaal reinigen met deze ragers goed aan te pakken?

De juiste maat

Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste maat kiest. Aangezien elk gebit weer anders is, zijn de ragers van Tandex FLEXI er namelijk in negen verschillende, kleurgecodeerde maten. Deze zijn (draaddikte - borsteldiameter):

 • Turkoois: 0,35 mm - 2,5 mm
 • Roze 0,4 mm - 2,5 mm
 • Oranje 0,45 mm - 2,5 mm
 • Rood 0,5 mm - 3,0 mm
 • Blauw 0,6 mm - 3,0 mm
 • Geel 0,7 mm - 3,5 mm
 • Paars Conisch 0,8 mm - 3,0-5,0 mm
 • Groen 1,0 mm - 3,0-6,0 mm
 • Lila 1,2 mm - 8,0 mm

Het is belangrijk dat een rager tijdens het reinigen genoeg weerstand ondervindt, maar wel enigszins makkelijk te bewegen is. Als je te vaak doorschiet of juist teveel kracht moet zetten om de ragers tussen je tanden te krijgen, heb je waarschijnlijk de verkeerde maat. Omdat de interdentale ruimtes bij de meeste mensen niet steeds even groot zijn, kan het handig zijn om verschillende maten naast elkaar te gebruiken, of eens naar de paarse ragers te kijken. Deze zijn conisch, wat betekent dat de borsteldiameter niet vastligt, maar taps toeloopt. Zo heb je eigenlijk meerdere maten in één rager, wat handig is als je interdentale ruimtes in grootte verschillen. Om te achterhalen welke maat of maten het beste zijn voor jouw gebit, kun je het beste je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Hij of zij weet dit immers het beste.

Tips voor tijdens het reinigen

Als je eenmaal begint met reinigen, is het meestal voldoende om een rager ongeveer drie keer heen en weer te bewegen in elke interdentale ruimte. Het is belangrijk om niet te forceren. Beweeg de rager zo dat je weerstand voelt, maar je tandvlees of tandglazuur niet raakt met het metaaldraadje (gelukkig voorkomt de coating van de ragers van Tandex FLEXI al dat je je tandglazuur beschadigt, maar voorzichtig zijn blijft belangrijk). Voorkom dat de rager doorschiet of in je tandvlees prikt. Als dit toch gebeurt, houd de rager dan ietsje schuiner. Probeer de richting waarin je de rager beweegt wat af te wisselen, zodat je elke ruimte zo grondig mogelijk reinigt. Als je bij de tanden en kiezen achterin komt, doe dan je mond wat dicht. Dit vermindert je wangspanning, zodat je er beter bij kunt. De flexibiliteit van het handvat van de ragers van Tandex FLEXI maakt het makkelijker om bij deze lastige plekken in je mond te komen, zodat je ook hier grondig kunt reinigen. Als je alle interdentale ruimtes gehad hebt, kun je de ragers afspoelen en laten drogen, zodat je ze de volgende dag weer kunt gebruiken (dankzij de goede kwaliteit gaan de ragers van Tandex FLEXI immers lang mee). Vervang ze door nieuwe als je ziet dat de haren zijn versleten.

In het begin kan het reinigen tussen je tanden lang duren en moeizaam verlopen. Ook kan je tandvlees ervan gaan bloeden. Dit is een teken dat het nog ontstoken is. Als je geduld hebt en elke dag voorzichtig blijft reinigen, verbetert de gezondheid van je tandvlees en stopt het bloeden. Bovendien wordt het reinigen na enige oefening makkelijker en gaat het sneller. Uiteindelijk komt en blijft je tandvlees daardoor in een goede conditie.

Tandex FLEXI ragers gebruiken voor gezond tandvlees

We kunnen nu wel concluderen dat de ragers van Tandex FLEXI handig zijn om tandvleesontsteking tegen te gaan en zo je gebit gezond te houden. Ontstoken tandvlees ontstaat immers door een slechte mondhygiëne, en kan worden voorkomen door je tanden goed te poetsen en elke dag ragers te gebruiken. Die van Tandex FLEXI reinigen je gebit grondig, zijn zacht voor je tandglazuur en tandvlees en hebben een gebruiksvriendelijk handvat. Doordat dit handvat zo flexibel is, kun je bovendien extra makkelijk reinigen op moeilijke plekken in je gebit. De ragers van Tandex FLEXI op een efficiënte gebruiken is allereerst een kwestie van het kiezen van de juiste maat, en voor tijdens het reinigen zijn vele tips die je verder kunnen helpen. Zo houd je je tandvlees gezond en sterk en voorkom je gaatjes en andere aandoeningen.