• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Tandpasta uit de ruimte

Tandpasta uit de ruimte

Fluoride beschermt je tanden en het voorkomt tandbederf. Fluoride maakt het tandlgazuur harder. Ook beschermt het je tanden tegen zuur. Maar over de precieze manier waarop fluoride werkt is niet veel bekend. Net zomin als over de oorsprong van dit eigenaardige stofje.

Scheikunde voor dummies: fluoride is het ion van het element fluor. Dus: als je fluor in water oplost, ontstaan er fluoridedeeltjes. Fluoride is een anion, oftewel een negatief geladen ion. In 1529 werd het deeltje voor het eerst beschreven, door ene Georgius Agricola. Maar hoewel hij wordt gezien als de 'ontdekker' van fluoride, wist ook hij niet waar het vandaan kwam. Er vlogen lange tijd wetenschappelijke theorieën door de wereld heen, maar nu denkt een groep onderzoekers uit Zweden het antwoord gevonden te hebben.

H.J. Jönsson en N. Ryde van de universiteit van Lund ontdekten samen met enkele collega's uit Ierland en Amerika dat het goed mogelijk is dat fluoride wordt gevormd in... sterren! Het gaat om sterren die iets groter zijn dan onze zon en in de laatste fase van hun levenscyclus zitten. Deze sterren zouden in hun kern onder hoge druk en temperatuur in staat kunnen zijn om fluor te vormen. Als ze afsterven, duwen ze de fluor in een gasring naar buiten. Fluor belandt dan in de zogenaamde 'interstellaire ruimte', waarin uit het restmateriaal van de afgestorven ster weer nieuwe planeten worden gevormd. Grote kans dat het met de aarde ook zo is gegaan, en dat dáár dus die fluor vandaan komt die we nu in onze tandpasta's doen.

Hoe zijn die mensen hier dan achter gekomen? Wel, dat was niet simpel. Ze hebben de lichtpatronen door de eeuwen heen en op verschillende plekken in het universum bestudeerd om een beter beeld te krijgen van het soort licht wat sterren uitzenden. Vergis je niet: licht zegt heel veel over een ster. Samen met een heleboel formules hebben de wetenschappers weten te bepalen dat dit een goede verklaring kan zijn voor het ontstaan van fluor. Maar stoppen doen ze nog lang niet! Ze zijn vastbesloten om verder te gaan met hun onderzoek en te gaan kijken naar andere soorten universums, om te zien of de fluorvorming daar op een andere manier verloopt.

Sterrenstof in je tandpasta, het klinkt absoluut niet gek. En voor je tanden is het ook bijzonder goed: fluoride maakt je tandglazuur immers harder, het beschermt tegen gaatjes en zuur. Dankzij tandpasta's als Opalescence Original Whitening en Meridol Tandpasta houden we immers allemaal ons gebit intergalactisch schoon.