• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Tandvleesontsteking voorkomen met kauwgom

Tandvleesontsteking voorkomen met kauwgom

Een kauwgompje nemen, even kauwen en dan meteen weten of je wel of geen tandvleesontsteking hebt. Het klinkt als iets uit de toekomst, maar het zou best eens kunnen dat het over een aantal jaar kan. Duitse onderzoekers publiceerden vorige maand namelijk dat ze een kauwgompje aan het ontwikkelen zijn dat een speciaal ‘verklikkermolecuul’ bevat. Als dit molecuul in aanraking komt met bepaalde stoffen die worden uitgescheiden door ontstekingscellen, geeft het een bittere smaak af. Zo wordt dus meteen duidelijk of je tandvlees ontstoken is. En dat zou handig zijn, want één van de lastigste dingen van tandvleesontsteking is nu juist dat het meestal geen pijn doet, waardoor mensen er meestal pas mee naar de tandarts gaan als de ontsteking al een heel eind is gevorderd. Toch is er voor de kauwgom nog een lange weg te gaan. Er moet nog uitgebreid op mensen worden getest, en worden gekeken of er geen schadelijke effecten zijn, en of het mogelijk is de kauwgom betaalbaar op de markt te brengen. De onderzoekers schatten dan ook in dat het nog zo’n drie jaar gaat duren voor we met behulp van kauwgom kunnen weten of we een ontsteking hebben. Wat nu al wel kan, is kauwgom gebruiken om tandvleesontsteking te voorkomen. De grote vraag is dan natuurlijk: hoe?

Tandvleesontsteking en kauwgom

Tandvleesontsteking ontstaat doordat tandplak niet op tijd wordt verwijderd. De bacteriën waar de plak voornamelijk uit bestaat gaan dan zuren produceren, die je tandglazuur aantasten en je tandvlees doen ontsteken. Tandvleesontsteking voorkomen doe dan ook je vooral door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta, en daarnaast nog één keer per dag tussen je tanden te reinigen met flosdraad, ragers of stokers, zodat je alle plak verwijdert. Toch kan het geen kwaad om iets extra’s te doen, en juist daarvoor kan kauwgom erg handig zijn. Een pakje kauwgom kun je namelijk zo in je zak stoppen, zodat je je gebit wat extra ondersteuning kunt bieden op momenten dat je even geen tandenborstel in de buurt hebt. Bovendien stimuleert kauwgom je speeksel, en dat heeft van nature veel positieve effecten op je gebit, zoals:

  1. Het zorgt ervoor – al sta je er misschien niet eens bij stil – dat je je wangen, lippen en tong goed kunt bewegen. En vergeet vooral niet dat het doorslikken van eten zonder speeksel een pijnlijke aangelegenheid zou zijn.
  2. Het voorkomt de uitdroging van je mondslijmvlies.
  3. Het remt de groei van bacteriën en schimmels, waardoor het mondinfecties tegengaat.
  4. Het reinigt je tanden, kiezen en mondslijmvlies.
  5. Het heeft een beschermende werking.

Je speeksel wat extra stimuleren kan dus zeker geen kwaad als je tandvleesontsteking wilt voorkomen. Het is onder meer om deze reden dat veel tandartsen aanbevelen om met regelmaat kauwgom te gebruiken.

Let er wel op dat niet alle soorten kauwgom goed zijn voor je gebit. Kauwgom die suiker, aspartaam, sorbitol of andere slechte zoetstoffen bevat beschadigt eerder je tanden dan dat het er goed voor is, aangezien de bacteriën zich met de suikers voeden en er dus van kunnen groeien. Gelukkig zijn er ook heel wat soorten kauwgom die juist helpen om tandvleesontsteking tegen te gaan. Voorbeelden zijn Xylitol Kauwgom, Odol-Med 3 Kauwgom en Mira Clean Mondspoeltabletten.

Xylitol Kauwgom

Zoals de naam als suggereert is xylitol de belangrijkste werkzame stof in Xylitol Kauwgom. Dit is een natuurlijke stof die vooral voorkomt in de vezels van fruit en groente, maar ook in kleine hoeveelheden wordt aangemaakt in het menselijk lichaam (ongeveer 10 gram per dag). Xylitol lijkt qua molecuulstructuur erg op suiker, maar is het net niet. Daardoor kunnen schadelijke bacteriën in je mond xylitol niet als voedsel gebruiken, waar ze dat bij suiker wel kunnen. Sterker nog: xylitol dwingt de bacteriën om zich te binden aan andere stoffen, waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen en geen schadelijke zuren meer kunnen maken. Op die manier worden schadelijke bacteriën geremd  en ontstaat er minder tandplak in je mond. Xylitol helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen. Maar dat is niet het enige: xylitol verbetert ook de zuurgraad in je mond, waardoor de uitwisseling van voedingsstoffen wordt bevorderd, zodat je tandvlees makkelijker gezond kan blijven. Bovendien vormt het bepaalde complexen met calcium en je speeksel, die je tandglazuur versterken. Xylitol is dus erg goed voor je gebit. Een bijkomend voordeel is dat Xylitol Kauwgom voor iedereen geschikt is, aangezien xylitol een lichaamseigen stof is. Ook  diabetici kunnen deze kauwgom gewoon gebruiken. Sterker nog: toen xylitol in de 19e eeuw in Finland werd ontdekt, werd het aanvankelijk juist gebruikt om mensen met diabetes ook zoete lekkernijen te kunnen geven. De naam xylitol komt dan ook van het Finse woord voor ‘berkensuiker’.

Al deze voordelen maakt het logisch dat tandartsen xylitol vaak aanbevelen. Het enige mogelijke nadeel: je moet er wel genoeg van binnenkrijgen om er iets van te gaan merken. De schatting is dat 3 tot 7 gram per dag genoeg is. Xylitol Kauwgom maakt het makkelijker om die dosis te halen: met 5 tot 7 kauwgompjes op een dag krijg je al genoeg xylitol binnen. Het gebruiken van de kauwgom is ook zeker geen straf: doordat xylitol een verkoelend effect op je tong heeft, heeft de kauwgom een heerlijk verfrissende werking. Bovendien is de kauwgom verkrijgbaar in maar liefst vijf verschillende smaken: mint, kaneel, vruchten, cranberry en groene thee.

Odol-Med 3 Kauwgom

Een andere suikervrije kauwgom die goed helpt om tandvleesontsteking te voorkomen is Odol-Med 3 Kauwgom. Deze kauwgom neutraliseert namelijk zuren in je mond. Daardoor kunnen de zuren die schadelijke bacteriën produceren minder makkelijk je tandglazuur en tandvlees aantasten, waardoor gaatjes worden voorkomen. Bovendien zorgt het neutraliseren van zuren – zoals we al zagen bij Xylitol Kauwgom – dat je tandvlees meer voedingsstoffen krijgt. Odol-Med 3 Kauwgom helpt dus tegen tandvleesontsteking. Daarnaast versterkt deze kauwgom je tandglazuur en ondersteunt deze het zelfreinigende vermogen van je gebit. Bovendien voorkomt Odol-Med 3 Kauwgom dat er aanslag op je tanden ontstaat. Zo blijft je gebit lange tijd fris. Odol-Med 3 Kauwgom is verkrijgbaar in twee smaken: mildmint en freshmint.

Mira Clean Mondspoeltabletten

Hoewel het niet echt kauwgom is, is er een laatste optie die zeker het noemen waard is: Mira Clean Mondspoeltabletten. Dit zijn speciale zuigtabletten, die in drie minuten volledig oplossen in je mond. Ze hebben een heerlijk verfrissende en verkoelende werking, maar doen ook iets voor je tandvlees. De Mira Clean Mondspoeltabletten werken namelijk ook licht desinfecterend. Dat maakt dat ze je gebit reinigen en ontstekingen tegengaan. Op die manier krijgen bacteriën veel minder makkelijk de kans om je tandvlees en tandglazuur aan te tasten. De Mira Clean Mondspoeltabletten helpen dus goed om tandvleesontsteking te voorkomen, en ze zijn zo mogelijk nog makkelijker in het gebruik van kauwgom, omdat je maar drie minuten nodig hebt. Ze zijn er in twee smaken: mint (de groene tabletten) en thymol (de roze tabletten).

Tandvleesontsteking voorkomen met kauwgom

Samengevat: hoewel het nog wel even kan duren voor er kauwgom is die je kan vertellen of je tandvlees wel of niet ontstoken is, zijn er al wel soorten kauwgom die je kunnen helpen om iets extra’s te doen om tandvleesontsteking te voorkomen. Dat komt onder andere omdat kauwgom je speeksel stimuleert, en sommige soorten hebben speciale eigenschappen die ze nog beter maken voor je tanden. Een goed voorbeeld is Xylitol Kauwgom, die dankzij xylitol helpt om je tandvlees gezond te houden. Maar ook Odol-Med 3 Kauwgom is erg handig om tandvleesontsteking mee tegen te gaan. En voor wie minder tijd heeft of wel eens wat anders wil, zijn Mira Clean Mondspoeltabletten zeker een optie. Deze soorten kauwgom (en mondspoeltabletten) zijn dus ideaal voor iedereen die iets extra’s wil doen om tandvleesontsteking te voorkomen.