• Vandaag besteld morgen in huis*
 • Gratis bezorgd vanaf €75

TePe ragers gebruiken voor gezond tandvlees

TePe ragers gebruiken voor gezond tandvlees

Om je tandvlees gezond te houden is het niet genoeg als je alleen je tanden poetst. Je zult ook tussen je tanden moeten reinigen, bijvoorbeeld met de ragers van TePe. Maar waarom was het ook alweer zo belangrijk om tussen je tanden te reinigen? Wat maakt de ragers van TePe zo handig om dat te doen? En als je er mee aan de slag gaat, hoe kun je ze dan het beste gebruiken?

Interdentale reiniging

Laten we maar eens beginnen met de vraag waarom je ragers zou moeten gebruiken. Op je tanden ontstaat elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën bestaat. Als je deze plak te lang laat zitten, gaan die bacteriën zuren produceren. Deze zuren tasten je tandglazuur aan, waardoor je gaatjes krijgt. Ook raakt je tandvlees ervan ontstoken: het wordt rood en gezwollen en het bloedt snel. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak kan hechten. Het gevolg is dat er meer bacteriën komen, en dus meer zuren. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt.

Om dit alles te voorkomen, is het verstandig om te zorgen dat je elke dag alle plak van je tanden verwijdert. De plak op het oppervlak van je tanden kun je weghalen door twee keer per dag je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar de plak tussen je tanden kun je met een tandenborstel helaas niet bereiken. Om echt alle plak weg te halen, zul je dus ook tussen (­=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in diezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dit kan met flosdraad, stokers of ragers. Voor wat grotere interdentale ruimtes wordt het aangeraden om ragers te gebruiken.

De ragers van TePe

De ragers van TePe zijn een aanrader, omdat ze een heel goede kwaliteit en daarnaast gebruiksvriendelijk ontwerp hebben, maar ook vanwege de vele soorten en maten en extra accessoires. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige experts, wat terug te zien is in het slimme ontwerp van de ragers. Het ijzerdraadje is met kunststof gecoat, wat het interdentaal reinigen comfortabel en veilig maakt. Bovendien kunnen de ragers van TePe hierdoor ook probleemloos gebruikt worden voor het reinigen van beugels of rondom implantaten. Het borsteltje en handvat zijn uit één stuk gemaakt, wat voorkomt dat de ragers afbreken. De borstelharen zijn van goede kwaliteit, zodat u zacht en grondig tussen uw tanden kunt reinigen. Het handvat heeft een uniek ontwerp, wat gemaakt is op gebruiksvriendelijkheid.

Omdat elk gebit weer anders is, zijn er verschillende soorten ragers van TePe, waarvan elke soort er dan weer in verschillende maten is. Ten eerste heb je de originele ragers van TePe. Deze ragers hebben een kort handvat en een rechte borstelkop. Ze zijn met name praktisch voor het reinigen tussen de voorste tanden. Er zijn negen verschillende, kleurgecodeerde maten:

 • Roze, met een borsteldiameter van 0,4 mm
 • Oranje, met een borsteldiameter van 0,45 mm
 • Rood, met een borsteldiameter van 0,5 mm
 • Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
 • Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
 • Groen, met een borsteldiameter van 0,8 mm
 • Lila, met een borsteldiameter van 1,1 mm
 • Grijs, met een borsteldiameter van 1,3 mm
 • Zwart, met een borsteldiameter van 1,5 mm

Voor wie een extra zachte reiniging wil, zijn er vervolgens de ragers van TePe X-Soft. Deze lijken sterk op de originele ragers van TePe, met hun korte handvat en rechte kop. Het verschil is dat de haren extra zacht zijn, zodat de reiniging milder is voor uw tanden en tandvlees. Van TePe X-Soft zijn er zes verschillende, opnieuw kleurgecodeerde maten:

Tenslotte zijn er nog de ragers van TePe Angle. Deze zien er anders uit dan de eerder genoemde soorten: ze hebben een lang handvat en een gebogen hals, waar het borsteltje in een hoek op is bevestigd. Daardoor zijn ze extra handig voor het reinigen tussen je achterste tanden en kiezen. Ze zijn er in zes verschillende, kleurgecodeerde maten:

 • Roze, met een borsteldiameter van 0,4 mm
 • Oranje, met een borsteldiameter van 0,45 mm
 • Rood, met een borsteldiameter van 0,5 mm
 • Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
 • Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
 • Groen, met een borsteldiameter van 0,8 mm

Met al deze soorten en maten is het natuurlijk de vraag welke het beste bij jou past. De eerste tip om de ragers van TePe op een zo efficiënt mogelijke manier te gebruiken, is dan ook om dat uit te vinden.

Tips voor tijdens het reinigen

Om erachter te komen welke maat voor jou het handigst is, kun je het beste je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Vaak heb je trouwens meerdere maten nodig, omdat interdentale ruimtes in grootte verschillen. Het is belangrijk dat een rager genoeg weerstand ondervindt tijdens het reinigen, maar het heen en weer bewegen van de rager niet teveel kracht kost (dan heb je een te grote maat) en de rager ook niet doorschiet (dan heb je een te kleine maat).

Als je de juiste maat gevonden hebt, kun je beginnen met reinigen. Duw de rager voorzichtig in de interdentale ruimtes. Het is belangrijk niet te forceren. Meestal is het genoeg een rager drie keer heen en weer te bewegen per interdentale ruimte. Probeer daarbij de richting af te wisselen, om zo efficiënt mogelijk te reinigen. Als je bij de achterste tanden en kiezen komt, kun je overstappen op ragers van TePe Angle. Maar ook met de originele ragers van TePe of die van TePe X-Soft kom je er zonder al teveel moeite bij. De kleinste maten van deze ragers hebben namelijk een ietwat buigzame hals, en de grotere maten een iets buigzamer ijzerdraadje. Zo kun je de rager vervormen, waardoor je er makkelijker bij kunt. Spoel na het reinigen je mond, en berg de ragers hygiënisch op.

Het is belangrijk de ragers op tijd te vervangen, namelijk als de haren versleten zijn. Als je net begint met reinigen, kan het zijn dat je tandvlees ervan gaat bloeden. Dat betekent dat het nog ontstoken is. Als je voorzichtig doorgaat met reinigen, wordt je tandvlees weer gezond en stopt het bloeden. Bovendien wordt het interdentaal reinigen dan minder pijnlijk.

Accessoires

Naast alle hierboven genoemde tips voor tijdens het interdentaal reinigen, heeft TePe nog een aantal handige accessoires die het schoonmaken tussen uw tanden makkelijker maken. Ten eerste zijn er interdentale gels. Dit zijn een soort tandpasta’s voor op de ragers. Je kunt ze op een rager aanbrengen voor een extra makkelijke, efficiënte en verfrissende reiniging tussen je tanden. Ze helpen om extra veel plak te verwijderen en maken de ragers meteen wat gladder, zodat het interdentaal reinigen eenvoudiger wordt. Er zijn twee soorten: TePe Interdental Gel helpt voor een extra efficiënte reiniging en TePe Gingival Gel bevat de stof chloorhexidine, die sterk antibacterieel werkt. Daardoor remt deze laatste gel tandvleesontsteking extra sterk, wat de reden ervan is dat deze speciaal wordt geadviseerd aan mensen met ontstoken tandvlees. Er zijn twee manieren om de gels aan te brengen op je rager:

 • De opening van het flesje van beide gels is zo gemaakt dat de gel er in druppels uitkomt, zodat gewoon de rager onder het flesje houden en de dop opendraaien al werkt.
 • De dop van het flesje is daarnaast zo ontworpen dat je hem als bakje kunt gebruiken, waaruit je de gel als het ware kunt dippen.

Een ander handig accessoire is de dop die bij elke rager wordt geleverd. Deze maakt het niet alleen makkelijk om de ragers op een hygiënische manier te bewaren tussen de gebruiksmomenten door, maar kan ook nog eens worden gebruikt om het handvat te verlengen. Dat zorgt ervoor dat je nog makkelijker bij de achterste ruimtes kunt komen. Ook bestaat er voor de ragers van TePe een standaard, waarin je ze neer kunt zetten. Er kunnen vier ragers in, en alle soorten en maten passen. Dankzij de speciale luchtgaatjes in de standaard drogen de ragers sneller op na gebruik. Tenslotte is er nog een reisdoosje met kleine ventilatiegaatjes, waarin je de ragers makkelijker kunt vervoeren, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Er kunnen zes ragers in, van de originele ragers van TePe of TePe X-Soft (die van TePe Angle zijn te groot, jammer genoeg).

TePe ragers gebruiken voor gezond tandvlees

Samengevat: het gebruiken van ragers (of anders in elk geval iets van interdentale reiniging) is nodig om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt. De ragers van TePe zijn erg handig, vanwege hun slimme ontwerp en de vele verschillende soorten en maten, die maken dat er voor elk gebit wel een geschikte versie is. Naast verschillende tips voor tijdens het reinigen, maken de extra accessoires het makkelijk om er een efficiënte reiniging mee te bereiken. Zo krijg je dankzij de ragers van TePe gezond tandvlees en een schone mond.