• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

2,7 keer per jaar naar de tandarts

2,7 keer per jaar naar de tandarts

Elk jaar komt de Rabobank weer met een rapport over trends en cijfers voor bepaalde branches. Eén daarvan is mondzorg. Het rapport van dit jaar is op 11 juni uitgekomen, zodat we weer nieuwe informatie hebben over de verhoudingen tussen de Nederlander en zijn of haar tandarts.

We zien die tandarts gemiddeld 2,7 keer per jaar. 78% van de Nederlanders gaat minstens twee keer per jaar. In 63% van de gevallen gaat het om een periodieke controle, dus om een jaarlijkse of halfjaarlijkse controle van ons gebit. Verder neemt de vraag naar cosmetische behandelingen toe: steeds meer mensen gaan naar de tandarts om te vragen wat de mogelijkheden zijn voor wittere tanden. Ook komen er meer orthodontische behandelingen. 55% van de kinderen heeft dit jaar een beugel, en 10% van de volwassenen heeft eveneens besloten nog eens iets aan hun scheve tanden te gaan doen. Dat is meer dan in de afgelopen jaren.

Tegelijkertijd neemt het aantal tandartsen langzaamaan af. Er komen ook steeds meer vrouwen en steeds meer buitenlandse tandartsen, omdat de tekorten in Nederland worden aangevuld vanuit landen als Spanje. Ook zijn er steeds meer deeltijdsconstructies, ZZP'ers en overnames. Nu telt Nederland nog 6200 praktijken, maar er zijn maar weinig starters en veel sluitingen. Toch blijft het perspectief van een tandarts goed: tandheelkunde is een populaire studie en een tandarts heeft gemiddeld een goed inkomen.

Hoe het zich de komende jaren precies gaat ontwikkelen is vooralsnog onduidelijk. De afname van het aantal tandartsen is al een 'trend' sinds 2011, maar aan de andere kant stijgt de vraag en zal het aanbod dus ook nog wel gaan toenemen. Mensen blijven naar de tandarts gaan, omdat we die mensen nu eenmaal nodig hebben. In de toekomst kijken is helaas onmogelijk. Dan maar weer wachten op het rapport van volgend jaar...