• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Vijf tips voor interdentale reiniging

Vijf tips voor interdentale reiniging

Als je je tanden poetst, reinig je daarmee slechts 60% van je gebit. Jammer, natuurlijk, want het liefst wil je je hele gebit reinigen. Dat doe je door ook interdentaal te reinigen(interdentaal reinigen helpt gelijk om dingen als bloedend tandvlees, parodontitis en gingivitis te voorkomen). En interdentaal reinigen kan dan weer op drie manieren:

  1. Flossen gebeurt met behulp van een dun draadje, wat je tussen de tanden heen en weer beweegt. Het is een effectieve manier om de smalste holtes tussen de tanden te reinigen. Ook kun je met flosdraad makkelijk etensresten verwijderen. Er is wel gebleken dat flosdraad niet zo effectief is voor het weghalen van plak in de bredere interdentale ruimten. Voor floss zijn allerlei handige assecoires beschikbaar, zoals tandzijdehouders.
  2. Tandenstokers en soft picks kunnen hier wel bij helpen(ze worden op dezelfde manier gebruikt als flosdraad), maar ze hebben als nadeel dat ze makkelijk afbreken, waardoor ze niet zo vaak te gebruiken zijn.
  3. Ragers zijn geschikt voor het reinigen van interdentale ruimten in het algemeen: ze zijn verkrijgbaar in meerdere formaten. Ragers helpen bij het verwijderen van plak en ze geven een goede interdentale reiniging.

Nu hebben we wel al die mooie materialen, maar hoe haal je daar nu het beste effect uit? Vijf nuttige tips...

  1. Zorg ervoor dat je ragers/stokers/flosdraad nooit forceert, want dan kan iets wat als reiniging begint uitdraaien op beschadiging van de tanden. Als een rager echt te groot is voor een bepaalde interdentale ruimte,  gebruik dan een andere maat of flosdraad, om risico te vermijden.
  2. Spoel ragers na gebruik af met koud water. Dat zorgt ervoor dat de ragers hygiënisch blijven, zo vaak als je ze gebruikt. Zorg er ook voor dat je ragers weggooit als ze duidelijk hun beste tijd gehad hebben.
  3. Reinig altijd meerdere keren per ruimte, voor een optimaal effect.
  4. Heb je last van bloedend tandvlees? Ga vooral door met interdentaal reinigen(anders wordt het misschien erger), maar stop als het pijn doet.
  5. Wil je je tanden extra beschermen, probeer dan eens Interprox Gel.

Er is een aardig assortiment aan reinigingsmiddelen beschikbaar en met behulp van deze tips, is het al helemaal een koud klusje om je gebit elke dag 100% schoon te maken, zodat je tandarts tevreden kan zijn!