• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Vitis Sensitive Tandpasta tegen gevoelige tanden

Vitis Sensitive Tandpasta tegen gevoelige tanden

Sinds 1 mei van dit jaar bestaan Desensin Repair Tandpasta en Desensin Repair Gel niet meer, na lange tijd van door heel veel mensen met gevoelige tanden te zijn gebruikt. Deze tandpasta’s zijn vervangen door Vitis Sensitive Tandpasta. Deze zou niet alleen hetzelfde effect moeten hebben, maar na het nieuwe onderzoek zelfs ietsje beter moeten werken. Vitis Sensitive Tandpasta beschermt dus net als Desensin je tandglazuur, tandhalzen en tandvlees, blokkeert de pijn bij gevoelige tanden en voorkomt gaatjes. Maar wat doet deze tandpasta dan eigenlijk precies om gevoelige tanden tegen te gaan? Hoe kun je deze tandpasta het beste gebruiken en wat zijn de actieve ingrediënten? En is Vitis Sensitive Tandpasta wel of niet beter dan de oorspronkelijke Desensin Repair?

Gevoelige tanden

Mensen die last hebben van gevoelige tanden hebben pijn als ze iets warms of kouds drinken, of juist als ze iets zuurs of zoets proberen te eten. Dat komt doordat hun tandvlees zich teruggetrokken heeft. Dit terugtrekken kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  1. Te hard tandenpoetsen, waardoor je letterlijk je tandvlees beschadigt en min of meer wegpoetst.
  2. Ontstoken tandvlees – meestal ontstaan door een slechte mondhygiëne – dat geïrriteerd is geraakt en zich daardoor terugtrekt.
  3. Het gebruik van bepaalde medicijnen.

Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt nooit meer terug, en bovendien veroorzaakt het de bekende pijn bij gevoelige tanden. Aan de onderkant van een tand zit namelijk geen beschermende laag tandglazuur. Normaliter is dit geen probleem, omdat je tandvlees over je tandwortels heen ligt. Als dit tandvlees zich echter teruggetrokken heeft, wordt het tandbeen aan de onderkant van een tand nergens meer door beschermd. Daardoor krijg je makkelijker gaatjes in het blootliggende stuk tandbeen, maar het grootste probleem is dat het tandbeen erg gevoelig is. In je tandbeen bevinden zich namelijk kleine kanaaltjes waarin vocht staat. Dit vocht staat in contact met je zenuwstelsel: als het beweegt, geeft het signalen door. En zonder die laag beschermend tandvlees kunnen allerlei kleine dingen – die normaal gesproken het vocht op hun plek zouden laten – zo’n prikkel op je zenuwen veroorzaken. Het resultaat is dat het drinken van warme thee of koffie ineens pijn doet: je hebt gevoelige tanden. De volgende vraag is: hoe kan Vitis Sensitive Tandpasta helpen om dit tegen te gaan?

Hydroxyapatietnanodeeltjes en kaliumnitraat

Vitis Sensitive Tandpasta bevat 0,45% hydroxyapatietnanodeeltjes; het belangrijkste werkzame ingrediënt. Dit zijn ongelooflijk kleine kristallen, die van nature zo’n 96% van het gewicht van je tanden bepalen. Als je je tanden poetst, komen deze kristallen in je mond samen tot grotere kristallen, om uiteindelijk een consistente, zuurbestendige laag over je tanden heen te vormen. Omdat de hydroxyapatietnanodeeltjes natuurlijke bouwstenen van je gebit zijn, lijkt deze laag heel sterk op een nieuwe laag tandglazuur. Het resultaat: minder gevoeligheid. De laag gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes bedekt namelijk je blootliggende tandhalzen, zodat de kanaaltjes met vloeistof weer worden afgesloten. Daardoor worden je tanden al snel minder gevoelig, omdat de kanaaltjes weer worden beschermd, net als toen het tandvlees er nog overheen lag. Bovendien beschermt de nieuwe laag je tandglazuur, zodat je tanden sterker worden. Op die manier wordt tandgevoeligheid dus niet alleen tegengaan, maar ook voorkomen door de hydroxyapatietnanodeeltjes.

Daarnaast bevat Vitis Sensitive Tandpasta 5% kaliumnitraat. Dit is een stofje dat diep in je tandbeen doordringt, tot in de kanaaltjes. Daar voorkomt dit stofje dat er prikkels worden doorgegeven, zodat je geen pijn voelt mocht de vloeistof toch bewegen. Het is dankzij deze stof dat Vitis Sensitive Tandpasta al vanaf de eerste poetsbeurt de pijn bij gevoelige tanden vermindert. Dat Vitis Sensitive Tandpasta dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes en het kaliumnitraat gevoeligheid herstelt en tegengaat, is trouwens klinisch bewezen: 95% van de patiënten ervaart een duidelijke vermindering van de tandgevoeligheid.

Andere ingrediënten en gebruik van Vitis Sensitive Tandpasta

Naast het feit dat Vitis Sensitive Tandpasta effectief is tegen gevoelige tanden, bevat deze tandpasta vitaminen en mineralen, die je tandvlees verzorgen en beschermen. Deze zijn:

  1. Provitamine B5 (1%), wat helpt om de groei en ontwikkeling van je tandvlees te stimuleren.
  2. Allantoïne (0,1%), wat helpt om schade aan het tandvlees te voorkomen en het herstellend vermogen van het tandvlees te vergroten.
  3. Vitamine E (0,5%), wat helpt om zuren te neutraliseren en de doorbloeding van het tandvlees te stimuleren.

Dankzij deze stoffen verzorgt en herstelt Vitis Sensitive Tandpasta dus ook je tandvlees, zodat het sterker en gezonder wordt. Aangezien ontstoken tandvlees ook een veroorzaker kan zijn van gevoelige tanden, helpt deze tandpasta zo nog eens extra om gevoelige tanden tegen te gaan.

Ook voorkomt Vitis Sensitive Tandpasta gaatjes en beschermt deze tegen zuuraanvallen. Dat komt door de toegevoegde fluoride. Vitis Sensitive Tandpasta kan daardoor worden gebruikt als vervanging van gewone tandpasta. Het wordt dan ook aanbevolen om twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen, net zoals je met een andere tandpasta zou doen. Vitis Sensitive Tandpasta is geschikt voor dagelijks gebruik. Bovendien schuurt deze tandpasta nauwelijks, waardoor je tandvlees niet extra beschadigd wordt. Om dit effect te versterken, wordt het aangeraden om een zachte tandenborstel te gebruiken.

De Meridol Tandenborstel en gebruik na gevoeligheid

Een goede optie daarvoor is de Meridol Tandenborstel. Deze is speciaal ontworpen voor de bescherming van je tandvlees. De borstelharen hebben een soort penseelvorm, en zijn extra zacht, soepel en fijn. Daardoor zorgen ze voor een grondige reiniging van je gebit, terwijl ze je tandvlees niet beschadigen, zelfs als het geïrriteerd is. Op die manier reinig je vooral je tandvleesrand erg goed, waardoor je extra plak weghaalt op de plek waar dat het hardste nodig is als je last hebt van gevoelige tanden. De kleine borstelkop maakt het makkelijk om ook de moeilijke plekken in je mond te bereiken. En dankzij het gebruiksvriendelijke handvat heb je bovendien steeds een goede controle over je bewegingen.

Het wordt aanbevolen om Vitis Sensitive Tandpasta te blijven gebruiken als de gevoeligheid verdwenen is. Zoals gezegd komt teruggetrokken tandvlees immers niet meer terug. Door met Vitis Sensitive Tandpasta te blijven poetsen zorg je er echter voor dat de nieuwe laag van de hydroxyapatietnanodeeltjes in stand blijft, zodat je tandhalzen beschermd blijven. Bovendien houd je zo je tanden sterk en gezond, wat nog eens extra helpt om het terugkeren van de gevoeligheid tegen te gaan.

Vitis Sensitive Tandpasta tegen gevoelige tanden

Samengevat helpt Vitis Sensitive Tandpasta dus goed tegen gevoelige tanden, omdat deze tandpasta je blootliggende tandhalzen beschermt, je tandglazuur versterkt en het doorgeven van pijnprikkels blokkeert. Bovendien voorkomt Vitis Sensitive Tandpasta gaatjes en verzorgt en versterkt deze tandpasta je tandglazuur. Deze tandpasta doet dus dezelfde dingen als Desensin Repair dat deed, maar dan met een verbeterde formule en nog wat extra verzorgende en herstellende eigenschappen. Het is daarmee een goede vervanger voor Desensin Repair, waarmee je tandglazuur, tandhalzen en tandvlees beschermt, de pijn bij gevoelige tanden blokkeert en gaatjes voorkomt.