• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Welk mondspoelmiddel past bij jou?

Welk mondspoelmiddel past bij jou?

Op het gebied van tandverzorging is de hoeveelheid producten bijna onbegrensd: je hebt tandpasta's, ragers, stokers, tandenborstels(hand- en elektrisch), flosdraad, tongreinigers, mondwater en dan ook nog mondspoelmiddelen. Heb je al die dingen nou écht nodig voor een 'gewoon gezond' gebit?

Als je al een gewoon gezond gebit hebt, dan niet. Als je géén gewoon gezond gebit hebt, of je wilt iets meer voor je tanden doen, zou de tandarts je extra dingen aan kunnen raden. Zoals bijvoorbeeld mondspoelmiddel. Wat is dat eigenlijk? Hoe werkt het? En welke soorten heb je zoal?

Mondspoelmiddelen worden over het algemeen gebruikt op aanraden van de tandarts of mondhygiënist. Meestal worden mondspoelmiddelen aangeraden aan mensen met beugels, te weinig speekselproductie of een verhoogde plakvorming. Ook oudere mensen, rokers en mensen die tijdens hun zwangerschap tandvleesproblemen krijgen, komen in aanmerking. Dan heb je ook nog mensen met een verminderde weerstand, ziekte of langdurige stressperiodes. En als je net een tandartsbehandeling achter de rug hebt, kan het handig zijn om een mondspoelmiddel te gaan gebruiken; dit voorkomt terugval. Zoals je ziet, zijn er een heleboel verschillende redenen om aan mondspoelmiddelen te beginnen. Daar kan toch niet één en hetzelfde spul voor worden gebruikt?

Nee, dat kan inderdaad niet. Er zijn daarom een heleboel verschillende soorten, van verschillende merken, met verschillende ingrediënten. Welk mondspoelmiddel het handigste is in jouw situatie, hangt helemaal van die situatie af. Over het algemeen geldt dat mondspoelmiddelen met fluoride helpen bij het versterken van je tandglazuur, terwijl mondspoelmiddelen met chloorhexidine helpen tegen ontstekingen en infecties. Maar er bestaan veel meer soorten, waarbij het ook nog eens zo is dat de meeste mondspoelmiddelen meer dan één doel dienen. Er is(ook bij Tandonline!) een weids aanbod aan(bij ons extra goedkope) mondspoelmiddelen. Hieronder een korte selectie:

  • Perio-Aid, wel bekend van de tandpasta, heeft een mondspoelmiddel genaamd Perio-Aid Maintenance 0,05%(ja, eens een keertje niet 0,12%, hier zit maar 0,05% chloorhexidine in). Dit mondspoelmiddel remt ontstekingen en infecties, dankzij de toegevoegde chloorhexidine. Daarnaast remt het plakvorming en versterkt het het tandglazuur.
  • Ook Dentaid (dit kennen we van Interprox ragers) heeft een mondspoelmiddel gemaakt: Dentaid Xeros. Dit spoelmiddel helpt speciaal tegen een droge mond, daarnaast gaat het een slechte adem tegen en versterkt en revitaliseert het het tandglazuur.
  • Voor wie last heeft van tandbacteriën is er GUM(ja, van de Soft Picks!) BioXtra: een spoelmiddel wat een sterk antibacteriële werking heeft. Ook helpt GUM BioXtra voor een frisse adem, versterkt het je tandglazuur, helpt het tegen een droge mond en geeft het je tandvlees een betere conditie.
  • Omnident Omnichlorhexidin(de naam zegt het al; ook dit product bevat chloorhexidine) verzorgt de mondholte en helpt daarnaast: tégen een slechte adem en vóór een gezonder gebit.
  • Voor mensen met een beugel of andere orthodontische apparatuur in hun mond is er Vitis Orthodontic. Dit product houdt de apparatuur schoon en geeft een extra reiniging aan het gebit. Dit mondspoelmiddel heeft een appel- en mintsmaak.
  • Meridol Halitosis is speciaal gemaakt voor mensen die een frissere adem willen. Al na één keer gebruiken merk je het resultaat. Ook draagt dit mondspoelmiddel bij aan een goede mondhygiëne en gezond tandvlees en -glazuur.

Dan is er nog één mondspoelmiddel wat extra aandacht verdient: Vitis Gingival Mondspoelmiddel. Dit is de (wetenschappelijk onderbouwde) duizendpoot onder de spoelmiddelen! Vitis Gingival Mondspoelmiddel verzorgt namelijk niet alleen het tandvlees, het vermindert ook nog eens de plakvorming. Daarnaast helpt het tegen overgevoeligheid van je tandvlees, beschermt en revitaliseert het je tandvlees en voorkomt het tandbederf. Vitis Gingival Mondspoelmiddel heeft een frisse smaak, bevat geen alcohol en geeft je tandvlees nét dat beetje extra verzorging en bescherming. Het bevat cetylpyridinium in combinatie met  zinklactaat, zodat het goed te gebruiken is in combinatie met Vitis Gingival Tandpasta. En dan voorkomt het ook nog eens tandvleesproblemen, gaatjes, tandbederf en ontstekingen. Dit mondspoelmiddel dient op die manier een heleboel doelen, en een heleboel doelgroepen.

Of je wel of geen mondspoelmiddel nodig hebt, hangt helemaal van jezelf af. Maar mocht je een mondspoelmiddel nodig hebben, dan is er een breed assortiment om uit te kiezen. Of je nu onder behandeling bent, gestrest bent, een beugel hebt, zwanger bent, rookt, al wat ouder bent, bloedend of geïrriteerd tandvlees of een droge mond hebt, een frisse adem wilt of gewoon iets extra's voor je tanden wilt doen.