World Oral Health Day 2017: Live Mouth Smart

Afgelopen maandag was het World Oral Health Day, soms ook wel vertaald als Werelddag van de Mondgezondheid. Het is een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd om mensen bewust te maken van het belang van een goede mondgezondheid. Dit jaar was het thema: Live Mouth Smart, oftewel leven met zoveel mogelijk controle over je mondgezondheid. Maar hoe pak je dat eigenlijk precies aan?
20 maart: World Oral Health Day 2017
World Oral Health Day wordt georganiseerd door de World Dental Federation. Zij organiseren deze dag al sinds 2013, dus dit jaar was de vierde editie. Eerder was World Oral Health Day in september, maar later werd het verplaatst naar maart, omdat men in de knoop kwam met een belangrijk congres dat ook altijd in het najaar wordt georganiseerd. De datum van twintig maart is echter allesbehalve willekeurig gekozen. Het is namelijk zo dat een oudere volgens de meeste tandartsen een gezond gebit heeft als hij of zij nog twintig tanden of meer heeft aan het einde van zijn of haar leven. Een kind heeft op dezelfde manier een goede mondgezondheid als het twintig melktandjes heeft. En de gemiddelde volwassene moet ongeveer 32 tanden zonder gaatjes hebben. Als je deze drie gegevens bij elkaar neemt en numeriek opschrijft, krijg je 3/20, oftewel 20 maart.
World Oral Health Day is een internationale dag, waarvoor in meer dan 140 landen activiteiten worden georganiseerd. Sommige komen vanuit de World Dental Foundation zelf, maar de organisatie promoot tandartsen en andere tandheelkundige organisaties zoveel mogelijk om ook zelf evenementen op te zetten, bijvoorbeeld voor een goed doel. Dit jaar waren er dan ook heel veel acties. In Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, werden in een hotel voorlichtingen voor kinderen over tandenpoetsen georganiseerd, en lezingen over mondgezondheid voor ouderen. De universiteit van Bagdad in Irak gaf extra colleges over tandheelkunde en stuurde mensen langs basisscholen om daar voorlichting te geven. En ook in Nederland werden door verschillende organisaties allerlei dingen georganiseerd. Zo was het weer echt een dag van samen nadenken over een goede mondgezondheid.
Live Mouth Smart
Elk jaar is er een speciaal thema dat extra aandacht krijgt. Dit jaar was dat dus Live Mouth Smart: hoe houd je grip op je mondgezondheid in je dagelijks leven? Het is een belangrijke en interessante vraag. Je hebt zelf immers de meeste invloed op de gezondheid van jouw gebit. Goed voor je tanden zorgen zal je een goede mondhygiëne, een gezond gebit en een tevreden tandarts opleveren. Maar hoe doe je dat dan precies?
Om te beginnen kun je natuurlijk risicofactoren vermijden. Als je niet rookt en een beetje oplet met alcohol, kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Ook helpt het om te zorgen dat je niet zoveel suikers eet, en het aantal maaltijden en tussendoortjes op een dag beperkt tot maximaal zeven. Suikers worden in je mond namelijk omgezet in zuur, en dat kan makkelijk je tandglazuur aantasten. Je tanden hebben dan dus even tijd nodig om dat te verwerken en weer bij te komen, voordat je je volgende maaltijd tot je neemt. Maar hiernaast zijn er nog wel meer dingen die je zou kunnen doen.
Tandvleesontsteking onder controle door een goede routine
De meest voorkomende aandoening in de tandheelkunde is tandvleesontsteking. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag een laagje plak, wat bestaat uit bacteriën en de producten van bacteriën. Als je dit niet op tijd wegpoetst, gaat je tandvlees daarvan ontsteken en loop je een grote kans op gaatjes. Bovendien verkalkt de plak dan tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Uiteindelijk kan de ontsteking zo ernstig worden dat deze je kaakbot aantast, waardoor je tanden en kiezen los kunnen komen te staan. Om je mond gezond te houden, is het dus heel belangrijk om elke dag alle plak van je tanden te verwijderen. Dat goed doen, helpt heel erg mee om je mondgezondheid onder controle te houden.
Om alle plak goed weg te krijgen, is het een goed begin om te zorgen dat je een duidelijke routine in je mondverzorging hebt. Elke dag twee keer twee minuten je tanden poetsen met een goede fluoridetandpasta is al een heel goede gewoonte. Je kunt bijvoorbeeld Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta gebruiken. Deze tandpasta helpt om tandvleesproblemen te voorkomen, je tandvlees weer strak te trekken en bloedend en geïrriteerd tandvlees weer gezond te maken. Bovendien heeft Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta een prettige smaak en is deze geschikt voor dagelijks gebruik. Zo voorkom je dat plak op je tanden blijft zitten en houd je je tandvlees gezond.
Toch is tandenpoetsen alleen nog niet genoeg. Tussen je tanden zit namelijk ook plak, en deze haal je niet weg als je je tanden poetst. Om te voorkomen dat deze plak alsnog tandvleesontsteking veroorzaakt, zul je dus ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dat kan met flosdraad of stokers, maar ook met ragers, zoals Lactona ragers. Je kunt bijvoorbeeld voor ragers van Lactona EasyDent gaan. Deze zijn conisch, wat betekent dat de doorsnede bij de aanzet van het borsteltje wat groter is, om dan steeds kleiner te worden richting het smallere uiteinde. Daardoor zijn deze ragers geschikt voor zowel grotere als kleinere interdentale ruimtes, en ideaal voor het reinigen van kronen, bruggen, implantaten en orthodontische apparatuur. De stevige kunststofcoating om het ijzerdraadje zorgt er bovendien voor dat je deze ragers altijd veilig kunt gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende maten, omdat elk gebit weer anders is. Voor wie liever rechte ragers heeft, zijn er Lactona Interdental Cleaners, die er in maar liefst tien verschillende maten zijn: van 2 tot en met 12 millimeter. En als je liever wat meer grip wilt, heb je ook ragers van Lactona EasyGrip. Deze hebben een zeshoekig, rubberen handvat voor optimaal gebruiksgemak, en zijn er in maar liefst acht verschillende maten. Zo is het makkelijk, comfortabel en efficiënt om ook tussen je tanden netjes te reinigen.
Slim tandenpoetsen
Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne. Hier slim mee omgaan, helpt dus ook om in het algemeen een goede mondgezondheid te houden. Natuurlijk kun je goed poetsen met een gewone handtandenborstel, maar de laatste jaren komen er steeds meer elektrische tandenborstels op de markt die je extra kunnen helpen om slim te poetsen. Een voorbeeld is de Oral-B Genius 9000S (verkrijgbaar in Black en White). Deze is ontworpen om je precies zo te helpen poetsen als je tandarts aanbeveelt. Daarvoor verbindt deze tandenborstel via Bluetooth aan een speciale app op je telefoon. Hij kan je daardoor real-time feedback geven op je poetsgedrag, zodat je geen belangrijke delen van je gebit overslaat tijdens het poetsen, niet teveel druk uitoefent (dat beschadigt je tandvlees) en altijd lang genoeg poetst. Bovendien zitten er zes verschillende poetsstanden op, zodat je hem helemaal kunt aanpassen aan wat jouw gebit nodig heeft. Zo poets je je tanden dus een heel stuk beter en efficiënter.
Een gezonde mond en een gezond lichaam
Afgelopen maandag was het weer World Oral Health Day: een dag om stil te staan bij hoe belangrijk het is om je mond gezond te houden. De focus lag dit keer op hoe je zo slim mogelijk omgaat met je mondgezondheid in je dagelijkse leven. Dat kan door risicofactoren te vermijden, maar natuurlijk ook door elke dag goed te poetsen en tussen je tanden te reinigen, zodat je tandvleesontsteking en andere aandoeningen voorkomt. En met een slimme tandenborstel kun je het tandartsadvies veel beter volgen.
Ook helpt het natuurlijk om regelmatig langs de tandarts te gaan, en misschien eens naar één van de vele voorlichtingsactiviteiten op de World Oral Health Day. Als je je beter bewust bent van wat er wel en niet goed voor je gebit is, ga je namelijk al snel beter begrijpen wat je zelf kunt doen om je mond gezond te houden. Dat is veel meer dan alleen maar een mooie glimlach hebben. Een goede mondgezondheid helpt namelijk ook mee in een goede totale gezondheid. En je kunt er misschien wel meer voor doen dan je denkt.