• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Xylitol Kauwgom en Odol Med 3 Kauwgom

Xylitol Kauwgom en Odol Med 3 Kauwgom

Steeds meer tandartsen raden aan om speciale, suikervrije kauwgom te gaan gebruiken voor een gezond gebit. Dat doen ze waarschijnlijk omdat kauwgom speeksel stimuleert, en je speeksel werkt dan weer positief op je mond. Het neutraliseert namelijk zuur, spoelt je mond en voorkomt gaatjes. Maar veel kauwgoms beloven nog veel meer te doen, zoals bijvoorbeeld Xylitol Kauwgom en Odol Med 3. Maar wat doen deze kauwgoms nu precies voor je gebit? En als je aan één van beide moet beginnen, welke is dan de handigste keuze?

Droge mond

Misschien sta je er niet bij stil, maar je speeksel is fundamenteel voor de gezondheid van je mond. Je speeksel zorgt er namelijk voor dat je je wangen, lippen en tong goed kunt bewegen. Ook het doorslikken van je eten zou aanzienlijk lastiger zijn als je geen speeksel had (het zou zelfs behoorlijk pijn doen). Ook voorkomt je speeksel dat je mondslijmvlies uitdroogt en remt het bacteriën en schimmels in hun groei. Daardoor gaat speeksel mondinfecties tegen. Verder reinigt het je tanden, kiezen en mondslijmvlies elke dag weer en heeft het een beschermende werking. Je speeksel is dan ook een erg belangrijke factor in de gezondheid van je gebit. Als het er niet is, heeft dit nare gevolgen. Tandartsen of mondhygiënisten noemen dit wel een ‘droge mond’, hier in de zin van een permanent droge mond (want ‘gewoon’ een droge mond hebben we allemaal wel eens). Mensen met een droge mond kunnen moeilijker eten, slikken en praten. Ze hebben pijnlijke plekken op hun mondslijmvlies, en na een tijdje ontstaan er irritaties, die dan weer over kunnen gaan in ontstekingen. Ook krijgen ze sneller gaatjes en tandvleesproblemen. Maar gelukkig is deze aandoening meestal snel te genezen, namelijk met suikervrije kauwgom. Die stimuleert het speeksel, en over het algemeen wordt het tekort dan opgelost.

Maar ook voor mensen die geen extreme speekselproblemen hebben, kan het geen kwaad om dit geweldige spul door de dag heen een beetje extra te stimuleren. Want zoals gezegd: je speeksel heeft allerlei positieve effecten op je gebit. Met kauwgom kun je je tanden dus door de dag heen een beetje extra beschermen en verzorgen. Natuurlijk moet het wel een suikervrije kauwgom zijn, want suiker heeft weer een slecht effect op je gebit (het veroorzaakt gaatjes). Alleen welke kauwgom moet je dan precies hebben?

Xylitol Kauwgom

Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die met name veel voorkomt in groente en fruit. Maar ook in het menselijk lichaam wordt xylitol gemaakt, al gaat het om heel kleine hoeveelheden. Veel tandartsen en mondhygiënisten bevelen aan om deze stof dagelijks in te nemen, omdat xylitol zulke positieve effecten op je gebit heeft. Het stofje vormt namelijk bepaalde scheikundige complexen van calcium en speekseleiwitten in je mond. Het resultaat van die complexen is dat je tandglazuur sterker wordt. Ook voorkomt xylitol de vorming van nieuwe plak, en verwijdert het de plak die al aanwezig was. Daarnaast worden zuur- en plakvormende bacteriën geremd. Xylitol verkleint daardoor de kans op gaatjes, tandverkalking en andere aandoeningen. Omdat het speeksel wordt gestimuleerd, helpt het daarnaast tegen een droge mond.

Het enige nadeel is dat de meeste van deze positieve effecten alleen maar opgaan als je genoeg xylitol binnenkrijgt. De hoeveelheid in tandpasta is daarvoor ietwat aan de lage kant. Daarom kan Xylitol Kauwgom een handige aanvulling zijn. Tandartsen schatten dat volwassenen aan genoeg xylitol komen met vijf tot zeven kauwgompjes per dag, waar dat bij kinderen drie tot vier is. En het mooie is dat iedereen in principe xylitol kan gebruiken, omdat het dus ook een natuurlijke stof is. Doordat Xylitol Kauwgom geen aspartaam of suiker bevat, is het ook geschikt voor mensen met suikerziekte en heeft het nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Er wordt aangeraden om de kauwgom vooral voor of na maaltijden te gebruiken. Zolang de kauwgom nog zoet smaakt, werkt de xylitol nog. Daarna is deze verdwenen.

Xylitol heeft trouwens een grappig, verkoelend effect op je tong, waardoor je er een heerlijk frisse smaak van in je mond krijgt. De kauwgom zelf is er in vijf verschillende smaken:

  • Kaneel
  • Mint
  • Vruchten
  • Cranberry
  • Groene thee

Odol Med 3 Kauwgom

Odol Med 3 Kauwgom is kauwgom van het Duitse merk Odol Med 3, die net als Xylitol Kauwgom helpt tegen een droge mond. Daarnaast helpt Odol Med 3 Kauwgom tegen gaatjes, doordat deze kauwgom zuur neutraliseert. Op die manier worden je tanden tussen de poetsbeurten door beschermd. Ook ondersteunt deze kauwgom de zelfreinigende werking van je gebit. Doordat Odol Med 3 Kauwgom daarnaast helpt om je tandglazuur en tandvlees sterker te maken, helpt deze kauwgom ook nog eens tegen tandvleesproblemen. Daarnaast helpt hij om aanslag van je tanden te verwijderen, waardoor er een subtiel whitening-effect ontstaat. Deze kauwgom bevat geen suiker, en houdt je gebit een langere periode fris. Er zijn twee verschillende smaken:

  • Freshmint
  • Spearmint

De beste kauwgom

Het gebruiken van een speciale kauwgom om je speeksel te stimuleren, is goed voor de gezondheid van je gebit. Je kunt bijvoorbeeld Xylitol Kauwgom of Odol Med 3 Kauwgom gebruiken. Welke van deze twee de beste kauwgom is om te gebruiken, hangt helemaal van je situatie af. Wil je vooral minder plakvorming, sterker glazuur en minder kans op gaatjes, dan is Xylitol Kauwgom waarschijnlijk de beste keus. Zoek je iets wat de zelfreinigende werking van je gebit ondersteunt, aanslag voorkomt en helpt tegen gaatjes, dan kun je beter voor Odol Med 3 Kauwgom gaan. Allebei zijn ze verkrijgbaar in meerdere, frisse smaken, en zitten ze in pakjes die je zo in je tas stopt om je gebit overdag een beetje extra te beschermen.