• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Zendium Tandpasta

Zendium Tandpasta

In Scandinavië is Zendium Tandpasta erg bekend, maar in Nederland hebben veel mensen er nog niet van gehoord. En degene die dit wel hebben, zullen weten dat Zendium anders is dan gewone tandpasta’s. Hij schuimt bijvoorbeeld niet, heeft een andere smaak… en hij werkt ook anders. Dat komt doordat er een bijzonder principe onder de werking van deze tandpasta ligt. Een speciale formule die ontdekt is door een Nederlandse onderzoeker die droomde van een tandpasta die de natuurlijke werking van de stofjes in je mond zou versterken, in plaats van chemische antibacteriële middelen te gebruiken. Een tandpasta die geschikt zou zijn voor iedereen, zelfs de mensen met de grootste gezondheidsrisico’s in hun mond. Uiteindelijk werd uit dit idee Zendium ontworpen.

Professor Hoogendoorn

Het verhaal van Zendium Tandpasta begint rond 1969 bij Akzo Nobel, waar onderzoek werd gedaan naar de bacteriën in je mond. Er leven in je mond namelijk meer dan een miljard bacteriën, die bij elkaar ook wel de microflora van je mond worden genoemd. Zolang ze in balans worden gehouden met hun omgeving, zijn deze bacteriën trouwens geen bedreiging voor je gezondheid, mocht je dat misschien denken. Sterker nog: deze bacteriën helpen juist mee om je mond gezond te houden. Samen met allerlei enzymen (stofjes in de natuur die helpen om chemische reacties goed en snel te laten plaatsvinden) en eiwitten in je speeksel zorgen deze bacteriën voor de natuurlijke weerstand van je mond. Maar hoe werkt dit dan precies?

Dat was precies de vraag die ze bij Akzo Nobel probeerden te beantwoorden. Het vreemde is namelijk dat gaatjes volgens het boekje ontstaan als de bacteriën in je mond suiker omzetten in zuur. Maar in de praktijk gebeurt dit niet altijd. Soms zelfs helemaal niet. Waar ligt dat aan? Om daarachter te komen, werd de werking van een aantal enzymen uit de microflora van de menselijke mond getest. Proefpersonen kregen elektrodes op hun tanden. Daarna lieten de onderzoekers suikers in de buurt van hun gebit komen, én bij sommige proefpersonen ook een combinatie van de enzymen. Met de elektrodes werd nu gemeten wat er gebeurde als de bewuste enzymen wel of niet aanwezig waren. Wat de onderzoekers verwachtten, was dat de reactie van suiker naar zuur trager zou verlopen. Maar dat is niet wat er gebeurde. De reactie verliep namelijk helemaal niet. En ze hadden geen idee waar het aan lag.

Eén van de onderzoekers, genaamd Henk Hoogendoorn, besloot het helemaal te gaan uitzoeken en werkte daarbij samen met de Universiteit Nijmegen. Hij is op het onderwerp gepromoveerd. Eindelijk was dan een combinatie van enzymen en eiwitten ontdekt die de weerstand van je mond vormde. Professor Hoogendoorn besloot om een tandpasta te gaan ontwikkelen die dit proces zou versterken, eentje die samen zou werken met de natuurlijke weerstand van je mond. Er was zeven jaar onderzoek nodig om dit voor elkaar te krijgen, waarna Zendium Tandpasta voor het eerst in Zweden op de markt werd gebracht. Inmiddels is Zendium daar het meest aanbevolen merk onder tandartsen en mondhygiënisten. In 1979 kwam deze tandpasta ook naar Nederland. Verder wordt Zendium inmiddels verkocht in Frankrijk, België en Duitsland.

De formule van Zendium

Natuurlijk is het nu de vraag wát professor Hoogendoorn dan precies ontdekt heeft. Dat begint bij een enzym, een peroxidase om precies te zijn (dit is een bepaalde klasse enzymen). Dit peroxidase heeft de eigenschap dat het bacteriën remt. En zoals elk enzym heeft dit peroxidase een remstof, dus een stof die peroxidase dan weer remt. De remstof bleek alleen stabiel te zijn in heel lage concentraties, maar elke poging om de stof te isoleren van de andere stoffen mislukte. In speeksel was alles echter in evenwicht, en konden de onderzoekers uiteindelijk het systeem aan het werk zien.

Als er veel speeksel in de microflora was en weinig suiker werd opgenomen, was er veel van de remstof aanwezig. Het peroxidase werd dus sterk geremd, waardoor bacteriën hun gang konden gaan. Echter zodra er suiker werd opgenomen, verdween de remstof. Daardoor ging het peroxidase de bacteriën remmen en werd er minder suiker omgezet in zuur. Op die manier hield het systeem zichzelf in evenwicht. Dit ging via allerlei interessante enzymen, die nu ook deel zijn van de formule voor Zendium Tandpasta. In het bijzonder zijn er drie enzymen die als volgt op elkaar reageren:

  • Amyloglucosidase zorgt ervoor dat gluconen, bepaalde deeltjes in tandplak, worden omgezet in de stof glucose. Op die manier vertraagt deze stof de aanmaak van nieuwe plak.
  • Glucose Oxidase zorgt ervoor dat de glucose weer wordt omgezet in gluconzuur en waterstofperoxide. Zo helpt deze stof tegen schadelijke bacteriën.
  • Lactoperoxidase zet de waterstofperoxide samen met nog wat andere stoffen om in de remstof voor het peroxidase. Zo wordt de groei van bacteriën uiteindelijk geremd.

Deze drie stoffen bij elkaar hebben dus een sterk effect op je gebit. De beschermende werking van je speeksel wordt erdoor versterkt, waardoor je minder snel gaatjes krijgt en je tandvlees gezond blijft. Zo krijg je een gezond gebit. En dat allemaal zonder agressieve antibacteriële middelen. Want om ontstekingen te remmen bevat Zendium Tandpasta ook de volgende drie natuurlijke eiwitten uit de microflora van je mond:

  • Lysozyme
  • Lactoferrine
  • Colostrum

Verder zit er in Zendium Tandpasta een normale hoeveelheid fluoride, wat helpt om je glazuur te versterken en gaatjes te voorkomen.

Zendium Tandpasta Classic of Zendium Tandpasta Glazuur Protect?

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar slechts een kwart van de ruimte in je mond wordt ingenomen door je tanden. Als je je mond goed gezond wilt houden, is het dus eigenlijk niet genoeg om alleen je tanden te beschermen. Het is wel zo fijn als ook je tandvlees en alle andere gevoelige dingen aan de binnenkant van je mond beschermd zijn. Daarom bevat Zendium Tandpasta alleen milde ingrediënten. Het controversiële stofje SLS zit er bijvoorbeeld niet in. Daardoor schuimt Zendium Tandpasta veel minder dan andere tandpasta’s. Dat bevordert de werking van de tandpasta, want het schuim verlaagt de oppervlaktespanning van je speeksel. Als deze te laag wordt, remt dit het peroxidase waar het allemaal om te doen was. En dan wordt de hele formule ineens een iets minder effectief. Dat er geen SLS inzit, helpt dus mee bij de werking van Zendium Tandpasta.

Bovendien verandert je smaak niet, wat wel zou gebeuren als er wél SLS in zat (zoals bij de meeste tandpasta’s). Een glas sinaasappelsap smaakt na het tandenpoetsen nog precies hetzelfde. Het feit dat Zendium Tandpasta zo mild is maakt deze tandpasta geschikt voor bijna iedereen. Ook kinderen, zwangere vrouwen of mensen die gevoelig zijn voor aften kunnen Zendium dus gerust gebruiken. Het wordt aangeraden om twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen. Er zijn meerdere varianten, zoals Zendium Classic Tandpasta en Zendium Glazuur Protect Tandpasta. Zendium Classic heeft een lekkere milde smaak. Zendium Glazuur Protect bevat natriumcaseïnaat voor extra bescherming, en daarnaast een subtiele whitening. Ben je wel eens benieuwd welke variant van Zendium Tandpasta dan precies geschikt zou zijn voor jou? Dan kun je altijd de test eens doen.

Milde tandpasta voor iedereen

Wat nog wel grappig is, is dat Zendium ook nog eens goed blijkt te helpen tegen aften. Hier stonden de onderzoekers zelf ook van te kijken, aangezien ze daar hun onderzoek helemaal niet op hadden ingericht. Achteraf hebben ze de theorie dat Zendium voorkomt dat antistoffen in je mond worden afgebroken. De antistoffen die op die manier nog aanwezig zijn, helpen vervolgens om de aften te genezen. Dit verrassende bijeffect maakt Zendium nog net iets interessanter dan deze tandpasta al was. Zendium helpt om je hele mond schoon en gezond te houden en doet dat door de natuurlijke weerstand van je mond te gebruiken en versterken. Daarnaast is het ook nog eens een milde tandpasta die je smaak niet verandert, minder schuimt en voor iedereen geschikt is.