• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Zes maanden lang dezelfde tandenborstel?

Zes maanden lang dezelfde tandenborstel?

Heb je al je hele leven die ene, fijne tandenborstel, die je kreeg als kind van vijf? Of gebruik je op reis soms zes maanden lang dezelfde? Dan ben je niet zo goed bezig. In de nieuwsbrief brengt TePe namelijk naar buiten dat er een onderzoek is gedaan naar het vervangen van tandenborstels. De uitkomst laat weinig aan de fantasie over...

Dit onderzoek was een zogenaamde RCT: Randomized Clinic Trial. Wat houdt dat in? Nou, er wordt een groot aantal proefpersonen opgeroepen. Zij worden in twee groepen gesplitst. Eén groep is de blancoproef: zij krijgen een basale situatie. De andere groep krijgt exact dezelfde situatie, maar dan met één ding anders. Zo wordt gekeken wat er wel en wat er niet van het toeval af hangt . Aan het onderzoek werkten meerdere professionals mee, waaronder J. Schmickler( van het Department of Preventive Dentistry, Periodonthology =, Cariology, University Medical Centre Goettingen uit Duitsland), S. Wurbs, K. Lange,  S. Rinke, E. Hornecker, R.F. Mausberg en D. Ziebolz.. Een halfjaar lang spanden zij zich in om het antwoord te vinden op die ene vraag: maakt het wel of niet uit of je je tandenborstel regelmatig vervangt?

Ze splitsten een groep van 96 proefpersonen in tweeën: de ene helft moest zes maanden lang dezelfde tandenborstel gebruiken. De andere helft kreeg elke vier weken een nieuwe. Om de zoveel tijd werden de plakontwikkeling en het aantal ontstekingen/infecties gemeten. De periodes waarin dat gebeurde lagen steeds vier tot acht weken uit elkaar: de eerste meting was op de startdag, de tweede na twee, de volgende na acht, die daarop na twaalf, de volgende na zestien en de laatste na vierentwintig weken.

Uiteindelijk werd er nog een extra periode ingesteld van tien dagen. Daarna konden de onderzoekers hun conclusie trekken: de groep die de tandenborstel elke vier weken verving had minder plakontwikkeling en minder infecties en ontstekingen. Het keerpunt in het onderzoek kwam na ongeveer vier maanden, daarvoor liepen de groepen ongeveer gelijk op, daarna ging het gebit van de mensen die dezelfde tandenborstel bleven gebruiken duidelijk achteruit. Het advies van de onderzoekers luidt dan ook: vervang je tandenborstel na 3-4 maanden.

"Vervang uw tandenborstel regelmatig", het klinkt als een verkooptrucje. Maar dat is het dus niet. Voor een goede gebitsreiniging is het noodzakelijk om regelmatig een nieuwe tandenborstel te kopen. En tsja, dan ben je bij Tandonline op een goedkoop adres vol leuke mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • De Lactona IQ, een simpele handtandenborstel die verkrijgbaar is in meerdere maten en kleuren. Er zitten vier rijen haren op en de steel is extra lang, zodat je makkelijk overal bij kunt. Ook heeft deze tandenborstel een rubberen onderkant, wat zorgt voor zowel grip als gebruiksgemak.
  • De Oral-B Pro Expert Cross Action is een hoogstandje onder de manuele tandenborstels. Hij verwijdert tot negentig procent van de plak, polijst het gebit, masseert het tandvlees, verwijdert geurige bacteriën en geeft al na vier weken een duidelijk resultaat. En eerlijk is eerlijk: hij ziet er erg goed uit voor een tandenborstel.
  • Zo zacht als een penseel, met het gevoel dat je met zijde over je tanden gaat: de Meridol Halitosis Tandenborstel is speciaal gemaakt voor mensen die de neiging hebben om teveel druk uit te oefenen tijdens het poetsen. Hij is zacht voor geïrriteerd tandvlees, en tegelijkertijd reinigend voor je gebit.

Als bonus probeerden de onderzoekers om ook nog te kijken wat voor soort tandenborstel je dan het beste kunt gebruiken. Daarom werd iedere groep gesplitst in vier subgroepen:

  • Een groep met een tandenborstel met een normale borstelkop en normale tandenborstelharen.
  • Een groep met  een tandenborstel met een normale borstelkop en extra zachte tandenborstelharen.
  • Een groep met een tandenborstel met een kleine borstelkop en normale tandenborstelharen.
  • Een groep met een tandneborstel met een kleine borstelkop en extra zachte tandenborstelharen.

Tussen deze vier groepen kon geen duidelijk verschil worden bemerkt, dus een volgend onderzoek naar wát voor tandenborstel je dan precies nodig hebt loopt nog.

We houden je op de hoogte!