085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Interdentale reiniging

 • Ragers voor gevoelige tanden

  Gevoelige tanden hebben is zeker geen pretje. Elke keer dat je iets zuurs of zoets eet of drinkt of zelfs ook maar je tandvlees aanraakt, doet het zeer. Vaak doet ook tandenpoetsen en flossen pijn, wat de verleiding groot maakt om maar even wat minder aan je mondhygiëne te gaan doen. Dat is echter geen goed idee, want juist als je gevoelige tanden hebt is het extra belangrijk je gebit goed te verzorgen. In het bijzonder hebben de ruimtes tussen je tanden extra aandacht nodig. Deze goed schoonhouden kun je bijvoorbeeld doen met ragers. Maar welke ragers moet je dan hebben?

  Gevoelige tanden

  Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, leggen we eerst nog even uit waarom het gebruiken van ragers zo belangrijk is voor mensen met gevoelige tanden. Daarvoor is het handig om te weten wat er nou eigenlijk aan de hand is bij gevoelig tandvlees. Je tanden staan via je tandzenuwen in connectie met je hersenen. Die zenuwen liggen in zenuwholtes die binnenin je tanden liggen, en daaromheen ligt het tandbeen, waarin kleine kanaaltjes liggen die gevuld zijn met vocht. Als dit vocht beweegt, prikkelt dit de zenuwuiteinden in de holte, en komen er signalen naar je hersenen door. Dat gebeurt normaal gesproken niet zo vaak, omdat het gedeelte van je tandbeen dat boven je tandvlees ligt bedekt is met een dikke laag beschermend tandglazuur. Het kan echter gebeuren dat je tandvlees zich terugtrekt, waardoor ook een stukje van het tandbeen waar geen glazuur op zit bloot komt te liggen. In dat stukje zijn de kanaaltjes met vocht onbeschermd, en dus kunnen je tandzenuwen ineens veel makkelijker worden geprikkeld. Daardoor voel je pijn als je bijvoorbeeld iets eet of drinkt, of aan je tandvlees zit. Je hebt dan last van gevoelige tanden.

  Maar, is nu nog de vraag, waarom trekt je tandvlees zich dan terug? Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn, maar er zijn er twee die vaak voorkomen. Ten eerste kan het zijn dat je teveel druk zet als je je tanden poetst, waardoor je tandvlees geïrriteerd raakt en zich terugtrekt. Mede om die reden is een zachte tandenborstel vaak een aanrader voor mensen die last hebben van gevoelige tanden. Ten tweede kan het zijn dat je tandvlees is ontstoken. De oorzaak daarvan is tandplak; een dun, witgelig laagje dat zich elke dag op je tanden afzet, en vooral uit bacteriën bestaat. Als je dit laagje te lang laat zitten, gaan die bacteriën zuren produceren, die je tandglazuur aantasten. Je tandvlees raakt dan ontstoken: het wordt rood, zwelt op en zal gemakkelijk gaan bloeden. De tandplak verkalkt na een tijdje tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, waardoor er steeds meer bacteriën komen. Uiteindelijk krijg je gaatjes, of kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijt kunt raken. Zover komt het meestal gelukkig niet. Maar als je tandvlees ontstoken is geraakt, trekt het zich vaak ook terug, zodat je ook nog eens gevoelige tanden krijgt.

  Ragers tegen tandgevoeligheid

  We weten nu hoe gevoelige tanden (meestal) ontstaan. Maar wat kun je doen als je er last van hebt? Ten eerste is het een goed plan om ermee naar je tandarts of mondhygiënist te gaan en zijn of haar advies te vragen. En ten tweede is het belangrijk om extra goed voor je gebit te zorgen. Als je gevoelige tanden zijn veroorzaakt door te hard poetsen, kan een zachte, maar grondige verzorging ervoor zorgen dat je kwetsbare tandvlees zich weer goed kan herstellen. En als het probleem een tandvleesontsteking is, is het al helemaal belangrijk dat je elke dag alle tandplak van je tanden verwijdert. Dat remt namelijk de ontsteking. De tandplak op de oppervlakte van je tanden krijg je weg door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, en voor de plak tussen je tanden kun je ragers gebruiken (of flosdraad of stokers).

  Maar natuurlijk is niet elke rager even handig als je tandvlees zo gevoelig is. Je doet jezelf immers veel makkelijker pijn, en je tandvlees gaat waarschijnlijk makkelijker bloeden tijdens het reinigen. Gelukkig zijn er ook een heleboel ragers die wel een goed plan zijn. We zullen drie voorbeelden geven. Allemaal hebben ze een speciale kunststofcoating om het ijzerdraadje heen, die maakt dat ze voor een grondige reiniging tussen je tanden zorgen, maar zonder je tandvlees te beschadigen. Daardoor zijn ze zacht voor gevoelige tanden. Maar al deze ragers hebben ook weer zo hun specifieke eigenschappen, die maken dat ze allemaal op een bepaalde manier bijzonder handig zijn voor mensen met gevoelige tanden.

  Ragers voor gevoelige tanden

  Ten eerste zijn er de ragers van Lactona EasyGrip. De borsteltjes van deze ragers bestaan uit lekker zachte, maar wel stevige nylonfilamenten waarmee je de ruimtes tussen je tanden grondig, maar mild kunt reinigen. Ook hebben deze ragers, zoals de naam al aangeeft, een extra prettig handvat. Dit handvat is zeshoekig, en gemaakt van rubber, zodat je er altijd een goede grip op houdt. Dat is wel zo fijn als je last hebt van gevoelige tanden. Bovendien zijn er maar liefst zeven verschillende maten beschikbaar, zodat er altijd wel eentje tussen zit die goed bij jouw gebit past. Twee van die maten, namelijk Type A en Type B, zijn conisch. Dat betekent dat de borsteltjes taps toelopen, zodat je eigenlijk meerdere maten in één rager hebt.

  Iets anders dat je zou kunnen proberen zijn de ragers van Dentaid Interprox. Deze hebben, net als de ragers van Lactona EasyGrip, een prettig handvat waar je altijd een goede grip op houdt. Dit handvat is enigszins flexibel, zodat je het in een hoek kunt buigen om beter bij bepaalde plekken in je mond te komen, en het draadje zit er stevig in verankerd, zodat de ragers niet breken. De ragers van Dentaid Interprox hebben daarnaast tweekleurige borstelharen, zodat je er zowel bloed als plak goed op kunt zien. Daardoor weet je precies wanneer je nog even door moet gaan, en wanneer je beter kunt stoppen of iets voorzichtiger moet zijn met je gevoelige tandvlees. Bovendien gaan deze ragers lang mee door de handige materiaalkeuze, en zijn er maar liefst acht verschillende maten beschikbaar.

  Tenslotte zijn er nog de ragers van TePe X-Soft. Deze breken, net als die van Dentaid Interprox, maar moeilijk af, omdat het handvat en het borsteltje uit één stuk zijn gemaakt. Maar wat ze vooral bijzonder maakt, is dat het borsteltje extra zachte haren heeft, die op een heel milde, maar wel grondige manier de ruimtes tussen je tanden reinigen, wat ideaal is voor gevoelige tanden. Bovendien zijn er maar liefst zes verschillende, kleurgecodeerde maten, namelijk:

  De beste rager voor gevoelige tanden?

  Samengevat: als je last hebt van gevoelige tanden, is een goede mondhygiëne extra belangrijk, ook tussen je tanden. Daarvoor kun je ragers gebruiken, maar je moet wel zorgen dat je ragers vindt die je kwetsbare tandvlees niet teveel beschadigen. We hebben drie voorbeelden besproken, die allemaal een beschermende kunststofcoating om het ijzerdraadje hebben. Als je daarnaast een prettig handvat en conische maten wilt, kun je de ragers van Lactona EasyGrip eens proberen. Heb je graag wat meer controle, dan zijn de ragers van Dentaid Interprox met hun flexibele handvat, hoge kwaliteit en tweekleurige borstelharen misschien wel een idee. En wil je vooral extra zachte borstelharen voor je gevoelige tandvlees, dan is het aan te raden de ragers van TePe X-Soft eens te proberen.

  Het is moeilijk te zeggen wat de beste rager voor gevoelige tanden is (al was het maar omdat er natuurlijk nog veel meer mogelijke ragers zijn voor gevoelige tanden dan we nu hebben besproken). Dat hangt er vooral vanaf wat jouw specifieke situatie is, en waar je persoonlijke voorkeuren naar uitgaan. En bij twijfel kun je natuurlijk altijd je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Zo blijven jouw gevoelige tanden sterk en gezond.

 • De beste flosboogjes

  Elke dag goed tussen je tanden reinigen, bijvoorbeeld door te flossen, is heel belangrijk voor een goede mondgezondheid. Toch weten maar weinig mensen het vol te houden. Uit een groot onderzoek bleek een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog dat maar (ongeveer) een derde deel van de Amerikanen elke dag flost. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Flossen is immers een lastige en vaak dan ook nog eens pijnlijke klus. Natuurlijk kun je overstappen op ragers of stokers, maar als je toch echt liever flost is er nog een andere optie, namelijk flosboogjes. Dit zijn kleine houdertjes met daarin een stukje flosdraad, die het makkelijker en prettiger maken om te flossen. Maar welke soorten flosboogjes zijn er eigenlijk en welke zijn de beste?

  Flossen en tandvleesontsteking

  Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om eerst nog even te herhalen waarom het zo belangrijk is om de ruimtes tussen je tanden schoon te houden. Op je tanden zet zich namelijk elke dag tandplak af. Dit is een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat. En als je het te lang laat zitten, maken die bacteriën zuren uit de suikers in je eten en drinken. Die zuren tasten je tandglazuur aan, waardoor je gaatjes krijgt. En van de vele bacteriën in je mond raakt je tandvlees ontstoken. Dat kun je als volgt herkennen: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen heen en bloedt niet zo snel. Als je tandvlees ontstoken is, ziet het er eigenlijk het tegenovergestelde uit: het is rood, ligt losjes om je tanden en kiezen en begint te bloeden als je het aanraakt of iets eet.

  Vaak zorgt ontstoken tandvlees ervoor dat je last krijgt van een slechte adem, omdat de vele bacteriën ook zwavel produceren (wat stinkt). Ook kan het ervoor zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt, zodat je gevoelige tanden krijgt. En als de ontsteking te ver doorzet, kunnen de vezels van je kaakbot worden afgebroken. Als dat gebeurt, komen je tanden en kiezen los te staan, zodat je ze uiteindelijk zelfs kwijt kunt raken. Maar meestal komt het zover niet. Door elke dag alle tandplak te verwijderen voorkom je namelijk dat de schadelijke bacteriën de kans krijgen jouw tandvlees en tandglazuur aan te tasten, en kun je ook een beginnende ontsteking vaak nog remmen. De tandplak op het oppervlak van je tanden haal je weg met een tandenborstel en een goede fluoridetandpasta. Maar dan heb je nog niet alles gehad, want tussen je tanden zit ook plak. Deze haal je weg door bijvoorbeeld te flossen of met ragers of stokers.

  Flosboogjes en de NHANES

  Het enige probleem is dat de ruimtes tussen je tanden schoonhouden zo moeilijk vol te houden is. Daarover kan ook de medische epidemioloog Duong T. Nguyen van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention meepraten. Op een dag besloot hij weer eens te gaan flossen, maar hij kon nergens in zijn huis flosdraad vinden. Terwijl hij alles overhoop haalde in zijn zoektocht, vroeg hij zich af hoeveel mensen nou echt elke dag flossen. Toen hij het probeerde te checken, bleek al snel dat het nog niet echt rigoureus was uitgezocht. Voor zijn werk hielp Nguyen mee met de National Heatlh and Nutrition Examination Survey (NHANES), een groot nationaal onderzoek naar gezondheidsgewoontes met vijfduizend deelnemers per jaar. Dat gaf hem de kans om de data van meer dan negenduizend Amerikanen, die tussen 2009 en 2012 aan de studie hadden meegedaan, te bestuderen. In 2016 publiceerde hij zijn conclusies: 30% van de Amerikanen flost elke dag, terwijl 32% aangeeft nooit te flossen. De rest flost soms. Blijkbaar is het dus niet zo simpel om echt elke dag te blijven flossen. En flosboogjes kunnen helpen om daar verandering in te brengen.

  Zoals gezegd zijn het kleine houdertjes, waarin een stukje flosdraad is gespannen. Dankzij de prettige houdertjes kun je flosboogjes makkelijker hanteren dan flosdraad, waardoor flossen een minder lastige aangelegenheid wordt. De kans is daarmee groter dat je het volhoudt. Er zijn een hoop verschillende soorten flosboogjes. We zullen drie voorbeelden geven, die allemaal op hun eigen manier helpen om flossen extra comfortabel of efficiënt te maken.

  TePe Miniflossers voor de smalste ruimtes tussen je tanden

  Een eerste voorbeeld van flosboogjes zijn de TePe Miniflossers. Deze flosboogjes hebben stevig, maar ook heel dun flosdraad. Daarnaast hebben ze een speciaal bijtplaatje aan de bovenkant. Dat maakt het makkelijker om in smalle ruimtes tussen je tanden te komen: je zet het flosboogje op de interdentale ruimte, en kunt dan met de tanden in je andere kaak op het bijtplaatje duwen, om te zorgen dat het boogje goed tussen de tanden komt (als deze beschrijving te onduidelijk is, kijk dan vooral eens naar dit verhelderende filmpje op de site van TePe zelf). Verder zijn de TePe Miniflossers meerdere keren te gebruiken, zodat je lang met een pakje doet. Bovendien hebben ze een prettig handvat, zodat je ze altijd makkelijk kunt hanteren. Met deze flosboogjes kun je dus alle ruimtes tussen je tanden grondig schoonmaken.

  De Miradent Tandenstokers: flosdraad en tandenstoker ineen

  Een iets andere invalshoek zien we bij de Miradent Tandenstokers. Dit zijn flosboogjes met daarin ongewaxt flosdraad, waarmee je de ruimtes tussen je tanden efficiënt kunt reinigen. En krijg je het flosdraadje er niet goed in, dan kun je de flosboogjes omdraaien. De achterkant van het handvat is namelijk een tandenstoker (wat ook meteen verklaart waarom de Miradent Tandenstokers niet, bijvoorbeeld, de “Miradent Flosboogjes” heten). Zo heb je dus eigenlijk de voordelen van flosdraad en stokers bij elkaar, en kun je met de Miradent Tandenstokers je hele gebit efficiënt reinigen.

  De GUM Flossbrush met elke dag vers flosdraad

  Als laatste voorbeeld is er dan nog de GUM Flossbrush. Deze lijkt niet zo heel erg op de andere flosboogjes, omdat de houder een echt handvat is, dat gemaakt is op gebruiksgemak en hanteerbaarheid. Binnenin dat handvat zitten twee compartimenten (één voor gebruikt en één voor nieuw flosdraad), en dankzij een speciaal transportsysteem gaat je flosdraad langzaam van het ene over het boogje heen naar het andere. Zo heb je dus elke keer dat je flost weer vers flosdraad. In het handvat past daarnaast behoorlijk veel, want met een GUM Flossbrush kun je ongeveer 250 keer flossen voor hij leeg is. Bovendien krijg je er een handig beschermkapje bij om hem hygiënisch op te bergen of mee te nemen op reis.

  De beste flosboogjes

  Nog geen derde van alle Amerikanen flost elke dag, en waarschijnlijk is het bij ons Nederlanders niet veel beter. Je kunt natuurlijk overstappen op ragers of stokers als flossen te lastig voor je is, maar je zou ook eens naar flosboogjes kunnen kijken. Ze zijn namelijk een stuk makkelijker in het gebruik dan flosdraad, zodat de kans groter is dat je het volhoudt. We hebben een aantal voorbeelden van flosboogjes gezien, en omdat ze zo verschillend zijn, hangt het helemaal van je persoonlijke situatie en voorkeuren af welke de beste zijn. Als je veel nauwe ruimtes tussen je tanden hebt, is de TePe Miniflosser een aanrader. Wil je liever ook genieten van alle voordelen van een tandenstoker, probeer dan vooral de Miradent Tandenstokers eens. En heb je graag elke dag vers flosdraad en een makkelijk wendbaar handvat, dan is de GUM Flossbrush ideaal voor jou. Hoe dan ook zijn er voor elk gebit wel goede flosboogjes om te zorgen dat je elke dag blijft flossen, en zo je tandvlees en tanden gezond houdt.

 • Elmex Tandenstokers voor een gezond gebit

  Waarschijnlijk denk je bij het noemen van de naam ‘Elmex’ meteen aan Elmex Anti-Cariës Tandpasta, in de welbekende oranje met witte tube. Maar Elmex heeft ook andere producten met dezelfde professionele kwaliteit, zoals mondspoelmiddelen en een extra zachte tandenborstel. En sinds ongeveer een week hebben we bij Tandonline ook Elmex Tandenstokers. Deze tandenstokers hebben, net als de andere producten van Elmex, een goede kwaliteit en bijzonder ontwerp. Maar wat maakt deze tandenstokers dan precies zo effectief?

  Tandenstokers en interdentale reiniging

  Om deze vraag te kunnen beantwoorden, leggen we eerst nog eens uit waarom tandenstokers zo belangrijk zijn voor een goede mondhygiëne. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën bestaat. Die bacteriën maken zuren uit de suikers in je eten en drinken, en als je ze te lang laat zitten, tasten die zuren je tandglazuur aan. Daarvan raakt op een gegeven moment je tandvlees ontstoken. Dat is niet zo moeilijk te herkennen: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en bloedt niet als je er bijvoorbeeld in prikt. Ontstoken tandvlees echter is rood en gezwollen, en het gaat makkelijk bloeden als je iets eet of het aanraakt.

  Als de bacteriën nog langer blijven zitten, verkalkt de plak tot tandsteen. Dat is een heel stuk moeilijker weg te halen (sterker nog, meestal moet de tandarts dat doen). Bovendien hecht zich aan tandsteen gemakkelijk nieuwe tandplak. Daardoor komen er nog meer bacteriën, en dus nog meer zuren. Je kunt dan gaatjes krijgen, maar ook een slechte adem en gevoelige tanden zijn vaak het gevolg van tandvleesontsteking. In een vergevorderd stadium kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten. De vezels van je bot worden dan steeds verder afgebroken, waardoor je tanden of kiezen los kunnen komen te staan. Dat kan betekenen dat je uiteindelijk tanden of kiezen kwijtraakt aan de ontsteking. Maar gelukkig komt het meestal zover niet. Ontstoken tandvlees is namelijk makkelijk te voorkomen, of nog op tijd te remmen. Dat doe je door elke dag alle tandplak van je tanden te verwijderen. De plak op je tandoppervlakte haal je weg door twee keer twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar tussen je tanden zit ook plak. Juist daar ontstaan zelfs vaak gaatjes, omdat mensen die plekjes gemakkelijk vergeten. Je zult dus ook iets aan interdentale reiniging (inter betekent ‘tussen’ en dentes betekent ‘tanden’ in het Latijn) moeten doen. Dat kan met flosdraad (voor kleine interdentale ruimtes), ragers (voor grote interdentale ruimtes) of stokers (voor gemiddelde). Tandenstokers zijn dus een handig hulpmiddel voor een goede mondhygiëne. Maar waarom zou je dan specifiek Elmex Tandenstokers moeten proberen?

  Aminfluoride tegen tandvleesontsteking en gevoelige tanden

  Elmex Tandenstokers zijn geïmpregneerd met aminfluoride. Dit is ook het actieve ingrediënt van de tandpasta’s en mondspoelmiddelen van de Anti-Cariës-lijn van Elmex. Het is een speciale variant van fluoride, die extra krachtig is. Aminfluoride beschermt, net als gewone fluoride, je tanden tegen tandbederf. Ook maakt het je tandglazuur harder en sterker, zodat je tanden minder kwetsbaar worden voor zuren en plak. Maar het werkt al binnen enkele seconden én het vormt een dichte laag over je tanden. Die laag helpt om je tanden langdurig te blijven beschermen tegen tandvleesontsteking en gaatjes. Ook staat aminfluoride erom bekend dat deze stof beginnende gaatjes weer dicht kan laten gaan.

  Een ander voordeel van aminfluoride is dat de gevormde beschermlaag tandgevoeligheid vermindert. Gevoelige tanden ontstaan immers doordat je tandvlees zich terugtrekt, waardoor de kleine kanaaltjes onderin je tandbeen bloot komen te liggen. In die kanaaltjes zitten de uiteinden van je tandzenuwen, en zonder de bescherming van je tandvlees worden die veel makkelijker geprikkeld. Daardoor kan het drinken van hete thee of koffie ineens flink zeer doen. De beschermlaag die door de aminfluoride wordt gevormd dekt de kanaaltjes gelukkig weer af, waardoor de pijn vermindert. Al deze positieve effecten van aminfluoride zijn al in meer dan vierhonderd wetenschappelijke studies bewezen. Dankzij deze speciale vorm van fluoride zijn Elmex Tandenstokers dus heel handig om je tanden te beschermen tegen tandvleesontsteking en tandgevoeligheid.

  Berkenhout en gebruikstips

  Maar er is nog een ander belangrijk voordeel aan Elmex Tandenstokers: ze zijn heel makkelijk in het gebruik. Deze tandenstokers worden namelijk gemaakt van berkenhout. Dat heeft een aantal voordelen:

  1. Deze houtsoort werkt als een soort natuurlijk ontsmettingsmiddel, wat Elmex Tandenstokers extra effectief maakt.
  2. Berkenhout splijt bijna niet, zodat de tandenstokers prettig zijn om te gebruiken.
  3. De vezels van het hout hebben een schurende werking, zodat plak en etensresten nog makkelijker weg te halen zijn.

  Elmex Tandenstokers hebben verder een lekkere, frisse mintsmaak. Het doosje is bovendien niet zo groot, waardoor je het makkelijk in je tas of zak mee kunt nemen voor onderweg. Elmex Tandenstokers zijn dus naast effectief ook nog eens efficiënt.

  Maar als je ze dan gaat gebruiken, hoe kun je dat dan het beste doen? De volgende tips zijn misschien handig:

  1. Maak de punt van de tandenstoker altijd even vochtig met wat speeksel voor je begint met stoken. Dit zorgt ervoor dat het hout wat buigzamer wordt, zodat de tandenstokers (nog) minder makkelijk breken.
  2. Als je eenmaal begint met reinigen, probeer de tandenstoker dan zoveel mogelijk loodrecht op je tandvlees te houden. Zorg dat je zo min mogelijk in je tandvlees prikt, en gebeurt dat toch, houd de tandenstoker dan ietsje schuiner.
  3. Probeer de richting waarin je de tandenstoker tussen je tanden steekt ietsje te variëren, zodat je zoveel mogelijk hoeken meepakt.
  4. Doe je mond ietsje dicht als je bij de ruimtes achterin je mond komt. Daardoor wordt de spanning in je wangen minder, zodat je er beter bij kunt.

  Het kan gebeuren dat je tandvlees gaat bloeden als je de eerste keren stokers gebruikt. Dat betekent dat het nog ontstoken is. Als je voorzichtig doorgaat met stoken, zal het bloeden na een tijdje verminderen, omdat je tandvlees weer gezond wordt. Stopt het bloeden niet, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies.

  Elmex Tandenstokers voor een gezond gebit

  Samengevat: het gebruik van tandenstokers is heel belangrijk voor een gezond gebit. Elmex Tandenstokers zijn een goede keuze, omdat ze zijn geïmpregneerd met aminfluoride, waardoor ze helpen om tandvleesontsteking en gevoelige tanden tegen te gaan. Doordat ze gemaakt zijn van berkenhout en een frisse mintsmaak hebben, zijn deze tandenstokers ook nog eens praktisch in het gebruik. Elmex Tandenstokers zijn dus zeker een aanrader.

 • Welke rager past bij jou?

  Veel tandartsen adviseren om ragers te gebruiken. Met ragers houd je namelijk je tandvlees in goede conditie, zodat je gebit gezond blijft. Maar als je dan eens aan ragers wilt beginnen, zijn er verbazingwekkend veel verschillende merken, soorten en maten. Het is dan natuurlijk de grote vraag hoe je de juiste kiest. Welke rager past bij jou?

  Ragers en interdentale reiniging

  Om die vraag te beantwoorden, is het goed om eerst even uit te leggen waarom ragers precies zo belangrijk zijn voor een gezond gebit. Op je tanden vormt zich elke dag een dun, witgelig laagje genaamd tandplak. Het bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. Als je de plak niet op tijd verwijdert, zetten deze bacteriën de suikers uit je voedsel om in zuren. En die zuren tasten je tandglazuur aan, waardoor je gaatjes krijgt. Ook gaat je tandvlees achteruit. Dat is niet moeilijk te zien: gezond tandvlees is roze en stevig. Het ligt strak om je tanden heen, en bloedt niet als je er met je vingers in prikt. Als je tandvlees ontstoken is, wordt het rood en zwelt het op. Ook begint het makkelijk te bloeden als je het aanraakt of iets eet, en wordt het gevoeliger.

  Als de achtergebleven tandplak nog langer blijft zitten, kan deze gaan verkalken tot tandsteen. Dat is niet alleen lastiger weg te halen, maar ook nog eens iets waar nieuwe tandplak zich makkelijk aan hecht. Zo komen er dus meer en meer bacteriën, waardoor je tandglazuur steeds verder aangetast wordt en je tandvlees steeds verder ontstoken raakt. Als dit door blijft zetten, kan de ontsteking uiteindelijk je kaakbot aantasten. Je tandvlees laat dan los van het bot, terwijl dit bot zelf steeds verder wordt afgebroken. In het uiterste geval kan je zoveel kaakbot kwijtraken dat je tanden of kiezen kwijtraakt. Maar gelukkig komt het meestal zover niet.

  Tandvleesontsteking is namelijk niet zo moeilijk te voorkomen, en ook als het proces eenmaal bezig is, is het vaak nog op tijd af te remmen. Dat zit hem in een goede mondhygiëne: als je elke dag alle plak van je tanden verwijdert, krijgen de bacteriën geen kans en blijft je mond gezond. De plak op je tandoppervlak haal je weg door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen. Maar tussen je tanden zit ook plak, waar de tandenborstel niet bijkomt. Om die ook te verwijderen, kun je ragers, stokers of flosdraad gebruiken. Voor wat grotere interdentale ruimtes wordt over het algemeen aanbevolen om voor ragers te gaan.

  Het kiezen van de juiste rager

  Ragers zijn dus belangrijk voor een goede mondgezondheid. Maar zoals gezegd: als je eenmaal aan ragers wilt beginnen, zijn er heel veel soorten en maten waar je uit zou kunnen kiezen. Het vinden van de juiste soort hangt af van je situatie en je persoonlijke voorkeur. De goede maat komt ietsje nauwer. De ideale rager krijg je zonder al teveel moeite tussen je tanden: als je echt moet duwen heb je een te grote maat. En als je eenmaal aan het reinigen bent, is het belangrijk dat je genoeg weerstand voelt; zoniet, dan heb je een te kleine maat. Het is daarnaast goed om je te realiseren dat bij veel mensen niet alle interdentale ruimtes even groot zijn. Daardoor is er misschien niet één maat rager die geschikt voor je is, maar kun je beter meerdere maten gebruiken. Een alternatief daarvoor is overstappen op conische ragers. Dat zijn ragers waarvan het borsteltje taps toeloopt, zodat je eigenlijk meerdere maten in één rager hebt.

  Als je tandvlees gaat bloeden als je voor het eerst een rager gebruikt, betekent dit niet meteen dat je de verkeerde maat hebt. In veel gevallen is je tandvlees namelijk nog ontstoken. Als je voorzichtig doorgaat met reinigen, wordt het weer gezond en stopt het bloeden na een tijdje. Als het echter doorgaat, is het beter om het eens aan je tandarts of mondhygiënist te vragen. Sowieso is dat de beste tip voor als je twijfelt over wat de beste maat is voor jou.

  Om een goede keuze te kunnen maken, is het daarnaast handig om je even te verdiepen in welke soorten ragers er precies zijn, en in welke maten ze beschikbaar zijn. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt, waarin we van een aantal grote merken ragers kort samenvatten wat ze bijzonder maakt, in welke soorten ze er zijn en welke maten je kunt kiezen.

  Lactona: conisch, “gewoon” en EasyGrip

  Lactona ragers hebben een borsteltje van zachte, maar stevige nylonfilamenten die heel dicht op elkaar ingeplant zitten. Het metaaldraadje is met kunststof gecoat, waardoor ze zowel veilig als prettig zijn om te gebruiken. Lactona ragers zijn dus praktisch en efficiënt. Er zijn drie verschillende soorten. Ten eerste heb je Lactona EasyDent. Deze ragers zijn conisch, en er zijn drie maten:

  • Type A, met een borsteldiameter van 2,5 – 5,0 mm
  • Type B, met een borsteldiameter van 3,1 – 8,0 mm
  • Type C, met een borsteldiameter van 6,0 – 11,0 mm

  Ten tweede heb je Lactona Interdental Cleaners. Deze zijn niet conisch, maar hebben een vaste borsteldiameter. Ook hebben ze een extra lang borstelgedeelte, zodat je goed bij alle plekken in je mond kunt komen. Er zijn maar liefst negen verschillende maten:

  • XXX-Small, met een borsteldiameter van 2,0 mm
  • XX-Small, met een borsteldiameter van 2,5 mm
  • X-Small, met een borsteldiameter van 3,1 mm
  • Small, met een borsteldiameter van 4,0 mm
  • Medium, met een borsteldiameter van 5,0 mm
  • Large-Medium, met een borsteldiameter van 6,5 mm
  • Large, met een borsteldiameter van 8,0 mm
  • X-Large, met een borsteldiameter van 10,0 mm
  • XX-Large, met een borsteldiameter van 12,0 mm

  Tenslotte heb je nog de ragers van Lactona EasyGrip. Deze ragers hebben een zeshoekig handvat van rubber, zodat ze extra makkelijk vast te houden zijn. Er zijn acht maten, waaronder twee conische (Type A en Type B):

  • Type A, met een borsteldiameter van 2,5 - 5,0 mm
  • Type B, met een borsteldiameter van 3,0 - 7,0 mm
  • Ultrasmall, met een borsteldiameter van 1,9 mm
  • XXX-Small, met een borsteldiameter van 2,0 mm
  • XX-Small, met een borsteldiameter van 2,5 mm
  • X-Small, met een borsteldiameter van 3,0 mm
  • Small, met een borsteldiameter van 4,0 mm
  • Medium, met een borsteldiameter van 5,0 mm

  Interprox: Premium, Plus en Access

  De ragers van Dentaid Interprox hebben een metaaldraadje dat met plastic is gecoat, zodat ze stevig zijn, maar wel veilig en prettig in het gebruik. De borstelharen hebben twee kleuren (zwart en wit), zodat je tijdens het reinigen zowel bloed als plak goed kunt zien. Bovendien zit het borsteltje stevig in het handvat verankerd, zodat de ragers niet snel breken. Er zijn drie verschillende soorten. Bij Interprox Premium is het handvat extra lang en flexibel, en gemaakt op de vorm van je vingers, zodat je altijd een goede grip hebt. Er zijn acht verschillende maten:

  Ten tweede zijn er de ragers van Interprox Plus. Deze zijn speciaal bedoeld voor de ruimtes tussen je achterste tanden en kiezen: ze hebben een extra lang handvat, en het borsteltje is hier loodrecht op geplaatst. Er zijn negen verschillende maten (en zoals je ziet zijn er een aantal conisch):

  Tenslotte is er nog Interprox Access. Deze ragers zijn bedoeld voor de ruimtes helemaal achterin je mond: ze hebben een nog langer handvat dan die van Interprox Plus, en net als bij deze ragers staat het borsteltje daar in een hoek op. Er zijn drie maten:

  • Mini Geel, met een borsteldiamter van 2,0 mm
  • Conical Blauw, met een borsteldiameter van 3,0-5,0 mm (conisch)
  • Maxi Rood, met een borsteldiameter van 5,0 mm

  Piksters

  Piksters zijn ragers die gemaakt zijn van kunststof in plaats van ijzerdraad. Dat heeft een aantal voordelen: kunststof voelt prettiger aan in je mond, is veilig voor je tandvlees en buigt minder snel. Ook hebben de Piksters een goede kwaliteit en gaan ze lang mee. Er zijn acht maten:

  • Size 0: de borsteldiameter hiervan is 0,35 mm, de kleur van de borsteltjes is grijs.
  • Size 1: de borsteldiameter hiervan is 0,50 mm, en deze Piksters zijn lila.
  • Size 2: de borsteldiameter hiervan is 0,55 mm, de kleur van de borsteltjes is wit.
  • Size 3: de borsteldiameter hiervan is 0,60 mm, en deze Piksters zijn geel
  • Size 4: de borsteldiameter hiervan is 0,65 mm, de kleur van de borsteltjes is rood.
  • Size 5: de borsteldiameter hiervan is 0,70 mm, en deze Piksters zijn blauw.
  • Size 6: de borsteldiameter hiervan is 0,80 mm, de kleur van de borsteltjes is groen.
  • Size 7: de borsteldiameter hiervan is 1,10 mm, en deze Piksters zijn zwart.

  TePe: “origineel”, X-Soft en Angle

  De ragers van TePe zijn ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige professionals, en gemaakt van materialen van hoge kwaliteit. Ze hebben een kort handvat en een rechte borstelkop, die uit één stuk zijn gemaakt, zodat deze ragers maar moeilijk breken. Het ijzerdraadje is daarnaast met kunststof gecoat, voor een goede, maar veilige reiniging. Er zijn drie soorten. Ten eerste heb je de ‘gewone’ ragers van TePe, waarvan er negen verschillende maten zijn:

  • Roze, met een borsteldiameter van 0,4 mm
  • Oranje, met een borsteldiameter van 0,45 mm
  • Rood, met een borsteldiameter van 0,5 mm
  • Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
  • Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
  • Groen, met een borsteldiameter van 0,8 mm
  • Lila, met een borsteldiameter van 1,1 mm
  • Grijs, met een borsteldiameter van 1,3 mm
  • Zwart, met een borsteldiameter van 1,5 mm

  Ten tweede zijn er de ragers van TePe X-Soft. Deze hebben extra zachte borstelharen, wat heel handig kan zijn voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van gevoelige tanden of gewoon graag genieten van een wat zachtere reiniging. Er zijn zes verschillende maten:

  Tenslotte heb je nog de ragers van TePe Angle, die speciaal bedoeld zijn voor de ruimtes achterin je mond. Ze hebben een extra lang handvat, waarvan het uiteinde wat gebogen is. Het borsteltje is hier in een hoek opgezet, zodat je er extra goed bij kunt. Er zijn (wederom) zes verschillende maten:

  • Roze, met een borsteldiameter van 0,4 mm
  • Oranje, met een borsteldiameter van 0,45 mm
  • Rood, met een borsteldiameter van 0,5 mm
  • Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
  • Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
  • Groen, met een borsteldiameter van 0,8 mm

  Tandex FLEXI

  De ragers van Tandex FLEXI zijn bijzonder vanwege hun extra flexibele handvat, waarmee je makkelijk op alle plekken in je mond komt zonder je grip te verliezen. Er zijn negen verschillende maten (waarvan de drie laatste conisch):

  • Turkoois, met een draaddikte van 0,35 mm en een borsteldiameter van 2,5 mm
  • Roze, met een draaddikte van 0,4 mm en een borsteldiameter van 2,5 mm
  • Oranje, met een draaddikte van 0,45 mm en een borsteldiameter van 2,5 mm
  • Rood, met een draaddikte van 0,5 mm en een borsteldiameter van 3,0 mm
  • Blauw, met een draaddikte van 0,6 mm en een borsteldiameter van 3,0 mm
  • Geel, met een draaddikte van 0,7 mm en een borsteldiameter van 3,5 mm
  • Paars Conisch, met een draaddikte van 0,8 mm en een borsteldiameter van 3,0-5,0 mm
  • Groen, met een draaddikte van 1,0 mm en een borsteldiameter van 3,0-6,0 mm
  • Lila, met een draaddikte van 1,2 mm en een borsteldiameter van 8,0 mm

  Welke rager past bij jou?

  Samengevat zijn ragers een goed hulpmiddel om je mond gezond mee te houden, en als je dan aan ragers wilt beginnen, is het belangrijk om goed na te denken over de juiste maat of soort. We hebben verschillende ragers kort besproken en een overzicht gegeven van alle maten, wat het hopelijk iets helderder en makkelijker voor je maakt. En twijfel je nog steeds? Vraag het dan eens aan je tandarts of mondhygiënist. Hij of zij weet het immers het beste.

 • De allercomfortabelste ragers

  Ragers zijn heel belangrijk voor een gezond gebit. Het wordt namelijk door veel tandartsen aanbevolen om elke dag even een momentje te nemen om rustig tussen al je tanden te reinigen. Dat houd je natuurlijk een stuk makkelijker vol als je ragers hebt die extra prettig zijn in het gebruik. Doordat het handvat heel fijn is, bijvoorbeeld, of doordat de haren heel zacht zijn. Maar welke ragers moet je dan precies hebben als je voor optimaal gebruiksgemak gaat? Wat zijn de allercomfortabelste ragers?

  Ragers voor een gezond gebit

  Om deze vraag te kunnen beantwoorden, beginnen we met nog eens uit te leggen waarom ragers zo belangrijk zijn voor een gezond gebit. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat voornamelijk uit bacteriën bestaat. Als je dit niet op tijd weghaalt, gebruiken die bacteriën de suikers uit je eten om zuren te gaan maken. Die zuren tasten je tandglazuur aan. Ook raakt je tandvlees van al die bacteriën ontstoken. Het wordt dan rood, zwelt op en gaat makkelijk bloeden. Bovendien verkalkt de achtergebleven tandplak na een tijdje tot tandsteen, wat veel moeilijker weg te halen is (daar zul je meestal de tandarts voor nodig hebben). Hieraan hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Zo komen er dus meer en meer bacteriën, en daarmee meer en meer zuren. Uiteindelijk krijg je daarvan gaatjes. Ook kan de ontsteking zo erg worden dat deze je kaakbot aantast. Je tandvlees laat dan los van het kaakbot, waardoor je tanden en kiezen losser in je mond komen te staan. Soms kun je door de ontsteking dus zelfs tanden of kiezen kwijtraken. Maar meestal komt het gelukkig zover niet. Want tandvleesontsteking is makkelijk te voorkomen en te remmen, namelijk door elke dag alle plak van je tanden te verwijderen.

  In de eerste plaats doe je dat door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar tussen je tanden zit natuurlijk ook plak. Om die ook weg te halen, zul je dus ook tussen je tanden moeten reinigen. Dat heet ook wel interdentale reiniging (van het Latijn: inter betekent ‘tussen’ en dentes betekent ‘tanden’). Je kunt er flosdraad, ragers of stokers voor gebruiken. Over het algemeen wordt aanbevolen om flosdraad te gebruiken voor de kleinste interdentale ruimtes, stokers voor de wat grotere en ragers voor de gemiddelde tot grote interdentale ruimtes.

  Ragers zijn dus erg belangrijk om je tanden en tandvlees gezond te houden. En zoals gezegd: de goede gewoonte van elke dag ragers gebruiken is makkelijker vol te houden als je comfortabele ragers hebt. De volgende vraag is dan natuurlijk: wat kan er precies comfortabel zijn aan een rager? We geven het antwoord in de vorm van een paar voorbeelden, die allemaal op hun eigen manier net een beetje prettiger zijn in het gebruik.

  Lactona EasyGrip: een heel prettig handvat

  Ten eerste heb je de ragers van Lactona EasyGrip. De borsteltjes van deze ragers bestaan uit zachte, stevige nylonfilamenten, die heel dicht op elkaar zitten. Dat zorgt voor een prettige, maar grondige reiniging van de ruimtes tussen je tanden. Het ijzerdraadje is met kunststof gecoat, zodat de ragers ook nog eens veilig zijn om te gebruiken. Maar wat deze ragers vooral bijzonder maakt, is het extra gebruiksvriendelijke handvat. De ragers van Lactona EasyGrip hebben namelijk een zeshoekig handvat dat van twee verschillende materialen is gemaakt. Het ene materiaal is relatief hard, zodat het handvat stevig is, en het andere is wat zachter, zodat het prettig is om vast te pakken. Ook is het handvat iets langer dan bij de andere ragers van Lactona, zodat je beter bij de plekken achterin je mond komt. Bovendien zit bij elke rager een beschermkapje. Dit kun je niet alleen gebruiken om de ragers hygiënisch op te bergen, maar ook nog eens om het handvat te verlengen als je toch ruimte tekort komt. Zo hoef je nooit moeilijk te doen voor de lastigere interdentale ruimtes. Het speciale handvat maakt de ragers van Lactona Easygrip dus naast effectief ook nog eens heel comfortabel in het gebruik.

  Natuurlijk is het verder fijn als een rager goed tussen je tanden past. Ook dat zit wel goed bij de ragers van Lactona EasyGrip: er zijn maar liefst acht verschillende maten. Zes daarvan hebben een vaste borsteldiameter, die varieert van 1,9 mm tot 5,0 mm. Daar vind je dus altijd wel eentje tussen die goed bij het formaat van jouw interdentale ruimtes past. Zijn die niet allemaal even groot, dan zijn er ook twee conische maten van Lactona EasyGrip, waarvan de borsteldiameter taps toeloopt, zodat je eigenlijk verschillende maten ragers in één hebt. De eerste (Type A) varieert van 2,5 mm tot 5,0 mm en de tweede (Type B) van 3,0 mm tot 7,0 mm.

  Tandex Flexi: lekker flexibel

  De ragers van Tandex Flexi zijn ook bijzonder makkelijk in het gebruik, en net als bij de ragers van Lactona EasyGrip zit hem dat in het speciale handvat. Het handvat van deze ragers is echter niet bijzonder omdat het extra prettig is om vast te pakken, maar omdat het heel flexibel is. Daardoor kun je met deze ragers moeiteloos bij alle interdentale ruimtes komen, zonder je grip op het handvat te verliezen. Dat maakt de ragers van Tandex Flexi bijzonder praktisch en makkelijk in het gebruik. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat de borsteltjes zacht zijn, maar wel efficiënt tussen je tanden reinigen. Bovendien zit bij elk pakje ragers een handig doosje, dat je kunt gebruiken om ze op een goede manier te bewaren. Ook krijg je bij elke rager een dop, waarmee je de rager hygiënisch op kunt bergen, maar ook het handvat kunt verlengen mocht je nog steeds moeite hebben om bij bepaalde plekken te komen. En net als bij de ragers van Lactona EasyGrip zijn er ook van Tandex Flexi verschillende maten, zodat je degene kunt kiezen die het beste bij jouw gebit past. Het zijn er maar liefst negen, met een borsteldiameter die varieert van 2,5 mm tot 8,0 mm. De ragers van Tandex Flexi zijn dus erg comfortabel in het gebruik.

  TePe X-Soft: extra zachte borstelharen

  Maar natuurlijk hoeft het niet altijd aan het handvat te liggen dat een rager prettiger is in het gebruik. Een goed voorbeeld van ragers die op een andere manier extra comfortabel zijn, zijn die van TePe X-Soft. Het handvat en ijzerdraadje van deze ragers zijn gemaakt uit één stuk, zodat deze ragers bijna niet kunnen breken. Ook is het ijzerdraadje met kunststof gecoat, waardoor deze ragers zowel prettig als veilig zijn om te gebruiken. Maar wat ze vooral fijn maakt om mee tussen je tanden te reinigen, zijn de extra zachte borstelharen. Deze haren zijn van goede kwaliteit, en zorgen voor een zachte, maar grondige reiniging van je interdentale ruimtes. Dat is heel fijn als je bijvoorbeeld gevoelige tanden of tandvleesontsteking hebt. Maar ook zonder dat je ergens last van hebt, is een extra zachte reiniging soms gewoon veel prettiger.

  De ragers van TePe X-Soft zijn er ook in verschillende maten, om precies te zijn de volgende zes:

  De allercomfortabelste ragers

  Samengevat: ragers zijn heel belangrijk om je mond gezond mee te houden, en om de goede gewoonte vol te houden, is het fijn als je comfortabele ragers hebt. Nu zijn er meerdere dingen die een rager extra prettig in het gebruik kunnen maken. De ragers van Lactona EasyGrip hebben bijvoorbeeld een extra gebruiksvriendelijk handvat, dat goed aanvoelt in je hand. De ragers van Tandex Flexi hebben op hun beurt een heel flexibel handvat, waarmee je makkelijker bij moeilijke ruimtes komt. En de ragers van TePe X-Soft hebben bijzondere, zachte haren die voor een grondige, maar zachte reiniging zorgen. Welke van deze drie uiteindelijk het comfortabelst is, hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur en de situatie van jouw gebit af. En ben je op zoek naar de allercomfortabelste rager, maar weet je niet precies welke dat voor jou is of twijfel je over de maat, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies.

 • Ragers die niet breken

  Ragers zijn belangrijk voor een goede mondhygiëne, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder ongemak. Een van de dingen die wel eens gebeuren als je ragers gebruikt, is dat ze ineens knakken of breken. Heel irritant, want daardoor heb je niets meer aan een rager die misschien wel net nieuw was. Om nog maar te zwijgen van hoe lastig het kan zijn om een afgebroken rager tussen je tanden uit te krijgen. Wat ook frustrerend is, zijn ragers waarvan de haren verbazingwekkend snel versleten raken, waardoor je ze veel sneller weg moet gooien dan verwacht. Nu is het ergens natuurlijk wel begrijpelijk dat een rager niet alleen maar stevig kan zijn, en niet eeuwig mee kan gaan. Maar gelukkig zijn er ook ragers die een stuk moeilijker afbreken en waar je langer plezier van hebt. De vraag is dus: welke zijn dit en waarom zijn ze zo stevig en duurzaam?

  Ragers en ontstoken tandvlees

  Op je tanden vormt zich elke dag tandplak; een dun, witgelig laagje dat hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Als de plak te lang blijft zitten, gaan die bacteriën de suikers uit je eten omzetten in zuren. Die zuren tasten je tandglazuur en tandvlees aan. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Als je niets doet, komen er dus steeds meer bacteriën, en daarmee meer en meer zuren. Je tandglazuur wordt dan op een gegeven moment zover aangetast dat je gaatjes krijgt, en je tandvlees raakt ontstoken. Het wordt rood en gezwollen, en gaat makkelijker bloeden. Als de ontsteking te lang doorzet, kan deze uiteindelijk zelfs je kaakbot aantasten. Je tandvlees laat dan los van het bot, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat je tanden of kiezen los in je mond komen te staan. Daardoor kun je ze in het ergste geval zelfs kwijtraken aan de tandvleesontsteking. Maar gelukkig komt het meestal zover niet.

  Als je de tandplak in je mond goed verwijdert, kun je tandvleesontsteking namelijk voorkomen of op tijd remmen. En die tandplak verwijderen doe je grotendeels door elke dag twee keer twee minuten je tanden te poetsen. Grotendeels, want tussen je tanden zit ook plak, en daar kom je met je tandenborstel niet bij. Om ook deze plak weg te halen, zul je dus iets aan interdentale reiniging (van het Latijnse inter voor “tussen” en dentes voor “tanden”) moeten doen. Dat kan met flosdraad, stokers of ragers. (Over het algemeen wordt flosdraad aanbevolen voor kleine interdentale ruimtes, zijn stokers beter voor wat grotere en worden ragers aangeraden voor nog wat grotere.) Ragers zijn dus erg belangrijk om je gebit gezond te houden. Maar als je dan ragers gebruikt, wil je natuurlijk niet dat ze afbreken of snel verslijten.

  De onbreekbare rager?

  Het zou handig zijn als er ragers op de markt waren die nooit zouden breken. Maar helaas bestaan dit soort onkwetsbare ragers niet. Een rager die nooit knakt, zou namelijk ofwel van onbuigzaam, ofwel van superflexibel materiaal gemaakt moeten zijn. In het eerste geval kun je de rager niet buigen als je bepaalde moeilijke hoeken van je gebit wilt bereiken, wat erg onpraktisch is. Bovendien beschadig je je gebit veel makkelijker met een rager die niet een klein beetje mee kan bewegen met de vorm van je tanden. Onbuigzame ragers zijn dus eigenlijk geen optie. Maar aan superflexibele ragers heb je natuurlijk ook niets, aangezien je die met geen mogelijkheid tussen je tanden zou kunnen krijgen, en zelfs als dat lukte geen druk zou kunnen zetten. De onbreekbare rager bestaat dus niet – om goede redenen. Gelukkig zijn er veel ragers die een goed midden hebben weten te vinden tussen stevigheid en gebruiksgemak. Ze zijn (gelukkig) niet onkwetsbaar, maar wel bijzonder stevig, waardoor ze praktisch en efficiënt zijn. De voorbeelden die we gaan noemen, hebben allemaal een bijzonder en innovatief ontwerp, wat maakt dat ze niet zo snel breken en lang meegaan.

  Interprox Premium, Piksters en TePe ragers

  Een eerste voorbeeld zijn de ragers van Interprox Premium. Het metaaldraadje van deze ragers is met plastic gecoat, waardoor ze stevig zijn, maar tegelijkertijd je gebit niet makkelijk beschadigen. Dat kun je trouwens makkelijk controleren: de borstelharen hebben namelijk twee kleuren. Op de witte haren kun je het goed zien als je tandvlees gaat bloeden tijdens het reinigen, en op de zwarte als je plak tussen je tanden uithaalt. De stevigheid van deze ragers komt ook door het bijzondere handvat, waar het ijzerdraadje stevig in verankerd zit. Dit handvat is namelijk erg flexibel, en gemaakt op de vorm van je vingers, zodat je er altijd een goede grip op hebt. Het resultaat is dat je makkelijk op verschillende plekken in je mond komt zonder het ijzerdraadje te hoeven buigen. Daardoor slijt het ijzerdraadje minder hard en breekt het ook minder snel. Dit effect wordt nog eens versterkt door de zorgvuldige materiaalkeuze van deze ragers, die ervoor zorgt dat ze extra lang meegaan.

  Ook Piksters zijn erg stevige ragers. Deze ragers zijn namelijk niet gemaakt van ijzer, zoals de meeste ragers, maar van roestvrijstaal gecoat met kunststof. Daardoor buigen Piksters veel minder makkelijk dan ijzeren ragers, met als gevolg dat ze minder snel breken. Toch is kunststof nog wel flexibel genoeg om je tanden op een praktische manier te kunnen reinigen. Ook is kunststof veilig voor je tanden: het schuurt niet, veroorzaakt minder makkelijk krassen en geeft een prettiger gevoel. Piksters zijn dus een mooi midden tussen sterke en gebruiksvriendelijke ragers. Bovendien zijn ze van goede kwaliteit, zodat je er lang plezier van hebt.

  Tenslotte zijn ook de ragers van TePe behoorlijk sterk. Ze zijn gemaakt van ijzer, met daaromheen een kunststofcoating. Daardoor voelen de ragers prettig aan en beschadigen ze je gebit niet. Maar ze zijn ook bijzonder stevig, omdat het handvat en het borsteltje uit één stuk gemaakt zijn. Daardoor breken de ragers heel moeilijk. Bovendien zijn TePe ragers gemaakt van duurzame materialen van goede kwaliteit, zodat ze lekker lang meegaan.

  Soft picks: de ultiem flexibele ragers

  De ragers in de bovengenoemde voorbeelden breken allemaal niet zo snel af omdat ze zo sterk zijn. Je zou je kunnen afvragen of je niet juist minder breekbare ragers krijgt als je ze flexibeler maakt. Zulke ragers bestaan, en hebben de naam ‘soft picks’. Het zijn kleine ragertjes met een rubberen borsteltje in plaats van een ijzerdraadje. Daardoor zijn ze makkelijk in allerlei hoeken te buigen, zonder dat ze knakken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een beugel, implantaten of protheses hebt, maar ook gewoon praktisch als je plak of etensresten wilt verwijderen. Bovendien masseren de rubberen borsteltjes je tandvlees, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Dat maakt je tandvlees gezonder en sterker. Een voorbeeld zijn GUM Soft Picks. Het bijzondere van deze soft picks is dat deze ook nog eens geïmpregneerd zijn met fluoride, wat extra helpt om je tandglazuur te versterken. Er zijn drie maten: GUM Soft Picks Regular, GUM Soft Picks Large en GUM Soft Picks Extra Large.

  Conclusie

  Ragers zijn belangrijk om tandvleesontsteking mee te voorkomen en zo je gebit gezond te houden. Natuurlijk is het dan wel fijn als je ragers hebt die lang meegaan en niet afbreken. Een onkwetsbare rager bestaat gelukkig niet, maar er zijn veel goede alternatieven, die allemaal gebruikmaken van een slim ontwerp. De ragers van Interprox Premium hebben naast de praktische kunststofcoating zo’n bijzonder handvat dat je minder vaak het ijzerdraadje hoeft te buigen, en gaan lang mee dankzij de handige materiaalkeuze. Piksters zijn sterker omdat ze niet van ijzer, maar van kunststof en staal zijn gemaakt, en ze gaan lang mee dankzij de hoge kwaliteit. TePe ragers zijn stevig omdat het borsteltje en handvat uit één stuk zijn gemaakt, en de goede kwaliteit maakt dat je er lang van kunt genieten. Als je op zoek bent naar goede, sterke en duurzame ragers, zijn deze drie dus zeker het proberen waard. Maar ook GUM Soft Picks zijn een goede optie; ze zijn makkelijker in het gebruik omdat ze zo flexibel zijn, stimuleren je tandvlees en verzorgen je gebit dankzij de fluoride. De frustratie van bij de eerste avond afgebroken ragers of direct versleten borstelharen is dus goed te voorkomen, als je de juiste ragers of soft picks hebt. Zo houd je je tandglazuur sterk en je tandvlees gezond, en geniet je zo lang mogelijk van je ragers.

 • Ragers gebruiken voor gezond tandvlees

  Ragers zijn een belangrijk hulpmiddel om je tandvlees gezond te houden. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag plak, en als je dit niet op tijd weghaalt, raakt je tandvlees daarvan ontstoken. Het wordt rood, zwelt op en bloedt als je iets eet of je tanden poetst. De plak kan intussen verkalken tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, met als gevolg dat de ontsteking steeds erger wordt. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt. Gelukkig komt het meestal zover niet. Als je elke dag alle plak weghaalt, voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt, of rem je een eventuele ontsteking op tijd. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg door twee keer per dag je tanden te poetsen. Maar tussen je tanden zit ook plak, waar je tandenborstel niet bij komt. Je zult dus ook iets moeten doen aan interdentale reiniging (van de Latijnse woorden inter, wat ‘tussen’ betekent, en dentes, voor ‘tanden’). Dat kan met flosdraad, stokers of ragers. Als de tussenruimtes groot genoeg zijn, wordt vaak aanbevolen ragers te gebruiken. In de afgelopen reeks blogberichten hebben we een heleboel voorbeelden gezien van welke ragers je op wat voor manier kunt gebruiken voor gezond tandvlees. Het wordt inmiddels wel eens tijd om op een rijtje te zetten welke soorten ragers er zijn en wat hun voor- en nadelen zijn van het gebruik ervan. En welke ragers zijn dan eigenlijk het beste om te gebruiken?

  Interprox Premium: goed ontwerp en praktische uitvoering

  Allereerst zijn er de ragers van Interprox Premium. Deze zijn op de markt gekomen na vijf jaar onderzoek, en ze zijn helemaal ontwikkeld door tandartsen en andere experts. Dat is terug te zien in het feit dat ze een bijzonder slim ontwerp hebben. Het metaaldraadje is met plastic gecoat, zodat de ragers stevig zijn, maar je tanden niet beschadigen. De borstelharen zijn tweekleurig (zwart met wit), zodat je tijdens het reinigen zowel bloed als plak goed kunt zien. Het handvat is ontworpen op de vorm van je vingers, zodat je tijdens het reinigen steeds een goede grip hebt. Daarnaast is het handvat een beetje flexibel, wat het makkelijker maakt op moeilijke plekken in je mond te reinigen. Bovendien zijn de ragers gemaakt van duurzaam materiaal, zodat ze lang meegaan. Het ontwerp alleen al maakt deze ragers dus behoorlijk efficiënt.

  Maar de ragers van Interprox Premium zijn ook erg praktisch. Bij elke rager krijg je namelijk een dop en een hoesje, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Doordat de verpakking hersluitbaar is, kun je ze ook moeiteloos hygiënisch opbergen. En omdat elk gebit weer anders is, zijn er maar liefst acht verschillende, kleurgecodeerde maten, zodat er altijd wel eentje is die bij jouw gebit past.

  Lactona ragers in alle soorten en maten

  Vervolgens zijn er Lactona ragers. Deze hebben – net als Interprox ragers – een metalen draadje, met daaromheen een stevige coating, zodat ze sterk, maar wel veilig in het gebruik zijn. De nylon borstelharen zijn stevig en zacht. Ze zitten dicht op elkaar ingeplant, waardoor je makkelijker grondig tussen je tanden reinigt. Dat maakt Lactona ragers niet alleen handig om tussen je tanden te reinigen, maar ook erg praktisch voor het reinigen van beugels, implantaten en kronen.

  Wat Lactona ragers vooral zo handig maakt, is dat er drie verschillende soorten zijn, die er dan weer in allemaal verschillende maten zijn. Op die manier is er voor elk gebit wel een geschikte versie. Ten eerste zijn er Lactona Interdental Cleaners. Deze rechte ragers hebben een extra lang handvat, en zijn verkrijgbaar in maar liefst tien verschillende maten. Ten tweede zijn er de ragers van Lactona EasyDent. Dit zijn conische ragers, wat betekent dat het borstelgedeelte taps toeloopt, zodat je eigenlijk meerdere maten in één rager hebt (wat praktisch is als je interdentale ruimtes niet allemaal even groot zijn). Ze zijn er in drie verschillende maten. Tenslotte heb je nog de ragers van Lactona EasyGrip. Deze hebben een zeshoekig handvat dat gemaakt is van rubber, zodat je extra veel grip en controle hebt tijdens het reinigen. Bij elke rager krijg je een beschermkapje, waarmee je ook het handvat kunt verlengen om beter bij de ruimtes achterin je mond te komen. Ze zijn er in acht verschillende maten.

  Tandex FLEXI: een rager die kan dansen

  Een weer andere soort zijn de ragers van Tandex FLEXI. Deze ragers hebben borstelharen van goede kwaliteit, die – net als bij Lactona ragers – dicht op elkaar ingeplant zijn in het metaaldraadje. Deze ragers zorgen daardoor voor een grondige reiniging, maar ze zijn wel zacht voor je tandvlees, zodat je gebit er niet door wordt beschadigd. Ze zijn er in negen verschillende maten, zodat je altijd de juiste kunt kiezen.

  Maar wat Tandex FLEXI bijzonder maakt, is vooral het handvat. Dit heeft een heel gebruiksvriendelijk ontwerp, zodat je er altijd een goede grip op hebt. Het is erg flexibel, zodat je extra makkelijk bij moeilijke plekken komt. Het buigen van het handvat is zelfs zo makkelijk dat Tandex een filmpje heeft gemaakt van een dansende rager. Dit handvat zorgt dus voor een extra efficiënte, praktische en comfortabele reiniging.

  TePe ragers (en hun vele accessoires)

  Een andere bekende soort zijn de ragers van TePe. Deze ragers hebben een heel goede kwaliteit, zodat je zacht en grondig tussen je tanden kunt reinigen. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige experts, wat terug te zien is in het gebruiksvriendelijke, slimme ontwerp van de ragers. Het ijzerdraadje is met kunststof gecoat, zodat het interdentaal reinigen veilig en comfortabel is. Het borsteltje en het handvat zijn gemaakt uit één stuk, zodat de ragers niet afbreken. Het handvat heeft bovendien een uniek ontwerp, wat erop gemaakt is om het makkelijk te kunnen hanteren.

  Net als de ragers van Lactona zijn de ragers van TePe er in verschillende soorten en maten. Ten eerste zijn er de originele ragers van TePe, met een kort handvat en rechte borstelkop. Deze zijn er in negen verschillende, kleurgecodeerde maten. Ten tweede zijn er de ragers van TePe X-Soft. Deze hebben extra zachte haren, zodat je een comfortabelere reiniging krijgt. Er zijn zes verschillende maten. Tenslotte heb je nog de ragers van TePe Angle, met een extra lang handvat en een gebogen hals, waar het borsteltje in een hoek op is bevestigd. Deze zijn handig voor het reinigen tussen je achterste tanden en kiezen. Er zijn zes verschillende maten.

  Wat leuk is aan de ragers van TePe en het reinigen met deze ragers extra efficiënt maakt, is dat er allerlei handige accessoires voor bestaan, zoals:

  • Twee interdentale gels (TePe Interdental Gel en TePe Gingival Gel) die je als een soort tandpasta voor ragers kunt gebruiken
  • Een dop, die met elke rager meegeleverd wordt, en kan worden gebruikt om de rager hygiënisch te bewaren of het handvat te verlengen
  • Een standaard om de ragers in te zetten
  • Een reisdoosje

  Piksters: kunststof in plaats van ijzer

  Daarnaast zijn er nog Piksters; ragers met een mooi ontwerp die handig zijn in het gebruik. Het draadje is bij deze ragers niet gemaakt van ijzer, maar van kunststof. Daardoor voelen de ragers beter aan in je mond, veroorzaken ze geen krassen en schuren ze niet en heb je meer controle over de ragers (omdat kunststof minder makkelijk buigt). Bovendien hebben Piksters een hoge kwaliteit, waardoor ze lang meegaan. Ze zijn praktisch in het gebruik, mede dankzij de dop die bij elke rager zit. Er zijn tien verschillende, kleurgecodeerde maten, zodat je altijd wel de juiste kunt kiezen. Met deze ragers kun je je tandvlees dus zonder al teveel moeite gezond houden.

  Soft picks: TePe EasyPicks en GUM Soft Picks

  Net even anders dan alle genoemde soorten ragers zijn soft picks. Dit zijn een soort kleine ragers met rubberen borsteltjes, waardoor ze veel flexibeler zijn. Dat maakt soft picks makkelijker in het gebruik dan ragers. Ook zijn ze praktischer om mee te nemen en komt het minder nauw met de maat (vaak zijn er dan ook minder maten van soft picks dan van ragers). Ze hebben echter ook nadelen ten opzichte van ragers, bijvoorbeeld dat ze makkelijker afbreken. Er zijn twee bekende soorten.

  Ten eerste heb je TePe EasyPicks, soft picks met een slim ontwerp dat vooral berust op een handige materiaalkeuze, die door tandheelkundige professionals is ontwikkeld. Ze hebben een stevige, maar wel flexibele kern, zodat ze moeilijk breken, maar wel makkelijk te bewegen zijn. Om deze kern heen zit een siliconencoating, die zacht aanvoelt tegen je tandvlees, maar wel helpt om efficiënt tussen je tanden te reinigen. Bovendien hebben de soft picks een anti-sliphandvat, zodat ze makkelijk te hanteren zijn. Met deze soft picks krijg je dus al snel een grondige, gelijkmatige en zachte reiniging. Er zijn twee kleurgecodeerde maten: TePe EasyPicks XS/S (Oranje) voor kleinere ruimten en TePe EasyPicks M/L (Turkoois) voor wat grotere.

  Ten tweede zijn er GUM Soft Picks. Deze soft picks zijn geïmpregneerd met fluoride, waardoor ze de ruimtes tussen je tanden extra goed reinigen en je tandglazuur versterken. Ze hebben plastic borsteltjes die je tandvlees masseren, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Het gevolg daarvan is dat je tandvlees gezonder en sterker wordt (het is zelfs bewezen dat bloedend tandvlees en tandvleesontsteking met 33% afnemen na zes weken gebruik van deze soft picks). Er zijn drie maten: GUM Soft Picks Regular (voor normale interdentale ruimten), GUM Soft Picks Large (voor iets grotere) en GUM Soft Picks Extra Large (voor grote interdentale ruimten).

  Ragers gebruiken voor gezond tandvlees

  Het overzicht hierboven is natuurlijk niet compleet. Er zijn veel meer soorten ragers in de wereld, zoals die in de Miradent Pic-Brush Intro Kit (dit is een set met vier ragertjes en een houder, waar je de ragertjes op verschillende plekken in kunt plaatsen, zodat je ze praktischer kunt gebruiken). Toch hebben we de bekendste soorten nu wel zo ongeveer gehad, en kunnen we de vraag naar welke de beste is beantwoorden. Tussen alle soorten ragers die we hebben gezien, zijn er duidelijk best wat overeenkomsten. Alle soorten ragers zorgen voor een reiniging die zowel grondig als veilig is, hebben verschillende maten en worden geleverd met een dop. Toch hebben alle soorten zo hun eigen voor- en nadelen.

  Welke rager de beste is, is dan ook moeilijk te zeggen. Het hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en van wat jouw situatie is. Wil je zowel bloed als plak goed kunnen zien, heb je graag veel controle over het handvat en zoek je een professionele kwaliteit, dan is Interprox Premium waarschijnlijk de beste rager voor jou. Heb je graag veel keuze als het om maten en soorten gaat, dan kun je Lactona ragers eens proberen. Vind je het vooral belangrijk dat het handvat goed hanteerbaar is, dan is Tandex FLEXI een goed plan. Ga je liever voor een goede kwaliteit en ruimte maatkeuze in combinatie met handige accessoires, dan zijn de ragers van TePe ideaal. Vind je kunststof prettiger dan ijzerdraad, kies dan voor Piksters. En houd je van wat meer flexibiliteit, wil je ragers makkelijk kunnen meenemen en ben je niet zo van de juiste maat kiezen, probeer dan eens TePe EasyPicks of GUM Soft Picks. Je kunt natuurlijk altijd gewoon een paar soorten proberen, of je tandarts of mondhygiënist om advies vragen voor de juiste soort rager en de juiste maat (hij of zij weet dat immers het beste). En voor welke soort je dan ook gaat, het is niet moeilijk om deze te gebruiken voor gezond tandvlees.

 • Soft picks gebruiken voor gezond tandvlees

  Elke dag even tussen je tanden reinigen is erg belangrijk voor gezond tandvlees. Daarom wordt het vaak aanbevolen ragers te gebruiken. Als alternatief daarvoor kun je ook de zogenaamde “soft picks” eens proberen. Eigenlijk zijn dit gewoon ragers, alleen dan met een heft gemaakt van rubber. Toch kun je je afvragen wat de verschillen zijn. Zijn ragers beter dan soft picks of andersom? En als we dan toch bezig zijn, welke soorten soft picks bestaan er dan? En hoe kun je soft picks gebruiken voor gezond tandvlees?

  Tandvleesontsteking en interdentale reiniging

  Om deze vragen te beantwoorden, is het misschien belangrijk eerst nog eens te kijken naar het belang van interdentale reiniging. De term “interdentale reiniging” komt van de Latijnse woorden inter (“tussen”) en dentes(“tanden”), en betekent dus zoiets als “tussen de tanden reinigen”. De reden dat het zo belangrijk is, is dat er op je tanden elke dag plak ontstaat; een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat. Als je deze plak niet op tijd verwijdert, vormen deze bacteriën zuren, die je tandglazuur aantasten, waardoor je gaatjes krijgt. Je tandvlees raakt ontstoken: het wordt rood, zwelt op en gaat bloeden als je het aanraakt of iets eet. Dit stadium heet ook wel gingivitis. De niet-verwijderde tandplak verkalkt intussen tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, waardoor er steeds meer bacteriën komen. Zolang je niet ingrijpt, wordt ontsteking dus steeds erger. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten. In dat geval spreken we van ernstige tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd. Je kunt dan tanden of kiezen kwijtraken aan de ontsteking.

  Gelukkig komt het meestal zover niet. Als je de plak op tijd verwijdert, voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt of rem je de ontsteking op tijd. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar je tandenborstel bereikt de ruimtes tussen je tanden maar nauwelijks. Om je gebit daadwerkelijk schoon te houden, zul je dus ook deze ruimtes moeten reinigen, dat wil zeggen: iets aan interdentale reiniging moeten doen. Dat kan met flosdraad voor kleine ruimtes, stokers voor wat grotere en ragers voor gemiddelde interdentale ruimtes. Over het algemeen wordt geadviseerd ragers te gebruiken als de interdentale ruimtes daar groot genoeg voor zijn.

  Ragers vs. soft picks

  Soft picks zijn dus een alternatief voor ragers, waarbij het ijzerdraadje is vervangen door een stukje rubber. Daardoor hebben ze een aantal voordelen boven ragers:

  1. Soft picks zijn makkelijker in het gebruik dan ragers, omdat ze veel flexibeler zijn. Je krijgt ze makkelijker tussen je tanden en hoeft minder secuur heen en weer te bewegen. Als je achterin wilt reinigen, hoef je ze niet – zoals ragers – moeizaam in een hoek te buigen, want ze bewegen vanzelf mee. Soft picks zijn vanwege hun flexibiliteit ook erg handig voor het reinigen van beugels, implantaten of andere apparatuur in je mond.
  2. Soft picks zijn makkelijker voor onderweg. Ze zijn kleiner, waardoor je ze gemakkelijk in je tas of zak kwijt kunt, en ze op je werk, op het toilet of in de auto even kunt gebruiken. Ragers zijn wat dat betreft wat meer gebonden aan de badkamer.
  3. Soft picks hebben over het algemeen minder maten: omdat ze makkelijker tussen je tanden glijden maakt hun precieze borsteldiameter minder uit dan bij ragers. Je hoeft dus minder moeite te doen om de juiste te kiezen.

  Er wordt soms ook wel gezegd dat soft picks veiliger zijn dan ragers, omdat er geen metaal inzit. Dit is een fijne eigenschap, maar wat veiligheid betreft eigenlijk geen voordeel van soft picks. Ragers hebben tegenwoordig namelijk bijna allemaal een plastic coating om het ijzerdraadje, zodat dit je tanden nooit kan beschadigen. Natuurlijk zijn er ook nadelen van soft picks ten overstaan van ragers. Zo zijn soft picks minder stevig. Ze breken sneller af dan ragers, waardoor je voorzichtiger moet zijn tijdens het reinigen. Ook maakt de flexibiliteit soms dat ze lastiger te sturen zijn dan ragers.

  Zijn ragers dus beter dan soft picks of andersom? Als je naar bovenstaande voor- en nadelen kijkt, wordt duidelijk dat het antwoord van je situatie afhangt. Als je graag makkelijker wilt reinigen (bijvoorbeeld omdat je een beugel hebt), veel onderweg bent of het lastig vindt een juiste maat te kiezen bij ragers, zijn soft picks misschien beter. Heb je liever wat meer controle, houd je van stevigheid of breken soft picks wat jou betreft te makkelijk af, dan zijn ragers wellicht het beste plan.

  TePe EasyPicks en GUM Soft Picks

  Mocht je na dit alles soft picks eens willen proberen, dan zijn er twee grote merken: TePe EasyPicks en GUM Soft Picks. Allebei zijn het flexibele ragers, die praktisch en makkelijk in het gebruik zijn en handig zijn voor als je bij moeilijke plekken moet komen. Beide soorten gaan lang mee, en worden geleverd met een handig meeneemdoosje, zodat je ze altijd en overal kunt gebruiken voor een zachte en efficiënte reiniging. Maar wat zijn de verschillen?

  TePe EasyPicks staan bekend om hun handige materiaalkeuze. Deze is bedacht in Zweden, waar tandheelkundige professionals de EasyPicks hebben ontwikkeld. Ze hebben een stevige kern, zodat ze niet breken. Toch is deze kern wel flexibel, zodat de EasyPicks net zo makkelijk te bewegen zijn als andere soorten soft picks. De siliconencoating aan de buitenkant reinigt efficiënt tussen je tanden, en voelt intussen comfortabel aan tegen je tandvlees. Dankzij het anti-sliphandvat kun je de soft picks altijd makkelijk hanteren. Het resultaat is een grondige, gelijkmatige en zachte reiniging. Er zijn twee kleurgecodeerde maten: XS/S (Oranje) voor kleinere interdentale ruimten en M/L (Turkoois) voor wat grotere.

  GUM Soft Picks zijn geïmpregneerd met fluoride, waardoor ze de ruimtes tussen je tanden extra goed reinigen en versterken. Ze hebben plastic borsteltjes met maar liefst 76 haren. Deze masseren je tandvlees, waardoor de doorbloeding ervan wordt gestimuleerd. Dit maakt je tandvlees gezonder en sterker. Het is zelfs bewezen dat gingivitis en bloedend tandvlees al met maar liefst 33% afnemen na zes weken gebruik van GUM Soft Picks. Er zijn drie maten: Regular (voor gemiddelde interdentale ruimten), Large (voor iets grotere) en Extra Large (voor grote interdentale ruimten).

  Beide soorten soft picks hebben dus zo hun eigen voordelen: wil je profiteren van een ideale balans tussen flexibiliteit en stevigheid en optimaal gebruiksgemak, dan zijn TePe EasyPicks waarschijnlijk beter, en heb je liever extra reiniging en verzorging voor je tandvlees, dan kun je beter voor GUM Soft Picks gaan.

  Gezond tandvlees met TePe EasyPicks of GUM Soft Picks

  Soft picks gebruiken is, zoals gezegd, niet moeilijk. Het is aan te raden om elke dag één keer alle interdentale ruimten één voor één te reinigen. Beweeg dan ongeveer drie keer heen en weer per interdentale ruimte, en probeer daarbij de richting wat af te wisselen, zodat je zo grondig mogelijk reinigt. Als je tandvlees gaat bloeden, schrik dan niet. Waarschijnlijk komt dit namelijk doordat je tandvlees nog ontstoken is. Als je voorzichtig doorgaat met reinigen, stopt het bloeden vanzelf. Spoel na het reinigen de soft picks af onder de kraan en spoel je mond goed, dan heb je de plak tussen je tanden voor die dag weer verwijderd.

  Uiteindelijk is het verschil tussen ragers en soft picks niet bijster groot. Het is dan ook moeilijk te zeggen welke van de twee beter is; zoals gezegd hangt dat af van de situatie. Ook welke soort soft picks je het beste kunt gebruiken als je voor soft picks kiest, is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen. Het belangrijkste is dat je soft picks of ragers gebruikt om iets aan interdentale reiniging te doen. Zo houd je je gebit schoon en je tandvlees gezond.

 • Piksters gebruiken voor gezond tandvlees

  Piksters zijn praktische ragers met een slim ontwerp die je helpen om je tandvlees gezond te houden. Tandvleesontsteking kan namelijk allerlei vervelende gevolgen hebben, maar gelukkig is het ook makkelijk te voorkomen; als je twee keer per dag je tanden poetst en één keer per dag tussen je tanden reinigt, is de kans klein dat je er last van krijgt. Dat tussen je tanden reinigen kan dus op een praktische manier met Piksters. Maar wat maakt deze ragers dan precies zo bijzonder? En als je ze gebruikt, wat zijn dan de beste tips om dat goed te doen?

  Interdentale reiniging

  Of je tandvlees wel of niet gezond is, is niet moeilijk te zien. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden heen en bloedt niet als je het aanraakt. Ontstoken tandvlees ziet eruit als precies het omgekeerde: het is rood, het is gezwollen en het bloedt als je er met je vingers aanzit. De oorzaak van tandvleesontsteking is tandplak: een witgelig laagje dat zich elke dag op je tanden afzet. Het bestaat bijna helemaal uit bacteriën en hun producten. Als de plak niet wordt verwijderd, vormen deze bacteriën zuren uit de suikers in je voedsel. Deze zuren tasten je tandglazuur aan, en je tandvlees raakt ervan ontstoken. Dat merk je als eerst doordat je gaatjes krijgt en je tandvlees er slechter uit gaat zien. Als de plak nog langer blijft zitten, verkalkt deze tot tandsteen. Daaraan hecht zich makkelijk weer nieuwe plak, waardoor er meer en meer zuren komen. De ontsteking wordt op die manier steeds erger. Uiteindelijk kan deze zelfs je kaakbot aantasten, waardoor er tanden of kiezen los komen te staan. Zo kun je door de ontsteking dus zelfs tanden verliezen.

  Gelukkig komt het meestal niet zo ver. Tandvleesontsteking is makkelijk te voorkomen, en beginnende tandvleesontsteking kan vaak ook nog worden teruggedraaid door elke dag alle plak te verwijderen. Dat doe je in de eerste plaats door twee keer per dag je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Tandenpoetsen alleen is echter nog niet genoeg. Tussen je tanden zit namelijk ook plak, waar je tandenborstel niet bijkomt. Om deze ook te verwijderen, zul je dus iets moeten doen om ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) te reinigen: interdentale reiniging. Dit kan met flosdraad, stokers of ragers. Als de ruimte groot genoeg is, wordt aanbevolen om voor ragers te gaan, bijvoorbeeld Piksters. Maar wat maakt deze ragers zo bijzonder?

  Kunststof in plaats van ijzer

  Piksters worden ontwikkeld door de gelijknamige producent, die in Australië één van de belangrijkste ontwikkelaars van ragers, tandenborstels en flosdraad is. Piksters worden echter ook buiten Australië verkocht in filialen op drie verschillende continenten, en geëxporteerd naar nog eens vijftien landen. Dat ze zo succesvol zijn, is natuurlijk niet voor niets. Deze ragers hebben namelijk een mooi ontwerp en ze zijn erg handig in het gebruik.

  De meeste ragers zijn gemaakt van ijzerdraad. Die van Piksters niet: deze hebben een kunststofdraadje. Dat klinkt als een onbelangrijk verschil, maar kunststof blijkt veel voordelen te hebben boven ijzer:

  1. Het voelt veel beter aan in je mond.
  2. Het veroorzaakt geen krassen en schuurt het niet. Daardoor kun je Piksters veilig gebruiken, ook voor beugels, implantaten en protheses.
  3. Kunststof buigt minder makkelijk, zodat je meer controle over de rager hebt. Dat maakt dat je met Piksters zonder al teveel moeite elk plekje in je mond kunt bereiken.

  Piksters zijn ragers van hoge kwaliteit, waardoor ze lang meegaan. Bovendien zijn ze makkelijk in het gebruik, mede dankzij de dop die bij elke rager wordt geleverd. Al deze dingen bij elkaar maken dat het praktische ragers zijn, waarmee je zonder al teveel moeite je tandvlees gezond kunt houden. Maar wat is de beste manier om dat te doen?

  Piksters gebruiken: de beste tips

  De eerste belangrijke tip is om de juiste maat te kiezen. Omdat interdentale ruimten bij iedereen weer andere groottes hebben, zijn Piksters er namelijk ook in verschillende, kleurgecodeerde maten. Om precies te zijn:

  • Size 0: de borsteldiameter hiervan is 0,35 mm, de kleur van de borsteltjes is grijs.
  • Size 1: de borsteldiameter hiervan is 0,50 mm, en deze Piksters zijn lila.
  • Size 2: de borsteldiameter hiervan is 0,55 mm, de kleur van de borsteltjes is wit.
  • Size 3: de borsteldiameter hiervan is 0,60 mm, en deze Piksters zijn geel
  • Size 4: de borsteldiameter hiervan is 0,65 mm, de kleur van de borsteltjes is rood.
  • Size 5: de borsteldiameter hiervan is 0,70 mm, en deze Piksters zijn blauw.
  • Size 6: de borsteldiameter hiervan is 0,80 mm, de kleur van de borsteltjes is groen.
  • Size 7: de borsteldiameter hiervan is 1,10 mm, en deze Piksters zijn zwart.

  Om erachter te komen welke maat het beste bij jouw gebit past, is het verstandig om je tandarts of mondhygiënist om advies te vragen. Vaak is het handig om meerdere maten naast elkaar te gebruiken, aangezien de interdentale ruimtes meestal niet allemaal even groot zijn. Het is belangrijk dat een rager tussen je tanden genoeg weerstand ondervindt; als dit niet zo is, heb je een te kleine maat. Anderzijds is het met een goede maat rager niet nodig om te forceren; moet je toch flink duwen, dan heb je een te grote maat.

  Heb je eenmaal de goede maat gevonden, dan kun je beginnen met reinigen. Dat kun je het beste doen als volgt:

  1. Maak de rager nat onder de kraan. Er hoeft geen tandpasta op, wel zijn er speciale gels op de markt die je voor ragers kunt gebruiken als equivalent.
  2. Beweeg de rager ongeveer drie keer heen en weer in elke interdentale ruimte, en probeer daarbij om de hoek wat af te wisselen, zodat je zo grondig mogelijk reinigt. Het is belangrijk niet te forceren, en te voorkomen dat de rager in je tandvlees prikt. Als je elke keer in je tandvlees blijft prikken, probeer dan om de rager ietsje schuiner te houden.
  3. Als je bij de tanden en kiezen achterin je mond komt, kun je de dop van de rager gebruiken om het handvat te verlengen, zodat je er beter bij kunt. Ook kun je de rager iets proberen te buigen. Omdat de Piksters gemaakt zijn van kunststof, kun je dit niet te vaak doen, dus wees er voorzichtig mee. Gebruik één vinger om de rager vanaf het uiteinde te buigen; zo verminder je de druk en is de kans dat de rager breekt kleiner. Als je de rager weer in je interdentale ruimte beweegt, doe dan je mond iets dicht. Dit vermindert de spanning van je wangen, waardoor het reinigen makkelijker wordt.
  4. Spoel je mond en spoel vervolgens de ragers af onder de kraan. Dankzij de dop kun je ze makkelijk op een hygiënische manier bewaren. De Piksters gaan lang mee, zodat je ze vaak kunt gebruiken. Als op een gegeven moment de haren versleten zijn, is het echter wel zaak ze te vervangen.

  Het kan gebeuren dat je tandvlees bloedt de eerste keren dat je tussen je tanden reinigt. Dit is een teken dat het nog ontstoken is: in ontstoken tandvlees zijn de aderen namelijk wijder en breekbaarder, waardoor ze makkelijker kapotgaan. Het is het beste om voorzichtig te blijven reinigen, zodat de plak wordt weggehaald en je tandvlees weer gezond wordt. Na een tijdje zal het bloeden stoppen en wordt het reinigen minder pijnlijk.

  Piksters gebruiken voor gezond tandvlees

  Samengevat zijn Piksters praktische ragers dankzij hun slimme ontwerp met een draad gemaakt van kunststof. Omdat ze bovendien een goede kwaliteit hebben, lang meegaan en praktisch in het gebruik zijn, is het met deze ragers niet moeilijk om je tandvlees gezond te houden. Om dat op een goede manier te doen, zijn er veel handige tips. Op de website van Piksters staan trouwens nog filmpjes waarin tandartsen uitleggen hoe je de ragers het beste kunt gebruiken, voor als je behoefte hebt aan meer tips. Zo krijg je een schoon gebit en houd je je tandvlees gezond.

 • TePe ragers gebruiken voor gezond tandvlees

  Om je tandvlees gezond te houden is het niet genoeg als je alleen je tanden poetst. Je zult ook tussen je tanden moeten reinigen, bijvoorbeeld met de ragers van TePe. Maar waarom was het ook alweer zo belangrijk om tussen je tanden te reinigen? Wat maakt de ragers van TePe zo handig om dat te doen? En als je er mee aan de slag gaat, hoe kun je ze dan het beste gebruiken?

  Interdentale reiniging

  Laten we maar eens beginnen met de vraag waarom je ragers zou moeten gebruiken. Op je tanden ontstaat elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën bestaat. Als je deze plak te lang laat zitten, gaan die bacteriën zuren produceren. Deze zuren tasten je tandglazuur aan, waardoor je gaatjes krijgt. Ook raakt je tandvlees ervan ontstoken: het wordt rood en gezwollen en het bloedt snel. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak kan hechten. Het gevolg is dat er meer bacteriën komen, en dus meer zuren. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt.

  Om dit alles te voorkomen, is het verstandig om te zorgen dat je elke dag alle plak van je tanden verwijdert. De plak op het oppervlak van je tanden kun je weghalen door twee keer per dag je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar de plak tussen je tanden kun je met een tandenborstel helaas niet bereiken. Om echt alle plak weg te halen, zul je dus ook tussen (­=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in diezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dit kan met flosdraad, stokers of ragers. Voor wat grotere interdentale ruimtes wordt het aangeraden om ragers te gebruiken.

  De ragers van TePe

  De ragers van TePe zijn een aanrader, omdat ze een heel goede kwaliteit en daarnaast gebruiksvriendelijk ontwerp hebben, maar ook vanwege de vele soorten en maten en extra accessoires. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met tandheelkundige experts, wat terug te zien is in het slimme ontwerp van de ragers. Het ijzerdraadje is met kunststof gecoat, wat het interdentaal reinigen comfortabel en veilig maakt. Bovendien kunnen de ragers van TePe hierdoor ook probleemloos gebruikt worden voor het reinigen van beugels of rondom implantaten. Het borsteltje en handvat zijn uit één stuk gemaakt, wat voorkomt dat de ragers afbreken. De borstelharen zijn van goede kwaliteit, zodat u zacht en grondig tussen uw tanden kunt reinigen. Het handvat heeft een uniek ontwerp, wat gemaakt is op gebruiksvriendelijkheid.

  Omdat elk gebit weer anders is, zijn er verschillende soorten ragers van TePe, waarvan elke soort er dan weer in verschillende maten is. Ten eerste heb je de originele ragers van TePe. Deze ragers hebben een kort handvat en een rechte borstelkop. Ze zijn met name praktisch voor het reinigen tussen de voorste tanden. Er zijn negen verschillende, kleurgecodeerde maten:

  • Roze, met een borsteldiameter van 0,4 mm
  • Oranje, met een borsteldiameter van 0,45 mm
  • Rood, met een borsteldiameter van 0,5 mm
  • Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
  • Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
  • Groen, met een borsteldiameter van 0,8 mm
  • Lila, met een borsteldiameter van 1,1 mm
  • Grijs, met een borsteldiameter van 1,3 mm
  • Zwart, met een borsteldiameter van 1,5 mm

  Voor wie een extra zachte reiniging wil, zijn er vervolgens de ragers van TePe X-Soft. Deze lijken sterk op de originele ragers van TePe, met hun korte handvat en rechte kop. Het verschil is dat de haren extra zacht zijn, zodat de reiniging milder is voor uw tanden en tandvlees. Van TePe X-Soft zijn er zes verschillende, opnieuw kleurgecodeerde maten:

  Tenslotte zijn er nog de ragers van TePe Angle. Deze zien er anders uit dan de eerder genoemde soorten: ze hebben een lang handvat en een gebogen hals, waar het borsteltje in een hoek op is bevestigd. Daardoor zijn ze extra handig voor het reinigen tussen je achterste tanden en kiezen. Ze zijn er in zes verschillende, kleurgecodeerde maten:

  • Roze, met een borsteldiameter van 0,4 mm
  • Oranje, met een borsteldiameter van 0,45 mm
  • Rood, met een borsteldiameter van 0,5 mm
  • Blauw, met een borsteldiameter van 0,6 mm
  • Geel, met een borsteldiameter van 0,7 mm
  • Groen, met een borsteldiameter van 0,8 mm

  Met al deze soorten en maten is het natuurlijk de vraag welke het beste bij jou past. De eerste tip om de ragers van TePe op een zo efficiënt mogelijke manier te gebruiken, is dan ook om dat uit te vinden.

  Tips voor tijdens het reinigen

  Om erachter te komen welke maat voor jou het handigst is, kun je het beste je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Vaak heb je trouwens meerdere maten nodig, omdat interdentale ruimtes in grootte verschillen. Het is belangrijk dat een rager genoeg weerstand ondervindt tijdens het reinigen, maar het heen en weer bewegen van de rager niet teveel kracht kost (dan heb je een te grote maat) en de rager ook niet doorschiet (dan heb je een te kleine maat).

  Als je de juiste maat gevonden hebt, kun je beginnen met reinigen. Duw de rager voorzichtig in de interdentale ruimtes. Het is belangrijk niet te forceren. Meestal is het genoeg een rager drie keer heen en weer te bewegen per interdentale ruimte. Probeer daarbij de richting af te wisselen, om zo efficiënt mogelijk te reinigen. Als je bij de achterste tanden en kiezen komt, kun je overstappen op ragers van TePe Angle. Maar ook met de originele ragers van TePe of die van TePe X-Soft kom je er zonder al teveel moeite bij. De kleinste maten van deze ragers hebben namelijk een ietwat buigzame hals, en de grotere maten een iets buigzamer ijzerdraadje. Zo kun je de rager vervormen, waardoor je er makkelijker bij kunt. Spoel na het reinigen je mond, en berg de ragers hygiënisch op.

  Het is belangrijk de ragers op tijd te vervangen, namelijk als de haren versleten zijn. Als je net begint met reinigen, kan het zijn dat je tandvlees ervan gaat bloeden. Dat betekent dat het nog ontstoken is. Als je voorzichtig doorgaat met reinigen, wordt je tandvlees weer gezond en stopt het bloeden. Bovendien wordt het interdentaal reinigen dan minder pijnlijk.

  Accessoires

  Naast alle hierboven genoemde tips voor tijdens het interdentaal reinigen, heeft TePe nog een aantal handige accessoires die het schoonmaken tussen uw tanden makkelijker maken. Ten eerste zijn er interdentale gels. Dit zijn een soort tandpasta’s voor op de ragers. Je kunt ze op een rager aanbrengen voor een extra makkelijke, efficiënte en verfrissende reiniging tussen je tanden. Ze helpen om extra veel plak te verwijderen en maken de ragers meteen wat gladder, zodat het interdentaal reinigen eenvoudiger wordt. Er zijn twee soorten: TePe Interdental Gel helpt voor een extra efficiënte reiniging en TePe Gingival Gel bevat de stof chloorhexidine, die sterk antibacterieel werkt. Daardoor remt deze laatste gel tandvleesontsteking extra sterk, wat de reden ervan is dat deze speciaal wordt geadviseerd aan mensen met ontstoken tandvlees. Er zijn twee manieren om de gels aan te brengen op je rager:

  • De opening van het flesje van beide gels is zo gemaakt dat de gel er in druppels uitkomt, zodat gewoon de rager onder het flesje houden en de dop opendraaien al werkt.
  • De dop van het flesje is daarnaast zo ontworpen dat je hem als bakje kunt gebruiken, waaruit je de gel als het ware kunt dippen.

  Een ander handig accessoire is de dop die bij elke rager wordt geleverd. Deze maakt het niet alleen makkelijk om de ragers op een hygiënische manier te bewaren tussen de gebruiksmomenten door, maar kan ook nog eens worden gebruikt om het handvat te verlengen. Dat zorgt ervoor dat je nog makkelijker bij de achterste ruimtes kunt komen. Ook bestaat er voor de ragers van TePe een standaard, waarin je ze neer kunt zetten. Er kunnen vier ragers in, en alle soorten en maten passen. Dankzij de speciale luchtgaatjes in de standaard drogen de ragers sneller op na gebruik. Tenslotte is er nog een reisdoosje met kleine ventilatiegaatjes, waarin je de ragers makkelijker kunt vervoeren, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Er kunnen zes ragers in, van de originele ragers van TePe of TePe X-Soft (die van TePe Angle zijn te groot, jammer genoeg).

  TePe ragers gebruiken voor gezond tandvlees

  Samengevat: het gebruiken van ragers (of anders in elk geval iets van interdentale reiniging) is nodig om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt. De ragers van TePe zijn erg handig, vanwege hun slimme ontwerp en de vele verschillende soorten en maten, die maken dat er voor elk gebit wel een geschikte versie is. Naast verschillende tips voor tijdens het reinigen, maken de extra accessoires het makkelijk om er een efficiënte reiniging mee te bereiken. Zo krijg je dankzij de ragers van TePe gezond tandvlees en een schone mond.

1 2 3 4