085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Flosdraad

 • De beste flosboogjes

  Elke dag goed tussen je tanden reinigen, bijvoorbeeld door te flossen, is heel belangrijk voor een goede mondgezondheid. Toch weten maar weinig mensen het vol te houden. Uit een groot onderzoek bleek een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog dat maar (ongeveer) een derde deel van de Amerikanen elke dag flost. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Flossen is immers een lastige en vaak dan ook nog eens pijnlijke klus. Natuurlijk kun je overstappen op ragers of stokers, maar als je toch echt liever flost is er nog een andere optie, namelijk flosboogjes. Dit zijn kleine houdertjes met daarin een stukje flosdraad, die het makkelijker en prettiger maken om te flossen. Maar welke soorten flosboogjes zijn er eigenlijk en welke zijn de beste?

  Flossen en tandvleesontsteking

  Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om eerst nog even te herhalen waarom het zo belangrijk is om de ruimtes tussen je tanden schoon te houden. Op je tanden zet zich namelijk elke dag tandplak af. Dit is een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat. En als je het te lang laat zitten, maken die bacteriën zuren uit de suikers in je eten en drinken. Die zuren tasten je tandglazuur aan, waardoor je gaatjes krijgt. En van de vele bacteriën in je mond raakt je tandvlees ontstoken. Dat kun je als volgt herkennen: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen heen en bloedt niet zo snel. Als je tandvlees ontstoken is, ziet het er eigenlijk het tegenovergestelde uit: het is rood, ligt losjes om je tanden en kiezen en begint te bloeden als je het aanraakt of iets eet.

  Vaak zorgt ontstoken tandvlees ervoor dat je last krijgt van een slechte adem, omdat de vele bacteriën ook zwavel produceren (wat stinkt). Ook kan het ervoor zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt, zodat je gevoelige tanden krijgt. En als de ontsteking te ver doorzet, kunnen de vezels van je kaakbot worden afgebroken. Als dat gebeurt, komen je tanden en kiezen los te staan, zodat je ze uiteindelijk zelfs kwijt kunt raken. Maar meestal komt het zover niet. Door elke dag alle tandplak te verwijderen voorkom je namelijk dat de schadelijke bacteriën de kans krijgen jouw tandvlees en tandglazuur aan te tasten, en kun je ook een beginnende ontsteking vaak nog remmen. De tandplak op het oppervlak van je tanden haal je weg met een tandenborstel en een goede fluoridetandpasta. Maar dan heb je nog niet alles gehad, want tussen je tanden zit ook plak. Deze haal je weg door bijvoorbeeld te flossen of met ragers of stokers.

  Flosboogjes en de NHANES

  Het enige probleem is dat de ruimtes tussen je tanden schoonhouden zo moeilijk vol te houden is. Daarover kan ook de medische epidemioloog Duong T. Nguyen van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention meepraten. Op een dag besloot hij weer eens te gaan flossen, maar hij kon nergens in zijn huis flosdraad vinden. Terwijl hij alles overhoop haalde in zijn zoektocht, vroeg hij zich af hoeveel mensen nou echt elke dag flossen. Toen hij het probeerde te checken, bleek al snel dat het nog niet echt rigoureus was uitgezocht. Voor zijn werk hielp Nguyen mee met de National Heatlh and Nutrition Examination Survey (NHANES), een groot nationaal onderzoek naar gezondheidsgewoontes met vijfduizend deelnemers per jaar. Dat gaf hem de kans om de data van meer dan negenduizend Amerikanen, die tussen 2009 en 2012 aan de studie hadden meegedaan, te bestuderen. In 2016 publiceerde hij zijn conclusies: 30% van de Amerikanen flost elke dag, terwijl 32% aangeeft nooit te flossen. De rest flost soms. Blijkbaar is het dus niet zo simpel om echt elke dag te blijven flossen. En flosboogjes kunnen helpen om daar verandering in te brengen.

  Zoals gezegd zijn het kleine houdertjes, waarin een stukje flosdraad is gespannen. Dankzij de prettige houdertjes kun je flosboogjes makkelijker hanteren dan flosdraad, waardoor flossen een minder lastige aangelegenheid wordt. De kans is daarmee groter dat je het volhoudt. Er zijn een hoop verschillende soorten flosboogjes. We zullen drie voorbeelden geven, die allemaal op hun eigen manier helpen om flossen extra comfortabel of efficiënt te maken.

  TePe Miniflossers voor de smalste ruimtes tussen je tanden

  Een eerste voorbeeld van flosboogjes zijn de TePe Miniflossers. Deze flosboogjes hebben stevig, maar ook heel dun flosdraad. Daarnaast hebben ze een speciaal bijtplaatje aan de bovenkant. Dat maakt het makkelijker om in smalle ruimtes tussen je tanden te komen: je zet het flosboogje op de interdentale ruimte, en kunt dan met de tanden in je andere kaak op het bijtplaatje duwen, om te zorgen dat het boogje goed tussen de tanden komt (als deze beschrijving te onduidelijk is, kijk dan vooral eens naar dit verhelderende filmpje op de site van TePe zelf). Verder zijn de TePe Miniflossers meerdere keren te gebruiken, zodat je lang met een pakje doet. Bovendien hebben ze een prettig handvat, zodat je ze altijd makkelijk kunt hanteren. Met deze flosboogjes kun je dus alle ruimtes tussen je tanden grondig schoonmaken.

  De Miradent Tandenstokers: flosdraad en tandenstoker ineen

  Een iets andere invalshoek zien we bij de Miradent Tandenstokers. Dit zijn flosboogjes met daarin ongewaxt flosdraad, waarmee je de ruimtes tussen je tanden efficiënt kunt reinigen. En krijg je het flosdraadje er niet goed in, dan kun je de flosboogjes omdraaien. De achterkant van het handvat is namelijk een tandenstoker (wat ook meteen verklaart waarom de Miradent Tandenstokers niet, bijvoorbeeld, de “Miradent Flosboogjes” heten). Zo heb je dus eigenlijk de voordelen van flosdraad en stokers bij elkaar, en kun je met de Miradent Tandenstokers je hele gebit efficiënt reinigen.

  De GUM Flossbrush met elke dag vers flosdraad

  Als laatste voorbeeld is er dan nog de GUM Flossbrush. Deze lijkt niet zo heel erg op de andere flosboogjes, omdat de houder een echt handvat is, dat gemaakt is op gebruiksgemak en hanteerbaarheid. Binnenin dat handvat zitten twee compartimenten (één voor gebruikt en één voor nieuw flosdraad), en dankzij een speciaal transportsysteem gaat je flosdraad langzaam van het ene over het boogje heen naar het andere. Zo heb je dus elke keer dat je flost weer vers flosdraad. In het handvat past daarnaast behoorlijk veel, want met een GUM Flossbrush kun je ongeveer 250 keer flossen voor hij leeg is. Bovendien krijg je er een handig beschermkapje bij om hem hygiënisch op te bergen of mee te nemen op reis.

  De beste flosboogjes

  Nog geen derde van alle Amerikanen flost elke dag, en waarschijnlijk is het bij ons Nederlanders niet veel beter. Je kunt natuurlijk overstappen op ragers of stokers als flossen te lastig voor je is, maar je zou ook eens naar flosboogjes kunnen kijken. Ze zijn namelijk een stuk makkelijker in het gebruik dan flosdraad, zodat de kans groter is dat je het volhoudt. We hebben een aantal voorbeelden van flosboogjes gezien, en omdat ze zo verschillend zijn, hangt het helemaal van je persoonlijke situatie en voorkeuren af welke de beste zijn. Als je veel nauwe ruimtes tussen je tanden hebt, is de TePe Miniflosser een aanrader. Wil je liever ook genieten van alle voordelen van een tandenstoker, probeer dan vooral de Miradent Tandenstokers eens. En heb je graag elke dag vers flosdraad en een makkelijk wendbaar handvat, dan is de GUM Flossbrush ideaal voor jou. Hoe dan ook zijn er voor elk gebit wel goede flosboogjes om te zorgen dat je elke dag blijft flossen, en zo je tandvlees en tanden gezond houdt.

 • Nano Flosdraad

  Nano Flosdraad is het enige flosdraad waarvan klinisch bewezen is dat het 40% meer plak verwijdert dan andere soorten flosdraad, zelfs bij een droge mond. Dat komt doordat dit flosdraad efficiënt tussen je tanden reinigt dankzij speciale vezels. Bovendien maakt het gebruik van nanodeeltjes om je tanden witter en minder gevoelig te maken, en je tandglazuur te versterken. Deze technologie wordt gebruikt in alle andere producten van de Nano Range, waar dit een onderdeel van is. Maar wat is die Nano Range eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk om te flossen? En hoe werken die nanotechnologie en speciale vezels Nano Flosdraad dan precies?

  WhiteWash Laboratories

  Zoals gezegd maakt Nano Flosdraad deel uit van de Nano Range. Dit is een productlijn van WhiteWash Laboratories, een Engels bedrijf dat in 2010 werd opgericht door Matthew Lloyd en Tom Riley. Deze twee mannen vonden het jammer dat bijna iedereen wel wittere tanden wil, maar bijna niemand het echt doet. De oorzaak daarvan is dat veel whiteningproducten hun werkzaamheid danken aan waterstof- of carbamideperoxide. Deze stoffen maken je tanden wel witter, maar beschadigen ook je tandglazuur. Daardoor hangt aan bleekbehandelingen een prijskaartje dat lang niet iedereen wil betalen. En dat terwijl wittere tanden ook best mogelijk is zonder al deze nadelen.

  Lloyd (afgestudeerd in tandheelkunde aan Leeds University) en Riley (afgestudeerd richting economie aan de University of Nottingham) besloten hun kennis bij elkaar te leggen en richtten WhiteWash Laboratories op. Hun doel was om mooi ontworpen, betaalbare en effectieve whiteningproducten te gaan ontwikkelen zónder peroxiden. Al hun producten worden ontwikkeld door tandartsen, zodat ze worden ondersteund door wetenschappelijke kennis.

  De Nano Range: Enamel Care Technology en zorgvuldige selectie

  De Nano Range werd in 2015 opgericht, na vijf jaar onderzoek en ontwikkeling door experts. De producten in deze lijn maken gebruik van een speciale formule met nanodeeltjes, ook wel Enamel Care Technology genoemd. Deze technologie berust op hydroxyapatietnanodeeltjes: ongelooflijk kleine kristallen die natuurlijke bouwstenen voor je tanden zijn. Ze hebben het vermogen om samen te klitten tot grotere kristallen, waardoor ze in staat zijn om een dunne, nieuwe laag tandglazuur te vormen. Dat heeft een aantal voordelen:

  1. Je tanden worden witter. Op je tanden zit namelijk altijd een laagje donkere aanslag, veroorzaakt door koffie, thee, rode wijn en tabak. Deze aanslag verdwijnt door de nieuwe laag glazuur, waardoor je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen.
  2. Je tanden worden minder gevoelig. Bij gevoelige tanden trekt je tandvlees zich namelijk terug, waardoor een deel van je tandbot bloot komt te liggen. Daarin liggen kleine kanaaltjes, waarin de uiteinden van je tandzenuwen liggen. Als deze niet worden beschermd, kunnen dingen als hete thee, koude lucht of zuur voedsel dus makkelijk je zenuwen prikkelen, wat pijn veroorzaakt. De nieuwe laag glazuur gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes bedekt deze kanaaltjes, waardoor je zenuwen weer worden beschermd. Dat helpt al snel tegen tandgevoeligheid.
  3. Je tandglazuur wordt sterker. Bij tandbederf ontstaan er namelijk kleine gaatjes in je tandglazuur, waardoor dit kwetsbaarder wordt. De nieuwe laag gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes vult deze gaatjes weer op, zodat gevoelig en zacht tandglazuur weer gezond en sterk wordt. Bovendien werkt deze nieuwe laag oneffenheden weg, waardoor je tanden ook nog eens een stralende glans krijgen.

  Al deze positieve effecten van hydroxyapatietnanodeeltjes zijn al in vele wetenschappelijke studies aangetoond: Enamel Care Technology werkt!

  De andere ingrediënten van de formule van de Nano Range zijn zorgvuldig geselecteerd. Zo bevatten bijna alle producten in deze lijn xylitol: een natuurlijke zoetstof die met name voorkomt in groente en fruit, maar ook wel in kleine hoeveelheden wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. Deze stof helpt om bacteriën te bestrijden en de vorming van tandplak te voorkomen. Daardoor wordt de kans op gaatjes, tandverkalking en andere aandoeningen kleiner. Daarnaast stimuleert xylitol je speeksel, waardoor het helpt beschermen tegen een droge mond. Net als alle andere ingrediënten kan het gebruik van deze stof dus door wetenschappelijk onderzoek worden gemotiveerd. Door deze manier van selecteren zijn er ook een aantal dingen die aan veel mondverzorgingsproducten wel worden toegevoegd, maar in de Nano Range zijn weggelaten. Voorbeelden zijn SLS, alcohol, parabenen, triclosan en PEG. De producten van de Nano Range worden inmiddels in 2015 winkels in 35 landen verkocht.

  Flosdraad voor interdentale reiniging

  Nano Flosdraad maakt dus gebruik van geavanceerde technologie om je gebit te reinigen, maar waarom is dat eigenlijk nodig? Als je al twee keer per dag tandenpoetst, waarom zou je dan ook nog flossen?

  Tandenpoetsen doe je om de plak van je tanden te verwijderen. Deze plak is een dun, witgelig laagje dat zich elke dag op je gebit afzet. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën en hun producten. Deze bacteriën maken zuren, die na een tijdje je tandglazuur aan kunnen tasten. De tandplak verkalkt dan tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe tandplak hecht. Op die manier worden je tanden steeds kwetsbaarder, terwijl het aantal bacteriën steeds sneller toeneemt. Na een tijdje veroorzaakt dat gaatjes en tandvleesontsteking, en uiteindelijk kan het ervoor zorgen dat je tanden en kiezen kwijtraakt. Het is dus erg belangrijk om elke dag alle plak van je tanden te verwijderen. De plak op het oppervlak van je tanden poets je weg met je tandenborstel. Maar ook tussen je tanden zit plak, en daar kom je met tandenpoetsen niet bij. Daarom is het belangrijk om ook deze interdentale ruimtes (‘interdentaal’ betekent zoiets als ‘tussen de tanden’) te reinigen. En dat kun je doen met ragers, stokers of flosdraad.

  Zoals gezegd is van Nano Flosdraad bewezen dat het 40% meer plak verwijdert dan andere soorten flosdraad, zelfs in het moeilijke geval van een droge mond. Dat komt niet alleen door de Enamel Care Technology, maar ook door de speciale vezels waarvan dit flosdraad gemaakt is. Nano Flosdraad bestaat namelijk uit speciaal, extra zacht microvezeldraad. Doordat het zo dun is, glijdt het makkelijk tussen je tanden. Als je ermee beweegt, zetten de vezels uit, waardoor je grondiger kunt reinigen. Zo wordt interdentale reiniging dus niet alleen eenvoudig en comfortabel, maar ook extra effectief.

  Nano Flosdraad voor wittere én gezondere interdentale ruimtes

  Nano Flosdraad is dus een effectief flosdraad, dat niet alleen helpt om grondig tussen je tanden te reinigen, maar ook allerlei andere voordelen heeft. Net als de andere producten uit de Nano Range maakt het gebruik van Enamel Care Technology, om je tanden witter en minder gevoelig te maken, en bovendien je tandglazuur te versterken. Dankzij xylitol bestrijdt dit flosdraad bovendien bacteriën en helpt het om plakvorming tegen te gaan. En de speciale vezels zorgen ervoor dat de noodzakelijke reiniging tussen je tanden erg efficiënt wordt. Zo krijg je een gezonde, witte lach.

 • Beter dik of dun flosdraad?

  Elke dag een keer flossen is erg belangrijk. Op je tanden vormt zich namelijk plak: een dun, witgelig laagje dat voor het overgrote deel bestaat uit bacteriën. Als dit te lang blijft zitten, veroorzaken die bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak dan tot tandsteen, waaraan zich weer nieuwe plak hecht. Daardoor begint het hele proces opnieuw, wat ervoor zorgt dat de gaatjes en tandvleesontsteking erger en erger worden. Uiteindelijk kan het zo uit de hand lopen dat de ontsteking je kaakbot aantast. Dan kunnen je tanden en kiezen los gaan staan, of uiteindelijk zelfs helemaal uit je mond vallen. Om deze narigheid te voorkomen, is het noodzakelijk om dagelijks alle plak van je tanden te verwijderen. De plak op het oppervlak van je tanden poets je weg met je tandenborstel. Maar ook tussen je tanden zit plak, waar je tijdens het tandenpoetsen niet bij komt. Om ook deze plak netjes weg te halen, is het daarom belangrijk om ook iets te doen aan interdentale reiniging: ‘reiniging tussen de tanden’ (het woord ‘interdentale’ is afkomstig van het Latijnse ‘inter’, wat ‘tussen’ betekent, en ‘dentes’, wat ‘tanden’ betekent). Als de ruimtes tussen je tanden groot zijn, kun je dit waarschijnlijk het beste met ragers doen. Heb je kleinere ruimtes tussen je tanden, dan zijn stokers de beste keuze. Voor de kleinste ruimtes wordt flosdraad aanbevolen.

  Als je ragers gebruikt (zoals bijvoorbeeld die van Lactona of Interprox), staat op elk pakje precies de borsteldiameter en dikte. Je moet namelijk de juiste maat zien te vinden voor jouw gebit. En in elke dikte kun je de verschillende soorten ragers – extra zacht, in een hoek gebogen of met fluoride – wel vinden. Maar als je dan met flossen wilt beginnen, wat is dan het beste flosdraad? Ook flosdraad is er namelijk in verschillende diktes, maar in tegenstelling tot ragers is er een verschil in de werking. Zowel op verpakkingen van dik als van dun flosdraad staat dat dit toch echt beter is. Maar wat is nou uiteindelijk het beste voor je gebit? Kun je beter dik of dun flosdraad hebben? En als geen van beide je echt bevalt, wat zijn dan de alternatieven?

  De voordelen van dik of dun flosdraad

  Als de ruimtes tussen je tanden wat aan de grote kant zijn voor flosdraad, is wat dikker flosdraad een voor de hand liggende optie. Maar ook los daarvan is het logisch dat veel mensen de voorkeur geven aan dikker flosdraad. Het breekt immers minder snel dan dun flosdraad. Bovendien is het makkelijker vast te houden, zelfs als het nat is. Dat maakt dat het in veel gevallen praktischer werkt dan dunner flosdraad. Daarnaast heeft dik flosdraad meer oppervlak. Als je ermee tussen je tanden beweegt, neem je dus ook meer plak mee. Je zou dus kunnen stellen dat dikker flosdraad ook efficiënter is. Een voorbeeld van wat dikker flosdraad is Johnson & Johnson Tandzijde Gewaxt. Dit flosdraad is speciaal voor mensen die de voorkeur geven aan dikkere tandzijde. Het is bedekt met een waslaag, waardoor het makkelijk tussen je tanden glijdt. Dankzij de zijdeachtige structuur van het flosdraad rafelt of breekt het niet, wat natuurlijk al helemaal handig is.

  In het geval dat je tanden erg dicht op elkaar staan, is dun flosdraad natuurlijk de beste keuze. Maar het heeft wel meer voordelen als je flosdraad niet zo dik is. Dun flosdraad komt immers makkelijker tussen je tanden dan dik flosdraad. Daardoor heb je minder kans op irritaties, en bovendien beschadig je je tandvlees er minder makkelijk mee. Verder komt dun flosdraad makkelijker in de smalste delen van je interdentale ruimtes. Je kunt er dus echt alles mee reinigen, waardoor je gebit helemaal schoon wordt.  Een voorbeeld van wat dunner flosdraad is Oral-B Essentialfloss. Dit flosdraad is bedekt met was, waardoor het niet rafelt. Bovendien laat het een heerlijk frisse mintsmaak achter. Dit verdrijft de vervelende nasmaak van het flossen en geeft je een heerlijk schoon gevoel.

  Een combinatie van dik en dun flosdraad

  Zowel dik als dun flosdraad hebben voor- en nadelen. Mocht je nu echt niet weten wat jij het handigst vindt, dan kun je Oral-B Ultrafloss eens proberen. Dit is flosdraad dat je helemaal kunt uitrekken, zodat het dun genoeg wordt om makkelijk tussen je tanden te glijden. Vervolgens veert het weer terug in de oorspronkelijke vorm, waardoor je met het toegenomen oppervlak meer plak kunt verwijderen. Dit flosdraad is dan ook speciaal ontworpen om irritatie te voorkomen. Bovendien heeft het een lekker frisse mintsmaak.

  Het idee van dik en dun flosdraad combineren is ook terug te zien in Meridol Special Floss. Dit is flosdraad speciaal voor mensen met bruggen, kronen of implantaten. Het zijn voorgesneden draden met een dik middenstuk en dunnere uiteinden. Die uiteinden hebben scherpe puntjes, zodat je ze als een soort brugnaalden kunt gebruiken. Zo kom je makkelijk bij alle moeilijke plekken in je mond. Het middenstuk bevat een formule die werkt via twee soorten fluoride: aminfluoride en tinfluoride. De aminfluoride vormt een beschermende laag over je tanden en maakt je tandglazuur sterker. De tinfluoride helpt intussen om aanslag te blokkeren en je tanden te beschermen dankzij de antibacteriële werking. Samen maken deze stoffen je gebit dus een heel stuk sterker en gezonder. Bovendien werkt dit alles snel en houdt het effect langdurig aan.

  Waterflossen

  Maar ook zonder dat je flosdraad dik, dun of allebei is, kun je nog best je tanden flossen. Met een waterflosser heb je namelijk helemaal geen flosdraad meer nodig, en klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat het net zo effectief is als gewoon flossen. De Philips Sonicare Airfloss Pro HX8331/01 maakt bijvoorbeeld gebruik van een technologie met lucht- en microdruppels. Deze waterflosser haalt daarmee 99,9% meer plak weg dan een gewone handtandenborstel. Dankzij de speciale spuitkop kun je makkelijk richten. Bovendien duurt een waterflosbeurt maar zestig seconden, dus je bent zo klaar.

  Het beste flosdraad: dik, dun, allebei of geen van beide?

  Het blijft lastig kiezen. Dik flosdraad breekt niet zo snel, is makkelijker te hanteren en bereikt meer oppervlak. Maar dun flosdraad glijdt dan weer makkelijker tussen je tanden, past beter in smalle delen en geeft minder kans op irritatie. Als je probeert het te combineren, krijg je interessante alternatieven zoals flosdraad dat uit te rekken is en dan weer terugveert. Je zou zelfs kunnen overwegen om over te stappen op waterflossen, zodat je helemaal geen flosdraad meer nodig hebt.

  Hoeveel ruimte je tussen je tanden hebt is natuurlijk het allerbelangrijkste als het gaat om het uitzoeken van goed flosdraad. Dat maakt immers dat dikker of dunner flosdraad voor jou beter zal werken of niet. Verder kun je je het beste baseren op wat jij het prettigst vindt. Kom je er niet uit, vraag dan je tandarts of mondhygiënist eens om advies: hij/zij heeft hier immers een professioneel kijk op. En uiteindelijk zijn alle opties die hierboven genoemd zijn beter dan niet flossen. Dat één keer per dag doen zorgt er immers voor dat je geen gaatjes krijgt en je tandvlees gezond blijft.

 • Meridol Special Floss

  In een pakje Meridol Special Floss zitten vijftig polyamide draden van zo'n dertig centimeter lang. Ze hebben allemaal scherpe uiteinden en een dikker middenstuk, waar zich de mysterieuze werkzame stoffen bevinden. Dankzij deze speciale formule zou het flosdraad extra goed moeten werken, grondiger en beter zelfs dan ander flosdraad. En dan vooral voor mensen met implantaten, kronen en bruggen. De belofte is zelfs dat Meridol Special Floss je tandglazuur sterker maakt, tandaanslag blokkeert en helpt om gaatjes te voorkomen. Klinkt goed, toch? Maar wat is dit dan eigenlijk voor speciale formule en hoe werkt die dan precies? Waarom bevelen tandartsen mensen met implantaten aan om dit flosdraad dagelijks te gebruiken?

  Protheses en implantaten

  Helemaal aan het begin van dit verhaal komen we bij mensen met kronen, bruggen, beugels of implantaten. Deze mensen hebben namelijk meer kans op gaatjes, tandvleesontsteking en andere mondziektes. De reden daarvoor is simpel: een gebit met protheses of implantaten erin is moeilijker schoon te houden. Om al die apparatuur heenpoetsen is een hele uitdaging, en ook flossen wordt een stuk minder vanzelfsprekend. Het is dan ook geen wonder dat deze mensen beter op hun gebitshygiëne moeten letten. Gelukkig zijn er allerlei speciale spullen op de markt om hen daarbij te helpen, zoals Implaclean (een tandpasta die helpt om plak rondom implantaten weg te halen). Meridol Special Floss is een flosdraad speciaal voor mensen met protheses of implantaten. Dit flosdraad is namelijk veel beter in het snel weghalen van plak dan gewoon flosdraad. Dat komt door de gepatenteerde formule. Deze is ontdekt door Meridol Forschung, de onderzoeksgroep van Meridol('Forschung' is Duits voor 'onderzoek', want Meridol is een Duits bedrijf. 'Meridol Forschung' betekent dus zoiets als 'Meridol Onderzoek'). Deze groep werkt intensief samen met experts uit de tandheelkunde. En zij hebben iets heel bijzonders gevonden. Om goed te begrijpen wat precies, hebben we echter eerst een beetje scheikunde nodig.

  Een beetje scheikunde

  Eigenlijk bestaat de hele formule uit niet meer dan twee stoffen: tinfluoride en aminfluoride. Het was al heel lang bekend dat tinfluoride heel sterk antibacteriëel werkt. Daardoor stoot de stof tandplak als het ware af. Perfect voor in tandproducten, zou je zeggen. Maar jammer genoeg kon tinfluoride niet worden gebruikt voor in tandpasta's, want de stof bleek zich heel vreemd te gedragen als hij in water werd opgelost. Gelukkig waren er nog genoeg andere fluoride's om in tandpasta te doen. Aminfluoride bijvoorbeeld.

  Als je heel ver inzoomt, heeft deze stof een heel bijzondere structuur. De moleculen bestaan uit een kop en een staart. De kop trekt water aan(met een duur woord: 'hydrofiel'), terwijl de staart juist water afstoot(die is dus 'hydrofoob'). Als je je tanden poetst met een tandpasta waar aminfluoride in zit, trekken de staarten naar het calcium van je tanden toe, want die houden niet van water. De koppen blijven in de tussentijd wel in het water opgelost. Maar omdat de kop en staart nog steeds aan elkaar vastzitten, moet er uiteindelijk een richting gekozen worden. Het resultaat van deze grappige worsteling is dat de aminfluoride zich heel erg snel gelijkmatig over je tanden verspreid. De stof vormt een hechte laag over je glazuur. Vervolgens kan aminfluoride met het calcium in je tanden reageren en zo een beschermlaag vormen die langere tijd blijft zitten. In deze laag blijft een deel van de fluoride opgeslagen. Als je tanden dan met zuur of plak te maken krijgen, kan dit fluoride ermee reageren en de hele boel redden.

  Samengevat: Aminfluoride is dus ook een handige stof voor in tandpasta, omdat het helpt om je tandglazuur sterker te maken en een langdurige beschermlaag te vormen die gaatjes kan voorkomen. Aminfluoride wordt in heel veel tandpasta's gebruikt, vanwege al deze goede eigenschappen, die al in een heleboel studies zijn aangetoond. Maar bij het Meridol-onderzoek bleek nog iets anders aan de hand te zijn met dit stofje, wat niemand eerder had gezien.

  Het bleek namelijk dat tinfluoride – dat stofje wat maar raar bleef doen in water – wél stabiel is als er ook aminfluoride in het water is opgelost! Nu was er dus een manier gevonden om ook alle goede eigenschappen van tinfluoride te gebruiken. Het werd zelfs nog mooier, toen bleek dat aminfluoride en tinfluoride elkaar versterken. Onder invloed van aminfluoride blokkeert tinfluoride bijvoorbeeld tandaanslag. Als combinatie zijn deze twee stoffen dus echt een geweldige formule voor een tandpasta. Meridol liet hem meteen patenteren en sindsdien bevatten veel Meridolproducten deze combinatie van stoffen. Zoals bijvoorbeeld ook Meridol Special Floss.

  Minder moeite

  Zoals je inmiddels al wel weet zitten er in een doosje Meridol Special Floss vijftig draden. Het dikke middenstuk van deze draden is gedrenkt in aminfluoride en tinfluoride, terwijl de scherpe uiteinden als een soort brugnaalden werken. Dit helpt om het flosdraad makkelijk in de ruimtes tussen je tanden te krijgen. Ook zijn de scherpe uiteinden handig als je rondom apparatuur moet gaan manoeuvreren, want de dunne punten kun je bijna overal tussen duwen. Vervolgens kan de speciale formule in het middenstuk zijn werk doen. De aminfluoride maakt je tandglazuur sterker en vormt een beschermlaag tegen gaatjes en zuur, terwijl de tinfluoride helpt om plak van je tanden los te maken en tandaanslag te blokkeren. Dankzij deze unieke combinatie van stoffen, werkt Meridol Special Floss grondiger dan ander flosdraad. Ook beschermt het je tandvlees beter tegen ontstekingen. Een derde voordeel is dat de formule zo ontzettend snel werkt. Dit betekent dat mensen met protheses of implantaten ineens een stuk minder moeite hoeven te doen om hun tanden gezond te houden.

 • Verschillende soorten flosdraad

  Dat flossen belangrijk is voor een gezond gebit, hoor je waarschijnlijk bij elk bezoek aan de tandarts weer. Maar waarom eigenlijk? Simpel: om de plak weg te halen. Plak is een witgelig laagje wat zich op je tanden afzet. Het bestaat uit bacteriën, etensresten en mondslijm. Nu is plak op zich niet zo'n probleem, maar als het te lang blijft zitten, wordt het dat wel. De bacteriën gaan dan namelijk tandvleesontsteking en gaatjes gaan veroorzaken. Als je de plak tegen die tijd nóg niet weggehaald hebt, verkalkt het en wordt het tandsteen. Aan die tandsteen hecht zich dan weer nieuwe plak, waardoor er weer nieuwe tandvleesontsteking wordt veroorzaakt. De ontsteking wordt dus steeds erger, tot hij op een gegeven moment je kaakbot aan gaat tasten. Uiteindelijk laten hierdoor je tanden en je kiezen los. Daarom is het belangrijk om tandplak op tijd weg te halen.

  Het enige probleem is dat tandplak overal zit. Dus niet alleen op je tanden, waar je met je tandenborstel langs komt, maar ook tussen je tanden. Nu wijst onderzoek uit dat je voor het schoonmaken van de interdentale ruimtes (de ruimtes tussen(= inter in het Latijn) je tanden(=dentes)) het beste ragers kunt gebruiken. Maar ja, sommige ruimtes zijn simpelweg te krap voor ragers. Dan kun je dus maar beter gaan flossen. Alleen als je vol goede moed besloten hebt om eens aan flosdraad te gaan beginnen, krijg je vervolgens de keuze uit soms wel vijftig verschillende doosjes flosdraad, met spannende teksten als 'superfloss', 'waxed' en 'mint' op de voorkant. Wat moet je dan precies hebben? Welke van al die soorten is nou eigenlijk de beste?

  Soorten en maten van flosdraad

  Extra dik flosdraad

  Sommige mensen geven de voorkeur aan dikker flosdraad. Beetje vreemd, zou je denken, maar er zijn best goede redenen om over te stappen op iets als Oral-B SatinTape. Dikker flosdraad verwijdert namelijk meer plak, simpelweg omdat de oppervlakte groter is. Ook is dik flosdraad makkelijker vast te houden dan dun flosdraad. Een derde voordeel is dat dikker flosdraad minder snel rafelt of breekt.

  Flosdraad met een waxlaag 

  Sommige flossoorten – zoals bijvoorbeeld Johnson&Johnson – hebben een waxlaagje eromheen, Dit helpt om te voorkomen dat flosdraad in je tandvlees snijdt. Geen wondjes dus, wat toch wel een voordeel is. Ook kan een speciale wax helpen om extra veel plak en etensresten te verwijderen tijdens het flossen. Daarnaast vergroot een waxlaagje de soepelheid van flosdraad. Zo heeft Oral-B Essentialfloss een speciaal waxlaagje, wat het flosdraad praktisch onbreekbaar maakt, terwijl het toch soepel tussen je tanden doorgaat, een lekkere frisse mintsmaak heeft en behoorlijk dun is.

  Superfloss en brugnaalden

  Een erg interessante soort is ook superfloss, een speciale versie van flosdraad waarvan Oral-B Superfloss de bekendste vertegenwoordiger is. Superfloss krijg je in voorgeknipte draden, waarvan de uiteinden scherp zijn. Zo kun je deze uiteinden makkelijk in de allerkleinste ruimten tussen je tanden steken, zodat daarna het bredere, zachtere flosdraad erbij kan. Voor mensen met een beugel of protheses is superfloss ontzettend handig. Hiervoor bestaat zelfs een aparte soort superfloss: TePe Bridge en Implant Floss. Maar ook als je flossen gewoon wat lastig vindt of hele kleine interdentale ruimtes hebt, kan superfloss een goede optie zijn. Een alternatief hiervoor is het gebruik van brugnaalden. Je kunt flosdraad dan door deze naalden heen halen en zo gewoon flosdraad gebruiken alsof het superfloss is. Meridol Special Floss is bijvoorbeeld een flosdraad speciaal voor mensen met protheses en/of implantaten, maar het is geen superfloss. In plaats daarvan zitten er aparte brugnaalden in de verpakking.

  Flossboogjes

  De beweging van flossen komt nogal nauw. Zo bleek ooit uit onderzoek dat flossen bij de meeste mensen niet effectief is, terwijl flossen door een mondhygiënist de kans op gaatjes met 40% vermindert. Een simpele manier om dit op te lossen, is door over te stappen op flosboogjes. Dit zijn houders met daarin een stukje flosdraad, waardoor je makkelijker kunt flossen. Een voorbeeld is GUM Easyfloss. Dit is flosdraad met een speciale tefloncoating, waardoor het zacht en tegelijkertijd onbreekbaar is. Andere flosboogjes zijn bijvoorbeeld Tepe Miniflossers. Deze zijn speciaal gemaakt op hun grip, en ze hebben een bijtplaatje waardoor je makkelijker bij nauwe interdentale ruimtes kunt.

  Mintsmaak en ehm...

  Tsja, en dan houden we nog altijd aardig wat soorten flosdraad over die niet in één van deze categorieën vallen, zoals bijvoorbeeld Oral-B SatinFloss. Dit is flosdraad wat een zijdeachtige structuur heeft, waardoor het niet rafelt of breekt(net als SatinTape trouwens, maar dit is dunner). Ook heeft het een lekkere, frisse mintsmaak. Verder is het eigenlijk 'gewoon' flosdraad, maar ja, of daar nou iets mis mee is... Ook Oral-B Ultrafloss is eigenlijk heel normaal flosdraad met een frisse mintsmaak. Het grappige ervan is wel dat het een speciale textuur heeft, die irritatie voorkomt. Dankzij deze structuur kun je het flosdraad namelijk eerst uitrekken, dan tussen je tanden plaatsen en vervolgens weer in zijn oude vorm laten terugveren. Zo kun je dus tandplak verwijderen zonder al te veel moeite te hoeven doen om het flosdraad tussen je tanden te worstelen.

  En welke is nu de beste?

  Nu we al die soorten gehad hebben, zul je je misschien afvragen welke je nu het beste kunt gebruiken. Het antwoord is: dat ligt helemaal aan jou. Het belangrijkste is om te zorgen dat je aan interdentale reiniging doet. En of je dan flosboogjes, superfloss, gewaxt flosdraad, extra dik flosdraad of nog weer heel iets anders gebruikt, tsja, dat is dan vooral een kwestie van jouw voorkeur.

   

 • De GUM Flossbrush

  De GUM Flossbrush is een flosdraadhouder, die flossen makkelijker, efficiënter en grondiger maakt. De vraag is natuurlijk hoe de Flossbrush dat precies doet. En waarom je zo'n Flossbrush nodig zou moeten hebben. Flossen is toch helemaal niet zo moeilijk? Nu we het er toch over hebben, waarom moet je eigenlijk flossen?

  Flossen

  Als je je tanden poetst, neem je maar 60% van je gebit mee Ook tussen je tanden zit namelijk tandplak. Deze plak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. Deze veroorzaken gaatjes, tandsteen of tandvleesontsteking als ze te lang blijven zitten. Daarom is het belangrijk om ook tussen(= 'inter' in het Latijn) je tanden(= dentes in diezelfde taal) te reinigen. Daarvoor zijn meerdere opties:

  • - voor grotere interdentale ruimtes zijn ragers het handigste
  • - voor gemiddelde interdentale ruimtes zijn stokers het beste
  • - voor de kleinste interdentale ruimtes is er flosdraad

  Flossen moet je daarom één keer per dag doen, zeggen tandartsen, dan reinig je de kleinste interdentale ruimten. Het lijkt ontzettend logisch. Toch flost de gemiddelde Nederlander lang niet elke dag. Waarom niet eigenlijk?

  Bang voor de tandarts

  Onderzoek wijst uit dat maar 55% van de Nederlanders regelmatig flost. Meer dan de helft, zou je zeggen. Toch is dit niet positief. Dit resultaat betekent namelijk dat 45% van de Nederlanders níét regelmatig flost. Dat is dus bijna de helft van de Nederlandse bevolking! Natuurlijk werd er aan deze mensen ook gevraagd waarom ze dan niet regelmatig flosten. Dit waren de drie meest gegeven antwoorden:

  • - 18% zag dat zijn of haar tandvlees ging bloeden bij het flossen en is er toen maar mee gestopt
  • - 18% klaagde erover dat flosdraad steeds afbrak
  • - 25% antwoordde dat ze met flossen het grootste deel van hun gebit niet konden bereiken

  De mensen die wel regelmatig flosten, deden dat naar eigen zeggen vooral omdat ze bang waren voor de tandarts.

  Is flossen dan zo moeilijk?

  Bloeden is hoe dan ook niet zo'n probleem, zeggen tandartsen. Als je tandvlees gaat bloeden wanneer je flost, betekent dit dat het nog ontstoken is. Dat is geen ramp. Het betekent alleen maar dat het een goede keuze is geweest om te gaan flossen. Als je het een tijdje volhoudt, wordt het bloeden vanzelf minder. Als het goed is, is het na zo'n twee weken helemaal gestopt. Dan heb je weer helemaal gezond tandvlees. Of flosdraad afbreekt, tsja, dat is afhankelijk van je flosdraad. Wat dat betreft is het logischer dat mensen stoppen met flossen omdat ze een groot deel van hun gebit niet kunnen bereiken. Wie zou er nou niet stoppen als het helemaal niet wilde met flossen? De waarheid is gewoon dat het een lange en frustrerende klus is om met zo'n draadje tussen je tanden te bewegen. Flossen is irritant. Dat maakt het moeilijk vol te houden als je níét bang voor de tandarts bent.

  De GUM Flossbrush

  Met de GUM Flossbrush wordt flossen gelukkig een heel stuk eenvoudiger. Deze flosdraadhouder is speciaal ontworpen op wendbaarheid in je mond. Hij is dus makkelijk te bedienen, maar heeft ook een comfortabel handvat met een goede grip. Met de Flossbrush heb je een veel beter bereik dan met gewoon flosdraad, zodat flossen een stuk minder moeite kost. En er is nog een voordeel. Flossen heeft namelijk het meeste effect als je voor elke interdentale ruimte een nieuw stukje flosdraad gebruikt. Nu is het als je zelf flost natuurlijk allesbehalve makkelijk om bij te houden welk stukje flosdraad je nu wel en niet gehad hebt. Met de Flossbrush is dat probleem opgelost. Deze flosdraadhouder beschikt namelijk over een speciaal transportsysteem, wat het flosdraad automatisch doorbeweegt. Er zitten twee compartimenten in; eentje voor gebruikt flosdraad en eentje voor nieuw flosdraad. Zo is het makkelijk om de Flossbrush bij te vullen of te legen. De GUM Flossbrush maakt flossen dus niet alleen sneller, maar ook nog eens een stuk grondiger. Als je je gebit in een goede conditie wilt houden, is zo'n Flossbrush dus een erg handig ding.

 • Flosdraad is dood

  Flossen heeft geen zin. Tenminste, als je Fridus van der Weijden, hoogleraar aan de ACTA, zo kunt geloven. Hij heeft een groot onderzoek gedaan naar interdentale reiniging, en hier geen significant verschil gevonden tussen wél en níét flossen. Je loopt in beide gevallen evenveel kans op gingivitis en plak. Een klap in het gezicht van flosdraadfabrikanten( in Amerika wordt er jaarlijks genoeg flosdraad gebruikt om 125 keer om de aarde te wikkelen), maar tegelijkertijd een hoopvol bericht als het gaat over het gebruik van tandenstokers of ragers.

  "Geen effect"

  Die hebben namelijk wél effect op de hoeveelheid plak en de kans op gingivitis. Je hele gebit gaat erop vooruit als je gebruik maakt van ragers, en deze bewuste hoogleraar adviseert ze dan ook aan alle klanten die hij als parodontoloog spreekt. En hij is lang niet de enige die van mening is dat het flostijdperk toch echt voorbij is. Dat de rager het beste middel is voor het verwijderen van plak tussen je tanden begint een algemeen geaccepteerd idee te worden in de tandenwereld. Het 'vreemde borsteltje'( ook wel aangeduid als 'veertje' of 'kerstboompje') is hard op weg om het flosdraad in te halen.

   

  Ragers

  Als je nu je flosdraad weggooit en hebt besloten dat je wilt gaan rageren, sta je vervolgens voor de keuze wélke rager je dan precies gebruikt. Dan zit je ook nog eens met het verschil tussen ragers en soft picks( ijzer of rubber).

  In die eerste categorie is het logisch om te gaan voor Interprox Interdentale Ragers. Bij deze ragers heb je de keuze uit verschillende kleuren, maten en vormen. De Tynex-borstelharen zijn sterk, en het ijzerdraadje heeft een plastic coating. Op die manier worden je tanden goed schoon, maar zonder dat het zeer doet of dat je kans loopt op beschadigingen. Ze zijn in twee versies verkrijgbaar: de gewone versie( met buigbaar handvat zodat je overal bij kunt, vooral bestemd voor vóór in je mond) en de plusversie( met een speciale vorm, zodat je ook de plekken achterin je mond goed kunt bereiken). En vergeet ook vooral niet dat je bij alle ragers een hygiënische dop cadeau krijgt.

  Nóg meer kleur in je badkamer? Geen probleem. Tepe Interdentale Ragers zijn namelijk minstens zo kleurrijk. Deze ragers zijn verkrijgbaar in acht verschillende maten, zorgen voor een allergievrije reiniging en zijn ontwikkeld samen met professionals. Deze experts hebben er een waar kunststukje van gemaakt: TePe Ragers zijn sterk, maar toch zacht( bijzonder aan te bevelen na tandheelkundige operaties) en de draad is gecoat met kunststof. Ook het handvat is revolutionair. En bij TePe kun je speciale assecoires aanschaffen, zoals een houder, een dop of een reisverpakking.

  Zo'n reisverpakking krijg je er helemaal gratis bij als je voor GUM Soft Picks gaat. Soft Picks zijn ragertjes die gemaakt zijn van rubber. Hierdoor wordt je tandvlees gemasseerd en de doorbloeding gestimuleerd. Doordat ze zo soepel zijn, komen ze makkelijk langs beugels of implantaten. Ironisch genoeg zijn GUM Soft Picks ontwikkeld voor mensen die niet kunnen/willen flossen. Toen uit een onderzoek bleek dat 87% van de Amerikanen het flossen 's avonds achterwege liet, besloot GUM dat ze iets wilden maken om de mensen weer aan het interdentaal reinigen te krijgen. En het resultaat mag er zijn. GUM Soft Picks zijn handig, pijnloos, flexibel, ze reinigen je gebit grondig en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor je voor ieder gebit de juiste variant kunt kiezen.

  Een andere variant is Rident. Deze Soft Picks zijn goed te vergelijken met GUM Soft Picks. Ze hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Ook dit product is ontwikkeld in samenwerking met universiteiten en ook hier krijg je er een handige reisverpakking bij. Ze zijn kwalitatief iets minder( maar niet veel minder) hoogwaardig dan de GUM-variant, maar wel een stukje goedkoper.

  En dan heb je ook nog interdentale reinigingsproducten van Oral B, Lactona, Curaprox en Omnident. Het is bijna teveel om op te noemen.

  Niet afschrijven

  Wat in elk geval vaststaat is dat rageren beter helpt tegen plak dan flossen. Hoewel ragers en tandenstokers natuurlijk altijd te breed blijven voor de échte, kleine ruimtes. Hier krijg je de plak toch echt wel weg met een flosdraadje. En het is ook gebleken dat de slechte flosresultaten ook liggen aan het feit dat mensen niet góéd flossen. Als een mondhygiënist regelmatig bij je flost, vermindert dit de kans op gaatjes met 40%. Misschien moeten we het flosdraad dus maar niet meteen aan de kant schuiven als nutteloos.

  Maar voor de grotere ruimtes heb je toch duidelijk meer aan ragers. De kans is groot dat er een marktverschuiving aankomt: van flosdraad naar ragers en tandenstokers. Dat betekent niet dat flossen slecht is, of dat het flosdraad meteen de prullenbak in kan. Alleen dat je op je badkamerplankje een plekje vrij zult moeten houden. Want de rager is nog maar net aan zijn opmars begonnen.... En voorlopig is hij niet meer te stoppen.