085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Stokers

 • Elmex Tandenstokers voor een gezond gebit

  Waarschijnlijk denk je bij het noemen van de naam ‘Elmex’ meteen aan Elmex Anti-Cariës Tandpasta, in de welbekende oranje met witte tube. Maar Elmex heeft ook andere producten met dezelfde professionele kwaliteit, zoals mondspoelmiddelen en een extra zachte tandenborstel. En sinds ongeveer een week hebben we bij Tandonline ook Elmex Tandenstokers. Deze tandenstokers hebben, net als de andere producten van Elmex, een goede kwaliteit en bijzonder ontwerp. Maar wat maakt deze tandenstokers dan precies zo effectief?

  Tandenstokers en interdentale reiniging

  Om deze vraag te kunnen beantwoorden, leggen we eerst nog eens uit waarom tandenstokers zo belangrijk zijn voor een goede mondhygiëne. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën bestaat. Die bacteriën maken zuren uit de suikers in je eten en drinken, en als je ze te lang laat zitten, tasten die zuren je tandglazuur aan. Daarvan raakt op een gegeven moment je tandvlees ontstoken. Dat is niet zo moeilijk te herkennen: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en bloedt niet als je er bijvoorbeeld in prikt. Ontstoken tandvlees echter is rood en gezwollen, en het gaat makkelijk bloeden als je iets eet of het aanraakt.

  Als de bacteriën nog langer blijven zitten, verkalkt de plak tot tandsteen. Dat is een heel stuk moeilijker weg te halen (sterker nog, meestal moet de tandarts dat doen). Bovendien hecht zich aan tandsteen gemakkelijk nieuwe tandplak. Daardoor komen er nog meer bacteriën, en dus nog meer zuren. Je kunt dan gaatjes krijgen, maar ook een slechte adem en gevoelige tanden zijn vaak het gevolg van tandvleesontsteking. In een vergevorderd stadium kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten. De vezels van je bot worden dan steeds verder afgebroken, waardoor je tanden of kiezen los kunnen komen te staan. Dat kan betekenen dat je uiteindelijk tanden of kiezen kwijtraakt aan de ontsteking. Maar gelukkig komt het meestal zover niet. Ontstoken tandvlees is namelijk makkelijk te voorkomen, of nog op tijd te remmen. Dat doe je door elke dag alle tandplak van je tanden te verwijderen. De plak op je tandoppervlakte haal je weg door twee keer twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar tussen je tanden zit ook plak. Juist daar ontstaan zelfs vaak gaatjes, omdat mensen die plekjes gemakkelijk vergeten. Je zult dus ook iets aan interdentale reiniging (inter betekent ‘tussen’ en dentes betekent ‘tanden’ in het Latijn) moeten doen. Dat kan met flosdraad (voor kleine interdentale ruimtes), ragers (voor grote interdentale ruimtes) of stokers (voor gemiddelde). Tandenstokers zijn dus een handig hulpmiddel voor een goede mondhygiëne. Maar waarom zou je dan specifiek Elmex Tandenstokers moeten proberen?

  Aminfluoride tegen tandvleesontsteking en gevoelige tanden

  Elmex Tandenstokers zijn geïmpregneerd met aminfluoride. Dit is ook het actieve ingrediënt van de tandpasta’s en mondspoelmiddelen van de Anti-Cariës-lijn van Elmex. Het is een speciale variant van fluoride, die extra krachtig is. Aminfluoride beschermt, net als gewone fluoride, je tanden tegen tandbederf. Ook maakt het je tandglazuur harder en sterker, zodat je tanden minder kwetsbaar worden voor zuren en plak. Maar het werkt al binnen enkele seconden én het vormt een dichte laag over je tanden. Die laag helpt om je tanden langdurig te blijven beschermen tegen tandvleesontsteking en gaatjes. Ook staat aminfluoride erom bekend dat deze stof beginnende gaatjes weer dicht kan laten gaan.

  Een ander voordeel van aminfluoride is dat de gevormde beschermlaag tandgevoeligheid vermindert. Gevoelige tanden ontstaan immers doordat je tandvlees zich terugtrekt, waardoor de kleine kanaaltjes onderin je tandbeen bloot komen te liggen. In die kanaaltjes zitten de uiteinden van je tandzenuwen, en zonder de bescherming van je tandvlees worden die veel makkelijker geprikkeld. Daardoor kan het drinken van hete thee of koffie ineens flink zeer doen. De beschermlaag die door de aminfluoride wordt gevormd dekt de kanaaltjes gelukkig weer af, waardoor de pijn vermindert. Al deze positieve effecten van aminfluoride zijn al in meer dan vierhonderd wetenschappelijke studies bewezen. Dankzij deze speciale vorm van fluoride zijn Elmex Tandenstokers dus heel handig om je tanden te beschermen tegen tandvleesontsteking en tandgevoeligheid.

  Berkenhout en gebruikstips

  Maar er is nog een ander belangrijk voordeel aan Elmex Tandenstokers: ze zijn heel makkelijk in het gebruik. Deze tandenstokers worden namelijk gemaakt van berkenhout. Dat heeft een aantal voordelen:

  1. Deze houtsoort werkt als een soort natuurlijk ontsmettingsmiddel, wat Elmex Tandenstokers extra effectief maakt.
  2. Berkenhout splijt bijna niet, zodat de tandenstokers prettig zijn om te gebruiken.
  3. De vezels van het hout hebben een schurende werking, zodat plak en etensresten nog makkelijker weg te halen zijn.

  Elmex Tandenstokers hebben verder een lekkere, frisse mintsmaak. Het doosje is bovendien niet zo groot, waardoor je het makkelijk in je tas of zak mee kunt nemen voor onderweg. Elmex Tandenstokers zijn dus naast effectief ook nog eens efficiënt.

  Maar als je ze dan gaat gebruiken, hoe kun je dat dan het beste doen? De volgende tips zijn misschien handig:

  1. Maak de punt van de tandenstoker altijd even vochtig met wat speeksel voor je begint met stoken. Dit zorgt ervoor dat het hout wat buigzamer wordt, zodat de tandenstokers (nog) minder makkelijk breken.
  2. Als je eenmaal begint met reinigen, probeer de tandenstoker dan zoveel mogelijk loodrecht op je tandvlees te houden. Zorg dat je zo min mogelijk in je tandvlees prikt, en gebeurt dat toch, houd de tandenstoker dan ietsje schuiner.
  3. Probeer de richting waarin je de tandenstoker tussen je tanden steekt ietsje te variëren, zodat je zoveel mogelijk hoeken meepakt.
  4. Doe je mond ietsje dicht als je bij de ruimtes achterin je mond komt. Daardoor wordt de spanning in je wangen minder, zodat je er beter bij kunt.

  Het kan gebeuren dat je tandvlees gaat bloeden als je de eerste keren stokers gebruikt. Dat betekent dat het nog ontstoken is. Als je voorzichtig doorgaat met stoken, zal het bloeden na een tijdje verminderen, omdat je tandvlees weer gezond wordt. Stopt het bloeden niet, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies.

  Elmex Tandenstokers voor een gezond gebit

  Samengevat: het gebruik van tandenstokers is heel belangrijk voor een gezond gebit. Elmex Tandenstokers zijn een goede keuze, omdat ze zijn geïmpregneerd met aminfluoride, waardoor ze helpen om tandvleesontsteking en gevoelige tanden tegen te gaan. Doordat ze gemaakt zijn van berkenhout en een frisse mintsmaak hebben, zijn deze tandenstokers ook nog eens praktisch in het gebruik. Elmex Tandenstokers zijn dus zeker een aanrader.

 • Jordan Tandenstokers voor een grondige reiniging

  Jordan Tandenstokers zijn berkenhouten tandenstokers die je helpen om makkelijk en grondig tussen je tanden te reinigen. Maar waarom is het ook alweer zo noodzakelijk om dat te doen? En als je dan tussen je tanden wilt reinigen, waarom zou je dan specifiek Jordan Tandenstokers willen? Om deze vragen te beantwoorden, zullen we uitleggen waar Jordan Tandenstokers precies vandaan komen, hoe hun ontwerp is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en wat de beste techniek is om ze te gebruiken.

  Interdentale reiniging

  Grondig tussen je tanden reinigen is erg belangrijk voor een goede mondhygiëne. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag plak, een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal uit bacteriën bestaat. Als je dit te lang laat zitten, maken die bacteriën zuren, die je tandglazuur aantasten. Ook raakt je tandvlees door de bacteriën ontstoken. De plak verkalkt bovendien tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Als je niets doet, komt er op die manier meer en meer plak, waardoor je tandvlees steeds verder ontstoken raakt en je tandglazuur steeds verder wordt aangetast. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs bij je kaakbot komen, waardoor je tanden en kiezen los kunnen gaan staan. Om dat alles te voorkomen, is het belangrijk om elke dag alle plak te verwijderen.

  Dit is gelukkig niet zo moeilijk. Twee keer per dag goed poetsen met een fluoridetandpasta helpt namelijk al om de plak op het oppervlak van je tanden te verwijderen. Het enige probleem is dat ook tussen je tanden plak zit, waar je tandenborstel niet bijkomt. Om echt alle plak te verwijderen, zul je dus ook tussen (= inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging dus. Dit kan met flosdraad, ragers of stokers. In het algemeen wordt aanbevolen om flosdraad te gebruiken voor kleine interdentale ruimtes, stokers voor gemiddelde en ragers voor grote. Om zeker te weten welke van deze drie het beste bij jou past, is het verstandig om je tandarts te raadplegen. Tandenstokers zijn dus handig om de plak tussen je tanden te verwijderen. Maar wat is dan precies het bijzondere aan Jordan Tandenstokers?

  Jordan: van kammen naar tandenstokers, en hoe die tandenstokers dan werken

  Jordan Tandenstokers worden gemaakt door Jordan AS, een bedrijf dat haar hoofdkantoor heeft in Oslo, Noorwegen. Het is in 1837 opgericht door een Deense man genaamd Wilhelm Jordan, onder de naam “W. Jordan, Borste & Penselfabrik”, en was oorspronkelijk een kammenwinkel. Deze Wilhelm Jordan was namelijk gefascineerd van kammen. Na zijn studie vertrok hij dan ook naar Duitsland, waar hij in Hamburg van vakmannen de kunst aanleerde van het maken van de perfecte kam. Hij probeerde in Kopenhagen een kammenzaakje te openen, maar dit mislukte. In Oslo sloegen zijn kammen gelukkig wel aan, en het werd nog beter toen hij in 1845 een gat in de markt zag. In Noorwegen kende men namelijk nog geen borstels, waardoor het bedrijf van Jordan groot kon worden toen hij ook deze ging produceren en verkopen. Zijn winkel werd overgenomen door zijn zoons, die (na de introductie van de plastic kam in 1870) al snel begonnen te experimenteren met andere soorten borstels. Dat leidde ertoe dat Jordan in 1927 ook een tandenborstellijn begon. Dit werd één van hun meest succesvolle producten, en al snel werd Jordan hiermee marktleider in Scandinavië. Vanaf 1960 exporteerden ze ook tandenborstels naar het buitenland (waardoor we hier nu nog steeds bijvoorbeeld de Jordan Pothesetandenborstel kennen). In 1966 introduceerde Jordan ook een lijn tandenstokers: de eerste versies van Jordan Tandenstokers.

  Deze tandenstokers hebben een slim en professioneel ontwerp. Ze zijn driehoekig van vorm, zodat ze makkelijk tussen je tanden passen. Deze tandenstokers zijn dubbelzijdig, wat betekent dat beide kanten gebruikt kunnen worden, wat natuurlijk wel praktisch is. Verder worden ze gemaakt van berkenhout, wat twee grote voordelen heeft:

  1. Het werkt als natuurlijk ontsmettingsmiddel
  2. De houtvezels hebben een schurend effect, waardoor plak en etensresten beter loskomen

  Het hout voor Jordan Tandenstokers wordt zorgvuldig geselecteerd, waarna de tandenstokers onder strenge hygiënische condities worden gemaakt. Bovendien worden de tandenstokers geïmpregneerd met fluoride, wat extra helpt om goed te reinigen tussen je tanden en je tandglazuur versterkt. Jordan Tandenstokers hebben trouwens een lekker frisse mintsmaak. Het is om al deze redenen dat tandartsen aanbevelen deze tandenstokers dagelijks te gebruiken. Maar als je dat dan doet, wat is dan de beste techniek?

  De ideale techniek en de verschillende maten

  Er zijn een aantal handige tips als het gaat om het gebruik van Jordan Tandenstokers. Ten eerste is het een goed idee om ze van tevoren met een beetje speeksel te bevochtigen. Dat zorgt ervoor dat de tandenstokers minder snel breken, het hout sterker wordt en de tandenstokers zich beter aanpassen aan je interdentale ruimtes. Als je vervolgens gaat stoken, is het belangrijk om te zorgen dat de tandenstokers zoveel mogelijk loodrecht op je interdentale ruimtes staan. Probeer te voorkomen dat je in je tandvlees prikt, en doe je dit toch, houd de tandenstoker dan ietsje schuiner. Het wordt in het algemeen aangeraden om ongeveer drie keer heen en weer te gaan per interdentale ruimte. Als je al deze keren in net een iets andere richting werkt, zorg je voor een zo grondig mogelijke reiniging. Voor de tanden en kiezen helemaal achterin je mond kun je de tandenstokers iets proberen te buigen, zodat je minder ruimte nodig hebt. Als je dan ook je mond een stukje dichtdoet, verminder je je wangspanning en kom je er beter bij.

  Het kan gebeuren dat je tandvlees gaat bloeden bij de eerste keren dat je de tandenstokers gebruikt. Dat komt doordat het dan waarschijnlijk nog ontstoken is (ontstoken tandvlees bloedt namelijk heel makkelijk). Als je het stoken volhoudt, is de kans groot dat het bloeden stopt en het gebruiken van de stokers bovendien minder en minder pijnlijk wordt. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat je een verkeerde techniek gebruikt. In dat geval kun je het beste even langs je tandarts of mondhygiënist gaan.

  Tenslotte is het een goed plan om de juiste maat te kiezen. Jordan Tandenstokers zijn er namelijk in drie verschillende maten, omdat elk gebit weer anders is. Voor kleine interdentale ruimtes heb je Jordan Tandenstokers Extra Dun. Voor grotere interdentale ruimtes kun je Jordan Tandenstokers Dun gebruiken. En voor gemiddelde interdentale ruimtes zijn er Jordan Tandenstokers Regular. Welke maat het beste bij jouw gebit past, kun je het beste met je tandarts of mondhygiënist overleggen.

  Jordan Tandenstokers voor een gezond gebit

  Samengevat zijn Jordan Tandenstokers erg handig om te zorgen voor een goede interdentale reiniging, waarmee ze zorgen voor een goede mondhygiëne en daarmee gezond tandvlees en een kleinere kans op gaatjes. Dat komt door hun slimme ontwerp en de professionele manier waarop ze worden gemaakt. Het is daarnaast niet moeilijk om ze goed te gebruiken, en er zijn maar liefst drie maten om uit te kiezen, zodat er voor iedereen wel een goede versie is. Jordan Tandenstokers zorgen dus voor een grondige interdentale reiniging en een gezond gebit.

 • Verschillende soorten tandenstokers

  Tandenstokers zijn uitgevonden om een belangrijk probleem op te lossen. Want met tandenpoetsen alleen krijg je niet je hele gebit schoon. De meeste tandproblemen worden namelijk veroorzaakt door plak. Eigenlijk is die plak niets anders dan een laagje bacteriën en etensresten, wat zich door de dag heen afzet op je tanden. Als dit laagje niet op tijd wordt weggehaald, gaan de bacteriën zuur produceren. Dit veroorzaakt op de langere termijn gaatjes, loszittende tanden en ziektes als parodontitis en gingivitis. Daarom is het belangrijk om alle plak op tijd weg te halen. Het punt is alleen dat dit met alleen een tandenborstel niet lukt. Daarmee maak je namelijk slechts het oppervlak van je tanden schoon. Alleen de plak op het oppervlak van je tanden wordt dus verwijderd. De plak die tussen je tanden zit, blijft gewoon zitten. Daarom moet je ook de ruimten tussen('inter' in het Latijn) je tanden('dentes' in diezelfde taal) reinigen: interdentale reiniging dus.

  Om dit te doen, zijn er meerdere mogelijkheden. Ten eerste is er flosdraad, wat vooral handig is voor de allersmalste interdentale ruimten. Verder heb je nog ragers, die het meest geschikt zijn voor de grotere ruimten. En voor de gemiddelde ruimten zijn er stokers. Maar ook stokers heb je weer in allerlei soorten en maten. Er zijn inmiddels zelfs zo verschrikkelijk veel soorten en maten op de markt dat het geen wonder is als je totaal niet meer weet welke nu het handigst is. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je ze makkelijk op kunt vergelijken.

  Vorm en materiaal

  Er zijn tegenwoordig een aantal soorten tandenstokers te krijgen die driehoekig van vorm zijn. Dit is handig, omdat de interdentale ruimten ook een beetje een driehoeksvorm hebben. Driehoekige tandenstokers passen dus beter in de ruimten tussen je tanden. Sommige tandenstokers, zoals Lactona Intersticks Tandenstokers, zijn zelfs 'dubbelzijdig'. Dat betekent dat je beide kanten van de tandenstoker kunt gebruiken. Als tandenstokers 'enkelzijdig' zijn, is maar één kant geschikt om tussen je tanden te steken. Dubbelzijdige tandenstokers kun je dus vaker gebruiken, wat natuurlijk een voordeel is.

  Een tandenstoker kan dus door zijn vorm handiger worden om te gebruiken. Maar daar houdt het nog niet op. Het materiaal waar een tandenstoker van gemaakt is, heeft namelijk ook aardig wat invloed op hoe goed de tandenstoker werkt. Over het algemeen worden tandenstokers gemaakt van hout of kunststof. Beide hebben zo hun eigen voordelen.

  Hout en kunststof

  De Lactona Intersticks waar we het over hadden zijn bijvoorbeeld gemaakt van hout. Berkenhout om precies te zijn. Dit heeft van nature ontsmettende eigenschappen, waardoor het helpt om je gebit goed schoon te krijgen. Het gebruik van hout heeft daarnaast nog een ander voordeel: de vezels die erin zitten oefenen een schurende werking uit. Zo komt plak dus makkelijker los. Daarnaast heeft hout de eigenschap dat het kan uitzetten of krimpen. Tandenstokers van hout kunnen zich dus een beetje aanpassen op je gebit, waardoor ze in veel interdentale ruimten passen. We kunnen al met al concluderen dat hout een handig materiaal is voor tandenstokers. Het is wat dat betreft geen wonder dat een groot deel van de tandenstokers op de markt van hout gemaakt is.

  Zo worden bijvoorbeeld Jordan Tandenstokers van hout gemaakt. Deze tandenstokers zijn trouwens ook driehoekig. Het verschil met Lactona Intersticks is dat Jordan Tandenstokers niet dubbelzijdig zijn. Daar staat dan wel weer tegenover dat je Jordan Tandenstokers in meerdere maten kunt krijgen. Hoewel hout namelijk enigszins met je tanden mee kan vormen, is en blijft het zo dat ieder gebit anders is. Dan is het wel zo fijn om ook een maat tandenstokers te hebben die bij jouw gebit past. Jordan heeft drie maten: Normaal voor gemiddelde interdentale ruimten, Dun voor kleine interdentale ruimten en Extra Dun voor hele kleine interdentale ruimten.

  Hout heeft helaas ook een nadeel: het beïnvloedt de smaak van een tandenstoker. Daarom hebben tandenstokers van hout over het algemeen een toegevoegd smaakje. In het geval van Lactona Intersticks en Jordan Tandenstokers is dit mint. Zo blijft stoken nog wel een beetje comfortabel.

  Het andere materiaal wat veel voor tandenstokers wordt gebruikt, is kunststof. Dit heeft als voordeel dat het niet breekt of splintert. Ook is kunststof veel flexibeler dan hout, terwijl het tegelijkertijd net zo stevig is. Kunststoftandenstokers hebben dus ook absoluut hun voordelen. Een voorbeeld: Ultradent Opalpix. Deze tandenstokers worden gemaakt door het bedrijf Ultradent, wat opgericht is door de tandarts dr. Dan Fischer. Deze man ontdekte dertig jaar geleden – tot zijn grote schrik – dat de tandheelkunde nog altijd geen efficiënte manier gevonden had om bloedingen tijdens operaties te stoppen. Daarom besloot hij om zelf maar iets te ontwikkelen. Hij besteedde een jaar lang elke avond aan dit project en testte zijn uitvinding op zijn eigen bloed, net zolang tot het goed werkte. Het werd een groot succes. Daarna richtte dr. Fischer Ultradent op om fulltime met dit soort dingen bezig te zijn. De Opalpix zijn één van de dingen die hij vervolgens op de markt heeft gebracht. Het bijzondere van deze tandenstokers is hun geribbelde oppervlak, waardoor ze een schurende werking hebben die op een makkelijke manier plak verwijdert.

  Of nog weer andere tandenstokers

  Zoals gezegd: tandenstokers heb je in alle soorten en maten. En dat beperkt zich – helaas – niet tot hout of kunststof. Zo heb je bijvoorbeeld ook Miradent Tandenstokers. Dit zijn in feite trouwens geen tandenstokers, maar flosboogjes. Ze bestaan uit een plastic houder met daartussen een flosdraadje gespannen, waardoor je eigenlijk kunt flossen met de beweging van een tandenstoker. Deze combinatie is erg handig voor in de kleinste interdentale ruimten.

  Misschien dat je je nu afvraagt welke tandenstokers je het beste kunt gebruiken. Het antwoord is: dat hangt er helemaal vanaf. Wil je tandenstokers die niet breken, gebruik dan Opalpix. Heb je liever een goede pasvorm, ga dan voor Jordan Tandenstokers. En wil je langer met je tandenstokers doen en toch van de voordelen van berkenhout genieten, probeer dan eens Lactona Intersticks. En als je interdentale ruimtes te klein zijn voor stoken, maar je flossen niet fijn vindt, dan zijn Miradent Tandenstokers net wat voor jou. Uiteindelijk is het dus helemaal je eigen keuze. Voor je gebit maakt het niet uit wat je precies gebruikt. Het belangrijkste is dát je gaat stoken.