085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Mondspoelmiddel

 • Bluem Oxygen Fluid tegen gevoelige tanden

  Bluem Oxygen Fluid is een mondspoelmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met gevoelige tanden, maar ook vaak aanbevolen wordt aan mensen die net een tandheelkundige ingreep hebben ondergaan waardoor ze wondjes in hun mond hebben, of mensen met ernstig ontstoken tandvlees. Het bevat namelijk een extra hoge concentratie van de zogeheten ‘actieve zuurstof’, die ervoor zorgt dat schadelijke bacteriën worden vernietigd, je tandvlees beter doorbloed wordt en wondjes in je mond sneller en beter genezen, en het geheim is achter bijna alle producten van Bluem. Maar wat is ‘actieve zuurstof’ nou eigenlijk precies? Hoe helpt het om gevoelige tanden, ontstoken tandvlees en wondjes in je mond tegen te gaan? En in wat voor situaties kan Bluem Oxygen Fluid een verstandig idee zijn?

  Gevoelige tanden

  Om die vragen goed te kunnen beantwoorden, is het handig om eerst nog even uit te leggen wat gevoelige tanden zijn. Je tanden bestaan uit twee delen: een kroon en wortels. De kroon is het gedeelte van je tand dat je kunt zien, en wordt beschermd door een dikke laag tandglazuur. De wortel ligt onder je tandvlees, en heeft dan ook geen glazuur. Bij gevoelige tanden trekt je tandvlees zich echter terug, waardoor de wortels niet langer worden beschermd. Het tandbeen daar komt dan dus bloot te liggen. En in dat tandbeen bevinden zich kleine kanaaltjes, die in verbinding staan met je tandzenuwen. Als je tandvlees zich teruggetrokken heeft, worden die kanaaltjes dus niet langer bedekt, en kunnen je tandzenuwen veel makkelijker worden geprikkeld door de dingen die je eet of drinkt. Het gevolg is dat het drinken van warme koffie of thee pijn doet, net als het eten van zoete en zure dingen of ijsjes. Dat verklaart meteen de naam ‘gevoelige tanden’.

  Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe het dan komt dat je tandvlees zich terugtrekt. Dat kan heel veel oorzaken hebben, maar er zijn er twee die veel voorkomen:

  1. Je zet teveel kracht of druk als je je tanden poetst, waardoor je je tandvlees beschadigd hebt, en het zich heeft teruggetrokken.
  2. Je hebt last van ontstoken tandvlees, wat dan weer vaak veroorzaakt wordt door een slechte mondhygiëne. En ontstoken tandvlees trekt zich makkelijker terug.

  Gelukkig is er meestal nog wel iets te doen aan gevoelige tanden, met de hulp van je tandarts of mondhygiënist. Tijdens dat proces is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne, met name omdat ontstoken tandvlees dus een vaak voorkomende oorzaak is van gevoelige tanden. Je mondhygiëne kan dan wel een extra zetje gebruiken, en dus heb je de kans dat je tandarts je een speciaal mondspoelmiddel als Bluem Oxygen Fluid aanraadt.

  Actieve zuurstof

  Maar hoe werkt dat mondspoelmiddel dan eigenlijk? Zoals gezegd: het belangrijkste werkzame ingrediënt is de zogeheten ‘actieve zuurstof’. In Bluem Oxygen Fluid zit namelijk honing, en in je mond wordt de glucose in die honing omgezet in een speciale vorm van zuurstof en een ander molecuul, dat gluconolactone heet. Die speciale vorm van zuurstof heet ‘actieve zuurstof’, en het helpt heel goed tegen schadelijke bacteriën in je mond. Veel van de bacteriën die ontstekingen en tandplak veroorzaken zijn namelijk anaeroob. Dat betekent: ze hebben geen zuurstof nodig om te overleven, en kunnen er zelfs dood aan gaan. De actieve zuurstof breekt de celwanden van deze bacteriën af, waardoor ze worden vernietigd. Doordat de glucose bovendien helemaal omgezet wordt in actieve zuurstof, blijven er geen suikers over die gaatjes zouden kunnen veroorzaken.

  Actieve zuurstof heeft nog meer positieve effecten. Het verbetert namelijk de doorbloeding van je tandvlees. En het zorgt ervoor dat wondjes in je mond sneller en beter genezen. Actieve zuurstof heeft namelijk, volgens Bluem zelf, de volgende effecten:

  1. Het verbetert de stofwisseling van je cellen en helpt om extra energie te produceren voor hun processen.
  2. Als je een wond hebt, stuurt je lichaam daar speciale epitheelcellen heen, die een nieuw stukje huid vormen. Actieve zuurstof stimuleert dit proces.
  3. Zuurstof speelt een belangrijke rol in de aanmaak van collageen. Deze stof is een belangrijk bestanddeel van je huid, pezen, botten, kraakbeen en slijmvliezen, en zorgt ervoor dat de weefsels in je lichaam sterk blijven.
  4. Het is nodig voor de zogeheten “Respiratory Burst”, wat een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem is. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar hoe dit proces precies werkt, maar wat zeker is, is dat er een stof bij vrijkomt die een belangrijke rol speelt in het overbrengen van signalen tijdens groeiprocessen.
  5. Zuurstof zorgt voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten, zodat je weefsels zich kunnen vernieuwen.

  Wanneer is Bluem Oxygen Fluid een plan?

  Actieve zuurstof helpt dus om schadelijke bacteriën tegen te gaan, de doorbloeding in je tandvlees te verbeteren en wondjes in je mond sneller te laten genezen. Dat maakt Bluem Oxygen Fluid heel handig voor mensen die last hebben van gevoelige tanden. Dit mondspoelmiddel helpt dankzij de actieve zuurstof namelijk om je tandvlees te laten herstellen, terwijl het tegelijkertijd irritaties voorkomt. Ook helpt het om ontstoken tandvlees tegen te gaan, en zo de mogelijke oorzaken aan te pakken. Bovendien is Bluem Oxygen Fluid zacht en mild in je mond, zodat je het zonder al teveel ellende kunt gebruiken als je tanden gevoelig zijn.

  Omdat dit mondspoelmiddel ook goed helpt om wondjes te genezen, wordt het daarnaast vaak aanbevolen om te gebruiken bij wonden in je mond, bijvoorbeeld omdat je tanden of kiezen moet laten trekken, een implantaat of kunstgebit moet laten zetten of chemotherapie in je mond krijgt. Bluem Oxygen Fluid helpt dan om de wonden beter en sneller te laten genezen. Ook kan het een idee zijn om dit mondspoelmiddel te gebruiken als je erg last hebt van ontstoken tandvlees, omdat Bluem Oxygen Fluid zoals gezegd helpt om dit tegen te gaan.

  Bluem Oxygen Fluid tegen gevoelige tanden

  Samengevat: als je last hebt van gevoelige tanden, kan het goed dat je tandarts of mondhygiënist je Bluem Oxygen Fluid aanraadt om je mondhygiëne een extra duwtje in de rug te geven. Dit mondspoelmiddel bevat namelijk actieve zuurstof, waardoor het helpt om schadelijke bacteriën tegen te gaan, de doorbloeding in je tandvlees te verbeteren en wondjes in je mond beter en sneller te laten genezen. Daarnaast kan het ook handig zijn als je net een tandheelkundige ingreep hebt ondergaan waardoor er wondjes in je mond zijn achtergebleven, of als je erg last hebt van ontstoken tandvlees. Bluem Oxygen Fluid kan dus in veel verschillende situaties een heel handige aanvulling op je mondhygiëne zijn.

 • Mondspoelmiddel van Elmex tegen gaatjes en gevoelige tanden

  Een mondspoelmiddel kan in heel veel situaties een mooie aanvulling zijn op tandenpoetsen. Bijvoorbeeld als je last hebt van gevoelige tanden, en graag van de pijn af wilt. Maar ook voor wie iets extra’s wil doen om gaatjes te voorkomen kan een mondspoelmiddel erg handig zijn, met name als je een beugel, implantaten of protheses hebt, aangezien een mondspoelmiddel makkelijk op alle plekken komt waar je met een tandenborstel wat moeilijker bij kunt. De mondspoelmiddelen van Elmex hebben een bijzondere formule die in deze situaties erg handig kan zijn. Maar wat houdt die formule precies in? Wat doen deze mondspoelmiddelen voor je tanden? En welke van de drie verschillende versies van Elmex Mondspoelmiddel is in welke situatie het beste?

  Aminfluoride: snelle werking en beschermende laag

  Het belangrijkste werkzame ingrediënt in de mondspoelmiddelen van Elmex is aminfluoride. Dit is een speciale versie van fluoride, waarvan de positieve werking op je gebit in al meer dan 400 studies is bewezen. Aminfluoride beschermt – net als gewone fluoride – je tanden tegen plak en het versterkt je tandglazuur. Op die manier voorkom je tandvleesontsteking en gaatjes. Maar het bijzondere van aminfluoride is dat het razendsnel werkt. Daarnaast helpt het ook tegen gevoelige tanden.

  Om dat uit te leggen, is het belangrijk eerst even te weten dat tandgevoeligheid ontstaat doordat je tandvlees zich terugtrekt. Dat terugtrekken kan allerlei oorzaken hebben, zoals te hard tandenpoetsen, ontstoken tandvlees of bepaalde medicijnen. Hoe dan ook heeft het vervelende gevolgen. Je tanden bestaan namelijk uit tandbeen, waarin zich kleine kanaaltjes bevinden met de tandzenuwen erin. Ze worden beschermd door je tandglazuur, maar om het onderste deel van elke tand (de tandhals) zit geen laag glazuur meer. Normaal gesproken ligt je tandvlees namelijk als bescherming om die delen van je tand heen. Maar als dat zich terugtrekt, komen de zenuwkanaaltjes in je tandhalzen dus bloot te liggen. Het gevolg daarvan is dat je zenuwen veel makkelijker geprikkeld kunnen worden. Dardoor doet het pijn als je warme, koude, zoete of zure dingen wilt eten of drinken. Je hebt dan last van gevoelige tanden.

  De vraag is nu natuurlijk wat aminfluoride in die situatie precies doet. Het antwoord: Aminfluoride vormt een beschermende laag over de openliggende zenuwkanaaltjes. Daardoor worden ze weer afgesloten, en komen de irritaties minder makkelijk bij je zenuwen. De pijn neemt op die manier bijna meteen af, zodat je minder last krijgt van gevoeligheid. Het voordeel is dat als je regelmatig opnieuw aminfluoride tot je neemt, de beschermende laag dikker wordt en langdurig kan blijven zitten. Aminfluoride helpt dus heel goed om je tanden tegen gevoeligheid te beschermen, niet door de pijn te verdoven (zoals ook veel mondspoelmiddelen tegen gevoelige tanden doen), maar echt door de oorzaak aan te pakken.

  De formule van de mondspoelmiddelen van Elmex

  De mondspoelmiddelen van Elmex helpen dankzij de aminfluoride dus niet alleen tegen gaatjes, maar ook tegen tandgevoeligheid, en ze werken razendsnel. Deze positieve effecten worden nog eens versterkt door het feit dat deze mondspoelmiddelen geen alcohol bevatten (zoals veel andere mondspoelmiddelen wel doen), waardoor ze mild zijn in je mond. Alcohol droogt namelijk je mond uit, en het kan irriterend werken op gevoelige tanden. Een ander voordeel is dat de mondspoelmiddelen van Elmex geschikt zijn voor dagelijks gebruik, en zowel geschikt zijn voor volwassenen als voor kinderen vanaf zes jaar.

  Er zijn drie verschillende versies: Elmex Anti-Cariës Mondspoelmiddel, Elmex Sensitive Mondspoelmiddel en Elmex Sensitive Professional Mondspoelmiddel. Ze zijn allemaal handig voor in een specifieke situatie. Elmex Anti-Cariës Mondspoelmiddel is vooral bedoeld voor wie graag iets extra’s wil doen om gaatjes gaatjes te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je tandvlees ontstoken dreigt te raken, wat allerlei redenen kan hebben (zoals een slechte mondhygiëne, net behandeld zijn voor gaatjes, langdurige stress of roken). Of misschien heb je een beugel, implantaten of protheses, die het moeilijk maken om overal grondig te reinigen met een tandenborstel. In al dat soort situaties kan Elmex Anti-Cariës Mondspoelmiddel helpen om iets extra’s voor je mondhygiëne te doen. Dit mondspoelmiddel bevat namelijk extra fluoride, waardoor het heel goed helpt tegen tandplak en zo je gebit gezond houdt. Ook is het één van de weinige mondspoelmiddelen op de markt zonder kleurstoffen. Daarnaast heeft het een lekkere smaak.

  Voor gevoelige tanden

  Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je Elmex Sensitive Mondspoelmiddel eens proberen. De formule van dit mondspoelmiddel is namelijk speciaal afgestemd op gevoelige tanden. Zoals gezegd vormt het dankzij de aminfluoride een beschermende laag over de blootliggende tandhalzen, waardoor je al snel minder last van irritaties krijgt. Ook helpt de aminfluoride om je gebit gezond te houden en gaatjes te voorkomen. Het is zelfs bewezen dat dit mondspoelmiddel een drie keer betere bescherming tegen gevoeligheid en gaatjes biedt dan alleen tandenpoetsen. Bovendien is Elmex Sensitive Mondspoelmiddel zacht voor je tanden en tandvlees en heeft het een lekkere smaak.

  Voor wie veel last heeft van gevoelige tanden, is Elmex Sensitive Professional Mondspoelmiddel een aanrader. Dit mondspoelmiddel bevat ook aminfluoride, en werkt daarmee hetzelfde als Elmex Sensitive Mondspoelmiddel: er vormt zich meteen een beschermende laag over je tanden, die de gevoeligheid vermindert. Maar Elmex Sensitive Professional Mondspoelmiddel is daarnaast versterkt met de zogenaamde Pro-Argin-technologie. Deze technologie is vernoemd naar het aminozuur arginine, dat het belangrijkste ingrediënt ervan is. Bij gevoelige tanden dringt het diep door in de openliggende zenuwkanaaltjes, om ze vervolgens van binnenuit af te sluiten. Daardoor kunnen pijnprikkels niet meer worden doorgegeven. Het resultaat? Al na één minuut spoelen met dit mondspoelmiddel neemt de pijn af. Op die manier worden de klachten bij gevoelige tanden effectief verlicht. Dit mondspoelmiddel helpt dus niet alleen om de gevoeligheid te verminderen, maar ook om de pijn te verzachten. Dat is wel zo fijn als je veel last hebt van tandgevoeligheid.

  Mondspoelmiddel van Elmex tegen gaatjes en gevoelige tanden

  Samengevat: de mondspoelmiddelen van Elmex hebben een speciale formule met aminfluoride, waardoor ze goed helpen om gaatjes te voorkomen en tandgevoeligheid te verminderen. Dat maakt deze mondspoelmiddelen heel handig in een aantal situaties. Als je vooral iets extra’s wilt doen om gaatjes te voorkomen, is met name Elmex Anti-Cariës Mondspoelmiddel heel fijn. Als je last hebt van tandgevoeligheid, is het aan te raden Elmex Sensitive Mondspoelmiddel eens te proberen. En als je veel last hebt van gevoelige tanden, kan Elmex Sensitive Professional Mondspoelmiddel je misschien wel helpen. Hoe dan ook kunnen de mondspoelmiddelen van Elmex een mooie aanvulling vormen op tandenpoetsen.

 • Het beste mondspoelmiddel voor van alles en nog wat

  In veel gevallen kan een mondspoelmiddel of mondgel erg handig zijn om je mond een beetje extra te verzorgen. In de afgelopen blogberichten is voorbijgekomen wat het beste mondspoelmiddel is als je een slechte adem hebt, graag wittere tanden wilt, ontstoken tandvlees hebt of juist graag ontstoken tandvlees wilt voorkomen. Maar er zijn nog meer situaties waarin een mondspoelmiddel handig kan zijn om iets extra’s voor je gebit te doen, en het zou zonde zijn die niet te noemen. We bespreken daarom nog een paar mondspoelmiddelen en mondgels speciaal voor mensen met beugels, aften of implantaten.

  Schone tanden met een beugel: Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel

  Als je een beugel hebt, wordt het een stuk lastiger om je tanden goed te poetsen. Al die metalen draadjes maken het namelijk behoorlijk moeilijk om goed met de tandenborstel bij je tanden te komen. Mensen met een beugel krijgen dan ook vaak last van geïrriteerd of bloedend tandvlees, gaatjes en een slechte adem. Om al dat soort dingen te voorkomen, kan het handig zijn iets extra’s voor je gebit te doen. Je zou bijvoorbeeld Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel eens kunnen proberen. De formule van dit mondspoelmiddel heeft de volgende stoffen als belangrijkste ingrediënten:

  1. Cetylpyridiniumchloride (CPC), een stof die sterk desinfecterend werkt en daarom goed helpt om plakopbouw te voorkomen.
  2. Aloe Vera, wat helpt om het tandvlees en de tanden extra goed te verzorgen.
  3. Fluoride, wat je tandglazuur versterkt en beschermt.

  Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel helpt dus om je tandglazuur sterk en je tandvlees gezond te houden als dat extra hard nodig is. Het remt de vorming van tandplak en beschermt zo tegen gaatjes en andere aandoeningen. Ook krijg je minder makkelijk schaafwondjes van de beugel, omdat je tandvlees soepeler en sterker wordt. Daarnaast voorkomt dit mondspoelmiddel een slechte adem en helpt het ook om de beugel zelf schoon te houden. Bovendien is het prettig in het gebruik: het is alcoholvrij en heeft een heerlijk frisse appel-mintsmaak. Met Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel houd je je gebit dus sterk en gezond tijdens het dragen van je beugel.

  Evisense Aften Gel voor minder pijn en snellere genezing

  Ook in andere situaties kunnen mondspoelmiddelen of mondgels handig zijn, zoals bij aften. Dit zijn kleine, pijnlijke zweertjes die meestal aan de binnenkant van je wangen of lippen of onder je tong ontstaan. Ze zijn grijswit of geel, en hebben een rode, ontstoken rand. Ze veroorzaken een stekende pijn, met name als je iets zuurs of heets eet. Waar ze door veroorzaakt worden, weet helaas niemand (al zijn er aanwijzingen dat ze vaker ontstaan bij veel stress, verminderde weerstand of een slechte mondhygiëne). Maar wat gelukkig wel zeker is, is dat ze niet gevaarlijk zijn. En doorgaans zijn ze na twee weken weer verdwenen. Vanwege de pijn is het echter wel handig om een kleine ondersteuning te hebben in de periode dat de aften er nog zitten.

  Dat kan bijvoorbeeld met Evisense Aften Gel. Deze gel moet je ’s avonds aanbrengen op de aften, waarna deze een dun filmlaagje over de aften heen vormt. Dit dunne laagje zorgt ervoor dat de pijn snel afneemt. Bovendien helpt het mee om te beschermen en genezen. Met Evisense Aften Gel voel je dus minder van aften en ben je er sneller weer vanaf.

  Cervitec Mondgel: kronen, bruggen en implantaten in optimale conditie

  Als je kronen, bruggen of implantaten hebt, is het ook belangrijk wat beter op je mondhygiëne te letten. In deze situaties krijg je namelijk sneller gaatjes of tandvleesontsteking. Bovendien raakt het tandvlees rondom de kronen, bruggen en implantaten makkelijker ontstoken. Als je merkt dat je hier gevoelig voor bent, is het dus verstandig om op tijd te zorgen voor wat extra ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld met Cervitec Mondgel. Deze gel heeft een formule met chloorhexidine (CHX), fluoride en xylitol. Deze stoffen helpen alledrie heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen en je tanden, tandvlees en mondslijmvliezen goed te verzorgen. Op die manier houd je je kronen, bruggen en implantaten dus in optimale conditie. Daarnaast zorgt Cervitec Mondgel voor een frisse adem. Bovendien heeft deze gel een prettige structuur, waardoor hij makkelijk aan te brengen is, en een lekkere smaak. Dat maakt dat deze gel ook nog eens prettig in het gebruik is. Met Cervitec Mondgel houd je je mondhygiëne dus makkelijk goed op peil als je kronen, bruggen of implantaten hebt.

  Het beste mondspoelmiddel voor van alles en nog wat

  Mondspoelmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze kunnen dan ook handig zijn in allerlei verschillende situaties. We hebben er inmiddels een aantal besproken die vaak voorkomen – ontstoken tandvlees, slechte adem, tandvlees gezond willen houden en wittere tanden – met de bijbehorende mondspoelmiddelen. Maar ook in andere situaties kun je baat hebben bij een goed mondspoelmiddel, of een goede mondgel (dit is natuurlijk strikt genomen geen mondspoelmiddel, maar net zo goed een aanvulling op tandenpoetsen en iets dat je ongeveer net zo vaak gebruikt). Als je bijvoorbeeld een beugel hebt, kan Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel zeker de moeite waard zijn. Als je last hebt van aften, moet je zeker Evisense Aften Gel eens proberen. En als je implantaten, kronen of bruggen hebt, is Cervitec Mondgel waarschijnlijk een aanrader voor je. Maar ook als je in een heel andere situatie zit, is er misschien wel een mondspoelmiddel of mondgel die het makkelijker voor je maakt. Als je wilt weten of het handig voor je zou zijn om aan een mondspoelmiddel of mondgel te beginnen, en welke je dan moet hebben, kun je het het beste eens aan je tandarts of mondhygiënist vragen. Hij of zij weet het immers het beste.

 • Het beste mondspoelmiddel voor wittere tanden

  Veel mensen willen graag wittere tanden, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat het er mooier uitziet of omdat ze zich dan zelfverzekerder voelen. Bleken kan op een heleboel manieren, maar onderzoek wijst uit dat een bleekbehandeling bij de tandarts het beste werkt om ook echt wittere tanden te krijgen. Zo’n bleekbehandeling werkt echter vaak op basis van waterstof- of carbamideperoxide. Dit maakt je tanden weliswaar witter, maar is niet zo goed voor je tandglazuur. Daardoor kun je makkelijker gaatjes krijgen of krijg je gevoelige tanden tijdens de bleekbehandeling. Er zijn gelukkig mondspoelmiddelen die je gebit kunnen beschermen tijdens het bleken, of die je juist kunnen helpen om wittere tanden te krijgen zónder peroxide. Maar welke mondspoelmiddelen zijn dit, hoe werken ze en welke is het beste?

  De kleur van je tanden en mondspoelmiddelen

  Waarom hebben je tanden eigenlijk de kleur die ze hebben? Dat is als volgt uit te leggen: je tanden bestaan uit tandbeen, met daaromheen een laag tandglazuur. Dit glazuur is redelijk doorzichtig, dus welke kleur je tanden hebben wordt vooral bepaald door de kleur en dikte van je tandbeen. Dat kan allerlei tinten hebben. Bij sommige mensen is het van zichzelf vrij wit, bij andere juist geel of zelfs bruin. De kleur van je tanden kan veranderen onder de invloed van allerlei factoren. Je hoektanden, bijvoorbeeld, hebben een dikkere laag tandbeen, waardoor die er bijna altijd donkerder uitzien dan de rest. Als je ouder wordt, slijt je tandglazuur steeds verder weg terwijl je tandbeen blijft aangroeien, waardoor je tanden donkerder worden. En als je thee, koffie of rode wijn drinkt of rookt, komt er donkere aanslag op je tanden, waardoor ze er ook minder wit uitzien.

  Aangezien er meerdere dingen zijn die je tanden donkerder kunnen maken, zijn er ook verschillende manieren om ze te bleken. Professionele bleekbehandelingen maken je tanden daadwerkelijk witter: de peroxide bleekt de verkleuringen binnenin je tanden weg en maakt je tandglazuur ondoorzichtiger, zodat je tanden er duidelijk witter uit komen te zien. Zoals gezegd krijg je echter wel makkelijk last van gaatjes of gevoelige tanden. Voor de aanslag die door thee, koffie, tabak of rode wijn op je tanden wordt veroorzaakt, is zo’n zware bleekbehandeling niet nodig. Er zijn mondspoelmiddelen die deze aanslag weghalen zonder dat er peroxide aan te pas komt. En ook dan komen je tanden er witter uit te zien, al zijn ze eigenlijk niet witter geworden.

  Hydroxyapatietnanodeeltjes: Nano Whitening Mondwater en Vitis Whitening Mondwater

  Een eerste voorbeeld van zo’n mondspoelmiddel is Nano Whitening Mondwater. Dit mondwater heeft een speciale formule op basis van hydroxyapatietnanodeeltjes. Dit zijn ongelooflijk kleine kristallen die van nature zo’n 97% van het gewicht van je gebit bepalen. Als ze in je mond komen, vormen ze samen grotere kristallen, en uiteindelijk een heel nieuwe laag over je gebit die sterk lijkt op tandglazuur. Deze nieuwe laag zorgt ervoor dat donkere aanslag verdwijnt, zodat je tanden er witter uit komen te zien. Bovendien worden krasjes en andere oneffenheden op je tanden minder scherp, waardoor je tanden ook nog eens een stralende glans krijgen. Het bijzondere van Nano Whitening Mondwater is dat het je tanden niet alleen witter, maar ook gezonder maakt. De nieuwe laag glazuur maakt namelijk ook je tanden sterker, en beschermt ze tegen gevoeligheid. Daarnaast bevat Nano Whitening Mondwater xylitol, wat helpt om gaatjes, tandverkalking en andere aandoeningen te voorkomen. Bovendien bevat het mondwater geen alcohol, parabenen, triclosan, SLS en PEG. Nano Whitening Mondwater geeft je dus een witte, en gezonde lach.

  Een ander mondspoelmiddel met ongeveer dezelfde werking is Vitis Whitening Mondwater. Dit mondwater werkt ook op basis van hydroxyapatietnanodeeltjes, en zorgt op die manier dat je tanden witter worden en een stralende glans krijgen, en intussen beschermd worden tegen gaatjes en tandgevoeligheid. Doordat dit mondspoelmiddel daarnaast niet schurend werkt en geen peroxiden bevat, is het bovendien helemaal veilig voor je tanden. Het effect is al na tien dagen zichtbaar.

  Fluor-Aid Mondspoelmiddel: de beste ondersteuning

  De hierboven genoemde mondspoelmiddelen met hydroxyapatietnanodeeltjes zijn handig om je tanden hun natuurlijke witheid weer terug te geven, en ze sterker en gezonder te maken. Maar ook als je wat meer resultaat wilt en liever aan een professionele bleekbehandeling begint, zijn er mondspoelmiddelen die je kunnen helpen om schade aan je tanden te voorkomen. Een goed voorbeeld is Fluor-Aid Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel bevat fluoride en xylitol, twee stoffen die helpen om de opbouw van tandplak te voorkomen en je gebit sterker te maken. Fluor-Aid Mondspoelmiddel vermindert daardoor de kans op gaatjes en andere aandoeningen. Bovendien helpt Fluor-Aid Mondspoelmiddel om tandgevoeligheid te voorkomen. Dat kan erg praktisch zijn als je je tanden aan het bleken bent. Het mondspoelmiddel bevat verder geen alcohol en kleurstoffen, werkt niet schurend en is niet zuur, zodat het je gebit zeker niet beschadigt. Het heeft bovendien een heerlijk frisse mintsmaak.

  Het beste mondspoelmiddel voor wittere tanden

  Samengevat: je tanden bleken kan op meerdere manieren, omdat er ook meerdere redenen kunnen zijn dat ze er niet zo wit uitzien als je zou willen. Mondspoelmiddelen met hydroxyapatietnanodeeltjes, zoals Nano Whitening Mondwater en Vitis Whitening Mondwater, kunnen je helpen om je tanden hun natuurlijke witheid terug te geven. Bovendien versterken ze je tandglazuur en helpen ze om gaatjes en tandgevoeligheid te voorkomen. Maar ook als je aan een professionele bleekbehandeling begint, kan het handig zijn om een mondspoelmiddel te gaan gebruiken, bijvoorbeeld Fluor-Aid Mondspoelmiddel. Dit helpt om je tanden tegen gaatjes en gevoeligheid te beschermen. Welke van deze mondspoelmiddelen het beste is, is moeilijk te zeggen. Het hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af, en van wat je precies wilt als je gaat bleken. Sowieso is het goed om altijd even met je tandarts te overleggen voordat je met bleken begint. Hij of zij kan je het beste adviseren over wat in jouw situatie de handigste keuze is.

 • Het beste mondspoelmiddel voor of na tandvleesontsteking

  Als je tandvleesontsteking dreigt te krijgen of juist net voor een ontsteking bent behandeld, wordt het vaak aangeraden om een tijdje een desinfecterend mondspoelmiddel te gebruiken. Dit kan helpen om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt, of juist om te zorgen dat je niet terugvalt. Veel van dit soort mondspoelmiddelen bevatten de werkzame stof CHX, en dan zijn er vaak ook nog eens veel versies met verschillende percentages. Wat doen deze mondspoelmiddelen precies en welk percentage CHX is in welke situatie handig? Hoe zit het met de bijwerkingen van CHX? Zou je ook een desinfecterend mondspoelmiddel kunnen vinden zónder dat er CHX inzit? Wat is het beste mondspoelmiddel voor of na een tandvleesontsteking?

  Ontstoken tandvlees, mondspoelmiddelen en CHX

  Tandvleesontsteking is één van de meest voorkomende mondaandoeningen in Nederland. Het wordt meestal veroorzaakt door niet op tijd verwijderde tandplak. Plak bestaat namelijk voor het grootste deel uit bacteriën, en die gaan zuren produceren, die je tandglazuur aantasten. Daarnaast raakt je tandvlees ervan ontstoken: het wordt rood, zwelt op en gaat makkelijk bloeden. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Op die manier komen er meer en meer bacteriën, met als gevolg dat je tandvlees steeds verder ontstoken raakt. Op een gegeven moment kan het zelfs zover komen dat de ontsteking je kaakbot aantast. Je tandvlees laat dan los van het bot, waardoor je tanden en kiezen losser in je mond komen te staan. In het uiterste geval kun je door de ontsteking dan zelfs tanden of kiezen verliezen. Maar meestal komt het gelukkig zover niet, en wordt de ontsteking behandeld voor deze permanente schade kan aanrichten. Het wordt vaak aanbevolen om tijdelijk een speciaal, desinfecterend mondspoelmiddel te gebruiken als je last hebt of dreigt te krijgen van tandvleesontsteking, of juist als je er net voor behandeld bent. Zo’n mondspoelmiddel kan namelijk helpen om de ontsteking te voorkomen of te remmen voor het uit de hand loopt, of juist om te zorgen dat je er niet weer in terugvalt.

  De desinfecterende stof in dit soort mondspoelmiddelen is bijna altijd chloorhexidine (CHX). Dit middel vernietigt de celwanden van schadelijke bacteriën in je mond, waardoor ze doodgaan. CHX zorgt er daardoor voor dat alle tandplak uit je mond verdwijnt en de opbouw van nieuwe plak wordt voorkomen, zodat je tandvlees gezond en je gebit sterk blijft. Daarnaast is CHX veilig in het gebruik. Er zijn echter wel een paar bijwerkingen. Zo komt het soms voor dat je tanden, kiezen, vullingen of protheses verkleuren als je CHX gebruikt. Je kunt dit gelukkig al deels voorkomen door nadat je thee, koffie of rode wijn hebt gedronken eerst je tanden te poetsen en dan pas het mondspoelmiddel met CHX te gebruiken. En ook als de verkleuringen er eenmaal zijn, kan de tandarts ze weer voor je verwijderen. Ook krijgen sommige mensen een branderige tong, droog mondslijmvlies of een veranderde smaak. Deze bijwerkingen verdwijnen echter als je weer stopt met het gebruiken van CHX. Samengevat helpt CHX dus goed om tandvleesontsteking te remmen en heeft het geen al te problematische bijwerkingen. Het is dan ook geen wonder dat tandartsen het vaak aanbevelen aan mensen die tandvleesontsteking dreigen te krijgen of er juist net van genezen zijn.

  Van 0,05% tot 0,20% CHX

  Mondspoelmiddelen met CHX heb je in heel veel verschillende soorten en maten. We zullen ze niet allemaal kunnen noemen, maar gaan er wel een aantal af die vaak worden gebruikt. De meeste zijn er in verschillende uitvoeringen, met wisselende percentages van de werkzame stof CHX. Zoals gezegd zijn deze desinfecterende mondspoelmiddelen namelijk handig in twee verschillende situaties. Ten eerste kunnen ze een goede ondersteuning bieden in gevallen waarin mensen makkelijker tandvleesontsteking zouden kunnen krijgen, bijvoorbeeld:

  1. Bij orthodontische behandelingen
  2. Bij het plaatsen van of onderhoud aan implantaten
  3. Voor of na kaakchirurgische behandelingen
  4. Bij mensen die door ouderdom, motorische problemen of om een andere reden niet volledig meer in staat zijn voor een goede mondhygiëne te zorgen
  5. Bij langdurige psychische stress

  Ten tweede kunnen ze handig zijn om terugval te voorkomen als iemand net tandvleesontsteking heeft gehad, behandeld is en nu weer gezond tandvlees heeft. Zoals je ziet zijn al deze gevallen behoorlijk verschillend. Daarom bevatten mondspoelmiddelen ook verschillende doses aan CHX. Iemand die net van tandvleesontsteking is genezen, moet misschien twee weken lang een grote dosis gebruiken, en iemand die vooral iets extra’s wil doen omdat hij of zij door een stressvolle periode gaat zal juist wat minder nodig hebben. Als je twijfelt aan de juiste dosis voor jouw situatie, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies. Hij of zij weet immers het beste wat in jouw geval het handigst is.

  Mondspoelmiddelen met CHX

  Een eerste voorbeeld van een mondspoelmiddel met CHX is GUM Paroex Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel werkt sterk desinfecterend vanwege de CHX, maar bevat ook nog eens de antibacteriële stof cetylpyridiniumchloride (CPC). Deze stof werkt ook sterk bacteriedodend, en versterkt daarnaast de werking van CHX. De combinatie van deze twee stoffen maakt GUM Paroex Mondspoelmiddel dus tot een erg krachtig middel om bacteriën uit je mond te laten verdwijnen. Op die manier wordt tandplak verwijderd en de opbouw van nieuwe plak voorkomen, zodat je tandvlees gezond blijft. Daarnaast werkt dit mondspoelmiddel langdurig en bevat het geen alcohol, waardoor het mild is in je mond. GUM Paroex Mondspoelmiddel is er in twee versies: GUM Paroex 0,06% Mondspoelmiddel (met 0,06% CHX) en GUM Paroex 0,12% Mondspoelmiddel (met 0,12% CHX).

  Voor wie een hogere dosis CHX nodig heeft, kan OD 600 CHX 0,2% Mondspoelmiddel een idee zijn. Dit mondspoelmiddel bevat – zoals de naam al suggereert – maar liefst 0,2% CHX, en is daardoor ideaal om infecties en plakopbouw te voorkomen na behandelingen tegen tandvleesontsteking of kaakchirurgie. Daarnaast is ook dit mondspoelmiddel alcoholvrij en extra zacht voor je tandvlees, zodat het geen schurende werking heeft en je tandvlees niet uitdroogt. Bovendien heeft OD 600 CHX 0,2% Mondspoelmiddel een heerlijk frisse smaak.

  Een ander goed mondspoelmiddel met CHX is Perio-Aid Mondspoelmiddel. Dit bevat, net als GUM Paroex Mondspoelmiddel, naast CHX ook CPC, waardoor het dezelfde desinfecterende werking heeft. Daarnaast is het alcoholvrij, wat maakt dat het zacht is voor je tandvlees. Er zijn wederom twee versies, die allebei op specifieke doelgroepen zijn afgestemd:

  1. Perio-Aid Mondspoelmiddel 0,12% bevat 0,12% CHX. Daardoor is het ideaal voor als je net tandvleesontsteking of een kaakchirurgische behandeling hebt gehad of als er net tanden of kiezen getrokken zijn. Je mag het maximaal drie weken achter elkaar gebruiken.
  2. Perio-Aid Maintenance Mondspoelmiddel 0,05% bevat maar 0,05% CHX. Daarmee is dit mondspoelmiddel erg handig voor mensen die even wat minder weerstand hebben, ziek zijn of door een stressvolle periode moeten. Ook wordt het vaak aanbevolen bij bloedend en geïrriteerd tandvlees, na het plaatsen van implantaten of als er een situatie is die maakt dat je je tanden niet voldoende kunt poetsen. Je kunt het over een langere periode (ongeveer twee tot drie maanden) gebruiken.

  Minder bijwerkingen of zelfs zonder CHX?

  Zoals gezegd heeft CHX naast de vele voordelen soms ook een aantal nadelen, zoals de verkleuringen, de verandering van smaak en de mogelijke irritaties op je tong en wangslijmvliezen. Voor mensen die hier veel last van hebben, betekent dit gelukkig nog niet dat ze geen CHX kunnen gebruiken. Er bestaan namelijk ook mondspoelmiddelen met CHX die deze nadelen niet of minder hebben. Een voorbeeld is Curasept Mondspoelmiddel. Dit maakt gebruik van een technologie die ze zelf ADS (voor “Anti Discoloration System”) noemen. Het is al in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat dat werkt: Curasept Mondspoelmiddel bevat CHX, maar veroorzaakt geen verkleuringen. Daarnaast krijg je van dit mondspoelmiddel geen irritaties en blijft je smaak behouden. Verder is ook dit mondspoelmiddel alcoholvrij, waardoor het mild is in je mond. Bovendien zijn er maar liefst drie versies: Curasept Mondspoelmiddel 0,05% CHX (met 0,05% CHX), Curasept Mondspoelmiddel 0,12% CHX (met 0,12% CHX) en Curasept Mondspoelmiddel 0,20% CHX (met 0,20% CHX).

  Voor wie helemaal geen CHX wil, zijn er natuurlijk ook desinfecterende mondspoelmiddelen met andere werkzame stoffen. Een voorbeeld is Gengigel Mondspoelmiddel. Dit bevat geen CHX, maar werkt op basis van hyaluronzuur. Dat is een natuurlijke stof die voorkomt in de bindweefsels van het menselijk lichaam, maar ook in de buitenste lagen van je tandvlees. Het helpt om tandvleesontsteking te voorkomen. En als je al tandvleesontsteking hebt, heeft het de volgende effecten:

  1. Het zorgt ervoor dat het genezingsproces begint.
  2. Het vermindert de zwelling van je tandvlees en het bloeden.
  3. Het zorgt voor een snellere genezing.
  4. Het vermindert de pijn.
  5. Het ondersteunt professionele behandelingen.

  Bovendien is hyaluronzuur lang werkzaam. Gengigel Mondspoelmiddel is dankzij deze stof dus een goed alternatief voor de al genoemde mondspoelmiddelen met CHX.

  Het beste mondspoelmiddel voor of na tandvleesontsteking

  Inmiddels is het duidelijk dat een speciaal mondspoelmiddel goed kan helpen om tandvleesontsteking te remmen als je het dreigt te krijgen, of juist om terugval te voorkomen als je er net van bent genezen. Veel van deze mondspoelmiddelen bevatten CHX, en in verschillende percentages omdat de situaties waarin je dit nodig kunt hebben ook verschillend zijn. Welke van deze mondspoelmiddelen het beste is, is na alle verschillende die we gezien hebben moeilijk te zeggen. Ze hebben namelijk allemaal zo hun eigen voor- en nadelen, dus welke het beste is, hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af. Je kunt altijd eens kijken naar GUM Paroex Mondspoelmiddel, OD 600 0,2% CHX Mondspoelmiddel of Perio-Aid Mondspoelmiddel. Voor wie veel last van de nadelen van CHX heeft, kan Curasept Mondspoelmiddel een idee zijn. Voor wie helemaal niets heeft met CHX is Gengigel Mondspoelmiddel misschien een goed alternatief. En voor wie twijfelt aan het juiste mondspoelmiddel of de juiste dosering CHX, is het aan te bevelen de tandarts of mondhygiënist eens om advies te vragen. Hoe dan ook is er voor iedereen wel een geschikt desinfecterend mondspoelmiddel voor of na tandvleesontsteking.

 • Het beste mondspoelmiddel voor gezond tandvlees

  Je tandvlees in een goede conditie houden is erg belangrijk, want op die manier voorkom je tandvleesontsteking en alle nare gevolgen die daarbij horen. Natuurlijk doe je dit vooral door goed je tanden te poetsen en elke dag even tussen je tanden te reinigen met flosdraad, ragers of stokers. Maar soms kan het handig zijn om je tandvlees net even een beetje extra te ondersteunen. Een goede manier om dat te doen is door een speciaal mondspoelmiddel te gebruiken dat helpt om je tandvlees gezond te houden. De grote vraag is nu natuurlijk: welk mondspoelmiddel moet je dan hebben?

  Gezond en ontstoken tandvlees

  Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk eerst nog even goed te kijken naar hoe tandvleesontsteking precies ontstaat. Gezond tandvlees is makkelijk te herkennen: het is roze van kleur, ligt strak om de tanden of kiezen en bloedt niet als je het aanraakt of iets eet. Maar op je tanden vormt zich elke dag plak, een dun, witgelig laagje dat voornamelijk uit bacteriën bestaat. Als je deze plak te lang laat zitten, gaan die bacteriën zuren produceren, die je tandglazuur aantasten. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Als dit proces te lang doorgaat, raakt je tandvlees ontstoken. Dat is te herkennen aan de volgende dingen:

  1. Je tandvlees is rood en gezwollen
  2. Je tandvlees bloedt gemakkelijk als je het aanraakt of iets eet
  3. Je tandvlees is gevoelig, maar meestal niet echt pijnlijk (dat is precies de reden dat veel mensen pas te laat doorhebben dat er iets mis is)
  4. Je hebt een vieze smaak in je mond en een slechte adem

  Als de ontsteking nog langer doorzet, kan deze uiteindelijk ook je kaakbot aan gaan tasten. Je tandvlees laat dan los van het bot, waardoor je tanden niet meer goed in je mond vastzitten. Uiteindelijk kun je daardoor zelfs hele tanden of kiezen kwijtraken. Maar gelukkig komt het meestal zover niet.

  Tandvleesontsteking is namelijk niet moeilijk te voorkomen, en ook als je tandvlees al ontstoken is, is het proces vaak nog terug te draaien. Als je namelijk elke dag alle plak van je tanden verwijdert, krijgen de bacteriën geen kans en blijft je tandvlees gezond. En was het al ontstoken, dan kan het tandvlees zich vaak nog herstellen als de bacteriën verdwijnen, waardoor het weer in goede conditie komt. Het verwijderen van al die tandplak doe je – zoals gezegd – vooral door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta en ook tussen je tanden voldoende te reinigen. Maar er zijn situaties waarin de kans dat je tandvleesontsteking krijgt net iets groter is. Voorbeelden zijn: roken, zwangerschap, langdurige psychische stress en diabetes. In dat soort gevallen kan het geen kwaad je tandvlees net iets extra te verzorgen, en daarvoor kan een mondspoelmiddel erg handig zijn. De vraag is nu dus: welke mondspoelmiddelen om je tandvlees mee sterk te houden zijn er precies en hoe werken ze?

  Meridol Mondspoelmiddel en Parodontax Mondwater

  Een eerste voorbeeld is Meridol Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel werkt echt als een aanvulling op tandpasta: het bevat aminfluoride en tinfluoride, twee vormen van fluoride, wat ook het belangrijkste ingrediënt van veel tandpasta’s is. De reden daarvan is dat het je tandvlees sterker maakt en helpt om de vorming van plak te voorkomen. Met extra fluoride wordt er dus nog minder plak gevormd, waardoor de kans op tandvleesontsteking nog kleiner wordt. Ook bevat Meridol Mondspoelmiddel geen alcohol, waardoor het geschikt is voor dagelijks gebruik. Bovendien behoudt het de natuurlijke leefstructuur van de gewone cellen en bacteriën in je mond, zodat die niet uit balans raakt. Met Meridol Mondspoelmiddel help je je tandvlees dus extra om goed in conditie te blijven.

  Sommige mondspoelmiddelen gaan verder dan alleen extra fluoride. Een voorbeeld daarvan is Parodontax Mondwater. Dit mondwater bevat fluoride, net als Meridol Mondspoelmiddel, maar ook een kleine concentratie chloorhexidine (vaak afgekort tot CHX). Deze stof werkt heel sterk desinfecterend, waardoor de bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken snel verdwenen zijn. De combinatie van fluoride en chloorhexidine werkt dus heel goed om je tandvlees gezond te houden. Onderzoek bevestigt dit: als je Parodontax Mondwater gebruikt, verwijder je maar liefst drie keer zoveel tandplak als wanneer je alleen je tanden zou poetsen. Het mondwater blijft verder langdurig (ongeveeer twaalf uur) effectief. Het is bovendien geschikt voor dagelijks gebruik, omdat er niet zoveel CHX inzit (dat is bij andere mondspoelmiddelen wel anders, trouwens). Parodontax Mondwater zorgt er dus voor dat bacteriën geen kans krijgen en je tandvlees gezond blijft.

  Vitis Mondspoeling Gezond Tandvlees en Bluem Mondwater

  Er zijn ook mondspoelmiddelen die fluoride aanvullen met een andere stof dan CHX, zoals Vitis Mondspoeling Gezond Tandvlees. Dit mondspoelmiddel bevat fluoride, en daarnaast cetylpyridiniumchloride (vaak afgekort tot CPC) en zinklactaat. Deze twee stoffen hebben een sterke antibacteriële werking, en helpen daardoor om de opbouw van plak te voorkomen. Vitis Mondspoeling Gezond Tandvlees helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen. Daarnaast bevat het stoffen als provitamine B5, die helpen om je tandvlees te verzorgen en strak te trekken. Bovendien bevat dit mondspoelmiddel geen alcohol, heeft het een lekkere smaak, en is het geschikt voor dagelijks gebruik. Vitis Mondspoeling Gezond Tandvlees is dus ideaal om je tandvlees elke dag een beetje extra verzorging en bescherming te bieden.

  Maar je tandvlees extra verzorgen zónder fluoride kan ook. Een goed voorbeeld van een fluoridevrij mondspoelmiddel is Bluem Mondwater. Dit mondspoelmiddel werkt op basis van actieve zuurstof, die voor een groot deel uit honingenzymen wordt gehaald. Deze actieve zuurstof werkt heel sterk desinfecterend, zodat de bacteriën uit je mond verdwijnen en je tandvlees gezond blijft. Daarnaast bevat Bluem Mondwater xylitol en lactoferrine, twee stoffen die allebei extra goed helpen om de opbouw van plak te voorkomen en je tandvlees gezond te houden. Ook zorgt dit mondwater voor een frisse adem en versterkt het je immuunsysteem. Doordat het geen alcohol bevat, is het bovendien geschikt voor dagelijks gebruik. Bluem Mondwater helpt dus om je tandvlees extra goed te beschermen tegen ontstekingen en goed in conditie te houden.

  Het beste mondspoelmiddel om je tandvlees in goede conditie te houden

  Een mondspoelmiddel kan goed helpen om je tandvlees net een beetje extra te beschermen en verzorgen als dat nodig is, zodat je tandvleesontsteking voorkomt of op tijd afremt. Meridol Mondspoelmiddel helpt bijvoorbeeld om je tandvlees sterk te houden doordat het net een beetje extra fluoride bevat. Als je liever nog iets meer doet, kun je eens overwegen Parodontax Mondspoelmiddel of Vitis Mondspoelmiddel te proberen. Heb je liever geen fluoride, dan is Bluem Mondwater met actieve zuurstof ook een goede optie. En als je het echt niet weet, vraag dan je tandarts of mondhygiënist om advies over het beste mondspoelmiddel voor jouw situatie. In elk geval is het niet moeilijk om een goed mondspoelmiddel te vinden dat je kan helpen iets extra’s te doen tegen tandvleesontsteking en zo je gebit gezond te houden.

 • Het beste mondspoelmiddel tegen halitose

  Een slechte adem kan je erg onzeker maken, bijvoorbeeld als het gaat om je liefdesleven, carrière of sociale contacten. Nu is het niet zo erg als je er maar af en toe last van hebt, maar bij sommige mensen is de nare mondgeur permanent. Dit heet ook wel halitose. En het komt meer voor dan je denkt: maar liefst één op de zeven mensen in Nederland heeft er last van. Helaas hebben ze het vaak zelf het minst door. En er doen veel misvattingen de ronde over een slechte adem, zoals dat het te maken zou hebben met de smaak in je mond of met wat je eet. Dat maakt al helemaal dat veel mensen onzeker zijn over hun adem (doe hier de test als je wilt weten hoe groot jouw onzekerheid is). Nog een misvatting: halitose gaat niet vanzelf over, en al helemaal niet door kauwgom of frisse snoepjes. Gelukkig kun je er vaak wel wat aan doen. Elke dag je tong reinigen met een tongschraper is al een goed begin, en goed letten op je mondhygiëne helpt doorgaans ook. Daarnaast zijn er speciale tandpasta’s, mondsprays en mondspoelmiddelen die je kunnen helpen om van je slechte adem af te komen. Wat die mondspoelmiddelen betreft zijn er twee die vaak worden gebruikt, namelijk CB12 Mondverzorgingsmiddel en Halita Gorgelmiddel.  Ze werken allebei net even anders, en hebben allebei zo hun voor- en nadelen. De vraag is dus: welke is het beste?

  Een slechte adem of halitose

  Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk eerst even goed te weten hoe halitose precies ontstaat. Zoals gezegd is halitose een permanent slechte adem, en daarmee iets heel anders dan de slechte adem die je krijgt na het eten van knoflook of uien of het drinken van alcohol. Deze geur verdwijnt namelijk weer na een tijdje weer, terwijl iemand met halitose altijd uit zijn mond stinkt. Dat is ook de reden dat frisse snoepjes en kauwgom wel helpen tegen een tijdelijke slechte adem, maar niet tegen halitose. Ook heeft halitose niets te maken met de smaak in je mond, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

  Goed, het is dus duidelijk dat halitose niet ontstaat door wat je eet of drinkt. Maar wat is dan wel de achterliggende oorzaak? Het antwoord is: bepaalde bacteriën die zich ophopen achterop je tong. Deze zetten voedselresten om in zuren, en bij dat proces komen vluchtige zwavelgassen vrij. Die gassen stinken, en veroorzaken zo een slechte adem (even ter vergelijking: de geur van rotte eieren komt ook voornamelijk van zwavelgassen). Het is wat dat betreft ook logisch dat het gebruik van een tongschraper vaak helpt tegen halitose: je verwijdert zo alle bacteriën achterop je tong, zodat ze geen zwavel meer kunnen maken en de nare geur verdwijnt.

  Of je wel of geen halitose krijgt, is dus afhankelijk van hoeveel bacteriën zich achterop je tong kunnen ophopen. Dat betekent dat de volgende situaties een extra risico met zich meebrengen:

  1. Een ruwe tong. Hierop verzamelen zich makkelijker bacteriën. Over het algemeen hebben wat oudere mensen een ruwere tong dan jongere.
  2. Een droge mond. Speeksel helpt namelijk om de bacteriën te reguleren, dus als er minder speeksel in je mond is, krijg je makkelijker ophopingen.
  3. Ontstoken tandvlees. In dit geval zijn er namelijk veel meer bacteriën in je mond aanwezig dan normaal gesproken.
  4. Bepaalde ontstekingen in je neus- of keelholte. Deze kunnen bacteriën een extra kans geven. Maar dit komt veel minder voor dan de andere genoemde oorzaken.
  5. Bij een heel kleine groep mensen met halitose ligt de oorzaak ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen of bij bepaalde chemische processen in hun bloed. Maar ook dit komt nauwelijks voor.

  Als je last hebt van halitose, is het raadzaam om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Hij of zij kan het makkelijkst inschatten wat de oorzaak is en een behandeling op maat geven. Vaak helpt het om een tongschraper te gaan gebruiken en meer aan je mondhygiëne te doen. Een speciaal mondspoelmiddel tegen halitose kan daarbij goed helpen om net wat extra’s te doen voor je gebit. Zoals gezegd worden CB12 Mondverzorgingsmiddel en Halita Gorgelmiddel vaak gebruikt. Maar hoe werken deze mondspoelmiddelen precies?

  Halita Gorgelmiddel

  Halita Gorgelmiddel heeft een sterke antibacteriële werking, doordat het 0,05% chloorhexidine (CHX) bevat. Deze stof maakt de celwanden van bacteriën kapot, zodat ze afsterven. Daarom wordt CHX vaak gebruikt bij tandheelkundige behandelingen tegen allerlei ontstekingen in je mond. Daarnaast bevat Halita Gorgelmiddel 0,05% cetylpyridiniumchloride (CPC). Dit werkt ook heel sterk desinfecterend, en versterkt daarmee het effect van CHX. De combinatie van CHX en CPC maakt dus dat Halita Gorgelmiddel de bacteriën in je mond snel en effectief laat verdwijnen. Dat effect wordt nog eens versterkt door het feit dat Halita Gorgelmiddel ook xylitol bevat. Deze stof helpt namelijk om de groei van bacteriën te remmen en je tandglazuur sterker te maken. Daardoor helpt het mondspoelmiddel heel goed tegen een slechte adem: het maskeert de halitose niet, maar zorgt echt dat het probleem bij de bron wordt aangepakt.

  Doordat Halita Gorgelmiddel geen alcohol bevat, werkt het daarnaast niet schurend. Dat is wel zo fijn, want vaak wordt je gebit iets kwetsbaarder als je last hebt van halitose. Ook is Halita Gorgelmiddel makkelijk in het gebruik: twee keer per dag een minuut spoelen is al genoeg om de hele dag zekerheid over je adem te hebben. Dit is dus een erg prettig mondspoelmiddel om halitose tegen te gaan. Toch heeft Halita Gorgelmiddel ook een nadeel: CHX en CPC zijn best ‘heftige’ ingrediënten. Ze zijn weliswaar heel effectief, maar kunnen bijvoorbeeld ook verkleuringen aan je tanden veroorzaken als je het mondspoelmiddel te lang gebruikt.

  CB12 Mondverzorgingsmiddel

  Een alternatief is CB12 Mondverzorgingsmiddel. Dit bevat ook CHX, alleen is de dosis de helft lager dan bij Halita Gorgelmiddel. Daarnaast bevat CB12 Mondverzorgingsmiddel zink, wat net als CPC desinfecterend werkt en op die manier ook het effect van CHX versterkt. En in plaats van xylitol bevat CB12 Mondverzorgingsmiddel 0,05% fluoride, wat ook helpt om je tanden sterker te maken. De formule van CB12 heeft dan ook ongeveer hetzelfde effect als die van Halita Gorgelmiddel: de bacteriën die een slechte adem veroorzaken worden verwijderd, zodat je adem wordt geneutraliseerd. Daardoor heb je de hele dag zekerheid over je adem.

  Een voordeel is dat CB12 Mondverzorgingsmiddel nog makkelijker in het gebruik is dan Halita Gorgelmiddel. De dop heeft namelijk precies een inhoud van 10 mL – de hoeveelheid die je per keer spoelen nodig hebt. Op die manier weeg je altijd precies de juiste dosis af. Bovendien is CB12 Mondverzorgingsmiddel er in twee smaken: CB12 Mondverzorgingsmiddel Regular heeft een lekkere, heel frisse mintsmaak, en CB12 Mondverzorgingsmiddel Mild heeft een wat zachtere smaak. Wel heeft CB12 Mondverzorgingsmiddel hetzelfde nadeel als Halita Gorgelmiddel: CHX is best een heftig stofje. Nu is het effect daarvan bij CB12 kleiner, omdat de hoeveelheid CHX kleiner is en er geen CPC inzit, maar dat betekent ook dat het misschien minder goed en snel helpt tegen een slechte adem.

  Het beste mondspoelmiddel tegen halitose

  Inmiddels is duidelijk dat Halita Gorgelmiddel en CB12 Mondverzorgingsmiddel allebei snel en effectief zijn tegen halitose. Maar welke van de twee het beste is, is een lastige vraag. Enerzijds is Halita Gorgelmiddel effectiever en werkt het sneller, dankzij de hogere dosis CHX en doordat het ook CPC bevat. Anderzijds is CB12 Mondverzorgingsmiddel iets milder, wat makkelijker in het gebruik en verkrijgbaar in twee smaken. Welk mondspoelmiddel het beste is, hangt dus eigenlijk af van je persoonlijke voorkeur. Heb je veel last van je halitose en wil je er snel vanaf zijn, dan is Halita Gorgelmiddel waarschijnlijk het beste idee. En ben je meer gesteld op gebruiksgemak, vind je de zware effecten van CHX en CPC geen fijn idee en heb je graag keuze uit meerdere smaken, dan is CB12 Mondverzorgingsmiddel zeker het proberen waard. In elk geval helpen beide mondspoelmiddelen je om weer snel een heerlijk frisse adem te krijgen.

 • Gengigel Mondspoelmiddel voor gezond tandvlees

  Gengigel Mondspoelmiddel helpt bij aandoeningen als ontstoken tandvlees, aften en gevoelige tanden om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Het helpt ook om je algemene mondverzorging te verbeteren, en herstelt bovendien wondjes in je tandvlees. Maar hoe werkt dit mondspoelmiddel precies, en welke effecten heeft het op je gebit? In welke situaties kan het goed zijn dit mondspoelmiddel te gaan gebruiken? En als je het gebruikt, hoe kun je dat dan het beste aanpakken?

  Gengigel Mondspoelmiddel, hyaluronzuur en ontstoken tandvlees

  De werkzame stof in Gengigel Mondspoelmiddel is hyaluronzuur. Dit is een natuurlijke stof die voorkomt in veel verschillende bindweefsels in je lichaam. Het zit ook in kleine hoeveelheden in de buitenste lagen van je tandvlees. Het is de functie van hyaluronzuur om te zorgen dat je tandvlees gezond blijft en snel herstelt van beschadigingen. Daardoor helpt deze stof bij allerlei aandoeningen om je tandvlees sneller te laten genezen en de pijn te verminderen. Bovendien hecht hyaluronzuur makkelijk aan je mondslijmvliezen, waardoor het langdurig werkzaam is.

  Een belangrijke eigenschap van hyaluronzuur is dat het heel goed helpt om tandvleesontsteking tegen te gaan en te verminderen. Ontstoken tandvlees ontstaat namelijk door plak: een witgelig laagje dat bestaat uit bacteriën en zich elke dag op je tanden afzet. Als je het niet op tijd verwijdert, vormen de bacteriën zuren, en die tasten je tandglazuur en tandvlees aan. Bovendien verkalkt de plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe tandplak hecht. Zo komen er meer en meer bacteriën, waardoor je tandvlees ontstoken raakt en je tandglazuur steeds verder wordt aangetast. Uiteindelijk krijg je gaatjes, of kun je zelfs tanden en kiezen kwijtraken. Je tandvlees wordt bovendien steeds gevoeliger en kwetsbaarder. Bekende symptomen van ontstoken tandvlees zijn dat je tandvlees donker (meestal rood) van kleur is, gezwollen is en bloedt bij eten of tandenpoetsen. Je tandvlees krijgt dan bovendien een tekort aan hyaluronzuur, waardoor het veel lastiger herstelt. Dat is één van de belangrijkste redenen dat tandvleesontsteking zo makkelijk je tandglazuur en tandvlees schade kan toebrengen.

  Als je Gengigel Mondspoelmiddel gebruikt, komt er weer genoeg hyaluronzuur bij je tandvlees. Dit activeert het genezingsproces. Bovendien vermindert het de pijn en de zwellingen van je tandvlees. Hyaluronzuur versnelt bovendien het herstelproces en stopt het bloeden bijna meteen. Zo gaat je tandvlees er al snel weer gezond uitzien en neemt de ontsteking af. Bovendien helpt hyaluronzuur ook om de resultaten van professionele behandelingen tegen ontstoken tandvlees te verbeteren.

  Een extra goede verzorging voor je tandvlees

  Gengigel Mondspoelmiddel helpt dus om ontstoken tandvlees beter te laten genezen. Bovendien helpt het extra hyaluronzuur ook zónder dat je tandvlees ontstoken is, om het extra te versterken, zodat je minder snel een ontsteking krijgt. Dankzij deze beschermende werking kun je Gengigel Mondspoelmiddel dus ook gebruiken om je algemene mondverzorging te verbeteren. Daarom wordt Gengigel Mondspoelmiddel vaak aanbevolen aan mensen die extra kans hebben op tandvleesontsteking, zoals rokers, zwangere vrouwen en diabetici. Voor de laatste groep is het veilig, omdat Gengigel Mondspoelmiddel is gezoet met de tandvriendelijke stof xylitol.

  Daarnaast helpt de extra goede verzorging van je tandvlees van Gengigel Mondspoelmiddel ook om tandgevoeligheid tegen te gaan. Als je last hebt van gevoelige tanden, komt dit immers doordat je tandvlees zich heeft teruggetrokken. Dat kan allerlei oorzaken hebben (zoals ontstoken tandvlees, stress of bepaalde medicijnen), maar het gevolg is altijd dat het onderste stukje van je tanden bloot komt te liggen. Hierin liggen kleine kanaaltjes, waarin zich de uiteinden van je tandzenuwen bevinden. Deze worden nu niet meer door je tandvlees beschermd, waardoor dingen als warme thee, koude lucht en zuur eten ineens makkelijk je zenuwen kunnen prikkelen, en dat veroorzaakt pijn. Het hyaluronzuur in Gengigel Mondspoelmiddel stimuleert je tandvlees en helpt het om weer te herstellen en gezond te worden. Daardoor komt het weer terug over je tandwortels te liggen, waardoor de gevoeligheid vermindert.

  De stimulerende werking van Gengigel Mondspoelmiddel op je tandvlees is ook goed als je last hebt van aften of kleine wondjes in je mond. Aften zijn kleine blaasjes of zweertjes in je mond die een doorsnede van ongeveer drie tot vier millimeter hebben. Ze zijn vaak wit of geel van kleur en hebben een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaan ze aan de binnenkant van je lippen of wangen, of onder je tong. Soms gaat ook je mondslijmvlies er rood van zien. Het is onduidelijk hoe aften precies ontstaan, maar gelukkig gaan ze meestal na drie of vier weken wel weer weg. Jammer genoeg kunnen ze in de tussentijd flink zeer doen. Het hyaluronzuur in Gengigel Mondspoelmiddel helpt om deze pijn te verminderen en de aften sneller te laten genezen. Dat werkt ook bij kleine wondjes in je gebit, bijvoorbeeld van doorkomende tandjes bij baby’s of na chirurgische ingrepen in je mond of het plaatsen van prothesen. Gengigel Mondspoelmiddel zorgt ervoor dat je tandvlees kan herstellen en je zo min mogelijk pijn voelt.

  Gengigel Mondspoelmiddel voor gezond tandvlees

  Om de positieve effecten van Gengigel Mondspoelmiddel goed tot hun recht te laten komen, is het het beste om er drie keer per dag je mond mee te spoelen, en daarbij ongeveer tien milliliter per keer te gebruiken. Omdat het flesje niet zo groot is, is het mondspoelmiddel makkelijk mee te nemen, wat handig is als je ook tussen de middag wilt spoelen. Om het hyaluronzuur goed te laten inwerken, wordt het aanbevolen in elk geval een halfuur na het gebruik van Gengigel Mondspoelmiddel niets te eten of drinken. Meestal wordt aangeraden om Gengigel Mondspoelmiddel ongeveer drie tot vier weken achter elkaar te gebruiken. Daarna zijn alle symptomen van een eventuele tandvleesaandoening meestal wel verdwenen. Als je Gengigel Mondspoelmiddel dagelijks gebruikt, ben je bovendien verzekerd van een langdurig frisse mond.

  Samengevat werkt Gengigel Mondspoelmiddel dankzij de lichaamseigen stof hyaluronzuur, die bij allerlei tandvleesaandoeningen helpt om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Daardoor kan het gebruikt worden tegen tandvleesontsteking, gevoelige tanden of aften en wondjes in je mond. Daarnaast is het geschikt om je algemene mondverzorging te verbeteren of je tandvlees een tijdje extra goed te verzorgen. Bovendien is dit mondspoelmiddel makkelijk in het gebruik en werkt het langdurig. Met Gengigel Mondspoelmiddel houdt je je tandvlees dus op een effectieve manier sterk en gezond.

 • Nano Whitening Mondwater

  Bijna iedereen wil wel wittere tanden, maar dan natuurlijk wel zonder dat het slecht is voor je mondgezondheid. Gelukkig zijn er inmiddels aardig wat mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. Een goed voorbeeld zijn whiteningtandpasta’s: deze bevatten geen waterstofperoxide of carbamideperoxide (de stoffen in professionele bleekbehandelingen die het meest effectief, maar ook het meest gevaarlijk voor je tanden zijn). In plaats daarvan hebben ze een schurende werking, zodat de donkere aanslag van je tanden verdwijnt.

  Maar ook zonder tandpasta met schurende werking kun je je tanden hun natuurlijke witheid teruggeven. Nano Whitening Mondwater is een mondspoelmiddel dat je tanden witter maakt en een stralende glans geeft. Bovendien vermindert het tandgevoeligheid en maakt het je tanden sterker. Dit alles komt door de slim uitgedachte formule met nanodeeltjes, die in staat zijn je tanden zowel witter als gezonder te maken. De vraag is dan natuurlijk hoe en door wie dit mondspoelmiddel dan precies ontwikkeld is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

  WhiteWash Laboratories, de Nano Range en nanodeeltjes

  Nano Whitening Mondwater is ontwikkeld door WhiteWash Laboratories. Dit is een Engels bedrijf, dat in 2010 werd opgericht door Matthew Lloyd en Tom Riley. Deze twee mannen zagen dat bijna iedereen graag wittere tanden zou hebben, maar er toch maar relatief weinig mensen zijn die daadwerkelijk aan een whiteningbehandeling beginnen. Dat komt door de peroxiden in professionele behandelingen, die erom bekend staan heel effectief te zijn, maar ook veel risico voor je mondgezondheid met zich mee te brengen. Wittere tanden, zo dachten Lloyd en Riley, zouden ook mogelijk moeten zijn zonder deze nadelen.

  Lloyd was afgestudeerd in tandheelkunde aan Leeds University, Riley in de richting van economie aan de University of Nottingham. Samen hadden ze dus alle nodige kennis om een bedrijf op te zetten met als doel om mooi ontworpen, betaalbare, peroxidevrije en effectieve whiteningproducten te gaan ontwikkelen. WhiteWash Laboratories was geboren, en inmiddels worden de producten ervan wereldwijd verkocht. Alle producten worden ontwikkeld door tandartsen, zodat alles wordt ondersteund door de laatste wetenschappelijke kennis.

  Nano Whitening Mondwater komt uit de Nano Range, een speciale lijn van WhiteWash Laboratories die in 2015 is opgericht. De producten in deze lijn zijn gebaseerd op een speciale formule met nanodeeltjes, waarvan de ontwikkeling maar liefst vijf jaar heeft geduurd. Alle ingrediënten van de producten in de Nano Range zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat elk ingrediënt door wetenschappelijk onderzoek gemotiveerd kan worden. Daardoor zijn er ook een aantal ingrediënten die in veel andere mondverzorgingsproducten wel zitten die zijn weggelaten, zoals SLS, alcohol, parabenen, triclosan en PEG. Inmiddels worden de producten van de Nano Range in 2015 winkels in 35 landen ter wereld verkocht.

  Wittere tanden, sterker tandglazuur en een stralende glans

  De werking van Nano Whitening Mondwater berust dus op de formule van de Nano Range, die gebruikmaakt van hydroxyapatietnanodeeltjes. Dit zijn ongelooflijk kleine kristallen, die natuurlijke bouwstenen zijn voor je tanden. Als ze in je mond komen, klitten ze samen tot grotere kristallen, om uiteindelijk een hele nieuwe, ontzettend dunne laag glazuur over je tanden heen te vormen. Dat maakt je tanden witter. Op je tanden zit namelijk altijd een donkere laag aanslag, die wordt veroorzaakt door dingen als koffie, thee, tabak en rode wijn. Doordat de hyxroxyapatietnanodeeltjes een nieuwe laag over je tanden vormen, verdwijnt deze aanslag. Zo krijgen je tanden hun natuurlijke witheid dus weer terug.

  Ook zorgen de hydroxyapatietnanodeeltjes ervoor dat je tanden sterker worden. Als je last hebt van tandbederf, ontstaan er namelijk kleine gaatjes in je tandglazuur, die je tanden zwakker maken. De hydroxyapatietnanodeeltjes vullen deze gaatjes weer op en de nieuwe laag die ze vormen beschermt bovendien je tanden. Zo wordt zacht, gevoelig tandglazuur dus weer gezond en sterk. Je tanden krijgen bovendien een stralende glans, doordat oneffenheden worden weggewerkt door de nieuwe laag glazuur. Al deze positieve effecten van hydroxyapatietnanodeeltjes zijn al in vele studies aangetoond. Door WhiteWash Nano zelf wordt het complex waarin ze het toepassen Enamel Care Technology genoemd.

  Minder tandgevoeligheid, minder plak en minder zuuraanvallen

  De hydroxyapatietnanodeeltjes hebben nog een ander voordeel: je tanden worden minder gevoelig. Bij gevoelige tanden heeft je tandvlees zich namelijk teruggetrokken, zodat een stuk van je tandbeen bloot is komen te liggen. Hierin zitten kleine kanaaltjes, die naar je tandzenuwen leiden. Zonder de bescherming van je tandvlees, kunnen dingen als warme thee, koude wind of zuur eten dus gemakkelijk je zenuwuiteinden prikkelen, wat de pijn veroorzaakt. De beschermlaag van de hydroxyapatietnanodeeltjes bedekt de kanaaltjes weer, zodat de gevoeligheid vermindert.

  Bovendien bevat Nano Whitening Mondwater kaliumnitraat. Deze stof dringt diep door in je tanden, tot het helemaal bij de tandzenuwen is gekomen. Daar is het is in staat om de signalen die worden verstuurd te blokkeren. Dat zorgt ervoor dat ook als je zenuwuiteinden toch nog worden geprikkeld, er geen reactie van je hersenen komt, wat betekent dat het geen pijn doet. Dit in combinatie met de hydroxyapatietnanodeeltjes zorgt er dus voor dat je tanden een stuk minder gevoelig worden.

  Nano Whitening Mondwater bevat ook xylitol. Dit is een natuurlijke zoetstof, die vooral heel veel in groente en fruit zit, maar ook (in kleine hoeveelheden) wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. Tandartsen bevelen deze stof vaak aan, omdat het je tandglazuur versterkt en zuur- en plakvormende bacteriën remt. Daardoor wordt er minder plak gevormd en wordt de bestaande plak verwijderd, wat de kans op gaatjes, tandverkalking en andere aandoeningen verkleint. Xylitol stimuleert bovendien je speeksel, waardoor het ook helpt beschermen tegen een droge mond.

  Nano Whitening Mondwater voor een gezonde, witte lach

  Natuurlijk is het whiteningeffect van dit mondspoelmiddel kleiner dan dat van een professionele bleekbehandeling. Je tanden worden immers niet witter dan ze van nature waren: alles wat Nano Whitening Mondwater doet is die witheid weer helemaal zichtbaar maken. Als je dus echt een paar tinten wittere tanden wilt, zul je toch een behandeling met peroxiden moeten overwegen. Maar als je tevreden bent als je tanden er gewoonweg witter uitzien, meer gaan glanzen en bovendien gezonder en sterker worden, is Nano Whitening Mondwater misschien wel een heel goed idee.

  Bijna iedereen wil wel wittere tanden, maar natuurlijk niet als dat ten koste moet gaan van je mondgezondheid. Nano Whitening Mondwater is een goede optie dat voor elkaar te krijgen. Je ziet aan de slimme formule dat het helemaal door tandartsen is ontwikkeld. Dankzij de nanodeeltjes zorgt het er immers voor dat je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen en je tandglazuur sterker wordt. Ook krijgen je tanden hierdoor een witte glans en wordt tandgevoeligheid vermindert (mede door de combinatie met kaliumnitraat). Bovendien helpt dit mondspoelmiddel dankzij xylitol om je tanden te beschermen tegen plak en zuuraanvallen. Zo krijg je een gezonde, witte lach.

 • Parodontax Mondwater

  Parodontax is natuurlijk vooral bekend van de tandpasta, die apart smaakt, maar ook erg goed helpt tegen tandvleesproblemen. Onderzoek wijst gelukkig uit dat gebruikers gemiddeld al na twee weken aan de vreemde smaak gewend zijn, en later zelfs hun oude tandpasta vies gaan vinden. Maar deze beroemde tandpasta’s zijn niet het enige van Parodontax. Er is namelijk ook nog een mondwater, dat nog eens extra helpt om tandvleesproblemen te voorkomen. Parodontax Mondwater werkt namelijk heel sterk antibacterieel. De vraag is nu natuurlijk wat dit mondwater dan precies voor je gebit doet. En hoe gebruik je Parodontax Mondwater? Welke nadelen zitten eraan? En is de smaak net zoals bij de tandpasta?

  Antibacterieel

  Als we Parodontax Mondwater in één woord zouden moeten samenvatten, zou dat waarschijnlijk het woord ‘antibacterieel’ worden. Parodontax Mondwater beschermt je tanden namelijk tegen allerlei soorten bacteriën. Om te beginnen helpt het om de bacteriën te bestrijden die tandvleesproblemen veroorzaken. Dat komt met name door de toegevoegde chloorhexidine (CHX). Dit stofje helpt om de hoeveelheid tandplak in je mond sterk te verminderen. Onderzoek toont zelfs aan dat Parodontax Mondwater meer dan  drie keer zoveel plak verwijdert dan tandpasta alleen. Als je dan ook nog elke dag je tanden poetst, kun je met Parodontax Mondwater de hoeveelheid plak in je mond drastisch verminderen. Aangezien tandplak de grootste oorzaak is van tandvleesproblemen, ontstaan deze dan dus ook veel minder snel. Daarnaast bevat Parodontax Mondwater fluoride, wat helpt om je tanden sterker te maken en tandbederf te voorkomen. Zo worden dus niet alleen directe bedreigingen voorkomen, maar is je gebit ook nog eens beter bestand tegen problemen in de toekomst.

  Maar ook andere bacteriën worden door dit mondspoelmiddel aangepakt. Zo heeft één op de zeven Nederlanders last van een permanent slechte adem (waarvan de tandheelkundige naam ‘halitose’ is). Ook dit wordt veroorzaakt door bacteriën. En ook deze bacteriën worden beperkt door Parodontax Mondwater. Je krijgt van dit mondspoelmiddel dus ook een frissere adem. Het grote voordeel is dat klinisch bewezen is dat Parodontax Mondspoelmiddel maar liefst twaalf uur na gebruik actief blijft. Het effect duurt dus makkelijk de hele dag. ’s Ochtends even je mond ermee spoelen, en dan heb je de hele dag een beschermd gebit en een frisse adem.

  Boven de twaalf

  Parodontax Mondwater versterkt dus je tanden, voorkomt tandbederf en tandvleesproblemen, zorgt voor een frisse adem en is twaalf uur effectief. Dat klinkt als het ideale mondspoelmiddel. Toch is er ook een nadeel aan verbonden. Parodontax Mondspoelmiddel is namelijk niet geschikt voor mensen die jonger zijn dan twaalf jaar. Dat komt door de chloorhexidine. Deze is net wat te sterk voor een kindergebit. Maar ook volwassenen merken er iets van: je gebit kan ervan verkleuren. Is dat nu een reden om Parodontax Mondwater dan maar niet te gebruiken? Misschien wel. Maar misschien ook wel niet.

  De meeste mondspoelmiddelen met chloorhexidine bevatten namelijk een hoge dosis CHX. Daarbij moet je denken aan zo’n 0,12-0,2%. Dit soort mondspoelmiddelen wordt meestal door tandartsen aangeraden, omdat het in feite medicijnen zijn. Zoals gezegd is chloorhexidine namelijk heel erg effectief tegen tandvleesproblemen, dus als iemand een tandziekte als gingivitis of parodontitis heeft of daar net voor behandeld is, helpt CHX enorm. Het nadeel is wel dat het sterk spul is: de meeste mondspoelmiddelen met chloorhexidine erin mag je maar maximaal dertig dagen achter elkaar gebruiken. En ze veroorzaken soms zware verkleuringen op je tanden. Misschien dat je nu denkt dat Parodontax Mondwater ook zo’n mondspoelmiddel is. Maar dat is niet het geval.

  Parodontax Mondwater bevat namelijk maar 0,06% chloorhexidine. Van deze dosis is klinisch bewezen dat deze veilig is om elke dag te gebruiken, maar wel effectief is. Je kunt er dus elke dag veilig je mond mee spoelen en hoeft er geen speciale tandartsverwijzing of enge tandvleesaandoening voor te hebben. Tegelijkertijd profiteer je wel van alle voordelen van CHX: tandplak wordt verwijderd en tandvleesontsteking voorkomen. Parodontax Mondwater is dus geen medicijn, en de nadelen van CHX blijven beperkt tot een paar kleine verkleuringen, omdat de dosering zo laag is. En ook die verkleuringen kan de tandarts of mondhygiënist trouwens zo weer voor je weghalen. Als je nagaat wat Parodontax Mondwater allemaal voor je gebit kan doen, is dit (tenzij je jonger bent dan twaalf, natuurlijk) dus eigenlijk geen goede reden om het niet te gebruiken.

  Parodontax Mondwater gebruiken

  Maar hoe gebruik je Parodontax Mondwater dan precies? Dat is niet zo moeilijk. Zoals gezegd kun je dit mondwater dagelijks gebruiken, om precies te zijn één of twee keer per dag. Je kunt het beste een minuut lang met tien milliliter mondwater spoelen. Het is belangrijk om het mondspoelmiddel niet door te slikken. Ook hoef je na het gebruik van Parodontax Mondwater niet nog eens met water te spoelen. Daarmee verminder je namelijk de effectiviteit ervan.

  Naar eigen zeggen maakt Parodontax Mondwater gebruik van de zogenaamde Malkron-technologie. Dit is een gepatenteerde technologie die dankzij een heel hoge concentratie van heel erg fijn natriumbicarbonaat nog eens extra veel plak verwijdert. Daarnaast helpt deze technologie om bloedend tandvlees te stoppen. Het effect ervan is klinisch bewezen, maar hoe de Malkron-technologie precies werkt, is geheim. Wat we wel weten, is dat Parodontax Mondwater drie keer zoveel tandplak verwijdert als tandenpoetsen alleen, je tanden sterker en gezonder maakt, je een frisse adem geeft en heel erg goed helpt om tandvleesproblemen te voorkomen. Dat alleen al is een erg goede reden om het eens te proberen. En voor alle duidelijkheid: het mondwater heeft niet de bekende smaak van de tandpasta’s.

1 2