085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Mondspray

 • Bluem Oral Foam

  Bluem Oral Foam is een speciaal soort schuim voor in je mond, dat makkelijk en snel kan zijn om je tandvlees en mondslijmvlies door de dag heen te helpen onderhouden in allerlei situaties. Ook is het praktisch om beugels, gebitsbeschermers of protheses mee schoon te maken. Dat komt allemaal door de bijzondere formule met actieve zuurstof, xylitol, lactoferrine en wintergroenolie. Maar wat doen deze ingrediënten dan eigenlijk en wat betekent dat voor de werking van Bluem Oral Foam? In welke situaties kan dit schuim handig zijn? En als je het dan gaat gebruiken, hoe kun je dat dan het beste doen?

  Actieve zuurstof

  Het belangrijkste werkzame ingrediënt van Bluem Oral Foam is, zoals voor bijna alle Bluem-producten, actieve zuurstof. In Bluem Oral Foam zit namelijk honing, wat veel glucose bevat. Die glucose wordt in je mond omgezet in twee stoffen: gluconolactone en een speciale vorm van zuurstof. Dat laatste heet “actieve zuurstof”, en is natuurlijk een andere vorm van zuurstof dan de versie die je inademt. Actieve zuurstof heeft namelijk de speciale eigenschap dat het de celwanden van schadelijke bacteriën in je mond afbreekt, zodat ze doodgaan. Omdat de glucose helemaal omgezet wordt, blijven er bovendien geen suikers over die gaatjes kunnen veroorzaken. Actieve zuurstof werkt dus sterk antibacterieel, wat in veel verschillende situaties handig kan zijn.

  Daarnaast heeft actieve zuurstof in het algemeen een positief effect op het genezen van wondjes. Het zorgt ervoor dat je cellen een betere stofwisseling krijgen en meer energie kunnen produceren, zodat ze beter op wondjes kunnen reageren. Ook stimuleert het de vorming van een nieuwe huid onder een wond, en helpt het de weefsels van je lichaam om sterk en soepel te blijven. Bovendien zorgt het voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten, en speelt het een belangrijke rol in je immuunsysteem. Dit alles betekent dat de actieve zuurstof in Bluem Oral Foam ervoor zorgt dat je tandvlees en mondslijmvlies beter doorbloed worden, en makkelijker genezen als ze ontstoken zijn of bloeden.

  Xylitol, lactoferrine en wintergroenolie

  Naast de actieve zuurstof heeft Bluem Oral Foam nog een aantal andere werkzame ingrediënten. Een daarvan is xylitol. Dit is een natuurlijke zoetstof die veel voorkomt in de vezels van planten, groenten en bepaalde soorten fruit (bijvoorbeeld blauwe bessen, bosbessen en aardbeien). Ook in het menselijk lichaam wordt elke dag ongeveer tien gram xylitol gemaakt. Xylitol lijkt qua structuur heel sterk op suiker, maar is het net niet. Daardoor smaakt het zoet, maar is het geen voedsel voor de schadelijke bacteriën in je mond (in tegenstelling tot echte suiker). Xylitol veroorzaakt dus geen tandvleesontsteking. Sterker nog: xylitol dwingt schadelijke bacteriën om zich te binden aan andere stoffen, zodat ze je tanden niet meer aan kunnen tasten, wat helpt om je tandvlees gezond te houden. Ook verbetert xylitol de zuurgraad in je mond, zodat de stroom van voedingsstoffen in je mond wordt verbeterd, waardoor je tandvlees en tandglazuur sterker worden. Bovendien vormt xylitol bepaalde complexen van calcium en speekseleiwitten in je mond, die je tandglazuur versterken én helpen tegen een droge mond.

  Verder bevat Bluem Oral Foam het eiwit lactoferrine. Dit komt van nature voor in traanvocht en moedermelk, en heeft in combinatie met de actieve zuurstof een sterk antibacteriële werking. Ook helpt het bij het vormen van botweefsel. Tenslotte zit er in Bluem Oral Foam nog etherische olie van de wintergroenplant (die zo heet omdat de blaadjes het hele jaar door groen blijven). Deze olie bevat een hoge concentratie van de stof methylsalicylaat, die erom bekend staat ontstekingen te remmen. Dankzij deze twee ingrediënten werkt Bluem Oral Foam dus extra goed om de schadelijke bacteriën in je mond te vernietigen, zodat je tandvlees en mondslijmvlies gezond blijven. Wat Bluem Oral Foam dan juist niet bevat, zijn alcohol en fluoride. Ook is het schuim pH-neutraal (dat wil zeggen: het is niet zuur en ook niet basisch). Daardoor is het zacht en prettig voor je mond, en droogt het je mondslijmvlies niet uit.

  Werking en gebruik van Bluem Oral Foam

  Bluem Oral Foam zorgt er dankzij alle bovengenoemde stoffen dus voor dat schadelijke bacteriën in je mond vernietigd worden en je tandvlees, tandglazuur en mondslijmvlies gezonder en sterker worden. Daardoor kan dit schuim een goede aanvulling op je mondhygiëne zijn als je een slechte adem of een droge mond hebt, en je mondslijmvlies wel wat extra aandacht kan gebruiken. Ook voor mensen met gevoelige tanden kan Bluem Oral Foam handig zijn, omdat het je tandvlees stimuleert en sterker maakt. Omdat je het kleine flesje makkelijk mee kunt nemen, kun je Bluem Oral Foam makkelijk even tijdens je lunchpauzes gebruiken. Dat gaat heel eenvoudig: je spuit wat schuim in je mond, laat het een minuut zitten en spuugt het dan weer uit. Je hoeft het niet door te slikken of na het spoelen, en krijgt meteen een schoon en fris gevoel in je mond. Op die manier kun je simpel en snel wat extra verzorging aan je mondslijmvlies geven tussen het tandenpoetsen door, wat vaak goed is in de bovengenoemde situaties. Als je Bluem Oral Foam wel tijdens je tandenpoetsbeurt gebruikt, is het trouwens beter om dat na het poetsen te doen.

  Het feit dat Bluem Oral Foam zo goed helpt tegen schadelijke bacteriën, maakt het ook ideaal om beugels, gebitsbeschermers en protheses, zoals kunstgebitten, grondig mee schoon te maken. Je kunt het gewoon op je beugel, gebitsbeschermer of prothese spuiten, en hem dan weer indoen en het overtollige schuim uitspugen. Als er ernstig vuil op zit, kun je dit na de behandeling met Bluem Oral Foam vaak makkelijk met een tandenborstel weghalen.

  Bluem Oral Foam

  De laatste tijd verschenen er al blogberichten over Bluem Oxygen Fluid en Bluem Oral Gel. Een schuim is dan wel weer wat anders, zou je zeggen. Anderzijds werkt Bluem Oral Foam net als de andere producten op basis van actieve zuurstof, waardoor het – samen met de andere actieve ingrediënten – ervoor zorgt dat schadelijke bacteriën in je mond worden vernietigd en je tandvlees, tandglazuur en mondslijmvlies sterker maakt. Daardoor is het ideaal voor als je een droge mond, gevoelige tanden of een slechte adem hebt, maar ook heel handig om je beugel, prothese of gebitsbeschermer mee schoon te maken. En het schuim is heel makkelijk en snel om mee te nemen en aan te brengen, zodat je razendsnel klaar bent. Bluem Oral Foam is dus heel handig voor in allerlei situaties.

 • Dentaid Xeros Spray: ideaal voor bij een droge mond

  Dentaid Xeros Spray is een mondspray speciaal voor mensen met een droge mond. Deze spray helpt namelijk om de klachten bij een droge mond te verlichten en de negatieve gevolgen voor je gebit onder controle te houden. Met een “droge mond” bedoelen we daarbij  niet dat je mond eventjes droog is omdat je net een paar uur achter elkaar een presentatie hebt gegeven of veel stress hebt. Dat heeft iedereen wel eens, en het is meestal makkelijk op te lossen. Maar sommige mensen hebben last van een permanent droge mond, een aandoening die ook wel “xerostomie” wordt genoemd (en meteen de naam van Dentaid Xeros Mondspray verklaart). Het komt best wel vaak voor, en kan vervelende klachten opleveren en schadelijk zijn voor je gebit. Gelukkig is het meestal te verhelpen. Maar kan deze mondspray je daar echt bij helpen, en zoja, hoe?

  Te weinig speeksel

  Laten we maar eens beginnen met uit te leggen wat een droge mond precies is. Zoals gezegd: bij een droge mond is je mond langdurig (of zelfs permanent) droog. De oorzaak is dat er te weinig speeksel wordt geproduceerd. Speeksel is namelijk best wel belangrijk voor je mondgezondheid. Denk maar eens aan de volgende dingen:

  1. Speeksel zorgt ervoor dat je je wangen, tong en lippen goed kunt bewegen
  2. Speeksel zorgt ervoor dat je kunt slikken en ook praten gaat een stuk moeilijker zonder
  3. Speeksel voorkomt dat je mondslijmvlies uitdroogt
  4. Speeksel reinigt je tanden, kiezen en mondslijmvlies
  5. Speeksel remt de groei van bacteriën en schimmels, waardoor mondinfecties worden voorkomen

  Maar de productie van speeksel kan in een aantal gevallen stilgelegd worden. Bepaalde medicijnen kunnen bijvoorbeeld de afgifte flink remmen. Vaak zijn dit medicijnen voor een hoge bloeddruk, middelen tegen hartritmestoornissen, slaapmiddelen of plasmiddelen, maar ook antidepressiva kan de speekselafgifte minderen. Daarnaast zijn er ziektes die ervoor kunnen zorgen dat je langdurig minder speeksel in je mond krijgt, zoals koorts. Dit is gelukkig meestal tijdelijk, hoewel er ook ziektes bestaan (zoals het Syndroom van Sjögren, waarbij je speekselklieren altijd ontstoken zijn) die een permanent droge mond opleveren. Ook kan de bestraling bij kanker ervoor zorgen dat je speekselklieren worden beschadigd, waardoor ze niet meer genoeg speeksel kunnen maken en je een droge mond krijgt. Er zijn nog heel veel andere mogelijke oorzaken van het stoppen van de speekselproductie in je mond. Maar het gevolg is altijd hetzelfde: je krijgt een droge mond.

  Klachten bij een droge mond

  Goed, de oorzaak van een droge mond zit hem dus in te weinig speeksel. Dat maakt ook dat je het duidelijk merkt als je er last van hebt. Zonder speeksel kan het je namelijk moeite kosten om te praten of droog voedsel te eten. Ook worden je tong en lippen plakkerig en krijg je vaak een vieze smaak in je mond, en steeds het gevoel dat te moeten drinken. Maar het missen van speeksel heeft ook gevolgen voor je mondgezondheid. In een droge mond vermenigvuldigen bacteriën zich immers een stuk makkelijker (omdat speeksel, zoals gezegd, normaal gesproken de bacteriën remt). Daardoor vormt zich makkelijker tandplak, met als gevolg dat je sneller ontstoken tandvlees en gaatjes krijgt. Ook worden je tanden gevoeliger voor zuren, waardoor je makkelijker last krijgt van tanderosie. Je mondslijmvlies raakt daarnaast makkelijker ontstoken (vooral schimmelinfecties krijgen meer kansen in een droge mond), waardoor er pijnlijke plekken op ontstaan. Als je een kunstgebit hebt, kan dit door het gebrek aan speeksel als het ware vast komen te zitten aan je tandvlees (“wrikken”), wat een naar gevoel geeft.

  Als je last hebt van een droge mond, is het goed om ermee naar de tandarts te gaan. Meestal moeten mensen met deze klachten zeker eens in de drie maanden langskomen, omdat je gebit zo snel achteruit kan gaan dat de schade bij een halfjaarlijkse controle al niet meer te herstellen kan zijn. Wat je verder kunt doen tegen een droge mond, is afhankelijk van de oorzaak en van je precieze situatie. Het kan bijvoorbeeld helpen om van medicijnen te wisselen, speekselvervangers te gaan gebruiken of speciale kauwgom te gaan gebruiken. Hoe dan ook is het goed om extra zorg en aandacht aan je gebit te besteden, juist omdat het kwetsbaarder is. Dat betekent vooral: goed je tanden poetsen en flosdraad of ragers gebruiken om ook tussen je tanden te reinigen. Maar het kan handig zijn om ook iets extra’s voor je gebit te doen, met name tussendoor, als je het idee hebt dat het even nodig is. En daarbij kan Dentaid Xeros Spray helpen.

  Dentaid Xeros Spray

  Deze spray bevat namelijk appelconcentraat. Dat zorgt ervoor dat je speekselklieren sterk gestimuleerd worden (denk maar eens aan hoe dat gaat als je een appel eet), waardoor je mond meteen een stuk minder droog wordt. Een mooie bijkomstigheid is trouwens dat de spray een lekkere frisse appelsmaak heeft. Ook bevat Dentaid Xeros Spray xylitol. Dit is een natuurlijke stof die veel voorkomt in de vezels van groente en fruit, maar ook in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam. Het lijkt qua structuur sterk op suiker, en heeft dezelfde zoete smaak (waardoor het vaak als zoetstof wordt gebruikt), maar is net geen suiker. Daardoor kunnen bacteriën xylitol niet als voedsel gebruiken om van te groeien(waar ze dat bij suiker wel kunnen). Sterker nog: xylitol dwingt bacteriën om zich aan eiwitten te binden waar ze vervolgens aan vast blijven zitten. Ze kunnen dan geen zuren meer maken, en dus ook je gebit niet meer aantasten. Xylitol zorgt er op die manier voor dat de vorming van tandplak en de groei van bacteriën in je mond sterk worden geremd. Op die manier krijg je minder makkelijk last van tandvleesontsteking en gaatjes. Dankzij de xylitol worden de negatieve effecten van een droge mond dus voor een deel tenietgedaan. Maar xylitol stimuleert ook je speekselklieren. Daardoor wordt het effect van het appelconcentraat dus nog versterkt. Het resultaat is dat Dentaid Xeros Spray je meteen een minder droge mond geeft, zodat je weer minder moeite hebt met praten en eten. En omdat het flesje een praktisch formaat heeft, kun je de spray makkelijk overal mee naartoe nemen, en altijd gebruiken als dat nodig is.

  Zoals gezegd: dankzij de xylitol helpt Dentaid Xeros Spray ook om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt en je gaatjes krijgt als je een droge mond hebt. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat deze spray daarnaast fluoride bevat (en zelfs de maximaal toegestane dosis). Deze stof zit ook in heel veel tandpasta’s en helpt om je tandglazuur sterker te maken en je gebit tegen gaatjes te beschermen. Tenslotte bevat Dentaid Xeros Spray geen alcohol en menthol, waardoor deze spray vriendelijk is voor een droge mond. Alcohol droogt je mond namelijk uit, en dat zou natuurlijk averechts werken. Menthol voelt vaak stekend of zelfs pijnlijk aan in een droge mond, omdat het het mondslijmvlies irriteert als dit te droog is.

  Dentaid Xeros Spray: ideaal voor bij een droge mond

  Samengevat: een droge mond wordt veroorzaakt door speekseltekort, wat dan zelf weer door allerlei verschillende dingen veroorzaakt kan worden. Het gevolg is dat je moeite krijgt met praten en eten, maar ook dat je mondgezondheid een heel stuk kwetsbaarder wordt. Als je hier last van hebt, is het dus wel zo handig snel naar de tandarts te gaan, en je mond verder goed te verzorgen. Daarbij kan Dentaid Xeros Spray helpen. Deze spray past namelijk makkelijk in je zak, en kan je zo op elk moment van de dag helpen om je mond minder droog te maken, dankzij het appelconcentraat en de xylitol. Die laatste stof zorgt er samen met de fluoride dan ook nog eens voor dat je minder makkelijk tandvleesontsteking en gaatjes krijgt als je mond droog is. En doordat de spray geen alcohol of menthol bevat, is deze vriendelijk voor een droge mond. Dentaid Xeros Spray is dus ideaal voor bij een droge mond.

 • De ideale mondspray voor jou

  Mondspray is er in alle soorten en maten, en mondsprays kunnen allerlei verschillende functies hebben; voor elke situatie lijkt er wel een speciale mondspray te zijn. Omdat ze doorgaans in een klein flesje zitten, kun je ze probleemloos meenemen en overal gebruiken. In het algemeen helpen mondsprays om je gebit een beetje extra ondersteuning te geven als dat nodig is. Voorbeelden van mondsprays die dit – allemaal op hun eigen manier – doen zijn Perio-Aid 0,12% Mondspray, Miradent Halitosis Spray en Bluem Mondspray. Maar wat doen deze mondsprays dan eigenlijk precies en wat zijn de overeenkomsten en verschillen? En welke is het beste?

  Tandvleesontsteking en Perio-Aid 0,12% Mondspray

  Zoals gezegd kunnen mondsprays allerlei functies hebben. Perio-Aid 0,12% Mondspray helpt bijvoorbeeld tegen tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees krijg je meestal doordat je de plak op je tanden niet op tijd verwijdert. Tandplak bestaat namelijk uit bacteriën, en als deze te lang blijven zitten, gaan ze zuren produceren die je tandglazuur aantasten. Je tandvlees raakt daarvan ontstoken. De achtergebleven plak kan bovendien tot tandsteen verkalken, waaraan zich vervolgens weer makkelijk nieuwe plak hecht. Het gevolg is dat er meer bacteriën komen, waardoor er meer zuren komen, en je tandglazuur steeds verder wordt aangetast terwijl je tandvlees steeds verder ontstoken raakt. Je krijgt dan gaatjes, je tandvlees gaat bloeden en het kan zijn dat je uit je mond gaat stinken. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt.

  Om dat alles te voorkomen, is het dus belangrijk te zorgen voor een goede mondhygiëne. De basis daarvan is om twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen, genoeg tussen je tanden te reinigen (met flosdraad, stokers of ragers) en op tijd de hulp van de tandarts in te roepen als je denkt dat er iets mis is. Maar in sommige situaties heeft je tandvlees net wat meer ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld als je tandvlees al ontstoken is, of je ervoor in behandeling bent. Of als er net tanden of kiezen getrokken zijn, er een implantaat of kroon is geplaatst, je veel stress hebt of er een andere reden is dat je mondhygiëne wel iets extra’s kan gebruiken.  Perio-Aid 0,12% Mondspray kan in zo’n geval helpen.

  Deze mondspray bevat namelijk chloorhexidine (vaak afgekort tot CHX): een stofje dat de celwanden van bacteriën afbreekt, zodat ze doodgaan. Het helpt daardoor heel goed om infecties tegen te gaan, wondjes in je mond sneller te laten genezen en plakvorming te verminderen. Daardoor werkt het goed om tandvleesontsteking mee te voorkomen en genezen. Perio-Aid 0,12% Mondspray bevat bovendien cetylpyridiniumchloride (CPC), wat ook heel desinfecterend werkt en daarmee het effect van de chloorhexidine versterkt. Omdat je tandvlees kwetsbaar is als het ontstoken is, werkt deze mondspray nauwelijks schurend. Perio-Aid 0,12% Mondspray bevat verder geen alcohol en is niet zuur. Het heeft daarnaast een aangename smaak en is makkelijk te gebruiken, dankzij het lange spuitstuk, waarmee je het precies kunt toedienen op de plek waar dat nodig is. Perio-Aid 0,12% Mondspray is dus ideaal om je mondhygiëne mee te ondersteunen als je tandvleesontsteking wilt voorkomen of genezen.

  Sprays tegen een slechte adem

  Een andere categorie mondsprays is speciaal voor mensen met halitose: een permanent slechte adem. Dit is een aandoening waar één op de zeven mensen last van heeft, en jammer genoeg hebben ze het vaak zelf niet door. Er bestaan veel misverstanden over, zoals dat halitose vooral veroorzaakt zou worden door de dingen die je eet of drinkt. Dat is niet waar: knoflook, uien en dat soort dingen geven je weliswaar een slechte adem, maar die verdwijnt weer na een tijdje. Bij halitose stink je altijd uit je mond. Het kan allerlei oorzaken hebben, maar vaak ligt het eraan dat achterop je tong veel bacteriën zitten, die zwavel produceren, wat de nare geur veroorzaakt. En als je er niets aan doet, gaat deze niet vanzelf weg.

  Gelukkig is halitose meestal wel weer te verhelpen. Ook daarover bestaan veel misverstanden: halitose gaat bijvoorbeeld niet over door vaker tandenpoetsen, kauwgom of frisse snoepjes (deze dingen kunnen de slechte geur hoogstens een tijdje maskeren). Wat wel helpt, is om met een tongschraper een paar keer per dag de bacteriën van je tong te schrapen, en speciale tandpasta te gebruiken (vraag hiervoor je tandarts of mondhygiënist om advies). Daarnaast zijn er veel speciale mondspoelmiddelen en mondsprays voor mensen met halitose, waaronder dus ook Miradent Halitosis Spray en Bluem Mondspray.

  Miradent Halitosis Spray met geneeskrachtige kruiden

  Miradent Halitosis Spray werkt dankzij een mengsel van geneeskrachtige kruiden, zoals munt, venkel, salie en kamille en verder twee verschillende vormen van zink. De kruiden werken sterk ontsmettend, en zorgen voor een lekkere geur. De zink is heel goed voor je immuunsysteem, zodat je afweer meer wordt gestimuleerd om de bacteriën aan te pakken. Miradent Halitosis Spray zorgt er dus voor dat schadelijke bacteriën verdwijnen door hulp van buitenaf en van binnenuit, waardoor de nare geur uit je mond verdwijnt en je er een heerlijk frisse adem voor in de plaats krijgt.

  Maar Miradent Halitosis Spray doet meer dan alleen je adem verbeteren. Deze mondspray bevat namelijk fluoride en 10% xylitol, waardoor deze helpt om je mondhygiëne te ondersteunen. De fluoride helpt om gaatjes te voorkomen en je mond te reinigen. Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die de groei van bacteriën in je mond remt, je tandglazuur sterker maakt en voorkomt dat de bestaande bacteriën je tandglazuur aan kunnen tasten. Het helpt dus heel goed om plakvorming en tandvleesontsteking tegen te gaan, en zo gaatjes en tandverkalking te voorkomen. Daarnaast verbetert xylitol de uitwisseling van voedingsstoffen in je mond, en versterkt het de positieve effecten van de fluoride. Dankzij de xylitol en fluoride geeft Miradent Halitosis Spray je dus niet alleen een frisse adem, maar is het ook een goede ondersteuning voor je mondhygiëne.

  Bluem Mondspray

  Maar naast Miradent Halitosis Spray zijn er ook andere mondsprays tegen een slechte adem, zoals Bluem Mondspray. Deze spray heeft een unieke formule met actieve zuurstof uit honingenzymen. Deze actieve zuurstof zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, schadelijke bacteriën worden bestreden en de weefsels (tandvlees, tanden, wangslijmvliezen, etc.) worden versterkt. Naast de actieve zuurstof bevat Bluem Mondspray nog xylitol (met dus alle positieve effecten die we eerder al beschreven) en lactoferrine. Dat laatste is een eiwit uit melk, dat heel ontstekingsremmend werkt en daarmee het effect van de actieve zuurstof nog eens versterkt.

  Dankzij de combinatie van deze drie stoffen krijg je met Bluem Mondspray meteen een frisse adem en een fris gevoel in je mond. Ook wordt een slechte adem voor een lange tijd voorkomen. Bluem Mondspray is daarmee een goede aanvulling op tandpasta, mondwater en tongschrapers. Bovendien bevat Bluem Mondspray geen fluoride, parabenen, sulfaten en kleurstoffen. Deze spray is dankzij de bijzondere formule dus erg handig om een slechte adem te voorkomen en je mondhygiëne te verbeteren.

  De ideale mondspray voor jou

  Samengevat is er voor elke situatie wel een mondspray die je kan helpen. Als je last hebt of dreigt te krijgen van tandvleesontsteking, is Perio-Aid 0,12% een goed idee, want de CHX is een enorme ondersteuning voor je mondhygiëne. En als je een slechte adem hebt, kun je Miradent Halitosis Spray of Bluem Mondspray proberen. Deze helpen allebei om je adem én mondhygiëne te verbeteren, maar zijn tegelijkertijd heel verschillend: Miradent Halitosis Spray werkt op basis van kruiden en zink, Bluem Mondspray op basis van actieve zuurstof. Welke mondspray uiteindelijk het beste is, hangt dan ook vooral af van je precieze situatie en persoonlijke voorkeur. Hoe dan ook kunnen mondsprays erg handig zijn om je gebit zo nu en dan wat extra te ondersteunen.

 • Miradent Halitosis Spray

  Miradent Halitosis Spray helpt je om de hele dag door een frisse adem te krijgen en houden. Dat is wel zo fijn, aangezien uit je mond ruiken niet alleen vervelend is voor je omgeving, maar ook slecht voor je zelfvertrouwen. Het bijzondere van Miradent Halitosis Spray is dat deze spray ook bijdraagt aan een goede mondhygiëne. Maar hoe zat het eigenlijk ook alweer met een slechte adem, een goede mondhygiëne en halitose? En wat kan Miradent Halitosis Spray precies doen om je mond gezond en je adem fris te houden?

  Een slechte adem

  Over een permanent slechte adem (ook wel halitose genoemd) bestaan heel wat misverstanden. Zo denken veel mensen dat altijd uit je mond stinken vooral komt doordat je de verkeerde dingen eet. Het klopt inderdaad dat je van knoflook, uien of alcohol uit je mond gaat stinken, maar dat is tijdelijk en goed te maskeren. Een permanent slechte adem krijg je er dus niet van; daar heeft wat je eet of drinkt nauwelijks invloed op.

  Halitose betekent dat je de hele dag door uit je mond ruikt. Het is een aandoening waar ongeveer één op de zeven mensen last van heeft, en vaak hebben ze het zelf niet door. Het gaat jammer genoeg niet vanzelf over, maar gelukkig is het meestal op te lossen. Hoe, dat varieert, aangezien er meerdere oorzaken van halitose kunnen zijn. De meest voorkomende oorzaak van halitose is dat er achterop je tong veel bacteriën en voedselresten zitten. Die bacteriën maken zwavel, wat een vervelende geur heeft, waardoor je uit je mond gaat stinken. Maar er zijn ook andere dingen die halitose kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn:

  1. Als je tandvlees ontstoken is, bevinden zich namelijk veel bacteriën in je mond. Deze maken – net als de bacteriën achterop je tong – zwavel, wat een nare geur heeft.
  2. Een droge mond.
  3. Bepaalde chemische bloedprocessen.
  4. Een ontsteking in je keel of neus.

  Bij met name de laatste drie oorzaken is het belangrijk om naar de juiste specialist (bijvoorbeeld een mondhygiëniste of KNO-arts) te gaan en diens advies te vragen. Bij halitose veroorzaakt door tandvleesontsteking, is het eerder goed om naar de tandarts te gaan voor advies of (in zwaardere gevallen) een wortelkanaalbehandeling. Trouwens, je kunt deze vorm van halitose vaak voorkomen door te zorgen voor een goede mondhygiëne, aangezien je dan minder makkelijk tandvleesontsteking krijgt. Maar wat is de oplossing als de halitose wordt veroorzaakt door bacteriën achterop je tong?

  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kun je het niet oplossen door vaker je tanden te poetsen, frisse snoepjes te eten of de hele dag door kauwgom te kauwen. Die dingen kunnen de slechte adem bij halitose hoogstens een paar minuten maskeren. Wat wel helpt, is met een tongschraper een paar keer per dag de bacteriën van je tong verwijderen. Ook zijn er speciale mondspoelmiddelen en mondsprays voor mensen met halitose. Miradent Halitosis Spray is daar een goed voorbeeld van. Maar wat doet deze spray nu eigenlijk precies tegen halitose?

  Kruiden en zink

  De werking van Miradent Halitosis Spray berust op een mengsel van geneeskrachtige kruiden. Om precies te zijn bevat deze spray extracten en – oliën van:

  1. Munt
  2. Venkel
  3. Echinacea
  4. Salie
  5. Kamille

  Deze kruiden hebben een ontsmettende werking, zodat schadelijke bacteriën achterop je tong verdwijnen. Bovendien zorgen deze kruiden voor een lekkere geur, wat je adem extra fris maakt.

  Miradent Halitosis Spray bevat naast al deze kruiden nog zinkchloride en zinkgluconaat, twee verschillende vormen van zink. Dit is heel goed voor je immuunsysteem. Miradent Halitosis Spray ondersteunt daarmee je afweer, waardoor het je lichaam stimuleert om bacteriën te vernietigen. Dankzij de combinatie van de kruiden en de zink helpt deze spray dus om schadelijke bacteriën te laten verdwijnen, waardoor de nare geur uit je mond verdwijnt. Je krijgt een heerlijk frisse adem, die lang aanhoudt.

  Xylitol en een goede mondverzorging

  Miradent Halitosis Spray helpt dus goed tegen een slechte adem. Maar zoals gezegd: het bijzondere van deze mondspray is dat deze ook je mondhygiëne ondersteunt. Dat komt doordat de spray 10% xylitol bevat. Dit is een natuurlijke zoetstof die met name veel voorkomt in de vezels van planten en besachtige soorten fruit (bijvoorbeeld blauwe bessen en bosbessen, maar ook aardbeien). Het wordt ook in kleine hoeveelheden (denk aan zo’n 10 gram per dag) gemaakt in het menselijk lichaam. Omdat het een natuurlijke stof is, is het voor bijna iedereen veilig om te gebruiken, en dus ook geen probleem voor kinderen, zwangere vrouwen en diabetici. Als je naar de chemische structuur kijkt, lijkt het erg op suiker. Het heeft dan ook veel van de positieve eigenschappen van suiker, bijvoorbeeld dat het lekker zoet smaakt. Toch heeft het veel van de nadelen niet, en juist dat maakt het zo handig voor in tandpasta. Xylitol veroorzaakt namelijk geen tandbederf, maar is juist goed voor je tanden.

  Om dit uit te leggen, moet je eerst even weten dat suiker voedsel is voor bepaalde schadelijke bacteriën in je mond. Ze zetten de suiker om in zuur, en dat tast je tandglazuur aan en veroorzaakt dus het tandbederf. Xylitol is niet eetbaar voor deze bacteriën, waardoor het dus ook geen tandbederf veroorzaakt. Beter nog: xylitol dwingt de bacteriën om zich vast te zetten aan andere stoffen, die verhinderen dat ze zuren kunnen maken. Op die manier remt het de groei van schadelijke bacteriën en voorkomt het dat zuren je tandglazuur kunnen aantasten. Xylitol helpt dus heel goed om plakvorming en tandvleesontsteking te voorkomen, en verkleint daarmee de kans op tandverkalking en gaatjes. Je krijgt sterkere tanden en sterker tandglazuur. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat xylitol samen met eiwitten uit je speeksel en calcium bepaalde complexen vormt, die je tandglazuur nog sterker maken en ook helpen om een droge mond te voorkomen.

  Bovendien herstelt xylitol de zuurgraad in je mond, omdat het zuren neutraliseert (onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat je mond na vijf minuten blootstelling aan xylitol volledig neutraal is). Dit is goed voor je gebit, aangezien een betere zuurgraad de uitwisseling van voedingsstoffen in je mond bevordert. Ook versterkt een goede zuurgraad alle positieve effecten van fluoride. En ja, Miradent Halitosis Spray bevat ook fluoride. Dit helpt extra mee om tandvleesontsteking te voorkomen en je tanden sterker te maken. Miradent Halitosis Spray is dus goed voor je mondhygiëne, dankzij de xylitol en fluoride.

  Miradent Halitosis Mondspray

  Miradent Halitosis Spray houdt je adem dus de hele dag fris en helpt ook nog eens om een goede mondhygiëne te houden. Daardoor helpt het zowel om halitose tegen te gaan als om het te voorkomen. Het bevat verder geen alcohol, waardoor het mild is in je mond. En het is niet moeilijk te gebruiken, omdat het flesje een praktisch ontwerp heeft. Er zit namelijk een geïntegreerd pompsysteem in, waarmee het makkelijk is om helemaal achterop je tong te sprayen. Zo kun je de spray dus doelbewust gebruiken, waardoor het effect maximaal is. Bovendien is het flesje klein, waardoor het makkelijk mee te nemen is. Dat is wel nodig, want voor een optimaal resultaat wordt het aanbevolen meerdere keren per dag te sprayen. Het advies is om 1 tot 4 keer te sprayen elke keer dat je merkt dat het weer nodig is. Het is handig om daarnaast ook één of twee keer per dag je tong te reinigen met een tongschraper, bijvoorbeeld een Halita Tongreiniger. Op die manier houdt je de hele dag door een frisse adem.

 • Perio-Aid 0,12% Mondspray tegen ontstoken tandvlees

  Perio-Aid 0,12% Mondspray helpt als je last hebt van geïrriteerd of bloedend tandvlees en na tandheelkundige behandelingen als het plaatsen van implantaten of kronen. Ook werkt het ondersteunend tijdens en na tandvleesbehandelingen of na het trekken van tanden en kiezen. Dat komt door de werkzame stof chloorhexidine, waar deze mondspray voor 0,12% uit bestaat. Alle hierboven beschreven problemen hebben namelijk iets te maken met ontstoken tandvlees, en daar helpt deze stof heel goed tegen. Maar wat is chloorhexidine precies en waarom maakt het deze mondspray zo effectief tegen ontstoken tandvlees?

  Tandvleesontsteking

  Zoals gezegd helpt Perio-Aid 0,12% Mondspray tegen tandvleesontsteking. Dit ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag plak, een dun, witgelig laagje dat bijna helemaal bestaat uit bacteriën en hun producten. Als deze plak niet op tijd wordt weggehaald, produceren deze bacteriën zuren, die je tandglazuur aantasten. Daardoor raakt je tandvlees ontstoken. Bovendien verkalkt de plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Daardoor komen er meer en meer bacteriën, waardoor je tandvlees steeds verder ontstoken raakt en je tandglazuur steeds verder wordt aangetast. Je hebt dan last van gingivitis. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot bereiken, waardoor je tanden of kiezen kwijtraakt. In dat stadium spreken we van parodontitis.

  Om te voorkomen dat je hier last van krijgt, is het het beste om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Dat betekent: twee keer per dag je tanden poetsen met een fluoridetandpasta, elke dag tussen je tanden reinigen met ragers, stokers of flosdraad en op tijd naar de tandarts gaan als er iets mis is. Ontstoken tandvlees is gelukkig makkelijk te herkennen. Gezond tandvlees is namelijk roze, het ligt strak om de tanden en kiezen heen en het bloedt niet als je het aanraakt. Ontstoken tandvlees is meestal rood en vaak is het gezwollen. Het bloedt als je je tanden poetst, het aanraakt of iets eet. Als je tandvlees ontstoken is, of je zelfs in behandeling bent voor ontstoken tandvlees, is het beter om je tandvlees net wat meer te ondersteunen. Ook als je tandvlees makkelijk ontstoken kan raken, zoals wanneer er net tanden of kiezen getrokken zijn of als je net een implantaat of kroon hebt laten plaatsen, kan je lokale mondhygiëne wel wat extra’s gebruiken. De chloorhexidine in Perio-Aid 0,12% Mondspray kan daarbij helpen.

  Perio-Aid 0,12% Mondspray en CHX

  Chloorhexidine, vaak ook wel afgekort tot CHX, is namelijk een stofje dat de celwanden van bacteriën afbreekt, zodat ze afsterven. Chloorhexidine werkt dus heel sterk bacteriedodend. Daardoor helpt het om infecties tegen te gaan, wondjes in je mond sneller te laten genezen en plakvorming te verminderen. Als je tandvlees ontstoken is of ontstoken dreigt te raken, helpt deze stof je dus om de ontsteking te remmen, zodat je tandvlees weer gezond wordt. Ook verbetert chloorhexidine je mondhygiëne, doordat er minder makkelijk nieuwe plak bijkomt. Dat is de reden dat Perio-Aid 0,12% Mondspray je lokale mondhygiëne zo goed kan ondersteunen in situaties die voor je tandvlees moeilijk zijn. Bovendien bevat deze mondspray ook 0,05% cetylpyridiniumchloride, vaak afgekort tot CPC. Deze stof werkt ook sterk desinfecterend, en versterkt daarom het effect van de chloorhexidine.

  Als je tandvlees ontstoken is, kan het meestal slecht tegen schuring. Perio-Aid 0,12% Mondspray is daarom heel mild in je mond. Deze mondspray bevat namelijk geen alcohol en ligt qua zuurgraad dicht bij water (de pH-waarde is 6,2). Ook heeft Perio-Aid 0,12% Mondspray een aangename smaak en is deze mondspray makkelijk te gebruiken. Je kunt dankzij het lange spuitstuk deze mondspray namelijk precies op de plek waar deze nodig is toedienen. Als je hem gebruikt, moet je meestal elke dag vier tot zes keer sprayen.

  Nadelen van chloorhexidine

  Hoewel dit alles klinkt alsof chloorhexidine een wondermiddel is waarmee je ontstoken tandvlees zo hebt opgelost, heeft het gebruik ervan ook zo zijn mindere kanten. Chloorhexidine werkt namelijk zo sterk dat het geen verstandig idee is om de stof te gaan gebruiken zonder dat dit je door je tandarts of mondhygiënist wordt geadviseerd. Als je van plan bent eraan te beginnen, is het dus verstandig dit altijd even met je tandarts of mondhygiënist te overleggen. En als het je wordt aanbevolen, is het bijna altijd voor een korte periode. Chloorhexidine veroorzaakt namelijk bruine vlekken op je tanden, tong en implantaten als je het wat langer gebruikt. Ook komt het soms voor dat het je smaak verandert, waardoor je zoute en bittere dingen minder goed kunt proeven.

  De verkleuringen kunnen gelukkig door je tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Voorkomen dat ze ontstaan kan trouwens ook, namelijk door tijdens het gebruiken van de chloorhexidine met Vitis Whitening Tandpasta te poetsen. Deze tandpasta verwijdert namelijk aanslag van je tanden dankzij hydroxyapatietnanodeeltjes. Deze deeltjes zijn natuurlijke bouwstenen van je gebit, die een beschermende nieuwe laag glazuur over je tanden heen vormen. Daardoor krijg je minder last van gevoelige tanden, wordt je tandglazuur versterkt en worden je tanden gepolijst, zodat ze gaan glanzen. Maar het belangrijkste is dat de aanslag van de chloorhexidine door deze tandpasta verdwijnt. Doordat de nanodeeltjes niet schuren, is deze tandpasta bovendien veilig voor kwetsbaar of gevoelig tandvlees. Al na tien dagen is het effect merkbaar. Doordat Vitis Whitening Tandpasta ook fluoride bevat, helpt deze bovendien om je gebit extra te reinigen, je tandglazuur te herstellen en tandsteen te voorkomen.

  Perio-Aid 0,12% Mondspray tegen ontstoken tandvlees

  Perio-Aid 0,12% Mondspray helpt bij geïrriteerd of bloedend tandvlees, na tandheelkundige behandelingen als het plaatsen van implantaten of kronen, na het trekken van tanden en kiezen of tijdens en na tandvleesbehandelingen. Het ondersteunt je lokale mondhygiëne op het moment dat je tandvlees het zwaar heeft, dankzij de sterk desinfecterende chloorhexidine. Zo verdwijnt de ontsteking, of wordt juist voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt. De chloorhexidine heeft ook nadelen, maar gelukkig zijn die niet zo moeilijk op te lossen. Wel is het verstandig om als je het wilt gaan gebruiken zonder dat het je voorgeschreven is even met je tandarts of mondhygiënist te overleggen. Perio-Aid 0,12% Mondspray is extra effectief dankzij de toegevoegde CPC, en makkelijk in het gebruik dankzij het praktische spuitstuk. Bovendien is deze mondspray mild in je mond en heeft deze een aangename smaak. Zo kun je ontstoken tandvlees op een effectieve manier tegengaan.

 • Bluem Mondspray

  Een slechte adem is niet prettig, al helemaal omdat je het zelf vaak niet eens door hebt. Maar liefst een op de zeven mensen in Nederland heeft zelfs last van halitose; een permanent slechte adem. Veel mensen denken dat deze wordt veroorzaakt door wat ze eten, maar dat is niet waar. Een slechte adem wordt in de meeste gevallen namelijk veroorzaakt door bacteriën achterop je tong, die zwavel produceren, wat stinkt. Gelukkig is het niet zo moeilijk om hier iets aan te doen. Met een goede mondhygiëne kun je een slechte adem meestal makkelijk voorkomen en genezen. En als je een beetje extra hulp nodig hebt, is er bijvoorbeeld Bluem Mondspray. Deze spray is zo ontworpen dat deze je direct een frisse adem geeft, wat natuurlijk erg handig is als je onderweg bent. Maar er zijn meer goede redenen om deze mondspray te gebruiken…

  Actieve zuurstof uit honing

  Net als andere producten van Bluem bevat Bluem Mondspray actieve zuurstof. Dit is een speciale vorm van zuurstof. De actieve zuurstofdeeltjes zijn afkomstig uit onder andere honing, en leveren energie aan allerlei processen in je mond, waardoor deze beter kunnen verlopen. Bovendien helpt actieve zuurstof om wondjes aan de binnenkant van je mond sneller te laten sluiten en de weefsels van je tandvlees en tanden te versterken. Daarnaast versterkt actieve zuurstof het immuunsysteem van je mond en helpt het bij het vormen van nieuwe bloedvaten. Ook zorgt het voor een beter verloop van allerlei groeiprocessen. Dankzij deze actieve zuurstof helpt Bluem Mondspray dus om je mond gezonder en je gebit sterker te maken. Deze mondspray kan onbeperkt gebruikt worden, waardoor het een handige aanvulling vormt op de rest van je mondhygiëne.

  Daarnaast werkt deze mondspray heel verfrissend: je krijgt meteen een heerlijk fris gevoel en een lekker ruikende adem. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld tussendoor je adem wilt verbeteren of een keer geen kans ziet om je tanden te poetsen. Maar deze mondspray helpt bijvoorbeeld ook tegen beginnende keelpijn. Bluem Mondspray neutraliseert daarnaast bacteriën in je mond en houdt hun groei onder controle. Daardoor helpt deze mondspray ook om een slechte adem in de toekomst te voorkomen. Zo heb je elke dag zekerheid over je adem.

  Bluem Mondspray; voor een frisse adem zonder smaakverlies

  Bluem Mondspray is fluoridevrij, maar bevat ook geen parabenen, kleurstoffen of schuimmiddelen. Bij dat laatste moet je dan vooral denken aan de controversiële stof SLS, die in veel andere tandpasta’s en mondsprays wel zit. De laatste jaren ligt deze stof onder vuur, omdat hij misschien niet zo goed voor je gebit is als lange tijd is gedacht. Daarover weten we nog niets zeker, maar wat we wel weten is dat SLS je smaakbeleving aantast. Het komt door deze stof dat sinaasappelsap ander smaakt als je net je tanden hebt gepoetst. Daar heb je bij Bluem Mondspray dus geen last van. Deze mondspray helpt dankzij de actieve zuurstof om je mondhygiëne tussendoor aan te vullen, je gebit gezond te houden en altijd meteen een frisse adem te krijgen.

 • Halita Forte Mondspray: altijd in je zak

  Het leven van de halitosepatiënt is verre van makkelijk. Permanent een slechte adem hebben die nergens mee op te lossen lijkt te zijn veroorzaakt een heleboel ellende, al helemaal als je eens naar een feestje wilt en geen zin hebt om uit je mond te stinken. Jammer dan, halitosis zet je niet zomaar even 'uit', al was het maar voor één avond. Misschien denk je nu wel iets in de trant van 'nou, ben ik even blij dat ik geen halitose heb'. De kans is echter groot dat je wél halitose hebt, zonder dat je dit zelf doorhebt. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de helft van de Nederlanders er last van heeft. Gelukkig is het een ander wijdverbreid misverstand dat halitose nergens mee op te lossen is(behalve dan de hele dag pepermuntjes blijven eten, wat nou niet écht aan te raden is). Er is inmiddels aardig wat op de markt, maar een toch wel heel bijzonder product is de Halita Forte Mondspray.

  Halita Forte Mondspray is één van de middelen om een slechte adem mee tegen te gaan. In 87% van de gevallen ontstaat deze namelijk door de bacteriën in je mond, zo hebben ze op de Universiteit Leuven bewezen. Op plekken waar geen zuurstof is(zoals de groeven in je tong, de ruimten tussen je tanden en de ruimten tusen je tanden en je tandvlees) zetten deze bacteriën bepaalde eiwitten om in gassen. Een voorbeeld van zo'n gas is waterstofsulfide(dit veroorzaakt ook de stank van rotte eieren). Halita Forte bevat chloorhexidine, wat zorgt voor minder gasvorming. Ook worden overtollige bacteriën door dit stofje gedood. Daarnaast bevat Halita Forte een verbinding die zinklactaat heet, dit deactiveert gassen en voorkomt dat ze ontsnappen of negatieve effecten op de gezondheid van je tandvlees hebben. Al met al kun je wel zeggen dat het probleem op een goede manier opgelost wordt. Weg met die stank!

  Toch blijft het een probleem als je 's avonds naar een feestje wilt, want veel van de middelen die je 's ochtends een frisse adem geven zijn tegen de avond wel zo'n beetje uitgewerkt. Daarnaast veroorzaken aardig wat dingen als alcohol, eiwitrijk voedsel en sigaretten vaak een acute extra geur. Dus als je van tevoren met zo'n speciale tandpasta poetst, zul je nu misschien denken, en de hele avond geen kaas, vlees en eieren eet, geen melk, geen wijn en geen bier drinkt en ook vooral niet rookt.... Ja, misschien dat het werkt. Maar wat is nu een feestje als je niet lekker kunt eten en drinken?

  Halita Forte Mondspray remt de bacteriën en zwavelgassen permanent. Het is dus geen maskeermiddel, maar het pakt de oorzaak van het probleem aan. Ook smaakt het fris en bevat het geen alcohol. Toch is dit allemaal niet het grootste voordeel van het product. Dat is namelijk, heel simpel, het formaat. Halita Forte is een mondspray die in je zak past,. Je kunt hem dus zo meenemenm, waar dan ook naartoe. Het werkt direct, ook tegen knoflook, eiwitten, alcohol en tabak. Geen gedoe met eiwitten vermijden, niet moeilijk doen met grote flessen Listerine voordat je weggaat, gewoon even twee keer sprayen op het toilet en wég is die rotgeur. En dat werkt niet alleen op feestjes, maar ook op je werk, in je auto, op familiebezoek en in de trein. Je hebt gewoon altijd een lekkere frisse adem, halitsose of niet!

  Toch heeft Halita Forte ook nadelen. De chloorhexidine(die overtollige bacteriën doodt en voorkomt dat zwavelhoudende gassen ontsnappen), veroorzaakt namelijk ook verkleuringen op tanden en protheses. Dan is de geur dus wel weg, maar durf je op zo'n feestje alsnog de rest van de avond niets te zeggen omdat je tanden ineens geel geworden zijn! Geen zorgen , de verkleuringen op je tanden zijn tijdelijk. Protheses kun je echter beter uitdoen voor je deze mondspray gaat gebruiken. Sowieso is het het beste om alléén achterop je tong te sprayen, zodat je tanden zo min mogelijk worden geraakt. Een ander nadeel: Halita Forte helpt niet tegen een vieze smaak in je mond. Veel mensen associëren zo'n vieze smaak met halitose, maar jammer genoeg heeft het niets met elkaar te maken. En deze spray werkt alléén tegen halitose. Gelukkig is de vieze smaak iets wat alleen jij weet, dat is al een stuk minder irritant dan uit je mond stinken...

  Om definitief van halitose af te komen is deze spray een goed begin, maar nog niet het hele verhaal. Genoeg water drinken is namelijk ook ontzettend belangrijk, omdat bacteriën vooral in een droge mond hun werk doen. Ook het eten van vast voedsel helpt(dus geen yoghurt als ontbijt): dit schuurt de dode cellen weg waar de bacteriën zich mee voeden). Daarnaast is het handig om gebruik te maken van een tongreiniger, speciale tandpasta of mondwater. En voordat je het weet heb je weer een pepermuntadem! Maar tot die tijd voelt het wel zo veilig om deze spray in je zak te hebben...