085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Nieuws

 • De beste mondverzorging voor op vakantie

  Nu het weer zomer is, is de kans groot dat je nog op vakantie gaat. Misschien dat je je al afgevraagd hebt hoe dat moet met je mondverzorging. Want hoewel een tube tandpasta meestal maar 75 mL bevat en dus mee mag in het vliegtuig, is het niet echt een praktisch formaat, al helemaal omdat je natuurlijk nog veel meer mee wilt nemen. En als je mondwater gebruikt, is de kans groot dat je die fles zal moeten thuislaten als je gaat vliegen, of dat ‘ie op zijn minst onhandig groot is (wat natuurlijk ook een nadeel is als je niet het vliegtuig neemt). In dit blogbericht bespreken we een aantal dingen die je makkelijk én hygiënisch mee kunt nemen, om je mond ook op vakantie de beste verzorging te geven.

  Elektrisch poetsen?

  Gebruik je een handtandenborstel, dan hoef je je geen zorgen te maken over het meenemen ervan: die past immers makkelijk in je tas. Maar als je elektrisch poetst, twijfel je misschien of je je tandenborstel wel mee moet nemen. Elektrische tandenborstels zijn en blijven meestal immers – al hebben ze soms wel een speciale reisverpakking – groot en onhandig. Je kunt overwegen om een handtandenborstel mee te nemen op vakantie, maar er is ook een tussenweg, namelijk de Oral-B Pulsar. Dit is min of meer een handtandenborstel: maar dan eentje waar een aan/uit-knop op zit en batterijen inkunnen. Hij heeft twee soorten haren: de ‘gewone’ ProSoft-haren die je tandvlees stimuleren en de MicroPulse-haren. Die laatste zijn wat langer en geel van kleur, en ze bewegen heen en weer als je met de tandenborstel poetst, zodat de tandplak beter wordt weggeveegd. Zo heb je dus zowel het meeneemgemak van een handtandenborstel als de goede plakverwijdering van een elektrische.

  Tandpasta en mondwater

  Zoals gezegd: tubes tandpasta en flessen mondwater nemen relatief gezien best wel veel ruimte in, terwijl je tijdens je vakantie waarschijnlijk helemaal niet zoveel nodig hebt. Gelukkig zijn er ook tandpasta’s en mondwaters in kleinere, handige reisverpakkingen. Zo is Bluem Tandpasta Fluoridevrij er in een kleine tube van 15 mL (even ter vergelijking: de gewone bevat 75 mL). Deze tandpasta werkt dankzij actieve zuurstof uit honingenzymen; een speciale variant van zuurstof die schadelijke bacteriën in je mond vernietigt, je tandvlees sterker maakt en bij allerlei aandoeningen helpt om je mond beter te laten genezen. Daarnaast zitten in deze tandpasta lactoferrine en xylitol: twee stoffen die extra helpen om de schadelijke bacteriën in je mond te doden. Dat zorgt ervoor dat tandplak geen kans krijgt en je gebit gezond blijft. Doordat deze tandpasta geen fluoride bevat en pH-neutraal is, is deze daarnaast handig voor mensen met implantaten (die anders nog al eens door fluoride of zuren worden beschadigd). Bovendien draagt Bluem Tandpasta Fluoridevrij bij aan het behoud van witte tanden en vermindert deze tandpasta kleurverschillen tussen echte tanden en implantaten.

  Ook van Bluem Mondwater, dat dankzij dezelfde actieve zuurstof zorgt voor een gezonder en sterker gebit, is een kleinere verpakking beschikbaar. Deze reisverpakking bevat maar 50 mL mondwater, waar de gewone fles 500 mL bevat. Superhandig om mee te nemen dus.

  Interdentale reiniging

  Tussen je tanden reinigen is ook heel erg belangrijk, en dat wordt op vakantie niet minder. Als je flosdraad gebruikt, is het meestal niet zo’n probleem het mee te nemen, en stokers zitten doorgaans in praktische, kleine doosjes, die je ook zonder ellende in je tas stopt. Als je ragers mee wilt nemen op vakantie, investeer dan in een handig reisdoosje, of kies ragers waar een hygiënische dop bijgeleverd wordt. Een voorbeeld van ragers met zo’n handige dop zijn die van Dentaid Interprox. Het metaaldraadje van deze ragers is met plastic gecoat, zodat ze stevig zijn, maar je gebit niet beschadigen. Ook hebben ze tweekleurige borstelharen, zodat je zowel bloed als plak goed kunt zien. Het ijzerdraadje zit daarnaast stevig in het handvat vast, zodat de ragers niet breken. Dat handvat zelf is flexibel, zodat je makkelijker bij moeilijke plekken in je mond kunt komen. Bovendien is het gevormd naar je vingers, zodat je altijd een goede grip hebt. Deze ragers zijn dus erg handig in het algemeen, en dan ook nog eens praktisch voor op reis.

  Heb je liever soft picks, dan zijn TePe EasyPicks misschien wel een plan. Deze soft picks zijn stevig, maar tegelijkertijd flexibel. Ze hebben daarnaast een prettige siliconencoating, zodat ze fijn aanvoelen tussen je tanden en je gebit niet beschadigen. Er zijn twee maten: XS/S (voor kleinere ruimtes tussen je tanden) en M/L (voor de wat grotere). Ook is het speciale antisliphandvat makkelijk te hanteren. En bovendien krijg je bij elk pakje een handig meeneemdoosje, dat ideaal is voor op vakantie.

  Xylitol Kauwgom voor onderweg

  Als je tijdens je vakantie nog iets extra’s voor je gebit wilt doen op een makkelijke manier, kun je overwegen een pakje Xylitol Kauwgom mee te nemen. Deze kauwgom bevat maar één zoetstof, namelijk xylitol. Dat is een stof die sterk lijkt op suiker, maar het net niet is. Daardoor kunnen de schadelijke bacteriën in je mond xylitol niet eten (in tegenstelling tot echte suiker). Sterker nog, xylitol dwingt deze bacteriën om zich aan andere stoffen te binden, zodat ze onschadelijk worden. Daarnaast zorgt xylitol voor sterker tandglazuur en tandvlees en heeft het nog vele andere positieve effecten op je mondgezondheid. En bovendien zijn deze kauwgompjes ook gewoon lekker. Ze zijn er zelfs in vijf verschillende smaken: mint, kaneel, vruchten, cranberry en groene thee.

  De beste mondverzorging voor op vakantie

  Als je op reis gaat, moet je goede keuzes maken in wat er wel en niet mee kan, en daar krijgen ook je mondverzorgingsproducten mee te maken. Een pakje tandenstokers of een flesje mondspray krijg je best in je tas, maar je elektrische tandenborstel neem je doorgaans misschien niet mee op vakantie. We hebben inmiddels een aantal voorbeelden besproken van mondverzorgingsproducten die niet al teveel ruimte innemen, maar wel van professionele kwaliteit zijn. Wellicht is de Oral-B Pulsar een idee voor in je tas. En gelukkig zijn er kleinere verpakkingen van Bluem Tandpasta Fluoridevrij en Bluem Mondwater, zodat je ook geen hele tubes tandpasta of flessen mondwater mee hoeft te slepen. Wat interdentale reiniging betreft zijn er ragers als die van Dentaid Interprox, die een handige dop hebben, of soft picks als TePe EasyPicks, met een handig reisdoosje. En voor onderweg kun je altijd een pakje Xylitol Kauwgom proberen. Zo krijgt jouw mond ook de beste verzorging op vakantie.

 • World Oral Health Day 2018: Say Ahh: Think Mouth, Think Health

  Over een week is het zover: op dinsdag 20 maart is het World Oral Health Day 2018. De World Oral Health Day wordt elk jaar georganiseerd om mensen bewust te maken van het belang van een goede mondgezondheid. Dit jaar is het thema “Say Ahh: Think Mouth, Think Health”, om er de nadruk op te leggen dat je mondgezondheid en je algehele gezondheid nauw met elkaar in verband staan.

  20 maart: 20 melktanden, 20 tanden over en 32 tanden zonder gaatjes

  Dit jaar is alweer de vijfde editie van de World Oral Health Day sinds het moment dat de World Dental Federation de dag voor het eerst organiseerde in 2013. Het idee erachter: het is goed om elk jaar een dag te hebben om stil te staan bij hoe belangrijk het is om je mond gezond te houden. De dag wordt elk jaar wereldwijd gevierd, en is de grootste internationale bewustwordingscampagne over mondgezondheid.

  Het is wel grappig om te vertellen dat de eerste editie nog niet op 20 maart was, maar ergens in september. Rond die tijd bleek er echter ook een ander belangrijk congres te zijn, dus moest de dag worden verplaatst naar ergens in het voorjaar. Dat het twintig maart is geworden, is allesbehalve toeval. Het heeft te maken met de volgende drie feitjes, die volgens de meeste tandartsen waar zijn:

  1. Een oudere heeft een gezond gebit als hij of zij nog twintig tanden of meer heeft aan het einde van zijn of haar leven.
  2. Een kind heeft een gezond gebit als het minstens twintig melktandjes heeft.
  3. Een gemiddelde volwassene heeft een gezond gebit als hij of zij zeker 32 tanden zonder gaatjes heeft.

  Deze gegevens bij elkaar nemen en numeriek schrijven geeft 3/20, oftewel 20 maart. Dat is inmiddels de vaste dag waarop elk jaar deze dag wordt georganiseerd. Maar hoe wordt World Oral Health Day dan precies gevierd?

  Een gezonde mond in een gezond lichaam

  Om te beginnen is er elk jaar een specifiek thema. Dit jaar is dat dus “Say Ahh: Think Mouth, Think Health”. Dat thema is gekozen om erbij stil te staan dat je mondgezondheid en je algemene gezondheid elkaar twee kanten op beïnvloeden: een gezond lichaam betekent vaak ook een gezonde mond, maar vice versa werkt het ook zo. Een goed voorbeeld hiervan is dat diabetes ook de kans op allerlei mondziektes groter maakt, of dat het eten van veel suikers of vetten niet alleen slecht is voor je tanden, maar ook voor de rest van je lichaam. Mondziektes kunnen impact hebben op veel meer dan alleen je tanden: je zelfvertrouwen, relaties, school, werk en zelfs hoeveel je van eten kunt genieten kunnen eronder lijden. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat mondhygiëne over meer gaat dan alleen een mooie lach te hebben of niet. Het doel van de World Oral Health Day van dit jaar is dus om ze beter bewust te maken van hoe belangrijk een goede mondhygiëne voor je hele lichaam is.

  Om dat te doen, worden er overal ter wereld leuke acties georganiseerd. Sommige komen vanuit de World Dental Foundation zelf, maar er doen vooral veel tandartsen, tandheelkundige organisaties en andere enthousiastelingen mee om zoveel mogelijk evenementen op te zetten. De Nepal Dental Association heeft bijvoorbeeld een grote campagne en persconferentie over een goede mondverzorging gepland. In Australië geeft het Maven Dental Toowoomba Implants and Perio Centre in Toowoomba de hele dag gratis controles. In Ierland geeft de Dental Health Foundation een interview met Dublin City FM op de radio. En in Catalonië organiseert de plaatselijke tandheelkundige vereniging COEC een lipdub-wedstrijd voor jongeren van 16-18 jaar: degenen die de beste videoclip kunnen maken waarin ze “See the dentist once a year” mee playbacken winnen geldprijzen om (een deel van) de gebruikelijke reis aan het einde van het jaar mee te financieren. En dan zijn er nog veel meer acties… Maar wat kun je nou eigenlijk zelf doen?

  Wat kun je zelf doen?

  Goed, al die acties zijn leuk om over te lezen, maar wat kun je nou eigenlijk zelf doen om World Oral Health Day te vieren? De World Dental Federation geeft de volgende tips:

  1. Download de poster en hang hem ergens goed zichtbaar op, of maak je eigen poster.
  2. Laat via social media zien dat je World Oral Health Day steunt, bijvoorbeeld via de hashtags #SayAhh en #WOHD18.
  3. Als je meer politiek georiënteerd bent: download de speciale toolkit voor activisten en lees je goed in, om als dat nodig is daarna met de lokale beleidsmakers te gaan praten.
  4. Mocht je een goed idee hebben, organiseer dan je eigen actie en plaats hem op de site. Er worden prijzen uitgeloofd voor de leukste acties.

  Maar natuurlijk is er nog een andere, belangrijkere tip: doe waar de dag voor is bedoeld. Investeer in een goede mondhygiëne, zodat je je gebit én de rest van je lichaam gezond houdt. Dat doe je op de volgende manieren:

  1. Poets twee keer per dag twee minuten je tanden met een goede fluoridetandpasta, bijvoorbeeld Elmex Anti-Cariës Tandpasta. Deze tandpasta bevat een speciale werkzame vorm van fluoride, namelijk aminfluoride, waarvan de werking al vaak wetenschappelijk bewezen is. Daardoor helpt deze tandpasta om je tanden en kiezen grondig te reinigen, en zo te beschermen tegen gaatjes en zelfs beginnende gaatjes weer te dichten.
  2. Denk er ook aan om goed tussen je tanden te reinigen, want daar zit ook plak. Je kunt gaan flossen of stoken, maar ook ragers gebruiken, zoals Lactona EasyDent-ragers. Deze ragers hebben een borstelgedeelte dat uit zachte, maar stevige nylonfilamenten bestaat die heel dicht op elkaar zitten. De draad heeft een kunststofcoating, zodat de ragers veilig zijn om te gebruiken. Bovendien zijn deze ragers conisch: de borsteltjes lopen taps toe, zodat je eigenlijk meerdere maten in één rager hebt, wat handig is als de ruimtes tussen je tanden niet overal even groot zijn. Voor een extra goede reiniging kun je overwegen Interprox Gel te gebruiken. Dat is een soort tandpasta voor op ragers, die extra fluoride bevat om plakvorming tussen je tanden te helpen verminderen. Ook maakt deze gel de ragers gladder, zodat het gebruiken van de ragers makkelijker wordt. Bovendien bevat Interprox Gel verschillende mineralen, die je tandglazuur sterker en gezonder maken en je tandvlees verzorgen, en heeft de gel een lekkere, frisse smaak.
  3. Denk eraan om regelmatig langs de tandarts te gaan voor controle, zodat eventuele aandoeningen op tijd worden gezien.

  World Oral Health Day 2018: Say Ahh: Think Mouth, Think Health

  Over een week is het zover: op dinsdag 20 maart is de World Oral Health Day 2018. Zoals elk jaar zijn er weer heel veel leuke acties, die overal ter wereld worden georganiseerd om mensen bewust te maken van hoe belangrijk het is om je mond gezond te houden. Daarmee, zoals het thema van dit jaar is, help je namelijk ook de rest van je lichaam gezond te blijven. Zelf kun je op allerlei manieren actie ondernemen, maar misschien is de beste nog wel om zelf bewust om te gaan met je mondgezondheid. Zo zorg je voor een gezond gebit in een gezond lichaam.

 • Actie: Wie schenk jij je mooiste glimlach?

  Het is alweer bijna zes oktober, en dat is dit jaar de Werelddag van de Glimlach. Dit is een dag die door de uitvinder van de smiley in het leven is geroepen en in het teken staat van lachen en aardig zijn voor elkaar. En natuurlijk is glimlachen één van de makkelijkste manieren om een stukje vriendelijkheid door te geven. Omdat we bij Tandonline altijd bezig zijn met een gezonde, witte lach, willen we dan ook graag weten aan wie jij je mooiste glimlach schenkt en waarom. Tot en met de Werelddag van de Glimlach kun je daarom jouw allerbeste glimlach met ons delen via Instagram. Wij belonen de bijzonderste inzendingen met een pakket producten uit de Nano Range van WhiteWash Laboratories! Dus: wie schenk jij je mooiste glimlach?

  Harvey Ball en de originele smiley

  Zoals gezegd is de Werelddag van de Glimlach bedacht door de man die ook de smiley heeft uitgevonden: Harvey Ball uit Worcester, in Massachusetts. Hij was een commerciële kunstenaar, en tekende de eerste smiley in 1963. Het werd al snel een universeel symbool van vrolijkheid, welwillendheid en een goed humeur. Maar ook in reclames en marketting werd het razend populair. Dat was de reden dat Harvey Ball zich in de loop van zijn leven zorgen begon te maken over de vercommercialisering van zijn symbool. Hij was bang dat de smiley zijn originele betekenis van vriendelijkheid en vrolijkheid zou verliezen. Om mensen hieraan te blijven herinneren, riep hij in 1999 de Werelddag van de Glimlach in het leven. Het achterliggende idee: een glimlach kent geen politiek, grenzen of religie, en wij zouden ook één dag per jaar om dit soort dingen heen moeten kunnen kijken. Eén dag per jaar zou gereserveerd moeten zijn voor vriendelijke acties, goede daden en vooral heel veel naar elkaar lachen.

  Harvey Ball wist met zijn idee al snel zoveel mensen voor zich te winnen dat Werelddag van de Glimlach inmiddels niet alleen meer in Massachusetts, maar wereldwijd wordt gevierd, elke eerste vrijdag van oktober. Na de dood van Harvey Ball in 2001 werd de Harvey Ball Foundation opgericht, dat sinds die tijd officiële sponsor is van de dag. Verder leeft Harvey Ball voort in zijn originele smiley. Hij tekende die steeds volgens een paar specifieke kenmerken, waardoor een smiley zoals Harvey Ball hem maakte nog altijd herkennen is aan de volgende drie dingen:

  1. De ogen zijn klein en ovaal van vorm. Het rechter is iets groter dan het linker.
  2. Het gezichtje heeft een heldere, zonnige gele kleur.
  3. De mond is iets uit het midden getekend.

  Acties

  Meedoen aan de Werelddag van de Glimlach is niet moeilijk: gewoon naar mensen glimlachen is eigenlijk al voldoende. Onderzoek wijst uit dat lachen gezond voor je is en je bovendien gelukkiger maakt. En er is daarnaast aangetoond dat lachen net zo werkt als gapen: als je het iemand anders ziet doen, bewegen je eigen spieren automatisch mee tot jij ook glimlacht. Kortom: als jij begint met vriendelijk naar anderen te glimlachen, zorg je vanzelf voor een heleboel meelachende mensen om je heen.

  Er zijn natuurlijk altijd mensen en groepen die verder gaan en leuke acties verzinnen. Voorbeelden (waarvan de meeste al meer dan eens gedaan in de afgelopen jaren) zijn:

  • heliumballonnen loslaten met vriendelijke teksten erop
  • lieve berichtjes met stoepkrijt op de weg schrijven
  • een taarteetwedstrijd organiseren
  • foto’s van jezelf maken terwijl je een smileymasker draagt
  • goede daden doen, zoals eten maken voor daklozen, langsgaan bij verpleeghuizen of mensen die in een moeilijke tijd zitten eens een lief kaartje sturen
  • naar een speciale lachworkshop gaan

  Maar als je dan enthousiast gaat glimlachen naar een ander, wil je natuurlijk wel een mooie glimlach laten zien. En de Nano Range van WhiteWash Laboratories is speciaal bedoeld voor een mooie, gezonde glimlach.

  WhiteWash Laboratories en een gezonde witte lach

  WhiteWash Labaoratories is in 2010 opgericht in Engeland, door Matthew Lloyd en Tom Riley. Deze twee mannen zagen namelijk dat bijna iedereen wel wittere tanden wil, maar er maar weinig mensen zijn die ook daadwerkelijk hun tanden gaan bleken. De reden: veel bleekbehandelingen maken gebruik van waterstofperoxide of carbamideperoxide. Deze stoffen dringen diep door in je tanden en maken daarbij je tandglazuur een stuk kwetsbaarder. Je krijgt dan dus wel wittere tanden, maar dit gaat ten koste van je mondgezondheid. Dat moest anders kunnen.

  Lloyd was afgestudeerd in tandheelkunde aan Leeds University, en Riley in de richting van economie aan de University of Nottingham. Ze legden hun kennis bij elkaar en richtten een bedrijf op met als doel om mooi ontworpen, professionele en bovenal peroxidevrije whiteningproducten van hoge kwaliteit te gaan ontwikkelen. De beste manier om dat te doen is natuurlijk om je steeds op de meest recente wetenschappelijke kennis te baseren, dus werd het een basisprincipe alle formules door experts te laten samenstellen. Dit idee werkte goed: inmiddels worden de producten van WhiteWash Laboratories over de hele wereld verkocht. Sinds 2016 is er ook een vestiging in Nederland, die onderdeel is van Tandonline.

  De Nano Range

  De Nano Range is een speciale lijn van WhiteWash Laboratories, met een formule die gedurende vijf jaar onderzoek is samengesteld door tandartsen. Het resultaat is dat elk ingrediënt in deze bijzondere formule door wetenschappelijk onderzoek kan worden gemotiveerd, terwijl er tegelijkertijd ingrediënten weggelaten zijn die in veel andere mondverzorgingsproducten wel zitten (zoals alcohol, triclosan, PEG, parabenen en SLS). De basis van deze formule is de zogenaamde Enamel Care Technology.

  Deze technologie maakt gebruik van hydroxyapatietnanodeeltjes: ongelooflijk kleine kristallen die natuurlijke bouwstenen zijn voor je gebit (ze bepalen van nature zo’n 97% van het gewicht van je tanden). In je mond komen deze kristallen samen tot grotere kristallen, om zo een onvoorstelbaar dunne, nieuwe laag glazuur over je tanden heen te vormen. Daardoor komen je tanden er op een natuurlijke manier witter uit te zien, omdat donkere aanslag (meestal veroorzaakt door koffie, thee, rode wijn of tabak) op je tanden verdwijnt. Ook worden ze minder gevoelig, aangezien de nieuwe laag de zenuwen in je tanden beter beschermt. Bovendien worden je tanden sterker, omdat je tandglazuur wordt hersteld, en krijgen je tanden een stralende glans. En naast de hydroxyapatietnanodeeltjes bevat de formule van de Nano Range nog kaliumnitraat, wat helpt om de pijn bij tandgevoeligheid bijna meteen te verminderen. Ook zitten er fluoride en xylitol in, twee stoffen die je tanden en tandvlees sterker en gezonder maken. Zo krijg je niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde witte lach. Precies wat je nodig hebt om aan iedereen, of juist een speciale persoon, te schenken op de Werelddag van de Glimlach.

  Wie schenk jij je mooiste glimlach?

  Het is alweer bijna zes oktober, en dat is dit jaar de Werelddag van de Glimlach. Wij van Tandonline vinden het geweldig dat er aandacht wordt besteed aan lachen, omdat wij dag en nacht bezig zijn met een gezonde, witte lach en iedereen er één gunnen. Daarom zijn wij benieuwd naar wie jij in het bijzonder eens zou willen glimlachen, en waarom die persoon het écht heeft verdiend. Stuur ons daarom voor of op de Werelddag van de Glimlach een foto van jouw allermooiste glimlach via Instagram, waarbij je uitlegt voor wie deze bedoeld is en waarom (meer informatie over meedoen kun je vinden op onze actiewebsite). Wij kiezen op 11 oktober de bijzonderste inzendingen uit, en belonen deze met een pakket producten uit de Nano Range, die je helpen om een nog mooiere én gezondere witte lach te krijgen. Dus doe snel mee en laat ons weten wie jij je mooiste glimlach schenkt!

 • De Nano Range van WhiteWash Nano in een overzicht

  De Nano Range van WhiteWash Nano is een bijzondere lijn met producten die je niet alleen een witte, maar ook een gezonde witte lach geven. De werking van deze producten is gebaseerd op een interessante formule: de zogenaamde Enamel Care Technology, die werkt op basis van nanodeeltjes. Maar ook de andere ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd, waardoor bepaalde ingrediënten juist bewust zijn weggelaten. De Nano Range bevat onder andere een elektrische tandenborstel, twee tandpasta’s,  een mondspoelmiddel en een flosdraad. De laatste tijd zijn er verschillende blogberichten verschenen over deze producten. Inmiddels wordt het dus wel eens tijd om alles overzichtelijk op een rijtje te zetten: waar komt de Nano Range vandaan, hoe werkt de formule en wat doen de bijbehorende producten precies voor je gebit?

  WhiteWash Laboratories

  De Nano Range is een lijn van WhiteWash Laboratories: een bedrijf dat in 2010 in Engeland werd opgericht door Matthew Lloyd en Tom Riley. Deze twee mannen merkten op dat bijna iedereen wel wittere tanden wil, maar bijna niemand ook daadwerkelijk aan een bleekbehandeling begint. Dat komt doordat de meeste bleekbehandelingen gebruikmaken van waterstofperoxide of carbamideperoxide. Deze stoffen maken je tanden weliswaar witter, maar zijn ook schadelijk voor je tandglazuur. Wittere tanden gaat dus al snel ten koste van je mondgezondheid, wat jammer is.

  Lloyd (afgestudeerd in tandheelkunde aan Leeds University) en Riley (afgestudeerd in de richting van economie aan de University of Nottingham) besloten dat het anders moest kunnen. Ze legden hun kennis bij elkaar en werden zo de oprichters van WhiteWash Laboratories. Het doel van hun bedrijf werd om mooi ontworpen, professionele en peroxidevrije whiteningproducten van een hoge kwaliteit te gaan ontwikkelen. Dat kan het beste als je je baseert op de laatste wetenschappelijke kennis, dus werd het een basisprincipe dat al hun formules samengesteld en ontwikkeld moesten worden door tandartsen en andere experts. Inmiddels worden de producten van WhiteWash Laboratories over de hele wereld verkocht. Sinds 2016 is er ook een vestiging in Nederland.

  Voor het ontwikkelen van de formule van de Nano Range was maar liefst vijf jaar onderzoek nodig. Zoals alle dingen van WhiteWash Laboratories is deze formule helemaal samengesteld door tandartsen. Daardoor kan elk ingrediënt door wetenschappelijk onderzoek worden gemotiveerd. Op dezelfde manier zijn er ingrediënten weggelaten die in veel andere tandpasta’s en mondverzorgingsproducten wel zitten. Zo bevatten de producten van de Nano Range geen SLS, parabenen, triclosan, alcohol en PEG. Inmiddels worden de producten van de Nano Range in maar liefst 35 landen verkocht, in 2015 verschillende winkels.

  Enamel Care Technology

  De werking van de formule van de Nano Range is voor het grootste deel gebaseerd op hydroxyapatietnanodeeltjes: ongelooflijk kleine kristallen die natuurlijke bouwstenen zijn voor je gebit. Als deze deeltjes in je mond komen, klitten de kristallen samen tot grotere kristallen, om uiteindelijk een heel erg dunne, nieuwe laag glazuur over je tanden heen te vormen. Dat heeft de volgende effecten:

  1. Je tanden worden witter. Vaak lijken je tanden namelijk minder wit dan ze zijn, doordat er een laagje donkere aanslag op zit. Deze aanslag wordt veroorzaakt door dingen als koffie, thee, rode wijn en tabak. De nieuwe laag gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes veegt deze aanslag van je tanden, zodat die hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Bovendien worden oneffenheden in je tanden hersteld door de nieuwe laag glazuur, wat ervoor zorgt dat je tanden ook nog eens een stralende glans krijgen.
  2. Je tanden worden minder gevoelig. Als je last hebt van gevoelige tanden, is de reden daarvan namelijk dat je tandvlees zich een stukje teruggetrokken heeft. Daardoor wordt bij sommige tanden de onderkant niet meer bedekt, en net daar bevinden zich kanaaltjes met uiteinden van je tandzenuw. Dingen als hete thee, koude drankjes of zuur eten kunnen nu dus makkelijk je zenuwen prikkelen, wat de pijn veroorzaakt. De nieuwe laag glazuur die de hydroxyapatietnanodeeltjes vormen bedekt de kanaaltjes gelukkig weer, zodat je zenuwen weer worden beschermd. Daardoor vermindert de pijn bijna meteen.
  3. Je tanden worden sterker. De nieuwe laag die de hydroxyapatietnanodeeltjes vormen herstelt immers je tandglazuur, zodat zacht, gevoelig glazuur weer gezond en sterk wordt.

  Deze formule met hydroxyapatietnanodeeltjes wordt door WhiteWash Nano ook wel Enamel Care Technology genoemd.

  De formule van de Nano Range heeft nog een aantal andere interessante ingrediënten. Zo zit er in veel producten kaliumnitraat. Deze stof helpt extra mee om tandgevoeligheid te verminderen. Kaliumnitraatdeeltjes kunnen namelijk diep in je tanden dringen, om vervolgens bij de zenuwen te komen en de signalen te blokkeren. Het gevolg is dat de pijnprikkels - die worden veroorzaakt als iets je blootliggende zenuwuiteinden raakt - niet meer worden doorgegeven. Daardoor verdwijnt de pijn al na een paar keer poetsen. Een ander ingrediënt is fluoride, wat helpt om je tanden sterker en gezonder te maken. Ook bevatten de producten van de Nano Range xylitol. Deze stof helpt om de groei van bacteriën in je mond te remmen. Daardoor worden je tanden beter beschermd tegen de zuuraanvallen van deze bacteriën, wat ervoor zorgt dat je tandvlees gezond blijft en je tandglazuur sterk.

  Samengevat zorgen alle producten van de Nano Range er dus voor dat je tanden witter worden, tandgevoeligheid wordt vermindert en voorkomen en je tandglazuur sterker wordt. De formule is toegepast in verschillende mondverzorgingsproducten, zoals tandpasta’s, mondspoelmiddel, flosdraad en een elektrische tandenborstel. We zullen nu kijken wat deze producten specifiek voor je gebit doen.

  Tandpasta en mondspoelmiddel

  In de Nano Range bevinden zich twee verschillende tandpasta’s. Nano Whitening Tandpasta zorgt er dankzij de geavanceerde formule van de Nano Range voor dat je tanden er witter uit gaan zien en een stralende glans krijgen, je tandglazuur wordt hersteld en versterkt, tandgevoeligheid wordt vermindert en voorkomen, tandplak wordt geremd (en daarmee gaatjes voorkomen) en je een frisse adem krijgt. Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je Nano Sensitive Whitening Tandpasta proberen. Deze bevat een hogere concentratie kaliumnitraat en Enamel Care Technology, zodat deze extra goed helpt tegen gevoelige tanden.

  De formule van de Nano Range werkt ook heel goed in Nano Whitening Mondwater. Dit mondwater helpt dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes om je tanden hun natuurlijke witheid terug te geven, en ze stralend te laten glanzen. Bovendien versterkt het je tandglazuur en vermindert en voorkomt het tandgevoeligheid. Dankzij de xylitol en fluoride beschermt het tegen zuuraanvallen en plak, zodat gaatjes worden voorkomen. Zo krijg je een schone, frisse mond en gezonde, witte lach.

  Flosdraad

  De tandplak die op je tanden zit, verwijder je als je je tanden poetst. Maar ook tussen je tanden zit plak. Om ook deze te verwijderen, bevat de Nano Range een bijzonder flosdraad. Nano Flosdraad is gedrenkt in de formule van Enamel Care Technology, en helpt dus mee om alle positieve effecten daarvan ook in de ruimtes tussen je tanden te krijgen. Bovendien bestaat dit flosdraad uit speciaal, extra zacht microvezeldraad. Het is heel dun, waardoor het makkelijk tussen je tanden glijdt. Maar als je ermee gaat bewegen, zetten de vezels uit, zodat je de plak grondiger kunt verwijderen. Zo kun je de ruimtes tussen je tanden dus op een comfortabele, maar efficiënte manier reinigen. Nano Flosdraad is dan ook het enige flosdraad waarvan bewezen is dat het 40% meer plak verwijdert dan andere soorten flosdraad, zelfs in het moeilijke geval van een droge mond.

  De N-1 Nano Sonic Whitening Toothbrush

  Tenslotte bevat de Nano Range een elektrische tandenborstel: de N-1 Nano Sonic Whitening Toothbrush. Deze maakt gebruik van sonische technologie: tijdens het poetsen maakt de borstelkop trillende bewegingen (maar liefst 40.000 per minuut), zodat de plak loskomt van je tanden en je deze weg kunt poetsen. Het is klinisch bewezen dat dit meer plak verwijdert dan een handtandenborstel, wat ervoor zorgt dat je gaatjes extra goed voorkomt en je tanden en tandvlees gezonder maakt. Ook maakt de sonische technologie je tanden witter, omdat de aanslag op je tanden ook wordt weggepoetst. Het is zelfs bewezen dat de N-1 Nano Sonic Whitening Toothbrush maar liefst 35% meer oppervlaktevlekken verwijdert dan andere sonische elektrische tandenborstels.

  De N-1 Nano Sonic Whitening Toothbrush heeft drie verschillende poetsstanden: Clean (voor een dagelijkse reiniging), Sensitive (voor gevoelige tanden) en Massage (om je tandvlees extra te verzorgen en stimuleren). Daardoor kun je hem makkelijk aanpassen op wat jouw gebit nodig heeft. Bovendien beschikt de N-1 Nano Sonic Whitening Toothbrush over een automatische timer, die ervoor zorgt dat je altijd de aanbevolen twee minuten poetst. Er gaat elke dertig seconden een extra piepje, zodat je de verschillende delen van je mond gelijkmatig kunt poetsen. In de doos van de N-1 Nano Sonic Whitening Toothbrush zitten drie opzetborstels van topkwaliteit. Deze opzetborstels hebben een dun laagje rubber op de borstelkop, zodat je je tandglazuur niet beschadigt tijdens het poetsen. Op de achterkant zit een extra reliëf, waardoor je je tandenborstel ook als tongschraper kunt gebruiken, om je mond extra fris en schoon te maken.

  De Nano Range voor een gezonde, witte lach

  De Nano Range is een bijzondere lijn, al helemaal omdat de werking gebaseerd is op Enamel Care Technology: nanodeeltjes die je tanden witter maken, tandgevoeligheid verminderen en voorkomen en je tandglazuur versterken. Deze effecten worden nog eens versterkt door andere ingrediënten als kaliumnitraat, fluoride en xylitol. Andere dingen, zoals SLS, parabenen, triclosan, alcohol en PEG, zijn juist bewust uit de formule weggelaten. De werking van deze formule is goed terug te zien in de tandpasta’s, het mondspoelmiddel, het flosdraad en de elektrische tandenborstel. Al deze producten helpen om je niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde witte lach te geven.

 • World Oral Health Day 2017: Live Mouth Smart

  Afgelopen maandag was het World Oral Health Day, soms ook wel vertaald als Werelddag van de Mondgezondheid. Het is een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd om mensen bewust te maken van het belang van een goede mondgezondheid. Dit jaar was het thema: Live Mouth Smart, oftewel leven met zoveel mogelijk controle over je mondgezondheid. Maar hoe pak je dat eigenlijk precies aan?

  20 maart: World Oral Health Day 2017

  World Oral Health Day wordt georganiseerd door de World Dental Federation. Zij organiseren deze dag al sinds 2013, dus dit jaar was de vierde editie. Eerder was World Oral Health Day in september, maar later werd het verplaatst naar maart, omdat men in de knoop kwam met een belangrijk congres dat ook altijd in het najaar wordt georganiseerd. De datum van twintig maart is echter allesbehalve willekeurig gekozen. Het is namelijk zo dat een oudere volgens de meeste tandartsen een gezond gebit heeft als hij of zij nog twintig tanden of meer heeft aan het einde van zijn of haar leven. Een kind heeft op dezelfde manier een goede mondgezondheid als het twintig melktandjes heeft. En de gemiddelde volwassene moet ongeveer 32 tanden zonder gaatjes hebben. Als je deze drie gegevens bij elkaar neemt en numeriek opschrijft, krijg je 3/20, oftewel 20 maart.

  World Oral Health Day is een internationale dag, waarvoor in meer dan 140 landen activiteiten worden georganiseerd. Sommige komen vanuit de World Dental Foundation zelf, maar de organisatie promoot tandartsen en andere tandheelkundige organisaties zoveel mogelijk om ook zelf evenementen op te zetten, bijvoorbeeld voor een goed doel. Dit jaar waren er dan ook heel veel acties. In Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, werden in een hotel voorlichtingen voor kinderen over tandenpoetsen georganiseerd, en lezingen over mondgezondheid voor ouderen. De universiteit van Bagdad in Irak gaf extra colleges over tandheelkunde en stuurde mensen langs basisscholen om daar voorlichting te geven. En ook in Nederland werden door verschillende organisaties allerlei dingen georganiseerd. Zo was het weer echt een dag van samen nadenken over een goede mondgezondheid.

  Live Mouth Smart

  Elk jaar is er een speciaal thema dat extra aandacht krijgt. Dit jaar was dat dus Live Mouth Smart: hoe houd je grip op je mondgezondheid in je dagelijks leven? Het is een belangrijke en interessante vraag. Je hebt zelf immers de meeste invloed op de gezondheid van jouw gebit. Goed voor je tanden zorgen zal je een goede mondhygiëne, een gezond gebit en een tevreden tandarts opleveren. Maar hoe doe je dat dan precies?

  Om te beginnen kun je natuurlijk risicofactoren vermijden. Als je niet rookt en een beetje oplet met alcohol, kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Ook helpt het om te zorgen dat je niet zoveel suikers eet, en het aantal maaltijden en tussendoortjes op een dag beperkt tot maximaal zeven. Suikers worden in je mond namelijk omgezet in zuur, en dat kan makkelijk je tandglazuur aantasten. Je tanden hebben dan dus even tijd nodig om dat te verwerken en weer bij te komen, voordat je je volgende maaltijd tot je neemt. Maar hiernaast zijn er nog wel meer dingen die je zou kunnen doen.

  Tandvleesontsteking onder controle door een goede routine

  De meest voorkomende aandoening in de tandheelkunde is tandvleesontsteking. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag een laagje plak, wat bestaat uit bacteriën en de producten van bacteriën. Als je dit niet op tijd wegpoetst, gaat je tandvlees daarvan ontsteken en loop je een grote kans op gaatjes. Bovendien verkalkt de plak dan tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Uiteindelijk kan de ontsteking zo ernstig worden dat deze je kaakbot aantast, waardoor je tanden en kiezen los kunnen komen te staan. Om je mond gezond te houden, is het dus heel belangrijk om elke dag alle plak van je tanden te verwijderen. Dat goed doen, helpt heel erg mee om je mondgezondheid onder controle te houden.

  Om alle plak goed weg te krijgen, is het een goed begin om te zorgen dat je een duidelijke routine in je mondverzorging hebt. Elke dag twee keer twee minuten je tanden poetsen met een goede fluoridetandpasta is al een heel goede gewoonte. Je kunt bijvoorbeeld Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta gebruiken. Deze tandpasta helpt om tandvleesproblemen te voorkomen, je tandvlees weer strak te trekken en bloedend en geïrriteerd tandvlees weer gezond te maken. Bovendien heeft Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta een prettige smaak en is deze geschikt voor dagelijks gebruik. Zo voorkom je dat plak op je tanden blijft zitten en houd je je tandvlees gezond.

  Toch is tandenpoetsen alleen nog niet genoeg. Tussen je tanden zit namelijk ook plak, en deze haal je niet weg als je je tanden poetst. Om te voorkomen dat deze plak alsnog tandvleesontsteking veroorzaakt, zul je dus ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes in dezelfde taal) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dat kan met flosdraad of stokers, maar ook met ragers, zoals Lactona ragers. Je kunt bijvoorbeeld voor ragers van Lactona EasyDent gaan. Deze zijn conisch, wat betekent dat de doorsnede bij de aanzet van het borsteltje wat groter is, om dan steeds kleiner te worden richting het smallere uiteinde. Daardoor zijn deze ragers geschikt voor zowel grotere als kleinere interdentale ruimtes, en ideaal voor het reinigen van kronen, bruggen, implantaten en orthodontische apparatuur. De stevige kunststofcoating om het ijzerdraadje zorgt er bovendien voor dat je deze ragers altijd veilig kunt gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende maten, omdat elk gebit weer anders is. Voor wie liever rechte ragers heeft, zijn er Lactona Interdental Cleaners, die er in maar liefst tien verschillende maten zijn: van 2 tot en met 12 millimeter. En als je liever wat meer grip wilt, heb je ook ragers van Lactona EasyGrip. Deze hebben een zeshoekig, rubberen handvat voor optimaal gebruiksgemak, en zijn er in maar liefst acht verschillende maten. Zo is het makkelijk, comfortabel en efficiënt om ook tussen je tanden netjes te reinigen.

  Slim tandenpoetsen

  Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne. Hier slim mee omgaan, helpt dus ook om in het algemeen een goede mondgezondheid te houden. Natuurlijk kun je goed poetsen met een gewone handtandenborstel, maar de laatste jaren komen er steeds meer elektrische tandenborstels op de markt die je extra kunnen helpen om slim te poetsen. Een voorbeeld is de Oral-B Genius 9000S (verkrijgbaar in Black en White). Deze is ontworpen om je precies zo te helpen poetsen als je tandarts aanbeveelt. Daarvoor verbindt deze tandenborstel via Bluetooth aan een speciale app op je telefoon. Hij kan je daardoor real-time feedback geven op je poetsgedrag, zodat je geen belangrijke delen van je gebit overslaat tijdens het poetsen, niet teveel druk uitoefent (dat beschadigt je tandvlees) en altijd lang genoeg poetst. Bovendien zitten er zes verschillende poetsstanden op, zodat je hem helemaal kunt aanpassen aan wat jouw gebit nodig heeft. Zo poets je je tanden dus een heel stuk beter en efficiënter.

  Een gezonde mond en een gezond lichaam

  Afgelopen maandag was het weer World Oral Health Day: een dag om stil te staan bij hoe belangrijk het is om je mond gezond te houden. De focus lag dit keer op hoe je zo slim mogelijk omgaat met je mondgezondheid in je dagelijkse leven. Dat kan door risicofactoren te vermijden, maar natuurlijk ook door elke dag goed te poetsen en tussen je tanden te reinigen, zodat je tandvleesontsteking en andere aandoeningen voorkomt. En met een slimme tandenborstel kun je het tandartsadvies veel beter volgen.

  Ook helpt het natuurlijk om regelmatig langs de tandarts te gaan, en misschien eens naar één van de vele voorlichtingsactiviteiten op de World Oral Health Day. Als je je beter bewust bent van wat er wel en niet goed voor je gebit is, ga je namelijk al snel beter begrijpen wat je zelf kunt doen om je mond gezond te houden. Dat is veel meer dan alleen maar een mooie glimlach hebben. Een goede mondgezondheid helpt namelijk ook mee in een goede totale gezondheid. En je kunt er misschien wel meer voor doen dan je denkt.

 • Onzedrogist.nl voor al uw persoonlijke verzorgingsproducten

  Tandonline is nu bijna drie jaar geleden opgericht, en sinds die tijd hebben we tienduizenden klanten tevreden mogen helpen. Dit hebben we te danken aan het feit dat wij alleen professionele producten verkopen, altijd een goede service bieden en bovendien scherpe prijzen hanteren. Maar het komt ook doordat Tandonline is iets voor een goede en professionele mondverzorging. We zijn trots op wat we hebben bereikt, trots op ons professionele assortiment en trots op het grote aantal mensen dat we tevreden hebben mogen helpen.
  Dit willen we voortzetten.

  Onzedrogist.nl

  Daarom hebben wij ons assortiment uitgebreid, zodat u nu uw persoonlijke verzorgingsproducten bij ons kunt bestellen. Dit gaat via onze gloednieuwe webshop www.onzedrogist.nl. We hebben deze naam gekozen omdat het onze wens is dat het – net als Tandonline nu – een webshop voor een goede persoonlijke verzorging zal zijn. Je kunt dezelfde kwaliteit en service verwachten als bij Tandonline, maar nu met een veel breder en groter assortiment.

  Meer dan tienduizend verzorgingsproducten

  Dit online assortiment bestaat uit meer dan tienduizend verzorgingsproducten. We hebben alles voor lichamelijke verzorging, zoals:

  • deodorant, gezichtsverzorging, shampoo, hairstyling, scheermesjes, zonnebrand en handcrème
  • luiers en zwemvestjes voor de allerkleinsten
  • wegwerpwashandjes, bloeddrukmeters, compressiekousen en hittekussentjes in alle soorten en maten
  • meer dan honderd verschillende soorten parfum en make-up van topmerken
  • insectenspray, vaatwastabletten en afwasmiddel
  • en nog veel meer

  Ons nieuwe assortiment bevat zoveel verzorgingsproducten dat het bijna niet mogelijk is ze hier allemaal op te noemen. Neem dus snel een kijkje op www.onzedrogist.nl en ontdek het vooral zelf!

  Het verschil tussen Tandonline en Onzedrogist

  Tandonline houdt de focus op mondverzorging. Je kunt dus nog altijd bij ons terecht voor al je professionele mondverzorgingsproducten, en vanaf nu ook op Onzedrogist voor al je online drogistartikelen. Tandonline en Onzedrogist worden namelijk één en dezelfde webshop. Je kunt de bestellingen bij Tandonline en Onzedrogist dan ook in hetzelfde winkelmandje plaatsen, en ontvangt één bestelling van één bedrijf. Dat is wel zo makkelijk.

  Via Tandonline hebben we inmiddels meer dan dertigduizend klanten tevreden mogen helpen. We willen deze kwaliteit graag behouden, en vanaf nu met nog meer producten voor jouw persoonlijke verzorging. We hopen dat je snel een kijkje zult nemen in onze nieuwe shop, en wensen je graag tot ziens.

 • Twee keer twee minuten tandenpoetsen?

  Je hebt het vast al vaak van de tandarts te horen gekregen, en je zult het nog vaak te horen krijgen: twee keer per dag twee minuten je tanden poetsen. Ook op verpakkingen van tandpasta’s en tandenborstels, in wachtkamerfolders en op internet kom je het overal tegen: twee keer twee minuten. Maar waarom eigenlijk? Zou drie of vier keer tandenpoetsen niet gezonder voor je zijn? En waarom is het niet gewoon genoeg om één minuut te poetsen? Of wordt je gebit juist eigenlijk nog niet schoon en zouden drie, vier of vijf minuten beter zijn?

  Dertig seconden, twee minuten, zes minuten…

  Natuurlijk houdt de vraag hoe lang je precies moet poetsen om je gebit goed schoon te krijgen ook tandheelkundigen bezig. Want te kort poetsen brengt het risico met zich mee dat je je gebit niet goed reinigt. Maar te lang poetsen kost meer tijd, terwijl het misschien niets meer oplevert. En die paar minuten maken best wel veel uit op jaarbasis: elke dag twee minuten te lang poetsen betekent dat je al een halve dag per jaar had kunnen besteden aan nuttiger dingen. Op je hele leven worden het makkelijk een paar maanden.

  Om de juiste tijd te vinden, heeft de ACTA(Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam) in 1993 een onderzoek gedaan dat er de reden van is dat de twee minuten ook vandaag nog warm worden aanbevolen. Tijdens dit onderzoek werden twintig proefpersonen getest, met vier verschillende tandenborstels. Ze moesten vijf keer terugkomen, en kregen telkens de opdracht om minstens vierentwintig uur voor het onderzoek niets aan hun mondhygiëne te doen, zodat zich een redelijke plaklaag op hun tanden had gevormd toen ze aankwamen. Vervolgens werd de hoeveelheid plak gemeten, waarna ze een bepaalde tijd moesten tandenpoetsen. Er waren vijf verschillende poetstijden, variërend van een halve minuut tot zes minuten. Na het poetsen werd opnieuw gemeten hoeveel plak de proefpersonen op hun tanden hadden. Elke proefpersoon poetste met alle vier de tandenborstels en moest na het verstrijken van een kwart van de poetstijd wisselen. Bij elke herhaling werd de poetstijd een stukje opgehoogd, tot het experiment was afgelopen en de resultaten konden worden bepaald.

  Het bleek dat tandenpoetsen al redelijk snel effectief is: met een gewone handtandenborstel bijvoorbeeld is na een halve minuut poetsen al zo’n 40% van de plak verdwenen. Nog anderhalve minuut doorpoetsen zorgt ervoor dat je nog eens 25% meer plak verwijdert. Het grootste effect heb je na twee minuten dus al bereikt. Daarna wordt je gebit nog wel schoner, maar de extra tijd die dit kost staat niet in verhouding tot de extra hoeveelheid plak die je verwijdert, was de conclusie van de onderzoekers. Vanaf dat moment wordt aanbevolen om twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen.

  Fluoride

  Maar naast het feit dat twee minuten de optimale tijd blijkt te zijn voor plakverwijdering, is er nog een andere goede reden om twee minuten te poetsen. Het wordt namelijk óók aanbevolen je tanden altijd met een fluoridetandpasta te poetsen. Dat doet je tandarts niet voor niets:

  1. Fluoride versterkt je tanden en kiezen
  2. Fluoride beschermt je gebit tegen gaatjes en tanderosie

  De fluoride in je tandpasta is dus erg belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid van je gebit. En deze fluoride heeft minstens twee minuten nodig om goed op je gebit te kunnen inwerken. Door twee minuten te poetsen verhoog je dus ook de effectiviteit van fluoride. Het resultaat is dat je gebit sterker en gezonder wordt.

  Twee of drie keer?

  Inmiddels is het duidelijk dat over de aanbevolen poetstijd van twee minuten goed is nagedacht. Maar waarom moet je eigenlijk twee keer die twee minuten poetsen en geen drie, vier, vijf of zes keer? Het is geen vreemde vraag. Al helemaal niet als je bedenkt dat het aanbevolen aantal poetsmomenten vroeger drie keer per dag was. Dat is gewijzigd toen tandartsen erachter kwamen dat bepaald voedsel je tandglazuur zacht maakt. Als je bijvoorbeeld een sinaasappel eet, maakt dit je gebit een tijdje kwetsbaarder dan anders. Besluit je om in die periode je tanden te gaan poetsen, dan is de kans groot dat je een deel van je tandglazuur wegpoetst. Het resultaat daarvan is dat de kans op tanderosie alleen maar groter wordt, terwijl je juist zo goed je best doet om die kans te verkleinen. Het is dus verstandig om het aantal poetsmomenten een beetje te beperken, zodat je gebit tussendoor de kans krijgt om van je maaltijden te herstellen. Daarom bevelen tandartsen aan om minimaal een halfuur nadat je iets gegeten hebt je tanden niet te poetsen… en om twee keer per dag twee minuten te poetsen en niet vaker.

  Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je die twee keer goed poetst. De gezondheid van gebit moet het er immers grotendeels van hebben wat je in die vier minuten per dag doet. Maar hoe zorg je dat je ook daadwerkelijk goed poetst?

  Smarttimers en quadpacers

  De meest basale tip om goed te poetsen is: houd die twee minuten aan. Dat is een stuk moeilijker dan het klinkt: de gemiddelde Nederlander poetst immers maar 46 seconden. Gelukkig zijn er allerlei handige hulpmiddelen om de tijd een beetje bij te houden. Veel elektrische tandenborstels, zoals bijvoorbeeld de Philips Sonicare Healthy White HX6711/02, hebben namelijk een zogenaamde smarttimer. Deze gaat af na twee minuten, zodat je zeker weet dat je de aanbevolen tijd poetst. Ook zijn er steeds meer tandenborstels met quadpacers: kleinere timers die elke dertig seconden een signaaltje geven. Je kunt je gebit dan in vieren delen (de linker- en rechterhelft van je boven- en onderkaak) en weet dankzij de quadpacer precies wanneer je aan het volgende stuk van je gebit moet beginnen. Zo poets je niet alleen de aanbevolen tijd, maar zorg je er ook nog eens voor dat je je gebit gelijkmatig poetst.

  Voor wie nog meer technische snufjes wil, zijn er geavanceerde tandenborstels als de Oral-B Genius 9000S (verkrijgbaar in zwart en wit). Deze tandenborstel heeft een drievoudige druksensor, zodat je zeker weet dat je je gebit niet beschadigt tijdens het poetsen. Daarnaast is er speciale positiedetectietechnologie, die je gebit in kaart brengt en je op die manier helpt om geen belangrijke delen ervan over te slaan. Met al die hulpmiddelen kan tandenpoetsen bijna niet meer misgaan.

  Twee keer twee minuten tandenpoetsen? Elk gebit is anders!

  Maar of je nou aan een geavanceerde elektrische tandenborstel begint of niet, twee keer per dag twee minuten poetsen is een verstandig idee. Daarom is het ook goed om het kinderen van jongs af aan zo te leren, wat nu gelukkig al veel gebeurt (als dat lastig is, kun je ze trouwens altijd motiveren met dit soort vrolijke opzetborstels). Twee keer per dag twee minuten poetsen maakt je gebit schoon, gezond en sterk. Toch staan de twee minuten in de praktijk niet helemaal zo vast als ze lijken, ondanks alle goede redenen ervoor. Mensen met scheve tanden, beugels of implantaten zullen bijvoorbeeld langer moeten poetsen. Waar iemand met een gemiddeld gebit namelijk aan twee minuten wel genoeg heeft om alle tanden rustig van alle kanten te reinigen, duurt het in dit soort situaties wat langer. Je ideale poetstijd kan dus ook best drie of vier minuten zijn. Wat dat betreft kun je het beste met je tandarts of mondhygiënist overleggen. Die kan je precies vertellen of die twee minuten ook echt twee minuten zijn.

 • Vitis Gezond Tandvlees; de nieuwe Vitis Gingival

  Vitis Gingival Tandpasta en Vitis Gingival Mondspoeling zijn veelgebruikte producten om een schone mond en een gezond tandvlees mee te krijgen. Ze bestaan al best lang en helpen om je tanden en tandvlees gezonder te maken. Maar ze worden nu niet meer geproduceerd; ze gaan verdwijnen. Ze worden vervangen door Vitis Gezond Tandvlees, een nieuwe lijn die afgelopen zomer op de markt gekomen is. Net als bij Vitis Gingival zijn er een tandpasta en een mondspoelmiddel. Maar wat is er precies veranderd in de formule? Hoe werken de nieuwe producten? En wanneer is Vitis Gezond Tandvlees iets voor jou?

  De nieuwe formule

  Net als bij Vitis Gingival is de formule van Vitis Gezond Tandvlees erop gericht om tandvleesproblemen te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat de producten van Vitis Gezond Tandvlees elke dag gebruikt kunnen worden. Wat er dus in elk geval niet in de nieuwe formule zit, is chloorhexidine(CHX). Deze stof wordt vaak toegevoegd aan tandpasta’s voor mensen die tandheelkundige behandelingen ondergaan. CHX heeft een heel sterk antibacteriële werking, maar is niet geschikt om lang te gebruiken. De formule van Vitis Gezond Tandvlees is dit wel, doordat de producten in deze lijn geen CHX bevatten, zoals bijvoorbeeld Perio-Aid Tandpasta. Zowel de tandpasta als het mondspoelmiddel kun je gewoon twee keer per dag gebruiken, zo lang als je maar wilt. Dan helpen ze om tandvleesproblemen te voorkomen, of om de kans kleiner te maken dat ze terugkeren als de behandeling achter de rug is. Dat komt door alle stoffen die wél in de nieuwe formule zitten.

  Na een aantal jaar onderzoek is de oude formule van Vitis Gingival verbeterd, en hebben we nu de nieuwe formule voor Vitis Gezond Tandvlees. Het belangrijkste bestanddeel daarvan is fluoride, wat helpt om gaatjes te voorkomen. Daarnaast bevat de formule van Vitis Gezond Tandvlees cetylpyridiumchloride (CPC) en zinklactaat, twee stoffen die de werking van fluoride versterken. Op die manier wordt er dus nog meer plak verwijderd. Verder bevat deze nieuwe formule provitamine B5 en permethol om de weerstand van het tandvlees te verhogen. Al deze stoffen bij elkaar vormen de basis van de werking van Vitis Gezond Tandvlees. Het ziet eruit als een logische, goede formule. Maar wat betekent dit nu precies voor je gebit? Wat doen Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta en Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel?

  Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta en Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel

  Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta helpt om tandvleesproblemen te voorkomen. Maar zoals de naam al aangeeft doet deze tandpasta veel meer voor je tandvlees: Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta verzorgt en versterkt je tandvlees namelijk ook. Daarnaast zorgt deze tandpasta ervoor dat je tandvlees zich weer mooi straktrekt om je tanden. Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta maakt bloedend of geïrriteerd tandvlees weer helemaal gezond. Naast deze voordelen voor je tandvlees, helpt Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta ook nog eens om plak te bestrijden. Daardoor voorkomt deze tandpasta gaatjes en maakt deze je gebit gezonder. Bovendien heeft Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta een lekkere smaak en is hij geschikt voor dagelijks gebruik. Deze tandpasta kan je helpen om tandvleesproblemen te voorkomen, maar ook om te zorgen dat je gebit beter geneest als je tandvleesproblemen hebt gehad en er net voor behandeld bent. In dat laatste geval voorkomt Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta dat de problemen weer terugkomen.

  Het andere product van Vitis Gezond Tandvlees is Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel. Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel versterkt en verzorgt je tandvlees, zodat het beter opgewassen is tegen problemen. Dit mondspoelmiddel helpt net als de tandpasta om tandvleesproblemen te voorkomen en je tandvlees strakker, sterker en gezonder te maken. Maar dankzij de wat hogere dosis fluoride en de CPC en zinklactaat helpt dit mondspoelmiddel ook nog eens heel goed tegen plak. Daardoor voorkomt dit mondspoelmiddel gaatjes, tandbederf en ontstoken tandvlees. Daarnaast is het mondspoelmiddel alcoholvrij, zodat het geen irritaties veroorzaakt. Verder is de pH-waarde relatief hoog, namelijk hoger dan 5,8. Dat betekent dat dit mondspoelmiddel niet zo heel zuur is. De pH-waarde van iets geeft namelijk de zuurgraad aan, waarbij water neutraal is, met een pH van 7,0. Zure dingen krijgen een lagere waarde, zoals bijvoorbeeld citroenzuur, met een pH van ongeveer 3,3, Basische (sterk niet-zure) dingen krijgen juist een hogere waarde; de meeste schoonmaakmiddelen hebben bijvoorbeeld een pH van rond de 9,0. De relatief hoge pH-waarde van Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel geeft dus aan dat dit mondspoelmiddel niet zo heel zuur is, waardoor het je tandvlees en tandglazuur niet beschadigt. Daardoor is dit mondspoelmiddel veilig om dagelijks te gebruiken. Het geeft een extra verzorging aan je tandvlees en tanden en heeft bovendien een heerlijk frisse smaak.

  Wanneer is Vitis Gezond Tandvlees iets voor jou?

  Zoals gezegd bevat de nieuwe formule van Vitis Gezond Tandvlees geen CHX. Dat betekent dat de producten in deze lijn niet zo geschikt zijn voor mensen die middenin een zware tandheelkundige behandeling zitten. In dat geval heb je namelijk veel meer aan dingen waar wél CHX inzit. Maar CHX is niet zo praktisch om lange tijd te gebruiken. Het heeft een aantal vervelende bijwerkingen en daarnaast is het vaak na een tijdje niet meer nodig om je gebit zo intensief te verzorgen. De producten van Vitis Gezond Tandvlees zijn daarom veel handiger om te gebruiken als je tandvleesproblemen wilt voorkomen. Ze verzorgen en versterken je tandvlees en je tanden, voorkomen allerlei problemen en kunnen dagelijks gebruikt worden. Zo houd je je gebit gezond.

  Daarom wordt Vitis Gezond Tandvlees aanbevolen aan mensen met een verminderde weerstand, die een hoger risico lopen op gebitsproblemen, zoals bijvoorbeeld:

  • Mensen die roken
  • Diabetici
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met veel last van stress of om een andere reden minder weerstand
  • Wat oudere mensen
  • Mensen met veel plakopbouw
  • Mensen die last hebben van een droge mond

  Maar ook als je net een behandeling hebt ondergaan en wilt voorkomen dat de problemen terugkomen, is Vitis Gezond Tandvlees iets voor jou. Het mondspoelmiddel en de tandpasta houden de weerstand van je gebit namelijk goed op peil, zodat het gezond en sterk blijft.

  Vitis Gezond Tandvlees

  De producten van Vitis Gingival zijn nu nog sporadisch verkrijgbaar, maar zullen binnenkort helemaal verdwenen zijn. De formule is verbeterd, en nu zijn er Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta en Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel. Deze producten helpen om je tandvlees te verzorgen en versterken, plak te bestrijden en je gebit te beschermen. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik, om problemen mee te voorkomen of om na een behandeling te zorgen dat ze niet terugkeren. Op die manier krijg je sterk en gezond tandvlees, en houd je dat ook zo.

 • Gezond eten en een gezond gebit

  Een gezond gebit krijg je vooral door goed je tanden te poetsen, twee keer per jaar naar de tandarts te gaan en interdentaal te reinigen (dus: tussen je tanden schoonmaken met ragers, flosdraad of stokers). Maar ook de dingen die je eet hebben invloed op de gezondheid van je gebit. Zo is wijn drinken niet zo goed voor je tanden, maar thee bijvoorbeeld wel. Ook het aantal momenten waarop je eet en de dingen die je drinkt beïnvloeden de gezondheid van je tanden. Maar hoe zit dit dan precies? Wat kun je het beste wel en niet eten als je je gebit gezond wilt houden?

  Zeven keer per dag

  De allerbelangrijkste tip: beperk het aantal eetmomenten. Nadat je iets hebt gegeten, moeten je tanden de kans krijgen om even bij te komen. Dat gaat via je speeksel. Dit herstelt namelijk de hele dag door je glazuur , zodat je gebit in goede conditie blijft. Je speeksel zorgt er op die manier de hele dag voor dat je tanden beschermd blijven. Maar als je eet, verbruik je heel veel speeksel. Het duurt dus even tot er weer genoeg is om je tanden te herstellen. Je moet dus even wachten totdat alles weer klaar is voor de volgende keer dat je iets eet. Als je tussendoor dan weer gaat eten, zijn je tanden daar nog niet op berekend. Het is dus verstandig om niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten. In dat geval is de kans op gaatjes heel klein.

  Vooral tussendoortjes hebben trouwens veel impact op je tanden. Minder tussendoortjes eten is dus alvast een goede eerste stap. Tussendoortjes bevatten namelijk veel suikers en zetmeel, en deze hebben een slechte invloed op je tanden. De bacteriën in je mond zetten deze stofjes namelijk om in zuur, en dat zuur tast vervolgens je tandglazuur aan. En jammer genoeg zitten suikers bijna overal in. Zoals je zou verwachten bevatten veel frisdranken, snoepjes en koekjes suikers. Maar ook in fruit en groente zitten suikers. Je kunt dus eigenlijk niet voorkomen dat je suikers binnenkrijgt. Wel is het goed om te proberen niet teveel suikers binnen te krijgen. De beste manier om dat te doen, is dingen met heel veel suikers erin – zoals bijvoorbeeld koekjes – met mate tot je te nemen. Zetmeel zit in peulvruchten, aardappels en pasta. Ook hiervoor geldt: niet al teveel. Maar geef je gebit vooral de kans om te herstellen. Dat is veel belangrijker dan wat je precies wel en niet eet.

  Verder het handig om frisdrank, vruchtensap, yoghurt, vruchtensap en wijn niet al te enthousiast te drinken. Deze dranken bevatten namelijk de lastige combinatie van zowel suikers áls zetmeel. Dat is een heleboel zuur. Al dit zuur veroorzaakt een langzaam slijtproces aan je tanden, dat tanderosie heet. Op de lange termijn kunnen de zuren dan zelfs je glazuur oplossen. Niet teveel zure dranken is dus een goed plan. Dan is de beste tip om vooral met frisdrank voorzichtig te doen. Een veelgestelde vraag is of frisdrank light beter is. En ja, frisdrank light is ietsje beter. Dat komt omdat er geen suiker in zit. Maar vaak bevat light-frisdrank meer zuur, dus is en blijft het slecht voor je tanden. Dranken die wél aardig zijn voor je gebit, zijn onder andere koffie, water en thee. Maar zonder suiker natuurlijk.

  Andere tips

  Het gaat niet alleen om wat je eet en hoe vaak je iets eet. Er zijn ook andere dingen die de gezondheid van je gebit kunnen beïnvloeden. Zo helpt suikervrije kauwgom om je speeksel te stimuleren, en speeksel werkt neutraliserend op je gebit. Daardoor is het zuur dat toch nog aangemaakt wordt een stuk minder schadelijk. Ook heb je speciale kauwgom met xylitol, die helpt om je tanden te versterken en plak te verminderen. Dat is natuurlijk al helemaal goed voor je tanden.

  Daarnaast kun je nadenken over het moment waarop je je tanden poetst. Als je wacht tot een uurtje na het eten, is dat een stuk beter dan direct je tanden te poetsen. Want zoals gezegd: eten maakt je glazuur eventjes wat kwetsbaarder en het duurt een tijdje voordat het zich heeft hersteld. Als je na het eten van een sinaasappel direct je tanden gaat poetsen, poets je letterlijk je glazuur eraf. Niet zo'n heel prettig idee. Het is dus beter om steeds even te wachten.

  Een punt waar veel discussie over is, is of je dan het beste voor of na het eten kunt poetsen. Het simpele antwoord is dat dit in de meeste gevallen niets uitmaakt. Behalve dan als je heel veel suikers eet. In dat geval kun je beter een uurtje na het eten poetsen.

  Gezond eten en een gezond gebit

  Je gebit gezond houden doe je vooral door goed op je mondhygiëne te letten. Dus: twee keer per dag tandenpoetsen met een fluoridetandpasta, iets doen met interdentale reiniging en eens in het halfjaar naar de tandarts. Maar ook door een klein beetje op je eten te letten kun je al iets goeds doen voor je gebit. Het mooie is dat dingen die goed zijn voor je gebit, over het algemeen ook goed zijn voor je algemene gezondheid. Met een gezonde voeding werk je dus aan een helemaal gezond lichaam... en ook aan een gezond gebit.

 • Top 5 makkelijk meenemen

  Soms is het praktisch om de spullen waar je je tanden mee verzorgt gewoon bij je te hebben. Als je even snel voor de spiegel je tanden wilt flossen omdat je daar ’s ochtends geen tijd voor had bijvoorbeeld. Of als je last hebt van een slechte adem en daar eigenlijk meer dan één keer per dag je mond voor moet spoelen. Of als je op vakantie gaat. Of nog een andere reden hebt. Het enige probleem is dat de meeste dingen zoveel ruimte innemen(een bus mondspoelmiddel, een elektrische tandenborstel…). Maar er zijn alternatieven! Vijf dingen die je zo in je zak stopt.

  1. Altijd in de buurt. In een pakje GUM Soft Picks zit ook altijd een handig meeneemdoosje. Dit is nauwelijks kapot te krijgen, en er kunnen best wat soft picks in. Zo kun je deze handige soft picks overal mee naartoe nemen. GUM Soft Picks glijden gemakkelijk in de spleetjes tussen je tanden en kiezen. Daarnaast verbeteren ze de doorbloeding van het tandvlees, waardoor het gezonder en steviger wordt. Ze zijn dus praktisch om altijd in de buurt te hebben.
  2. Nog geen centimeter. Halita Forte Mondspray heeft een heerlijk frisse mintsmaak. Deze spray kan een slechte adem bijna meteen neutraliseren. Ook na roken of drinken verdwijnt de stank bijna direct. Het is dus wel fijn om deze spray bij je te hebben als je van jezelf weet dat je makkelijk last krijgt van een slechte adem. En dat kan. Want het flesje is nauwelijks vijf centimeter hoog en heeft een diameter van nog geen centimeter. Het is daarom ontzettend makkelijk mee te nemen, overal naartoe.
  3. Past overal in. Misschien denk je dat een elektrische tandenborstel altijd een enorm ding moet zijn, maar dat hoeft niet. Het bewijs daarvoor is de Oral-B Pro Expert Pulsar. Deze elektrische tandenborstel heeft het uiterlijk en formaat van een handtandenborstel. Het enige verschil is dat er een knopje op het midden van de steel zit. Als je hierop drukt, worden de speciale borstelharen geactiveerd. Deze trillen, waardoor de gewone borstelharen meetrillen. Zo werkt de Oral-B Pro Expert Pulsar net als een elektrische tandenborstel, maar dan met het verschil dat hij bijna overal inpast.
  4. Zo in je zak. De meeste tandpasta’s zitten in tubes van 75-150 mL, maar er zijn uitzonderingen. Zo is Elmex Sensitive Professional ook verkrijgbaar in kleine tubetjes van 20 mL. Dat is erg fijn als je last hebt van gevoelige tanden. Elmex Sensitive Professional is namelijk één van de beste tandpasta’s om te pijn te verlichten. Dat komt dankzij de speciale Pro-Arginformule. Deze vormt een beschermende laag over je tanden, waardoor pijnprikkels niet meer kunnen worden doorgegeven. Het helpt bijna meteen. En deze kan zo in je zak.
  5. Altijd, overal. Tenslotte zijn er nog Tepe Easy Picks, soft picks die in twee maten verkrijgbaar zijn. De kern is stevig, maar de coating is zacht. Zo wordt het reinigen van je tanden niet alleen effectief, maar ook comfortabel. Dankzij het handige antisliphandvat glippen de TePe Easy Picks niet uit je handen. De slogan van TePe zelf voor dit product is ‘Altijd, overal’.  En dat klopt. Je kunt TePe Easy Picks namelijk echt overal mee naartoe nemen, in het handige meeneemdoosje. Zodat je ze altijd wanneer je dat wilt kunt gebruiken.
1 2