085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Gewone tandenborstels

 • De ideale tandenborstel voor gevoelige tanden

  Doen je tanden zeer als je een kopje thee drinkt, of een ijsje probeert te eten? Of juist als je zuur fruit of zoete snoepjes eet? Dan is de kans groot dat je last hebt van gevoelige tanden. Daar ben je zeker niet de enige mee: het aantal Nederlanders dat er last van heeft of heeft gehad wordt doorgaans geschat tussen de dertig en vijfenveertig procent. Er zijn zelfs onderzoeken geweest waaruit zou blijken dat ongeveer de helft van alle Nederlanders er wel eens last van heeft gehad. Als je gevoelige tanden hebt moet je extra goed op je mondhygiëne letten. Het kan dan handig zijn om een tijdje met een extra zachte tandenborstel te poetsen, zodat je je gevoelige tandvlees goed kunt schoonmaken zonder het te beschadigen. Maar welke tandenborstel moet je dan hebben?

  Gevoelige tanden

  Om die vraag te beantwoorden, leggen we eerst uit hoe gevoelige tanden precies ontstaan. Je tanden bestaan uit tandbeen, dat voor een groot deel bedekt is met een dikke laag tandglazuur. Dat gedeelte heet de kroon: het is het deel van je tand dat je kunt zien. Het stuk daaronder heet de wortel van je tand. Dit gedeelte zit onder je tandvlees, en het tandbeen daar heeft geen glazuur. In je tandbeen bevinden zich kleine kanaaltjes, die in verbinding staan met de zenuwholte binnenin je tand. In de kanaaltjes staat vocht, en als dat gaat bewegen, worden de uiteinden van je tandzenuw geprikkeld. Normaal gesproken gebeurt dat niet zo snel, omdat je tandvlees en tandglazuur over de kanaaltjes heen liggen, en een prikkel dus redelijk sterk moet zijn wil het vocht in de kanaaltjes in beweging komen.

  Maar het kan gebeuren dat je tandvlees zich terugtrekt, bijvoorbeeld omdat je te hard je tanden poetst of omdat het ontstoken is geraakt. In dat geval worden de kanaaltjes in je tandwortels niet meer netjes door je tandvlees bedekt, en zoals gezegd is er ook geen glazuur om ze te beschermen. Dat betekent dat de blootliggende kanaaltjes veel makkelijker geprikkeld kunnen worden, bijvoorbeeld door een kop warme thee, een ijsje of zoet of zuur fruit. Die prikkels voel je als pijn. Je hebt dan last van gevoelige tanden.

  Wat moet je doen als je gevoelige tanden hebt?

  Het is belangrijk om snel iets aan gevoelige tanden te doen. Het is namelijk heel vervelend als het eten of drinken van warme, koude, zoete of zure dingen elke keer pijn doet. En nog los daarvan ontstaan in de blootliggende tandwortels veel makkelijker gaatjes, omdat ze geen beschermend glazuur hebben. Als je merkt dat je gevoelige tanden hebt, is het aan te raden om ermee naar te tandarts te gaan, zodat hij of zij je kan helpen om de juiste stappen te zetten. In ernstige gevallen kan de tandarts de kanaaltjes dichtstoppen met een soort vulling, of een speciale fluoridelak aanbrengen om je tanden sterker te maken. Ook kun je beter letten op de dingen die je eet of drinkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het aantal eetmomenten per dag beperkt tot maximaal zeven, zodat je tanden de tijd hebben om te herstellen. Eet en drink daarnaast niet teveel dingen waar veel suikers of zuren inzitten.

  En natuurlijk is het goed om extra voor je tanden te zorgen als ze gevoeliger zijn dan anders. Er zijn veel speciale tandpasta’s voor gevoelige tanden, die helpen om je tandvlees en tanden weer sterker te maken en de pijn te verminderen. Maar het is ook aan te raden om te investeren in een speciale tandenborstel met extra zachte haren. Met een gewone tandenborstel blijven poetsen kan namelijk flink zeer doen als je last hebt van tandgevoeligheid, wat je demotiveert om grondig te poetsen, terwijl dat juist extra hard nodig is als je gevoelige tanden hebt. Er zijn verschillende tandenborstels die speciaal ontwikkeld zijn voor gevoelige tanden, waarvan we er nu een aantal zullen bespreken, die allemaal op hun eigen manier een bijzonder ontwerp hebben.

  De Meridol Tandenborstel en de Curaprox Supersoft Tandenborstel

  Ten eerste heb je de Meridol Tandenborstel. Deze heeft heel fijne, superdunne haren die een beetje lijken op kleine penseeltjes en geweldig zacht aanvoelen. Het slimme ontwerp van deze haren zorgt ervoor dat tandplak grondig wordt verwijderd, terwijl tegelijkertijd je tandvlees niet beschadigd of geïrriteerd wordt. Zo kun je dus goed blijven poetsen als je last hebt van gevoelige tanden. Bovendien heeft de Meridol Tandenborstel een extra kleine borstelkop en een gebruiksvriendelijk handvat, zodat je er makkelijk gecontroleerd mee door je mond kunt manoeuvreren.

  Een tandenborstel die er wel wat op lijkt, is de Curaprox Supersoft Tandenborstel. Zoals de naam al aangeeft, heeft deze tandenborstel extreem fijne, zachte haren. Er zijn er maar liefst 6.000 in één tandenborstel geïmplanteerd. Deze haren zijn sterker dan gewone borstelharen, en ze nemen minder water op. Daardoor blijven ze stabieler in je mond, zodat de tandenborstel zowel voor een zachte áls een grondige reiniging zorgt. Bovendien heeft de Curaprox Supersoft Tandenborstel net als de Meridol Tandenborstel een compacte borstelkop en gebruiksvriendelijk handvat, en daarnaast een licht gebogen hals, zodat je gecontroleerd kunt poetsen.

  De Elmex Sensitive Professional Extra Soft Tandenborstel en de Nano Silver Tandenborstel

  Een iets ander idee vinden we bij de Elmex Sensitive Professional Extra Soft Tandenborstel. Deze tandenborstel heeft, net als de vorige die we noemden, extra zachte borstelharen. Maar nu zijn er twee verschillende soorten. Ten eerste zijn er afgeronde haren, die de plak op het oppervlak van je tanden grondig verwijderen. En daarnaast zijn er langere, in een soort X-vorm geplaatste haren die de tandplak tussen je tanden weghalen. Op die manier wordt je gebit nog grondiger gereinigd, zonder dat je gevoelige tanden en tandvlees beschadigd worden. Bovendien heeft de Elmex Sensitive Professional Extra Soft Tandenborstel een extra prettig handvat.

  Een andere tandenborstel met twee soorten haren is de Nano Silver Tandenborstel. Deze tandenborstel heeft ook langere haren, die meer tussen je tanden komen, en kortere, die je tandoppervlak optimaal reinigen. Op die manier wordt je hele gebit grondig schoon. Deze combinatie van borstelharen zorgt er daarnaast voor dat donkere aanslag van je tanden verdwijnt, zodat ze ietsje witter lijken. De haren van de Nano Silver Tandenborstel zijn bovendien extra zacht, en geïmpregneerd met microscopisch kleine nanozilverdeeltjes. Deze deeltjes hebben van nature een ontsmettend effect, waardoor deze tandenborstel extra goed helpt om tandplak en bacteriën te verwijderen. De Nano Silver Tandenborstel heeft verder een extra fijn handvat, dat ontworpen is op de vorm van je hand. Deze tandenborstel zorgt dus er dus voor dat je je tanden grondig schoon kunt maken, ook als je last hebt van tandgevoeligheid.

  De TePe Special Care Tandenborstel en TePe Gentle Care Tandenborstel

  Misschien heb je zoveel last van gevoelige tanden dat ook alle tandenborstels die we tot nu toe hebben bekeken eigenlijk nog te stevig zijn. In dat geval kun je de TePe Special Care Tandenborstel eens proberen. Deze heeft maar liefst 12.000 speciaal geselecteerde, extreem zachte borstelharen die mild zijn voor zelfs de meest gevoelige tanden. Er is ook een versie met een compactere borstelkop, voor het geval je moeite hebt om bij sommige plekken in je mond te komen. Als de gevoeligheid na een tijdje weer wat afneemt, kun je overstappen op de TePe Gentle Care Tandenborstel. Deze heeft ietsje stevigere borstelharen. Zo kun je je gebit in elk stadium van tandgevoeligheid goed blijven verzorgen.

  De ideale tandenborstel voor gevoelige tanden

  Als je last hebt van gevoelige tanden, is het belangrijk daar snel iets aan te doen. Niet alleen omdat de pijn vervelend is, maar ook omdat je makkelijker gaatjes in je tandwortels krijgt. Het is dan goed om je mond extra te verzorgen. Om te voorkomen dat dat zeer doet, is het handig om in een tandenborstel met extra zachte haren te investeren. Daarvan zijn er meerdere soorten. Je kunt de Meridol Tandenborstel of de Curaprox Supersoft Tandenborstel eens proberen. Deze tandenborstels hebben allebei extra fijne, zachte haren. Als je ook wat meer wilt doen om tussen je tanden schoon te maken, kun je de Elmex Sensitive Professional Extra Soft Tandenborstel of de Nano Silver Tandenborstel eens proberen. Beide tandenborstels hebben namelijk zowel langere haren voor tussen je tanden als kortere voor je tandoppervlak. Het bijzondere van de Nano Silver Tandenborstel is dat deze dankzij de zilverdeeltjes nog eens iets extra’s voor je tanden doet, en ook je tanden een beetje witter laat lijken. En als je tanden echt heel gevoelig zijn, is de TePe Special Care Tandenborstel met extreem zachte haren misschien wel een aanrader, en daarna eventueel de TePe Gentle Care Tandenborstel. Welke van deze tandenborstels het beste bij je past, is iets dat afhangt van je precieze situatie en persoonlijke voorkeuren. Desnoods kun je even met je tandarts of mondhygiënist overleggen. Hoe dan ook zijn er genoeg slim ontworpen zachte tandenborstels om jouw gebit grondig schoon te houden als je last hebt van gevoelige tanden.

 • Een protheseborstel voor elk (kunst)gebit

  Zo’n twintig procent van alle Nederlanders boven de zestien jaar heeft een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese. Sommige van dit soort protheses, zoals kronen en bruggen, zitten vast aan je gebit. Andere, zoals een kunstgebit of plaatprothese, zijn juist uitneembaar. Het is heel belangrijk om uitneembare protheses goed te reinigen als je iets gegeten hebt en voor het slapengaan. Dat doe je met een speciale protheseborstel. Maar welke moet je dan hebben?

  Uitneembare protheses

  Zoals gezegd: er zijn meerdere soorten protheses. Ten eerste heb je degene die altijd in je mond blijven zitten: kronen en bruggen, die meestal op implantaten worden geplaatst. En ten tweede heb je de uitneembare protheses. Daarvan zijn er dan ook weer meerdere soorten, bijvoorbeeld:

  1. Een plaatprothese. Dit is een vervanging van een paar tanden of kiezen, en wordt vaak gebruikt als een brug, kroon of implantaat niet kan. Plaatprotheses zijn gemaakt van tandvleeskleurige hars, waarin een aantal kunsttanden zijn verankerd. Ze steunen op je mondslijmvlies.
  2. Een frameprothese. Deze lijkt sterk op de plaatprothese, maar heeft een soort metalen buitenskelet, waarop de tandvleeskleurige hars is aangebracht, zodat de prothese op je overgebleven tanden en kiezen kan steunen (wat soms beter kan zijn, zodat je tandvlees niet teveel druk op hoeft te vangen).
  3. Een kunstgebit. Dit vervangt je hele gebit.
  4. Een overkappingsprothese. Dit lijkt heel erg op een kunstgebit, maar de wortels van je eigen tanden en kiezen worden gebruikt als pijlers, om de prothese te steunen. Een overkappingsprothese kan dan ook vrij makkelijk later worden veranderd in een echt kunstgebit.

  Een uitneembare prothese moet je goed schoonhouden. Op de prothese, en ook eronder, verzamelen zich namelijk makkelijk etensresten en tandplak. Als je die niet op tijd weghaalt, kunnen er gaatjes in en rondom de prothese ontstaan, en kan het omliggende tandvlees gaan ontsteken. Daardoor krijg je een slechte adem, en vaak wordt je tandvlees gevoeliger. Maar het kan ook behoorlijk wat problemen opleveren voor de prothese. Als het tandvlees onder de prothese is gaan ontsteken, kan dat er namelijk voor zorgen dat je prothese niet meer helemaal goed past, wat een hoop pijn oplevert. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat zich vaak ook tandsteen op je prothese vormt, omdat de achtergebleven tandplak verkalkt. Als je een overkappingsprothese hebt, kan de ontsteking de tanden of kiezen die als pijlers dienen aantasten, waardoor ze los kunnen gaan staan, en de prothese zijn houvast verliest.

  Protheseborstels

  Om dit soort problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je na elke maaltijd en voor het slapengaan je prothese grondig schoonmaakt. Daarvoor zijn speciale protheseborstels, die eigenlijk allemaal hetzelfde ontwerp hebben. Ze lijken op gewone tandenborstels, maar dan zit er aan twee kanten een borsteloppervlak. Het oppervlak aan de ene kant is vrij groot, zodat je makkelijk de buiten- en binnenkant van je prothese schoon kunt maken. Het oppervlak aan de andere kant is steviger en loopt taps toe in een soort punt, zodat je ook moeilijke plekken (bijvoorbeeld de ruimtes tussen de kunsttanden) goed kunt bereiken. Vaak hebben prothesetandenborstels een stevig handvat, dat erop gemaakt is dat je vingers niet wegglijden als je je prothese schoonmaakt. Omdat veel van de mensen met een prothese al wat ouder zijn, is het handvat meestal zo ontworpen dat ook mensen met een mindere motoriek de protheseborstel moeiteloos kunnen gebruiken.

  Maar wat is dan eigenlijk de beste protheseborstel? We zullen er een aantal bespreken, en zoals gezegd:  ze hebben allemaal een dubbele borstel en extra comfortabel handvat. Naast deze overeenkomsten, zijn er echter ook duidelijke verschillen. Sommige protheseborstels volgen de vorm van je prothese, andere hebben juist een recht oppervlak. En ook in het handvat en de borstelharen is nog aardig wat variatie mogelijk.

  Volg de vorm: de Jordan Protheseborstel en de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel

  Ten eerste is er de Jordan Protheseborstel. Het grote borsteloppervlak van deze borstel is ietwat gekromd, zodat de protheseborstel precies de vorm van je prothese volgt als je hem schoonmaakt, waardoor je hem efficiënter kunt reinigen. Dat maakt deze protheseborstel heel handig om je prothese na de maaltijden en voor het slapengaan grondig schoon te maken. Het handvat van de Jordan Protheseborstel is daarnaast extra lang en stevig, en een beetje gebogen, waardoor de borstel prettig in het gebruik is.

  Een andere protheseborstel met zo’n gekromd borsteloppervlak is de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel. Deze protheseborstel volgt ook de vorm van je prothese, voor een extra efficiënte reiniging. Ook het handvat van de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel lijkt op dat van de Jordan Protheseborstel: het is ietwat gebogen en extra lang en stevig, zodat je er een goede grip op houdt. Daarnaast is de Ecosym Dagbehandeling Gebitsborstel erop gemaakt om lang mee te gaan, en heeft deze extra zachte borstelharen.

  Een speciaal handvat…. De Oral-B Prothesetandenborstel, GUM Protheseborstel en Miradent Protho-Brush De Luxe

  Er zijn ook protheseborstels die niet zozeer de vorm van je gebit volgen, maar gewoon een recht borsteloppervlak hebben. Of zo’n rechte borstel handiger is dan eentje met een gekromd borsteloppervlak, is een kwestie van smaak. Voor sommige mensen reinigt het makkelijker als de borstel gebogen is, en voor andere juist als het recht is. Een voorbeeld van een protheseborstel waarvan het grote borsteloppervlak recht is, is de Oral-B Prothesetandenborstel. Ook het handvat van deze protheseborstel is recht.

  Een andere protheseborstel met een recht borsteloppervlak is de GUM Protheseborstel. Deze tandenborstel heeft extra stevige nylonharen, waarmee je je prothese grondig schoon kunt maken. Ook het handvat is speciaal: het heeft een handige duimgreep, en is extra stevig, zodat het ook voor mensen met een beperkte motoriek niet moeilijk is deze protheseborstel goed te hanteren. En dan is er nog de Miradent Protho-Brush De Luxe. Deze protheseborstel heeft ook een recht borsteloppervlak. Maar wat vooral opvalt, is het handvat, dat ietwat gebogen is en maar liefst acht kanten heeft voor een optimale grip. Je kunt voor dat handvat kiezen uit maar liefst die verschillende, vrolijke kleuren: roze transparant, blauw transparant en blauw.

  Een protheseborstel voor elk (kunst)gebit

  Behoor jij tot de twintig procent van de Nederlanders met een prothese? En is die van jouw uitneembaar (dus een overkappingsprothese, plaat- of frameprothese of kunstgebit)? Dan is het heel belangrijk dat je hem goed schoonhoudt. Dat doe je met een protheseborstel, en die zijn er weer in verschillende soorten. Hoewel ze allemaal een dubbele borstel en gebruiksvriendelijk handvat hebben, zijn er ook duidelijke verschillen. Als je een protheseborstel wilt die de vorm van je prothese volgt, kun je de Jordan Protheseborstel of Ecosym Dagbehandeling Protheseborstel eens overwegen. En heb je liever een rechte, dan kun je eens nadenken over de Oral-B Protheseborstel, GUM Protheseborstel of Miradent Protho-Brush De Luxe. Onderling verschillen deze borstels dan weer in handvat en borstelharen. Welke de beste protheseborstel is, is moeilijk te zeggen. Het hangt er maar net vanaf wat je persoonlijke voorkeuren zijn: liever een gekromd of recht oppervlak, liever zachte of juist stevige borstelharen, liever een achtkantig handvat of juist een rechte… Bij twijfel kun je altijd met je tandarts overleggen. Hoe dan ook is het niet moeilijk om de prothesetandenborstel te vinden die bij jouw (kunst)gebit past.

 • Meridol Tandenborstels en de Bass-poetsmethode

  Als je je tanden poetst, verdwijnt vaak lang niet alle plak. Met name langs de tandvleesrand blijft er over het algemeen wel eens iets zitten. Als dat te lang duurt, kan deze plak ontstekingen gaan veroorzaken, waardoor je tandvlees zich terugtrekt. Mocht het je ‘oplossing’ zijn om dan maar wat harder te gaan poetsen, dan maakt dit het alleen maar erger. Maar gelukkig is het probleem niet onoplosbaar. Met een speciale tandenborstel – zoals een Meridol Tandenborstel – kom je namelijk wel goed bij je tandvleesrand, zodat je de plak alsnog kunt verwijderen. Daardoor worden de ontstekingen snel minder en krijg je weer een mooi, gezond gebit. En wat er ook zo prettig aan is, aldus Meridol, is dat de Meridol Tandenborstel geschikt is voor de Bass-methode. Maar wat is die Bass-methode dan precies? En wat maakt een Meridol Tandenborstel daar zo geschikt voor?

  Honderd jaar en slechts één tand kwijt

  Dr. Charles C. Bass was zijn leven lang arts aan de Tulane University & Medical School (New Orleans, Verenigde Staten). Toen hij in 1940 met pensioen ging, besloot hij in zijn vrije tijd onderzoek te gaan doen naar mondhygiëne. Hij ontwierp bijvoorbeeld de ideale tandenborstel en het ideale flosdraad. In 1948 schreef hij een artikel in het New Orleans Medical and Surgical Journal. Dit artikel is inmiddels historisch geworden. Het trekt twee belangrijke conclusies:

  • Een schone tand vervalt of bederft niet
  • In een schone mond komt geen parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) voor

  Vervolgens besluit het artikel ermee dat het dus erg belangrijk is om je mond gezond te houden. Je zou elke avond je tanden moeten poetsen en moeten flossen. Dit is nog tot op de dag van vandaag het advies van elke tandarts. Ook de poetsmethode die Bass in het artikel beschrijft, wordt nog steeds door veel tandartsen en mondhygiënisten aanbevolen. Vandaag de dag noemen we het, naar hem, de “Bass-methode”. Als je naar Bass kijkt, is het ook niet zo’n wonder dat zijn adviezen nog steeds actueel zijn. Hij werd immers meer dan honderd jaar oud, en na al die tijd miste hij maar één tand (en die was hem op zijn achttiende uitgetrokken in militaire dienst).

  De Bass-methode

  De Bass-methode helpt om voedselresten en plak effectief te verwijderen, en dan met name op de tandvleesrand. Daardoor is deze methode erg handig als je tandvleesontsteking hebt of deze juist wilt voorkomen, want tandvleesontsteking begint zoals gezegd vaak op de tandvleesrand. Als je poetst met de Bass-methode, plaats je je tandenborstel in een hoek van vijfenveertig graden tegen je tanden, zo ongeveer tegen de tandvleesrand aan. Vervolgens maak je kleine, op- en neergaande bewegingen. Daardoor komen plak en voedselresten los, waarna je ze kunt doorslikken. Na een paar seconden beweeg je een klein stukje naar links of rechts, om de volgende tand te doen. Zo ga je door tot je je hele mond hebt gehad.

  Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is de juiste techniek iets behoorlijk subtiels. Het wordt daarom aanbevolen je tandarts eerst om advies te vragen over deze poetsmethode. Hij of zij kan je dan precies laten zien hoe je het het beste kunt doen. Wel is het een algemene tip om van achteren naar voren te werken: dus achterin je mond beginnen aan de buitenzijde van je tanden, en vervolgens naar je voortanden toe werken tot je de hele buitenzijde hebt gehad. Daarna doe je op dezelfde manier de binnenkant. Mocht je moeite hebben met de tanden helemaal achterin je mond: soms helpt het om je mond ietsje te sluiten. Ook is het fijn als je tijdens het poetsen in de spiegel kijkt, zodat je goed kunt zien wat je doet. En het kan dus ook helpen om met een Meridol Tandenborstel te poetsen. Maar wat maakt deze tandenborstel daar nou zo geschikt voor?

  Meridol Tandenborstels en de Bass-methode

  Als je last hebt van tandvleesproblemen of die juist graag wilt voorkomen, kan het een goed idee zijn om met een Meridol Tandenborstel te gaan poetsen. Deze tandenborstels zijn er namelijk helemaal op gemaakt om je tandvlees te beschermen. Ze hebben extra zachte, soepele en fijne borstelharen, zodat je gebit niet beschadigt. Zo is de Meridol Tandenborstel altijd zacht voor je tandvlees, zelfs als het geïrriteerd is. Tegelijkertijd zijn de borstelharen conisch, waardoor je gebit grondig wordt gereinigd. Dat maakt deze tandenborstel ideaal voor mensen die te hard poetsen, last hebben van tandvleesproblemen of juist graag tandvleesproblemen willen voorkomen. Al helemaal omdat deze tandenborstel ook het toepassen van de Bass-methode makkelijker maakt.

  Dankzij de kleine borstelkop kun je namelijk beter bij alle plekken in je gebit, en dankzij het prettige handvat glijdt de tandenborstel niet uit je handen terwijl je aan het poetsen bent. Bovendien zorgen de zachte, conische haren ervoor dat ook de tandvleesrand goed te bereiken is en goed gereinigd wordt. Verder voorkomt deze tandenborstel dat je tandvlees beschadigt raakt, waardoor je ontkomt aan het gevaar om teveel druk te zetten, wat over het algemeen één van de grootste problemen bij de Bass-methode is. Dat alles maakt deze tandenborstel ideaal om de Bass-methode toe te passen en geïrriteerd tandvlees te voorkomen.

 • Zes maanden lang dezelfde tandenborstel?

  Heb je al je hele leven die ene, fijne tandenborstel, die je kreeg als kind van vijf? Of gebruik je op reis soms zes maanden lang dezelfde? Dan ben je niet zo goed bezig. In de nieuwsbrief brengt TePe namelijk naar buiten dat er een onderzoek is gedaan naar het vervangen van tandenborstels. De uitkomst laat weinig aan de fantasie over...

  Dit onderzoek was een zogenaamde RCT: Randomized Clinic Trial. Wat houdt dat in? Nou, er wordt een groot aantal proefpersonen opgeroepen. Zij worden in twee groepen gesplitst. Eén groep is de blancoproef: zij krijgen een basale situatie. De andere groep krijgt exact dezelfde situatie, maar dan met één ding anders. Zo wordt gekeken wat er wel en wat er niet van het toeval af hangt . Aan het onderzoek werkten meerdere professionals mee, waaronder J. Schmickler( van het Department of Preventive Dentistry, Periodonthology =, Cariology, University Medical Centre Goettingen uit Duitsland), S. Wurbs, K. Lange,  S. Rinke, E. Hornecker, R.F. Mausberg en D. Ziebolz.. Een halfjaar lang spanden zij zich in om het antwoord te vinden op die ene vraag: maakt het wel of niet uit of je je tandenborstel regelmatig vervangt?

  Ze splitsten een groep van 96 proefpersonen in tweeën: de ene helft moest zes maanden lang dezelfde tandenborstel gebruiken. De andere helft kreeg elke vier weken een nieuwe. Om de zoveel tijd werden de plakontwikkeling en het aantal ontstekingen/infecties gemeten. De periodes waarin dat gebeurde lagen steeds vier tot acht weken uit elkaar: de eerste meting was op de startdag, de tweede na twee, de volgende na acht, die daarop na twaalf, de volgende na zestien en de laatste na vierentwintig weken.

  Uiteindelijk werd er nog een extra periode ingesteld van tien dagen. Daarna konden de onderzoekers hun conclusie trekken: de groep die de tandenborstel elke vier weken verving had minder plakontwikkeling en minder infecties en ontstekingen. Het keerpunt in het onderzoek kwam na ongeveer vier maanden, daarvoor liepen de groepen ongeveer gelijk op, daarna ging het gebit van de mensen die dezelfde tandenborstel bleven gebruiken duidelijk achteruit. Het advies van de onderzoekers luidt dan ook: vervang je tandenborstel na 3-4 maanden.

  "Vervang uw tandenborstel regelmatig", het klinkt als een verkooptrucje. Maar dat is het dus niet. Voor een goede gebitsreiniging is het noodzakelijk om regelmatig een nieuwe tandenborstel te kopen. En tsja, dan ben je bij Tandonline op een goedkoop adres vol leuke mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • De Lactona IQ, een simpele handtandenborstel die verkrijgbaar is in meerdere maten en kleuren. Er zitten vier rijen haren op en de steel is extra lang, zodat je makkelijk overal bij kunt. Ook heeft deze tandenborstel een rubberen onderkant, wat zorgt voor zowel grip als gebruiksgemak.
  • De Oral-B Pro Expert Cross Action is een hoogstandje onder de manuele tandenborstels. Hij verwijdert tot negentig procent van de plak, polijst het gebit, masseert het tandvlees, verwijdert geurige bacteriën en geeft al na vier weken een duidelijk resultaat. En eerlijk is eerlijk: hij ziet er erg goed uit voor een tandenborstel.
  • Zo zacht als een penseel, met het gevoel dat je met zijde over je tanden gaat: de Meridol Halitosis Tandenborstel is speciaal gemaakt voor mensen die de neiging hebben om teveel druk uit te oefenen tijdens het poetsen. Hij is zacht voor geïrriteerd tandvlees, en tegelijkertijd reinigend voor je gebit.

  Als bonus probeerden de onderzoekers om ook nog te kijken wat voor soort tandenborstel je dan het beste kunt gebruiken. Daarom werd iedere groep gesplitst in vier subgroepen:

  • Een groep met een tandenborstel met een normale borstelkop en normale tandenborstelharen.
  • Een groep met  een tandenborstel met een normale borstelkop en extra zachte tandenborstelharen.
  • Een groep met een tandenborstel met een kleine borstelkop en normale tandenborstelharen.
  • Een groep met een tandneborstel met een kleine borstelkop en extra zachte tandenborstelharen.

  Tussen deze vier groepen kon geen duidelijk verschil worden bemerkt, dus een volgend onderzoek naar wát voor tandenborstel je dan precies nodig hebt loopt nog.

  We houden je op de hoogte!

 • Oral-B Pro Expert Cross Action

  Het is en blijft een debat: kun je nou beter elektrisch poetsen of met de hand? Natuurlijk wint de elektrische tandenborstel meestal als het gaat om plakverwijdering. Maar de handtandenborstel, ook wel 'manuele tandenborstel' genoemd, wint vaker als het gaat om milieuvriendelijkheid en om praktische zaken. Nu het zomertijd is, gaan bijvoorbeeld aardig wat mensen lekker een paar weekjes op vakantie. In die weken zul je zeker nog je tanden moeten poetsen, maar sommige elektrische tandenborstels zijn te groot of te zwaar. Ook kan het snoer bijvoorbeeld te kort zijn en dan... tsja, dan grijp je terug op een handtandenborstel.

  Kom je voor de keuze te staan: wélke handtandenborstel. Hoewel die keuze in dit geval natuurlijk niet zo spannend is als in de wereld van de elektrische tandenborstels, waar alles draait om innovatie en vernieuwing.... Toch is er ook aardig wat te innoveren en te vernieuwen als het gaat om handtandenborstels. Een voorbeeld? De Oral-B Pro Expert Cross Action.

  Oral-B is hét merk voor nieuwe snufjes. De elektrische tandenborstels van Oral-B, waaronder de Triumph 5000 en de Vitality Precision Clean, hebben inmiddels een gadgetstatus in de moderne badkamer. Toch vreemd dat zo'n zelfde merk ook nog de 'verouderde' manuele tandenborstels verkoopt, toch? Dan moet deze Pro Expert Cross Action wel erg bijzonder zijn. En dat is hij.

  De Oral-B Pro Expert Cross Action is namelijk in staat om negentig procent méér plak te verwijderen dan andere manuele tandenborstels. Ook kom je dankzij de lange steel gemakkelijk bij moeilijk bereikbare plekjes, waar de verschillende soorten borstelharen zorgen voor een grondige reiniging. Het is vooral hieraan te danken dat wie deze tandenborstel gaat gebruiken, binnen vier weken verbetering van zijn gebit merkt.

  Ook geeft deze tandenborstel een 55% betere reiniging langs de tandvleeslijn dan een normale tandenborstel. De speciale combinatie van verschillende soorten borstelharen verwijdert aanslag op de tanden en polijst het gebit. Ook worden geurveroorzakende bacteriën van de tong verwijderd. Het gebruik van de Oral-B Pro Expert Cross Action stimuleert tevens het tandvlees, en tegelijkertijd blijft deze tandenborstel zacht voor het tandglazuur en tandvlees.

  Natuurlijk heb je aan één zo'n tandenborstle nog niet genoeg als je je gebit in goede conditie wilt houden tijdens je vakantie. Dan zul je natuurlijk ook je GUM Soft Picks en je Perio-Aid-tandpasta mee moeten nemen(of je andere ragers en tandpasta). Maar zeg nou zelf, zo'n handtandenborstel past er veel makkelijker bij in je tas dan een grote doos met daarin een Triumph 5000.

 • De eerste tandenborstel

  Dat er een enorme ontwikkeling in het tandenpoetsen zit is voor niemand nieuw. Elk jaar worden er weer nieuwe producten en nieuwe technieken uitgevonden. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Wie maakte de eerste tandenborstel? En hoe hielden de mensen daarvoor hun gebit schoon?

   

  Tandenpoetsen door de eeuwen heen

  De geschiedenis van het tandenpoetsen begint in China. In de zeventiende eeuw voor Christus waren ze daar al bezig met het schoonhouden van hun gebit met behulp van een zogenaamde 'kauwstok'. Door te kauwen op aromatisch hout zorgden ze voor een frisse adem en een schoon gebit. De kauwstok werd ook door de profeet Mohammed aangeraden, in de zevende eeuw na Christus. Hij noemde het instrument de 'miswak'. De Chinezen ontwikkelden rond het jaar 1490 een soort tandenborstel, gemaakt van bot en zwijnenhaar.

  In Egypte en Babylonië gingen de ontwikkelingen intussen ook hard. In 3500 voor Christus maakten ze daar hun tanden schoon met een vochtig houtje, wat als de eerste tandenborstel wordt beschouwd. De 'tandpasta' was een soort poeder van as, puimsteen en eierschalen. In Griekenland en Rome poetste men intussen de tanden met een dunne, linnen doek die ietwat ruw was. Die werd ingesmeerd met een laagje roet en zout, om vervolgens over de tanden te worden gewreven. Ook deden deze mensen al aan stoken; met de veren van een aasgier of de stekels van een stekelvarken.

  Het klinkt misschien wat raar, maar deze techniek werd erg lang gebruikt. In de zestiende eeuw was het nog steeds dé manier van tandenpoetsen. Middeleeuwers dachten ook dat het hygiënisch was om met de mond open te slapen en de mond te spoelen na iedere maaltijd.

   

  Tandenborstels vanuit de gevangenis

  In 1560 waren de Fransen al dol op tandenpoetsen, maar pas in de zeventiende eeuw na Christus kwamen de eerste tandenborstels vanuit China naar Europa. Het waren ossenbotten met paardenhaar eraan bevestigd. Niemand minder dan Napoleon verspreidde het idee van tandenpoetsen. In het begin was het vooral iets van de 'elite'( tandenborstels werden dan ook van zilver of ebbenhout gemaakt en rijkelijk versierd), maar later werd het een algemeen feit dat je je tanden moest poetsen.

  Vanuit de gevangenis ontwikkelde William Addis in 1780 een tandenborstel van bot en varkensharen. Hij kwam later in zijn leven aan het hoofd te staan van de eerste tandenborstelfabriek en wordt gezien als de uitvinder van de tandenborstel. In 1880 werd de eerste elektrische tandenborstel uitgevonden. En in 1938 kwam de eerste nylon tandenborstel op de markt. En toen de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar de VS, namen ze de tandenborstels mee terug naar hun land. In de hygiëneopmars van de jaren zestig werd tandenpoetsen vervolgens een algemeen gebruik.

  En nu? Tandenborstels en tandpasta zijn nog altijd in ontwikkeling, op zoek naar de beste manier om een gebit goed schoon te krijgen. Wie weet waar we over een paar eeuwen onze tanden mee poetsen? En wie weet hoe we dan tegen mondhygiëne aankijken?