085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Top tien

 • De beste elektrische tandenborstel van 2017

  Dat elektrische tandenborstels beter zijn dan handtandenborstels, is inmiddels meer dan eens bewezen: de gemiddelde elektrische tandenborstel haalt maar liefst twee keer zoveel plak weg als een ‘gewone’ tandenborstel. Toch zitten er grote verschillen in de technologie. Meestal worden elektrische tandenborstels verdeeld in roterend-oscillerende en sonische modellen. Dat eerste betekent dat de tandenborstel heen- en weergaande en draaiende bewegingen maakt, het tweede dat deze eerder trillende bewegingen maakt. Maar er zijn natuurlijk veel meer verschillen tussen elektrische tandenborstels, denk maar even aan timers, poetsdruksensoren, bluetooth-technologie of het handvat. Het kiezen van een goede elektrische tandenborstel hangt dus af van een heleboel factoren. De grote vraag is dan natuurlijk: wat is de beste elektrische tandenborstel van 2017? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we van de elektrische tandenborstels die het afgelopen jaar populair waren een top tien samengesteld.

  De test

  Om dat op een goede manier te kunnen doen, hebben we de tandenborstels beoordeeld op de volgende tien criteria:

  1. Timer: Eén van de dingen die het allerbelangrijkst is als het gaat om mondhygiëne, is dat je elke dag lang genoeg poetst. Dat wil zeggen: twee keer twee minuten per dag. Veel elektrische tandenborstels hebben daarom een timer, die je helpt om ook echt twee minuten te poetsen. Sommige hebben echter ook en quadpacer: elke dertig seconden gaat er een extra piepje, zodat je weet wanneer je een ander deel van je gebit moet gaan poetsen. Ook zijn er elektrische tandenborstels die je met behulp van positiedetectietechnologie vertellen hoeveel tijd je aan welk deel van je gebit besteedt, en zo helpen om het beter in balans te krijgen. Op die manier poets je je gebit gelijkmatiger, waardoor je tanden beter worden gereinigd. Het verdient dus extra punten als een tandenborstel naast een timer ook over een quadpacer of andere handige technologie om je aandacht beter te verdelen beschikt.
  2. Opladen: Bij de meeste elektrische tandenborstels is laden niet zo’n probleem: veel werken tegenwoordig op lithiumionbatterijen die lang meegaan, of hebben een praktisch oplaadstation. Maar er zijn elektrische tandenborstels die daarnaast nog een batterij-indicator hebben, die aangeeft hoe ver de batterij leeg is, zodat je precies weet wanneer je weer moet opladen. Dit is natuurlijk een pluspunt voor een elektrische tandenborstel. Ook als er andere dingen zijn die het opladen makkelijker maken, verdient een tandenborstel daarmee meer punten.
  3. Effectiviteit: Het weghalen van plak is natuurlijk het belangrijkste voor een elektrische tandenborstel. Toch is de één er beter in dan de andere. Bijna elke elektrische tandenborstel die je koopt, zal je gebit goed reinigen, maar van sommige modellen is het bewezen dat ze extra grondig plak verwijderen dankzij bijvoorbeeld een speciale technologie. Zo’n tandenborstel scoort hoger dan eentje die ‘gewoon goed’ reinigt.
  4. Handvat: Het is natuurlijk ook wel prettig als een tandenborstel enigszins fijn poetst, en het handvat is daar een belangrijke factor in. Sommige tandenborstels hebben dan ook een speciaal handvat, zoals een handvat met extra grip of een handvat dat gemaakt is op de vorm van je vingers. Er zijn zelfs modellen met een handvat met SmartRing, wat wil zeggen dat je de kleur van het handvat naar je eigen voorkeuren aan kunt passen. Zoiets verdient natuurlijk extra punten.
  5. Poetsstanden: Ieder gebit is weer anders, dus is het fijn als een tandenborstel ook wat meer op jouw situatie aan te passen is. Veel tandenborstels beschikken daarom over meerdere poetsstanden, zoals eentje die je tandvlees extra aandacht geeft, eentje die zich richt op wittere tanden, eentje voor gevoelige tanden of eentje speciaal voor je tong. Als een tandenborstel meerdere standen heeft, is dat natuurlijk wat meer punten waard dan als hij maar op één manier te gebruiken is.
  6. Poetsdruksensor: Het komt wel eens voor dat mensen door hun tanden te willen poetsen hun gebit juist beschadigen, doordat ze teveel druk zetten. Sommige elektrische tandenborstels hebben echter een poetsdruksensor, die op de één of andere manier aangeeft dat je te hard poetst. Het kan een lampje zijn dat gaat branden, of een signaal op je smartphone, of het handvat dat gaat trillen, maar hoe dan ook word je op tijd gewaarschuwd en kun je voorkomen dat je je tandvlees beschadigt. Een tandenborstel met poetsdruksensor verdient dan ook extra punten.
  7. Opzetborstels: Een tandenborstel koop je één keer, maar daarna moet je nog wel regelmatig nieuwe opzetborstels aanschaffen. En het is natuurlijk wel zo fijn als dat niet teveel gedoe oplevert. Het verdient dan ook extra punten als er bij een tandenborstel al wat extra opzetborstels in de verpakking worden meegeleverd. Ook als er veel verschillende opzetborstels zijn die op de tandenborstel passen, is dat meer punten waard.
  8. Bijzonderheden: Sommige tandenborstels vallen op doordat ze iets hebben dat je bij andere tandenborstels eigenlijk niet ziet, zoals dat ze speciale technologie gebruiken, ergens beter in zijn dan de gemiddelde tandenborstel of beschikken over bijzondere accessoires. Dat soort extraatjes leveren ook een hogere score op.
  9. Innovatie: Sommige elektrische tandenborstels zijn hun tijd vooruit doordat ze gebruikmaken van nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk verdient het meer punten als een tandenborstel erop is ontworpen om nog betere prestaties te leveren dankzij nieuw onderzoek en nieuwe technologie.
  10. Prijs: Je hebt al een elektrische tandenborstel vanaf twee tientjes, maar er zijn ook modellen die meer dan tweehonderd euro kosten. Natuurlijk is een dure tandenborstel vaak beter dan een goedkopere, maar het is anderzijds wel fijn als een nieuwe tandenborstel enigszins betaalbaar blijft. De verhouding tussen de prijs en kwaliteit is dan ook een belangrijke factor in de eindscore.

  Aan de hand van deze punten konden we alle elektrische tandenborstels van Tandonline van een score voorzien, en op basis daarvan onze top tien samenstellen van de beste elektrische tandenborstels van 2017.

  De top tien beste elektrische tandenborstels van 2017

  Nummer 10: de Oral-B Advance Power

  Het is al een wat ouder model, maar de Oral-B Advance Power is zijn plekje in de top tien nog altijd meer dan waard, omdat de tijdloze technologie in verhouding tot de relatief lage prijs gewoon een goede tandenborstel op blijft leveren. De Oral-B Advance Power heeft een makkelijke drukschakelaar en verwijdert aanzienlijk meer plak dan een ‘gewone tandenborstel’. Ook helpt hij om je tandvlees gezond te houden, doordat de tandenborstel zich aan elke afzonderlijke tand aanpast. Bovendien verwijdert deze tandenborstel zachtjes de vlekken op het oppervlak van je tanden, waardoor je op een natuurlijke manier wittere tanden krijgt.

  Nummer 9: De WhiteWash Rotating Power PRT1000

  De WhiteWash Rotating Power PRT1000 is een roterend-oscillerende tandenborstel, die je gebit efficiënt reinigt. Daarnaast heeft deze tandenborstel twee verschillende poetsstanden, een handige timer met quadpacer en prettige batterij die lang meegaat. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren: grijs, roze en zwart. De WhiteWash Rotating Power PRT1000 is dus een fijne en efficiënte tandenborstel, en staat dan ook op een welverdiende negende plaats.

  Nummer 8: De WhiteWash Nano N-1 Sonic Whitening Toothbrush

  Nog een model van WhiteWash Laboratories, maar dan nu van de Nano Range, en dus een stukje geavanceerder. Deze tandenborstel maakt gebruik van sonische technologie, waardoor je gebit grondig wordt gereinigd. Daarnaast verwijdert deze tandenborstel 35% meer aanslag van je gebit dan andere elektrische tandenborstels, waardoor je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Bovendien is deze tandenborstel uitgerust met drie verschillende poetsstanden, een timer met quadpacer, een prettige batterij en handige oplaadindicator. De drie bijgeleverde opzetborstels hebben een bijzonder ontwerp: op de achterkant zit een rubberen reliëf, zodat je ze ook als tongschraper kunt gebruiken. De WhiteWash Nano N-1 Sonic Whitening Toothbrush geeft je dus wittere én gezondere tanden.

  Nummer 7: de Oral-B Pro 2000

  De Oral-B Pro 2000 zorgt voor een extra efficiënte reiniging van je gebit, dankzij de speciale 3D-reinigingstechnologie van Oral-B: deze tandenborstel maakt zowel pulserende als roterende en oscillerende bewegingen, en verwijdert op die manier extra veel plak. Ook heeft de Oral-B Pro 2000 maar liefst twee handige poetsstanden. Daarnaast heeft hij een timer en poetsdruksensor, en wordt hij geleverd met maar liefst extra drie opzetborstels. Bovendien zit er een speciale dvd bij met poetsinstructies, zodat je er makkelijker mee aan de slag komt. Deze tandenborstel is dus effectief in het verwijderen van plak en makkelijk in het gebruik, waarmee hij een mooie zevende plek waard is.

  Nummer 6: De Philips Sonicare Healthy White HX6711/02

  De Philips Sonicare Healthy White HX6711/02 maakt je gebit grondig schoon dankzij de sonische technologie, maar haalt ook de natuurlijke witheid van uw tanden naar boven. De Philips Sonicare Healthy White helpt namelijk om maar liefst 90% van de aanslagvlekken op je tanden te verwijderen. Binnen twee weken worden je tanden daardoor tot wel twee tinten witter. Bovendien heeft deze tandenborstel twee poetsstanden, een timer met quadpacer en een EasyStart-programma: gedurende de eerste veertien poetsbeurten wordt de poetskracht geleidelijk opgevoerd, zodat je aan de tandenborstel kunt wennen. Met deze tandenborstel krijg je dus op een prettige manier een mooi schoon gebit en stralende lach, wat hem een zesde plek oplevert.

  Nummer 5: De Oral-B Pro 6000 SmartSeries

  Deze tandenborstel is speciaal ontworpen om precies zo te poetsen als de tandarts je aanbeveelt. Daarvoor maakt de Oral-B Pro 6000 SmartSeries gebruik van bluetooth-technologie, zodat je tandenborstel via een app met je smartphone verbonden is, waardoor je gepersonaliseerde feedback krijgt op je poetsgedrag. Daarnaast maakt deze tandenborstel gebruik van 3D-reinigingstechnologie, om je gebit optimaal te reinigen. Bovendien heeft de Oral-B Pro 6000 SmartSeries zes verschillende poetsstanden, een timer met quadpaceren een handige poetsdruksensor. Het is dus een mooie combinatie van goede reiniging, nieuwe technologie en handige accessoires, en daarmee verdient de Oral-B Pro 6000 SmartSeries absoluut de vijfde plaats.

  Nummer 4: De WhiteWash Sonic Toothbrush SW2000

  De WhiteWash Sonic Toothbrush SW2000 maakt gebruik van geavanceerde sonische technologie voor een krachtige dynamisch reinigende werking, maar verwijdert ook aanslag van je tanden om de natuurlijke witheid weer naar boven te halen. Daarnaast heeft deze tandenborstel heel prettige batterij die lang meegaat en wordt deze geleverd met drie opzetborstels van topkwaliteit, die speciaal zijn ontworpen om je tandglazuur gezond te houden. Bovendien heeft de WhiteWash Sonic Toothbrush SW2000 maar liefst drie poetsstanden ene en handige timer met quadpacer. Dat alles bij elkaar levert een vierde plek op.

  Nummer 3: De Oral-B Genius 8000S

  Na de Oral-B SmartSeries 6000 zijn er nog wat nieuwere modellen uitgekomen die ook gebruikmaken van bluetooth-technologie. De Oral-B Genius 8000S is daar een van. Deze tandenborstel helpt je dus om precies zo te poetsen als de tandarts aanbeveelt. Hij maakt daarnaast gebruik van 3D-reinigingsetchnologie en volgt de vorm van je tanden, zodat je gebit op een efficiënte manier wordt gereinigd. Verder heeft hij een handige timer, meerdere poetsstanden en drievoudige poetsdruksensor. Bovendien maakt deze tandenborstel gebruik van geavanceerde positiedetectietechnologie, zodat voorkomen wordt dat je delen van je gebit overslaat tijdens het poetsen. Tenslotte heeft de Oral-B Genius 8000S een zogenaamde SmartRing met LED-verlichting: je kunt je poetservaring persoonlijk maken door zelf de kleur van het handvat te kiezen. Al deze dingen samen zorgen voor een welverdiende, derde plaats.

  Nummer 2: de Oral-B Genius 9000S

  De Oral-B Genius 9000S is nog weer een nieuwer model met bluetooth-technologie, en net weer wat geavanceerder dan de Oral-B Genius 8000S. Net als zijn voorganger zorgt deze tandenborstel voor een extra goede reiniging van je gebit dankzij 3D-reinigingstechnologie, en maakt deze gebruik van bluetooth om je persoonlijke feedback op je poetsgedrag te geven. De feedback die je krijgt is echter nog beter, omdat deze tandenborstel de camera van je smartphone kan gebruiken om de verschillende delen van je gebit te herkennen. Verder heeft deze tandenborstel dezelfde goede accessoires: meerdere poetsstanden, drievoudige poetsdruksensor, prettige timer en SmartRing met LED-verlichting. Dit levert hem de tweede plek op in onze top tien.

  Nummer 1: De Philips Sonicare FlexCare Platinum HX9172/14

  De Philips Sonicare FlexCare Platinum HX9172/14 beschikt is een sonische elektrische tandenborstel, die gebruikmaakt van de zogenaamde adaptieve reinigingstechnologie. Dat betekent dat deze tandenborstel de vorm van je tanden en tandvlees volgt, om op die manier je tanden en tandvlees grondiger te kunnen reinigen. Het resultaat is dat deze tandenborstel tot wel tien keer meer plak verwijdert dan een gewone tandenborstel, waardoor de gezondheid van je tandvlees in slechts twee weken zichtbaar verbetert. Daarnaast beschikt deze tandenborstel over veel verschillende accessoires, zoals een poetsdruksensor, timer met quadpacer, drie verschillende poetsstanden en handige reisoplader. Bijzonder is nog de UV-opzetborstelreiniger, waarmee je de opzetborstels na gebruik effectiever kunt desinfecteren. Al deze dingen bij elkaar maken dat de Philips Sonicare FlexCare Platinum HX9172/14 de titel van beste elektrische tandenborstel van 2017 verdient.

  De beste elektrische tandenborstel van 2017

  Dat de Philips Sonicare FlexCare Platinum HX9172/14 nu de nummer één is, hoeft nog niet te betekenen dat dit in alle opzichten de beste elektrische tandenborstel van dit jaar is. Alle tandenborstels in de lijst zijn immers duidelijk prettige, goede tandenborstels. En de criteria waarop ze nu zijn beoordeeld, liggen voor jou misschien wel heel anders: wat de beste tandenborstel is, hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeur en de precieze situatie van jouw gebit. Misschien vind je bluetooth-technologie wel veel handiger dan die UV-opzetborstelreiniger, of wil je graag wittere tanden en zou je liever de WhiteWash Nano N-1 Sonic Whitening Toothbrush eens proberen. Als je twijfelt, kun je altijd je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Hij of zij weet immers het beste wat goed is voor jouw gebit. Intussen gaat de ontwikkeling van elektrische tandenborstels gestaag door, wat het een boeiende, maar zeker nog niet te beantwoorden vraag maakt hoe de top tien er volgend jaar weer uit zal zien…

 • De beste elektrische tandenborstel van 2016

  Met een elektrische tandenborstel poetsen is beter voor je gebit dan met een handtandenborstel. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken, en is ook het advies van vele tandartsen. Maar welke elektrische tandenborstel moet je dan hebben? Wat is de beste elektrische tandenborstel van 2016?

  De test

  De beste manier om dat uit te vinden, is door alles eens uitgebreid na te gaan en een top tien te maken. Wij hebben dat ook dit jaar weer gedaan door een aantal tandenborstels die afgelopen jaar goed verkochten op de volgende punten te bekijken:

  1. Timer. Bijna alle elektrische tandenborstels hebben tegenwoordig een timer, die een signaal geeft als je poetstijd voorbij is. Dat helpt om de aanbevolen twee minuten te poetsen. Veel tandenborstels hebben zelfs een zogenaamde quadpacer, die extra piepjes geeft om de dertig seconden. Op die manier kun je je gebit gelijkmatiger poetsen. Een goed werkende timer is dus een pluspunt voor een elektrische tandenborstel.
  2. Oplaadindicator en laadstation. Vanzelfsprekend zit er bij elke elektrische tandenborstel een oplaadstation, waarmee je de batterij weer op kunt laden als deze leeg is. Maar er zijn grote verschillen tussen elektrische tandenborstels als het gaat om opladen. Sommige laden bijvoorbeeld heel snel op, terwijl andere er uren over doen. En soms zit bij een tandenborstel ook een oplaadindicator, waarmee je precies kunt zien wanneer je hem weer op moet laden. Vaak kun je hiermee ook zien hoe lang het laden nog duurt als je eenmaal bezig bent.
  3. Poetskracht. Globaal zijn er twee verschillende soorten technologie die onder een elektrische tandenborstel zou kunnen liggen: pulserend-roterend en sonisch. Een pulserend-roterende elektrische tandenborstel maakt draaiende en trillende bewegingen, en heeft vaak een kleine borstelkop. De borstelkop van een sonische tandenborstel lijkt veel meer op die van een gewone. Sonische elektrische tandenborstels trillen dan ook alleen maar. Welk van deze twee beter werkt is onbeslist en hangt sterk van het precieze model af. Maar of een tandenborstel nu op sonische of op pulserend-roterende technologie werkt, er staat altijd bij hoeveel pulsaties, rotaties of andere bewegingen hij per minuut maakt. Dit heet ook wel de poetskracht van de elektrische tandenborstel. En natuurlijk is een elektrische tandenborstel met meer poetskracht over het algemeen effectiever dan eentje met minder poetskracht.
  4. Grip. Natuurlijk is een elektrische tandenborstel met een praktisch handvat handiger dan eentje zonder. Sommige tandenborstels hebben bijvoorbeeld een handvat met non-slipgrip, of een handvat dat speciaal ontworpen is op de vorm van je hand. Ook zijn er tandenborstels met een handvat dat waterproof is, om hem extra bestendig te maken voor gebruik in de badkamer.
  5. Poetsstanden. Een groot voordeel van elektrische tandenborstels is dat je bij steeds meer modellen keuzes kunt maken over hoe je je tanden wilt poetsen. Zo is een elektrische tandenborstel precies aan te passen aan je wensen, omdat je een speciaal programma kunt kiezen wat extra goed voor je tandvlees zorgt, of helpt om wittere tanden te krijgen, of eens extra grondig te poetsen, of nog weer iets anders. Een elektrische tandenborstel met meer verschillende poetsstanden is beter aan te passen aan jouw wensen, en daarom beter dan eentje met minder.
  6. Poetsdruksensor. Hoeveel druk je met een tandenborstel moet zetten, is een gevoelig punt als het om elektrisch poetsen gaat. Sommige mensen zetten teveel druk, waardoor ze hun tandglazuur beschadigen. Van te agressief poetsen kun je zelfs tandletsel oplopen, terwijl je juist probeert iets goeds voor je gebit te doen. Een elektrische tandenborstel met poetsdruksensor is wat dat betreft ideaal, omdat deze precies aangeeft of je meer of minder druk moet zetten
  7. Voeding. Een ander belangrijk punt om naar te kijken was de oplaadbaarheid van een elektrische tandenborstel. Hoe goed je hem kunt gebruiken, hangt bijvoorbeeld ook af van hoe snel deze oplaadt. Voor elektrische tandenborstels die op batterijen werken is het natuurlijk een voordeel als die er in de verpakking bijzitten, in plaats van dat je ze los moet bestellen. En een oplaadbare tandenborstel moet natuurlijk wel goed werken en niet constant aan het snoer hangen.
  8. Opzetborstels. Op sommige elektrische tandenborstels past zowat elk model opzetborstel, op andere juist alleen een paar heel specifieke. Ook verschilt het hoeveel opzetborstels er in de verpakking van de elektrische tandenborstel worden meegeleverd (soms zijn dit er zes, soms maar twee en soms moet je al je opzetborstels zelf aanschaffen). Hoeveel mogelijkheden je hebt met je opzetborstels en hoeveel moeite dit je nog gaat kosten, was daarom ook een factor in de totaalscore.
  9. Bijzonderheden. Er zijn tandenborstels die bijzondere extra’s hebben, die moeilijk in de rest van de lijst met extra punten te belonen zijn. Zo heb je elektrische tandenborstels met bluetoothtechnologie, met bijzondere vormgeving of met een beperkte oplage.  Als dit soort speciale dingen significant bijdragen aan de kwaliteit van de tandenborstel, moet dit natuurlijk ook worden meegenomen in de test.
  10. Prijs. De prijs van een elektrische tandenborstel kan verschillen van tien tot soms wel tweehonderdvijftig euro. Natuurlijk heb je voor die tweehonderdvijftig euro een betere tandenborstel, maar hoeveel beter is dit in verhouding tot de tandenborstel van een tientje? In een aantal gevallen is het lastig te zeggen wat de beste keuze is. De prijs-kwaliteitverhouding van een elektrische tandenborstel is daarom ook iets dat we erg belangrijk vinden.

  Als je deze dingen bij elkaar neemt, krijg je een duidelijk beeld van hoe goed een elektrische tandenborstel nou precies is. Zo hebben we een top tien kunnen samenstellen met de beste elektrische tandenborstels van 2016.

  De top 10 beste elektrische tandenborstels van 2016

  10.Philips Sonicare Healthy White HX6711/02: Deze elektrische tandenborstel verwijdert maar liefst negentig procent van de vlekken op je tanden, die veroorzaakt worden door thee, koffie, wijn of tabak. Zo worden je tanden op een natuurlijke manier witter. Een ander groot voordeel is het zogenaamde Easy-Start-programa, dat je helpt om aan de nieuwe elektrische tandenborstel te wennen.

  1. Oral-B Vitality White & Clean: Deze tandenborstel omvat elke tand, zodat je tanden grondig worden gereinigd. Dat verbetert ook de conditie van je tandvlees. Zo krijg je een sterk en gezond gebit en voorkom je tandvleesproblemen.
  2. Oral-B Professional Care 2500: Deze tandenborstel is verkrijgbaar als Pink Box of Black Box, maar hoe dan ook is het een limited edition. Het waterbestendige handvat is ontworpen voor gebruik in de badkamer, en heeft bovendien een prachtig design. Daarnaast heeft deze tandenborstel een fantastische reinigingstechnologie en een goede timer.
  3. Oral-B Pro 2000 met patiëntenstartsset: Deze elektrische tandenborstel (die vorig jaar trouwens nog op nummer 1 stond) heeft een poetsdruksensor, batterij-indicator, timer, meerdere poetsstanden en een behoorlijk grote poetskracht. Bovendien is hij erop ontworpen mensen die net beginnen met elektrisch poetsen te helpen. Dat merk je aan het feit dat deze makkelijk in het gebruik is, en tegelijkertijd heel effectief.
  4. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9172/14: Dit is een tandenborstel die grondige reiniging en zachte reiniging combineert: hij verwijdert tot tien keer meer tandplak dan een handtandenborstel, maar is tegelijkertijd zacht voor je tanden en tandvlees. Dankzij de adaptieve reinigingstechnologie en intuïtieve druksensor is het bovendien een erg fijne tandenborstel om mee te poetsen.
  5. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9112/12: Deze elektrische tandenborstel maakt ook gebruik van adaptieve reinigingstechnologie, en heeft een intuïtieve druksensor die je helpt om minder druk te zetten. Hij verwijdert tien keer zoveel plak als een gewone handtandenborstel en verbetert op die manier de gezondheid van je tandvlees in slechts twee weken. Hoe je dan ook poetst, je gebit gaat er zeker weten op vooruit.
  6. Oral-B Pro 750: Deze tandenborstel is heel simpel, maar goed. Hoewel er weinig bijzonderheden aan zijn, is het een erg prettige tandenborstel die je gebit goed reinigt. Er zitten een prima timer en quadpacer op, de poetstechnologie werkt goed en hij is verkrijgbaar in twee kleuren: roze en zwart.
  7. Oral-B Genius 9000S: Deze fantastische elektrische tandenborstel verdient een speciaal plekje op de lijst, aangezien hij gebruikmaakt van Bluetooth-technologie om je persoonlijke feedback te geven, een 360 graden SmartRing met LED-verlichting om het handvat te veranderen en een bijzonder goed werkende timer en druksensor. Het is op dit moment de meest geavanceerde tandenborstel die je kunt hebben. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.
  8. Oral-B Pro 6000 SmartSeries: Deze elektrische tandenborstel heeft zes verschillende poetsstanden en is het oudste model dat via Bluetooth met je smartphone kan verbinden. Hij heeft geen snoer, doet lang met een batterij, en heeft een fantastische druksensor en timer (met quadpacer). Hoewel deze misschien minder geavanceerd is dan de Genius 9000S, is hij iets beter te betalen en al wat langer op de markt. Het is een uitstekende tandenborstel die je zo ongeveer alles biedt wat je nodig hebt om je gebit goed te verzorgen.
  9. Oral-B Genius 8000S: Deze tandenborstel lijkt sterk op de 9000S. Hij maakt eveneens gebruik van Bluetooth-technologie, en heeft ook een 360 graden SmartRing met LED-verlichting, slimme timer en drievoudige poetsdruksensor. Dankzij de geavanceerde positiedetectietechnologie mis je geen enkel deel van je gebit. Door de real-time, gepersonaliseerde feedback via je smartphone poets je je tanden altijd op de juiste manier, en houdt je je gebit in optimale gezondheid. Dit staat in een goede verhouding tot de prijs en het ontwerp. Dat alles maakt dat de Oral-B Genius 8000S de beste elektrische tandenborstel van 2016 genoemd mag worden.

  Verbinden met je smartphone

  Wat opvalt in de top tien van dit jaar, is dat er drie elektrische tandenborstels met Bluetooth-technologie bovenaan staan. Dat is niet zo’n wonder, aangezien van het begin af aan voorspeld werd dat deze technologie de tandenborstelwereld zou veranderen. Maar ook de tandenborstels van Philips Sonicare Flexcare doen het goed, zoals je ook zou mogen. Daarnaast zijn er een aantal weinig geavanceerde, maar gewoon goede en relatief goedkope tandenborstels die een mooi plekje hebben weten te krijgen, omdat een eenvoudige, praktische tandenborstel soms gewoon de beste keuze is. Wat ‘echt’ de beste tandenborstel van 2016 is, hangt wat dat betreft trouwens ook sterk af van je eigen voorkeur.

  Natuurlijk is het interessant om je af te vragen of de top tien er volgend jaar ongeveer net zo uitziet. Die kans is aanwezig, maar er zijn allerlei nieuwe modellen in ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel van Nano WhiteWash. Wat dat gaat brengen, is een interessante, op dit moment nog niet te beantwoorden vraag…

 • De beste elektrische tandenborstel van 2015

  Dat elektrisch poetsen beter werkt dan tandenpoetsen met een handtandenborstel zal voor niemand een verrassing zijn. Maar als je eenmaal aan een elektrische tandenborstel begint, welke moet je dan hebben? Er zijn immers honderden tandenborstels op de markt, en elk jaar komen er weer tientallen nieuwe uit. De één is sonisch, de ander werkt weer met pulserend-roterende techniek, bij de één krijg je een timer en zes opzetborstels, bij de ander alleen een druksensor.... en bij allemaal staat op het etiket dat dit toch echt de beste is. Maar welke is eigenlijk de beste?

  Test

  Daar kun je alleen achterkomen door alles eens uitgebreid na te gaan. Wij hebben een aantal andenborstels die afgelopen jaar goed verkochten op een aantal belangrijke punten bekeken:

  1. Timer. Steeds meer elektrische tandenborstels hebben tegenwoordig een timer, die bijhoudt hoe lang je hebt gepoetst. Dit helpt om de aanbevolen twee minuten te poetsen. Veel tandenborstels hebben zelfs een zogenaamde smarttimer, die extra piepjes geeft om de dertig seconden. Op die manier kun je je gebit in vier stukken verdelen en die zo gelijkmatig mogelijk poetsen.
  2. Oplaadindicator en laadstation. Bij elke elektrische tandenborstel zit een laadstation, waarmee je de batterij weer op kunt laden als deze leeg is. Toch zijn er grote verschillen tussen de tandenborstels wat betreft de laadtijd, het laadgemak en dat soort dingen. Soms zit bij een tandenborstel ook een oplaadindicator, die aangeeft hoe ver de tandenborstel leeg is. Dat is een voordeel, want zo kun je precies zien wanneer je hem weer op moet laden.
  3. Poetskracht. Of een tandenborstel nu op sonische of op pulserend-roterende technologie werkt, er staat altijd bij hoeveel pulsaties, rotaties of andere bewegingen hij per minuut maakt. Dit noemen we ook wel de poetskracht van de elektrische tandenborstel. En een elektrische tandenborstel met meer poetskracht is over het algemeen effectiever dan eentje met minder poetskracht.
  4. Grip. Ook over het handvat van een elektrische tandenborstel wordt nagedacht. Sommige tandenborstels hebben een handvat met non-slipgrip, andere een handvat wat speciaal ontworpen is op de vorm van je hand, weer andere een waterproof-handvat. Elektrische tandenborstels met een 'speciaal' handvat zijn wat dat betreft beter dan elektrische tandenborstels waarbij over het handvat niet is nagedacht.
  5. Poetsstanden. Het is echt iets van de laatste jaren: elektrische tandenborstels krijgen steeds meer verschillende poetsstanden. Zo is een elektrische tandenborstel precies aan te passen aan je wensen, omdat je een speciaal programma kunt kiezen wat extra goed voor je tandvlees zorgt, of helpt om wittere tanden te krijgen, of eens extra grondig te poetsen, of nog weer iets anders.
  6. Poetsdruksensor. Hoeveel druk je met een tandenborstel moet zetten, is een 'moeilijk midden'. Aan de ene kant krijg je je gebit niet goed schoon als je te weinig druk zet. Aan de andere kant kun je je glazuur beschadigen als je teveel druk zet. Een poetsdruksensor is wat dat betreft ideaal, omdat deze precies aangeeft of je meer of minder druk moet zetten. Elektrische tandenborstels met een poetsdruksensor zijn daarom handiger dan elektrische tandenborstels zonder.
  7. Voeding. We hebben ook gekeken naar de oplaadbaarheid van een elektrische tandenborstel. Hoe snel laadt een tandenborstel op? Werkt hij op batterijen en zoja, zitten die in de verpakking erbij in of moet je die los bestellen? Een tandenborstel die beter oplaadbaar is, is natuurlijk praktischer dan eentje die urenlang aan het laadstation moet liggen.
  8. Opzetborstels. Op sommige elektrische tandenborstels past elk model opzetborstel, op andere juist alleen een heel specifieke. Ook verschilt het hoeveel opzetborstels er in de verpakking zitten. Soms zijn dit er zes, soms maar twee, soms moet je al je opzetborstels zelf aanschaffen. Deze dingen hebben ook meegespeeld in ons totaaloordeel.
  9. Bijzonderheden. Er zijn tandenborstels die 'speciaal' zijn, in de zin dat ze uniek in hun soort zijn. Zo is er maar één tandenborstel die met Bluetooth-technologie werkt, en maar eentje waar ook een monddouche bijzit. Dit soort speciale tandenborstels verdient natuurlijk een speciaal plekje op onze scorelijst.
  10. Prijs. Je hebt al een elektrische tandenborstel vanaf tien euro, geloof het of niet. Maar er zijn ook tandenborstels die meer dan tweehonderd euro kosten. Soms is het lastig te zeggen wat de beste keuze is. We hebben daarom ook de prijs-kwaliteitverhouding meegerekend in de scores.

  Al deze dingen samen geven een duidelijk beeld van hoe goed een elektrische tandenborstel nou precies is. Op die manier hebben we een top tien samen kunnen stellen met de beste elektrische tandenborstels van 2015.

  De top 10 beste elektrische tandenborstels van 2015

  10. Philips Sonicare Healthy White HX8911/01. Onderaan de lijst staat deze elektrische tandenborstel, die vooral bekendstaat om zijn whitening-functie. Onderzoek heeft aangetoond dat deze tandenborstel je tanden zelfs twee tinten witter kan maken in twee weken. Maar dat is nog niet alles. De Philips Sonicare Healthy White HX8911/01 verwijdert namelijk twee keer zoveel vlekken als een handtandenborstel en maar liefst zeven keer zoveel tandplak.

  9. Oral-B Advance Power 450 DB4. Op nummer negen staat de Oral-B Advance Power 450 DB4, een elektrische tandenborstel die vooral bekendstaat om het gebruiksvriendelijke handvat. Naast dat dit handvat ontworpen is op grip, heeft het een speciale gecombineerde aan/uitdrukschakelaar, die makkelijk te bedienen is.

  8. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9172/14. De Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9172/14 is een tandenborstel die grondige reiniging en zachte reiniging probeert te combineren. De tandenborstel verwijdert tot tien keer meer tandplak dan een handtandenborstel, maar is tegelijkertijd zacht voor je tanden en tandvlees. Deze combinatie is vrijwel uniek onder de elektrische tandenborstels.

  7. Oral-B Vitality Precision Clean. Op nummer zeven staat een wat oudere, maar nog altijd immens populaire tandenborstel. De Oral-B Vitality Precision Clean is namelijk geïnspireerd op de instrumenten die een tandarts gebruikt, en dat bleek erg goed te werken. Het was één van de eerste tandenborstels met een professionele timer, die helpt om de volle twee minuten te poetsen.

  6. Oral-B Professional Care 3000 Oxyjet Center. Een hele bijzondere tandenborstel is de Oral-B Professional Care 3000 Oxyjet Center. Bij deze tandenborstel zit namelijk ook een monddouche, zodat je de voordelen van beide kunt combineren. Dit helpt niet alleen om je tandoppervlak schoon te maken, maar ook om tussen je tanden te reinigen. De monddouche komt daarnaast precies op die plekken waar je met de tandenborstel niet bij kunt.

  5. Philips Sonicare Healthy White HX6711/02. Deze elektrische tandenborstel verwijdert maar liefst 90% van de vlekken op je tanden, die veroorzaakt worden door thee, koffie, wijn of tabak. Zo komt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. Een andere grote plus van de Philips Sonicare Healthy White HX6711/02 is het zogenaamde Easy-Start-programa. Dit helpt je om aan de nieuwe elektrische tandenborstel te wennen.

  4. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9112/12. Dit is een elektrische tandenborstel die gebruikmaakt van de zogenaamde 'adaptieve reinigingstechnologie'. Dat betekent dat de tandenborstel zich aanpast aan de vorm van je tanden en tandvlees, zodat er extra veel plak verwijderd wordt terwijl de reiniging toch zacht blijft. Ook heeft de batterij van de Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9112/12 zo'n beetje de langste levensduur in de wereld van elektrische tandenborstels.

  3. Oral-B Pro 5000 Cross Action. De Oral-B Pro 5000 Cross Action is één van de meest geavanceerde tandenborstels van dit moment. Hij werkt met een draadloze SmartGuide, die je aan de muur kunt hangen. Deze registreert van alles en nog wat, van de poetsdruk tot de tijd. Op die manier kan de SmartGuide je feedback geven over je poetsgedrag. Ook is de Oral-B Pro 5000 Cross Action uitgerust met maar liefst vier verschillende poetsstanden en de zogenaamde 3D-reinigingstechnologie.

  2. Philips Sonicare Flexcare Sonic HX6922/03. Op nummer twee staat de Philips Sonicare Sonic HX6922/03. Deze tandenborstel werkt op sonische technologie, zoals de naam al verraadt. Maar deze tandenborstel heeft ook wat je noemt 'dynamische vloeistofwerking'. Dat betekent dat de Philips Sonicare Sonic HX6922/03 de tandpasta bijna letterlijk tussen je tanden stuwt. Op die manier wordt er ontzettend veel plak verwijderd. Ook heeft de Philips Sonicare Sonic HX6922/03 twee verschillende timers, een Easy-Start-programma en maar liefst vijf verschillende poetsstanden.

  1. Oral-B Pro 2000 met patiëntenstarterset. De nummer één van dit jaar is de Oral-B Pro 2000. Deze elektrische tandenborstel heeft het allemaal: een poetsdruksensor, een batterij-indicator, een timer, meerdere poetsstanden en een behoorlijk grote poetskracht. Daarnaast werkt hij op het meest geprezen reinigingssysteem van Oral-B: pulserend-roterende technologie in combinatie met 3D-reinigingstechnologie. Een speciaal extraatje is de Cross Action-borstelkop, die met zijn speciale haren tandplak geen kans geeft. Al deze dingen bij elkaar maken de Oral-B Pro 2000 tot de beste tandenborstel van 2015. 

 • De beste elektrische tandenborstel van 2014

  Wat is eigenlijk de beste tandenborstel van 2014? Electric Toothbrush Advisor is een website voor mensen die advies willen over elektrische tandenborstels. Het redactiepaneel van deze site krijgt als eerste de nieuwste snufjes in handen en test dit dan zo uitgebreid mogelijk, zodat er altijd interessante reviews op hun site te lezen staan. Onlangs hebben ze een top vijf gepubliceerd van de gaafste modellen van het afgelopen jaar. En die is als volgt:

  Nummer vijf is de Philips Sonicare Diamond Clean. Deze elektrische tandenborstel zit in de dure prijsklasse (en dan ook echt duur, zo'n tandenborstel kost ruim tweehonderd euro). Daarnaast is zijn grootste kracht ook zijn grootste zwakte. De borstelharen bewegen namelijk nogal hard, wat ervoor zorgt dat plak en tandsteen geen kans hebben. Hierdoor wordt je gebit gladder en witter, wat bij veel gebruikers in de smaak valt. Echter bij mensen met gevoelige tanden is dat anders. De grove borstelharen bezorgen hen namelijk weinig anders dan extra pijn en last. Auw....

  Nummer vier is de Oral-B Triumph 5000. Deze tandenborstel is in veel opzichten innovatief en bijzonder. De draadloze SmartGuide stelt de gebruiker in staat om precies te zien of hij lang genoeg poetst, teveel druk uitoefent of van mondkwadrant moet switchen. Er is een scala aan verschillende standen en voor iedereen is er wel een geschikte, wat je wensen dan ook zijn. Bij Tandonline is deze tandenborstel dan ook nog eens lekker goedkoop, wat dan ook wel weer een voordeel is.

  Nummer drie op de lijst is een combinatiepak met daarin zowel een waterflosser als een tandenborstel. Tsja, eigenlijk telt dat natuurlijk niet, dus laten we maar snel doorgaan naar nummer twee.

  Nummer twee is de ToiletTree-tandenborstel. Waarschijnlijk heb je die naam nog nooit eerder gezien, dus ik zal het even toelichten. ToiletTree is een klein bedrijf wat alleen tandenborstels verkoopt via Amazon. Dat zorgt ervoor dat deze tandenborstel zo onbekend is gebleven, ook al heeft hij een hoge kwaliteit en een mooi design voor een goede prijs. Altijd de moeite waard om even naar te kijken, want het is indrukwekkend wat dit kleine groepje mensen heeft weten te bereiken.

  En welke tandenborstel heeft dan de eerste plek? Wat is hét topstukje techniek van dit jaar? Dat is natuurlijk niet zo moeilijk te zeggen. De Oral-B Smartseries 7000 met Bluetooth pakt de eerste plek. Deze tandenborstel is zo geavanceerd dat hij gegevens door kan sluizen naar je smartphone, zodat je tandarts precies kan zien hoe je hebt gepoetst. En dat is alleen nog maar het begin. Met dit nieuwe systeem kun je muziek luisteren onder het tandenpoetsen, zien hoeveel druk je uitoefent en hoe lang je al poetst, tips krijgen om je poetsgedrag te verbeteren en nog veel meer. Een verdiende eerste plaats, dat moge duidelijk zijn.

  Wil dit dan zeggen dat tandenborstels zoals de Vitality Precision Clean of de Professional Care 1000 niet goed genoeg zijn? Nee, helemaal niet. Alleen dat ze iets minder gedurfd zijn, iets minder nieuw en origineel dan de bovenstaande vijf producten. Als je naar de RTL Top Tien Beste Tandenborstels gaat kijken, kom je heel andere namen tegen dan die in deze lijst. Zo werd de Vitality Precision Clean zelfs tot beste koop uitgeroepen, vanwege de goede oplaadtijd, het handige energieverbruik en de makkelijke plakverwijdering. En natuurlijk omdat wij Nederlanders aan onze oude vertrouwde tandenborstels gewend zijn, en die dan maar gewoon blijven kopen. Tsja, daar kan geen SmartGuide tegenop.