085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Fluoridetandpasta

 • OmniDYNE Tandpasta tegen gevoelige tanden en ontstoken tandvlees

  OmniDYNE Tandpasta is speciaal ontwikkeld voor de dagelijkse verzorging van gevoelige tanden. Ook wordt deze tandpasta vaak aanbevolen aan mensen die last hebben van gaatjes, tandplak of ernstig ontstoken tandvlees. Maar wat doet OmniDYNE Tandpasta nou eigenlijk precies? Om dat goed uit te kunnen leggen, moeten we het eerst nog even over gevoelige tanden en ontstoken tandvlees hebben.

  Gevoelige tanden : pijn bij koffie, thee en ijs

  Doen je tanden zeer als je hete thee of koffie drinkt? Of juist als je een ijsje eet, of zoete of zure snoepjes? En doen ze misschien ook wel pijn als je ze aanraakt? Dan is de kans groot dat je last hebt van gevoelige tanden. Tandgevoeligheid ontstaat doordat je tandvlees zich terugtrekt. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals dat je te hard poetst. Als je teveel kracht zet tijdens het tandenpoetsen, een te harde tandenborstel gebruikt, teveel druk zet of (veel) te lang poetst, kun je namelijk letterlijk je tandglazuur wegpoetsen. Je tandvlees trekt zich dan terug. Ook ontstoken tandvlees kan ervoor zorgen dat je last krijgt van gevoelige tanden, maar daarover later meer. Tenslotte zijn er nog een aantal andere dingen, zoals bepaalde medicijnen, die er ook voor kunnen zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt.

  Hoe dan ook: als je tandvlees eenmaal teruggetrokken is, worden je tanden gevoeliger. Dat komt omdat onderin je tandbeen kleine kanaaltjes liggen, die in verbinding staan met de uiteinden van je tandzenuwen. In de kanaaltjes staat vocht, en als dat beweegt, prikkelt het de zenuwen en voel je dat als pijn. Normaliter worden deze kanaaltjes door je tandvlees beschermd, en zijn ze dus niet zo makkelijk te prikkelen. Maar als je tandvlees zich teruggetrokken heeft, is die beschutting verdwenen: je voelt pijn bij warme, koude, zoete en zure dingen in je mond. Gelukkig kan de tandarts je meestal wel helpen om de gevoeligheid weer wat terug te dringen. Vaak helpt het al als je je voedingspatroon of manier van tandenpoetsen wat aanpast. En de kans bestaat dat je een speciale tandpasta tegen gevoelige tanden geadviseerd zal worden, zoals OmniDYNE Tandpasta.

  Ontstoken tandvlees: van tandplak naar tandsteen

  Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden heen en bloedt niet als je het aanraakt of iets eet. Maar het kan gebeuren dat je tandvlees ontstoken raakt. De oorzaak daarvan is tandplak: een dun, witgelig laagje dat zich op je tanden afzet, en voornamelijk uit bacteriën bestaat. Als die bacteriën te lang blijven zitten, zetten ze de suikers uit je eten om in zuren, en die zuren tasten je tandglazuur aan. Je tandvlees raakt dan ontstoken: het wordt rood en gezwollen, en bloedt makkelijk als je er met je vingers aanzit of tijdens het eten. Ontstoken tandvlees trekt zich vaak terug, waardoor je ook nog eens last krijgt van gevoelige tanden. Bovendien verkalkt de achtergebleven tandplak na een tijdje tot tandsteen. Dat is niet alleen moeilijker weg te halen dan gewone tandplak, maar ook nog eens vervelend omdat nieuwe plak zich er makkelijk aan hecht. Daardoor komen er steeds meer bacteriën, en dus wordt je tandglazuur steeds verder aangetast en raakt je tandvlees steeds verder ontstoken. Uiteindelijk krijg je gaatjes, en het kan zelfs zover komen dat de ontsteking je kaakbot aantast, waardoor je tanden en kiezen kwijtraakt. Maar meestal komt het zover gelukkig niet.

  Tandvleesontsteking kun je namelijk voorkomen en remmen door elke dag alle plak van je tanden te verwijderen. Daardoor krijgen de bacteriën niet de kans om je tandglazuur en tandvlees aan te tasten en blijft je mond gezond. En die plak haal je weg door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen en ook met ragers, stokers of flosdraad tussen je tanden te reinigen (want daar zit ook plak). Dat twee keer per dag tandenpoetsen, kun je bijvoorbeeld doen met OmniDYNE Tandpasta.

  De formule van OmniDYNE Tandpasta

  Want zoals gezegd is OmniDYNE Tandpasta speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van gevoelige tanden, en wordt deze vaak geadviseerd bij tandvleesontsteking. Dat komt door de bijzondere formule. Ten eerste bevat OmniDYNE Tandpasta kaliumchloride. Deze stof dringt diep door in je tanden, tot in de kanaaltjes naar je zenuwen, en blokkeert dan de prikkels die worden doorgegeven. Daardoor krijg je dus minder last van je gevoelige tanden. Ook verzorgt en beschermt deze tandpasta gevoelige tanden. Daarom is OmniDYNE Tandpasta zo handig om gevoelige tanden elke dag een goede verzorging te geven.

  Ook bevat deze tandpasta fluoride. Deze stof staat erom bekend gaatjes te helpen voorkomen en je tandglazuur te versterken. Daarnaast zit in OmniDYNE Tandpasta allantoïne; een stofje dat je tandvlees verzorgd, stimuleert en verzacht, zodat het beter bestand is tegen schadelijke bacteriën. De combinatie van deze stoffen zorgt ervoor dat OmniDYNE Tandpasta je tanden grondig reinigt en je tandglazuur tandvlees versterkt, zodat je gebit goed beschermd blijft tegen tandvleesontsteking. Bovendien helpt OmniDYNE Tandpasta hierdoor extra om gevoelige tanden te verzorgen, aangezien die zoals gezegd vaak ontstaan door ontstoken tandvlees. Verder heeft OmniDYNE Tandpasta trouwens een heerlijk frisse mintsmaak, waardoor het een prettige tandpasta is om mee te poetsen.

  OmniDYNE Tandpasta tegen gevoelige tanden en ontstoken tandvlees

  Samengevat: gevoelige tanden ontstaan door teruggetrokken tandvlees, waardoor de kanaaltjes die in verbinding staan met je zenuwuiteinden bloot komen te liggen, en tandvleesontsteking ontstaat door niet op tijd weggehaalde tandplak. OmniDYNE Tandpasta helpt om gevoelige tanden een goede, dagelijkse verzorging te geven. Dat komt doordat deze tandpasta de pijn vermindert, aangezien deze het doorgeven van pijnprikkels blokkeert, maar ook omdat deze helpt tegen tandvleesontsteking. Deze tandpasta helpt namelijk om tandplak grondig te verwijderen en versterkt ook nog eens je tandvlees en tanden. OmniDYNE Tandpasta is dus zeker het overwegen waard als je gevoelige tanden hebt, of last hebt van ontstoken tandvlees.

 • De beste lekker frisse tandpasta

  Tandenpoetsen is heel belangrijk om je mond gezond en je tanden sterk te houden. En zoals je ongetwijfeld weet, bevelen tandartsen doorgaans aan om twee keer per dag twee minuten te poetsen. Een tandpasta met een lekkere frisse smaak kan helpen om dat beter vol te houden. Daarnaast geven goed smakende tandpasta’s je een extra fris en schoon gevoel in je mond, wat ook mooi meegenomen is. Maar welke tandpasta’s zijn er eigenlijk als je op zoek bent naar eentje met een extra frisse smaak? En wat is de beste lekker frisse tandpasta?

  Tandsteen en tanderosie

  Om die vragen te beantwoorden, leggen we eerst nog eens uit waarom tandenpoetsen zo belangrijk is. Ten eerste helpt tandenpoetsen om tandvleesontsteking te voorkomen. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag tandplak; een dun, witgelig laagje dat voornamelijk uit bacteriën bestaat. Als je dit laagje te lang laat zitten, gaan die bacteriën zuren maken, die je tandglazuur aantasten. Daarnaast raakt je tandvlees ontstoken: het wordt rood, zwelt op en bloedt makkelijk als je het aanraakt. Bovendien verkalkt de achtergebleven tandplak tot tandsteen, die je veel minder makkelijk weg kunt halen (dat moet de tandarts meestal doen). Daaraan hechten zich makkelijk weer nieuwe bacteriën, en zo begint het hele proces opnieuw en raakt je tandvlees steeds verder ontstoken, terwijl je tandglazuur verder en verder aangetast wordt. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan. Daardoor zou je tanden of kiezen kwijt kunnen raken. Maar meestal komt het zover gelukkig niet. Als je elke dag de tandplak grondig verwijdert, blijft je tandvlees namelijk gewoon gezond. Dat doe je door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen, en daarnaast nog iets van flosdraad of ragers te gebruiken voor de ruimtes tussen je tanden. Tandenpoetsen is dus heel belangrijk als het erom gaat om tandvleesontsteking te voorkomen.

  Ten tweede helpt tandenpoetsen om tanderosie tegen te gaan. In veel van de dingen die je eet of drinkt zitten namelijk veel zuren. Dat geldt niet alleen voor frisdrankjes, maar bijvoorbeeld ook voor vruchtensappen en fruit. Als je teveel zuren binnenkrijgt, lossen deze langzaamaan je tandglazuur op. Daardoor worden je tanden zwakker en dunner, en gaan ze er wat doorschijnend uitzien. Ook kunnen ze er geler uit gaan zien, omdat de glazuurlaag vaak de witte kleur geeft, en worden ze doffer. Maar meestal zie je dat soort dingen pas als de tanderosie al in een vergevorderd stadium is. En jammer genoeg komt tanderosie veel voor in onze samenleving (er zijn onderzoeken die suggereren dat één op de drie jongeren tekenen van tanderosie vertoont). Gelukkig kun je tanderosie vaak voorkomen door te letten op het aantal keren op een dag dat je zure dingen eet of drinkt (beperk het aantal eetmomenten bijvoorbeeld tot zeven keer), zure dingen minder lang in je mond te houden en natuurlijk door wat vaker een kop thee te nemen in plaats van een glas cola. Maar ook goed tandenpoetsen helpt om tanderosie tegen te gaan. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je tandglazuur hard en sterk blijft, waardoor het minder kwetsbaar is voor zuren.

  Samengevat is goed tandenpoetsen dus belangrijk om zowel tandvleesontsteking als tanderosie tegen te gaan. Een lekker frisse tandpasta kan je daarbij helpen, omdat je het dan makkelijker volhoudt elke dag lang genoeg en vaak genoeg te poetsen. We zullen een aantal voorbeelden van lekker frisse tandpasta’s geven, en uitleggen hoe ze werken en wat ze doen.

  Prodent Coolmint Tandpasta

  Een eerste voorbeeld van een goede tandpasta met een heerlijk frisse smaak is Prodent Coolmint Tandpasta, waarvan de naam al aangeeft hoe de smaak is. Deze tandpasta is de populairste tandpasta van Prodent, misschien ook wel juist omdat deze zo’n lekkere frisse smaak heeft. Prodent Coolmint Tandpasta is daarnaast een goede tandpasta om je mond gezond te houden. Deze tandpasta bevat namelijk een speciale vorm van fluoride die je tandglazuur sterker maakt. Daardoor blijft het beter beschermd tegen gaatjes en tanderosie. Ook zorgt deze tandpasta voor een frisse adem. Prodent Coolmint Tandpasta is dus een goede tandpasta die je tanden sterk en gezond houdt en ook nog eens een lekker frisse smaak heeft.

  Sensodyne ProGlasur Extra Fresh Tandpasta

  Een andere extra frisse tandpasta is Sensodyne ProGlasur Extra Fresh Tandpasta, die er vooral op is gericht om tanderosie tegen te gaan. Net als alle andere tandpasta’s van Sensodyne ProGlasur verhardt en versterkt deze tandpasta namelijk je tandglazuur, zodat je tanden beter bestand zijn tegen zuren. Ook bevat deze tandpasta fluoride, waardoor deze helpt om gaatjes te voorkomen. Maar anders dan de andere tandpasta’s in deze lijn heeft Sensodyne ProGlasur Extra Fresh Tandpasta een heerlijk frisse muntsmaak, die je een langdurig verkoelend en verfrissend gevoel in je mond geeft. Zo worden je tanden sterk, gezond en stralend én profiteer je van een heerlijk frisse smaak.

  Parodontax Extra Fresh Tandpasta

  Ook van Parodontax is er een extra frisse versie: Parodontax Extra Fresh Tandpasta. Deze tandpasta heeft – net als de andere tandpasta’s van Parodontax – een speciale formule met 70% aan actieve ingrediënten, waar dit bij de gemiddelde tandpasta maar zo’n 20% is. De formule is vooral gebaseerd op kruidenextracten en mineraalzouten, die zorgen voor een optimale plakverwijdering. Daardoor reinigt Parodontax Extra Fresh Tandpasta je gebit grondig en helpt deze tandpasta om de groei van bacteriën te remmen, zodat je minder snel last krijgt van tandvleesproblemen. Ook verzorgt deze tandpasta je tandvlees. Parodontax Extra Fresh Tandpasta is dus ideaal om tandvleesontsteking te voorkomen en je gebit goed te verzorgen. Parodontax Extra Fresh Tandpasta heeft daarnaast, ten opzichte van de andere Parodontax-tandpasta’s, een extra frisse smaak, voor een urenlang schoon en fris gevoel. Het nadeel van al die kruidenextracten is wel dat de tandpasta’s van Parodontax een beruchte smaak hebben, waardoor de extra frisse smaak van Parodontax Extra Fresh Tandpasta weliswaar fris, maar in het begin nog niet echt lekker is. Onderzoek wijst gelukkig uit dat de gemiddelde gebruiker daar na ongeveer twee weken al aan gewend is.

  De beste lekker frisse tandpasta

  Goed tandenpoetsen is belangrijk om tandvleesontsteking en tanderosie te voorkomen. Een lekker frisse tandpasta kan je daarbij helpen. Je zou bijvoorbeeld Prodent Coolmint Tandpasta eens kunnen proberen. Als je in het bijzonder tanderosie wilt voorkomen, is Sensodyne ProGlasur Extra Fresh Tandpasta een goede tandpasta om je tandglazuur sterker te maken, die bovendien een lekker frisse smaak heeft. En als je meer iets wilt doen tegen tandvleesontsteking, is Parodontax Extra Fresh Tandpasta misschien wel een plan, al is het bij deze tandpasta natuurlijk wel de vraag of de smaak naast fris ook wel echt lekker is in de eerste twee weken. Het is lastig te zeggen welke van deze drie de beste is. Het hangt er vooral vanaf waar je precies naar op zoek bent en wat de precieze situatie van je tanden is. Hoe dan ook is het niet moeilijk om een goede, extra frisse tandpasta te vinden die bij jouw gebit past.

 • De beste tandpasta voor gevoelige tanden

  Doet het bij jou zeer als je warme thee of koffie drinkt, of juist zure snoepjes eet? Dan zou het best eens kunnen dat je last hebt van gevoelige tanden. En het slechte nieuws: dat gaat niet vanzelf over. Gelukkig is het bijna altijd weer op te lossen. Er zijn heel veel speciale tandpasta’s die daarbij kunnen helpen. Maar hoe werken die tandpasta’s dan eigenlijk precies? En welke is de beste?

  Gevoelige tanden

  Om die vragen te beantwoorden, leggen we eerst nog even uit wat tandgevoeligheid precies is: gevoelige tanden ontstaan doordat je tandvlees zich terugtrekt. Dat terugtrekken kan allerlei oorzaken hebben, maar meestal ligt het eraan dat je teveel druk zet als je je tanden poetst. Ook ontstoken tandvlees is vaak de reden dat je tandvlees zich terugtrekt. En als dat gebeurt, komen je tandwortels (dat zijn de onderste stukjes van je tanden) bloot te liggen.

  Nu is het belangrijk om te weten dat in je tandwortels kleine kanaaltjes liggen, die in verbinding staan met de zenuwholte binnenin je tand. In de kanaaltjes staat vocht, en als dat beweegt, worden je zenuwen geprikkeld. Normaal gesproken gebeurt dat niet zo snel, omdat de kanaaltjes worden afgedekt door een dikke laag tandvlees. Maar als je tandvlees zich teruggetrokken heeft, zijn je zenuwkanaaltjes ineens een heel stuk kwetsbaarder. Ze kunnen dan ook veel makkelijker geprikkeld worden, door bijvoorbeeld die hete koffie of thee, en dat doet zeer. Je hebt dan last van gevoelige tanden. Zoals gezegd gaat dat niet vanzelf over. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt namelijk niet meer terug. Maar gelukkig is er bijna altijd nog wat aan te doen. En er zijn veel verschillende tandpasta’s die je kunnen helpen, allemaal op hun eigen manier.

  De bijzondere formule van GUM SensiVital Tandpasta

  Een eerste voorbeeld is GUM SensiVital Tandpasta. De formule van deze tandpasta is gebaseerd op de volgende actieve ingrediënten:

  1. Kaliumnitraat: dit voorkomt dat pijnprikkels worden doorgegeven. Daardoor kunnen je zenuwkanaaltjes nog wel worden geprikkeld, maar voel je niet meer de pijn. Dat geeft bijna meteen verlichting.
  2. Fluoride: dit versterkt je tandglazuur.
  3. Aloe Vera: dit helpt om je tandvlees te verzorgen en te laten herstellen.
  4. Vitamine E: dit stimuleert de bloedsomloop in je tandvlees, zodat het sterker wordt.
  5. Vitamine B5: dit stimuleert je tandvlees.

  GUM SensiVital Tandpasta helpt dus om de pijn bij gevoelige tanden te verminderen, maar ook om je tandvlees en tandglazuur te verzorgen (wat wel prettig is, aangezien ontstoken tandvlees vaak de oorzaak is van gevoelige tanden). Op die manier kan je gebit vanuit haar natuurlijke kracht de gevoeligheid tegengaan.

  Elmex Sensitive Professional Tandpasta met Pro-Argin-technologie

  Een andere tandpasta die goed helpt tegen gevoelige tanden is Elmex Sensitive Professional Tandpasta. Deze tandpasta maakt gebruik van de zogeheten Pro-Argin-technologie. Die is gebaseerd op een speciaal complex van calciumcarbonaat, wat een natuurlijke bouwsteen is van je tanden, en het aminozuur arginine, dat veel voorkomt in je speeksel. Deze twee stoffen zorgen er samen voor dat de blootliggende zenuwkanaaltjes weer worden afgesloten, zodat de pijn vermindert. Als je de tandpasta langer blijft gebruiken, wordt er zelfs een permanente beschermlaag opgebouwd die de pijn langdurig weghoudt. Het is dan ook klinisch bewezen dat Elmex Sensitive Professional Tandpasta goed helpt tegen tandgevoeligheid: in de test ervoeren proefpersonen 60% pijnvermindering na drie dagen met de tandpasta te hebben gepoetst, en zelfs 87% na acht weken.

  Sensodyne: Novamin-technologie, “stannous fluoride” en zestig seconden

  De meest gebruikte tandpasta’s voor gevoelige tanden in Nederland zijn van Sensodyne. Dit merk heeft verschillende formules tegen gevoelige tanden. Een belangrijke is de Novamin-technologie. Deze maakt gebruik van calcium en fosfaat, twee stoffen die samen een beschermlaag vormen over de blootliggende zenuwkanaaltjes. Daardoor wordt de pijn snel minder en wordt bovendien je tandglazuur versterkt. Een voorbeeld van een tandpasta met deze technologie is Sensodyne Repair & Protect Tandpasta.

  Een andere formule van Sensodyne is die met “stannous fluoride”, een naam die veel wordt gebruikt voor een variant van tinfluoride. Deze vorm van fluoride is sterker dan gewone fluoride, omdat deze een bijzonder effect heeft: het zet apatietdeeltjes in je tandglazuur om in fluorapatietdeeltjes. En die laatste zijn beter bestand tegen bacteriën. “Stannous fluoride” maakt je tandglazuur dus sterker en voorkomt op die manier dat het ontstoken raakt. Ook worden je openliggende zenuwkanaaltjes erdoor beschermd, zodat je minder last krijgt van tandgevoeligheid. Deze technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt in Sensodyne Complete Protection Tandpasta. Deze tandpasta geeft je daarnaast een schoon gevoel in je mond, helpt om de natuurlijke witheid van je tanden terug te krijgen en geeft je een frisse adem.

  Leuk om nog te noemen is dat Sensodyne ook een speciale variant heeft voor wie echt heel snel van de pijn af wil, namelijk Sensodyne Rapid Tandpasta. Deze tandpasta vermindert de pijn in maar liefst 60 seconden.

  Hydroxyapatietnanodeeltjes: Vitis Sensitive Tandpasta en Miradent Mirasensitive HAP+-Tandpasta

  Een heel andere techniek maakt gebruik van de zogenaamde hydroxyapatietnanodeeltjes. Dit zijn heel kleine kristallen, die van nature zo’n 96% van het gewicht van je gebit uitmaken. In je mond komen ze samen tot grote kristallen, om zo uiteindelijk een dikke, beschermende nieuwe laag glazuur over je tanden te vormen. Deze laag dekt niet alleen de blootliggende zenuwkanaaltjes weer veilig af, maar versterkt ook nog eens je tandglazuur. Bovendien worden oneffenheden en krasjes hersteld, zodat je tanden een stralende glans krijgen.

  Een voorbeeld van een tandpasta met deze technologie is Vitis Sensitive Tandpasta. Deze tandpasta bevat naast de hydroxyapatietnanodeeltjes nog kaliumnitraat (net als GUM SensiVital Tandpasta), wat helpt om de pijn te verlichten, en fluoride, voor een extra schoon gebit. Miradent Mirasensitive HAP+-Tandpasta heeft ongeveer dezelfde formule, behalve dan dat deze ook nog xylitol bevat, wat het effect van fluoride versterkt.

  De beste tandpasta voor gevoelige tanden

  Gevoelige tanden ontstaan doordat je tandvlees zich terugtrekt, waardoor je zenuwkanaaltjes bloot komen te liggen. Veel tandpasta’s tegen gevoelige tanden zorgen er dan ook voor dat de pijnprikkel niet wordt doorgegeven (GUM SensiVital Tandpasta met kaliumnitraat bijvoorbeeld) of die kanaaltjes op de één of andere manier weer worden afgesloten, bijvoorbeeld door een beschermende laag te vormen. Dat gebeurt telkens op een andere manier. Elmex Sensitive Professional Tandpasta doet het met Pro-Argin-Technologie, Sensodyne met Novamin-technologie of “stannous fluoride” en Vitis Sensitive Tandpasta en Miradent Mirasensitive HAP+-Tandpasta met hydroxyapatietnanodeeltjes. Welke tandpasta de beste keuze is voor jou, is dan ook moeilijk te zeggen. Omdat de verschillende tandpasta’s voor gevoelige tanden zo anders werken, is het aan te raden er een aantal te proberen en dan te kijken welke het beste bij jou past. En bij twijfel kun je natuurlijk altijd je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. Hoe dan ook krijg je met alle tandpasta’s minder last van gevoelige tanden en een sterker en gezonder gebit.

 • De beste tandpasta tegen parodontitis

  In het vorige blogbericht hebben we besproken wat de beste tandpasta’s zijn voor als je ontstoken tandvlees wilt voorkomen. Maar soms is het zover al gekomen, of ben je er juist net van genezen. In die situatie is de kans groot dat je het advies krijgt om een tijdje met een speciale tandpasta te poetsen. Ook als je tandvlees bijzonder kwetsbaar is (en dat kan allerlei redenen hebben) kun je een speciale tandpasta voorgeschreven krijgen. Vaak zijn dit tandpasta’s met chloorhexidine (CHX), maar er zijn ook alternatieven. Hoe werken deze tandpasta’s precies? En welke is het beste?

  Van gingivitis naar parodontitis

  Ernstig ontstoken tandvlees ontstaat door tandplak, een dun, witgelig laagje dat zich elke dag op je tanden afzet en hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Als deze plak te lang blijft zitten, maken die bacteriën namelijk zuren uit de suikers in je eten en drinken, en die zuren tasten je tandglazuur aan. Je tandvlees raakt daarvan ontstoken. Dat is als volgt te zien: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen heen en bloedt niet snel. Als je tandvlees ontstoken is, ziet het er rood en opgezwollen uit, en bloedt het makkelijk als je het aanraakt, iets eet of je tanden poetst. Dit eerste stadium wordt door tandartsen “gingivitis” genoemd.

  Als je de tandplak nog langer laat zitten, verkalkt deze tot tandsteen. Dat is veel moeilijker weg te halen dan de oude plak. Bovendien hecht zich aan tandsteen makkelijk weer nieuwe plak. Daardoor raakt je tandvlees steeds sneller en verder ontstoken. Uiteindelijk kan de ontsteking ervoor zorgen dat je tandvlees loslaat van je kaakbot. Daardoor worden de ruimtes tussen je tanden en je tandvlees (je “pockets”) dieper, en wordt ook daar tandsteen gevormd. Het gevolg is dat je tandvlees verder loslaat, de vezels in je mond kapotgaan en je kaakbot langzaam afgebroken wordt. Dat stadium heet ook wel “parodontitis”. Je krijgt dan vaak last van gevoelige tanden, omdat het onderste gedeelte van je tanden niet meer door je tandglazuur wordt bedekt, zodat de zenuwen die daar zitten bloot komen te liggen en makkelijk geprikkeld kunnen worden, wat zeer doet. Ook gaat de ontsteking vaak gepaard met een slechte adem en een vieze smaak in je mond. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot afgebroken worden, dat er tanden of kiezen uitvallen. Maar gelukkig komt het meestal zover niet.

  Een goede mondhygiëne, CHX en CPC

  Door elke dag alle tandplak te verwijderen, houd je namelijk je mond gezond en voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt. Dat doe je door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen, en daarnaast even tussen je tanden te reinigen (want daar zit ook plak) met flosdraad, ragers of stokers. Als je al ontstoken tandvlees hebt en ervoor in behandeling bent, of juist net genezen bent en terugval wilt voorkomen, kan het handig zijn om een speciale tandpasta te gaan gebruiken. Dat geldt ook voor mensen wiens tandvlees extra kwetsbaar is, bijvoorbeeld omdat je een sterk verminderde weerstand hebt, rookt, zwanger bent, diabetes hebt, erg ziek bent, veel stress ervaart of tandenpoetsen lastig is.

  Vaak worden dan tandpasta’s aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt. CHX hecht zich bovendien aan je mondslijmvlies, waardoor het langdurig actief blijft. Deze stof helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen of genezen. CHX wordt vaak gebruikt in combinatie met cetylpyridiniumchloride (CPC). Deze stof versterkt namelijk het effect van CHX, omdat deze zelf ook heel sterk ontstekingsremmend werkt. Bovendien neutraliseert CPC giftige stoffen in je mond, die door bacteriën worden gemaakt om de ontsteking te versterken. Daardoor geneest tandvleesontsteking nog beter.

  Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta en GUM Paroex 0,06% Tandpasta

  Een eerste voorbeeld van een tandpasta met CHX en CPC is Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta. Deze tandpasta werkt dankzij de CHX (om precies te zijn 0,12%, zoals de naam al aangeeft) en CPC heel goed om de vorming van nieuwe plak te voorkomen. Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta voorkomt verder  irritaties. Daarnaast zorgt deze tandpasta voor een grondige reiniging en verzorging van je gebit. Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta vormt bovendien een biofilm over je tanden en tandvlees, zodat de tandpasta langdurig werkzaam blijft. De werking van deze tandpasta is wetenschappelijk bewezen. Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen en genezen.

  Ook GUM Paroex 0,06% Tandpasta (er is wat verwarring rondom de naam; soms wordt deze tandpasta ook GUM Gingidex 0,06% Tandpasta genoemd) werkt dankzij CHX en CPC. Deze tandpasta helpt daardoor goed om de bacteriën in je mond te bestrijden, en zo tandvleesproblemen te voorkomen en je gebit gezond te houden. De formule bevat daarnaast nog een aantal andere actieve ingrediënten:

  • Provitamine B5: dit helpt om je tandvlees gezonder en sterker te maken
  • Vitamine E: dit verzorgt de bindweefsels in je gebit
  • Fluoride: dit maakt je tanden sterker en helpt tegen tandbederf
  • Aloe Vera: dit verzorgt geïrriteerd weefsel

  Al deze ingrediënten samen maken GUM Paroex 0,06% Tandpasta (waar trouwens 0,06% CHX inzit) een goede tandpasta tegen tandvleesontsteking, die daarnaast je gebit een extra verzorging en ondersteuning geeft.

  Minder nadelen: Curasept Tandpasta Gel en Curasept Parodontaal Gel

  Hoewel CHX zoals gezegd veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen. De belangrijkste is dat je tanden ervan kunnen verkleuren. Die verkleuringen gaan vanzelf weer weg als je geen CHX meer gebruikt, en anders kan de tandarts ze voor je weghalen, maar heel fraai ziet het er natuurlijk niet uit. Een ander nadeel is dat het gebruik van CHX je smaakbeleving kan veranderen. Gelukkig is er ook een tandpasta die ervoor zorgt dat je hier minder last van hebt, namelijk Curasept Tandpasta Gel. Deze tandpasta bevat CHX en fluoride, en helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen en genezen. Maar Curasept Tandpasta Gel bevat ook een speciaal complex, genaamd het Anti-Discolorisation System (ADS), waarvan de werking al in vele wetenschappelijke studies is bewezen. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van verkleuringen. Ook voorkomt deze tandpasta dat je smaak verandert. Het bijzondere is dat dit niet ten koste gaat van de werking van CHX, zodat je wel van alle voordelen kunt profiteren. Curasept Tandpasta Gel bevat bovendien geen SLS en alcohol, waardoor deze geen irritaties veroorzaakt. Ook heeft deze tandpasta een milde smaak. Er zijn twee versies: met 0,05% CHX en met 0,12% CHX.

  Er is ook een variant met 1% CHX, genaamd Curasept Parodontaal Gel 1%. Het is eerder een gel dan een tandpasta: je kunt hem makkelijk aanbrengen op de plek waar het echt nodig is. Deze gel werkt extra sterk dankzij de hoge dosis CHX, en blijft maar liefst 12 uur actief. Curasept Parodontaal Gel 1% helpt daardoor goed voor gezonder tandvlees en sterkere tanden. Bij ernstige parodontitis helpt deze gel zelfs om te voorkomen dat je tanden en kiezen loslaten. Ook bouwt Curasept Parodontaal Gel 1% een beschermlaag op over je tanden, wat bijvoorbeeld handig is om hechtingen te beschermen na tandheelkundige behandelingen. En net als de tandpasta’s veroorzaakt Curasept Parodontaal Gel 1% geen verkleuringen of smaakveranderingen. Dat is wel zo prettig.

  Alternatief: Gengigel Tandpasta

  Je zou je kunnen afvragen of er geen goede tandpasta’s tegen parodontitis bestaan zonder CHX. En ja, er zijn alternatieven. Een voorbeeld is Gengigel Tandpasta. Deze tandpasta bevat geen CHX, maar werkt op basis van hyaluronzuur. Dit is een stof die van nature voorkomt in verschillende bindweefsels in je lichaam, en ook in de buitenste lagen van je tandglazuur. Het zorgt bij heel veel processen in je lichaam voor snellere genezingen en minder pijn. Daardoor werkt het ook heel goed als ingrediënt voor tandpasta. Hyaluronzuur heeft bij parodontitis de volgende effecten:

  1. Het activeert het genezingsproces.
  2. Het vermindert de zwelling en het bloeden van je tandvlees.
  3. Het zorgt ervoor dat de ontsteking sneller geneest.
  4. Het vermindert de pijn.
  5. Het verbetert de resultaten van professionele behandelingen.

  Omdat hyaluronzuur een natuurlijke stof is, hecht het verder namelijk makkelijk aan je tandvlees, waardoor het langdurig actief blijft. Bovendien zijn er tot dusverre geen vervelende neveneffecten gevonden, waardoor deze stof veilig in het gebruik is voor iedereen. Gengigel Tandpasta is dankzij het hyaluronzuur dus een goed alternatief voor tandpasta’s met CHX.

  De beste tandpasta tegen parodontitis

  Samengevat: als je last hebt van ontstoken tandvlees, na een behandeling terugval wilt voorkomen of om een andere reden je tandvlees extra goed wilt verzorgen, kan een tandpasta met CHX (al dan niet in combinatie met CPC) handig zijn. Goede tandpasta’s in die categorie zijn bijvoorbeeld Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta en Gum Paroex 0,06% Tandpasta. Als je liever niet teveel van de nadelen van CHX wilt, kun je ook Curasept Tandpasta Gel eens proberen. En voor wie een alternatief zoekt voor CHX is er ook Gengigel Tandpasta, op basis van hyaluronzuur. Welke van deze tandpasta’s de beste is, is moeilijk te zeggen. Het hangt er vooral vanaf wat de situatie is van jouw gebit en wat je persoonlijke voorkeur heeft. Als je er echt niet uitkomt, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist eens om advies. Zo vind je al snel de beste tandpasta tegen parodontitis.

 • De beste tandpasta voor gezond tandvlees

  Twee keer per dag twee minuten je tanden poetsen is heel belangrijk om je tandvlees gezond te houden. Op die manier voorkom je gaatjes, ontstekingen en andere aandoeningen. Dat is extra belangrijk als je een wat groter risico op tandvleesontsteking loopt (bijvoorbeeld door roken, diabetes, zwangerschap, langdurige stress of een droge mond), en het graag wilt voorkomen. Of juist als je net behandeld bent voor tandvleesontsteking en niet wilt dat het terugkeert. Maar welke tandpasta is eigenlijk het beste om je tandvlees gezond te houden? Om die vraag te beantwoorden, leggen we eerst nog eens uit hoe tandvleesontsteking ontstaat en waarom tandenpoetsen zo belangrijk is. Daarna gaan we van een aantal tandpasta’s voor gezond tandvlees af wat ze doen en hoe ze werken.

  Ontstoken tandvlees

  Samen met je kaakbot vormt je tandvlees de basis voor je gebit, dus het is erg belangrijk om het gezond te houden. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden of kiezen heen en bloedt niet als je iets eet, het aanraakt of je tanden poetst. Maar op je tanden vormt zich elke dag tandplak: een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat. Als je deze plak niet op tijd verwijdert, gaan die bacteriën zuren maken uit de suikers in je eten, die je tandglazuur aantasten. Je tandvlees raakt dan ontstoken. Het wordt rood, zwelt op en bloedt gemakkelijk. Als de plak nog langer blijft zitten, verkalkt deze tot tandsteen. Dat is moeilijker weg te halen, en bovendien hecht zich aan tandsteen makkelijk nieuwe plak. Daardoor komen er steeds meer bacteriën, en raakt je tandvlees steeds verder ontstoken. Dat proces wordt ook wel gingivitis genoemd.

  Als je niets doet, kan de ontsteking zich op een gegeven moment uitbreiden naar je kaakbot. Daardoor laat je tandvlees los van het bot, wat de ruimtes tussen je tanden en tandvlees (pockets) dieper maakt. De ontsteking breekt de vezels om je kaakbot en ook je kaakbot zelf langzaam af, waardoor je tanden en kiezen steeds losser in je mond komen te staan. Dit stadium heet ook wel parodontitis. Uiteindelijk kan er zoveel bot verdwenen zijn dat je tanden of kiezen verliest. Maar meestal komt het gelukkig zover niet. Want door alle plak op tijd te verwijderen, kun je tandvleesontsteking en alle gevolgen vaak voorkomen, en bovendien een beginnende ontsteking op tijd weer laten genezen. En die plak weghalen doe je door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen en ook tussen je tanden te reinigen met flosdraad, stokers of ragers. Als je graag je gebit gezond wilt houden, veel risico loopt op tandvleesontsteking, een beginnende ontsteking wilt remmen of juist net na een behandeling terugval wilt voorkomen, is het dus een goed begin om een goede tandpasta te kiezen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet die speciaal bedoeld zijn om je tandvlees gezond te houden.

  Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta: CPC en zink

  Ten eerste wordt Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta vaak door tandartsen aanbevolen om je tandvlees mee gezond te houden. Deze tandpasta helpt heel goed om tandplak te bestrijden, maar verzorgt ook je tandvlees en helpt om het weer strak om je tanden te laten zitten. Ook maakt Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta bloedend of geïrriteerd tandvlees weer gezond. Bovendien heeft deze tandpasta een lekkere smaak, zodat het prettig is om ermee te poetsen.

  Al deze positieve effecten zitten hem in de professionele formule, waarvan zinklactaat en cetylpyridiniumchloride (vaak afgekort tot CPC) de belangrijkste ingrediënten zijn. Deze stoffen werken namelijk heel sterk desinfecterend, waardoor bacteriën geen kans krijgen om plak te vormen. En als er geen plak kan worden gevormd, raakt je tandvlees ook een stuk minder snel ontstoken. Daarnaast bevat Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta fluoride, wat goed helpt om je tandglazuur sterker te maken en gaatjes te voorkomen. Tenslotte zit in deze tandpasta nog provitamine B5, wat je tandvlees voedt en versterkt. Dankzij deze formule is Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta dus een heel goede tandpasta om je tandvlees sterk mee te houden.

  Aminfluoride: Elmex Anti-Cariës Tandpasta en Meridol Tandpasta

  Een andere goede tandpasta voor gezond tandvlees is Elmex Anti-Cariës Tandpasta. Deze tandpasta reinigt je gebit grondig, en werkt heel goed om tandvleesontsteking en gaatjes te voorkomen. Zelfs bij beginnende gaatjes kan Elmex Anti-Cariës Tandpasta nog helpen om ze weer te dichten en je tandglazuur te herstellen. Het geheim van deze tandpasta is de formule met aminfluoride, een speciale soort fluoride waarvan het positieve effect in meer dan vijfhonderd wetenschappelijke studies is bewezen. Aminfluoride vormt namelijk een dichte beschermlaag over je tanden die lang blijft zitten, waardoor je tandglazuur harder en sterker wordt, zodat het beter bestand is tegen bacteriën. Daardoor helpt Elmex Anti-Cariës Tandpasta heel goed om gaatjes te voorkomen en je tandvlees gezond te houden.

  Een andere tandpasta met aminfluoride in de formule is Meridol Tandpasta. De formule van deze tandpasta heeft een internationaal patent, en is gebaseerd op een combinatie van aminfluoride en tinfluoride. Daardoor helpt Meridol Tandpasta heel goed tegen tandvleesontsteking. Dankzij de unieke formule verwijdert deze tandpasta namelijk effectief de bacteriën uit je mond, waardoor de vorming van tandplak wordt geremd en je tanden beschermd blijven tegen gaatjes. Meridol Tandpasta werkt daarnaast direct, en het effect houdt langdurig aan. Bovendien blijft de natuurlijke mondflora behouden. Meridol Tandpasta is dus ook een prettige tandpasta voor gezond tandvlees.

  Parodontax Dagelijkse Fluoride Tandpasta: kruidenextracten en mineraalzout

  Als laatste voorbeeld is er dan nog Parodontax Dagelijkse Fluoride Tandpasta. Deze tandpasta heeft een bijzondere formule, met maar liefst 70% aan actieve ingrediënten (dit is maar zo’n 25% bij de gemiddelde tandpasta). Omdat deze tandpasta, naast natuurlijk fluoride, vooral kruidenextracten en mineraalzout bevat, heeft deze een aparte smaak (waar de tandpasta ook wel een beetje om bekendstaat). Gelukkig wijst onderzoek uit dat de meeste mensen al na veertien dagen aan deze smaak gewend zijn. En de unieke formule van Parodontax Dagelijkse Fluoride Tandpasta zorgt wel voor een optimale plakverwijdering in je mond. Deze tandpasta remt heel sterk de groei van bacteriën en reinigt je mond grondig. Ook verzorgt Parodontax Dagelijkse Fluoride Tandpasta geïrriteerd tandvlees. Daarbij schuurt deze tandpasta nauwelijks, zodat hij zacht is voor je mond. Al deze dingen bij elkaar maken dat Parodontax Dagelijkse Fluoride Tandpasta heel goed helpt om tandvleesproblemen te voorkomen.

  De beste tandpasta voor gezond tandvlees

  Goed je tanden poetsen is de basis van een goede mondhygiëne. Je houdt er je tandvlees mee gezond, en voorkomt tandvleesontsteking en daarmee ook gaatjes en andere aandoeningen. We hebben een aantal tandpasta’s besproken die erg handig kunnen zijn als je iets meer wilt doen om je tandvlees gezond te houden, bijvoorbeeld omdat je minder weerstand hebt en een grotere kans loopt op ontsteking, of juist omdat je net ontstekingen hebt gehad, of gewoon omdat je iets voor je tanden wilt doen. Al die tandpasta’s hebben een andere formule met andere speciale ingrediënten, en toch hebben ze allemaal ongeveer hetzelfde effect: ze houden je tandvlees sterk en gezond. Welke tandpasta het beste is voor jou, hangt af van je gebit, je redenen om meer voor je tandvlees te doen en je persoonlijke voorkeur. Alle tandpasta’s die we gezien hebben zijn trouwens geschikt voor langdurig, dagelijks gebruik. Dat is wel zo fijn als je overweegt eraan te beginnen. Zo verwijder je elke dag alle plak en houd je je tandvlees gezond.

 • Vitis Gingival Tandpasta

  Tandvleesproblemen kunnen ontstaan als je niet goed op de gezondheid van je gebit let. Maar er zijn ook een heleboel andere situaties waarin de conditie van je tandvlees ineens achteruit kan gaan. In dat geval heeft je gebit wat extra steun nodig. Anders kun je namelijk last krijgen van ziektes als parodontitis of gingivitis, of van tanderosie. Gelukkig zijn er zat manieren om je gebit extra te ondersteunen als dat nodig is. Zo heb je bijvoorbeeld Vitis Gingival Tandpasta. Deze tandpasta helpt in lastige situaties om te voorkomen dat je tandvleesproblemen krijgt, maar bijvoorbeeld ook om terugval te voorkomen als je tandvleesproblemen hebt gehad. Maar over wat voor soort situaties hebben we het dan precies? En waarom zou deze tandpasta je dan helpen?

  Minder mooi tandvlees

  Natuurlijk gaat je tandvlees achteruit als je niet vaak genoeg je tanden poetst, of te weinig aan interdentale reiniging doet. Maar veel oorzaken van achteruitgang van je tandvlees liggen ook buiten je bereik. Als je bijvoorbeeld ziek bent of langdurig veel stress hebt, is dit ook slecht voor je tandvlees. Eigenlijk geldt dit voor alle situaties waarin je weerstand tijdelijk afneemt. En als je last hebt van een droge mond, moet je ook opletten. Speeksel helpt je tandvlees namelijk om te herstellen. Als er dus minder speeksel is, betekent dit dat je gebit kwetsbaarder wordt. Ook rokers en zwangere vrouwen lopen meer kans op tandvleesproblemen. En de helft van de mensen boven de vijftig krijgt er last van. Wie net een behandeling heeft gehad voor tandvleesproblemen is – ironisch genoeg – ook erg kwetsbaar in de periode kort daarna. Dan is het belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, anders heb je kans dat de problemen gewoon weer terugkomen.

  Eigenlijk alle 'problemen' waar het hier over gaat, beginnen bij ontstoken tandvlees. Als je tandvlees ontstoken is, hebben tandartsen het over het algemeen over 'gingivitis'. Als dit doorzet, kan het overgaan in wat 'parodontitis' heet. Dat betekent dat je ernstig ontstoken tandvlees hebt. De ontsteking kan dan in het ergste geval zelfs je kaakbot aantasten. Je zou er tanden of kiezen door kunnen kwijtraken (maar in de meeste gevallen komt het gelukkig zo ver niet). Ook andere tandvleesproblemen beginnen met ontstoken tandvlees. En of je tandvlees ontstoken raakt, is dus afhankelijk van je mondhygiëne, maar ook van alle situaties die in de vorige alinea zijn genoemd.

  Gelukkig kun je het zien als je tandvlees achteruitgaat. Als je veel plak in je mond hebt, en je tandvlees bloedt regelmatig en is geïrriteerd, dan is de kans groot dat je bijna tandvleesontsteking te pakken hebt. Als je tandvlees rood en gezwollen is, is dit al het eerste symptoom van gingivitis. Gezond tandvlees is roze, zit strak om je tanden heen en bloedt niet als je eet of je tanden poetst. Dus zit je in één van de bovengenoemde situaties en ziet je tandvlees er niet zo gezond meer uit? Dan is je tandvlees uit conditie en wordt het tijd om iets extra's voor je gebit te gaan doen. Dat kan bijvoorbeeld met Vitis Gingival. Deze tandpasta is zelfs speciaal gemaakt om in dit soort lastige situaties tandvleesproblemen te voorkomen.

  Vitis Gingival Tandpasta: versterkt je tandvlees

  Vitis Gingival is een tandpasta die je twee keer per dag kunt gebruiken. Hij bevat fluoride, wat helpt om gaatjes te voorkomen. Ook bevat deze tandpasta CPC (cetylpyridinium) en zinklactaat, twee stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de hoeveelheid plak in je mond drastisch laten afnemen en infecties helpen voorkomen. Op die manier voorkomt Vitis Gingival dat plak je tandvlees aan kan tasten, of dat er gaatjes veroorzaakt kunnen worden door eventuele infecties. Daardoor krijgt je tandvlees meer kans om zich te herstellen. Verder versterkt en verzorgt Vitis Gingival je tandvlees, zodat de conditie ervan weer snel beter wordt en eventuele ontstekingen al gauw weer verdwenen zijn. Je tandvlees kan dan al snel wel weer een stootje hebben. Lastige tandziektes krijgen dus veel minder kans om toe te slaan. Zo kan Vitis Gingival helpen om tandvleesproblemen te voorkomen als je gebit even kwetsbaar is.

  In tegenstelling tot bijvoorbeeld Perio-Aid, bevat Vitis Gingival geen CHX. Ook zit er geen alcohol in. Daardoor is deze tandpasta mild in je mond en prettig om te gebruiken. Ook veroorzaakt deze tandpasta daardoor geen vreemde verkleuringen, zoals bij tandpasta's met CHX vaak wel het geval is. Ook is de pH-waarde hoog voor een tandpasta. Deze waarde zegt iets over hoe zuur deze tandpasta is. En dat valt dus wel mee. Deze tandpasta is ongeveer net zo zuur als water. Vitis Gingival draagt op die manier niet bij aan tanderosie. Ook heeft deze tandpasta een lekkere smaak. Je kunt hem dus lange tijd op een prettige manier gebruiken om je tandvlees gezond te houden.

  Minder weerstand, gezond tandvlees

  In veel gevallen is je tandvlees gezond houden niet zo moeilijk. Het is simpelweg een kwestie van vaak genoeg poetsen, elke dag GUM Soft Picks gebruiken en zorgen dat je de tandarts vaak genoeg ziet. Maar soms kan het achteruitgaan om redenen waar je zelf amper grip op hebt. Een heleboel situaties kunnen de conditie van je tandvlees dramatisch verminderen. In dat geval is het belangrijk om je gebit de extra steun te geven die het nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld met Vitis Gingival. Deze tandpasta voorkomt gaatjes en infecties, versterkt en verzorgt je tandvlees, bevat geen scherpe stoffen en draagt niet bij aan tanderosie. En dankzij de lekkere smaak is hij erg fijn om twee keer per dag te gebruiken. Zo worden tandvleesproblemen voorkomen, en houd je – hoewel je weerstand misschien minder is – je tandvlees mooi en gezond.

 • Elmex Anti-Cariës Tandpasta

  Het is één van de best verkopende tandpasta’s van Nederland: Elmex Anti-Cariës. We hebben allemaal de bekende oranje verpakking wel eens gezien, met daarop de tekstjes “beschermt tegen cariës en helpt beginnende gaatjes remineraliseren”, “met uniek aminfluoride” en “klinisch bewezen”. Dat deze tandpasta tegen gaatjes beschermt, is natuurlijk niet zo’n verrassing. Dat mag je van een tandpasta toch wel verwachten. Maar beginnende gaatjes helpen remineraliseren? Dat zou  dus betekenen dat ook gaatjes die er al zitten weer dichtgaan? Klinkt vrij onwaarschijnlijk. Misschien heeft het iets te maken met dat unieke aminfluoride, maar wat is dat dan precies? En waarom zou het goed voor je gebit moeten zijn? Het moge duidelijk zijn dat die klinisch bewezen formule achter deze tandpasta specialer is dan je zou denken. Om een beetje te begrijpen hoe deze precies werkt, zullen we eerst wat theorie moeten ophalen over hoe gaatjes precies ontstaan.

  Zuur

  In je eten zitten vaak zuren. Veel eten is zelfs een stuk zuurder dan je misschien denkt. In de scheikunde gebruikt men een index die de pH-waarde heet. Het idee is simpel: water heeft een pH van 7.0, alles wat erboven zit is basisch(zo heeft melk een pH van rond de 8.5) en alles wat eronder zit is zuur. De maximale waarde van de pH is 14.0, de minimale waarde 0.0. Hoe dichter een waarde bij de nul zit, hoe zuurder datgene waarbij die waarde gemeten is dus is. Citroenzuur heeft bijvoorbeeld een pH van 3.3, tomaat eentje van 4.2 en de zuurgraad van wijn ligt rond de 3.0. Je krijgt dus behoorlijk zure stoffen binnen. Maar deze zuren zijn niet de enige waar je tanden mee te maken krijgen. De suikers uit je eten worden namelijk door de bacteriën in je mond omgezet in zuur. Al dat zuur bij elkaar veroorzaakt vervolgens gaatjes in je tanden. Nou ja, als je er niet op tijd iets aan doet. Door met een fluoridetandpasta alle plak netjes weg te poetsen, krijgen de bacteriën en hun zuren namelijk geen kans. Bijvoorbeeld met Elmex Anti-Cariës Tandpasta dus, met die mysterieuze aminfluoride erin. Tijd om eens te kijken wat dat dan precies is.

  Aminfluoride

  Aminfluoride is een stofje met twee bijzondere scheikundige eigenschappen:
  1. Het wordt binnen een paar seconden door je tanden opgenomen - wat veel sneller is dan de meeste andere fluoridesoorten
  2. Het vormt na een tijdje een regelmatige beschermlaag, die goed hecht aan je tanden. Deze beschermlaag blijft langere tijd zitten.

  Goed, wat betekent dit precies voor de werking van Elmex Anti-Cariës Tandpasta? Nou, ten eerste dat deze tandpasta heel erg snel werkt. De werkzame stof wordt namelijk heel erg snel opgenomen, en kan dus ook sneller aan de slag met het aanpakken van de zuren. Ten tweede: er wordt een beschermlaag gevormd. Dat betekent dat je tanden langere tijd beschermd blijven. Nieuwe zuren moeten namelijk eerst door die beschermlaag heen zien te dringen, voor ze een keertje bij je tanden aankomen. Het klopt dus dat Elmex Anti-Cariës nieuwe gaatjes voorkomt. Maar de beschermlaag heeft nog een voordeel.

  Stel je voor dat je een beginnend gaatje hebt. Als de beschermlaag er dan overheen komt, kunnen er geen zuren meer bijkomen. Het gaatje wordt dus niet groter. Sterker nog: met behulp van stoffen uit je speeksel is je gebit in staat om het gaatje te herstellen nu er geen nieuwe zuren bijkomen. Als het gaatje niet al te groot is, kan het dus remineraliseren! Het klopt dus ook dat Elmex Anti-Cariës bestaande gaatjes remineraliseert. Het enige wat je je nog zou kunnen afvragen, is of het allemaal wel echt werkt. Het antwoord daarop is  ‘ja’. Want volgens Elmex is de werking van hun formule in maar liefst vierhonderd universitaire studies aangetoond.

 • Elmex Sensitive Professional

  Terugtrekkend tandvlees kan een heleboel oorzaken hebben, waarvan de tandheelkunde in veel gevallen nog niet eens precies weet hoe het precies zit. Duidelijker is het gevolg: tandzenuwen komen bloot te liggen en dát merk je bijna meteen. Iemand met gevoelige tanden heeft pijn bij het drinken van iets warms (of juist iets kouds), bij iets zoets of juist iets heel zuurs, bij het tandenpoetsen en bij een plotselinge weersveranderingen. Ongeveer de helft van alle volwassenen heeft hier last van, maar gelukkig is het in de meeste gevallen tijdelijk. Soms blijft het echter voortduren, dan hebben we het over hypergevoelige tanden. Even geen koffie drinken dan maar, of misschien helemaal ontwennen? Nee hoor, er zijn zat middeltjes uitgevonden om de pijn te bestrijden. Een voorbeeld? Elmex Sensitive Professional.

  Tandartsen maken er ook al gebruik van: de zogenaamde PRO-ARGIN-technologie. Deze is gebaseerd op een mengsel van calciumcarbonaat en arginine, een aminozuur wat ook voorkomt in speeksel. Deze twee stoffen samen verhinderen het doorgeven van pijnprikkels aan een zenuw. Kortom: de gevoelige tandzenuw ligt nog wel open, maar stuurt geen nare prikkels meer door als u hete koffie of thee drinkt. Probleem opgelost! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

  Toch is het bewezen. In een klinische studie verdeelde Elmex honderdtwintig mensen met hypergevoelige tanden in drie groepen. Ze moesten allemaal een week lang tweemaal daags poetsen. Eén groep poetste met Elmex Sensitive Professional, een andere met een standaardtandpasa tegen hypergevoelige tanden en de derde met een tandpasta waar helemaal geen werkzame stofefn aan waren toegevoegd. Het onderzoek was wat we noemen 'dubbelblind', dat wil zeggen dat de proefpersonen niet wisten in welke groep ze zaten. Ook de uitvoerende onderzoekers wisten niet wie bij welke groep hoorde. Zo werd de objectiviteit van de uitslag verhoogd. Het was al heel snel duidelijk welke groep Elmex Sensitive Professional gebruikte: deze groep had 57% pijnvermindering na één dag, wat omhoogschoot naar 60% in drie dagen. De andere twee groepen merkten nauwelijks iets.

  Om te kijken of de tandpasta ook op de lange termijn goed werkte, werd een tweede studie gedaan, dit keer met 77 proefpersonen die in twee groepen werden verdeeld. Nu poetste één groep met Elmex Sensitive Professional en de tweede met een standaardtandpasta voor hypergevoelige tanden. Het onderzoek werd - weer - dubbelblind uitgevoerd. Na 8 weken had de groep die Elmex Sensitive Professional gebruikte 87% pijnvermindering ervaren, de andere groep merkte nog altijd nauwelijks verschil.

  Elmex Sensitive Professional is verkrijgbaar in twee verschillende maten. Er zijn tubes van 75 mL, maar ook tubes van slechts 20 mL. Dat maakt deze tandpasta ook erg praktisch om mee te nemen, bijvoorbeeld op vakantie of naar het werk, zodat u ook daar geen last heeft van gevoelige tanden. Een professionele en fijne tandpasta, die u helpt om gewoon elke dag uw kopje koffie te kunnen blijven drinken.

 • Helemaal zelf gemaakt!

  Twee eetlepels kokosolie, een lepeltje zuiveringszout, een halve theelepel Keltisch zeezout en vijftien druppels Marrokaanse pepermuntolie en dan heb je... je eigen tandpasta! Zelfmaaksites zijn er al gelijk dol op. Je kunt lekker je eigen smaakje eraan geven en helemaal bepalen hoe jij het wilt. En daarbij... je hebt geen last van fluoride.

  Want fluoride, zo beweren deze sites, is levensgevaarlijk. Het zit ook in rattengif, veroorzaakt kanker en kan daarbij flinke schade aan je zenuwstelsel op leveren. En wil je dan een tandpasta zonder fluoride, tsja, dan betaal je je gelijk helemaal blauw. Dus dan moet je het maar zelf gaan doen. Dat kan, beweren ze, met behulp van kokosolie, wat laurinezuur bevat. Laurinezuur zou tandbederf met 80% tegengaan en dus een stuk beter voor je tanden zijn dan fluoride.

  En daarbij, zelf je tandpasta maken is natuurlijk ook gewoon leuk, net zoals het leuk is om je eigen koekjes of je eigen brood te bakken. Wat is er nou vetter dan je gasten te kunnen vertellen dat jij je eigen tandpasta ontwikkeld hebt? Daarbij; het is vaak een stuk goedkoper dan een dure fluoridevrije tandpasta aan te schaffen. Een ideale oplossing voor fluoridehaters, toch? Ik weet het nog niet zo zeker.

  Kokosmelk zou best eens goed kunnen zijn voor je tanden, maar het bevat wel zuur. Zuiveringszout, ook bekend onder namen als baking soda en natriumbicarbonaat, vind ik ook een twijfelachtig ingrediënt. En dan krijgen we zeezout(teveel zout binnenkrijgen is by the way toch ook hartstikke slecht voor je en eten we niet al zat zout?) en etherische olie(voor de smaak, maar is die olie eigenlijk wel zo gezond?).

  Misschien kunnen we het maken van tandpasta toch maar beter aan de experts overlaten die er jarenlange studie naar gedaan hebben. Zij weten toch immers veel beter wat wel en niet goed voor je tanden is dan iemand die gewoon eens zelf begint te knutselen? Maar dan zit je met het fluoride-is-slecht-probleem.

  Ik denk dat we het onderscheid moeten maken tussen fluor en fluoride. Fluor is, daar moet ik de zelfmakers gelijk in geven, een giftig gas. Als het op je huid komt, vreet het zich een weg tot het bij het bot is. Maar fluoride, dat is fluor opgelost in water, is veel vriendelijker. Het is net zoiet als met chloor en chloride: chloorgas is ook hartstikke giftig, maar van de chloride in het zwembad krijg je echt geen problemen.

  En als je dan toch een tandpasta zonder fluoride wilt, kun je beter gewoon naar Tandonline gaan. Wij bieden immers ook fluoridevrije tandpasta's aan, zoals Bluem en Sensodyne Original. En natuurlijk hebben we bij Tandonline niet het probleem van de veel te hoge prijs; wij bieden wetenschappelijk onderbouwde tandpasta's aan die geen fluoride bevatten en ook niet buitensporig duur zijn. Lijkt mij een goede oplossing. Maar wie weet wil je wel liever helemaal zelf je tandpasta in elkaar flansen, of wie weet vertrouw je wel gewoon op de expertise van experts en geloof jij wel dat fluoride goed is voor je tanden. Dat moet je helemaal zelf weten. Maar wat mij betreft heb je voor een gezond gebit geen kokosolie nodig.

 • Desensin Repair Tandpasta

  Nanotechnologie, het is iets waar de meeste mensen nog een beetje huiverig voor zijn. De overheid wil een debat op gang brengen om te bekijken wat we als samenleving wel(en ook vooral: wat we als samenleving niet) willen. Intussen druppelen er steeds meer producten binnen waarin een klein beetje 'nano' zit verwerkt. We zien smartphones, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakmiddelen, die gebruik maken van de allerkleinste deeltjes. En natuurlijk dringt de nanotechnologie ook door in de wereld van de tandpasta. Een voorbeeld? De Tandonline- bestseller Desensin Repair Tandpasta, speciaal gemaakt voor gevoelige tanden.

  Desensin Repair Tandpasta bevat vijf procent kaliumnitraat(vermindert gevoeligheid), één procent provitamine B5, 0,3% vitamine E, 0,1% allantoïne(herstelt zachte weefsels en maakt irritatie minder erg), de nodige hoeveelheid fluoride en... bijna een half procent hydroxyapatite nanoparticles. Deze laatsten zijn de actieve nanodeeltjes. Nu is natuurlijk de vraag: op wat voor manier helpen deze kleine deeltjes om de gevoeligheid te verminderen?

  Het antwoord is nog niet zo simpel, maar Dentaid(de producent van Desensin Repair) heeft geprobeerd het duidelijk te maken in een filmpje op hun website. Bij gevoelige tanden trekt het tandvlees zich terug, zodat er open ruimtes ontstaan tussen tandvlees en glazuur. Hierdoor komend tandzenuwen bloot te liggen, klaar om geraakt te worden door pijnlijke materialen als hete koffie en thee. In Dentaids filmpje is te zien hoe de nanodeeltjes aan komen zweven en in de open ruimtes gaan zitten, zodat de zenuw niet langer rechtstreeks te bereiken is. En dat is dan ook wat de hydroxyapatite nanoparticles zo'n beetje doen: ze vormen een duurzame laag over de tanden heen die ervoor zorgt dat de tanden beter beschermd worden.

  Hoe wit je gebit er precies uitziet hangt er ook vanaf hoe glad je tanden zijn. Tanden met een ruw, geribbeld oppervlak zien er stukken donkerder uit dan prachtig gepolijste gebitselementen. Dat is dan ook een tweede functie van de hydroxyapatite nanoparticles: de gladde laag zorgt ervoor dat je tanden witter lijken, omdat scheuren en ribbels worden weggewerkt. Zo wordt de witte kleur van je tanden herstelt.

  Dat klinkt allemaal prachtig, maar hoeveel is ervan waar? Onderzoek heeft uitgewezen dat Desensin Repair in 95% van de gevallen vanaf de eerste poetsbeurt pijnverminderend werkt. Dit onderzoek stond onder streng toezicht van tandartsen.

  Nog zoiets wat mooi klinkt: Desensin Repair heeft een RDA-waarde van 60. Dat klinkt nogal nietszeggend: wat is een RDA-waarde? Ik heb het even uitgezocht: RDA staat voor Radioactive Dentin Abrasion. Hiervan is vooral dat laatste woord belangrijk: 'abrasion' betekent 'abrasie'(tandslijtage). Veel tandpasta's werken tegenwoordig namelijk een beetje als een schuurspons: harde bestanddelen schuren het vuil van je tanden af. Dat is heel effectief, maar jammer genoeg kan het slijtage aan je gebit opleveren. Dat is waarom er tegenwoordig de DIN/ISO-norm is: een maximum aan 'schuurkracht' die een tandpasta mag hebben. De gemiddelde RDA-waarde? 200. Dan is 60 dus inderdaad opvallend laag,  wat betekent dat deze tandpasta opvallend zacht en mild is voor je tandglazuur.

  Nog even de voordelen op een rijtje: Desensin Repair Tandpasta vormt een beschermende laag op de openliggende zenuwuiteinden. Hierdoor krijg je geen pijnprikkels meer en vermindert de gevoeligheid. Ook beschermt de nieuwe laag het tandglazuur en worden gaatjes voorkomen. Intussen heeft Desensin Repair een lage RDA-waarde(weinig 'schuurkracht') en zorgt het ervoor dat je tanden witter lijken. Ten slotte revitaliseert Desensin Repair het tandvlees. Van alle producten uit de nanosupermarkt, lijkt dit me er eentje die in elk geval welkom is.

1 2