085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Speciale tandpasta

 • Bluem Oral Gel tegen ontstoken tandvlees

  Als je heel erg last hebt van bloedend en ontstoken tandvlees, kan je mondhygiëne wel iets extra’s gebruiken. Ook als je wonden in je mond hebt, bijvoorbeeld omdat er net een tand of kies is getrokken, kan het handig zijn om naast je tandpasta iets te gebruiken dat de genezing wat versnelt. Een van de dingen die je in bovenstaande situaties zou kunnen overwegen is Bluem Oral Gel. Dit is een speciale gel ontwikkeld door tandartsen, kaakchirurgen en implantologen, die – net als bijna alle andere producten van Bluem – werkt op basis van de zogeheten ‘actieve zuurstof’ om je mond beter te laten herstellen. Maar hoe werkt actieve zuurstof dan precies en wat betekent dat voor de werking van Bluem Oral Gel als je last hebt van ontstoken tandvlees?

  Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het handig om eerst nog even goed uit te leggen wat ontstoken tandvlees precies is. Daarna vertellen we iets over de werking van actieve zuurstof, om vervolgens te kijken welke effecten Bluem Oral Gel dan precies heeft. Tenslotte leggen we uit hoe je Bluem Oral Gel kunt gebruiken.

  Gingivitis, parodontitis en peri-implantitis

  Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door tandplak. Dat is een dun, kleverig laagje dat zich elke dag op je tanden vormt, en bijna onzichtbaar is, omdat het dezelfde kleur heeft als je tanden. Tandplak bestaat grotendeels uit bacteriën, die de suikers uit je eten en drinken omzetten in zuren. Als je de tandplak niet op tijd verwijdert, komen er teveel van die zuren, en tasten ze je tandglazuur aan. Na een tijdje krijg je dan gaatjes. Daarnaast verkalkt de tandplak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, zodat het hele proces opnieuw begint. Tandsteen is harder dan gewone plak, en het zit veel steviger vast, waardoor je het vaak niet zelf weg kunt halen. Ook raakt je tandvlees ontstoken van al die bacteriën: het wordt rood (ter vergelijking: gezond tandvlees is roze), zwelt op (terwijl gezond tandvlees strak om je tanden en kiezen ligt) en bloedt makkelijk als je het aanraakt of iets eet. Je tandvlees komt daardoor wat los van je tanden en kiezen, waardoor er tussenruimtes, die ook wel pockets worden genoemd, ontstaan. De bovenstaande situatie heet gingivitis. Het tandvlees rondom implantaten of protheses raakt makkelijker ontstoken. Dat heeft een speciale naam, namelijk peri-implantitis.

  Als de tandplak blijft zitten, worden de pockets steeds dieper. Als ze meer dan zes millimeter diep zijn, kan de ontsteking uiteindelijk je kaakbot aantasten. De vezels daarin worden dan afgebroken, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan. Dit vergevorderde stadium van tandvleesontsteking heet ook wel parodontitis. Uiteindelijk kun je dan dus zelfs tanden en kiezen kwijtraken. Maar gelukkig komt het meestal zover niet. Door een goede mondhygiëne en genoeg hulp van de tandarts is tandvleesontsteking in veel gevallen te voorkomen of op tijd te remmen. Als je er last van hebt, kun je echter wel iets extra’s gebruiken om te zorgen dat de bacteriën in je mond worden gestopt. En daarbij kan actieve zuurstof helpen.

  Actieve zuurstof

  Maar wat is die actieve zuurstof dan precies? In Bluem Oral Gel zit honing, en honing bevat veel glucose. In je mond wordt die glucose omgezet in twee stoffen: gluconolactone en een speciale vorm van zuurstof, die ook wel actieve zuurstof wordt genoemd. Deze vorm van zuurstof breekt de celwanden van de schadelijke bacteriën in je mond af, waardoor ze worden vernietigd. Actieve zuurstof helpt op die manier dus goed om tandvleesontsteking te remmen. En doordat de glucose volledig omgezet wordt, blijven er geen suikers over die gaatjes kunnen veroorzaken. Maar er is meer aan de hand. Actieve zuurstof verbetert namelijk ook de doorbloeding van je tandvlees, en het stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaten, zodat de weefsels in je mond zich kunnen vernieuwen.

  Daarnaast stimuleert actieve zuurstof in het algemeen het de genezing van wondjes. Het helpt namelijk om de verschillende weefsels in je lichaam sterk en soepel te houden, de stofwisseling van je cellen te verbeteren en wondjes te laten sluiten, zodat wondjes sneller en beter genezen. Bovendien is actieve zuurstof nodig voor belangrijke processen die te maken hebben met je immuunsysteem, waardoor schadelijke bacteriën in de buurt van de wond geremd kunnen worden.

  De werking van Bluem Oral Gel

  Deze positieve eigenschappen van actieve zuurstof betekenen dat Bluem Oral Gel goed helpt tegen ontstoken tandvlees. Deze gel bevat namelijk een hoge concentratie actieve zuurstof. En zoals gezegd vernietigt de actieve zuurstof de schadelijke bacteriën in je mond, en zorgt deze ervoor dat je tandvlees wordt gestimuleerd. Ook zorgt de actieve zuurstof er –omdat het wondjes laat helen - voor dat je tandvlees sneller en beter kan genezen. Het remt het bloeden en de zwelling, en zorgt ervoor dat de diepte van de pockets afneemt. Bluem Oral Gel helpt dus om gingivitis, peri-implantitis of parodontitis sneller en beter te laten genezen.

  Omdat de actieve zuurstof ook helpt om wonden in je mond sneller en beter te laten helen, kan Bluem Oral Gel ook handig zijn in allerlei andere situaties. Als je bijvoorbeeld net tanden of kiezen hebt laten trekken, versnelt het de genezing van de achtergebleven wondjes in je mond. En als je net een implantaat hebt laten zetten, een kunstgebit hebt dat slecht past of chemotherapie hebt ondergaan, helpt het om de wonden je mond sneller en beter te laten herstellen.

  De Bluem Oral Gel Applicator

  Bluem Oral Gel is dus een handige aanvulling op je mondhygiëne bij ontstoken tandvlees, maar ook in andere situaties. Maar als je het dan wilt proberen, hoe kun je het dan het beste gebruiken?

  Bluem Oral Gel bevat een heel hoge concentratie zuurstof, en is dan ook bedoeld om heel precies aan te brengen op de plekken waar het nodig is. Maar soms kan dat lastig zijn. Hoe krijg je de gel bijvoorbeeld goed in de pockets tussen je tanden en tandvlees? Een oplossing kan zijn om de Bluem Oral Gel Applicators te gebruiken. Dit zijn speciale spuitjes met kleine uiteinden, waarmee je de gel heel goed op specifieke plekken kunt krijgen. De Bluem Oral Gel Applicators zijn bovendien makkelijk in het gebruik en hygiënisch verpakt.

  Hoe vaak je Bluem Oral Gel moet gebruiken, kun je het beste met je tandarts overleggen. Het wordt doorgaans geadviseerd om de gel niet meer dan drie keer per dag te gebruiken (en dan bij voorkeur na het tandenpoetsen) en hem maximaal een uur te laten zitten voor je hem er weer afspoelt.

  Bluem Oral Gel tegen ontstoken tandvlees

  Samengevat: Bluem Oral Gel helpt heel goed tegen ontstoken tandvlees, dankzij de actieve zuurstof die de schadelijke bacteriën in je mond kapotmaakt. Ook is het handig om te gebruiken als je wondjes in je mond hebt, omdat er bijvoorbeeld net een tand of kies getrokken is of een implantaat is gezet. En met de Bluem Oral Gel Applicators kun je deze gel precies daar aanbrengen waar het nodig is. Bluem Oral Gel is dus in veel verschillende situaties een goede aanvulling op je mondhygiëne.

 • De beste tandpasta voor kinderen

  Een kindergebit maakt veel verschillende ontwikkelingen door: van de eerste tandjes die opkomen naar een volledig melkgebit, en dan van het wisselen naar een volwassen gebit. In al deze fasen is het extra belangrijk dat het gebit van je kind goed wordt verzorgd. Een eerste stap daarin is om eens te gaan kijken naar een goede kindertandpasta. Maar welke kindertandpasta’s zijn er eigenlijk, en hoe werken ze? En wat is de beste kindertandpasta?

  Melkgebit, wisselen, blijvend gebit

  Om die vragen te kunnen beantwoorden, is het handig om eerst even uit te leggen waarom goed poetsen bij kinderen zo belangrijk is. Meestal komen bij een kind na zes tot negen maanden de eerste tandjes door. Na 24-30 maanden hebben de meeste kinderen dan een volledig melkgebit, dat bestaat uit 12 tandjes en 8 kiezen. Sommige mensen denken dat er weinig reden is om dit melkgebit goed te verzorgen, omdat het toch na een aantal jaar weer door een blijvend gebit wordt vervangen. Maar niets is minder waar. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ervoor zorgen dat je kind ontstoken tandvlees krijgt, waardoor het minder goed eet en slaapt en minder lekker in zijn vel zit. Bovendien kan schade aan het melkgebit ertoe leiden dat het blijvende gebit minder goed door kan komen. Het is dus heel belangrijk dat de melktanden goed worden gepoetst (en meteen een mooie kans om je kind zelf te leren tandenpoetsen).

  Het wisselen begint bij de meeste kinderen als ze tussen de 6 en 13 jaar oud zijn. Eerst breken de eerste nieuwe kiezen door, achter de laatste melkkiezen. Daarna komen er meer en meer nieuwe tanden door, terwijl er meer en meer melktanden en -kiezen door de tandenfee worden meegenomen, en zo heeft een kind uiteindelijk 12 volwassen tanden en 16 kiezen (dat heet officieel al een volwassen gebit, maar later kunnen er ook nog verstandskiezen bijkomen). Tijdens het wisselen is het meestal moeilijker om de tanden goed te verzorgen, omdat je er lastiger bijkomt. Dat maakt de kans op gaatjes en tanderosie groter. Goed poetsen is dus ook als je kind het wisselen is heel belangrijk.

  En daarvoor is een goede kindertandpasta een mooi begin. Kindertandpasta’s zijn er in alle soorten en maten, maar ze hebben één ding gemeen: het percentage fluoride is speciaal aangepast op het gebit van kinderen. De hoeveelheid fluoride die een kindergebit kan hebben varieert namelijk nogal met de leeftijd. Het is daarom belangrijk om goed te kijken wat er aangegeven staat op de tandpasta. Sommige zijn speciaal voor de allerkleinsten, en andere meer voor al wat grotere kinderen. We zullen voorbeelden van verschillende categorieën geven; van speciale gel voor het doorkomen van de eerste tandjes tot juniortandpasta’s voor kinderen van boven de zes, met uiteindelijk nog een natuurlijk alternatief.

  Kinderen onder de zes jaar: GUM Kindertandpasta en Gengigel Tandvleesgel Baby

  Als de eerste tandjes van je baby doorkomen, kan dat flink zeer doen. Ook verstoren de nieuwe melktandjes de weefselstructuur in de mond van je baby, wat kan leiden tot dingen als kwijlen, koorts, oorpijn, rode billetjes, diarree en dan ook nog eens een huilerige, onrustige baby. Gengigel Tandvleesgel Baby kan helpen om deze verschijnselen wat te verminderen. Het is een speciale gel, die je met je vingers op het tandvlees van je kind kunt aanbrengen (de gel is zo samengesteld dat deze makkelijk aan het tandvlees van de baby hecht) als dat wat extra ondersteuning nodig heeft. Gengigel Tandvleesgel Baby werkt op basis van hyaluronzuur; een stof die veel voorkomt in de bindweefsels van het menselijk lichaam, en ook in de buitenste lagen van het tandvlees. Het herstelt de balans in de mond van je baby als de eerste tandjes doorkomen, en vermindert de pijn, zodat je baby minder last heeft van alle verschijnselen hierboven. Ook als je baby last heeft van ontstoken tandvlees, kan deze gel helpen: het hyaluronzuur in Gengigel Tandvleesgel Baby activeert namelijk het herstelproces, gaat zwellingen en bloeden tegen en versnelt de genezing. Bovendien is de smaak van deze gel afgestemd op baby’s, en is deze gel helemaal veilig voor de allerkleinsten, omdat deze geen alcohol, kunstmatige kleur- en smaakstoffen, suiker, gluten, lactose, parabenen, SLS en OMG bevat.

  Een voorbeeld van een tandpasta voor iets oudere kinderen is GUM Kindertandpasta, die bedoeld is voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Deze tandpasta bevat een op kinderen aangepaste hoeveelheid fluoride, samen met isomalt. Deze twee stoffen samen beschermen tegen gaatjes, en versterken het tandglazuur van je kind, zodat de tanden minder kwetsbaar worden voor tanderosie. Deze tandpasta is daarnaast zacht voor het tandvlees en melkgebit van je kind, en heeft een lekkere frisse aardbeiensmaak die helemaal op kinderen is afgestemd. Op die manier blijft het melkgebit van je kind sterk en gezond.

  Boven de zes jaar: Sensodyne ProGlasur Junior Tandpasta en Elmex Junior Tandpasta

  Voor kinderen van boven de zes jaar bevelen tandartsen en mondhygiënisten vaak Elmex Junior Tandpasta aan. Deze tandpasta werkt – net als de ‘volwassen’ tandpasta’s van Elmex – op basis van aminfluoride, een speciale vorm van fluoride die extra effectief is. Daardoor zorgt Elmex Junior Tandpasta voor een goede bescherming tegen gaatjes en een grondige reiniging van het gebit van je kind. Verder heeft deze tandpasta een milde smaak, die speciaal op kinderen is afgestemd.

  Een andere goede tandpasta voor kinderen van boven de zes is Sensodyne ProGlasur Junior Tandpasta. Deze tandpasta is er speciaal voor ontworpen om het tandglazuur van je kind sterk te houden, zodat het goed beschermd blijft tegen zuren. Deze tandpasta helpt daarnaast om gaatjes te voorkomen, en maakt het tandglazuur van je kind harder, zodat het minder kwetsbaar wordt, en je kind minder snel last van tanderosie krijgt. Sensodyne ProGlasur Junior Tandpasta is bovendien helemaal afgestemd op het kindergebit, doordat deze tandpasta niet schuurt, een neutrale pH-waarde heeft en een aangepaste hoeveelheid fluoride bevat.

  Een natuurlijk alternatief: AloeDent Children’s Tandpasta

  Als je liever een natuurlijke tandpasta voor je kind wilt, kun je AloeDent Children’s Tandpasta eens overwegen. Deze tandpasta werkt – net als de ‘volwassen’ tandpasta’s van AloeDent – helemaal op basis van natuurlijke ingrediënten, om precies te zijn de volgende dingen:

  1. Aloe vera, wat helpt om tandvlees van je kind zachter te maken.
  2. Theeboomolie, wat helpt om schadelijke bacteriën te vernietigen en zo het gebit van je kind tegen gaatjes te beschermen.
  3. Paardenkastanje; dit zorgt ervoor dat je kind gezond tandvlees krijgt.
  4. Silica, wat de tanden van je kind subtiel een beetje witter maakt.

  Samengevat zorgt deze tandpasta er dus voor dat het gebit van je kind sterk en gezond blijft. AloeDent Children’s Tandpasta bevat verder geen fluoride en SLS. Bovendien heeft deze tandpasta een lekkere aardbeiensmaak, speciaal voor kinderen.

  De beste tandpasta voor kinderen

  Al met al zijn er aardig wat verschillende tandpasta’s te vinden die helpen om het gebit van je kind de goede verzorging te geven die het nodig heeft, zowel voor als tijdens en na het wisselen. Om het leed bij de eerste doorbrekende tandjes wat te verzachten, kun je Gengigel Tandvleesgel Baby proberen (toegegeven; dit is geen echte tandpasta, maar toch wel goed om even te noemen). In de jaren daarna is GUM Kindertandpasta misschien een goed idee. Vanaf zes jaar kan je kind met Sensodyne ProGlasur Junior Tandpasta of Elmex Junior Tandpasta gaan poetsen. En als je liever een natuurlijk alternatief hebt, kun je AloeDent Children’s Tandpasta eens overwegen. Welke de beste is, is ook moeilijk te zeggen. Het hangt van de situatie van het gebit van je kind af, en van je eigen persoonlijke voorkeuren en die van je kind. Als je er over twijfelt, kun je het beste je tandarts of mondhygiënist eens om advies vragen. Hoe dan ook is het niet moeilijk om een goede kindertandpasta te vinden, zodat het gebit van jouw kind van het begin af aan sterk en gezond blijft.

 • De beste fluoridevrije of natuurlijke tandpasta

  De afgelopen jaren kwamen er meer en meer mensen die beweren dat fluoride helemaal niet zo goed voor je tanden is als vaak wordt gedacht, wat een hevige discussie heeft losgemaakt. Het al dan niet schadelijk zijn van fluoride is een gevoelig onderwerp geworden, met als gevolg dat er steeds meer tandpasta’s op de markt komen die geen fluoride bevatten, of zelfs helemaal van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Wat zijn dit voor tandpasta’s, en hoe werken ze? Wat is de beste fluoridevrije of natuurlijke tandpasta?

  Fluoride… goed of slecht?

  Fluoride is een stofje dat van nature voorkomt in de tanden en botten van mensen, maar ook in veel verschillende voedingsmiddelen. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken. Daarom zit fluoride in bijna alle tandpasta’s en mondspoelmiddelen die je tegenkomt. Maar de laatste jaren zijn er meer en meer mensen die beweren dat fluoride helemaal niet zo goed voor je tanden is. Het zou gemaakt worden van chemisch afval, je zenuwstelsel aantasten en het IQ van kinderen kunnen verlagen. Voorstanders zeggen dan dat fluoride weliswaar giftig is, maar dat je er pas een beetje misselijk van wordt als je een hele tube tandpasta per dag naar binnen werkt, en nog veel meer tot je zou moeten nemen wil je er serieuze klachten van krijgen. Tegenstanders gaan daar dan weer graag tegenin, en zo hoef je niet ver op het internet te zoeken om de vooralsnog onbesliste discussie weer te vinden.

  Omdat fluoride niet goed voor je is, zo zeggen sommige tegenstanders, kun je maar beter zelf je tandpasta gaan maken. Veel tandartsen vinden dat echter geen goed plan. Alleen poetsen is namelijk niet genoeg om je tanden en tandvlees gezond te houden. Een tandpasta zonder fluoride moet dus wel een andere stof bevatten die je gebit goed kan reinigen, en bij zelfgemaakte tandpasta’s is dat helaas niet altijd zo. Gelukkig bestaan er ook verschillende professionele tandpasta’s die geen fluoride bevatten, of zelfs helemaal van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt.

  Geen fluoride: Bluem Tandpasta Fluoridevrij en Parodontax Fluoridevrije Tandpasta

  Een eerste voorbeeld van een goede tandpasta zonder fluoride is Bluem Tandpasta Fluoridevrij. Deze tandpasta is ontwikkeld door een team van implantologen, kaakchirurgen en tandartsen, wat terug te zien is in de geavanceerde formule. Om precies te zijn werkt Bluem Tandpasta Fluoridevrij op basis van de volgende ingrediënten:

  1. Actieve zuurstof uit honingenzymen, wat helpt om schadelijke bacteriën onder controle te houden en de plakvorming in je mond te remmen.
  2. Lactoferrine, een eiwit dat sterk ontstekingsremmend werkt.
  3. Xylitol, een stof die de groei en hechting van bacteriën voorkomt.

  Deze drie stoffen bij elkaar maken dat Bluem Tandpasta Fluoridevrij goed helpt om je tanden en tandvlees in goede conditie te houden en optimaal te verzorgen. Dat maakt deze tandapsta heel handig voor dagelijks gebruik, maar hij wordt ook vaak speciaal geadviseerd aan mensen met tandvleesontsteking, een droge mond, aften of een slechte adem. Daarnaast is Bluem Tandpasta Fluoridevrij een prettige tandpasta voor mensen met implantaten, juist omdat deze geen fluoride bevat. Fluoride tast namelijk de titaniumlaag van implantaten aan, dus omdat Bluem Tandpasta Fluoridevrij geen fluoride of andere schurende ingrediënten bevat, beschadigt deze tandpasta implantaten niet. Sterker nog, deze tandpasta helpt om witte tanden te behouden en de kleurverschillen tussen gewone tanden en implantaten te verminderen.

  Een andere goede fluoridevrije tandpasta is Parodontax Fluoridevrije Tandpasta. Deze tandpasta is gemaakt volgens hetzelfde recept als andere Parodontax-tandpasta’s, maar dan zonder fluoride. Dat betekent dat deze tandpasta maar liefst 70% aan actieve ingrediënten bevat (tegenover ongeveer 20% bij de gemiddelde tandpasta), en vooral op kruidenextracten en mineraalzout gebaseerd is. Deze tandpasta helpt daardoor goed om tandplak optimaal te verwijderen, geïrriteerd tandvlees goed te verzorgen en de groei van schadelijke bacteriën in je mond te remmen. Zo wordt je gebit grondig gereinigd en blijven je tanden gezond. Het enige mogelijke nadeel is dat Parodontax Fluoridevrije Tandpasta door al die kruiden een heel aparte smaak heeft (de beruchte therapeutische smaak van Parodontax). Gelukkig wijst onderzoek uit dat de meeste mensen er na een week of twee al aan gewend zijn, waarna ze het niet erg meer vinden.

  Helemaal natuurlijk: Australian Tea Tree Fresh And White Tandpasta en AloeDent Tandpasta

  Zoals gezegd gaan sommige tandpasta’s  nog een stapje verder dan alleen geen fluoride meer. Voorbeelden van tandpasta’s die helemaal gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten zijn Australian Tea Tree Fresh And White Tandpasta en AloeDent Tandpasta. De werking van deze beide tandpasta’s is gebaseerd op de volgende natuurlijke ingrediënten:

  1. Theeboomolie, wat helpt om bacteriën te bestrijden.
  2. Aloe vera, wat helpt om je tandvlees te verzorgen.
  3. Paardenkastanje, wat helpt om je tandvlees gezond te houden.

  Daarnaast bevat Australian Tea Tree Fresh And White Tandpasta nog CoQ10, wat een afkorting is van Co-enzym Q10, een natuurlijke stof die helpt om je tanden witter te maken. AloeDent Tandpasta bevat in plaats daarvan xylitol en silica, een stof die bestaat uit microkristallen die je tanden witter helpen maken. Er zijn twee versies: AloeDent Sensitive Tandpasta (speciaal voor gevoelige tanden) en AloeDent Whitening Tandpasta (voor wie graag wittere tanden wil). Zowel Australian Tea Tree Fresh And White Tandpasta als AloeDent Tandpasta helpen dus op een natuurlijke manier om je gebit gezond te houden.

  De beste fluoridevrije of natuurlijke tandpasta

  Is fluoride goed voor je tanden of eigenlijk juist giftig? En is een natuurlijke tandpasta beter dan eentje die ook chemische stoffen bevat? Tot nu toe zijn voor- en tegenstanders het nog niet bepaald met elkaar eens, en waarschijnlijk gaat de discussie nog wel even duren. Hoe dan ook is het meestal geen slim idee om zelf tandpasta te gaan maken. Zoals gezegd moet een tandpasta namelijk wel ergens een stof bevatten die je tanden goed schoonmaakt, en als er geen fluoride inzit, moet je dus een alternatief zien te vinden. Gelukkig zijn er aardig wat professionele tandpasta’s die geen fluoride bevatten, maar je gebit wel grondig reinigen en verzorgen, zoals Bluem Tandpasta Fluoridevrij en Parodontax Fluoridevrije Tandpasta. De één werkt op basis van actieve zuurstof uit honingenzymen, de ander op basis van kruidenextracten en mineraalzout. Voorbeelden van goede natuurlijke tandpasta’s zijn Australian Tea Tree Fresh And White Tandpasta en AloeDent Tandpasta, waarvan de formule op theeboomolie, aloe vera en paardenkastanje gebaseerd is. Als je eraan twijfelt of fluoride wel zo goed voor je is, of gewoon liever een natuurlijke tandpasta hebt, kun je deze zeker eens overwegen. Welke de beste is, is gezien deze tandpasta’s zo’n verschillende werking hebben moeilijk te zeggen. Het hangt er vooral vanaf waar je je zelf het prettigst bij voelt, en wat de precieze situatie van jouw gebit is. Hoe dan ook is er altijd wel een goede tandpasta te vinden om je gebit op een natuurlijke manier gezond en schoon te houden.

 • De beste tandpasta tegen tanderosie

  Tanderosie is moeilijk te herkennen, waardoor je het vaak pas ziet als het eigenlijk al te laat is. Daarom is het belangrijk om het zoveel mogelijk te proberen te voorkomen, al helemaal als je wat meer risico op tanderosie loopt, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een droge mond. Een speciale tandpasta tegen tanderosie kan daarbij helpen, bijvoorbeeld Zendium Glazuur Protect Tandpasta of Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta. Maar wat doen deze tandpasta’s precies tegen tanderosie? En welke is het beste?

  Tanderosie

  Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om eerst uit te leggen wat tanderosie precies is en hoe het ontstaat. Tanderosie wordt veroorzaakt door teveel zuren in je mond. De aanwezigheid van die zuren kan dan weer meerdere redenen hebben, zoals dat je ze binnenkrijgt uit de dingen die je eet en drinkt. Frisdrank en wijn, maar ook vruchtensappen bevatten bijvoorbeeld veel zuren. Ook veel soorten fruit, en dan met name bessen, bramen, citrusvruchten en appels, zijn zuur, net als producten die veel citroenzuur bevatten, zoals slasauzen. Maar je kunt ook teveel zuren in je mond krijgen doordat je een eetstoornis hebt en veel overgeeft, waardoor er maagzuur in je mond achterblijft. Daarnaast kan een droge mond de oorzaak zijn van teveel zuren in je mond, aangezien je dan minder speeksel in je mond hebt, en je speeksel normaal gesproken de zuren in je mond neutraliseert. Er zijn dus veel verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat je teveel zuren in je mond hebt. Dan kun je last krijgen van tanderosie: de zuren lossen langzaamaan je tandglazuur op. Dat is een heel traag proces, waardoor je vaak niet door hebt wat er gebeurt totdat het al bijna te laat is. Maar als je het dan opmerkt, ziet je gebit er niet goed meer uit. Je voortanden worden dunner en gaan er wat doorschijnend uitzien, en ze krijgen rafelige bovenranden. Ook worden je tanden geler en krijgen ze donkere plekken, doordat het tandbeen onder het glazuur beter zichtbaar wordt. Daarnaast kunnen vullingen boven je tanden uit gaan steken. Omdat je minder tandglazuur hebt, worden je tanden bovendien gevoeliger en soms zelfs pijnlijk.

  Tanderosie kan dus hele nare gevolgen hebben, waardoor het een goed plan is om het op tijd te voorkomen. Dat kan door je tanden goed te verzorgen, dat wil zeggen: twee keer per dag twee minuten je tanden poetsen met een goede fluoridetandpasta, tussen je tanden reinigen met ragers, stokers of flosdraad en af en toe naar de tandarts. Ook is het goed het aantal momenten dat je iets eet of drinkt te beperken: houd het bij drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor, en eet niet meer dan twee keer per dag zuur fruit. Let ook goed op wat je drinkt: bijna alle dranken zijn namelijk zuur, behalve water, thee, koffie en melk. Daarnaast is het belangrijk dat je minstens een uur voor je je tanden gaat poetsen niets zuurs meer eet of drinkt. Je tanden moeten zich namelijk even herstellen als er net zuren in je mond zijn gekomen, en als je te snel gaat poetsen kun je het verzwakte glazuur beschadigen. Een speciale tandpasta tegen tanderosie kan een goede aanvulling zijn op de bovenstaande tips. Zoals gezegd zijn Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta en Zendium Glazuur Protect Tandpasta daar voorbeelden van. Maar wat doen deze tandpasta’s eigenlijk precies?

  Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta

  Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta (die in het assortiment van Sensodyne zelf inmiddels van naam is veranderd, en nu Sensodyne ProGlasur Multi Action Daily Tandpasta heet) helpt om je tandglazuur te versterken, en zacht geworden tandglazuur weer harder te maken. Het resultaat is dat je tanden beter bestand zijn tegen zuur, zodat je minder makkelijk last krijgt van tanderosie. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat deze tandpasta geen agressieve ingrediënten bevat, maar een neutrale zuurgraad heeft en zacht is voor je gebit. Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta helpt daarnaast tegen gaatjes. Bovendien is deze tandpasta geschikt voor dagelijks gebruik en geeft deze je een heerlijk fris gevoel in je mond. Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta is dus een goede tandpasta voor als je graag iets extra’s wilt doen om tanderosie te voorkomen.

  Zendium Glazuur Protect Tandpasta

  Een andere goede tandpasta tegen tanderosie is Zendium Glazuur Protect Tandpasta (die door Zendium zelf inmiddels Zendium Tandvlees Protect Tandpasta wordt genoemd). Deze tandpasta bevat dezelfde eiwitten als speeksel, waardoor deze goed helpt om tanderosie te voorkomen. Zoals gezegd neutraliseert speeksel namelijk van nature de zuren in je mond, en daarnaast versterkt het je tandglazuur. Zendium Glazuur Protect Tandpasta verbetert daarnaast de natuurlijke weerstand van je mond, remt ontstekingen en vernietigt schadelijke bacteriën, zodat de opbouw van tandplak wordt geremd. Ook bevat deze tandpasta fluoride, wat je tandglazuur sterker maakt en helpt om gaatjes te voorkomen. Verder is deze tandpasta mild voor je tanden en tandvlees, doordat deze geen SLS, triclosan en parabenen bevat. Bovendien zorgt Zendium Glazuur Protect Tandpasta ervoor dat je tanden subtiel een beetje witter lijken, wat wel fijn is als je last begint te krijgen van tanderosie en ze er steeds geler uit gaan zien. Alles bij elkaar is dit dus een heel handige tandpasta tegen tanderosie.

  De beste tandpasta tegen tanderosie

  Samengevat: tanderosie is moeilijk te herkennen, maar kan heel nare gevolgen hebben. Daarom is het goed om het zoveel mogelijk te voorkomen, en een speciale tandpasta kan je daarbij helpen. Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta maakt je tandglazuur harder, en versterkt zacht geworden tandglazuur. Zendium Glazuur Protect Tandpasta bevat dezelfde eiwitten als speeksel, en neutraliseert daardoor zuren en versterkt verder de natuurlijke weerstand van je tandglazuur. Beide tandpasta’s geven je gebit intussen een extra goede verzorging, wat wel zo handig is als je last dreigt te krijgen van tanderosie. Ook zijn ze allebei zacht voor je tanden, zodat ze in elk geval geen verdere aantasting veroorzaken. Welke van de twee tandpasta’s het beste is, is moeilijk te zeggen. Het hangt er vooral vanaf wat de precieze situatie van jouw gebit is, en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Als je twijfelt, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies. Hoe dan ook kun je met behulp van deze tandpasta’s makkelijk iets extra’s doen om tanderosie te voorkomen.

 • De beste tandpasta voor implantaten, protheses en beugels

  Als je implantaten, protheses of een beugel hebt, is het extra belangrijk om je tanden zorgvuldig te poetsen. Er ontstaan namelijk vaak mondziekten door teveel schadelijke bacteriën rondom implantaten en andere apparatuur in je mond, zoals gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) en peri-implantitis (ontstoken tandvlees rondom een implantaat). Helaas is tandenpoetsen vaak ook lastiger als je allerlei apparatuur in je mond hebt. Daarnaast bevatten tandpasta’s vaak hoge concentraties fluoride of schurende bestanddelen. Dat is goed voor gewone tanden, maar tast de structuur van het materiaal in je mond aan. Het gevolg is dat bacteriën zich beter aan de implantaten, protheses of beugel kunnen hechten, waardoor er makkelijker ontstekingen ontstaan. Het is dus een goed plan om op zoek te gaan naar een tandpasta speciaal voor implantaten, protheses of beugels, die een beetje extra verzorging biedt en vriendelijk is voor de apparatuur in je mond. Maar welke tandpasta moet je dan hebben?

  Implaclean: tandpasta voor implantaten

  Voor wie implantaten heeft, is Implaclean Tandpasta een goed idee. Deze tandpasta maakt gebruik van de zogeheten Ardox-X-technologie: een moleculair complex in de tandpasta geeft een uur lang actieve zuurstof af aan je tanden. De actieve zuurstofdeeltjes zijn ongelooflijk klein, en dringen overal in door. Zo breken ze ook door de celwanden van schadelijke bacteriën, die hier niet goed  tegen kunnen en doodgaan. Daardoor vormt zich minder makkelijk tandplak. Bovendien vermindert actieve zuurstof de groei van nieuwe bacteriën en werkt het langdurig. Op die manier blijven je tanden en implantaten beschermd tegen schadelijke bacteriën. Maar de actieve zuurstof heeft nog meer voordelen voor je gebit:

  1. Het houdt je tanden mooi wit, en remt het ontstaan van kleurverschillen tussen je echte tanden en de implantaatkronen.
  2. Het helpt om een slechte adem te voorkomen.
  3. Het helpt om tandgevoeligheid tegen te gaan.
  4. Het bevordert de genezing van kleine wondjes in je mond.

  Daarnaast zit in Implaclean Tandpasta lactoferrine, een eiwit dat sterk desinfecterend werkt, en dus extra goed helpt om je mond te beschermen tegen schadelijke bacteriën. Deze tandpasta bevat verder geen schurende ingrediënten en schuurt nauwelijks. Bovendien zit in deze tandpasta maar weinig fluoride: de meeste tandpasta’s hebben een fluoridegehalte van meer dan 1200 ppm, Implaclean Tandpasta minder dan 200 ppm. Daardoor tast deze tandpasta je implantaten nauwelijks aan, zodat je er langer van kunt genieten. Implaclean Tandpasta is dus ideaal om je tanden en implantaten goed te verzorgen.

  Ecosym Tandpasta Gebitsprothese

  Natuurlijk komen op implantaten doorgaans kronen, bruggen of andere protheses. Zoals gezegd kunnen deze niet goed tegen fluoride. Teveel fluoride veroorzaakt namelijk krassen en verkleuringen, en maakt het oppervlak van de protheses ruwer. Dat is een probleem voor je mondhygiëne, aangezien bacteriën en vuil zich makkelijker aan ruwe oppervlakken hechten. Gelukkig zijn er ook tandpasta’s die je protheses niet aantasten, maar wel je gebit goed reinigen. Een voorbeeld is Ecosym Tandpasta Gebitsprothese. Deze tandpasta maakt gebruik van de zogenaamde Symactive Technologie, die door Nederlandse tandprofessionals is ontwikkeld. De ingrediënten van deze formule zijn zo precies uitgebalanceerd, dat je mond grondig gereinigd wordt, terwijl je prothese geen krasjes of andere beschadigingen oploopt. Zo kun je op een makkelijke en snelle manier je tanden poetsen, zonder dat je protheses worden aangetast, en krijg je een heerlijk fris en schoon gevoel. Met Ecosym Tandpasta Gebitsprothese zorg je dus voor een optimale reiniging van je tanden en protheses.

  Vitis Orthodontic Tandpasta: ideaal voor beugels

  Een beugel maakt het in sommige gevallen heel lastig om je tanden goed te poetsen, dus kan een extra verzorgende tandpasta zoals Vitis Orthodontic Tandpasta geen kwaad. Deze tandpasta beschermt je tanden extra goed tegen tandplak en gaatjes. Ook verzorgt deze tandpasta de zachte weefsels in je mond en vermindert deze de pijn als je beugel irritaties veroorzaakt. Daarnaast versterkt Vitis Orthodontic Tandpasta je tandglazuur en voorkomt deze tandpasta een slechte adem. Deze tandpasta heeft verder een vloeibare structuur, zodat je makkelijker tussen de apparatuur doorkomt. Bovendien heeft Vitis Orthodontic Tandpasta een prettige appel-mintsmaak. Deze tandpasta is dus ideaal als je een beugel hebt.

  De beste tandpasta voor implantaten, protheses en beugels

  Als je implantaten, protheses of een beugel hebt, is grondig je tanden poetsen extra belangrijk. Maar het is ook extra moeilijk, al was het alleen maar omdat gewone tandpasta’s best wel eens schadelijk kunnen zijn voor de apparatuur in je mond. Gelukkig zijn er ook speciale tandpasta’s die je in deze situatie kunnen helpen. Implaclean Tandpasta is ideaal voor mensen met implantaten, Ecosym Tandpasta reinigt je gebit grondig zonder je protheses aan te tasten en Vitis Orthodontic Tandpasta is heel handig als je een beugel hebt. Zo kun je je tanden, implantaten, protheses en beugels de verzorging geven die ze nodig hebben.

 • De beste tandpasta voor een droge mond

  Na een lange presentatie te hebben gegeven, grijp je misschien meteen naar een glaasje water omdat je mond er zo droog van is geworden. Ook als je door een periode met veel stress gaat, kun je last krijgen van een droge mond. Je tong, lippen en wangen voelen plakkerig en strak aan, en je hebt continu de neiging om te drinken. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over. Maar soms ook niet. Er zijn situaties waarin je permanent last krijgt van een droge mond. Dit heet met een duur woord ook wel “xerostomie”, en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je tanden en mondslijmvlies. Meestal kan de tandarts of mondhygiënist een droge mond weer verhelpen, maar in de periode dat je er last van hebt, is het extra belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Een speciale tandpasta kan daarbij helpen. Maar wat voor opties heb je dan, en welke is de beste?

  Een droge mond

  Om te begrijpen hoe een tandpasta kan helpen bij een droge mond, is het eerst belangrijk om te weten wat de oorzaak van xerostomie is. Het antwoord: speekseltekort. Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar je speeksel neemt een heel belangrijke plek in in je mond. Slikken, bijvoorbeeld, zou zonder speeksel heel erg pijnlijk zijn. Ook praten en kauwen zouden moeilijker worden, net als het bewegen van je lippen, wangen en tong. Maar speeksel heeft daarnaast een reinigende werking op je tanden en mondslijmvlies. Bovendien remt speeksel de groei van schadelijke bacteriën en schimmels in je mond, zodat je minder snel infecties krijgt. Er zijn echter een aantal situaties waarin er minder speeksel in je mond wordt afgegeven, zoals:

  1. Het gebruik van bepaalde medicijnen, die de speekselafgifte tijdelijk remmen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk (en dan met name antihypertensiva) en hartritmestoornissen, maar ook middelen als antidepressiva en slaap- en plasmiddelen.
  2. Een aantal ziektes, zoals koorts of bepaalde vormen van diabetes. Deze verminderen de hoeveelheid speeksel die wordt afgegeven ook voor een bepaalde periode. Andere ziektes, als aids en het syndroom van Sjögren (een ziekte waarbij je traan- en speekselklieren altijd ontstoken zijn) beschadigen zelfs je speekselklieren, zodat de speekselafgifte permanent wordt verminderd. Als je een kwaadaardig gezwel in je hals of hoofd hebt dat radioactief bestraald moet worden, kan dat ook een permanente beschadiging van je speekselklieren opleveren.

  Als er minder speeksel in je mond is, heeft dat heftige gevolgen voor je mondgezondheid. Tandplak kan zich zonder de remmende werking van speeksel namelijk veel sneller vormen, waardoor je makkelijker last van gaatjes krijgt. Ook raakt je mondslijmvlies sneller geïrriteerd, en vormen schimmelinfecties zich sneller. Een droge mond is dus zeker geen prettige aandoening. Maar gelukkig kan de tandarts er vaak wat aan doen. Je kunt bijvoorbeeld andere medicijnen voorgeschreven krijgen, je speeksel stimuleren met speciale kauwgom of speekselvervangers gaan gebruiken. In de tussentijd is het vooral belangrijk om je mond goed te verzorgen, aangezien de gezondheid van je gebit kwetsbaar is als je last hebt van xerostomie.

  Milde tandpasta’s: Zendium Classic Tandpasta en Bluem Tandpasta

  Een gewone tandpasta is vaak niet meer zo handig als je een droge mond hebt. Veel tandpasta’s bevatten namelijk het schuimmiddel sodiumlaurylsulfaat (SLS), wat een uitdrogende werking heeft. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem, maar als je al een droge mond hebt, maakt een tandpasta met SLS de problemen alleen maar erger. Gelukkig zijn er ook mildere tandpasta’s zonder SLS, die vaak ook nog eens net wat extra doen om de negatieve effecten van een droge mond wat te minderen. Een grappig, bijkomend voordeel is dat dit soort tandpasta’s doorgaans geen smaakverandering veroorzaken. SLS is namelijk ook de stof die ervoor zorgt dat een glas sinaasappelsap een heel andere smaak lijkt te hebben als je net je tanden hebt gepoetst. Als je een SLS-vrije tandpasta gebruikt, proef je echter geen verschil (niet dat het verstandig is om direct na het tandenpoetsen een zure drank als sinaasappelsap te drinken, trouwens, want dat verhoogt de kans op tanderosie).

  Een eerste voorbeeld van een goede SLS-vrije tandpasta is Zendium Classic Tandpasta. Deze tandpasta bevat dezelfde enzymen en eiwitten als je speeksel, en versterkt daardoor de natuurlijke weerstand van je gebit. De vorming van nieuwe plak wordt vertraagd, schadelijke bacteriën worden geremd in hun groei en ontstekingen worden voorkomen. Daardoor worden de effecten van een droge mond op je gebit weer deels tenietgedaan, zodat je mond gezond blijft. Zendium Classic Tandpasta bevat daarnaast fluoride, wat je tandglazuur sterker maakt en helpt om je gebit tegen gaatjes te beschermen. Bovendien bevat Zendium Classic Tandpasta, zoals gezegd, geen SLS, maar ook geen parabenen, triclosan en andere agressieve stoffen. Daardoor is deze tandpasta bijzonder mild in je mond, wat heel fijn is als je last hebt van xerostomie.

  Een ander voorbeeld is Bluem Tandpasta. Deze tandpasta werkt vooral op basis van actieve zuurstof uit honingenzymen. Dit houdt schadelijke bacteriën onder controle, en vermindert de plakvorming in je mond. Daarnaast bevat Bluem Tandpasta de stof lactoferrine, die sterk ontstekingsremmend werkt, en xylitol, wat helpt om de groei en hechting van bacteriën te remmen. Tenslotte zit in deze tandpasta nog calciumfluoride (de meest natuurlijke vorm van fluoride), wat helpt om je tanden beter bestand te maken tegen gaatjes en slijtage. Bluem Tandpasta helpt dus goed om de schadelijke gevolgen van een droge mond te remmen, en je mond gezond te houden. Bovendien bevat deze tandpasta geen SLS of schurende bestanddelen, en is deze pH-neutraal, waardoor deze mild is in een kwetsbare, droge mond.

  Biotène Oralbalance Gel

  Naast tandpasta’s die prettig zijn om te gebruiken als je last hebt van een droge mond, zijn er natuurlijk ook tandpasta’s die wel eens voorgeschreven worden om het probleem op te lossen. Een voorbeeld is Biotène Oralbalance Gel. Deze gel werkt als een vervanging van je speeksel, en vermindert daardoor langdurig de klachten bij een droge mond: als je het gebruikt, heb je daarna ongeveer vier uur een stuk minder last van de klachten bij een droge mond. Ook kalmeert Biotène Oralbalance Gel je mondslijmvlies en beschermt het tegen irritaties. Daarnaast is deze gel mild in je mond, doordat deze geen alcohol, suiker of andere agressieve stoffen bevat, en heeft deze een lekkere smaak. Biotène Oralbalance Gel kan dus heel handig zijn om te gebruiken als je last hebt van een droge mond. Het enige minpuntje: het is niet echt een tandpasta. Deze gel helpt namelijk vooral tegen een droge mond, en het kan verstandiger zijn hem met je vingers op je mondslijmvlies aan te brengen dan om er echt mee te gaan tandenpoetsen. Als je Biotène Oralbalance Gel gebruikt, is het dus handig om even te informeren of je daarnaast nog een goede SLS-vrije tandpasta ter ondersteuning van je algemene mondhygiëne nodig hebt.

  De beste tandpasta voor een droge mond

  Speeksel neemt een belangrijke plek in in je mond, en als je last hebt van een droge mond, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je gebit. Gelukkig is er vaak wat aan te doen. Een SLS-vrije tandpasta kan je helpen om de negatieve effecten van xerostomie intussen wat te verminderen. Zendium Classic Tandpasta en Bluem Tandpasta zijn goede voorbeelden van dit soort tandpasta’s. Ze werken allebei op hun eigen manier: de één op basis van speekseleiwitten en – enzymen, en de ander op basis van actieve zuurstof uit honingenzymen. Biotène Oralbalance Gel kan je speeksel zelfs vervangen, waardoor je minder last krijgt van een droge mond. Welke van deze tandpasta’s de beste is, hangt er vanaf wat je zelf de prettigste vindt, en natuurlijk ook van je precieze situatie en het advies van je tandarts of mondhygiënist. Ze werken in elk geval allemaal goed, om ervoor te zorgen dat je van een droge mond zo min mogelijk last hebt.

 • Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

  Bij Tandonline hebben we sinds kort niet alleen Bluem Tandpasta, maar ook Bluem Tandpasta Fluoridevrij in ons assortiment. Het verschil is duidelijk: in de ene versie zit wel en in de andere geen fluoride. Toch betekent dit meer voor de werking van de tandpasta’s dan je zou denken. Die werking is op zichzelf trouwens ook al behoorlijk interessant. Beide tandpasta’s worden namelijk gemaakt door Bluem, een bedrijf met een bijzonder verhaal, volgens een speciale formule met actieve zuurstof. We gaan kijken hoe deze formule werkt en welke effecten Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij daardoor hebben. Want wat maakt die actieve zuurstof eigenlijk zo interessant? In welke situaties kan Bluem Tandpasta of Bluem Tandpasta Fluoridevrij een aanrader voor je zijn? En wat zijn de voor- en nadelen van de fluoridevrije versie ten opzichte van de gewone Bluem Tandpasta?

  Van hockey naar tandpasta

  Om deze vragen te kunnen beantwoorden, beginnen we bij het verhaal van Bluem en hun bijzondere formule. Het begon allemaal op een hockeyveld, ergens in 2009. Fokke Jan, een ex-internationaal hockeyer, liep tijdens de wedstrijd een blessure op toen de bal keihard tegen zijn knie kwam. Hij moest van het veld af, en terwijl hij vanaf de bank de wedstrijd volgde, kwam er een toeschouwer op hem af die zei dat hij een crème had die misschien zou helpen, en vroeg of hij het wilde proberen. Fokke Jan had weinig te verliezen en ging akkoord. Tot zijn grote verbazing genas de wond veel sneller dan hij had verwacht. Hij kwam erachter dat de toeschouwer Peter Blijdorp heette, en de vader was van één van zijn teamgenoten. Hij had vijfentwintig jaar ervaring als kaakchirurg en implantoloog en had maar liefst vijftig wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. De laatste jaren had hij een formule ontwikkeld met zuurstof, die het genezingsproces bij zijn klanten kon versnellen.

  Aangezien Fokke Jan ook last had van ontstoken tandvlees, besloot hij voor de tweede keer te helpen met testen, en opnieuw genas het sneller dan hij verwachtte. In de weken die volgden kreeg hij het idee van de formule met actieve zuurstof niet meer uit zijn hoofd, tot hij op een gegeven moment Peter Blijdorp belde en zei dat iets als dit meer mensen kon helpen, en daarom een geheim was dat niet behouden mocht blijven. Ze richtten samen Bluem op, aanvankelijk alleen met de fluoridevrije tandpasta, maar later ook met mondwater, mondspray en nog veel meer. Bluem groeide uit tot een bedrijf met vele specialisten en distributeurs, dat geadviseerd wordt door tandartsen, implantologen en mondhygiënisten over de hele wereld. De formule van Peter Blijdorp sloeg dus inderdaad aan, en bleek veel mensen met mondproblemen te kunnen helpen. Maar wat, zul je je inmiddels afvragen, houdt die bijzondere formule dan precies in?

  Honing en zuurstof

  De basis van de formule zit hem in honing. Dit klinkt misschien wat vreemd, aangezien je waarschijnlijk vooral aan honing denkt als lekker voor in de thee. Toch is het eigenlijk best logisch: naar honing is namelijk de laatste vijftien jaar veel onderzoek gedaan in de geneeskunde, omdat uit meer en meer onderzoeken blijkt dat het wondgenezing bevordert. Honing werkt sterk antibacterieel en vermindert  de ontsteking en zwelling van een wond. Dat effect is er ook voor je tandvlees. Honing bestrijdt de zes meest voorkomende schadelijke bacteriën in je mond, geneest wondjes (zoals aften) en bevordert de genezing van je tandvlees als het ontstoken is.

  Dat komt omdat in honing bepaalde enzymen (speciale eiwitten) zitten die als ze in contact komen met speeksel langzaam zuurstof afgeven. En zuurstof beïnvloedt wondgenezing op maar liefst zes verschillende manieren:

  1. Het verbetert de stofwisseling en verhoogt de energieproductie van cellen, waardoor de vele processen die nodig zijn bij wondgenezing makkelijker op gang kunnen komen en meer kunnen plaatsvinden.
  2. Het zorgt voor meer celdeling (en dus meer cellen die iets kunnen doen) en bevordert de zogenaamde re-epithelialisatie. Dat laatste is de naam van het proces waardoor speciale cellen (genaamd epitheelcellen) beginnen met het vormen van nieuwe huid over een wond.
  3. Het zorgt ervoor dat er meer collageen wordt gemaakt. Dit stofje is één van de belangrijkste bestanddelen van je huid en slijmvliezen. Meer collageen maakt je weefsels sterker.
  4. Het bevordert je afweer, aangezien veel afweermechanismen van je lichaam zuurstof nodig hebben.
  5. Het verbetert de vorming van nieuwe bloedvaten, waardoor je weefsels zich sneller vernieuwen (wat natuurlijk wel fijn is als er een wond moet helen).
  6. Het bevordert allerlei signaalprocessen in je lichaam, zodat groeifactoren (speciale eiwitten die helpen om te vernieuwen en herstellen) weten wat ze moeten doen en waar ze moeten zijn.

  In je mond betekent dit heel biologieverhaal dat wondjes sneller genezen, schadelijke bacteriën worden bestreden en de weefsels (tandvlees, tanden, wangslijmvliezen etc.) worden versterkt. De actieve zuurstof alleen al maakt Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij dus erg handig om je mond goed mee te verzorgen.

  Maar de formule van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij heeft nog twee andere actieve ingrediënten: xylitol en lactoferrine. Dat laatste is een eiwit uit koemelk (hoewel het ook voorkomt in moedermelk en paardenmelk), wat sterk ontstekingsremmend werkt en daarmee het effect van actieve zuurstof versterkt. Xylitol is een natuurlijke stof die met name veel voorkomt in de vezels van groenten en fruit, maar ook in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam. Het heeft een sterk antibacteriële werking, en voorkomt bovendien dat bacteriën zich aan je tandvlees of tandglazuur kunnen hechten. Daardoor voorkomt het tandvleesontsteking en gaatjes, en helpt het om je mond gezond te houden. Wat de formule van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij dan weer niet bevat, zijn schurende bestanddelen, omdat die je tandvlees en tandglazuur kunnen beschadigen. Bovendien is de hele formule pH-neutraal, wat betekent dat deze niet zuur of basisch is, waardoor deze zeker weten veilig is.

  Effect en gebruik van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

  Na alle uitleg van de actieve ingrediënten in de formule kunnen we samenvatten wat het effect van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij is. Beide tandpasta’s helpen om je tanden en tandvlees gezond te houden, dankzij hun antibacteriële, helende en versterkende werking. Ze beschadigen je tanden daarbij bovendien niet, omdat ze pH-neutraal zijn en geen schurende bestanddelen bevatten. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik, net zoals je een normale tandpasta zou gebruiken: twee keer per dag twee minuten poetsen. Je kunt ze preventief gebruiken (dus om problemen te voorkomen) of juist als je al problemen in de mond hebt. De aandoeningen waarbij Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij doorgaans voor worden aanbevolen zijn:

  • Bloedend tandvlees (vaak het begin van tandvleesontsteking)
  • Gevorderde tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis dus)
  • Een droge mond
  • Een slechte adem (halitose)
  • Aften (kleine wondjes of blaasjes in je mond)

  Bluem Tandpasta Fluoridevrij is daarnaast ideaal voor de dagelijkse verzorging van implantaten. Doordat deze tandpasta namelijk geen fluoride bevat, tast deze de toplaag van implantaten niet aan. Deze toplaag wordt immers vaak gemaakt van titanium, dat makkelijk afbreekt door fluoride of andere schurende bestanddelen. Op die manier blijven je implantaten en protheses dus beschermd tegen bijvoorbeeld peri-implantitis (ontstekingen rond implantaten) en wordt een bestaande ontsteking geremd. Bovendien behoudt Bluem Tandpasta Fluoridevrij witte tanden en vermindert deze het kleurverschil tussen protheses en echte tanden.

  Als je implantaten hebt, is Bluem Tandpasta Fluoridevrij dus erg handig. Maar dat wil zeker nog niet zeggen dat de Bluem Tandpasta met fluoride dat niet is. Deze tandpasta kwam later dan de oorspronkelijke fluoridevrije versie, op aandringen van vele tandartsen. Bluem werkt namelijk graag met natuurlijke ingrediënten, en had het aanvankelijk niet zo op fluoride. Deze tandpasta bevat dan ook geen chemische sodium- of natriumfluorie, zoals de meeste fluoridetandpasta’s, maar calciumfluoride. Dit is de meest natuurlijke vorm van fluoride, die toch alle positieve effecten ervan heeft, waardoor Bluem Tandpasta een goede fluoridetandpasta geworden is. De fluoride zorgt ervoor dat je tandglazuur hard blijft, zodat je tanden minder kwetsbaar worden voor schadelijke bacteriën en zuren, waardoor je tandvlees gezond blijft en gaatjes en andere slijtage aan je gebit worden voorkomen.

  Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

  Wat ooit met een knieblessure op een hockeyveld begon, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met twee tandpasta’s die al veel mensen met mondproblemen hebben kunnen helpen. De formule met actieve zuurstof uit honingenzymen, lactoferrine en xylitol zorgt voor gezonde tanden en gezond tandvlees, doordat bacteriën worden vernietigd, wondjes worden geheeld en je tandglazuur en tandvlees worden versterkt. Dat kan handig zijn bij veel verschillende mondproblemen. De versie zonder fluoride is daarnaast ideaal voor de dagelijkse verzorging van implantaten, omdat deze niets bevat dat protheses of implantaten kan beschadigen en bovendien het kleurverschil vermindert. De versie met fluoride helpt extra goed tegen ontstoken tandvlees, gaatjes en andere slijtage aan je gebit. Beide hebben dus zo hun eigen voordelen, en het is uiteindelijk aan jezelf welke je het prettigst of het meest praktisch vindt. Hoe dan ook zijn beide tandpasta’s erg handig voor een professionele mondverzorging.

 • Vitis Sensitive Tandpasta tegen gevoelige tanden

  Sinds 1 mei van dit jaar bestaan Desensin Repair Tandpasta en Desensin Repair Gel niet meer, na lange tijd van door heel veel mensen met gevoelige tanden te zijn gebruikt. Deze tandpasta’s zijn vervangen door Vitis Sensitive Tandpasta. Deze zou niet alleen hetzelfde effect moeten hebben, maar na het nieuwe onderzoek zelfs ietsje beter moeten werken. Vitis Sensitive Tandpasta beschermt dus net als Desensin je tandglazuur, tandhalzen en tandvlees, blokkeert de pijn bij gevoelige tanden en voorkomt gaatjes. Maar wat doet deze tandpasta dan eigenlijk precies om gevoelige tanden tegen te gaan? Hoe kun je deze tandpasta het beste gebruiken en wat zijn de actieve ingrediënten? En is Vitis Sensitive Tandpasta wel of niet beter dan de oorspronkelijke Desensin Repair?

  Gevoelige tanden

  Mensen die last hebben van gevoelige tanden hebben pijn als ze iets warms of kouds drinken, of juist als ze iets zuurs of zoets proberen te eten. Dat komt doordat hun tandvlees zich teruggetrokken heeft. Dit terugtrekken kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  1. Te hard tandenpoetsen, waardoor je letterlijk je tandvlees beschadigt en min of meer wegpoetst.
  2. Ontstoken tandvlees – meestal ontstaan door een slechte mondhygiëne – dat geïrriteerd is geraakt en zich daardoor terugtrekt.
  3. Het gebruik van bepaalde medicijnen.

  Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt nooit meer terug, en bovendien veroorzaakt het de bekende pijn bij gevoelige tanden. Aan de onderkant van een tand zit namelijk geen beschermende laag tandglazuur. Normaliter is dit geen probleem, omdat je tandvlees over je tandwortels heen ligt. Als dit tandvlees zich echter teruggetrokken heeft, wordt het tandbeen aan de onderkant van een tand nergens meer door beschermd. Daardoor krijg je makkelijker gaatjes in het blootliggende stuk tandbeen, maar het grootste probleem is dat het tandbeen erg gevoelig is. In je tandbeen bevinden zich namelijk kleine kanaaltjes waarin vocht staat. Dit vocht staat in contact met je zenuwstelsel: als het beweegt, geeft het signalen door. En zonder die laag beschermend tandvlees kunnen allerlei kleine dingen – die normaal gesproken het vocht op hun plek zouden laten – zo’n prikkel op je zenuwen veroorzaken. Het resultaat is dat het drinken van warme thee of koffie ineens pijn doet: je hebt gevoelige tanden. De volgende vraag is: hoe kan Vitis Sensitive Tandpasta helpen om dit tegen te gaan?

  Hydroxyapatietnanodeeltjes en kaliumnitraat

  Vitis Sensitive Tandpasta bevat 0,45% hydroxyapatietnanodeeltjes; het belangrijkste werkzame ingrediënt. Dit zijn ongelooflijk kleine kristallen, die van nature zo’n 96% van het gewicht van je tanden bepalen. Als je je tanden poetst, komen deze kristallen in je mond samen tot grotere kristallen, om uiteindelijk een consistente, zuurbestendige laag over je tanden heen te vormen. Omdat de hydroxyapatietnanodeeltjes natuurlijke bouwstenen van je gebit zijn, lijkt deze laag heel sterk op een nieuwe laag tandglazuur. Het resultaat: minder gevoeligheid. De laag gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes bedekt namelijk je blootliggende tandhalzen, zodat de kanaaltjes met vloeistof weer worden afgesloten. Daardoor worden je tanden al snel minder gevoelig, omdat de kanaaltjes weer worden beschermd, net als toen het tandvlees er nog overheen lag. Bovendien beschermt de nieuwe laag je tandglazuur, zodat je tanden sterker worden. Op die manier wordt tandgevoeligheid dus niet alleen tegengaan, maar ook voorkomen door de hydroxyapatietnanodeeltjes.

  Daarnaast bevat Vitis Sensitive Tandpasta 5% kaliumnitraat. Dit is een stofje dat diep in je tandbeen doordringt, tot in de kanaaltjes. Daar voorkomt dit stofje dat er prikkels worden doorgegeven, zodat je geen pijn voelt mocht de vloeistof toch bewegen. Het is dankzij deze stof dat Vitis Sensitive Tandpasta al vanaf de eerste poetsbeurt de pijn bij gevoelige tanden vermindert. Dat Vitis Sensitive Tandpasta dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes en het kaliumnitraat gevoeligheid herstelt en tegengaat, is trouwens klinisch bewezen: 95% van de patiënten ervaart een duidelijke vermindering van de tandgevoeligheid.

  Andere ingrediënten en gebruik van Vitis Sensitive Tandpasta

  Naast het feit dat Vitis Sensitive Tandpasta effectief is tegen gevoelige tanden, bevat deze tandpasta vitaminen en mineralen, die je tandvlees verzorgen en beschermen. Deze zijn:

  1. Provitamine B5 (1%), wat helpt om de groei en ontwikkeling van je tandvlees te stimuleren.
  2. Allantoïne (0,1%), wat helpt om schade aan het tandvlees te voorkomen en het herstellend vermogen van het tandvlees te vergroten.
  3. Vitamine E (0,5%), wat helpt om zuren te neutraliseren en de doorbloeding van het tandvlees te stimuleren.

  Dankzij deze stoffen verzorgt en herstelt Vitis Sensitive Tandpasta dus ook je tandvlees, zodat het sterker en gezonder wordt. Aangezien ontstoken tandvlees ook een veroorzaker kan zijn van gevoelige tanden, helpt deze tandpasta zo nog eens extra om gevoelige tanden tegen te gaan.

  Ook voorkomt Vitis Sensitive Tandpasta gaatjes en beschermt deze tegen zuuraanvallen. Dat komt door de toegevoegde fluoride. Vitis Sensitive Tandpasta kan daardoor worden gebruikt als vervanging van gewone tandpasta. Het wordt dan ook aanbevolen om twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen, net zoals je met een andere tandpasta zou doen. Vitis Sensitive Tandpasta is geschikt voor dagelijks gebruik. Bovendien schuurt deze tandpasta nauwelijks, waardoor je tandvlees niet extra beschadigd wordt. Om dit effect te versterken, wordt het aangeraden om een zachte tandenborstel te gebruiken.

  De Meridol Tandenborstel en gebruik na gevoeligheid

  Een goede optie daarvoor is de Meridol Tandenborstel. Deze is speciaal ontworpen voor de bescherming van je tandvlees. De borstelharen hebben een soort penseelvorm, en zijn extra zacht, soepel en fijn. Daardoor zorgen ze voor een grondige reiniging van je gebit, terwijl ze je tandvlees niet beschadigen, zelfs als het geïrriteerd is. Op die manier reinig je vooral je tandvleesrand erg goed, waardoor je extra plak weghaalt op de plek waar dat het hardste nodig is als je last hebt van gevoelige tanden. De kleine borstelkop maakt het makkelijk om ook de moeilijke plekken in je mond te bereiken. En dankzij het gebruiksvriendelijke handvat heb je bovendien steeds een goede controle over je bewegingen.

  Het wordt aanbevolen om Vitis Sensitive Tandpasta te blijven gebruiken als de gevoeligheid verdwenen is. Zoals gezegd komt teruggetrokken tandvlees immers niet meer terug. Door met Vitis Sensitive Tandpasta te blijven poetsen zorg je er echter voor dat de nieuwe laag van de hydroxyapatietnanodeeltjes in stand blijft, zodat je tandhalzen beschermd blijven. Bovendien houd je zo je tanden sterk en gezond, wat nog eens extra helpt om het terugkeren van de gevoeligheid tegen te gaan.

  Vitis Sensitive Tandpasta tegen gevoelige tanden

  Samengevat helpt Vitis Sensitive Tandpasta dus goed tegen gevoelige tanden, omdat deze tandpasta je blootliggende tandhalzen beschermt, je tandglazuur versterkt en het doorgeven van pijnprikkels blokkeert. Bovendien voorkomt Vitis Sensitive Tandpasta gaatjes en verzorgt en versterkt deze tandpasta je tandglazuur. Deze tandpasta doet dus dezelfde dingen als Desensin Repair dat deed, maar dan met een verbeterde formule en nog wat extra verzorgende en herstellende eigenschappen. Het is daarmee een goede vervanger voor Desensin Repair, waarmee je tandglazuur, tandhalzen en tandvlees beschermt, de pijn bij gevoelige tanden blokkeert en gaatjes voorkomt.

 • Hoe kun je gevoelige tanden tegengaan?

  Steeds meer mensen hebben last van gevoelige tanden. Het staat inmiddels zelfs in de top drie van meest voorkomende tandproblemen in Nederland. Gevoelige tanden hebben betekent dat je pijn voelt als je bijvoorbeeld hete thee of koffie drinkt, maar ook juist bij koude dingen als ijs of melk. Je tanden doen ook zeer bij het eten van zure dingen of zelfs als je er alleen even aan voelt. Het kan dus een bijzonder pijnlijk probleem zijn. Maar gelukkig zijn er redelijk wat speciale tandpasta’s op de markt die helpen om de pijn te verlichten. Deze tandpasta’s gebruiken echter niet allemaal dezelfde technologie om dit te doen: op de verpakking staan verschillende teksten als “Novamin-technologie”, “Pro-Argin-technologie” of “HAP+”. Maar wat betekenen deze dingen? Welke verschillende formules die gevoelige tanden tegengaan zijn er eigenlijk en hoe werken ze? En wat is het meest effectief?

  Terugtrekkend tandvlees en gevoelige tanden

  Om te begrijpen wat tandpasta’s tegen gevoelige tanden precies doen, is het misschien goed eerst even te kijken naar waar tandgevoeligheid door veroorzaakt wordt. Bijna altijd is terugtrekkend tandvlees het probleem. Waarom tandvlees zich terugtrekt, kan dan weer allerlei redenen hebben. Meestal ligt het aan te hard tandenpoetsen, ontstoken tandvlees door een slechte mondhygiëne of bepaalde medicijnen. Hoe dan ook veroorzaakt het pijn.

  Het onderste stukje van je tand bevat namelijk kleine kanaaltjes, waarin zich de uiteinden van je tandzenuwen bevinden. Via deze kanaaltjes staat je tandbeen dus met je hersenen in contact. Je tandzenuwen zijn daarom heel gevoelig, zodat ze zoveel mogelijk dingen kunnen registreren. Omdat de kanaaltjes aan de onderkant van je tanden zitten, zit er geen beschermende laag tandglazuur meer overheen. Dat is ook niet nodig, want normaal gesproken worden de kanaaltjes afgeschermd door je tandvlees. Als dit zich echter terugtrekt, komen de zenuwuiteinden bloot te liggen. Ze kunnen dus makkelijk door thee, koffie, vruchtensap of je vingers worden geprikkeld. Dat veroorzaakt de pijn die bij gevoelige tanden hoort.

  Kaliumnitraat

  Eenmaal teruggetrokken tandvlees kan zich meestal nauwelijks meer herstellen. Verreweg de meeste tandpasta’s tegen gevoelige tanden hebben daarom kaliumnitraat als werkzame stof. Dit verandert de situatie niet, behalve dan dat de pijn wordt verminderd. Kaliumnitraat dringt namelijk door tot in de kanaaltjes en blokkeert dan de signalen die de zenuwen afgeven. Daardoor bereiken de pijnprikkels je hersenen niet meer, met als resultaat dat de gevoeligheid op een gegeven moment verdwijnt. Een voorbeeld van een tandpasta die zo werkt is GUM SensiVital Tandpasta. Deze tandpasta helpt daarnaast ook om je tandvlees tegen ontstekingen te beschermen en je gebit grondig te reinigen, zodat de gevoeligheid niet verergert.

  Ook Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta verlicht de pijn op basis van kaliumnitraat. Deze tandpasta is van zichzelf een whiteningtandpasta, dus de pijnverlichting werkt vooral ondersteunend bij het witter maken van je tanden. Opalescence Whitening Sensitivity Relief maakt daardoor je tanden twee tinten witter in twee weken tijd, maar zonder te schuren en zonder gevoeligheid te veroorzaken. Daarnaast helpt deze tandpasta om je tandglazuur te versterken, je gebit te reinigen en gaatjes te voorkomen, doordat deze tandpasta fluoride bevat die je tanden extra makkelijk kunnen opnemen. Dankzij de extra xylitol wordt dit reinigende effect nog eens versterkt. Dit is dus een tandpasta die erg handig is om gevoelige tanden witter te maken zonder dat dit nadelige gevolgen heeft en bovendien je gebit te versterken en verzorgen.

  Een andere tandpasta die gevoeligheid vermindert op basis van kaliumnitraat is AloeDent Sensitive Tandpasta. Deze bevat alleen natuurlijke ingrediënten, en omdat kaliumnitraat ook in de natuur voorkomt, is het dus een ideale natuurlijke stof om gevoeligheid te verminderen. AloeDent Sensitive Tandpasta helpt dankzij andere natuurlijke stoffen als Tea Tree Oil en aloe vera bovendien om je tandvlees en tanden extra te verzorgen.

  NovaMin Technologie

  Hoewel kaliumnitraat dus een nuttige stof is om gevoeligheid te verminderen, lost het blokkeren van de pijnprikkels natuurlijk in feite niets op. De kanaaltjes blijven immers bloot liggen. De vraag is dus of dat niet anders kan. Het antwoord werd bij toeval gevonden toen in 1967 twee mannen elkaar ontmoetten op een conferentie over wapens in New York. De ene man was Larry Hench, een professor die onderzoek deed naar de resistentie van glas tegen nucleaire straling. De andere was Kolonel Klinker, die net terugkwam van de Vietnamoorlog. Hij had daar veel gevallen meegemaakt van ledematen die geamputeerd moesten worden, omdat de lichamen van de slachtoffers de hulpstukken van metaal afstootten. Verbitterd stelde hij Hench daarom de volgende vraag:
  ,,Als je een materiaal kunt maken dat straling van hoge energie kan weerstaan, kun je dan ook iets maken dat blootstelling aan het menselijk lichaam kan overleven?”
  Dit zette Hench aan het denken, en twee jaar later had hij bioglas ontwikkeld. Dit bestond uit een aantal lichaamsvriendelijke stoffen, en werd al snel een veelgebruikt materiaal in de medische wereld. In 1996 ontdekten twee tandartsen dat het ook kon helpen tegen gevoelige tanden.

  Als het bioglas namelijk in contact kwam met speeksel en water, vormde het hydroxyapatiet. Dit is een lichaamseigen stof die zo’n 90% van het gewicht van je tanden uitmaakt, en in staat is nieuwe lagen tandglazuur te vormen. Tandpasta met een bewerkte versie van het bioglas kon dus een beschermende laag over de blootliggende zenuwkanaaltjes bij gevoelige tanden heen vormen. Deze laag voorkomt niet alleen dat de zenuwen geprikkeld worden, maar helpt ook nog eens om je tandglazuur minder kwetsbaar te maken. Dit principe werkt uitgewerkt en in 2002 gepatenteerd onder de naam NovaMin Technologie. Sensodyne Repair And Protect Tandpasta werd de eerste tandpasta die hiervan gebruikmaakte. Veel andere Sensodynetandpasta’s, zoals Sensodyne Complete Protection Tandpasta, gebruiken ditzelfde principe. Deze tandpasta’s verminderen dan ook heel sterk de gevoeligheid, en versterken bovendien je gebit.

  Hydroxyapatietnanodeeltjes

  Maar, zou je je kunnen afvragen, als je bioglas wilt gebruiken omdat het hydroxyapatiet vormt, waarom zou je dan niet direct hydroxyapatietnanodeeltjes toevoegen? Dat kan inderdaad. In 1970 ontwikkelde de NASA al een speciale tandpasta voor astronauten met deze deeltjes (om botverlies in de ruimte tegen te gaan) en na een lange tijd het belangrijkste ingrediënt voor tandpasta te zijn geweest in Japan, worden tandpasta’s met hydroxyapatietnanodeeltjes de laatste jaren ook meer en meer verkocht in Europa. Hydroxyapatietnanodeeltjes vormen namelijk ook als ze direct worden toegevoegd een beschermende laag over je gebit. Deze beschermt de zenuwkanaaltjes, waardoor gevoeligheid vermindert, en versterkt bovendien je tanden. Ook geeft de nieuwe laag glazuur je tanden een stralende glans en komt er iets van de natuurlijke witheid van je tanden naar boven. De hydroxyapatietnanodeeltjes binden bovendien goed aan je gebit, omdat het natuurlijke bouwstenen zijn. Hydroxyapatietnanodeeltjes kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Tandpasta’s die gebruikmaken van dit principe zijn bijvoorbeeld Miradent Mirasensitive HAP+ Tandpasta, Desensin Repair Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta.

  Pro-Argin Technologie

  Een andere formule die wel wat op de technologie met hydroxyapatietnanodeeltjes lijkt is de Pro-Argin Technologie. Deze wordt ook door tandartsen en mondhygiënisten gebruikt bij professionele behandelingen tegen gevoelige tanden. De technologie maakt gebruik van calciumcarbonaat (wat van nature voorkomt in tandglazuur) en het aminozuur arginine (wat in menselijk speeksel zit). Arginine heeft de eigenschap dat het prikkels kan tegenhouden, net als kaliumnitraat, en bovendien zorgt het samen met het calciumcarbonaat dat de zenuwkanaaltjes worden afgesloten. De combinatie van deze deeltjes zorgt er namelijk voor dat er meer calciumdeeltjes worden aangetrokken, waardoor zich op een gegeven moment een soort nieuwe laag bot over de kanaaltjes heen vormt (wat dus wel net anders is dan de nieuwe laag tandglazuur bij de hydroxyapatietnanodeeltjes, maar bijna hetzelfde effect heeft). Dit beschermt de zenuwkanaaltjes nog beter, en vermindert bovendien nog sterker de pijn. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit bleek dat 60% van de pijn na drie dagen poetsen met een tandpasta met deze technologie verdwenen was. Na zes weken was zelfs 87% van de pijn weg. Een voorbeeld van een tandpasta met Pro-Argin Technologie is Elmex Sensitive Professional Tandpasta.

  Gevoelige tanden tegengaan

  Al met al zijn er dus vier grote technologieën om gevoelige tanden tegen te gaan. Kaliumnitraat helpt om de pijn te verminderen en is te vinden in een breed scala aan verschillende tandpasta’s. NovaMin Technologie en tandpasta’s met hydroxyapatietnanodeeltjes verlichten de pijn en vormen een nieuwe laag beschermend tandglazuur, die bovendien voor een witte glans zorgt en je tanden versterkt. En Pro-Argin Technologie vormt een beschermende laag bot en voorkomt bovendien dat er pijnprikkels worden doorgegeven, waardoor de pijn erg snel vermindert. Welke van deze dingen het meest effectief is, is eigenlijk niet te zeggen. Om erachter te komen wat het handigste is in jouw situatie, kun je dan ook het beste je tandarts raadplegen. Hoe dan ook is het altijd het beste om gevoelige tanden te voorkomen als je er nog geen last van hebt. Dat doe je door te letten op een goede mondhygiëne en regelmatig langs de tandarts of mondhygiënist te gaan. Zo zorg je goed voor je tandvlees en blijven je zenuwkanaaltjes beschermd, waardoor de pijn uitblijft.

 • Gengigel Tandvleesgel en Gengigel Tandvleesgel Baby

  Gengigel Tandvleesgel is een gel die bij aandoeningen als ontstoken tandvlees en aften helpt om de pijn te verminderen, de genezing te versnellen en je mondhygiëne te verbeteren. Deze gel helpt bovendien om de balans in je mond weer te herstellen als je tandvlees beschadigd is geraakt. Maar wat doet Gengigel Tandvleesgel dan eigenlijk precies? In welke situaties kun je Gengigel Tandvleesgel het beste wel of niet gebruiken? En hoe zit het met de speciale variant Gengigel Tandvleesgel Baby?

  Vijftien gram

  Net als Gengigel Mondspoelmiddel werkt Gengigel Tandvleesgel dankzij de stof hyaluronzuur. Deze stof komt van nature voor in het menselijk lichaam: de gemiddelde persoon bevat ongeveer 15 gram ervan. De concentraties hyaluronzuur zijn het sterkst in de buitenste lagen van het tandvlees. De bekendste functie van hyaluronzuur is het herstellen van verstoringen in de structuur van je bindweefsel. Als je tandvlees beschadigd raakt, is dit dus de stof die ervoor zorgt dat het weer gezond wordt. Hyaluronzuur stimuleert de doorbloeding van je tandvlees, activeert en versnelt het genezingsproces en vermindert de pijn.

  Dat is bijvoorbeeld erg handig als je last hebt van aften en andere wondjes in je mond. Aften zijn kleine witgele blaasjes of zweertjes met een doorsnede van ongeveer drie tot vier millimeter en meestal een ontstoken, rode rand. Ze zitten vaak aan de binnenkant van de lippen of wangen, soms ook wel onder de tong. Hoe ze ontstaan is een vraag waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft, maar gelukkig weten we wel dat ze meestal na drie tot vier weken wel weer verdwenen zijn. In de tussentijd kunnen ze echter goed pijn doen. Datzelfde geldt voor wondjes in je mond, bijvoorbeeld als je een prothese of beugel hebt, of als je net een chirurgische ingreep in je mond hebt moeten ondergaan. Het hyaluronzuur in Gengigel Tandvleesgel helpt om het bloeden te verminderen, zwellingen te voorkomen en je mondslijmvlies sneller te laten herstellen. Bovendien vermindert deze gel dankzij het hyaluronzuur de pijn. Gengigel Tandvleesgel is dankzij het hyaluronzuur dus erg praktisch om te gebruiken als je aften of andere wondjes in je mond hebt. Maar hyaluronzuur helpt vooral heel goed tegen ontstoken tandvlees.

  Hyaluronzuur en tandvleesontsteking

  Tandvleesontsteking ontstaat doordat je tandplak niet op tijd wegpoetst. Plak bestaat namelijk voor een groot deel uit bacteriën, en deze bacteriën maken zuren die je tandvlees en tandglazuur aantasten. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht. Daardoor krijg je meer en meer bacteriën in je mond, met als resultaat dat je tandglazuur en tandvlees nog meer zuur over zich heen krijgen. Dat maakt dat je tandvlees na een tijdje ontstoken raakt: het gaat er rood en gezwollen uitzien en bloeden bij tandenpoetsen en eten. Ook kun je van tandvleesontsteking gaatjes krijgen. Uiteindelijk kan de ontsteking zelfs je kaakbot aantasten, waardoor je tanden en kiezen kwijt kunt raken. Gelukkig komt het meestal zover niet, maar om al deze dingen te voorkomen is het wel belangrijk om je tandvlees gezond te houden.

  Gengigel Tandvleesgel kan daarbij helpen. Bij tandvleesontsteking ontstaat er namelijk ook een tekort aan hyaluronzuur. Dat maakt het voor je tandvlees veel moeilijker om te herstellen, wat één van de redenen is dat tandvleesontsteking zo’n vervelende aandoening is. Het extra hyaluronzuur in Gengigel Tandvleesgel zorgt ervoor dat je tandvlees weer genoeg hyaluronzuur tot haar beschikking heeft. Hyaluronzuur helpt vervolgens om te voorkomen dat je tandvlees gezwollen raakt, het bloed te stelpen en de pijn te verminderen. Daardoor geneest de ontsteking niet alleen beter en sneller, maar worden ook de resultaten van professionele behandelingen beter.

  Gengigel Tandvleesgel voor iedereen

  We zien dus dat Gengigel Tandvleesgel dankzij het hyaluronzuur helpt om tandvleesontsteking tegen te gaan en aften en wondjes in je mond beter te laten genezen. Een bijkomend voordeel is dat het hyaluronzuur in Gengigel Tandvleesgel makkelijk aan je mondslijmvlies hecht, zodat de gel efficiënt te gebruiken is. Bovendien is tot nu toe nog geen enkele ‘contra-indicatie’ van deze versie van hyaluronzuur aangetoond: het is probleemloos te gebruiken in combinatie met andere medische hulpmiddelen en heeft geen bijwerkingen. Daardoor kan het door iedereen worden gebruikt, dus ook door zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Voor zwangere vrouwen wordt deze gel soms trouwens extra aanbevolen. Door de veranderingen in de hormonen raakt tijdens een zwangerschap namelijk vaak het tandvlees ontstoken. Gengigel Tandvleesgel helpt om dit te voorkomen en genezen.

  Omdat Gengigel Tandvleesgel geen suiker bevat, maar in plaats daarvan de tandvriendelijke stof xylitol, kan deze gel ook door diabetici gebruikt worden, en ook voor hen kan het erg handig zijn. Diabetici krijgen namelijk vaak last van tandvleesontsteking, en Gengigel Tandvleesgel helpt om die terug te dringen. Daarnaast helpt het hyaluronzuur om de doorbloeding van het tandvlees te verbeteren, waardoor het voor rokers helpt om de balans in het tandvlees te herstellen, zodat er minder makkelijk tandvleesproblemen ontstaan. Voor mensen met implantaten of protheses kan Gengigel Tandvleesgel helpen om ontstekingen rondom het implantaat (dit heet ook wel “peri-implantitis”) te helpen voorkomen en herstellen. Gengigel Tandvleesgel kan dankzij het hyaluronzuur dus in heel veel verschillende situaties uitkomst bieden.

  Gengigel Tandvleesgel Baby

  Toch is er één doelgroep die zo kwetsbaar is dat Gengigel Tandvleesgel misschien toch niet verstandig is, namelijk baby’s. Jammer genoeg kunnen juist baby’s erg veel last van hun gebit hebben: de eerste doorkomende tandjes doen goed pijn. Dat kan de baby onrustig en huilerig maken, en bovendien kan dit leiden tot allerlei nare verschijnselen als kwijlen, koorts, oorpijn, rode billetjes en diarree. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de doorkomende tandjes de weefselstructuur in de mond van de baby ingrijpend verstoren. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat de balans weer wordt hersteld, waardoor de pijn vermindert en meteen de andere klachten afnemen. Daarom is er een speciale variant van Gengigel Tandvleesgel voor baby’s: Gengigel Tandvleesgel Baby.

  Deze gel heeft een speciale smaak die afgestemd is op baby’s, en hecht extra goed aan het mondslijmvlies van een kind. Daardoor werkt Gengigel Tandvleesgel Baby makkelijk en snel. Doordat Gengigel Tandvleesgel Baby geen alcohol, kleurstoffen, suiker, kunstmatige smaakstoffen, gluten, lactose, parabenen, SLS en OMG bevat is deze versie van de gel helemaal veilig voor baby’s. Bovendien helpt deze gel ook om te voorkomen dat het tandvlees van de baby ontstoken raakt, en heeft Gengigel Tandvleesgel Baby een herstellende werking als het al ontstoken is. Zo zorgen de doorkomende tandjes voor veel minder ellende en wordt het kwetsbare tandvlees van de baby van het begin af aan goed verzorgd.

  Gengigel Tandvleesgel en Gengigel Tandvleesgel Baby

  Samengevat hebben we gezien dat Gengigel Tandvleesgel en Gengigel Tandvleesgel Baby erg handig zijn om tandvleesontsteking tegen te gaan en aften en andere wondjes in je mond beter te laten genezen. Bovendien kan het door iedereen gebruikt worden, en biedt het in veel verschillende situaties uitkomst. Dat komt door de werkzame stof hyaluronzuur, dezelfde als in Gengigel Mondspoelmiddel. Voor de beste resultaten is het dan ook aan te raden om Gengigel Tandvleesgel in combinatie met het mondspoelmiddel te gebruiken. Op die manier geef je je tandvlees een complete verzorging, zodat het minder pijn doet en snel weer gezond wordt.

1 2