085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Whiteningtandpasta

 • WhiteWash Professional Whitening Tandpasta

  Bij Tandonline hebben we een nieuwe tandpasta: WhiteWash Professional Whitening Tandpasta. Deze tandpasta helpt om je tanden hun natuurlijke witheid terug te geven, tandvleesproblemen te voorkomen en je een frisse adem te geven. Dat komt door de speciale formule, die ontwikkeld is door tandartsen. Belangrijke ingrediënten zijn onder andere zilverdeeltjes, groene thee-extract en xylitol. Maar wat doen al deze stoffen precies? En wat betekent dat voor de werking van WhiteWash Professional Whitening Tandpasta?

  WhiteWash Laboratories: een tandenborstel voor een tandenborstel

  Voordat we die vragen beantwoorden, vertellen we eerst iets meer over waar deze tandpasta precies vandaan komt. WhiteWash Professional Whitening Tandpasta is een product van WhiteWash Laboratories, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in betaalbare, goed werkende en bovenal peroxidevrije whiteningproducten. Veel van de middelen om je tanden witter te maken bevatten namelijk waterstof- of carbamideperoxide. Deze stoffen zorgen er weliswaar voor dat je tanden witter worden, maar tasten ook je tandglazuur aan, zodat je gebit kwetsbaarder wordt. WhiteWash Laboratories probeert echter whiteningproducten te maken die je tanden zowel witter áls gezonder maken. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de laatste wetenschappelijke kennis, en alle producten worden door tandartsen ontworpen en ontwikkeld. Het “Professional” in WhiteWash Professional Whitening Tandpasta staat er dus niet voor niets.

  Een ander leuk feitje over WhiteWash Laboratories is dat ze een speciale actie hebben die ervoor zorgt dat hun producten niet alleen goed zijn voor degenen die ze kopen, namelijk de “Brush For A Brush” – campagne. Het idee: voor elk WhiteWash- product dat wordt verkocht, wordt er een tandenborstel gedoneerd aan een kind in nood. Daarnaast wordt er gewerkt aan een speciaal onderwijsprogramma om jonge kinderen beter te leren hoe ze hun gebit goed moeten verzorgen. Door WhiteWash Professionnal Whitening Tandpasta te kopen ondersteun je dus ook kinderen die weinig toegang hebben tot een goede mondverzorging.

  Zilver en micropolijsters

  Goed, en dan nu naar de werking van deze tandpasta. Aangezien WhiteWash Professional Whitening Tandpasta een tandpasta voor wittere tanden is, is de eerste vraag natuurlijk of deze je tanden wel echt witter maakt. Het antwoord is, in feite, ‘nee’. Whiteningtandpasta’s bevatten namelijk geen peroxiden of andere stoffen die je tanden daadwerkelijk bleken. Toch komen je tanden er witter uit te zien. Op je tanden zit namelijk altijd een dun laagje donkere aanslag. Deze wordt veroorzaakt door dingen als koffie, thee, rode wijn en tabak, en maakt dat je tanden er minder wit uitzien dan ze zijn. Whiteningtandpasta’s zorgen ervoor dat de aanslag verdwijnt, zodat je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Dat is ook hoe WhiteWash Professional Whitening Tandpasta werkt: deze tandpasta bevat micropolijsters, die ervoor zorgen dat je tanden er weer witter uit komen te zien en een stralende glans krijgen. WhiteWash Professional Whitening Tandpasta maakt je tanden strikt genomen dus niet witter, maar geeft ze wel hun natuurlijke witheid terug en laat ze schitterend glanzen, waardoor je toch een mooi resultaat krijgt.

  Maar er is meer dat deze tandpasta bijzonder maakt. Het eerste dat opvalt als je naar de formule van WhiteWash Professional Whitening Tandpasta kijkt, is namelijk de zogenaamde Silver Particle Technology©. Deze technologie is gebaseerd op 99,9% pure zilverdeeltjes, waarvan bewezen is dat ze een sterk antibacteriële werking hebben. Dankzij deze deeltjes zorgt WhiteWash Professional Whitening Tandpasta er dus voor dat de bacteriën die tandplak veroorzaken niet meer kunnen groeien, zodat je minder snel last krijgt van tandvleesproblemen en gaatjes. Bovendien zorgen de zilverdeeltjes voor een frisse adem, en een heerlijk schoon en verfrist gevoel in je mond.

  Gezond tandvlees: aloë vera, groene thee-extract en vitamine E

  Naast de zilverdeeltjes bevat WhiteWash Professional Whitening Tandpasta nog andere stoffen die helpen om je tandvlees extra goed te verzorgen. Om precies te zijn:

  1. Aloë vera: van deze stof is het bewezen dat deze het evenwicht in je mond herstelt als je last hebt van ontstoken tandvlees. Ook vermindert aloë vera heel sterk de vorming van tandplak.
  2. Groene thee-extract: dit helpt tegen tandbederf en voorkomt een slechte adem.
  3. Vitamine E: dit verzorgt je tandvlees, zorgt dat het beter om je tanden aansluit en maakt het zachter.

  Dankzij deze stoffen zorgt WhiteWash Professional Whitening Tandpasta er dus voor dat je tandvlees gezond blijft en er goed verzorgd uit komt te zien.

  Fluoride en xylitol om gaatjes te voorkomen

  Daarnaast bevat deze tandpasta nog fluoride en xylitol. Fluoride zit in bijna alle tandpasta’s, omdat het helpt om je tandglazuur sterker te maken en gaatjes te voorkomen. Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die veel voorkomt in de vezels van planten en verschillende soorten groente en fruit, maar ook in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam. In tegenstelling tot suiker is xylitol geen voedsel voor schadelijke bacteriën, maar zorgt het er juist voor dat deze bacteriën aan andere stoffen binden, zodat ze minder narigheid kunnen veroorzaken. Daardoor remt xylitol de groei van schadelijke bacteriën, waardoor de opbouw van tandplak wordt voorkomen, zodat je minder makkelijk last krijgt van tandbederf. Ook blokkeert xylitol de zuren die je tandglazuur aantasten, vermindert het tandvleesontsteking en versterkt het je tandglazuur. Bovendien herstelt het de zuurgraad in je mond, zodat de uitwisseling van voedingstoffen efficiënter verloopt en de effecten van fluoride nog eens worden versterkt. De xylitol en fluoride samen zorgen er dus voor dat WhiteWash Professional Whitening Tandpasta heel goed helpt om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen.

  WhiteWash Professional Whitening Tandpasta

  Inmiddels hebben we alle belangrijke ingrediënten in de professionele formule van deze tandpasta besproken. Samengevat geeft WhiteWash Professional Whitening Tandpasta dankzij de micropolijsters je tanden hun natuurlijke witheid weer terug, en zorgt deze tandpasta voor een stralende glans. Dankzij de zilverdeeltjes en de aloë vera, groene thee-extract en vitamine E houdt deze tandpasta bovendien je tandvlees gezond. En dankzij de fluoride en xylitol helpt deze tandpasta ook nog eens tegen gaatjes en tandvleesontsteking. We kunnen dus concluderen dat WhiteWash Professional Whitening Tandpasta een professionele en goedwerkende whiteningtandpasta is, die je niet alleen wittere, maar ook gezondere tanden geeft.

 • De beste tandpasta voor wittere tanden

  Eén van de vragen die tandartsen het vaakst krijgen is: kunnen mijn tanden niet iets witter worden? En één van de meest geprobeerde manieren om aan wittere tanden te komen, is het gebruiken van een whiteningtandpasta. Er zijn heel veel verschillende soorten van deze tandpasta’s, die allemaal weer net even anders werken. Maar helpt het eigenlijk wel om een whiteningtandpasta te gebruiken? Wat doen whiteningtandpasta’s precies? En welke whiteningtandpasta is de beste?

  Wat doet een whiteningtandpasta?

  Om een lang verhaal kort te maken: nee, whiteningtandpasta’s maken je tanden niet witter. Nou ja, strikt genomen dan. Je tanden bestaan namelijk uit tandbeen, dat omhuld wordt door tandglazuur. Het tandbeen is geel, bruin of soms zelfs grijs van kleur, en het glazuur is ietwat doorzichtig en wit. De kleur van een tand wordt dan ook vooral bepaald door de dikte van de laag glazuur. Als je je tanden echt witter wilt hebben, kun je dit het beste met je tandarts of mondhygiënist overleggen. Hij of zij kan je precies uitleggen of wat je in gedachten hebt haalbaar is of niet, en wat de beste methode is voor je. Wat volgens onderzoek het effectiefste is, is  thuisbleken onder begeleiding van de tandarts. Je krijgt dan speciale bleeklepels (een soort mallen in de vorm van je gebit) mee, waar je elke avond een gel in moet spuiten die drie tot zes procent waterstof- of carbamideperoxide bevat. Gedurende twee of drie weken moet je elke nacht de bleeklepels inhouden, dan zie je al snel dat je tanden witter worden. De peroxide bleekt verkleuringen op je tanden namelijk weg, en maakt bovendien je tandglazuur minder doorschijnend.

  Whiteningtandpasta’s bevatten geen waterstof- of carbamideperoxide, en veranderen dus niets aan de kleur van je tandbeen of de dikte van je tandglazuur. Je tanden worden er dus niet écht witter van. Toch gaan ze er wel degelijk witter uitzien. Vaak lijken je tanden namelijk minder wit dan ze zijn, omdat er door het drinken van koffie, thee of rode wijn ontstaat er een laagje aanslag op je tanden ontstaat. Die aanslag laat ze er donkerder uitzien. Whiteningtandpasta’s bevatten schurende ingrediënten, die ervoor zorgen dat de aanslag loskomt van je tanden, zodat je deze weg kunt poetsen. Daardoor krijgen je tanden hun natuurlijke witheid weer terug en worden ze gepolijst, zodat ze een mooie glans krijgen. Whiteningtandpasta’s zijn er in alle soorten en maten. We zullen er een aantal langsgaan, die allemaal op hun eigen manier bijzonder zijn.

  Opalescence Original Whitening Tandpasta Coolmint

  Eén van de bekendste whiteningtandpasta’s is Opalescence Original Whitening Tandpasta Coolmint. Deze tandpasta verwijdert de aanslag grondig van je tanden, en het is zelfs bewezen dat je tanden dankzij deze tandpasta twee tinten lichter worden in een maand tijd. Dankzij de unieke formule heeft Opalescence Original Whitening Tandpasta Coolmint echter nauwelijks een schurende werking, zodat deze wel veilig is voor je tanden en tandvlees. Ook ondersteunt deze tandpasta je tanden bij professionele bleekbehandelingen. Opalescence Original Whitening Tandpasta Coolmint zorgt er namelijk voor dat je tandglazuur goed beschermd blijft tegen gaatjes en gevoeligheid, en houdt bovendien de resultaten van behandelingen bij de tandarts langer mooi. Daarnaast bevat Opalescence Original Whitening Tandpasta Coolmint fluoride, wat je tandglazuur beschermt en gaatjes helpt voorkomen, en xylitol, om je tanden te versterken. Deze whiteningtandpasta maakt je tanden dus effectief en veilig witter, biedt een ideale ondersteuning bij professionele bleekbehandelingen en helpt om je tanden gezond te houden.

  Hydroxyapatietnanodeeltjes: Vitis Whitening Tandpasta, Nano Whitening Tandpasta en Nano Intensive Whitening Tandpasta

  Er zijn ook whiteningtandpasta’s die gebruikmaken van hydroxyapatietnanodeeltjes. Dit zijn microscopisch kleine kristallen, die van nature zo’n 96% van het gewicht van je gebit bepalen. In je mond komen ze samen tot grotere kristallen, om zo uiteindelijk een dunne laag over je tanden te vormen die heel sterk op tandglazuur lijkt. Op die manier wordt niet alleen de aanslag verwijderd, maar worden ook kleine krasjes of oneffenheden weggewerkt, waardoor je tanden een stralende glans krijgen. Dit effect is al na tien dagen poetsen met een tandpasta met hydroxyapatietnanodeeltjes zichtbaar. Daarnaast versterkt de nieuwe laag nanodeeltjes je tandglazuur, en beschermt deze de uiteinden van je tandzenuwen, zodat ook tandgevoeligheid wordt verminderd. Hydroxyapatietnanodeeltjes zijn dus een fantastisch ingrediënt voor whiteningtandpasta’s, omdat ze je tanden witter maken en laten glanzen, maar ze ook sterker maken en gevoeligheid verminderen.

  Er zijn meerdere tandpasta’s die deze techniek gebruiken. Een goed voorbeeld is Vitis Whitening Tandpasta. Deze tandpasta maakt je tanden witter dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes, en bevat dan ook geen waterstof- of carbamideperoxide en schurende deeltjes. Dat is terug te zien in de zogenaamde RDA-waarde van 48 (even ter vergelijking: elke tandpasta met een RDA onder de 200 wordt geclassificeerd als “niet schurend”). Vitis Whitening Tandpasta helpt dus goed om je tanden op een veilige manier witter te maken. Ook bevat deze tandpasta fluoride, om je tanden gezonder te maken. Deze tandpasta is bovendien geschikt voor permanent gebruik, zodat je de witte kleur makkelijk kunt behouden.

  Ook alle tandpasta’s in de Nano Range van WhiteWash Laboratories werken op basis van hydroxyapatietnanodeeltjes, die het belangrijkste ingrediënt voor hun Enamel Care Technology zijn. Een goede whiteningtandpasta uit die lijn is Nano Whitening Tandpasta. Deze tandpasta bevat naast de hydroxyapatietnanodeeltjes nog fluoride en xylitol, om je tanden sterk en gezond te houden. Ook geeft deze tandpasta je een frisse adem en heeft deze een heerlijke pepermuntsmaak. Een sterkere whiteningtandpasta is Nano Intensive Whitening Tandpasta. Deze bevat naast de Enamel Care Technology nog speciale enzymen, die oppervlaktevlekken van je tanden verwijderen, en kleine kristallen, om je tanden te polijsten. Ook zit in deze tandpasta xylitol, om je tanden sterker te maken. Beide tandpasta’s bevatten bovendien geen SLS, alcohol, triclosan, parabenen en PEG. Zo krijg je niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde witte lach.

  Alternatieve ideeën: Cleanicdent Tandpasta en GUM Original White Tandpasta

  Maar er zijn ook tandpasta’s die weer een andere techniek gebruiken. Cleanicdent Tandpasta is daar een goed voorbeeld van. Deze tandpasta wordt alleen door tandartsen verkocht (en bij Tandonline, omdat wij mede door tandartsen zijn opgericht) en bevat het bijzondere mineraal perliet, dat ook in vulkaangas voorkomt. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het je tanden witter maakt en laat glanzen, maar zonder dat er schade aan je tandglazuur veroorzaakt wordt. Op die manier verdwijnen niet alleen de vlekken op je tanden, maar wordt zelfs voorkomen dat nieuwe aanslag zich aan je tanden kan hechten. Ook kan perliet het effect van een professionele behandeling verlengen. Cleanicdent Tandpasta is dus een heel effectieve, professionele whiteningtandpasta. Omdat deze tandpasta bovendien fluoride bevat, maakt deze je tanden ook nog eens gezonder en sterker.

  Weer een andere formule die je tanden witter maakt is terug te zien in GUM Original White Tandpasta. Deze tandpasta bevat microkristallen, die amper schuren, maar wel de aanslag van je tanden losmaken. Het is klinisch bewezen dat je tanden daar snel witter van worden. Maar het bijzondere van deze tandpasta zit hem niet in de kristallen, maar vooral in het microbubbelschuim dat ervoor zorgt dat de concentratie van de kristallen rondom je tanden langdurig hoog blijft. Daardoor wordt het effect van de kristallen optimaal, zodat de aanslag effectiever van je tanden verdwijnt. Verder bevat GUM Original White Tandpasta nog fluoride en isomalt, om je tandvlees sterker te maken, en vitamine E en provitamine B5, om je tanden te voeden en versterken. Deze tandpasta helpt dus ook mee om je gebit gezond te houden.

  De beste tandpasta voor wittere tanden

  Hoewel whiteningtandpasta’s je tanden strikt genomen niet witter maken, ziet het resultaat er toch vaak goed uit, omdat ze de donkere aanslag van je tanden verwijderen. De manier waarop ze dit doen, verschilt per tandpasta. Opalescence Original Whitening Tandpasta Coolmint maakt je tanden twee tinten witter in één maand, dankzij lichtschurende deeltjes. Maar natuurlijk zou je ook een tandpasta met hydroxyapatienanodeeltjes kunnen overwegen, die je tanden witter en glanzender maakt door er een nieuwe laag “glazuur” op te vormen. En dan zijn er nog andere technieken, zoals het perliet in Cleanicdent Tandpasta en het microbubbelschuim in GUM Original White Tandpasta. Welke de beste is, is dan ook moeilijk te zeggen. Het hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en de situatie van jouw gebit. Vraag daarom vooral je tandarts om advies als je twijfelt. Hoe dan ook zijn er heel veel whiteningtandpasta’s die je kunnen helpen om jouw tanden hun natuurlijke witheid terug te geven.

 • Nano Intensive Whitening Tandpasta

  De Nano Range van WhiteWash Laboratories is speciaal ontwikkeld voor een gezonde, witte lach. Er zijn dan ook meerdere whiteningtandpasta’s in deze lijn. Zo heb je een tandpasta die helpt om je tanden witter te maken: Nano Whitening Tandpasta. Ook is er een tandpasta speciaal voor mensen met gevoelige tanden die toch wittere tanden willen, namelijk Nano Sensitive Whitening Tandpasta. Maar wat als je een sterkere whitening wilt, eentje die je tanden bijna meteen witter maakt? In dat geval is er Nano Intensive Whitening Tandpasta. Deze tandpasta bevat de krachtigste whiteningformule van de hele Nano Range. Maar wat doet deze formule dan precies en hoe maakt deze je tanden witter?

  WhiteWash Laboratories en de Nano Range

  Zoals gezegd is Nano Intensive Whitening Tandpasta een tandpasta uit de Nano Range, een productlijn van WhiteWash Laboratories. Dit bedrijf werd in 2010 opgericht door Tom Riley en Matthew Lloyd. Deze twee vrienden merkten op dat hoewel veel mensen wittere tanden willen, er maar weinig zijn die daadwerkelijk aan een whiteningbehandeling beginnen. Dat is logisch: whiteningbehandelingen gebruiken immers maar wat vaak waterstof- of carbamideperoxide. Deze stoffen maken je tanden dan weliswaar witter; ze tasten ook je tandglazuur flink aan. Wittere tanden gaat op die manier ten koste van je mondgezondheid. Aan bleken hangt een prijskaartje voor je gebit dat lang niet iedereen wil betalen. Matthew Lloyd en Tom Riley besloten dat het anders moest kunnen. Aangezien Matthew Lloyd afgestudeerd was in tandheelkunde aan Leeds University en Tom Riley in de richting van economie aan de University of Nottingham, hadden deze mannen samen meer dan genoeg kennis om zelf bleekbehandelingen te gaan ontwikkelen en verkopen. Ze begonnen WhiteWash Laboratories, met als doel om betaalbare, mooi ontworpen non-peroxideproducten te gaan ontwikkelen. Het was de bedoeling om goede bleekresultaten te bereiken zonder dat dit ten koste hoefde te gaan van de mondgezondheid. Inmiddels worden de producten van alleen al de Nano Range van WhiteWash Laboratories in meer dan 35 landen verkocht, in meer dan 2015 winkels in totaal. Sinds 2016 is er ook een vestiging in Nederland.

  De Nano Range is een speciale lijn van producten die gebruik maken van een unieke formule, die na vijf jaar onderzoek door WhiteWash Laboratories is ontwikkeld. De samenstelling van deze formule is zorgvuldig geselecteerd door tandartsen en andere experts, zodat alle ingrediënten door de wetenschap kunnen worden gemotiveerd. Het belangrijkste ingrediënt is de zogenaamde Enamel Care Technology, op basis van hydroxyapatietnanodeeltjes (waar de lijn haar naam aan dankt). Deze technologie maakt je tanden witter, versterkt je tandglazuur en helpt tegen gevoelige tanden. Andere ingrediënten van de formule zijn bijvoorbeeld kaliumnitraat, wat de pijn bij gevoelige tanden vermindert, en xylitol, wat helpt beschermen tegen gaatjes. Door de zorgvuldige selectie zijn ook bepaalde dingen – die in veel andere mondverzorgingsproducten wel zitten – weggelaten uit de formule van de Nano Range. De producten in de Nano Range bevatten bijvoorbeeld geen SLS, alcohol, parabenen, triclosan en PEG. Ze zijn bedoeld om niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde witte lach te krijgen.

  Nano Intensive Whitening Tandpasta: whitening door enzymen, silica en hydroxyapatietnanodeeltjes

  Nano Intensive Whitening Tandpasta is de tandpasta uit de Nano Range met de krachtigste whiteningformule. Deze tandpasta maakt je tanden op twee manieren witter. Ten eerste geeft Nano Intensive Whitening Tandpasta je tanden hun natuurlijke witheid terug. Op je tanden zit namelijk altijd een dun laagje aanslag. Deze aanslag wordt veroorzaakt door dingen als koffie, thee, rode wijn en tabak. Je tanden lijken daardoor minder wit dan ze zijn. Nano Intensive Whitening Tandpasta bevat natuurlijke enzymen die deze aanslag oplossen, waardoor de oorspronkelijke witte kleur van je tanden weer naar boven komt. Deze tandpasta bevat daarnaast silicakristallen. Deze kristallen helpen nog eens extra mee om de aanslag van je tanden af te schuren, en bovendien polijsten ze je tanden, wat voor een mooie glans zorgt. Ze zijn echter zo minuscuul klein dat ze nauwelijks schuren, zodat je tanden er niet door beschadigen. Op die manier maakt Nano Intensive Whitening Tandpasta je tanden dus witter en glanzender zonder je tandglazuur aan te tasten.

  Maar naast de enzymen en silica helpt ook de Enamel Care Technology in Nano Intensive Whitening Tandpasta om je tanden witter te maken. Deze technologie is, zoals gezegd, gebaseerd op hydroxyapatietnanodeeltjes. Dit zijn ongelooflijk kleine kristallen die van nature zo’n 97% van het gewicht van je tanden bepalen. In je mond komen ze samen tot grotere kristallen, om uiteindelijk een dunne, nieuwe laag over je tanden heen te vormen. Deze laag lijkt heel erg op je tandglazuur, maar is iets lichter van kleur. Bovendien worden oneffenheden in je tandoppervlak door deze nieuwe laag weer gladgestreken. Het resultaat is dat je tanden er witter uitzien en een stralende glans krijgen.

  Sterker tandglazuur, minder gevoeligheid en bescherming

  Nano Intensive Whitening Tandpasta bevat dus een krachtige whiteningformule om je tanden op een veilige manier witter te maken en een mooie, stralende glans te geven. Maar de nieuwe laag glazuur gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes heeft meer voordelen. Deze laag versterkt en herstelt namelijk je tandglazuur, zodat je gebit wordt beschermd tegen gaatjes en zuuraanvallen. Bovendien helpt deze laag om tandgevoeligheid te verminderen en voorkomen. Bij gevoelige tanden is het probleem namelijk dat je tandvlees zich heeft teruggetrokken. Daardoor worden je tandwortels niet langer beschermd, en komen de kleine kanaaltjes met zenuwuiteinden die zich daarin bevinden bloot te liggen. Het gevolg is dat dingen als hete thee of koffie, koude lucht en zuur eten veel makkelijker je zenuwen kunnen prikkelen. Dat veroorzaakt de bekende pijn bij gevoelige tanden. De nieuwe laag gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes sluit de kanaaltjes gelukkig weer af, zodat de gevoeligheid verdwijnt. Bovendien beschermt deze laag de kanaaltjes, zodat nieuwe gevoeligheid wordt voorkomen De Enamel Care Technology maakt je tanden dus niet alleen witter, maar versterkt ook je tandglazuur en voorkomt en herstelt tandgevoeligheid.

  Naast de Enamel Care Technology bevat Nano Intensive Whitening Tandpasta xylitol. Deze stof helpt om je tanden te beschermen tegen zuuraanvallen, zodat je minder snel gaatjes krijgt. Een ander ingrediënt van deze tandpasta is kaliumnitraat. Deze stof dringt diep door in je tanden, tot in de kanaaltjes met zenuwuiteinden. Daar blokkeert kaliumnitraat de signalen, zodat de pijn bij gevoelige tanden bijna meteen verdwijnt.

  Nano Intensive Whitening Tandpasta voor een gezonde, witte lach

  De Nano Range van WhiteWash Laboratories kent een aantal tandpasta’s: Nano Whitening Tandpasta is voor wittere tanden en Nano Sensitive Whitening Tandpasta voor mensen met gevoelige tanden die wittere tanden willen. Nano Intensive Whitening Tandpasta is de sterkste whiteningtandpasta van de Nano Range. Dat komt dus doordat deze tandpasta je tanden niet alleen witter maakt door de donkere aanslag te verwijderen, maar ook door een nieuwe laag gevormd door hydroxyapatietnanodeeltjes aan te brengen. Je tanden krijgen daardoor meteen een stralende glans. De Enamel Care Technology versterkt bovendien je tandglazuur en voorkomt en herstelt tandgevoeligheid. Nano Intensive Whitening Tandpasta helpt daarnaast om je gebit te beschermen tegen gaatjes en de pijn bij gevoelige tanden te blokkeren. Zo krijg je dus niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde, witte lach.

 • WhiteWash Nano Whitening Tandpasta

  Bijna iedereen wil wel wittere tanden. Het ziet er immers mooi, goed en verzorgd uit, wat je zelfvertrouwen geeft. En toch beginnen er maar relatief weinig mensen aan een whiteningbehandeling. Deze behandelingen zijn namelijk vaak slecht voor je gebit, en dat hebben de meeste mensen er dan weer niet voor over. Je wilt immers wel graag een witte lach, maar dan moet het natuurlijk wel een gezonde witte lach zijn. En wat als je gevoelige tanden hebt? Dan maakt bleken het misschien alleen maar erger, en kun je het maar beter laten zitten.

  Toch zijn er ook als je je tanden graag gezond houdt of last hebt van gevoelige tanden opties om een wittere lach te krijgen. Zo heb je WhiteWash Nano Whitening Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta. Deze tandpasta’s maken je tanden niet alleen witter, maar helpen ook om je tandglazuur te herstellen, gaatjes en ontstekingen te voorkomen en gevoeligheid te verminderen.

  WhiteWash Laboratories en de Nano Range

  Het bedrijf achter deze tandpasta’s is WhiteWash Laboratories,  dat gevestigd is in Engeland. Het is opgericht in 2010, door Matthew Lloyd en Tom Riley. Ze baalden ervan dat bijna iedereen wel wittere tanden wil, maar veel whiteningproducten waterstofperoxide of carbamideperoxide bevatten. Deze stoffen tasten je tandglazuur aan en maken je gebit op die manier kwetsbaarder. Zo worden je tanden witter, maar gaat dat deels ten koste van je mondgezondheid. En dat is jammer, want wittere tanden zouden goed mogelijk moeten zijn zonder deze nadelen.

  Lloyd was afgestudeerd in tandheelkunde aan Leeds University en Riley in economie aan de University of Nottingham. Ze besloten hun kennis bij elkaar te leggen en richtten WhiteWash Laboratories op, met het doel om mooi ontworpen, betaalbare en effectieve whiteningproducten te gaan ontwikkelen die geen schade veroorzaakten aan het gebit. Alles wat WhiteWash Laboratories maakt, is ontwikkeld door tandartsen en wordt ondersteund door de laatste wetenschappelijke kennis.

  WhiteWash Nano Whitening Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta zijn producten uit de Nano Range. Dit is een speciale lijn van WhiteWash Laboratories. De producten hiervan zijn namelijk gebaseerd op een bijzondere formule, die erop gericht is je niet alleen een witte lach te bezorgen, maar ook een gezonde witte lach. Deze is ontwikkeld door tandartsen, wat maar liefst vijf jaar heeft geduurd. De ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat er voor alles wat erin zit een goede reden is geweest om het toe te voegen. Ook is elk ingrediënt met wetenschappelijk onderzoek te motiveren. Een interessant resultaat daarvan is dat een aantal dingen die in veel mondverzorgingsproducten wel zitten niet aan de formule van de Nano Range zijn toegevoegd. De producten in deze lijn bevatten bijvoorbeeld geen SLS, alcohol, parabenen, triclosan en PEG.  De Nano Range wordt inmiddels in 2015 winkels in 35 landen ter wereld verkocht.

  De formule

  De werking van de producten in de Nano Range (en dus ook van WhiteWash Nano Whitening Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta) is gebaseerd op de zogenaamde Enamel Care Technology. Deze maakt gebruik van een speciaal soort hydroxyapatietnanodeeltjes: heel erg kleine kristallen waarvan de positieve effecten al in vele studies zijn aangetoond. Hydroxyapatietdeeltjes zijn namelijk natuurlijke bouwstenen voor je gebit. Daardoor kunnen ze zacht, gevoelig tandglazuur weer gezond en sterk maken. Als je last hebt van tandbederf, ontstaan er immers kleine gaatjes in je tandglazuur. De hydroxyapatietdeeltjes verbinden dan met elkaar tot grotere kristallen, om zo een nieuwe laag glazuur over je tanden te vormen. Daardoor herstellen ze ook beschadigingen aan je gebit. Bovendien helpen ze om tandgevoeligheid te voorkomen en verminderen. Bij gevoelige tanden is het probleem namelijk dat je tandvlees zich teruggetrokken heeft, waardoor de kanaaltjes naar je zenuwuiteinden bloot zijn komen te liggen. De hydroxyapatietdeeltjes vormen ook hier een beschermende, nieuwe laag glazuur overheen, zodat de gevoeligheid vermindert.

  Ook zorgen hydroxyapatietnanodeeltjes ervoor dat je tanden er witter uitzien zónder peroxiden. Je tanden zien er namelijk meestal minder wit uit dan ze zijn, omdat er vaak een laag donkere aanslag op zit. Deze aanslag wordt veroorzaakt door dingen als koffie, thee, tabak en rode wijn. De hydroxyapatietnanodeeltjes verwijderen deze aanslag, zodat je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Bovendien zorgt de nieuwe laag glazuur ervoor dat oneffenheden worden weggewerkt, waardoor je tanden een stralende glans krijgen.

  Een ander belangrijk ingrediënt van de formule van de Nano Range is kaliumnitraat. Deze stof helpt nog eens extra mee om gevoeligheid te voorkomen. Verder bevat de formule fluoride, wat je tanden helpt te versterken en gaatjes helpt voorkomen. Ook zit er xylitol in: een natuurlijke stof die de vorming van plak helpt voorkomen en je tanden helpt beschermen. Dankzij deze stoffen gaan je tanden er niet alleen witter uitzien, maar worden ze ook gezonder en sterker.

  WhiteWash Nano Whitening Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta

  WhiteWash Nano Whitening Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta maken allebei gebruik van de bijzondere formule van de Nano Range, waardoor ze (even samengevat) ervoor zorgen dat:

  • Je tanden er witter uit gaan zien en een stralende glans krijgen
  • Je tandglazuur wordt hersteld en versterkt
  • Tandgevoeligheid wordt verminderd en voorkomen
  • De vorming van tandplak wordt geremd, waardoor je minder makkelijk gaatjes of tandvleesontsteking krijgt en je gebit beschermd wordt
  • Je een frissere adem krijgt

  Het verschil tussen WhiteWash Nano Whitening Tandpasta en WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta is dat in de laatste een hogere concentratie kaliumnitraat en een hogere concentratie van het Enamel Care Technology-complex zitten. Daardoor helpt deze extra goed tegen gevoelige tanden, terwijl je tanden er wel witter uit gaan zien. Beide tandpasta's helpen om je tanden een stralende glans te geven en hun natuurlijke witheid terug te geven, en tegelijkertijd je gebit gezonder en sterker te maken en gevoeligheid te voorkomen. Zo krijg je niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde witte lach.

 • WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta

  WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta is een tandpasta die je helpt om een mooie, witte lach te krijgen en behouden, en je tegelijkertijd een schone en verfriste mond geeft. Deze tandpasta zorgt ook voor een vermindering van tandgevoeligheid, een frisse adem en gezonder tandvlees. Al deze positieve effecten zijn te danken aan de professionele formule, die onder andere gebruikmaakt van nanodeeltjes.

  WhiteWash Laboratories

  WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta is ontwikkeld door WhiteWash Laboratories, een bedrijf dat in 2010 is opgericht door Matthew Lloyd (afgestudeerd in tandheelkunde aan Leeds University) en Tom Riley (afgestudeerd in de richting van economie aan de University of Nottingham). Het idee achter hun bedrijf was dat bijna iedereen wel wittere tanden wil, maar bijna niemand bereid is om zijn of haar mondgezondheid daarvoor op het spel te zetten. Veel whiteningproducten op de markt zijn namelijk erg slecht voor je gebit, met name als er waterstofperoxide of carbamideperoxide in zit. En dat is natuurlijk wel jammer, want wittere tanden – dachten Lloyd en Riley – zou ook mogelijk moeten zijn zonder dat het je mondgezondheid verslechtert.

  Ze richtten WhiteWash Laboratories op, met als doel om mooi ontworpen, betaalbare, peroxideloze en effectieve whiteningproducten te gaan ontwikkelen. En dat kun je het beste doen als je zoveel mogelijk gebruikmaakt van de huidige, wetenschappelijke kennis. Alles wat hun bedrijf maakt, is dan ook ontwikkeld door tandartsen. Dat zie je terug in de professionele formule van WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta.

  Nanodeeltjes

  Whiteningtandpasta’s bevatten zelden peroxide, wat betekent dat ze je tanden niet écht witter maken. In plaats daarvan zorgen ze ervoor dat de witheid die je tanden al hadden weer naar boven komt. Op je tanden zit namelijk altijd een laagje donkere aanslag, meestal veroorzaakt door koffie, thee, rode wijn of tabak. Daardoor lijken je tanden minder wit dan ze zijn. Whiteningtandpasta’s zorgen ervoor dat deze aanslag verdwijnt, waardoor de natuurlijke witheid van je tanden weer zichtbaar wordt. Zo zien je tanden er dus witter uit, zonder dat er peroxide is gebruikt. Het wisselt per whiteningtandpasta wat er dan wel voor zorgt dat je tanden witter lijken. Bij WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta zijn dat hydroxyapatietnanodeeltjes.

  Dit zijn kleine deeltjes die de laatste jaren meer en meer in tandpasta’s worden gebruikt, omdat de positieve effecten ervan op je tanden al in vele studies is bewezen. Het grote voordeel is dat hydroxyapatietnanodeeltjes een natuurlijke bouwsteen zijn van je tandglazuur. Ze kunnen het dus ook extra helpen opbouwen, waardoor de aanslag verdwijnt en je tanden weer witter lijken. Daarnaast versterken ze je tanden, zodat ze ook nog eens helpen om gaatjes te voorkomen. Daarmee beschermen ze meteen tegen allerlei tandaandoeningen. Bovendien helpen ze tegen tandgevoeligheid. Bij gevoelige tanden is namelijk je tandvlees teruggetrokken, waardoor een deel van de kleine kanaaltjes in je tandbeen die leiden naar je tandzenuwen bloot zijn komen te liggen. Dat betekent dat dingen als warme thee of koffie ineens je zenuwen kunnen prikkelen, wat de pijn veroorzaakt. Maar als hydroxyapatietnanodeeltjes je tandglazuur helpen opbouwen, stoppen ze ook deze kanaaltjes weer voor een deel dicht. Daardoor vermindert dus de gevoeligheid van je tanden.

  Dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes geeft WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta je tanden dus hun natuurlijke witheid weer terug, beschermt deze tandpasta tegen gaatjes en tandaandoeningen en vermindert deze tandgevoeligheid.

  Fluoride en xylitol

  Naast de nanodeeltjes bevat WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta ook fluoride. Deze stof zit in bijna alle tandpasta’s die je kunt vinden, wat geen wonder is, aangezien tandartsen hem blijven aanbevelen. Het is een natuurlijke stof die je tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuur. Dat is een voordeel, want als bacteriën proberen gaatjes te veroorzaken in je tanden, doen ze dit met zure stoffen. Fluoride helpt dus om gaatjes en tandbederf te voorkomen, waardoor het je tanden schoner en gezonder maakt.

  Een ander belangrijk ingrediënt van WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta is xylitol. Dit is een natuurlijke zoetstof, die met name veel voorkomt in groente en fruit, maar ook wel in kleine hoeveelheden wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. Het wordt vaak door tandartsen aangeraden, omdat het veel positieve effecten op je gebit heeft. Xylitol versterkt namelijk je tandglazuur en het remt zuur- en plakvormende bacteriën. Daardoor verwijdert het de plak uit je mond en voorkomt het de vorming van nieuwe plak, waardoor het de kans op gaatjes, tandverkalking en andere aandoeningen verkleint. Bovendien stimuleert xylitol je speeksel, waardoor het ook helpt tegen een droge mond.

  Door de toegevoegde fluoride en xylitol zorgt WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta dus voor een optimale reiniging, sterkere tanden en tandvlees en een gezond gebit. Bovendien beschermt deze tandpasta daardoor nog eens extra tegen gaatjes en andere aandoeningen.

  WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta: een witte lach en een schone, gezonde mond

  De professionele formule van WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta bevat natuurlijk wel meer ingrediënten dan de drie die we hierboven hebben genoemd, maar de belangrijkste hebben we nu wel gehad. Het bijzondere zit hem natuurlijk vooral in de hydroxyapatietnanodeeltjes, die ervoor zorgen dat je tanden er witter uit gaan zien zonder peroxiden of schurende stoffen. Maar juist de combinatie met fluoride en xylitol zorgt ervoor dat deze tandpasta niet alleen goed is voor een mooie witte lach, maar ook voor een gezond en schoon gebit. WhiteWash Remineralising Whitening Tandpasta geeft je tanden hun natuurlijke witheid terug, verwijdert de plak van je tanden en helpt daardoor beschermen tegen ontsteking en gaatjes, reinigt je gebit optimaal en maakt daardoor je tanden en tandvlees gezonder en beschermt tegen tandgevoeligheid. Bovendien krijg je van deze tandpasta een frisse adem.

 • Bleken met gevoelige tanden

  Als je last hebt van gevoelige tanden, is het maar de vraag of het een verstandig plan is om te gaan bleken. Van veel bleekmiddelen krijg je immers gevoeliger tandvlees en pijnlijke tanden. En als je tandvlees al gevoelig was en je tanden al pijnlijk waren, zit je daar natuurlijk niet echt op te wachten. Maar gelukkig zijn er ook manieren om gevoelige tanden witter te maken zónder dat de gevoeligheid verergert.

  Gevoelige tanden

  Het probleem bij gevoelige tanden is dat je tandvlees zich een stukje terugtrekt. Daardoor komen je tandhalzen en tandwortels bloot te liggen. En daar gaat het mis, want door je tandbeen lopen kleine kanaaltjes, waarin kleine zenuwuiteinden liggen. Deze kanaaltjes worden voor een groot deel beschermd door je tandglazuur. Alleen het kleine stukje bij je tandhalzen en tandwortels niet, omdat daar normaal gesproken tandvlees overheen ligt. Maar als dat zich teruggetrokken heeft, liggen de kanaaltjes daar ineens helemaal open voor de buitenwereld. Daardoor kunnen dingen als warme thee en koffie, koude wind of zuur eten veel makkelijker je zenuwuiteinden prikkelen. En dat kan flink zeer doen. Mensen met gevoelige tanden hebben dan ook vaak last van warmte, kou of bepaald voedsel. En daarnaast ontstaan er in het onbeschermde stukje tandbeen ook nog eens makkelijker gaatjes.

  De oorzaak van terugtrekkend tandvlees kan verschillen. Soms komt het door te hard poetsen, maar het kan ook aan ontstoken tandvlees, bepaalde medicijnen, of weer heel iets anders liggen. Maar om wat voor reden je tandvlees zich dan ook terugtrekt, het gevolg is dat je gevoelige tanden krijgt. Dat is geen ramp. Als je je tanden goed verzorgt, of speciale tandpasta’s of mondspoelmiddelen gebruikt, kun je de gevoeligheid vaak al een heel eind minderen. Je tandarts of mondhygiënist kan je helpen met nog veel meer goed advies over omgaan met gevoelige tanden. Maar of je ook je tanden kunt bleken, is natuurlijk de volgende vraag.

  Waterstofperoxide of het verwijderen van aanslag

  Zoals gezegd hebben veel bleekmiddelen als bijeffect dat je tandvlees gevoeliger wordt en je last krijgt van pijnlijke tanden. Dat is voor iemand met gevoelige tanden natuurlijk niet prettig. Maar gelukkig gebeurt dit niet bij alle bleekmiddelen. De genoemde effecten worden namelijk vooral veroorzaakt door ingrediënten als waterstofperoxide en carbamideperoxide, die diep in je tanden dringen voor de bleekbehandeling. De wettelijke norm voor waterstofperoxide is een paar jaar geleden vastgesteld op 0,1% voor producten die zonder tussenkomst van een tandarts worden verkocht, en 6% voor producten die je via de tandarts kunt krijgen. Voor veel mensen met gevoelige tanden is dat laatste percentage al vrij hoog. Als je je tanden echt professioneel wilt bleken, kun je daarom het beste je tandarts om advies vragen. Hij of zij kan je meteen uitleggen welke extra risico’s en mogelijkheden er zijn voor mensen met gevoelige tanden.

  Natuurlijk kun je ook een behandeling uitzoeken zonder peroxiden. Deze zijn minder effectief, maar ook minder schadelijk. Een goede optie is om een whiteningtandpasta te proberen. Deze tandpasta’s bevatten geen peroxiden, maar licht schurende ingrediënten. Op je tanden zit namelijk meestal een laagje aanslag, dat veroorzaakt wordt door dingen als koffie, thee, rode wijn en tabak. Whiteningtandpasta’s verwijderen dat laagje, zodat je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Daardoor lijken je tanden een stuk witter, zonder dat je een professionele bleekbehandeling hebt gehad. De vraag is natuurlijk wel of die schurende ingrediënten dan ook niet vervelend kunnen zijn voor gevoelige tanden. Dat kan inderdaad, maar gelukkig zijn er een aantal whiteningtandpasta’s die speciaal zijn ontworpen voor mensen met gevoelige tanden.

  Whiteningtandpasta’s voor gevoelige tanden: fluoridecomplexen en nanodeeltjes

  Een voorbeeld is Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta. Deze tandpasta maakt je tanden twee tinten witter in een maand tijd, maar schuurt nauwelijks. Daardoor is deze tandpasta veilig én prettig om elke dag te gebruiken, ook voor mensen met gevoelige tanden. Bovendien bevat Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta een speciaal complex dat je tanden helpt om extra veel fluoride op te nemen. Daardoor krijg je sterker tandglazuur, minder gaatjes en een grondig gereinigd gebit. Dit effect wordt nog eens versterkt dankzij de toegevoegde xylitol. Deze tandpasta helpt dus ook mee om je tanden extra goed te verzorgen. Aangezien je met gevoelige tanden makkelijker gaatjes krijgt, is dit natuurlijk mooi meegenomen. Ook bevat Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta kaliumnitraat, wat helpt om de gevoeligheid van je tanden te verminderen.  Zo krijg je wittere tanden, en worden je tanden goed verzorgd en minder gevoelig. Bovendien heeft Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta een heerlijk frisse mintsmaak.

  Een andere whiteningtandpasta voor mensen met gevoelige tanden is Vitis Whitening Tandpasta. Deze tandpasta bevat zelfs helemaal geen schurende deeltjes. In plaats daarvan werkt Vitis Whitening Tandpasta dankzij hydroxyapatietnanodeeltjes. Deze maken van nature 96% van het gewicht van je tanden uit, en zijn dus in feite een natuurlijke stof. Ze herstellen de microscopisch kleine krasjes op je tanden en vegen aanslag weg, waardoor je gebit er al na tien dagen een stuk witter uitziet. Daarnaast vormen de hydroxyapatietnanodeeltjes een beschermende laag over je tanden. Daardoor worden de openliggende zenuwkanaaltjes weer enigszins afgesloten, en vermindert de gevoeligheid. Bovendien bevat Vitis Whitening Tandpasta fluoride, wat helpt om je tanden goed te reinigen, je tandglazuur te herstellen en de vorming van tandsteen te verminderen. Deze tandpasta verzorgt dus je gebit en vermindert de gevoeligheid, maar haalt intussen wel de natuurlijke witheid van je tanden naar boven.

  Een meer natuurlijke aanpak en Fluor-Aid Mondspoelmiddel voor extra verzorging

  Voor wie meer van natuurlijke stoffen houdt, zijn er nog andere opties. Zo kun je AloeDent Sensitive Tandpasta proberen. Deze tandpasta bevat alleen natuurlijke ingrediënten, zoals aloe vera en paardenkastanje om je tandvlees te verzachten en gezonder te maken. Ook zit er theeboomolie in, wat helpt tegen bacteriën. Het whiteningeffect van deze tandpasta zit hem in silicadeeltjes; natuurlijke kristalletjes die zo klein zijn dat ze nauwelijks schuren, maar wel de aanslag van je tanden verwijderen. Zo worden je tanden gezonder en witter, maar zonder dat het gevoelige tanden irriteert. Bovendien heeft AloeDent Sensitive Tandpasta een heerlijke smaak dankzij de toegevoegde menthol en pepermunt.

  Ook als je niet voor een whiteningtandpasta gaat, maar een professionele bleekbehandeling probeert, kun je extra letten op gevoelige tanden. Het wordt aan mensen die hun tanden bleken bijvoorbeeld wel vaker aangeraden daarna enige tijd hun mond te spoelen met Fluor-Aid Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel bevat namelijk geen alcohol of kleurstoffen, en heeft een zuurgraad die dicht bij die van water ligt. Daardoor werkt het niet irriterend en veroorzaakt het geen tanderosie. Bovendien helpt dit mondspoelmiddel om tandgevoeligheid te verminderen. Het bevat daarnaast fluoride en xylitol, twee stoffen die helpen om de hoeveelheid tandplak in je mond te verminderen en je tandglazuur te versterken. Dit is ideaal voor mensen die net hun tanden hebben gebleekt, want vaak hebben zij enige tijd last van gevoeligere tanden en een verminderde mondhygiëne. Voor mensen die gaan bleken met gevoelige tanden is Fluor-Aid Mondspoelmiddel al helemaal aan te raden, aangezien gevoelige tanden over het algemeen sowieso al wat meer reiniging en verzorging nodig hebben.

  Bleken met gevoelige tanden

  Voor mensen met gevoelige tanden die willen bleken, kan het even opletten zijn. Sommige bleekmiddelen maken je tanden namelijk even pijnlijk of veroorzaken gevoelig tandvlees, en als je al gevoelige tanden had, is dat natuurlijk niet prettig. Maar gelukkig zijn er zat mogelijkheden die overblijven, zoals whiteningtandpasta’s of Fluor-Aid Mondspoelmiddel. Als je gevoelige tanden hebt en wilt gaan bleken, is het een goed plan om je tandarts om advies te vragen. Hij of zij weet immers het beste wat er in jouw situatie het handigst is. Maar hoe je het dan ook precies doet, ook als je gevoelige tanden hebt zijn er altijd mogelijkheden om te bleken als je dat wilt.

 • Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White

  Voor wittere en gezondere lach heb je allerlei soorten whiteningtandpasta’s, maar er zijn er niet veel die helemaal op natuurlijke ingrediënten zijn gebaseerd. Toch bestaan ze. Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White is er een voorbeeld van. Net als AloeDent Whitening Tandpasta belooft deze tandpasta je tanden witter en gezonder te maken, zonder dat er onnodige chemische stoffen inzitten. Maar werkt dat eigenlijk wel? Hoe kun je op basis van alleen natuurlijke ingrediënten zorgen voor een wittere en gezondere glimlach?

  De werking van Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White

  Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White is dus een tandpasta die bijna helemaal uit natuurlijke ingrediënten bestaat. De werking berust dan ook op een aantal planten en andere stoffen die je zo in de natuur kunt vinden. Ten eerste bevat deze tandpasta Tea Tree Oil. Dit wordt nog wel eens vertaald met “theeplantolie”, maar helaas is een Tea Tree (die overigens niet echt een goede Nederlandse naam heeft) niet hetzelfde als een theeplant. In plaats daarvan is het een boom van ongeveer zeven meter hoog, met de officiële Latijnse naam Melaleuca Alternifoliaboom. Deze bomen groeien voornamelijk in Australië. Er zijn sporen dat de Aborigonals al dampbaden namen met de bladeren, om van hun verkoudheid, griep of koorts af te komen, waardoor het best eens kan dat de Tea Tree al zesduizend jaar als geneesmiddel wordt gebruikt. De boom kreeg zijn naam in 1770 van de ontdekkingsreiziger James Cook, die als een echte Engelsman thee zette van de bladeren.

  Ruim tweehonderd jaar later is de antibacteriële werking van de olie uit de bladeren van de Tea Tree al in meerdere studies aangetoond. Deze olie staat erom bekend bacteriën, schimmels en virussen heel effectief te doden. Daardoor heeft deze een sterk ontsmettende werking. Dankzij de Tea Tree Oil doodt Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White dus alle bacteriën in je mond, en remt deze tandpasta ze bovendien in hun groei. Deze tandpasta verwijdert op die manier veel plak en reinigt en ontsmet je mond, zodat zweertjes en tandvleesontsteking geen kans krijgen. Dat maakt Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White ook geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees of gebitsaandoeningen.

  Naast Tea Tree Oil bevat Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White een aantal andere interessante natuurlijke stoffen, zoals Aloe Vera. Deze stof werd door heel veel volken in de geschiedenis voor allerlei doeleinden gebruikt, en de afgelopen eeuw heeft onderzoek de werking ervan bevestigd. Aloe Vera heeft allerlei gezonde eigenschappen. Op je tandvlees heeft het een stimulerende en verzachtende werking. Ook bevat Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White paardenkastanje, wat helpt om de conditie van je tandvlees te verbeteren. Deze tandpasta zorgt dus voor zachter en gezonder tandvlees.

  Verder zit er calcium in Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White. Dit is één van de stoffen waar je tandglazuur uit bestaat. De calcium helpt dus om je tanden te versterken. Ook zit er in deze tandpasta xylitol, een stofje waarvan tandartsen aanbevelen het elke dag in te nemen. Xylitol heeft namelijk een heleboel positieve effecten op je tanden:

  • Het versterkt je tandglazuur
  • Het verwijdert de plak in je gebit en voorkomt de plak die er al was
  • Het remt zuur- en plakvormende bacteriën, waardoor de kans op gaatjes, tandverkalking en andere aandoeningen kleiner wordt.
  • Het stimuleert het speeksel en helpt daarmee tegen een droge mond

  Nadeeltje is wel dat al deze effecten alleen maar werken als je meer dan een bepaalde dosis xylitol binnenkrijgt. Maar poetsen met deze tandpasta draagt daar in elk geval al wat aan bij. (Als je meer xylitol binnen wilt krijgen, kun je bijvoorbeeld eens Xylitol Kauwgom proberen).

  Samengevat bevat Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White dus aardig wat verschillende natuurlijke ingrediënten die helpen om:

  • Tandplak te verwijderen
  • De opbouw van tandsteen en tandplak te voorkomen
  • Bacteriën en tandvleesontsteking te remmen
  • Je tandvlees gezonder en sterker te maken, en bovendien te verzachten

  Deze tandpasta beschermt je gebit dus op een natuurlijke manier, en helpt je tanden om gezond te blijven.

  Wittere tanden?

  De volgende vraag is of Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White je tanden ook daadwerkelijk witter maakt. Om uit te kunnen leggen hoe dat werkt, is het goed om eerst te weten dat je tanden van geen enkele whiteningtandpasta daadwerkelijk witter worden. Dat komt omdat Whiteningtandpasta’s geen peroxiden of andere bleekmiddelen bevatten, maar schurende stofjes. Op je tanden zit namelijk bijna altijd een laagje aanslag, dat veroorzaakt wordt door koffie, thee, tabak en rode wijn. Whiteningtandpasta’s maken deze aanslag los van je tandoppervlak, zodat de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven komt. Ook Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White werkt zo.

  Het verschil is echter dat de schurende middelen in Australian Tee Trea Tandpasta Fresh & White niet chemisch zijn, maar – net als de rest van de ingrediënten – natuurlijk. Deze tandpasta bevat namelijk silica, een stof die voorkomt in bijna alle levende organismen (ook mensen). In de meest pure vorm ziet het eruit als kwarts, maar in een speciale vorm komt silica voor als microkristallen. Deze kristallen schuren nauwelijks, maar beïnvloeden het oppervlak waar ze langskomen wel heel sterk. Silicakristallen kunnen daardoor de aanslag op je tanden oplossen zonder dat ze schuren. Dat maakt dat je tanden met Australian Tee Trea Tandpasta Fresh & White witter worden op een natuurlijke, veilige manier.

  Dit whiteningeffect wordt nog eens versterkt door een stofje dat CoQ10 heet. Dit is een afkorting van ‘Co-enzym Q10’. Het is een stofje dat verwant is aan vitamines en voorkomt in bijna alle menselijke en dierlijke cellen. Het speelt een rol bij verschillende energieomzettingen, en wordt ook vaak in medicijnen, tandpasta’s en dat soort producten gebruikt. De claim is dat het zou helpen om je tanden witter te maken. Dat is op dit moment niet wetenschappelijk aangetoond, dus helemaal zeker weten kun je het niet. Gelukkig is wel bewezen dat het bij normale doses niet schadelijk voor je lichaam is.

  Samengevat helpt Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White dus ook om je tanden op een natuurlijke manier witter te maken. Bovendien schuurt deze tandpasta nauwelijks, waardoor deze whitening ook nog eens veilig is.

  Op een natuurlijke manier wittere en gezondere tanden

  De natuurlijke ingrediënten in Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White zorgen er dus voor dat deze je tanden gezonder en witter maakt. Maar omdat deze tandpasta bijna helemaal natuurlijk is, is het het ook waard nog even te noemen welke chemische ingrediënten er konden worden weggelaten. Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White bevat namelijk bijna niets chemisch. Er zitten bijvoorbeeld helemaal geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen in. Ook bevat deze tandpasta geen fluoride. Verder zit er geen SLS of SLES in. Dat merk je doordat je na het poetsen met Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White geen smaakverandering merkt bij het eten van bijvoorbeeld een sinaasappel. De lekkere frisse smaak van deze tandpasta komt zelfs ook door een natuurlijk ingrediënt, namelijk pepermuntolie.

  Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White zorgt dus voor een wittere en gezondere lach, en dat op een manier die helemaal gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. Dankzij onder andere Tea Tree Oil, Aloe Vera, xylitol, calcium en silica helpt deze tandpasta om tandplak te verwijderen, de opbouw van tandsteen te voorkomen, bacteriën en tandvleesontsteking te remmen en je tandvlees gezonder, sterker en zachter te maken. Australian Tea Tree Tandpasta Fresh & White beschermt je gebit dus op een helemaal natuurlijke manier. En bovendien helpt deze tandpasta om je tanden op een natuurlijke en veilige manier witter te maken.

 • Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta

  Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta is een whiteningtandpasta die niet alleen helpt om je tanden witter te maken, maar ook nog eens je tandglazuur versterkt, gaatjes voorkomt en de resultaten van bleekbehandelingen verlengt. En dan helpt hij ook nog tegen gevoelige tanden, aldus de verpakking. Maar doet deze tandpasta dat echt allemaal? En hoeveel effect heeft het poetsen met deze tandpasta dan precies?

  Whitening met en zonder peroxide

  Je zou het misschien niet denken, maar een whiteningtandpasta maakt je tanden niet echt witter. Door het gebruik van een whiteningtandpasta lijken je tanden alleen witter. Als je koffie, thee of rode wijn drinkt, veroorzaakt dit namelijk een soort gele aanslag op je tanden. Datzelfde gebeurt als je rookt of rode bietjes eet, en zo zijn er nog wel meer dingen. Dit aanslaglaagje kan geen kwaad, maar zorgt er wel voor dat je tanden donkerder lijken dan ze zijn. Een whiteningtandpasta bevat schurende deeltjes, die de aanslag losmaken. Vervolgens kun je deze wegpoetsen, zodat je tanden er weer net zo wit uitzien als ze eigenlijk zijn. Daarom staat op het etiket van veel whiteningtandpasta’s iets in de trant van “geeft je tanden hun natuurlijke witheid weer terug”.

  Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta werkt niet heel veel anders. Ook deze tandpasta bevat schurende deeltjes, die de vlekken op je tandoppervlak verwijderen. Alleen is er wel iets bijzonders aan de hand. Je kunt je namelijk misschien wel voorstellen dat de schurende deeltjes in een whiteningtandpasta ook een nadeel hebben: ze kunnen je tanden beschadigen. Whiteningtandpasta’s zijn daardoor lang niet altijd even goed voor je tanden. Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta heeft echter een speciale formule, waardoor het schurende effect tot het minimum is beperkt. Deze tandpasta bevat dus wél schurende deeltjes, maar het schurende effect van deze deeltjes is zo klein dat de tandpasta veilig is om meerdere keren per dag te gebruiken.

  En hoe goed is dan het whiteningeffect dat volgt? Onderzoek heeft uitgewezen dat deze tandpasta je tanden maar liefst twee tinten witter kan maken in een maand, terwijl deze toch minder schurend is dan de meeste andere whiteningtandpasta’s. Je tanden zien er dus duidelijk witter uit, ook al worden ze eigenlijk niet echt witter. Dat gebeurt alleen bij professionele bleekbehandelingen met middelen waterstofperoxide of carbamideperoxide. Maar ook als je wel aan zo’n behandeling begint, is het een goed idee om Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta eens te overwegen. Deze tandpasta helpt namelijk om het resultaat te versterken. Ook zorgt Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta ervoor dat het resultaat van een bleekbehandeling langer zichtbaar blijft.

  Fluoride, xylitol en je tandglazuur

  Naast het feit dat deze tandpasta je tanden witter maakt, helpt Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta ook om je tanden te versterken. Deze tandpasta bevat namelijk een speciaal complex, wat ervoor zorgt dat fluoride heel snel wordt afgegeven. Ook zorgt dit complex ervoor dat je tandglazuur de maximale hoeveelheid fluoride uit de tandpasta kan opnemen. Op die manier helpt Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta om je tandglazuur te versterken en gaatjes te voorkomen. Ook bevat deze tandpasta xylitol, voor een extra goede, reinigende werking. Deze tandpasta helpt dus om je tanden te reinigen, gezond te houden en te versterken. Daarnaast heeft Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta dezelfde heerlijk frisse mintsmaak als Opalescence Original Whitening Coolmint Tandpasta.

  Alleen dan is er nog het feit dat deze tandpasta ook belooft om te beschermen tegen gevoelige tanden. Hoe zit dat dan precies?

  Gevoelige tanden en kaliumnitraat

  Naar schatting heeft meer dan de helft van de Nederlanders last van gevoelige tanden (of last van gevoelige tanden gehad). Dit probleem wordt veroorzaakt doordat je tandvlees zich terugtrekt. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik, voeding of een verkeerde manier van tandenpoetsen. Hoe dan ook: je tandvlees trekt zich terug. Dat is een probleem. Het is namelijk zo dat in je tanden zenuwkanaaltjes zitten, waardoor de tand in contact staat met je hersenen. De zenuwen in deze kanaaltjes, geven signalen door over hoe het met je tand gaat. Om dit goed te kunnen doen, zijn deze zenuwen erg gevoelig. Dat heeft echter als nadeel dat ze goed beschermd moeten worden. De kanaaltjes bovenin je tand worden afgedekt door een dikke laag tandglazuur, maar vanaf een bepaald stuk – op je tandhals – zit er geen glazuur meer. Dat is normaal gesproken geen probleem, omdat je tandhalzen netjes worden afgedekt door je tandvlees. Maar als dit tandvlees zich terugtrekt, komen de tandhalzen bloot te liggen. De zenuwkanaaltjes liggen dus ook bloot. Dat betekent: allerlei dingen die normaal gesproken niet bij deze kanaaltjes hadden kunnen komen, kunnen nu ineens de tandzenuwen gaan prikkelen. Daarbij kun je denken aan warme thee of hete koffie. Maar ook de wind en zoete of zure dingen kunnen flink zeer doen. En het grote probleem: als je tandvlees eenmaal teruggetrokken is, komt het ook niet meer terug. Als je er dus niets aan doet, blijft het voor altijd pijn doen. Maar gelukkig kun je er wel iets aan doen. Er zijn tegenwoordig aardig wat tandpasta’s op de markt die helpen om gevoelige tanden minder gevoelig te maken. Zo ook Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta.

  Deze tandpasta bevat kaliumnitraat, een stofje wat een bijzonder effect heeft op zenuwen. De aanwezigheid van dit stofje voorkomt namelijk dat de zenuw een signaal kan versturen. Het kaliumnitraat in Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta zorgt er dus voor dat de pijnprikkels niet meer worden doorgegeven . Dat betekent: geen pijn meer bij gevoelige tanden! Onderzoek heeft uitgewezen dat deze techniek goed werkt, al duurt het soms even voordat het effect helemaal is opgebouwd. Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta helpt dus ook tegen gevoelige tanden.

  Het effect van tandenpoetsen met Opalescence Whitening Sensitivity Relief

  We kunnen concluderen dat Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta inderdaad helpt om je gebit schoner, gezonder en sterker te maken. De fluoride en xylitol zorgen er immers voor dat je tandglazuur wordt versterkt, gaatjes worden voorkomen en je gebit goed gereinigd wordt. Ook helpt Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta om de gevoeligheid bij gevoelige tanden te verminderen, wat goed nieuws is voor iedereen die hier last van heeft. Daarnaast heeft deze tandpasta een fantastisch whiteningeffect, terwijl hij toch veilig is om elke dag te gebruiken. Dit is dus een echte aanrader voor iedereen die graag wittere, gezondere én minder gevoelige tanden wil.

 • Sensodyne Repair & Protect Whitening en de NovaMin-technologie

  Sensodyne Repair & Protect Whitening is een whiteningtandpasta die niet alleen je tanden witter maakt, maar ook helpt tegen gevoelige tanden. Dat is best paradoxaal: de meeste whiteningtandpasta’s hebben immers juist een nadelig effect op gevoelige tanden. Maar bij deze tandpasta werkt het, dankzij de speciale NovaMin-technologie. Maar wat is dit voor technologie en hoe werkt deze eigenlijk? En wat is het verschil tussen Sensodyne Repair  & Protect Whitening en andere Sensodyne-tandpasta’s? Is dit een handige whitening-tandpasta of een onmogelijke combinatie?

  Deze tandpasta heeft drie bijzondere eigenschappen:

  -          Sensodyne Repair & Protect Whitening beschermt tegen gevoelige tanden, dankzij de speciale NovaMin-technologie.

  -          Sensodyne Repair & Protect Whitening reinigt je tanden extra goed dankzij fluoride.

  -          Sensodyne Repair & Protect Whitening maakt je tanden op een natuurlijke manier witter.

  Laten we – om uit te zoeken hoe deze tandpasta precies werkt – maar eens beginnen bij het beschermen tegen gevoelige tanden. Maar wat waren gevoelige tanden ook alweer? En hoe kan Sensodyne Repair & Protect Whitening daar iets tegen doen?

  Gevoelige tanden

  Je tanden bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte wat je kunt zien. Deze is helemaal bedekt met een dikke laag beschermend glazuur. De wortel is dit niet. In die wortel liggen kleine kanaaltjes, waar je tandzenuwen doorheen lopen. Deze staan in verbinding met je hersenen, en helpen je lichaam om duidelijk te maken wat er aan de hand is in je mond. Om te kunnen doen wat ze moeten doen, moeten deze zenuwen erg gevoelig zijn. Maar over het algemeen merk je daar niets van, omdat het tandvlees eroverheen ligt. Bij gevoelige tanden echter wordt dat ineens een heel ander verhaal. Als je last hebt van gevoelige tanden, trekt je tandvlees zich namelijk terug. Dat betekent dat je tandhalzen – de overgangsstukjes tussen de wortel en kroon van je tanden – bloot komen te liggen. Zoals gezegd: over dit gedeelte van je tanden ligt geen beschermend glazuur. En als ook het tandvlees er niet meer is, liggen ineens de kanaaltjes open waar je zenuwen doorheen lopen. Dat betekent dat die hypergevoelige zenuwen door allerlei dingen geprikkeld kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld warme thee of koffie, een glas koude limonade of iets wat erg zoet of zuur is. Zelfs tandenpoetsen kan behoorlijk zeer gaan doen bij iemand met gevoelige tanden. Een ander nadeel is dat in gevoelige tanden makkelijker gaatjes ontstaan. Het hebben van gevoelige tanden is dus geen pretje. Het probleem is dat tandvlees wat eenmaal teruggetrokken is, niet meer terugkomt. In theorie heb je gevoelige tanden dus voor het leven. Maar in de praktijk valt het gelukkig goed op te lossen.

  Wat kun je doen tegen gevoelige tanden?

  Misschien vraag je je nu af hoe het dan kan dat je tandvlees zich terugtrekt. Welnu, dit kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kan het liggen aan je manier van tandenpoetsen. Je kunt letterlijk je tandvlees wegpoetsen als je:

  -          Te hard poetst

  -          Teveel druk zet bij het tandenpoetsen

  -          Een te harde tandenborstel gebruikt

  -          Te lang poetst

  Een andere veelgeziene oorzaak van terugtrekkend tandvlees, is ontstoken tandvlees. Dit ontstaat door een slechte mondhygiëne. Als je tandvlees daardoor gaat ontsteken, trekt het zich makkelijker terug. Gevoelige tanden kunnen ook nog andere oorzaken hebben, zoals het gebruik van medicijnen of het (veel) eten van citrusfruit. Als je met gevoelige tanden naar de tandarts gaat, zal hij of zij je dus verschillende dingen aan kunnen raden om het probleem op te lossen. Misschien helpt het al als je je voedingspatroon aanpast (maximaal zeven maaltijden per dag, weinig zure frisdranken of zuur fruit, niets met teveel zuren eten vlak voordat je je tanden poetst en dat soort tips). Ook kan het helpen om je mondhygiëne te verbeteren, dat wil zeggen: twee keer per dag tandenpoetsen met een fluoridetandpasta, zorgen dat je aan interdentale reiniging doet (flossen of anders ragers of stokers gebruiken) en twee keer per jaar op controle komen bij de tandarts. Deze dingen helpen trouwens ook heel goed om gevoelige tanden te voorkomen. Als je eenmaal gevoelige tanden hebt, is het over het algemeen een verstandig idee om te gaan poetsen met een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Zoals bijvoorbeeld Sensodyne Repair & Protect Whitening.

  Sensodyne Repair & Protect Whitening en de NovaMin-technologie

  Sensodyne Repair & Protect Whitening bevat een speciale technologie om gevoelige tanden te beschermen. Deze heet de NovaMin-technologie. De werking ervan is gebaseerd op calcium- en fosfaatdeeltjes. Dit zijn de stofjes waar je tanden (onder andere) uit bestaan. De NovaMin-technologie werkt dankzij een stof die beide deeltjes bevat. Als deze werkzame stof in aanraking komt met speeksel, komen de calcium- en fosfaatdeeltjes vrij. Deze vormen vervolgens een laag over de open kanaaltjes in je tandhalzen. Deze laag bestaat – met een duur scheikundig woord – uit hydroxielcarbonaatapatiet, een stof die heel erg lijkt op het normale, harde oppervlak van je tandglazuur. Dankzij deze beschermende laag, kunnen dingen als thee, koffie of je tandenborstel niet meer zo makkelijk je zenuwuiteinden prikkelen. Daardoor vermindert de gevoeligheid van je tanden. Dankzij deze technologie helpt Sensodyne Repair & Protect Whitening dus om gevoelige tanden te herstellen.

  De NovaMin-technologie is overigens uniek voor Sensodyne –tandpasta’s. Deze technologie is een aantal jaar geleden ontwikkeld door een klein bedrijfje, wat NovaMin Technology heette. Sensodyne’s moederbedrijf GlaxoSmithKline kocht dit bedrijf over voor maar liefst 135 miljoen dollar, en heeft nu het patent op de formule. Deze is niet alleen gebruikt in Sensodyne Repair & Protect Whitening, maar bijvoorbeeld ook in Sensodyne Repair & Protect.

  Fluoride en whitening - Sensodyne Repair & Protect Whitening en andere Sensodyne-tandpasta’s

  Het verschil tussen deze twee tandpasta’s, is dat Sensodyne Repair & Protect Whitening ehm, nou ja, ook whiteningingrediënten bevat. Dat betekent: deze tandpasta haalt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven, zonder waterstofperoxide of dat soort zware bleekmiddelen. Dit werkt, omdat je tanden meestal bedekt zijn met een donkere aanslag. Deze wordt veroorzaakt door koffie, thee, rode wijn en tabak. Door deze aanslag, zien je tanden er minder wit uit dan ze zijn. Sensodyne Repair & Protect Whitening bevat stoffen die deze aanslag losschuren, zodat je hem vervolgens kunt wegpoetsen. Zo komt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. In die zin werkt Sensodyne Repair & Protect Whitening dus net als Sensodyne Gentle Whitening, alleen dan helpt Sensodyne Repair & Protect Whitening ook tegen gevoelige tanden. Dankzij de fluoride heeft deze tandpasta ook nog eens een extra goede reinigende werking.

  Dus?

  In de eerste instantie klinkt het wat vreemd: een whiteningtandpasta die ook nog eens helpt om je gebit te reinigen en daarnaast dan nog gevoelige tanden beschermt. Toch kan het. Sensodyne Repair & Protect Whitening helpt tegen gevoelige tanden, dankzij de NovaMin-technologie. Dankzij de fluoride reinigt deze tandpasta je gebit. En dan haalt deze tandpasta ook nog eens de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. Als je dus last hebt van gevoelige tanden én graag wittere tanden wilt, is dit een ontzettend handige whiteningtandpasta.

 • AloeDent Whitening Tandpasta

  Whiteningtandpasta’s staan erom bekend dat ze je tanden witter maken zonder dat ze peroxiden bevatten. Dat betekent: niet de agressieve waterstofperoxide of carbamideperoxide die in professionele bleekbehandelingen worden gebruikt. In plaats daarvan doet een whiteningtandpasta iets aan de aanslag op je tanden. Door het drinken van koffie, thee of rode wijn ontstaan er op je tanden namelijk nogal makkelijk donkere vlekken. Ook roken en het eten van dingen als rode bietjes kunnen aanslag veroorzaken. Door deze laag lijken je tanden minder wit dan ze zijn. Whiteningtandpasta’s bevatten schurende deeltjes, die deze aanslag losweken. Daarna kun je hem zo wegpoetsen. Zo komt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. Maar de tandpasta’s zelf zijn over het algemeen helemaal niet zo natuurlijk. Je zou je kunnen afvragen of het ook zonder vreemde, chemische stoffen kan. AloeDent Whitening Tandpasta is een tandpasta waarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk te bereiken met natuurlijke stoffen. De vraag is alleen: is dat gelukt? Laten we eens kijken welke dingen er wel en niet aan deze tandpasta zijn toegevoegd, en wat het effect is van al die stofjes.

  Aloe Vera

  Ten eerste bevat AloeDent Whitening het stofje Aloe Vera om je tandvlees te verzachten. Aloe Vera is een redelijk bekende, natuurlijke stof afkomstig uit de bladeren van de Aloe Vera-plant. De oude Egyptenaren gebruikten deze plant duizenden jaren geleden als een soort levenselixer, waar ze onder andere hun mummies mee balsemden. Ze gebruikten de stof ook als geneesmiddel, en zo zou het ook verdergaan in de loop van de geschiedenis. In veel andere culturen werd Aloe Vera al snel een medicijn. Ook vandaag de dag is het helende effect ervan al door een heleboel studies bewezen. De plant wordt ook wel ‘Apotheek in pot’ genoemd, en verdient die naam zeker. Aloe Vera heeft namelijk allerlei genezende eigenschappen. Om er maar even een paar te noemen: het voorkomt en geneest infecties, helpt de bloedcirculatie, verbetert je leverfuncties, werkt ontsmettend en verhoogt je weerstand. En dat is nog maar het begin van een hele lange lijst. Ergens op die lijst staat dus ook dat deze stof helpt om je tandvlees te versterken en verzachten. Daarvoor is hij toegevoegd aan AloeDent Whitening Tandpasta. Dankzij de Aloe Vera versterkt en verzacht AloeDent Whitening Tandpasta je tandvlees dus.

  Tea Tree Oil

  Een tweede ingrediënt is Tea Tree Oil. Sommige mensen vertalen dit met 'theeplantolie', maar dat klopt eigenlijk niet. Een theeplant is namelijk heel wat anders dan een “Tea Tree”. De naam van deze boom is officieel de Melaleuca Alternifoliaboom. Deze struikachtige boom is meestal ongeveer zeven meter hoog en groeit in Australië. De aboriginals maken al duizenden jaren dankbaar gebruik van de positieve eigenschappen van de bladeren. Deze helpen tegen virusinfecties, verwijderen schimmels en hun geur verjaagt insecten. De boom kreeg zijn naam van de ontdekkingsreiziger James Cook. Toen hij van Australië terugvoer naar Engeland, nam hij een voorraadje bladeren van de Melaleuca Alternifoliaboom mee aan boord. De mensen op het schip trokken hier een soort thee van, en noemden de boom daarom de Tea Tree. Pas later bleek dat deze boom toch echt heel anders is dan de theeplant, waar zwarte thee van wordt gezet. De bladeren van de Tea Tree worden nu dan ook vooral gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Deze is inmiddels al door meerdere geneeskundige studies bewezen. Uit de Tea Tree-bladeren kun je olie trekken, die een sterk desinfecterende werking heeft. Bacteriën gaan massaal dood, en de olie prikt niet en laat ook geen vlekken achter. Van deze fijne eigenschap wordt in een heleboel toepassingen gebruik gemaakt. Zo ook in AloeDent Whitening Tandpasta. De Tea Tree Oil zorgt ervoor dat deze tandpasta een antiseptische, extra goed reinigende werking heeft.

  Whitening door silica

  Aan de naam “AloeDent Whitening Tandpasta” is al wel te zien dat het een whiteningtandpasta is. Meestal bevatten dit soort tandpasta's een heleboel chemische stoffen voor hun whitening-effect. Maar zoals gezegd: AloeDent Whitening Tandpasta bestaat helemaal uit natuurlijke stoffen. Dat geldt ook voor het whiteninggedeelte. AloeDent Whitening Tandpasta bevat namelijk silica. Dit is een natuurlijke stof, die er in zijn pure vorm uitziet als kwarts en voorkomt in bijna alle levende organismen (ook in het menselijk lichaam). In een speciale vorm ervan, vormt silica microkristallen. Deze kristallen schuren nauwelijks, maar oefenen een enorme invloed uit op oppervlakken waar ze langskomen. Daardoor hebben ze de bijna magische eigenschap dat ze de aanslag op je tanden oplossen zonder te schuren. Dankzij deze silicakristallen kan AloeDent Whitening Tandpasta je tanden dus op een veilige witter maken zónder chemische stoffen.

  Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn, kun je met natuurlijke ingrediënten verder komen dan je zou denken. AloeDent Whitening Tandpasta bevat natuurlijke stoffen die je tandvlees versterken en verzachten, sterk reinigend werken en je tanden ook nog eens witter maken. Het reinigende effect wordt nog eens versterkt door de toegevoegde xylitol: nóg zo'n natuurlijke stof met de eigenschap je tandoppervlak extra schoon te maken. En dankzij de toegevoegde menthol en pepermunt, smaakt AloeDent Whitening Tandpasta ook nog eens heerlijk fris.

  Wat zit er dan juist níét in AloeDent Whitening Tandpasta?

  Zoals er veel natuurlijke stoffen wél aan AloeDent Whitening Tandpasta toegevoegd zijn, zijn er ook een aantal dingen weggelaten die niet zo natuurlijk zijn. Zoals: AloeDent Whitening Tandpasta bevat geen fluoride. Dit is best bijzonder voor een tandpasta, aangezien verreweg de meeste tandpasta's wél fluoride bevatten. Toch is fluoride – hoewel het bewezen is dat het je tanden een stuk schoner maakt – niet helemaal onomstreden. Er zijn flink wat discussies rondom het stofje, omdat er mensen zijn die beweren dat het giftig is, je IQ verlaagt, je hersenen aantast en nog wel meer van dat soort dingen (of dit klopt, tsja, dat is nog niet echt duidelijk. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat fluoride het beste werkt om je tanden schoon te krijgen. Daarom is de officiële aanbeveling van zo ongeveer alle tandartsen nog altijd om gewoon twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta). Of deze commotie de reden is geweest dat het niet aan AloeDent Whitening Tandpasta is toegevoegd, is onbekend. De kans is groter dat ze het niet gedaan hebben omdat ze fluoride te synthetisch vonden. En tsja, met alle reinigende ingrediënten die we al genoemd hebben, was fluoride misschien ook wel helemaal niet meer nodig.

  Een ander stofje wat níét in AloeDent Whitening Tandpasta zit, is natriumdodecylsulfaat. Deze stof wordt meestal simpelweg SLS genoemd, naar de Engelse naam Sodium Lauryl Sulfate. Dit reinigende stofje staat erom bekend dat het je smaakreceptoren tijdelijk onderdrukt. Dat is ook de reden dat zure of bittere dingen (zoals sinaasappelsap) ineens anders smaken als je net je tanden hebt gepoetst. Er zijn onderzoeken die beweren dat SLS de veroorzaker kan zijn van aften, maar dit is nooit echt helder bewezen (als het al zo is, natuurlijk). In elk geval is ook SLS niet echt een natuurlijke stof. AloeDent Whitening Tandpasta bevat dus geen SLS, en is daarmee een SLS-vrije tandpasta. Dat betekent dat je na het poetsen met deze tandpasta waarschijnlijk geen verschil merkt als je daarna sinaasappelsap drinkt.

  Dus?

  Met natuurlijke ingrediënten kun je een eind komen, zien we maar weer. Even samengevat:

  1. AloeDent Whitening Tandpasta versterkt en verzacht je tandvlees dankzij Aloe Vera
  2. Deze tandpasta heeft een antiseptische, extra goed reinigende werking dankzij Tea Tree-olie
  3. Deze tandpasta haalt de natuurlijke witheid van je tanden naar boven door silica
  4. AloeDent Whitening Tandpasta heeft een extra sterk reinigend effect dankzij xylitol
  5. Door de toegevoegde methol en pepermunt smaakt AloeDent Whitening Tandpasta heerlijk fris

  Anderzijds is het natuurlijk nog wel de vraag of AloeDent Whitening Tandpasta je tanden goed genoeg schoon krijgt, zonder de twee belangrijke reinigende stoffen SLS en fluoride. Toch is het bijzonder hoe ver je kunt komen met alleen natuurlijke stoffen. AloeDent Whitening Tandpasta is een tandpasta die je tanden witter maakt, je tandvlees versterkt en verzacht en ook nog eens een reinigend effect heeft... en dat met alleen natuurlijke stoffen!

1 2