Ragers
Interdentale reiniging met ragers
Met tandenpoetsen wordt alleen de tandplak van de oppervlakte van de tanden verwijderd. Hierdoor kunnen tandplak en etensresten achterblijven op moeilijker bereikbare plekken. Wanneer dit niet op tijd wordt weggehaald, is dit schadelijk en kan het voor grote problemen zorgen. De kans op gebitsaandoeningen, zoals tandsteen, gaatjes, gingivitis en parodontitis (tandvleesontstekingen) neemt dan dus toe.
Om dit te voorkomen zijn er verschillende hulpmiddelen om het gebit zo effectief mogelijk te reinigen. Dit is waarom tandartsen en mondhygiënisten adviseren om naast het tandenpoetsen gebruik te maken van flossdraad, tandenstokers, tape of ragers. Met ragers kunnen de plak en etensresten tussen de tanden en kiezen worden verwijderd. Hierdoor wordt de kans op gebitsaandoeningen dus aanzienlijk kleiner.
Bij het dragen van een prothese, beugel of andere hulpmiddelen zijn aanvullende maatregelen op het poetsen ook zeer belangrijk. Ragers zijn hiervoor ideaal vanwege de grote diversiteit aan maten en soorten. De ragers van Interprox, Lactona en Tepe kunnen in een goede gebitshygiëne ondersteunen. Deze ragers zijn zo ontwikkeld door professionals om uw gebit te kunnen reinigen op een veilige en efficiënte manier.
Waarom een rager?
Een rager heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere hulpmiddelen voor gebitsreiniging.
Ragers zijn namelijk naast het reinigen tussen tanden en kiezen ook geschikt voor de reiniging tussen beugels, spalkjes, kronen, bruggen en implantaten. Hierbij is het namelijk niet altijd mogelijk om verticaal heen en weer te bewegen tussen de kiezen en tanden. Het gebruik van tape of flosdraad is dan erg lastig en een rager kan hierin uitkomst bieden.
Daarnaast kan een rager sowieso moeilijk bereikbare plekjes bereiken en reinigen. Dit komt omdat een rager haartjes heeft, deze kunnen zich vormen naar de contouren van je gebit. Deze haartjes kunnen ook de plekken schoonmaken onder vulling- en kroonranden en zelfs net iets achter het tandvlees.
Een ander voordeel is dat ragers flexibel en tegelijkertijd wel heel stevig zijn. Een rager is ten opzichte van een tandenstoker veel steviger. Doordat de ragers buigzaam zijn en sommige zelfs een handvat met een hoek erin hebben, wordt het gemakkelijk om achterin de mond te reinigen of tussen kiezen te komen.
En een zeer groot voordeel voor zowel het milieu als in kosten, is het feit dat ragers hergebruikt kunnen worden. Dit is niet het geval bij tandenstokers of flossdraad. Bij juist gebruik en een dagelijkse goede reiniging van de rager, is een rager voor langere periode te gebruiken.
Soorten ragers
Er zijn verschillende merken voor ragers, met elk weer veel verschillende soorten en maten. Op elke pagina van het merk van de ragers vindt u specifieke informatie over de verschillen type ragers. Hieronder ziet u een kort overzicht van de merken en hun ragers.
Tepe
Het assortiment van Tepe bestaat uit 3 verschillende type ragers; de Original, de X-Soft en de Angle ragers. Deze zijn verkrijgbaar in 9 verschillende maten.
Lactona
Het assortiment van Lactona bestaat uit 3 verschillende type ragers; EasyClean, EasyDent en EasyGrip. Ook al deze type ragers zijn in 9 maten verkrijgbaar.
Interprox
Het assortiment van Interprox bestaat uit 2 type ragers; Interprox (voorheen Premium) en Interprox Plus. De Interprox ragers zijn in 8 verschillende maten verkrijgbaar en de Interprox Plus in 9 verschillende maten.
Het gebruik van ragers
Mondhygiënisten en tandartsen adviseren om dagelijks naast het tandenpoetsen te raggen. Het is goed wanneer u tijdens het raggen enige weerstand voelt tijdens het heen en weer bewegen in de ruimtes tussen de tanden. Wanneer dit te moeizaam gaat, is de borstel waarschijnlijk te groot. En wanneer de rager dus te makkelijk tussen de tanden glijdt, is deze te klein. Probeer tijdens het gebruik te voorkomen dat het puntje van de rager in je tandvlees prikt.
Het is erg belangrijk om de rager na gebruik grondig schoon te maken. Dit kan door deze goed met water af te spoelen en daarna het borsteltje droog te deppen. De meeste ragers komen met een plastic dopje die over de borstel kan. Hiermee kunt u het borsteltje beschermen tegen bacteriën en stof. Belangrijk is dus om de rager altijd afgedekt op te bergen.
Een rager is aan vervanging toe wanneer deze geen druk meer geeft of wanneer de haartjes gaan loslaten.
Welke Interdentale rager past bij u?
Benieuwd geworden of ragers mogelijk een uitkomst voor u zijn? Ieder gebit is verschillend en juist daarom bestaan er zo veel verschillende soorten en maten aan interdentale ragers. Ons assortiment aan ragers is groot en daardoor kan het best verwarrend zijn welke ragers passen bij uw gebit. Daarom adviseren wij u om te overleggen met uw tandarts of mondhygiënist over welke maat rager het beste bij u past. Het is belangrijk om dit regelmatig te controleren. In de loop van de tijd kunnen tanden namelijk wat gaan schuiven, tandvlees een andere vorm krijgen en zo kan de ruimte tussen de tanden veranderen. Daarnaast kan de mondhygiënist of tandarts u de beste manier van gebruik van de ragers voordoen en u hierin begeleiden.
De ragers bestaan uit een borsteldikte en een draaddikte. Het belangrijkste om naar te kijken is de borsteldikte. Dat is namelijk de breedte, of ook wel de grootte van de rager. Het is noodzakelijk dat deze de juiste maat heeft, wil de rager juist en doeltreffend voor u werken. Wanneer deze te groot of te klein is, zal de werking niet optimaal zijn.
De borsteldikte wordt berekend en weergegeven in maten (Lactona) of in millimeters (Tepe en Interprox). De maat of millimeters zijn ook altijd nog gekoppeld aan een kleur, dit maakt het een stuk overzichtelijker.